28/02/2009 23:35
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Μεγάλη πτώση της Ν.Δ. σε 4 κρίσιμες περιφέρειες

Κατάρρευση της ΝΔ σε τέσσερις εκλογικές περιφέρειες που έχουν το 30% του συνολικού αριθμού των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων (περίπου 3.000.000 εκλογείς) και ισχυρή πολιτικοκοινωνική δυναμική, δείχνει γκάλοπ που δημοσιεύεται στον αυριανό Πρώτο Θέμα.  Πρόκειται για την  Α' Αθήνας, την Β' Αθήνας, την  Α' Θεσσαλονίκης και το Υπόλοιπο Αττικής που ήταν πάντα «γαλάζια προπύργια», ενώ η μεγαλύτερη εκλογική περιφέρεια -αυτή της Β' Αθήνας ήταν το «βαρόμετρο» των εκλογών. Τώρα, σύμφωνα με το γκάλοπ της Alco, οι τρεις από αυτές βάφτηκαν «πράσινες» από «γαλάζιες» και μάλιστα με ποσοστά που αγγίζουν τις 10 ποσοστιαίες μονάδες, ενώ σε μία (Α' Αθήνας) εξακολουθεί να προηγείται με βραχεία κεφαλή, αντί για 10% στις εκλογές του 2007. Στη Β΄ Αθήνας το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης προηγείται με 14 μονάδες. Στην περιφέρεια Αττικής η διαφορά προσεγγίζει τις 10 μονάδες. Οι κ. Δούκας και ο  Ρουσόπουλος που το όνομά τους ενεπλάκη με τη Μονή Βατοπαιδίου βρίσκονται στις τελευταίες εκλόγιμες θέσεις στην περιφέρειά τους

Άλλες δημοσκοπήσεις


- Τρεις ποσοστιαίες μονάδες προηγείται το ΠΑΣΟΚ έναντι της Νέας Δημοκρατίας για τις ευρωεκλογές, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της VPRC για την Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία.

- Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της RAS για το Παρόν το ΠΑΣΟΚ προηγείται κατά 3,8% για τις εθνικές εκλογές και κατά 2,7% για τις ευρωεκλογές.

Στην καταλληλότητα για πρωθυπουργία προηγείται ο Κώστας Καραμανλής με 44,9% και ακολουθεί ο Γιώργος Παπανδρέου με 32,8%. Το 66,1% πάντως των ερωτηθέντων ζητά συναίνεση για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. neoinileias avatar
  neoinileias 01/03/2009 00:06:27

  Το 2004 η ΝΔ μολονότι κέρδισε σχετικά εύκολα τις εκλογές και είχε όλες τις προϋποθέσεις σε σημαντικό βαθμό να δράσει με ευχέρεια και άνεση χρόνου δημιουργικά στο πολιτικό πεδίο λειτουργίας, για αδιευκρίνιστους λόγους στην πορεία εξανέμισε τεράστιο πολιτικό κεφάλαιο μέσα σε μια διαρκή αναμπουμπούλα και άγονη αντιπαράθεση με μεγάλα τμήματα του πληθυσμού, το γεγονός οδήγησε σε οριακή νίκη της τελευταίας στιγμής στις πρόωρες εκλογές του προπερασμένου έτους.
  Οι τελευταίες εκλογές ως γνωστό έγιναν πρόωρα με βασικό επιχείρημα, την άσχημη δημοσιονομική κατάσταση και την κατάρτιση του προϋπολογισμού για το περασμένο έτος, ο οποίος τελικά παρουσίασε μεγάλη υστέρηση έναντι του εκτιμώμενου στόχου, δεν είναι όμως λίγοι όσοι πιστεύουν ότι η χώρα τότε δεν θα μπορούσε να βρίσκεται σε προεκλογική περίοδο εν μέσω της συνόδου του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι που ως ένα μεγάλο βαθμό έκρινε την τύχη του « Σκοπιανού»
  Αν τώρα παρατηρήσουμε από μια άλλη οπτική γωνία τα χρόνια που πέρασαν δεν θα αποτελούσε υπερβολή ή σχήμα λόγου εάν πούμε ότι η μέχρι τώρα διακυβέρνηση της χώρας από τη ΝΔ διηνύθη εν μέσω μιας συνεχούς και «παράξενης» πολιτικής ανωμαλίας. Ως φυσικό επακόλουθο της όλης κατάστασης τόσο ένα μεγάλο τμήμα της παραδοσιακής βάσης του κόμματος της ΝΔ, όσο κ' ένα μεγάλο σύνολο των μετακινούμενων ψηφοφόρων βρίσκεται αυτή την εποχή σε «πορεία οριστικής εξόδου», κύρια, επειδή δεν μπόρεσαν να εκφραστούν μέσα από τα «πολιτικά ήθη» που επικράτησαν «περιφερειακά», αποτελεί άλλωστε κοινό μυστικό πως η πλειοψηφία των πολιτών θεωρεί ότι δεν εκπροσωπείται επαρκώς. Αρκετοί βουλευτές, υπουργοί κτλ λειτούργησαν και λειτουργούν αυτόνομα στη βάση του προσωπικού οφέλους, δηλαδή, πέρα κ’ έξω από το προγραμματικό πλαίσιο αρχών και επιδιώξεων του κόμματος της ΝΔ, είναι άλλωστε όλα αυτά γνωστά στην κοινή γνώμη.
  Παράλληλα, τον τελευταίο καιρό οι οικονομικές δυσκολίες, εξαιτίας των προβλημάτων που δημιούργησε η οικονομική πολιτική που ακολουθήθηκε από το 1995 έως πρόσφατα, η αδυναμία αρκετών βουλευτών να εκφράσουν τις αγωνίες του πολίτη και να συμβάλλουν στην αντιμετώπιση των αναγκών του κοινωνικού συνόλου, η μη λύση προβλημάτων που έρχονται από το παρελθόν, αλλά και η διεθνής κρίση επιδεινώνουν την άσχημη κατάσταση. Η μη αναστρέψιμη ρευστότητα του πολιτικού περιβάλλοντος αποτυπώνεται με τον πιο σαφή τρόπο στις δημοσκοπήσεις, όπου η αδιευκρίνιστη ψήφος είναι πολύ υψηλή και αποδεικνύεται αν παρατηρήσουμε τις διεργασίες που λαμβάνουν χώρα στο κοινωνικό γίγνεσθαι.
  Μπρος στην κατά γενική ομολογία, από όλες τις πλευρές, άσχημη κατάσταση που έχει διαμορφωθεί δεν είναι λίγοι όσοι θεωρούν ότι η χώρα χρειάζεται να «αποδράσει» στο μέλλον μέσα από τη διενέργεια πρόωρων εκλογών, σε διαφορετική περίπτωση υποστηρίζουν ότι, η δύναμη των πραγμάτων ίσως δημιουργήσει αδιέξοδες καταστάσεις.
  Οι υποστηριχτές της λογικής των προώρων εκλογών εκτός των άλλων θεωρούν ότι, η ανανέωση που κατά πάσα πιθανότητα θα προκύψει μέσα από τις εκλογές, θα φέρει νέες γραμμές σκέψεις στην πολιτική λειτουργία, θα δημιουργήσει πολιτικό προβάδισμα το οποίο θα προσαρμόσει τη χώρα στις νέες πραγματικότητες και αυτό σίγουρα θα είναι προς όφελος της χώρας.

 2. ariel avatar
  ariel 01/03/2009 00:09:21

  Ποτέ δεν κατάλαβα την ερώτηση για τον καταλληλότερο. Επι Σμίτη η διαφορά ήταν τεράστια υπέρ του Σημίτη, αλλά χάθηκαν οι εκλογές. Αλλωστε συγκρίνουν ανόμοια πράγματα. Πρωθυπουργό με αρχηγό αξιωματικής αντιπολίτευσης. Κάπως αλλοιώς πρέπει να βάζουν το ερώτημα. Δεν ξέρω πως, οι δημοσκόποι ας το βρούνε.

 3. ariel avatar
  ariel 01/03/2009 00:11:07

  επί Σημίτη εννοώ

 4. Skorpios!!! avatar
  Skorpios!!! 01/03/2009 00:17:08

  Σε λιγο καιρο αναμενεται καποιου αλλου η αποδραση μετα απο αυτη του Παλαιοκωστα Αυτη του Νεοκωστα!!!!

 5. Strange Attractor avatar
  Strange Attractor 01/03/2009 10:10:14

  Εγώ περιμένω πως και πως ο Παλαιοκώστας να απαγάγει πάλι τον Μυλωνά!!!! Ε ρε πλάκες....

 6. Τόνια avatar
  Τόνια 04/03/2009 16:45:48

  ΜΗ ΒΑΖΕΙΣ ΙΔΕΕΣ... ΠΑΝΤΟΣ Η ΕΠΩΜΕΝΗ ΑΠΟΔΡΑΣΗ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΜΕ ΤΗΛΕΜΕΤΑΦΟΡΑ Ο ΚΥΡΙΟΣ ΠΑΛΑΙΟΚΩΣΤΑΣ ΘΑ ΤΟ ΑΝΑΚΑΛΥΨΕΙ ΚΑΙ ΑΥΤΟ

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.