02/08/2010 17:04
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Μείωση των αποδοχών στο Δημόσιο φέρνει το ενιαίο μισθολόγιο

Η ολοκλήρωση της απογραφής των δημοσίων υπαλλήλων και η θέσπιση Ενιαίας Αρχής Πληρωμών, δίνει την δυνατότητα στην Κυβέρνηση να θέσει τις βάσεις για το ενιαίο μισθολόγιο στο Δημόσιο.

Σύμφωνα με το Μνημόνιο οι διαδικασίες για την απλοποίηση του συστήματος πληρωμών στο Δημόσιο πρέπει να ξεκινήσουν τον Σεπτέμβριο, προκειμένου το νέο σύστημα να λειτουργήσει υποχρεωτικά μέχρι τον Ιούνιο του 2011.

Το ενιαίο μισθολόγιο, που αποτελεί διαχρονικό αίτημα της ΑΔΕΔΥ, αναμένεται να οδηγήσει σταδιακά από το 2011 σε μείωση της μισθολογικής δαπάνης. Ο περιορισμός των μισθολογικών δαπανών, δε, θα βασισθεί στο εξορθολογισμό του καθεστώτος των επιδομάτων που λαμβάνουν σήμερα οι δημόσιοι υπάλληλοι σε διάφορα υπουργεία και υπηρεσίες.

Στον νέο μισθό θα ενσωματώνονται τα επιδόματα που χορηγούνται ήδη στους δημοσίους υπαλλήλους, ο αριθμός όμως των οποίων θα περιορισθεί δραστικά, κυρίως μέσα από την κατάργηση ειδικών – κλαδικών επιδομάτων, που δεν έχουν γενικό χαρακτήρα.

Προς τον σκοπό αυτό θα αξιοποιηθούν μελέτες που έχουν καταρτισθεί ήδη από το 2003, ενώ θα συσταθεί και μεικτή επιτροπή αποτελούμενη από τους γενικούς γραμματείς όλων των υπουργείων, ώστε να συντονίσει την κατάρτιση του ενιαίου πίνακα επιδομάτων. Έτσι, ορισμένα επιδόματα θα ενσωματωθούν στο βασικό μισθό, κάποια θα καταργηθούν ή θα μειωθούν, ενώ στόχος θα είναι η εξίσωση των αποδοχών μεταξύ των υπαλλήλων των ίδιων κατηγοριών.

Όπως είναι φυσικό η περικοπή επιδομάτων θα οδηγήσει σε μειώσεις αποδοχών, κάτι που θα γίνει αντιληπτό κυρίως στους υψηλόμισθους δημοσίους υπαλλήλους. Πάντως, η κυβέρνηση εξετάζει τρόπο πραγματικής σύνδεσης των αμοιβών με την παραγωγικότητα, κάτι που ενδεχομένως να γίνει σε δεύτερη φάση.

Υπενθυμίζεται πως το 2003 είχε γίνει προσπάθεια για ενιαίο μισθολόγιο στον δημόσιο τομέα η οποία όμως απέτυχε. Αρχικά είχε επιδιωχθεί η μερική ενσωμάτωση του κινήτρου απόδοσης, του χρονοεπιδόματος και του επιδόματος εξομάλυνσης στο βασικό μισθό. Είχε εξαιρεθεί όμως η ειδική παροχή του Ν. 3016/02, η οποία δινόταν για την εξομάλυνση των μισθολογικών διαφορών υπέρ των χαμηλόμισθων υπαλλήλων που δεν λάμβαναν πρόσθετες μισθολογικές παροχές.

Οι διαπραγματεύσεις ναυαγήσαν καθώς η ΑΔΕΔΥ ζητούσε την διαμόρφωση ενιαίου βασικού μισθού 1.050 ευρώ με ενσωμάτωση όλων των επιδομάτων, διπλασιασμό των οικογενειακών επιδομάτων, καταβολή αναδρομικών και αύξηση του επιδόματος ευθύνης.

Newsroom ΔΟΛ

ΣΧΟΛΙΑ

 1. ΠΑΣΟΚ-ΛΑΟΣ-MEGA avatar
  ΠΑΣΟΚ-ΛΑΟΣ-MEGA 02/08/2010 17:17:36

  Αυτο θα ειναι και το τελος του Πασοκ σαν κυβερνηση και σαν κομμα.

  • lpap avatar
   lpap @ ΠΑΣΟΚ-ΛΑΟΣ-MEGA 02/08/2010 17:35:02

   Αφού πρώτα θα χει τελειώσει εμάς!!

 2. Ex-pasok voter avatar
  Ex-pasok voter 02/08/2010 17:25:13

  -Μονιμη μειωση βολευτων στους 100
  -Οριζοντια περικοπη επιδοματων υπαλληλων βουλης κατα 60%
  -Καταργηση αποζημιωσεων επιτροπων βολευτων
  -Καταργηση εκτος εδρας, εξοδων γραφειου βολευτων
  -Μειωση 60% δαπανων για ταξιδια/κινητα/υπολογιστες βολευτων

  Πρωτα αυτα θα κανεις τιποτενιο καθαρμα.

  ΑΚΟΥΣ?

 3. Ex-pasok voter avatar
  Ex-pasok voter 02/08/2010 18:06:54

  Γενναίες αυξήσεις για τους συνεργάτες του Πρωθυπουργού

  Προχθές ψηφίστηκε στο Α’ Θερινό Τμήμα της Βουλής από τη κυβερνητική πλειοψηφία τροπολογία σύμφωνα με την οποία αυξάνεται το όριο των απολαβών εκτός έδρας κατά είκοσι (20) μέρες στους συνεργάτες του πρωθυπουργικού και των υπουργικών γραφείων ή των γραφείων των γενικών γραμματέων.

  Με την ίδια τροπολογία του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Οικονομικών με την εντυπωσιακή ονομασία «Δημοσιονομική Διαχείριση και Ευθύνη»(sic!) αυξάνεται και ο μισθός κατά …1.000 ευρώ του γενικού διευθυντή του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ).

  Όπως καταλαβαίνετε άρχισαν οι εξαιρέσεις από το πρόγραμμα λιτότητας και περικοπής των μισθών. Στην προκειμένη μάλιστα περίπτωση δεν μιλάμε απλά για μη μείωση των μισθών τους αλλά για εντυπωσιακή αύξηση των υψηλά ιστάμενων παραγόντων της Κυβέρνησης.

  Την ίδια ώρα που οι μισθοί όλων των εργαζομένων έχουν περικοπεί , οι συντάξεις μετατρέπονται σε επιδόματα και το ευρώ αναζητείται από τον Έλληνα πολίτη ως ….απολεσθέν αντικείμενο, αυτά τα πράγματα είναι προκλήσεις!

  Όσο και εάν προσπάθησαν να το περάσουν μέσω του Θερινού Τμήματος της Βουλής ,για προφανείς λόγους, δεν έχουν αντιληφθεί ότι μπορεί να κρυφθεί από τις εφημερίδες και τα ΜΜΕ γενικότερα ( αφού λίγες τροπολογίες πιο κάτω και στο ίδιο νομοσχέδιο τους «χάριζαν» κάποια εκατ. ευρώ), αλλά η νέα μορφή επικοινωνίας , το διαδίκτυο δεν έχει τέτοιου είδους περιορισμούς και αγκυλώσεις.

  «Η κοινωνία προετοιμάζει το έγκλημα. Ο εγκληματίας το διαπράττει»,έλεγε ο Βίκτωρ Ουγκώ. Παραφράζοντας λοιπόν ελαφρά τον μεγαλύτερο Γάλλο Συγγραφέα και τοποθετώντας την στο σημερινό πολιτικό στάτους , η φράση θα μπορούσε να αποδοθεί ως εξής: « To ΠΑΣΟΚ προετοιμάζει το έγκλημα και τα θερινά τμήματα της Βουλής το διαπράττουν».

  Γιατί δεν είναι φυσικά μόνο το ανωτέρω παράδειγμα. Είναι και η ουσιαστική κατάργηση του ΟΜΕΔ και των συλλογικών συμβάσεων κατ` επέκταση, η χαριστική ρύθμιση – χρονική μετατόπιση του 20% των εσόδων από τις διαφημίσεις που θα έπρεπε να αποδίδουν οι «καναλάρχες» ( αλλά …δεν!), οι …πονηρές υπερ-αρμοδιότητες του Υπουργού Οικονομικών, μέχρι και η πώληση …άυλων δικαιωμάτων (προσοχή!) και αποσύνδεση του ξεπουλήματος από τον προληπτικό έλεγχο του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Όμως για αυτά θα γράψω ξεχωριστά για το καθένα με νεώτερα και αναλυτικότερα άρθρα…

  Γιατί καθημερινά αυτή η κυβέρνηση εκτίθεται ανεπανόρθωτα γιατί απομακρύνεται όλο και περισσότερο από την διαφάνεια , την εθνική ανεξαρτησία και τις ανάγκες του λαού , τις οποίες μάλιστα τις αντιμετωπίζει με …εχθρικό τρόπο!

 4. Xounta 2010 avatar
  Xounta 2010 02/08/2010 22:24:29

  ο μισθος της αδερφης της κυβερνησης του παπακωνσταντινου ποσο ειναι???

 5. sovokai avatar
  sovokai 03/08/2010 11:29:47

  ρε δεν πάν να τους απολύσουν ολους τους πελάτες τους τούς δημόσιους

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.