#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
30/11/2012 19:49
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Μείωση του ελληνικού χρέους κατά 40 δισ περιμένει η ΕΕΑκόμη και 40 δις ευρώ χρέος θα αγοράσει η Ελλάδα με βάση το πρόγραμμα επαναγοράς που θα ξεκινήσει την επόμενη εβδομάδα, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters το οποίο επικαλείται αξιωματούχους της ευρωζώνης. Όπως αναφέρεται, η ΕΕ περιμένει από την Ελλάδα να δαπανήσει 10,2 δις ευρώ προκειμένου να επαναγοράσει ομόλογά της αξίας 40 δισεκ. ευρώ που διακρατούν ιδιώτες επενδυτές από τα συνολικά 63 δις.  Οι υπουργοί ανέφεραν ότι το τίμημα που προσφέρει η Αθήνα για τα ομόλογα βάσει της διαδικασίας εξαγοράς που γίνεται σε εθελοντική βάση δεν θα πρέπει να είναι υψηλότερο από την τιμή κλεισίματος της 23ης Νοεμβρίου.

Επειδή υπάρχουν ομόλογα διαφορετικής διάρκειας και ωρίμανσης, το φάσμα των τιμών αναμένεται να εκτείνεται από τα 25,15 λεπτά του ευρώ ως τα 34,41.

Ερωτηθείς ποια είναι η εκτιμώμενη αξία της επαναγοράς, ένας αξιωματούχος κράτους-μέλους της ευρωζώνης απάντησε: «κατ' ελάχιστον 40 δισεκ. ευρώ», ενώ μια δεύτερη πηγή επιβεβαίωσε ότι αυτό είναι το ποσό που αναμένουν οι κυβερνήσεις της ευρωζώνης.

Για να συμβεί, ωστόσο, αυτό θα πρέπει αφενός οι τράπεζες να συμμετάσχουν στο σύνολό τους, όπως επίσης και τα ασφαλιστικά ταμεία αλλά και οι ξένοι, γεγονός ιδιαίτερα φιλόδοξο αλλά σίγουρα καλό αν συμβεί.

Την ίδια στιγμή η Γερμανία ετοιμάζεται για νέα μέτρα βοήθειας της Ελλάδας. Όπως δήλωσε ο Β. Σόιμπλε στη γερμανική Βουλή: «Μετά από παράκληση του ΔΝΤ συζητάμε για επιπλέον μέτρα, όπως τη μεγαλύτερη μείωση των επιτοκίων, προκειμένου να υπάρξει πρωτογενές πλεόνασμα, εφόσον εφαρμοστούν τα μέτρα στην Ελλάδα κανονικά».

Ουσιαστικά δηλαδή αντιλαμβάνεται η γερμανική κυβέρνηση ότι το πρόβλημα δε λύνεται με επαναγορά μόνο και ετοιμάζεται κι άλλα… τραυμαπλάστ μέχρι να αποφασίσει το κούρεμα του επίσημου φορέα. Άλλωστε, δεν είναι τυχαίες οι δηλώσεις του Σοσιαλδημοκράτη Π. Στάινμπρουκ ότι πρέπει να πουν επιτέλους την αλήθεια κι ότι το κούρεμα θα γίνει είτε αύριο, είτε μεθαύριο είτε κάποια στιγμή.

Βεβαίως, το μόνο που έχει να κάνει η Ελλάδα είναι το χρέος της. Να ολοκληρώσει την επαναγορά, να προχωρήσει στις μεταρρυθμίσεις και να περιμένει πότε θα ωριμάσουν οι Γερμανοί και θα καταλάβουν το λάθος τους. Μέχρι τότε να μη δώσουμε λαβή για να φανεί η Ελλάδα αναξιόπιστη.

 

ΣΧΟΛΙΑ

 1. ANNIBAS avatar
  ANNIBAS 30/11/2012 19:59:03

  Πολυ αισιοδοξη η προβλεψη και δεν το βλεπω!

 2. ΣΠΑΡΤΙΑΤΗΣ avatar
  ΣΠΑΡΤΙΑΤΗΣ 01/12/2012 12:03:25

  Δύσκολος στόχος, ακόμα κι αν αποτύχει όμως δεν αλλάζει κάτι. Πλέον το πρόβλημα του χρέους μας έχει περάσει αποκλειστικά στην ευχέρεια των Ευρωπαίων. Εμάς πρέπει να μας ενδιαφέρει μόνο πώς θα παράξουμε πρωτογενές πλεόνασμα και πώς θα ανορθώσουμε την οικονομία

 3. Γεωργία avatar
  Γεωργία 01/12/2012 17:59:04

  Πως το OSI έγινε PSI#2, είναι ένα ζήτημα που θα αναλυθεί εκτενώς από τον μελλοντικό ιστορικό.

 4. Δημήτρης Κ avatar
  Δημήτρης Κ 12/12/2012 14:46:51

  Λογιστικές αλχημείες για να αιτιολογήσουν πολιτικές μη-αποφάσεις. Εμάς το μόνο που πρέπει να μας ενδιαφέρει είναι το πως θα ξεμπλέξουμε από δαύτους μήπως και ανορθώσουμε την οικονομία. Πρωτογενές πλεόνασμα υπό συνθήκες τέτοιας ύφεσης δεν θα έπρεπε να επιδιώκουμε. Είμαστε τρελλοί.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.