#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
25/07/2011 10:38
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Μεγάλες τράπεζες διστάζουν να δεσμευτούν στο πακέτο διάσωσης της ΕλλάδαςΑρκετές ευρωπαϊκές τράπεζες, οι οποίες κατέχουν μεγάλο μέρος του ελληνικού χρέους, δεν έχουν ακόμα υπογράψει το σχέδιο για την συμμετοχή των ιδιωτών- κατόχων ομολόγων με 37 δις ευρώ στο δεύτερο πακέτο διάσωσης της Ελλάδας.

Σύμφωνα με τους Financial Times, η βρετανική Royal Bank of Scotland, οι γερμανικές DZ Bank και  LBBW, καθώς και η αυστριακή Ersrte Bank, οι οποίες κατέχουν περίπου 3 δις ευρώ ελληνικού χρέους, βρίσκονται μεταξύ των δανειστών που δεν έχουν ακόμα δεσμευτεί για την συμμετοχή τους στο πρόγραμμα,  μέσω του οποίου  θα ανταλλάξουν ή θα μετακυλήσουν τα ελληνικά ομόλογα που διαθέτουν, με νέα 30ετούς διαρκείας.

Ανώτερα τραπεζικά στελέχη δηλώνουν στο μεταξύ, ότι παραμένει μεγάλη η αβεβαιότητα, όσον αφορά στις λεπτομέρειες του σχεδίου διάσωσης της Ελλάδας και της πιθανής εφαρμογής του. Ακόμα και το επίπεδο της προβλεπόμενης συμμετοχής των ιδιωτών, έχει προκαλέσει μεγάλη σύγχυση, καθώς η ΕΕ έχει πει ότι θα είναι 3 δις ευρώ μέσα στα επόμενα τρία χρόνια, ενώ το  Διεθνές Ινστιτούτο Οικονομικών, που συντονίζει τους κατόχους ομολόγων, δηλώνει ότι θα είναι 54 δις ευρώ.

Η διαφορά, όμως, που θα προκύψει είναι απλή. Όντως, το ποσό που αναμένουν οι τράπεζες να δεσμεύσουν για την Ελλάδα θα είναι 54 δις ευρώ, με την προϋπόθεση όμως ότι το ποσοστό αφομοίωσης του σχεδίου ανταλλαγής ομολόγων θα είναι 90%. Τα 37 δις, είναι το ακριβές ποσό που θα λάβει η Ελλάδα, μετά τη  αφαίρεση των 16.8 δις ευρώ από το πρόγραμμα πιστωτικής ενίσχυσης.

«Πιστωτική ενίσχυση», θα είναι το όνομα του μηχανισμού, μέσω του οποίου η Ελλάδα θα υποχρεωθεί να επανεπενδύσει το 20% της κρατικής χρηματοδότησης σε ένα όχημα ασφάλισης που θα εξασφαλίζεται μέσω μίας πιστοληπτικής αξιολόγησης ΑΑΑ, για  να αποφευχθεί μία πιθανή μελλοντική χρεοκοπία.

Υπάρχει επίσης αβεβαιότητα, για το επίπεδο της αφομοίωσης. Οι αναλυτές εκτιμούν ρεαλιστικό το σχέδιο συμμετοχής των τραπεζών με εκτιμώμενο ποσοστό της αφομοίωσης του σχεδίου στο 90%, το οποίο θα αποφέρει μία χρηματοδότηση ύψους  54 δις ευρώ ,μέχρι τα μέσα του 2014 και 135 δις ευρώ μέχρι το 2020.

«Εάν δούμε άλλες οικονομικές κρίσεις, π.χ. της Ρωσίας ή της κρίσης της Τεκίλας, μία αφομοίωση ύψους 90% θα ήταν λογική», σύμφωνα με αναλυτή της JP Morgan.

Άλλοι όμως υποστηρίζουν,  ότι μπορεί να αποδειχτεί υπεραισιόδοξο, λόγω της ποικιλομορφίας των ομολογιούχων.

Παρόλο που το IIF συντόνισε τις μεγάλες τράπεζες και  ασφαλιστικές εταιρείες, που κατέχουν ομόλογα,  εξασφαλίζοντας  την υποστήριξη της συμφωνίας από 30 μεγάλους οργανισμούς- υπό την ηγεσία της  γαλλικής BNP Paribas και των γερμανικών Deutsche Bank και Allianz- πολλοί σημαντικοί κάτοχοι ομολόγων δεν δεσμεύτηκαν για την συμμετοχή τους.

Ας δούμε τι είπαν ορισμένοι από τους μεγαλύτερους κατόχους ελληνικών  ομολόγων:

Η RBS δήλωσε ότι εξετάζει την συμμετοχή της. Σύμφωνα με τα στοιχεία των πρόσφατών ευρωπαϊκών stress tests, κατέχει 1.2 δις ευρώ ελληνικού χρέους.

Η DZ Bank, για την οποία τα stress tests έδειξαν ότι έχει στην κατοχή της 731 εκ. ευρώ ελληνικού χρέους, θεωρείται ότι η συμμετοχή της είναι  «ανοιχτή», όμως δεν έχει λάβει ακόμα απόφαση. Η  DZ αρνήθηκε οποιοδήποτε σχόλιο.

Ο αυστριακός όμιλος Erste, δεν απέκλεισε την συμμετοχή του, λέγοντας: «Μόλις λάβουμε τις απαραίτητες λεπτομέρειες, θα εξετάσουμε τις παραμέτρους».

Η πορτογαλική   Millenium BCP με 700 εκ. ευρώ ελληνικά ομόλογα στην κατοχή της   και η Banco BPI με  480 εκ., έχουν το μεγαλύτερο χρηματοδοτικό  άνοιγμα και δεν αποκλείουν την συμμετοχή τους.

ΣΧΟΛΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια στο άρθρο! Γράψτε το πρώτο σχόλιο!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.