30/12/2009 16:08
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Μεγάλη ανησυχία για τα δημοσιονομικά της Ευρώπης και της Ελλάδας.

Γράφει η Wall Street Journal:

Δυο χρόνια μετά τη κατάρρευση του τραπεζικού συστήματος και τη παγκόσμια οικονομική ύφεση, η ευρωζώνη  μπαίνει στο νέο έτος, έχοντας να αντιμετωπίσει μια τεράστια δημοσιονομική κρίση. Η ευρωπαϊκή Κομισιόν προειδοποιεί, πως τα δημοσιονομικά των μισών τουλάχιστον από τις 16 χώρες της ευρωζώνης, βρίσκονται σε άμεσο κίνδυνο και θεωρούνται «υψηλού ρίσκου». Οι περισσότερες κυβερνήσεις θα περάσουν ολόκληρο τον επόμενο χρόνο προσπαθώντας να επιδιορθώσουν τα δημόσια χρέη και τα ελλείμματα  τους, χωρίς να διακινδυνεύσουν όμως την αναμενόμενη οικονομική ανάκαμψη. Ακόμη και οι πλέον αισιόδοξοι μεταξύ των αναλυτών των Βρυξελλών και της Φρανκφούρτης, προβλέπουν τρικυμίες, καθώς οι  διεθνείς οίκοι είναι έτοιμοι για περαιτέρω υποβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης των χωρών μελών της Ε.Ε. Η Ελλάδα και η Ισπανία έχουν ήδη υποβαθμιστεί, ενώ η Ιρλανδία και η Πορτογαλία έχουν δεχτεί προειδοποιήσεις. Όπως όμως  λέει ο Holger Schmieding της Merrill Lynch, το 2009 μπορεί να ήταν η χειρότερη οικονομική χρονιά εδώ και πολύ καιρό, όμως η ευρωζώνη δεν αποκλείεται να σημειώσει μέχρι και 2.2% ανάπτυξη μέσα στο 2010.

Τα ελλείμματα πολλών κρατών διογκώθηκαν  το 2009 στο 6.4% του ΑΕΠ, από το 2% που ήταν το προηγούμενο χρονικό διάστημα. Οι προβλέψεις της Ε.Ε. θέλουν το ποσοστό αυτό να φτάνει και το 7% μέσα στο 2010, πριν επανέλθει στα φυσιολογικά του. Ο πρόεδρος της ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Jean-Claude Trichet δηλώνει ανήσυχος για τους δανεισμούς των κυβερνήσεων, που όπως λέει υπονομεύουν τις προσπάθειες του να μειωθεί ο πληθωρισμός, και για αυτό το λόγο έχει απευθυνθεί με αυστηρό τόνο σε αυτές. Κράτη όπως η Ελλάδα και η Ισπανία θα πρέπει να κινηθούν πιο νωρίς προκειμένου να μειώσουν τα ελλείμματά τους καθώς και τα χρέη που πλημμυρίζουν τις αγορές ομολόγων της Ευρώπης. Σε αντίθεση, η Γερμανία και η Γαλλία θα πρέπει να  αυξήσουν τις δαπάνες, έτσι ώστε να υπάρξει οικονομική κινητικότητα μέσα στο 2010, αν και κάτι τέτοιο θα ανεβάσει το έλλειμμα στο 8% του ΑΕΠ τους. Η κύρια ανησυχία πάντως παραμένει η αυξημένη ανεργία που πάντα συνοδεύει την οποιαδήποτε ανάκαμψη.

Στο επίκεντρο των ανησυχιών  μέσα στο 2010, θα βρίσκεται κυρίως η Ελλάδα, που το έλλειμμά της (12.7% του ΑΕΠ) είναι 4 φορές μεγαλύτερο από το όριο που θέτει η Ε.Ε. Η ελληνική κυβέρνηση παλεύει να πετύχει μια πολιτική συναίνεση ώστε να μπορέσει να μειώσει τα έξοδα του δημοσίου, χωρίς όμως να χρειαστεί να αντιμετωπίσει νέες κοινωνικές αναταραχές και βία στους δρόμους της χώρας. Η Ε.Ε. έχει ήδη πει στην Αθήνα να μη περιμένει εξωτερική βοήθεια, όμως δεν είναι πολλοί αυτοί που πιστεύουν πως η ευρωζώνη θα αφήσει ένα από τα μέλη της να χρεοκοπήσει, απαξιώνοντας έτσι το κοινό νόμισμα, αλλά και την όλη φιλοσοφία που το στηρίζει. Αν όντως τα πράγματα χειροτερέψουν για την Ελλάδα, το πιο πιθανό είναι πως οι υπόλοιπες χώρες θα σπεύσουν σε βοήθεια, απορροφώντας τα χρέη της. Όλα αυτά θα φανούν τον Ιανουάριο, οπότε και η Ελλάδα αναμένεται να καταθέσει τις δημοσιονομικές προτάσεις της, που σίγουρα θα πρέπει να είναι ριζικά διαφορετικές από αυτές του παρελθόντος.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Βιλιάσκις avatar
  Βιλιάσκις 30/12/2009 18:22:20

  =Η ΒΑΡΙΑ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ Ο ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ, ΦΟΡΟΔΙΑΦΕΥΓΕΙ . -ΤΙ ΘΑ ΠΡΑΞΕΙ ΤΟ ΥΠ.ΟΙΚ. ?

  • Hase avatar
   Hase @ Βιλιάσκις 30/12/2009 21:58:19

   Ναι ειναι η βαρια μας βιομηχανια ο τουρισμος, γιαυτο ο ΓΑΠ κατηργησε το υπ. τουρισμου. Αλλα μην ξεχνας, η δευτερη βαρια μας βιομηχανια ειναι η ναυτηλια, γιαυτο ο εξυπνος ΓΑΠ κατηργησε και το υπ. ναυτιλιας.
   Κατα τα αλλα δεσε την τσεπη σουη ραψε την καλυτερα γιατι θα στα παρουν και δεν θα το παρεις χαμπαρι

  • archaeopteryx avatar
   archaeopteryx @ Βιλιάσκις 30/12/2009 22:00:36

   θα βάλει αιολικά πάρκα γύρω από τα ξενοδοχεία να έρχονται Δανοί που τους ανεμόμυλους τους έχουν για βιάγκρα.

   • ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ avatar
    ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ @ archaeopteryx 30/12/2009 22:06:23

    Στεγνωνει και η μπουγαδα..

    ΠΠ

 2. vas avatar
  vas 30/12/2009 20:01:23

  Στην Ελλάδα για να αλλάξουν τα πράγματα χρειάζονται ηγέτες και όχι πολιτικούς από τζάκι ανεξαρτήτως ικανοτήτων και χωρίς επαφή με τημ πραγματικότητα που βιώνει ο κόσμος γύρω τους.
  Αυτοί οι περισσότεροι είναι απο ιδιωτικά σχολία και πανεπιστήμια του εξωτερικού ,δεν έχουν ποτέ ρωτήσει όταν ψωνίζουν ΠΟΣΟ ΚΑΝΕΙ αλλά ΜΟΥ ΑΡΕΣΕΙ ΘΑ ΤΟ ΠΑΡΩ.
  Είναι αδύνατοννα αντιληφθούν τί συμβαίνει γύρω τους ,στο σχολείο ,στο νοσοκομείο,στα μέσα μαζικής μεταφοράς,στην εφορία ,στην πολεοδομία,στην ανέχια ,στο δεν έχω να φάω,στο δεν βρίσκω δίκιο άκρη δικαιοσύνη κλπ

  Το παλαιό ΠΑΣΟΚ είχε ανθρώπους του λαού που τους πήρε ο ανδρέας απο το πυθενά και τους έκανε πολιτικούς.Ετσι υπήρξε μιά ευαισθησία και έφαγε ο λαός ψωμάκι και υπήρξε μια ανακούφιση σε πολύ κόσμο.
  Τώρα όλοι κονομήσανε και έχασαν κάθε επαφή με τα προβλήματα τπυ λαού γιαυτό μη περιμένετε ευαισθησία,εμείς θα υποφέρουμε και τα μεγαλολαμόγια θα κονομάνε.

  • Ένας Τυχαίος avatar
   Ένας Τυχαίος @ vas 30/12/2009 21:29:46

   Τι ψηφίζεις;

 3. Orestios avatar
  Orestios 31/12/2009 01:13:04

  Για το μόνο που παλεύει η κυβέρνηση της Ελλάδας, τρομάρα τους, είναι να αυξήσει τα ψηφαλάκια δια της αντισυνταγματικής χορήγησης ιθαγένειας σε κάθε καρυδιάς καρύδι του πλανήτη. Είχε μια καούρα ο Πρωθυπουργός για τον λαό του....τί να σας πω. Μάτι δεν έκλεισε όλο το βράδυ. Είχε φάει πεπόνι.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.