12/10/2010 13:20
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Μεγάλη μεταστροφή των πολιτών εναντίον του Μνημονίου

Κόλαφος για τον Γ. Παπανδρέου και την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ είναι τα νέα ευρήματα των δημοσκοπήσεων που δημοσιεύθηκαν την Κυριακή.

Η συντριπτικήπλειοψηφία του 65,6% πιστεύει ότι η προσφυγή της Ελλάδας στο μηχανισμό στήριξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΔΝΤ δεν ήταν αναγκαία ούτε μονόδρομος και θα μπορούσαμε να την είχαμε αποφύγει. Είναι μάλισταχαρακτηριστικό ότι πριν από την προσφυγή της Ελλάδας στο μνημόνιο (Απρίλιος 2010) την ίδια απάντηση έδινε μόνο το 41,9%. Παράλληλα, η απόλυτη πλειοψηφία του 52% αντιλαμβάνεται σήμερα ότι η αλλαγή κυβέρνησης πριν από ένα χρόνο δεν έχει ωφελήσει σε τίποτα απολύτως τη χώρα.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την έρευνα της Κάπα-Research (6-7/10, Το Βήμα) το 65,6% των πολιτών εκτιμά πλέον σήμερα ότι θα μπορούσαμε να είχαμε αποφύγει την προσφυγή στο μνημόνιο, έναντι του 30,8% που εξακολουθεί να θεωρεί ότι η προσφυγή αυτή ήταν αναγκαία. Σημειώνεται, ότι πριν από ένα εξάμηνο (Απρίλιος 2010) στην ίδια ερώτηση της ίδιας εταιρείας, οι αντίστοιχες απαντήσεις ήταν 41,9% ότι θα μπορούσαμε να είχαμε αποφύγει την προσφυγή και 49,6% ότι ήταν αναγκαία.

Προκύπτει δηλαδή ότι μέσα σε μισό μόνο χρόνο, στο πρώτο εξάμηνο εφαρμογής του μνημονίου, σχεδόν ο 1 στους 4 πολίτες έχει αλλάξει τη γνώμη του και αντιλαμβάνεται το αδιέξοδο στο οποίο μας οδηγεί η σημερινή κυβέρνηση του Γ. Παπανδρέου. Μία κυβέρνηση άλλωστε που βρίσκεται σήμερα αντιμέτωπη με μία πρωτόγνωρη δυσαρέσκεια που διατυπώνεται από το 78,2% έναντι μόλις του 21,4% που δηλώνουν ότι είναι ικανοποιημένοι από το έργο της κυβέρνησης.

Παράλληλα, σύμφωνα και με την έρευνα της Public Issue (1-4/10, Καθημερινή) το 76% των πολιτών θεωρεί ότι η προσωπική τους οικονομική κατάσταση θα χειροτερεύσει στο άμεσο μέλλον, ενώ πριν από έξι μήνες την ίδια απάντηση έδινε το 60%. Το κυριότερο όμως είναι, σύμφωνα με τα ευρήματα της ίδιας εταιρείας, το 52% που απαντά ευθέως σήμερα ότι η αλλαγή στη διακυβέρνηση που έγινε πέρυσι στις εκλογές του Οκτωβρίου 2009 δεν έχει ωφελήσει σε τίποτα, έναντι μόνο του 34% που πιστεύει ότι έχει ωφελήσει

ΣΧΟΛΙΑ

 1. takis roula avatar
  takis roula 12/10/2010 13:26:47

  Βέβαια τώρα που αντιλαμβάνονται τι συμβαίνει και πως μας κορόϊδεψαν είναι όλοι αντίθετοι με το μνημόνιο. ΄Ομως είναι αργά πλέον. Σε΄λίγο που θα ψάχνει ο κόσμος τα σκουπίδια και θα χάνει τα σπίτια του να δείτε τι θα γίνει.Αν είμαστε έξυπνοι πρέπει να σταματήσουμε να πληρώνουμε λογαριασμούς, τράπεζες κ.λ.π. Τι θα μας κάνουν αν γίνει μαζικά? ΟΤΙ ΚΑΝΑΝΕ ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΙΣΛΑΝΔΟΥΣ. ΤΙΠΟΤΕ. Αν είμαστε έξυπνοι στις εκλογές που έρχονται ΘΑ ΠΑΜΕ ΝΑ ΨΗΦΙΣΟΥΜΕ και θα ρίξουμε μαύρο εκεί που πρέπει. ΑΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΞΥΠΝΟΙ........

  • σιδεράκιας avatar
   σιδεράκιας @ takis roula 12/10/2010 14:26:26

   συμφωνώ κι επαυξάνω! αν και με τις ΔΕΚΟ θέλει πραγματικά μαζική άρνηση πληρωμής των λογαριασμών διότι αλλιώς θα ζούμε στα μαύρα σκοτάδια....

 2. Γιωργης avatar
  Γιωργης 12/10/2010 13:27:21

  Μωρε το τελος του αυτοδυναμου πασοκ ειναι κοντα.Την επερχομενη "κυβερνηση εθνικης ενοτητας" νεου πασοκ/ντορουλας/καρατζαφυρερ/κουβελη/τσιπρα τρεμω...

  • (A)θανάσης avatar
   (A)θανάσης @ Γιωργης 12/10/2010 13:50:27

   Ά μπράβο! Εκεί θα σκουρήνει το πράμα κι άλλο.

   • tsilivithras avatar
    tsilivithras @ (A)θανάσης 12/10/2010 15:26:40

    Αν "ρημαχτεί" το ΠΑΣΟΚ από τους πολίτες εγώ δεν φοβάμαι κανένα από τους υπόλοιπους.
    Είναι ΟΛΟΙ ΤΟΥΣ ερασιτέχνες μπροστά στους πράσινους.

   • I.Q. ΠΙΓΚΟΥΙΝΟΥ avatar
    I.Q. ΠΙΓΚΟΥΙΝΟΥ @ (A)θανάσης 12/10/2010 16:47:20

    Προσυπογράφω το σχόλιο του Τσιλιβήθρα (όπως επίσης και την ορολογία που χρησιμοποιεί).

 3. V. avatar
  V. 12/10/2010 14:45:01

  Τα δάνεια από την Τρόϊκα μετατρέπουν τον υφιστάμενο δανεισμό της χώρας σε ενυπόθηκο.

  Πριν την Τρόϊκα θα μπορούσαμε να πτωχεύσουμε χωρίς να μπορούν οι δανειστές μας να κάνουν τίποτα άλλο παρά να μην μας ξαναδανείσουν.

  Τώρα με τις εγγυήσεις θα μας κατασχέσουν την δημόσια περιουσία, την χώρα ολόκληρη. Τα πετρέλαια και φυσικό αέριο του Αιγαίου θα πάνε σην Τρόϊκα.

  Υποθηκεύουν την χώρα και λένε οι πολιτικοί πως είναι μεγάλη επιτυχία!!!

  Βαδίζουμε δυστυχώς στήν καταστροφή.

 4. DeltaLamda avatar
  DeltaLamda 12/10/2010 14:52:38

  Το θέμα ειναι πως αυτη η μεταστροφή των πολιτών θα μετατραπει στο μεγαλύτερο ποσοστό της ψήφος υπερ της Ν.Δ.

  Εκει ειναι ολο το παιχνίδι και στο επικοινωνιακο σκελος το ΠΑΣΟΚ τα πηγαίνει αρκετά καλά. Βλέπετε πως "απέκρουσε" το θέμα της δήλωσης του Γιούνκερ? Ακομα μεχρι και την τελευταία στιγμή πήγαιναν να τα φορτώσουν στον ΚΚ και τελικά μπορεί να μην εκαναν το μαύρο ασπρο αλλά καταφεραν το γκριζο!

  Το ίδιο γίνεται και με την οικονομία. Ακόμα καταφέρνουν να πείθουν οτι τα σημερινά χάλια της οικονομίας πηγάζουν κυρίως απο την διακυβέρνηση της Ν.Δ. με αποτέλεσμα ο κόσμος να θεωρεί οτι αν δεν ειναι υπεύθυνη η Ν.Δ. στο 100% είναι τουλάχιστον κατα 60 με 70%.

  Αυτός ειναι και ο λόγος που οι δυσαρεστημένοι του ΠΑΣΟΚ είναι δύσκολο να στραφούν στην Ν.Δ. Είναι δύσκολο να "χωνέψουν" οτι μεσα σε ενα χρόνο διακυβέρνησης πρέπει να διαγράψουν αυτά για τα οποία πίστευαν και πάλευαν για δεκαετιες απογυμνώμενοι πιά στα μάτια των υπολοίπων και γι' αυτό θα προτιμήσουν πρωτίστως τους προερχομένους απο το ΠΑΣΟΚ, δήθεν ανεξάρτητους!

  Βεβαίως αν τα πασοκοκαναλα και το μητσοτακέικο δεν έπαιζαν το αθλιο παιχνίδι που παίζει ο καθένας για τους δικούς του λόγους, τα πράγματα θα ηταν πολύ χειρότερα για τον ΠΑΣΟΚ.
  Ακόμα κι αν βλέπουν μια μεταστροφή υπέρ της Ν.Δ. πασχίζουν με την προπαγάνδα τους να την κρατήσουν σε διαχειρίσιμα επίπεδα προσβλέποντας οι μέν σε αντιπαροχές είτε αυτό μεταφράζεται κρατική διαφήμιση είτε τραπεζικές παρεμβάσεις ωστε να διασωθούν οι καταρρέοντες δημοσιογραφικοί οργανισμοί τους οι δε γιατί θεωρούν οτι ο θεός τους έπλασε για να ειναι διαχρονικά αρχηγοί και πρωθυπουργοί της Ελλάδας!

  Ο Σαμαρας δεν μασάει και δεν θα συνδιαλλαγεί ποτέ ουτε με τους πρώτους ουτε με τους δεύτερους. Και επειδή το ξέρουν παίζουν τα ρέστα τους...

  Υπομονή, συσπείρωση και εμπιστοσύνη και το φως δεν θα αργήσει να λάμψει...

  • tsilivithras avatar
   tsilivithras @ DeltaLamda 12/10/2010 15:31:00

   Delta

   αν μου επιτρέπεις...δώσε λίγη προσοχή σε αυτό:

   "Η συντριπτικήπλειοψηφία του 65,6% πιστεύει ότι η προσφυγή της Ελλάδας στο μηχανισμό στήριξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΔΝΤ δεν ήταν αναγκαία ούτε μονόδρομος και θα μπορούσαμε να την είχαμε αποφύγει"

   Αυτό είναι πολύ ενθαρρυντικό.
   Σημαίνει ότι ο κόσμος εκφράζει ΘΕΣΗ και όχι απλά δυσαρέσκεια.
   Σημαίνει -ίσως- ότι η ΠΟΛΙΤΙΚΗ στάση και ο καθαρός λόγος του Σαμαρά σε αυτό το κομμάτι προφανώς βρίσκει τρόπο να περάσει.
   Κάτι ακόμα...ίσως σημαίνει ότι τελικά όσες απόψεις περνάνε μέσα από το διαδίκτυο τελικά βρίσκουν το δρόμο τους στα χείλη των πολιτών.

   Έστω και λίγο σωστά να το βλέπω εμένα μου κάνει.

 5. δημητρης avatar
  δημητρης 12/10/2010 15:05:50

  ΓΙΑ ΠΡΟΣΕΞΤΕ ΜΗΠΩΣ ΚΑΙ ΣΤΗ ΝΕΑ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ Ο ΣΑΜΑΡΑΣ ΜΕΣΑ!

  • Γιωργης avatar
   Γιωργης @ δημητρης 12/10/2010 15:09:03

   γουαι νοτ?
   αν με ρωτας,δεν εμπιστευομαι κανεναν

  • Orestios avatar
   Orestios @ δημητρης 12/10/2010 15:49:38

   Τα Ντοροπασόκια κάνουν και διαλόγους μεταξύ τους τώρα?
   χαχαχαχαχαχαχαχαχαχα

 6. Enzo avatar
  Enzo 12/10/2010 15:19:38

  μπα..ειναι μσχαρια οι ελληνες. παλι πασοκ θα ψηφισουν

 7. ΣΥΚΟΦΑΝΤΗΣ avatar
  ΣΥΚΟΦΑΝΤΗΣ 12/10/2010 15:32:19

  Θυμαμαι οτι πριν 1 1/2 περιπου χρονο , οι γνωστοι προπαγανδιστικοι μηχανισμοι, για να πεισουν την κοινωνια οτι ολα πλεον εχουν κριθει ως προς την επιστροφη του Πασοκ στην εξουσια,δημοσιευαν ερευνες που εδειχναν οτι οι πασοκτζηδες ειχαν ανεβασμενη λιμπιντο, αποτελεσμα της επερχομενης νικης.
  Αληθεια αδερφια του Πασοκ, τωρα που εχει κοπει το φαγητο ,μαματε ή το χερι σας παει πανω κατω σαν πιστονι μηχανης και σεις ονειρευεστε πως λεφτα υπαρχουν;

  • Ρήγας Φερραιος avatar
   Ρήγας Φερραιος @ ΣΥΚΟΦΑΝΤΗΣ 13/10/2010 00:11:06

   Δικιο εχεις!!! απιστευτη ερευνα!!! Μπραβο που το θυμηθηκες, αλλα απαντηση μην περιμενεις

 8. Enzo avatar
  Enzo 12/10/2010 15:53:51

  μουαχαχαχαααααααααΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑ.
  ουτε να γελασουμε δεν μπορουμε ρε κυρ φακτορ

 9. DeltaLamda avatar
  DeltaLamda 12/10/2010 17:25:39

  @ tsilivithras

  Η παρατήρησή σου οτι :

  “Η συντριπτική πλειοψηφία του 65,6% πιστεύει ότι η προσφυγή της Ελλάδας στο μηχανισμό στήριξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΔΝΤ δεν ήταν αναγκαία ούτε μονόδρομος και θα μπορούσαμε να την είχαμε αποφύγει"

  δεν ανατρέπει αυτό που λέω εγω οτι :

  "οι δυσαρεστημένοι του ΠΑΣΟΚ είναι δύσκολο να στραφούν στην Ν.Δ. Είναι δύσκολο να “χωνέψουν” οτι μεσα σε ενα χρόνο διακυβέρνησης θα πρέπει να διαγράψουν αυτά για τα οποία πίστευαν και πάλευαν για δεκαετιες απογυμνούμενοι στα μάτια των υπολοίπων και γι’ αυτό θα προτιμήσουν πρωτίστως τους δήθεν ανεξάρτητους προερχομένους απο το ΠΑΣΟΚ".

  Αλλωστε σε αυτο το 65,6% που λες προφανως συμπεριλαμβάνεται ενα τμήμα του ΠΑΣΟΚ και το οποίο θα συμπεριφερθεί οπως ειπα παραπάνω.

  Αν τα πράγματα συνεχίσουν ετσι οπως πάνε, τοτε ρισκάρω την πρόβλεψη οτι στον 1ο γύρο η ψαλίδα θα κλείσει με 4-4,5% διαφορά, με το ΠΑΣΟΚ να μην περναει το 35% και την Ν.Δ. γυρω στο 30 με 31%. Το ΚΚΕ θα χτυπήσει 10% και ολα τα υπόλοιπα κόμματα μαζι γυρω στο 12%. Οι ψηφοι των "ανεξάρτητων" θα ξεπεράσουν το 13% στο συνολο της επικράτειας.

  • tsilivithras avatar
   tsilivithras @ DeltaLamda 12/10/2010 21:23:28

   Nα με συγχωρείς και δεν είμαι καλός με τα νούμερα και τις προβλέψεις.

   Διάβασα το σχόλιό σου όπου στην αρχή λες για το πως οι ΠΑΣΟΚΟΙ κάνουν το άσπρο-μαύρο κτλ και παρέθεσα το συγκεκριμένο απόσπασμα από την ανάρτηση μόνο για να τονίσω αυτό που λέει και εμένα μου έκανε κλικ.
   Ότι δλδ ο κόσμος πλέον εκφράζει συγκεκριμένη θέση (και όχι απλά δυσαρέσκεια) ΩΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΧΡΗΣΤΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΠΙΒΟΛΗ ΤΟΥ ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ πράγμα που εγώ μεταφράζω ότι το μύνημα του Σαμαρά αρχίζει να περνάει στον κόσμο ή/και ότι ο κόσμος ίσως αφυπνίζεται ως προς τις επερχόμενες εκλογές.

   Αυτό για μένα είναι θετικό.

   cheers

 10. παραέλληνας avatar
  παραέλληνας 12/10/2010 22:56:56

  είναι βλακώδες να κράζετε τα μέσα και όταν βγάλουν από καμιά "δημοσκόπηση" που συμφωνείτε να τα επικαλείστε.

 11. Hλέκτρα avatar
  Hλέκτρα 12/10/2010 23:53:42

  Απορρώ για τις κραυγές σας. Υποτείθεται οτι γράφετε στο antinews κι αυτά που λέτε είναι καθαρές αντιγραφές των ΜΜΕ. Ηθέση μας θα πρέπει να είναι να καταψηφίσουμε τα δυο μεγάλα κομματα για το ξεπούλημα που μας έκαναν. Τι λέτε γι αυτό?

  • Ρήγας Φερραιος avatar
   Ρήγας Φερραιος @ Hλέκτρα 13/10/2010 00:06:34

   Eαν η ΝΔ ειχε κανει αυτα που εκανε το ΠΑΣΟΚ διαχρονικα θα ειχε ξηλωθει ολοκληρη η Αθηνα και οχι μονο.
   Η λογικη τι μπροκολα τι λαχανα ολοι το ιδιο ειναι ειναι ισοπεδωτικη
   Εξ αλλου οι Δεξιοι δεν εκαναν ποτε τους σοσιαλιστες-σοσιαληστες
   Και μην ξεχνας πιο κατα καιροθσ αφηναν τις κοκκινεσ σημαιες και επιαναν τις πρασινες
   (Εχει και η ΝΔ τις Ευθυνες της δεν το αρνουμαι...αλλα ο λαικισμος και η απατη επι ΠΑΣΟΚ εκαναν και κανουν μεταπτυχιακο δεν πιανονται με τιποτα....!!!

 12. deldio avatar
  deldio 13/10/2010 00:02:02

  Φίλοι λυπάμαι που θα το πώ αλλά από τις εκλογές δεν θα αλλάξει τίποτε. Ό,τι και αν λένε τα κόμματα. Αν το ΠΑΣΟΚ πάρει 8 περιφέρειες και 7 η ΝΔ είναι τεράστια νίκη του ΠΑΣΟΚ. Εάν πάρει 5 το ΠΑΣΟΚ και 10 η ΝΔ στο β΄γύρο θα πουν το ίδιο, ότι τάχα έγινε αντιΠΑΣΟΚ μέτωπο κλπ. Εάν και οι δύο μαζί (ΠΑΣΟΚ-ΝΔ) πάρουν 70% και η αποχή περάσει το 35% και οι δύο είναι σούπερ κερδισμένοι. Εάν η Αριστερά δεν περάσει το 15% είναι ηττημένη κατά κράτος κλπ. Αυτό που θέλω να πω είναι ότι τα αποτελέσματα των τοπικών εκλογών επιδέχονται 100 ερμηνείες. Για μένα μόνο 2 ερμηνείες δεν μπορούν να αμφισβητηθούν: 1) Εάν η συμμετοχή φτάσει το 75% (και ακόμη καλύτερα εάν το ξεπεράσει) το ΠΑΣΟΚ θα πάθει στραπάτσο. Εάν όμως υπάρχει αποχή κοντά στο 35% και άνω αυτό θα είναι νίκη του ΠΑΣΟΚ διότι απλούστατα αποχή θα κάνουν κυρίως οι δικοί του απογοητευμένοι ψηφοφόροι, οπότε εάν και με αυτά τα πρωτοφανή που έχουν συμβεί τον τελευταίο χρόνο δεν αλλάζουν ούτε καν στις τοπικές εκλογές, αυτό σημαίνει ότι δν έχει αλλάξει ο χάρτης, 2) εάν ο κόσμος στις δημοτικοτοπικές εκλογές στις οποίες πάντοτε ο κόσμος ψηφίζει πιο απελευθερωμένα γιατί δεν εκλέγεται βουλή ούτε κυβέρνηση δεν δώσει καθαρή-ξεκάθαρη-ξέξασπρη πρωτοκαθεδρία στην αντιπολίτευση και μαύρο στο ΠΑΣΟΚΟΛΑΟΣ, τότε ετοιμαστείτε: Στις 14 Νοεμβρίου και ώρα 19:00 που θα κλείσουν οι κάλπες, δεν θα ανακοινωθούν τα exit polls όπως συνήθως, αλλά πριν τα exit polls θα ανακοινωθούν τα νέα μέτρα.

  • Ρήγας Φερραιος avatar
   Ρήγας Φερραιος @ deldio 13/10/2010 00:08:21

   Εγκρινω ιδιως τον επιλογο

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.