30/07/2008 21:54
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Μεγάλη νίκη για τους θεριακλήδες

Η απαγόρευση του καπνίσματος στα μικρά μπαρ είναι αντισυνταγματική καθώς δίνει στις μεγαλύτερες επιχειρήσεις αθέμιτο πλεονέκτημα, έκρινε το ανώτατο δικαστήριο της Γερμανίας. Το Ομοσπονδιακό Συνταγματικό Δικαστήριο, με έδρα την Καρλσρούη, δικαίωσε τους ιδιοκτήτες δύο μικρών μπαρ του Βερολίνου και μιας ντίσκο στο κρατίδιο της Βάδης-Βυρτεμβέργης, οι οποίοι υποστήριξαν ότι η απαγόρευση θέτει τις επιχειρήσεις τους σε κίνδυνο.
Όπως αναφέρει το Reuters, ο πρόεδρος του δικαστηρίου δήλωσε ότι η νομοθεσία θα πρέπει να αλλάξει έως τα τέλη του 2009. Μέχρι τότε, το κάπνισμα θα πρέπει να επιτραπεί σε μπαρ και εστιατόρια εμβαδού μικρότερου των 75 τετραγωνικών μέτρων στα οποία δεν υπάρχει ξεχωριστός χώρος για καπνιστές. Η απαγόρευση θα πρέπει επίσης να ανακληθεί για τις ντίσκο που επιτρέπουν την είσοδο μόνο σε ενήλικες.
Δεδομένου ότι τα περισσότερα γερμανικά κρατίδια εφαρμόζουν μέτρα κατά του καπνίσματος παρόμοια με αυτά που εφαρμόζονται στο Βερολίνο και τη Βάδη-Βυρτεμβέργη, η απόφαση του δικαστηρίου δημιουργεί προηγούμενο για προσφυγές και σε άλλα κρατίδια. Περίπου το ένα τρίτο των Γερμανών επιμένει να καπνίζει, μια συνήθεια που έγινε δημοφιλής ως ένδειξη ελευθερίας μετά τα αντικαπνιστικά μέτρα των Ναζί τη δεκαετία του 1930.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Μποτίλια στο Πέλαγος avatar
  Μποτίλια στο Πέλαγος 30/07/2008 22:45:24

  Το τελευταίο που ενδιέφερε το κράτος με τη θέσπιση του αντικαπνιστικού μέτρου, ήταν η υγεία των λεγόμενων "παθητικών καπνιστών" στα καφενεία. Μετά τη θέσπιση μπήκα σε κάποια τυπικά καφενεία. Όλα σχεδόν άδεια και οι θαμώνες λες και πίνανε "καφέ της παρηγοριάς".
  Το Βερολίνο, που από εύρωστη βιομηχανική πόλη ξέπεσε στα πλαίσια της παγκοσμιοποίησης σε θέρετρο του ολιγοήμερου τουρισμού και των δοτών συνεδριακών διοργανώσεων, έπαθε μετά αυτό το μέτρο καθίζηση. Γιατί, για να μπή ο τουρίστας σε μια μπυραρία, πρέπει εκεί μέσα κάτι γίνεται. Και όταν δεν πατάνε οι ντόπιοι, δεν μπαίνουν και οι επισκέπτες. Έτσι το μέτρο λειτούργησε τόσο σε βάρος των καπνιστών, όσο και σε βάρος όσων δεν καπνίζουν, που μένουμε όλοι στο σπίτι μας. Ο μεγάλος χαμένος ήταν η όμως οικονομία. Ένα μέτρο επιβεβλημένης πειθάρχησης βγήκε απλά ξινό.
  Για μιά φορά ακόμη αποδεικνύεται στην πράξη, ότι ο τα μέτρα και τα σταθμά της λεγόμενης δικαιοσύνης είναι ένα λαστιχάκι. Ευγενικό το γεγονός ότι το κράτος κάνει χρήση του κατά την απόπειρα εκμαυλισμού μας.

 2. Ζαγκάλο avatar
  Ζαγκάλο 30/07/2008 22:46:23

  Δεν καταλαβαίνω στην Ελλάδα άμα έρθει καμμιά κοινοτική οδηγία κάνουμε τουμπεγκί, την τρώμε όπως μας τη σερβίρουν και μας λένε ότι δεν μπορεί να αλλάξει γιατί είναι διαταγή της ευρωπαικής ένωσης.

  Οι γερμαναράδες όμως από ότι φαίνεται κάνουν ότι συμφέρει τις επιχειρήσεις και τη χώρα τους. Να δείτε ότι και μετά το 2009 θα περάσει το δικό τους.

 3. dr. strangelove avatar
  dr. strangelove 30/07/2008 23:07:24

  Θαυμάσια η απόφαση υπέρ των καπνιστών. Θα ξεφορτωρούμε τους fritz λίγο ευκολότερα. Εξ άλλου μην ξεχνάτε, το κάπνισμα θεραπεύει τον καρκίνο.

 4. Εξάκτινος avatar
  Εξάκτινος 30/07/2008 23:35:56

  Αυτό θα περάσει μόνο στα μικρά καταστήματα διότι δεν υπάρχει αρκετός χώρος για καπνίζοντες και μη καπνίζοντες. Στα μεγαλύτερα η απαγόρευση παραμένει. Επίσης πλήρης απαγόρευση σε όλα τα καταστήματα που σημαίνει ότι όποιος θέλει να καπνίσει θα πρέπει να βγει έξω μπορεί να περάσει.

  Προσωπικά το μόνο που με ενδιαφέρει είναι όταν πηγαίνω σε ένα μαγαζί να είναι καθαρή η ατμόσφαιρα και να μη στριμώχνομαι.

 5. mareli avatar
  mareli 31/07/2008 02:16:40

  Και... εκεί που περιμέναμε το "μέγα θέμα" της αντισυνταγματικότητας του νέου νόμου για την Αρχή Καταπολέμησης "μαύρου" χρήματος, προέκυψε η αντισυνταγματικότητα του νόμου για την απαγόρευση καπνίσματος σε κάποιους κλειστούς χώρους. Το εντυπωσιακό είναι ότι αυτή η απόφαση, είναι απόφαση ΓΕΡΜΑΝΙΚΟΥ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟΥ! Οπότε είναι απόλυτα φυσιολογικό για όλους τους μη καπνιστές να αμφιβάλλουμε για την αξιοπιστία της Γερμανικής δικαιοσύνης. Η αμφιβολία μεγιστοποιείται όταν αναλογιστούμε την πρόσφατη απόφαση της Γερμανικής Δικαιοσύνης για τον "αρχιμιζαδόρο της υφηλίου", τον "διαχειριστή των μαύρων ταμείων" της Siemens, τον περιβόητο Κο Ζίκατσεκ: "καταδικάστηκε" 2 χρόνια (με αναστολή) και 180.000€ πρόστιμο!!!
  Το ερώτημα που, αβίαστα, προκύπτει είναι "αν η Γερμανική Δικαιοσύνη κουκουλώνει αποτελεσματικότερα σε σύγκριση με την Ελληνική Δικαιοσύνη". Δυστυχώς, η απάντηση προέκυψε πολύ σύντομα. Ο ΣΚΑΙ μεταδίδει την ΕΙΔΗΣΗ ότι ο ΟΤΕ προσφεύγει ΕΝΑΝΤΙΟΝ της Siemens στα ΓΕΡΜΑΝΙΚΑ δικαστήρια. Πρόκειται για "μέγα σκάνδαλο", διότι η DT συνδιοικεί τον ΟΤΕ με το Βουρλούμη, τον οποίο προέτρεψε να κάνει την προσφυγή, αφού προφανώς η DT... κάτι ξέρει περισσότερο!
  Εκείνο, που μένει να αποκαλυφτεί είναι αν ο επιχειρηματίας "ΓΕΡΜΑΝΟΣ" είναι καπνιστής ή όχι. Ίσως αυτό να το γνωρίζει η βουλευτής του ΚΚΕ Λιάνα Κανέλλη, η οποία, ως γνωστόν, είναι φανατική καπνίστρια.
  Ακολουθεί η ΕΙΔΗΣΗ όπως τη μεταδίδει ο ΣΚΑΙ:
  Αγωγή ΟΤΕ κατά Siemens

  30/07/2008

  Mονόδρομος η προσφυγή για τον ΟΤΕ
  Στη γερμανική Δικαιοσύνη προσέφυγε ο ΟΤΕ με αγωγή που κατέθεσε στο Μόναχο κατά της Siemens.

  Ο Οργανισμός διεκδικεί αποζημίωση για τη ζημία που υπέστη η φήμη και η απόδοση της ελληνικής επιχείρησης από πιθανές δωροδοκίες στελεχών του από τα "μαύρα ταμεία" της γερμανικής εταιρείας.

  Η προσφυγή αποτέλεσε μονόδρομο για τη διοίκηση του ΟΤΕ, μετά την εμπλοκή του Οργανισμού στο σκάνδαλο της Siemens, παρότι εδώ κι ενάμισι χρόνο, τόσο οι

  Προσφυγή στη γερμανική Δικαιοσύνη
  εισαγγελικές αρχές του Μονάχου όσο και η μητρική Siemens αρνούνται να παραχωρήσουν στοιχεία για τυχόν δωροδοκία στελεχών του ΟΤΕ, παρά τα αλλεπάλληλα αιτήματα του Οργανισμού.

  Ο ΟΤΕ υπέβαλε 7 αιτήματα στις δικαστικές αρχές της Γερμανίας από την 21η Δεκεμβρίου του 2006 ως και την 10η Ιουλίου 2008 στην προσπάθεια του να αποκτήσει στοιχεία του ανακριτικού υλικού

 6. werewolf avatar
  werewolf 31/07/2008 03:14:56

  Η επιεικής ποινή του Σίκατσεκ οφείλεται σε συμφωνία με τις δικαστικές αρχές, βάσει της οποίας ο Σίκατσεκ θα μιλούσε με αντάλλαγμα να μην τιμωρηθεί σκληρά.

  Factorx: έχουμε γράψει εδώ και δεν χρειάζεται να επανέλθουμε προς το παρόν: http://www.antinews.gr/?p=2850

 7. Factorx avatar
  Factorx 31/07/2008 03:57:24

  @mareli Ουτε ζύμωση σωστά δεν ξέρεις να κάνεις. Τι σχέση έχει το θέμα που αναπτύσσεις με το κάπνισμα; Προσπαθείς να με πιέσεις να γράψω για το νόμο για το Ζορμπά; Περίμενε λίγο ακόμα. Ποιόν ψάχνεις να πείσεις οτι ο Βορλούμης αγωνίζεται για το καλό του ΟΤΕ και τη διαφάνεια; Να με συμπαθας, αλλά τα κείμενά σου μάλλον για εσωτερική επίδειξη προορίοζονται "κοίτα να δεις πως τους τάπωσα"

 8. μπάμιας avatar
  μπάμιας 31/07/2008 11:26:01

  μαρέλι, κάνε τσιγάρο

 9. mareli avatar
  mareli 31/07/2008 13:59:07

  @factorx
  Κάνεις το "γνωστό" σφάλμα του εξαπτέρυγου. Αγαπητέ, ΔΕΝ υπάρχει "εσωτερική επίδειξη" ούτε "τάπωμα", διότι ΤΟ ΕΧΩ ΠΕΙ ΧΙΛΙΕΣ ΦΟΡΕΣ ότι ΔΕΝ είμαι δημοσιογράφος και κάνω κριτική στη δημοσιογραφία του επιπέδου "των δελτίων των 8". Όταν εσείς, θέλετε να ξεχωρίζετε τότε θα πρέπει να ξεχάσετε τα εντυπωσιοθηρικά "μέγα θέμα" και "γνωρίζω καλύτερα απ' όλους ποιό είναι το καλό του ΟΤΕ". Την αναδιατύπωση που προανήγειλες ΔΕΝ την είδα ποτέ, και το χειρότερο ΔΕΝ είδα ούτε τη διόρθωση. Είναι δίκαιο αυτό για τους αναγνώστες σου;
  Την είδηση του ΣΚΑΙ για την αγωγή ΟΤΕ κατά Siemens ΔΕΝ θα τη αναρτήσετε ΠΟΤΕ, όπως δεν αναρτήσατε ΠΟΤΕ ότι ο ΟΤΕ από το Δεκέμβριο του 2006 ζητά στοιχεία από τη Γερμανική Δικαιοσύνη (πράγμα που ο Ζορμπάς ΔΕΝ έκανε). Είναι δίκαιο αυτό για τους αναγνώστες σου;
  Αποφεύγοντας όμως αυτές τις αναρτήσεις, συντηρείς τα "επικοινωνιολογήματά" σου περί "κουκουλώματος" κλπ
  "Σχολιαστική αδεία" συνέδεσα τα διαφορετικά θέματα, για να καταδείξω τη φαιδρότητα της "επικοινωνίας". Προφανώς δεν σου άρεσε...

  Υ.Γ.Δεν προσπαθώ να σε πιέσω να γράψεις για το "μέγα θέμα", γιατί ξέρω ότι δεν θα το κάνεις ΠΟΤΕ

  Ερώτηση: Όταν σερβίρεται μαρ(ε)ούλι πρέπει να "φυτρώνει" και μια μπάμια;

 10. mareli avatar
  mareli 31/07/2008 14:01:24

  Συγγνώμη για το "κολοβό" 9. Αλλά, η πιτσιρίκα μου, τάβαλε με το πληκτρολόγιό μου!

 11. mareli avatar
  mareli 31/07/2008 16:16:02

  @factorx
  Καλό το αστείο! εμένα μου άρεσε. Είναι ακριβώς αυτό, που σου έλεγα. Είναι δίκαιο για τους αναγνώστες σου να ΔΙΑΓΡΑΦΕΙΣ το σχόλιο 9 και στη θέση του να βάζεις κάποιο άλλο και όχι τη ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ένδειξη "9. (Διαγραμμένο)";
  Είναι προφανές ότι η κριτική μου ενοχλεί. Γιατί άραγε;

  Factorx: μαρέλι αρχίζεις να με κουράζεις. Έσβησα το σχόλιο γιατί έλεγε τα ίδια ακριβώς με αυτό που άφησα. Τι έγινε στήνεις ηλίθια παιχνιδάκια για να βγείς μετά και να μας κατηγορήσεις για αντιδημοκρατικού; Κι αν έχειε τόσο μεγάλο προβλημα μαζί μας γιατι δεν αποχωρείς; Και σιγά μην μας ενοχλεί η κριτική των ανίκητων υπερασπιστών της κυβέρνησης. Αντίθετα τους θέλουμε για να διασκεδάζουμε. Αλλά περίμενε, δεν τέλειωσα ακόμα μαζί σου

 12. sik avatar
  sik 31/07/2008 16:42:39

  Λίγα λόγια και σταράτα από την φίλη Λιάνα Κανέλη:«Το τσιγάρο μπορεί και να εύχομαι να μην το είχα αρχίσει. Είναι όμως προσωπικό μου ρίσκο. Δεν είναι συνήθεια της παρανομίας μήτε προϊόν εγκλήματος, λαθρεμπορίου, ξεπλυμένου χρήματος ή λεία άδικου πολέμου. Καπνίζω και πληρώνω γενικούς και ειδικούς φόρους. Οπως όλοι όσοι εργάζονται, περπατούν, οδηγούν, πίνουν, επιζούν ανάμεσα σε κτίρια αμιάντου, κοτόπουλα διοξίνης, τρελές αγελάδες, AIDS, απεμπλουτισμένο ουράνιο...
  Έχει άδικο????????

 13. Factorx avatar
  Factorx 31/07/2008 17:01:28

  Απάντηση στον mareli

  1.Για την αγωγή ΟΤΕ κατά μητρικής Siemens. Καταρχήν δεν είναι αγωγή, αλλά ασφαλιστικά μέτρα, με τα οποία ζητάει να του επιτραπεί η πρόσβαση στα αρχεία της εταιρείας, προκειμένου να αντλήσει πληροφορίες που θεμελιώνουν τη ζημία που υπέστη ο Οργανισμός από την πρακτική της να καταφεύγει σε δωροδοκίες στελεχών για να εξασφαλίσει συμβόλαια. Αυτό γίνεται για να θολώσει ο Βουρλούμης τα νερά ύστερα από δημοσίευμα της Ελευθεροτυπίας την Δευτέρα 26/2/08 που αποκαλύπτει ότι ξαφνικά ξύπνησε ο ΟΤΕ και με 4 χρόνια καθυστέρηση κήρυξε τη Siemens έκπτωτη για σύμβαση που είχε συναφθεί τον Ιούλιο του 2002 με χρόνο παράδοσης του έργου τον Αύγουστο του 2004! Επειδή λοιπόν κανείς έχων σώας τα φρένας πολίτης δεν μπορεί να αποδώσει σημασία σε τέτοιες έωλες ενέργειες του Βουρλούμη, δεν ασχολήθηκα κι εγώ με το θέμα.

  2.Λες επίσης ότι «ο ΟΤΕ από το Δεκέμβριο του 2006 ζητά στοιχεία από τη Γερμανική Δικαιοσύνη». Μας δουλεύεις; Η απάντηση στο προηγούμενο δημοσίευμα της Ε. Σε πληροφορώ επίσης ότι εγώ προσωπικά έχω καταθέσει επώνυμους λογαριασμούς με την υπόνοια της δωροδοκίας στους εισαγγελείς που ησχολούντο με προηγούμενες συμβάσεις της Ζήμενς και της Ιντρακόμ με τον ΟΤΕ και δεν έκαναν τίποτα. Θέλεις να γράψω και ποιοι υπουργοί και πρωθυπουργοί γνώριζαν τα ίδια στοιχεία και δεν έκαναν τίποτα;

  3. Για τον Ζορμπά. Η τροπολογία είναι αντισυνταγματική. Το είπε η αρμόδια επιτροπή της Βουλής το είπε και ο Βενιζέλος που αν μη τι άλλο γνωρίζει το Σύνταγμα το είπαν και άλλοι νομομαθείς. Η γνώμη τους όμς δεν είναι δεσμευτική για την κυβέρνηση. Μην ψαρεύεις λοιπόν στα θολά νερά.

 14. mareli avatar
  mareli 31/07/2008 21:32:51

  @factorx
  Για να σε ξεκουράσω και να σε διασκεδάσω... Θα έπρεπε να σβήσεις και το σχόλιο μου #10(της συγγνώμης) που αναφερόταν στο σχόλιο #9. Δεν το έκανες. Να υποθέσω ότι απλώς το παρέλειψες. Εντάξει λύνεται η παρεξήγηση, αρκεί να το διαγράψεις τώρα, γιατί όπως καταλαβαίνεις ζητάω συγγνώμη για κάτι που δεν υπάρχει... και αυτό είναι διασκεδαστικό!

 15. mareli avatar
  mareli 31/07/2008 21:52:21

  Απάντηση στον factorx

  1. O OTE έκανε αγωγή στη Siemens, όπως γράφει σήμερα 31/7/08 η Καθημερινή. Πουθενά δεν αναφέρεται ότι πρόκειται για ασφαλιστικά μέτρα. Το δημοσίευμα της Ελευθεροτυπίας δεν υπάρχει ούτε την Δευτέρα 25/2/08, ούτε την Τρίτη 26/2/08. Υπάρχει, πράγματι, πολύ αργότερα την 28/7/2008. Η Καθημερινή αναφέρει ως πρώτο επίσημο (από δικηγορικό γραφείο) αίτημα την 16/1/2008. Όλες οι απαντήσεις της Siemens ήταν αρνητικές. Η αγωγή που ακολούθησε εξηγείται από το δημοσίευμα ως εξης:
  "Αξίζει να σημειωθεί ότι το πρώτο επίσημο (είχαν προηγηθεί και ανεπίσημες κρούσεις) αίτημα του ΟΤΕ προς τις γερμανικές αρχές διατυπώθηκε στις 16 Ιανουαρίου 2008, με αποδέκτη τον διευθύνοντα σύμβουλο της μητρικής Siemens κ. P. Loscher, μέσω του νομικού γραφείου Boerner Holtermann Holthausen. Με δεδομένο μάλιστα ότι η γερμανική νομοθεσία δεν απαγορεύει την πρόσβαση, όποιου αποδείξει ότι έχει έννομο συμφέρον, σε προανακριτικό υλικό, στον ΟΤΕ ήταν αρχικά αισιόδοξοι ότι θα λάβουν τα επίμαχα στοιχεία.

  Μετά την άρνηση της εταιρείας, ο ΟΤΕ κατέθεσε δεύτερο αίτημα σχεδόν άμεσα και τρίτο στις 9 Ιουλίου. Η απάντηση, παρά την προθεσμία μιας εβδομάδας (έως τις 16 Ιουλίου) που είχε δώσει ο ΟΤΕ, ήταν και αυτή τη φορά ταχύτατη και αρνητική, με αποτέλεσμα στον Οργανισμό να λάβουν απόφαση ότι ήλθε η ώρα για το επόμενο βήμα, δηλαδή την κατάθεση αγωγής. Τις προθέσεις της διοίκησης γνωστοποίησε πριν από λίγες ημέρες στα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Οργανισμού με σημείωμά του ο πρόεδρός του, κ. Παναγής Βουρλούμης."

  2. Δεν λέω εγώ. Εγώ καταγράφω τις δημοσιογραφικές πληροφορίες. ΔΕΝ είμαι δημοσιογράφος. Αυτό το μετέδωσε ο ΣΚΑΙ, όπως σημείωσα σε προηγούμενο σχόλιο (#5)
  3. Το ίδιο είπε και ο Καρχιμάκης, που ΔΕΝ είναι συνταγματολόγος. Εν πάσει περιπτώσει "τα νερά θόλωσαν" όταν σημείωνες στο "μέγα θέμα" ότι:
  Ας πούμε ότι το νομοσχέδιο περνούσε ως είναι και κάποια στιγμή η νέα Αρχή δίωκε κάποιον λαθρέμπορο ναρκωτικών για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος. Ξέρετε τι θα έκαναν τότε οι δικηγόροι του; Θα προσέβαλαν την πράξη στο Συμβούλιο της Επικρατείας και ο εγκληματίας θα αθωωνόταν..
  Αυτό, πράγματι, οδηγεί σε "επαναδιατύπωση", η οποία όμως ΔΕΝ έγινε. Δηλαδή θα πρέπει να υποθέσουμε ότι ένα νομοσχέδιο που ετοιμάζεται 1 χρόνο τώρα θα ψηφιστεί και θα αθωώνονται όλοι, γιατί 1 χρόνο τώρα ο νομοθέτης δεν "είδε" ότι είναι αντισυνταγματικό. Μήπως η κοινή λογική... πάει περίπατο;

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.