#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
27/11/2013 16:00
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Μεγάλες αλλαγές στην αγορά προτείνει ο ΟΟΣΑ 

Με θερμά λόγια τις για τη δημοσιονομική προσαρμογή που έχει πετύχει η Ελλάδα και για τις μεταρρυθμίσεις που έχει κάνει, μίλησε ο Ανχελ Γκουρία, Γενικός Γραμματέας του ΟΟΣΑ

Εξήρε τις προσπάθειες της χώρας και έδωσε εύσημα στον πρωθυπουργό, καθώς, όπως είπε, η Ελλάδα είναι στην πρώτη θέση παγκοσμίως στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.

«Έχετε κάνει εξαιρετική δουλειά», είπε ο κ. Γκουρία προς στον πρωθυπουργό, ο οποίος του απάντησε: «Σας ευχαριστώ. Το εκτιμώ».

Νωρίτερα, ο κ. Γκουρία είχε συνάντηση με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Εξωτερικών Ευάγγελο Βενιζέλο, μετά την οποία δήλωσε: «Υπάρχει ζωή μετά το χρέος».

Η Ελλάδα βρίσκεται στην «αρχή της εξόδου από την κρίση», είναι το μήνυμα που ο Άνχελ Γκουρία μετέφερε στην ελληνική κυβέρνηση, στη συνέχεια σχετικών εκθέσεων του ΟΟΣΑ.

Στην έκθεσή του ο ΟΟΣΑ ζητά πρόσθετες παρεμβάσεις στο χρέος με βάση την συμφωνία του Νοεμβρίου του 2013 , εφόσον αυτές κριθούν αναγκαίες και επικυρωθεί τον Απρίλιο του 2014 το πρωτογενές πλεόνασμα της ελληνικής οικονομίας. Στις παρεμβάσεις καταγράφει επιμήκυνση των δανείων και της περιόδου χάριτος αλλά και μείωση των επιτοκίων.

Ο Οργανισμός συστήνει να μην ληφθούν νέα μέτρα αν η Ελλάδα εφαρμόσει τα συμφωνηθέντα αλλά να αφεθούν οι αυτόματοι σταθεροποιητές να λειτουργήσουν. Ωστόσο, αντ’ αυτού ζητά ευρύτερες διαρθρωτικές παρεμβάσεις μεταξύ των οποίων και την άρση της μονιμότητας στο δημόσιο.

Στον τραπεζικό τομέα ο ΟΟΣΑ προτείνει την δημιουργία bad banks για τα κόκκινα δάνεια δίνοντας δυο επιλογές, είτε ξεχωριστή «κακή τράπεζα» για κάθε χρηματοπιστωτικό ίδρυμα είτε μια ενιαία bad bank που θα αναδιαρθρώσει και θα ρευστοποιήσει το προβληματικό ενεργητικό των συστημικών τραπεζών.

Ο ΟΟΣΑ στη μελέτη του προβλέπει ύφεση 0,4% το 2014 αντί για ανάπτυξη 0,6% που εκτιμά η Ελλάδα. Επισημαίνει ότι πέραν από την όποια βοήθεια στο χρέος, η Ελλάδα θα πρέπει να υλοποιήσει πλήρως τις μεταρρυθμίσεις για τις οποίες έχει ήδη δεσμευτεί αλλά και να τις ενισχύσει ειδικά στο πεδίο της μεταρρύθμισης της δημόσιας διοίκησης, της απελευθέρωσης αγορών προϊόντων και των ιδιωτικοποιήσεων.

Επίσης, στην έκθεσή του ο ΟΟΣΑ ζητά να επιταχυνθεί η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής μέσω του τερματισμού της φορολογικής αμνησίας, τον εντοπισμό και την επιβολή προστίμων σε όσους φοροδιαφεύγουν και της βελτίωσης της αποτελεσματικότητας των ελέγχων. Επίσης, συστήνει πιο αποτελεσματική δημόσια διοίκηση.

 

Σε δεύτερη έκθεση για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας ο ΟΟΣΑ αναφέρει ότι το μακροπρόθεσμο όφελος από την υιοθέτηση των 66 μόνο εκ των 329 παρεμβάσεων που εισηγείται ο ΟΟΣΑ υπολογίζεται σε 5,2 δισ. ευρώ.

Μεταξύ των άμεσων παρεμβάσεων θεωρεί:

- την απελευθέρωση της πώλησης και των τιμών των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων ώστε αυτά να πωλούνται και στα σούπερ μάρκετ κατόπιν σχετικής υπόδειξης του υπουργείου Υγείας και του ΕΟΦ

- την κατάργηση της μέγιστης διάρκειας ζωής των 5 ημερών για το φρέσκο γάλα ώστε να βγουν στην αγορά προϊόντα με διάρκεια από μία μέχρι 9-10 ημέρες ανάλογα με τη μέθοδο παστερίωσης που θα ακολουθεί κάθε γαλακτοβιομηχανία.

- την αλλαγή των κανόνων στην αγορά ψωμιού, όπου μεταξύ άλλων θα επιβληθεί υποχρεωτικά το ζύγισμα του ψωμιού με το κιλό ώστε να μην εξαπατάται ο καταναλωτής

- την απελευθέρωση της κυριακάτικης λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων που σήμερα ισχύει μόνο για όσα είναι κάτω από 250 τ.μ, και για τα πολυκαταστήματα και εμπορικά κέντρα

- την απελευθέρωση του ποσοστού των εκπτώσεων στα καινούρια βιβλία που σήμερα περιορίζεται σε μόνο 10%

-την απελευθέρωση της δημιουργίας νέων ξενοδοχειακών μονάδων σε περιοχές όπως η Αττική με την κατάργηση της έννοιας του «κορεσμού» και την αλλαγή χωροταξικών διατάξεων  που θα διευκολύνουν την αλλαγή χρήσης κτιρίων ώστε να μετατρέπονται σε ξενοδοχεία

- τη δυνατότητα εκπτώσεων –που σήμερα απαγορεύονται- σε καταστήματα stock και outlets

- την κατάργηση πολλών περιορισμών που τίθενται στην αγορά οικοδομικών υλικών και τσιμέντου, όπως λ.χ η απαγόρευση ή μείωση της απατούμενης χωρητικότητας των σιλό αποθήκευσης τσιμέντου που σήμερα προσδιορίζεται σε τουλάχιστον 500 τόνους

- την άρση περιορισμών στην κρουαζιέρα, όπως λ.χ η υποχρέωση τα πλοία που ξεκινούν από κάποιο λιμάνι να επιστρέφουν πίσω σε αυτό κ.ά.

- την κατάργηση της διαδικασίας ελέγχου και έγκρισης από το Γενικό Χημείο του κράτους σε ότι αφορά στα απορρυπαντικά κ.ά.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Μαύρο Χαβιάρι avatar
  Μαύρο Χαβιάρι 27/11/2013 21:00:49

  Οι περισσότερες από τις παρεμβάσεις που αναφέρονται στην έκθεση για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας είναι λογικές και αυτονόητες. Ανόητοι περιορισμοί όπως αυτοί για τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα, τις κρουαζιέρες, τις εκπτώσεις, τα τσιμέντα είναι αναχρονιστικοί και αντιπαραγωγικοί. Σωστή και η σύσταση για το ψωμί, λογική και για το γάλα, όπου η ημερομηνία λήξης του "φρέσκου" γάλακτος είναι ψεύτικη και επιβαλλόμενη από νόμο, κι όχι από την πραγματική μικροβιακή υποβάθμιση του γάλακτος. Βέβαια υπάρχει το θέμα της ντόπιας κτηνοτροφίας που προστατεύεται με το κόλπο αυτό, οπότε θα πρέπει να γίνουν προσεκτικές και μελετημένες αντισταθμιστικές κινήσεις για να μην καταστραφεί η ελληνική κτηνοτροφία.
  Αυτονόητα πράγματα που για ακόμη μια φορά πρέπει να μας τα λένε οι ξένοι, λες και μεις είμαστε ... ντιπ γκασμάδες.

 2. George avatar
  George 28/11/2013 19:41:23

  Θα μας λείψουν όλα αυτά που κάνανε τη χώρα τόσο παράλογη και γοητευτική. Σε αντίθεση με τους Ανατολικογερμανούς όμως που κρατήσανε κομμάτια από Trabant για να τα βλέπουν με νοσταλγία, εμείς δεν έχουμε τίποτα υλικό να κρατήσουμε από την σοβιετία μας. Να ζήσουμε να τα λέμε στα εγγόνια μας.

  • Αντιευρωπαίος avatar
   Αντιευρωπαίος @ George 01/12/2013 16:49:08

   Τα εγγονια σου δεν θα ζουν εδω γιατι δουλειες δεν θα υπαρχουν εδω, ουτε φαρμακοβιομηχανιες, ουτε γαλακτοβιομηχανιες ουτε call centers της 3Ε, (χαχαχα) και δεν χρειαζεται να τους κρατησεις ενθυμια, θα εχουν στο πετσακι τους τα αποτελεσματα της οικονομικης απελευθερωσης της χωρας απο την πληρη απωλεια ολων των θεσεων εργασιας (εκτος κι αν οι μισθοι φτασουν επιτελους στο επιπεδο των 5ο ευρω/μηνα και μπορεσουμε να ανταγωνιστουμε τους Κινεζους στο ελευθερο και αδασμολογητο εμποριο)! Αλλα τουλαχιστον θα λες στην πολυθρονα του παππου οτι δεν εχουμε πλεον "σοβιετια" με οικονομικο προστατευτισμο, συμβασεις εργασιας και αλλα αναχρονιστικα, εχουμε μια ελευθερη και ανταγωνιστικη οικονομια. Και μονο ο χαρακτηρισμος αυτος θα ειναι αρκετος για να μαλακωσει την κουρασμενη σου καρδια... ^_^

 3. ΔΗΜΗΤΡΗΣ avatar
  ΔΗΜΗΤΡΗΣ 28/11/2013 20:45:16

  βλεπω ολοι ξαφνικα γινατε ειδικοι σε ολα.θεωρειτε ανοητο τον περιορισμο στα μη συνταγογραφουμενα φαρμακα;αν ναι τοτε ο Π.Ο.Υ μαλλον κανει λαθος που δε σας συμβουλευτηκε για την μελετη που εχει κανει για τα αποτελεσματα της πληρους απελευθερωσης της διακηνησης φαρμακων σε χωρους εκτος φαρμακειων.σας προτρεπω να τη διαβασετε λοιπον κ μετα να βγαλετε τα συμπερασματα σας.
  γνωριζετε οτι το μησυφα δε διαφερει σε τιποτα απο τα συνταγογραφουμενα φαρμακα;εχουν παρενεργειες,θελουν χορηγηση δια χειρος φαρμακοποιου τοσο για τη δοσολογια οσο κ τις αλληλεπιδρασεις με αλλη φαρμακευτικη αγωγη που πιθανο να λαμβανει ο ασθενης.αλλα ομως η συγκεκριμενη κυβερνηση συνεχιζοντας το ξεβρακωμα καθε ελληνικης επιχειρησης νομοθετει υπερ των κολοσσων πολυεθνικων.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.