#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
07/09/2010 21:05
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Μεγάλη αύξηση κεφαλαίου στην Εθνική ΤράπεζαΜια κίνηση που κρύβει πολύ παρασκήνιο και ενδεχομένως να σχετίζεται με τα σενάρια εξαγορών και συγχωνεύσεων στον τραπεζικό κλάδο, ετοιμάζει η Εθνική τράπεζα. Πρόκειται για την ενίσχυση της κεφαλαιακής της επάρκειας με ένα ποσό της τάξης των 2,8 δισ. ευρώ. Το 1,8 δισ. θα προέλθει από αύξηση μετοχικού κεφαλαίου και άλλο 1 δισ. ευρώ από αύξηση κεφαλαίου και πώληση του 20% της τουρκικής θυγατρικής της Finansbank.

Σε μια εποχή ιδιαίτερα κρίσιμη και επικίνδυνη για τον τραπεζικό τομέα, η μεγαλύτερη τράπεζα της χώρας, φαίνεται να προσπαθεί να βάλει λεφτά στο ταμείο της για παν ενδεχόμενο. Ποιο είναι αυτό;


Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι μπορεί να είναι η εξαγορά ελληνικής τράπεζας όταν αυτό μπει στον τραπέζι. Τα σενάρια για προσέγγιση Λάτση με Κωστόπουλο για κοινή πορεία Eurobank – Alpha εν μπορούν να αφήσουν αδιάφορη την Εθνική. Επομένως, αν γίνει μια τόσο μεγάλη τράπεζα από τους παραπάνω τραπεζίτες, η Εθνική θα πρέπει να αντεπιτεθεί.


Ποια θα τα σενάρια; Π.χ. η εξαγορά του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, του “φιλέτου” των τραπεζών. Αλλά και η σύγκλιση με τον Μιχάλη Σάλλα και την τράπεζα Πειραιώς.


Παρά το γεγονός ότι επισήμως στελέχη της Εθνικής διαψεύδουν σενάρια εξαγορών, λέγοντας ότι απλά πρόκειται για ενίσχυση της κεφαλαιακής της επάρκειας, οι φήμες έχουν αρχίσει να φουντώνουν.


Από την άλλη, η κίνηση αυτή θα μπορούσε να χαρακτηριστεί κι ως κίνηση άρσης πιθανού αδιεξόδου, και έλλειψης ρευστότητας. Να αντιμετωπίζει δηλαδή η Εθνική ήδη πρόβλημα ρευστότητας και να προσπαθεί να ενισχυθεί μέσω της αύξησης κεφαλαίου και της πώλησης μεριδίου από την εξαιρετικά επιτυχημένη τουρκική τράπεζα.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. ΓΙΑΔΙΚΙΑΡΟΓΛΟΥ avatar
  ΓΙΑΔΙΚΙΑΡΟΓΛΟΥ 07/09/2010 21:16:10

  Το αντίτιμο είναι όσα μάζεψε από τις περικοπές συντάξεων κλπ.

 2. tony avatar
  tony 08/09/2010 00:15:16

  Την επόμενη του ανασχηματισμού.
  Σύμπτωση?
  Μεγάλο θέμα και περίπλοκο.

 3. Paranoia avatar
  Paranoia 08/09/2010 01:45:37

  Τελειωμένοι πολίτες, τελειωμένες τράπεζες, τελειωμένη χώρα.

 4. Νίκος Θ. avatar
  Νίκος Θ. 08/09/2010 08:42:07

  Η ανακοίνωση από την Εθνική Τράπεζα υπογραμμίζει ακόμα μιά φορά το αδιέξοδο στο οποίο βρίσκεται το Ελληνικό τραπεζικό σύστημα. Στην πραγματικότητα, τεχνικά χρεωκοπημένο. Αν η Ευρωπαική Κεντρική Τράπεζα τραβίξει το δίχτυ του 1% (δανεισμός με αυτό το κόστος), θα δείτε κλάμματα και οδυρμούς. Οι διοικήσεις των Ελληνικών τραπεζών απεδείχθησαν υποδεέστερες των μεγάλων απαιτήσεων στην σημερινή συγκυρία και μή ικανές να αντιδράσουν άμεσα με ρηξικέλευτες αποφάσεις. Τώρα σαν παρθένες Μαρίες ζητούν τη βοήθεια των μετόχων τους οποίους τιμώρησαν με την επαγγελματική τους απραξία.

 5. F avatar
  F 08/09/2010 09:45:28

  Σιγὰ μὴν χρειάζεται ὁλόκληρη Ἐθνικὴ τὴν Πειραιῶς καὶ τὸν Σάλλα. Παραμύθια.

 6. rage avatar
  rage 08/09/2010 10:00:22

  το ποντίκι που βρυχάται

 7. STANLEY avatar
  STANLEY 08/09/2010 11:19:33

  H Εθνική σίγουρα δε χρειάζεται την Πειραιώς,το αντίθετο συμβαίνει.Πρέπει με κάποιο τρόπο να σωθεί η Πειραιώς που για όσους ξέρουν είναι στα κόκκινα.Αν δε μπορέσουν να της δώσουν ΤΤ-ΑΤΕ,πράγμα που αν γίνει θα είναι τεράστιο σκάνδαλο και ξεπούλημα δημόσιας περιουσίας,πρέπει να βρουν κάποια εναλλακτική

 8. Θραξ Αναρμόδιος avatar
  Θραξ Αναρμόδιος 08/09/2010 11:54:04

  Εθνική;

  Από που το όνομα; Για να νομίζει ο μέσος έλληνας ότι είναι ελληνική κρατική τράπεζα; Μια τράπεζα που ιδρύθηκε με ξένα άγνωστα κεφάλαια και παρέμεινε ΙΔΙΩΤΙΚΗ πάντα.

  Ακου εθνική!

  Αυτές οι ονομασίες οι παραπλανητικές θα έπρεπε να απαγορεύονται δια νόμου.

  Θραξ Αναρμόδιος

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.