#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
26/01/2012 12:45
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Μείωση του ΦΠΑ στο 19% προτείνει η ΝΔΜειώσεις συντελεστών στη φορολογία εισοδήματος, στον ΦΠΑ, στους ειδικούς φόρους κατανάλωσης καυσίμων και στη φορολογία μεταβιβάσεων ακινήτων και επαναφορά του αφορολογήτου ορίου εισοδήματος στις 12.000 ευρώ προβλέπει μεταξύ άλλων το πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας για την αναμόρφωση του φορολογικού συστήματος.

Το πλήρες πακέτο των προτάσεων της Ν.Δ. κατέθεσε χθες ο αναπληρωτής τομεάρχης του κόμματος και βουλευτής Κυκλάδων κ. Ι. Βρούτσης, στην πρώτη συνάντηση των εκπροσώπων των τριών κομμάτων που μετέχουν στην κυβέρνηση, στο πλαίσιο του διαλόγου για την προετοιμασία του νέου Εθνικού Φορολογικού Συστήματος. Ο κ. Βενιζέλος που ουσιαστικά εκπροσωπούσε το ΠΑΣΟΚ και ο βουλευτής Αχαΐας κ. Αλ. Χρυσανθακόπουλος που εκπροσωπούσε τον ΛΑ.Ο.Σ. δεν παρουσίασαν τις προτάσεις των κομμάτων τους.

Σύμφωνα με την πρόταση της Νέας Δημοκρατίας βασικός στόχος της αναμόρφωσης του φορολογικού συστήματος πρέπει να είναι η εξάλειψη των αντιαναπτυξιακών επιβαρύνσεων στην άμεση και την έμμεση φορολογία που επιβλήθηκαν από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ με το Μνημόνιο, αλλά και η ταυτόχρονη ενίσχυση των ρυθμίσεων που αποσκοπούν στην αποκάλυψη της φορολογητέας ύλης. Οι παρεμβάσεις που προτείνονται είναι οι ακόλουθες:

α) Φυσικά πρόσωπα

* Μείωση του αριθμού των κλιμακίων της φορολογικής κλίμακας και χαμηλότερη φορολογία, με αφορολόγητο στις 12.000 €, μείωση του ανώτατου συντελεστή από το 45% στο 40% και σταδιακά μέσα σε τρία χρόνια στο 30%.

* Υπαγωγή στη φορολογία εισοδήματος όλων των κερδών που φορολογούνται αυτοτελώς με εξαίρεση τους τόκους, τα μερίσματα και τα έσοδα της Ναυτιλίας. Επίσης, η υπεραξία από πώληση ακινήτων, μετοχών εισηγμένων ή μη, εταιρικών μεριδίων, καθώς και η υπεραξία από ασφαλιστικά συμβόλαια και από πώληση μεριδίων αμοιβαίων κεφαλαίων θα φορολογούνται αυτοτελώς με ποσοστό 20%.

* Θέσπιση φοροαπαλλαγών με βάση εισοδηματικά, κοινωνικά και δημογραφικά κριτήρια.

* Επανεξέταση της διαδικασίας συλλογής των αποδείξεων.

 β) Νομικά πρόσωπα

* Ενιαίος Φορολογικός Συντελεστής 15% σε όλα τα Νομικά Πρόσωπα (flattax).

* Παρακράτηση 15% στα διανεμόμενα κέρδη και εξάντληση της φορολόγησης των μετόχων ή εταίρων.

* Κατάργηση σε μόνιμη βάση των εκτάκτων εισφορών.

* Καθιέρωση παράλληλου αντικειμενικού τρόπου προσδιορισμού του ελάχιστου φορολογητέου εισοδήματος με ταυτόχρονη δυνατότητα αμφισβήτησης και υπαγωγής σε λογιστικό προσδιορισμό με πιστοποίηση της φορολογικής υποχρέωσης από πιστοποιημένο λογιστή ή ορκωτό ελεγκτή για επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες με έσοδα μέχρι ενός χαμηλού ορίου.

 γ) ΦΠΑ

* Μείωση του βασικού συντελεστή στο 19% από 23%, του μεσαίου στο 9% από 13% και του χαμηλού συντελεστή στο 5%.

* Υπαγωγή στο χαμηλότερο συντελεστή ΦΠΑ όλων των υπηρεσιών τουριστικού πακέτου και όχι μόνο της διαμονής.

* Διατήρηση του μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου.

* Επαναφορά των ειδών εστίασης στο συντελεστή 9%.

* Επανεξέταση του συστήματος καταβολής του ΦΠΑ, έτσι ώστε ο φόρος να αποδίδεται στο Δημόσιο στον πραγματικό χρόνο της.

* Αυτοματοποίηση στην επιστροφή ΦΠΑ ή άλλων φόρων που έχουν προκαταβληθεί. Αντί επιστροφής, θα μπορούσε επίσης να γίνεται συμψηφισμός με άλλους φόρους.

δ) Ακίνητη Περιουσία

* Πάγωμα των αντικειμενικών αξιών για 5 έτη.

* Αναπροσαρμογή του κόστους εκκίνησης (ΚΕ) και του ελάχιστου κόστους κατασκευής οικοδομής (ΕΚΚΟ) στις πραγματικές τιμές και επέκταση του ΕΚΚΟ σε όλες τις οικοδομικές άδειες (νέες κατασκευές και ανακατασκευές) και στις εγκρίσεις εργασιών μικρής κλίμακας.

* Διατήρηση της αναστολής του πόθεν έσχες –για οποιαδήποτε κατοικία– για 3 χρόνια, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία.

* Κατάργηση του επαχθούς τέλους φορολόγησης ακινήτων που επιβάλλεται μέσω του λογαριασμού της ΔΕΗ και αντικατάστασή του από το ΕΤΑΚ (που δεν εισπράττεται σήμερα), από την αύξηση του ΕΚΚΟ στα ακίνητα και την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής.

* Υπαγωγή σε αυτοτελή φορολογία 20% του ποσού της αποπληθωρισμένης υπεραξίας που προκύπτει από τη μεταβίβαση ακινήτων για ποσά άνω κάποιου ορίου.

* Κατάργηση του Φόρου Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας, μετατροπή του σε ΕΤΑΚ και διεύρυνση του πεδίου εφαρμογής του.

* Μείωση του φόρου μεταβίβασης ακινήτων στα επίπεδα των ευρωπαϊκών χωρών.

* Επέκταση της εφαρμογής των αντικειμενικών αξιών, όπου αυτές δεν υφίστανται.

 ε) Ειδικοί φόροι κατανάλωσης

* Ταχεία μείωση των ΕΦΚ στη βενζίνη, το πετρέλαιο κίνησης, το υγραέριο και το φυσικό αέριο στα προβλεπόμενα από την κοινοτική νομοθεσία ελάχιστα όρια.

Αντιμετώπιση φοροδιαφυγής

Πέραν των αλλαγών στην άμεση και έμμεση φορολογία το πρόγραμμα της Ν.Δ. προβλέπει και τα ακόλουθα μέτρα για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής:

 Υποχρεωτική Ηλεκτρονική Εθνική Καταγραφή της περιουσιακής κατάστασης των Ελλήνων σε ολόκληρο τον κόσμο. Ετσι, θα δίνεται η ευκαιρία σε όλους να δηλώσουν κάθε μορφής περιουσιακά στοιχεία σε Ελλάδα και εξωτερικό. Παράλληλα, θα δημιουργηθούν ισχυρά κίνητρα για την εμφάνιση μη δηλωθέντων μέχρι σήμερα χρηματικών ποσών και για τον επαναπατρισμό των κεφαλαίων.

 Η ΓΓΠΣ θα δημιουργήσει μια βάση δεδομένων, μέσα στην οποία θα καταχωρίζεται το ηλεκτρονικό προφίλ κάθε φορολογουμένου, ενώ ταυτόχρονα θα προσδιορίζονται, με τρόπο σαφή και συγκεκριμένο, για κάθε φορολογούμενο, οι «πραγματικές δαπάνες διαβίωσης». Οι δαπάνες αυτές δεν θα εκπίπτουν από το φόρο εισοδήματος, αλλά θα λαμβάνονται υπόψη για τον ακριβή προσδιορισμό του ετήσιου καθαρού διαθέσιμου εισοδήματος.

Κατά την πρώτη εφαρμογή της Ηλεκτρονικής Καταγραφής της περιουσιακής κατάστασης κάθε φορολογουμένου θα καταγραφούν τα πάσης φύσεως χρηματοπιστωτικά προϊόντα που αυτός κατέχει σε Ελλάδα και εξωτερικό. Στη βάση αυτή, καταθέσεις και επενδύσεις που δεν μπορούν να δικαιολογηθούν θα επιβαρύνονται με φόρο 5%, με εξαίρεση εκείνες που προέρχονται από «ξέπλυμα» χρήματος, εγκληματικές ενέργειες και όσες ανήκουν σε πολιτικούς, για τις οποίες θα ισχύουν αυστηρότατες διοικητικές και ποινικές κυρώσεις.

* Οι ταμειακές μηχανές των επιχειρήσεων λιανικού εμπορίου θα συνδεθούν οnline με τη βάση δεδομένων της ΓΓΠΣ ώστε κάθε συναλλαγή να καταγράφεται και να μην είναι δυνατόν να αλλοιωθεί. Επιπλέον, θα καθιερωθεί η ηλεκτρονική τιμολόγηση στις συναλλαγές μεταξύ των επιχειρήσεων (e-invoicing). Το μέτρο αυτό καταπολεμά οριστικά τα πλαστά τιμολόγια.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. broumi pinelopi avatar
  broumi pinelopi 26/01/2012 13:15:11

  Πολύ λογικές καί δίκαιες οι προτάσεις της ΝΔ.
  Εύχομαι ολόψυχα να μπορέσουν καί να υλοποιηθούν καί να γλυτώσει
  ο αφελής ελληνικός λαός από την μαφεία των σοσιαλΗστών.

 2. Χριστόφορος Μίχου avatar
  Χριστόφορος Μίχου 26/01/2012 13:51:55

  Εξαιρετικές και κυρίως εφαρμόσιμες χωρίς δυσκολία στην Ελληνική κοινωνία και την αγορά, ως προς την εφαρμογή στην πράξη και ως προς την αποδοχή από τους πολίτες και τους επιχειρηματίες.
  Ο ίδιος όπως και πολλοί άλλοι συνάδελφοι επιχειρηματίες, τις βρίσκουμε λογικές ήπιες και κυρίως δίκαιες για όλους!
  Με δεδομένη τη δικαιοσύνη και τα ίση βάρη σε όλους , δε νομίζω πως θα υπάρξει Έλληνας επιχειρηματίας να μην τα σεβαστεί, ώστε να στέκει έντιμος (πέραν του φόβου των αυστηρών κυρώσεων που πολύ σωστά θα υπάρξουν), απέναντι σ΄ ένα επίσης έντιμο (που είμαι βέβαιος πως θα έχουμε), κράτος απέναντι για τον πολίτη.

 3. Νικόλας avatar
  Νικόλας 26/01/2012 14:13:51

  Λεφτά υπάρχουν sequel

 4. Δημητρης ο Ροδιος avatar
  Δημητρης ο Ροδιος 26/01/2012 14:39:46

  Εσείς δηλαδή ακόμα πιστεύετε πως ….θέλει και …. πως μπορεί η ΝΔ να τα καταφέρει με την φοροδιαφυγή ????
  Ποιος αλήθεια φωστήρας τα σκέφτηκε όλα αυτά τα καλά???
  Στην Έλλη προσπαθούσα να εξηγήσω τις προάλλες το λόγο για τον οποίο ο γείτονας μας Κύριος «Μανώλης», ιδιοκτήτης βυτιοφόρου μεταφοράς καυσίμων , βρίζει θεούς και δαίμονες και ξεσηκώνει τη γειτονιά με τις φωνές του κάθε φορά που κάποιος προσπαθεί να βάλει τάξη στη διακίνηση του αφορολογήτου πετρελαίου.
  Αφού κατάλαβε λοιπόν η Έλλη (ετών 15 παρακαλώ) πως στήνονται οι κομπίνες γύρισε και με ρώτησε, γιατί μπαμπά αφού τα διυλιστήρια είναι μόνο δυο δεν βάζουν από έναν υπάλληλο σε κάθε έξοδο από δαύτε να μαζεύει τους φόρους ? ‘’Δεν πληρώνει δεν φορτώνει’’ όπως γράφει στο φορτηγό του ο Κύριος «Μανώλης» και όποιος πιστεύει πως πρέπει να πάρει πίσω τον φόρο να στείλει την απόδειξη του στο κράτος όπως κάναμε και εμείς με τα αφορολόγητα στις διακοπές μας!

  • anonymous avatar
   anonymous @ Δημητρης ο Ροδιος 26/01/2012 15:18:05

   τη φοροδιαφυγή την κάνουν όσοι έχουν πλάτες στο γκουβέρνο. Όσους έπιασαν ήταν όλοι άμεσα ή έμμεσα συνδεδεμένοι με το ΠΑΣΟΚ. Αν θέλουν να την πιάσουν την πιάνουν. Επίσης φοροδιαφυγή στο σύνολο δεν υπάρχει. Δηλ. αυτά που είναι να εισπράξει το κράτος τα εισπράττει. 20% του ΑΕΠ είναι και 22% είναι στη Γερμανία.
   Εκεί που υπάρχει ένα θέμα είναι στο από ποιους τα εισπράττει. Αλλά και σε αυτό το ζήτημα δε βλέπω να γίνονται μεγάλες αδικίες έστω κι αν φωνάζουν ότι πληρώνουν μόνο μισθωτοί και συνταξιούχοι. Όσοι δεν είναι μισθωτοί και συνταξιούχοι είτε θα έχουν εταιρία και πληρώνει η εταιρία τους φόρους ή θα ψωμοζούν. Υπάρχουν κάποιες εξαιρέσεις αλλά είναι εξαιρέσεις.

 5. Ο ΑΛΩΒΗΤΟΣ avatar
  Ο ΑΛΩΒΗΤΟΣ 26/01/2012 14:56:27

  Σύμφωνοι. Ωραία αυτά. Ειλικρινά. Και πες οτι βγαίνει άρριο η στις 18 Μαρτίου, Απριλιου κλπ η ΝΔ κυβέρνηση. Και τα εφαρμόζει...
  Τί θα κάνει με την απότομη εκτίναξη του ελλείμματος;
  3 επιλογές μόνο, οι εξής δύο (η 3η ειναι τύπωση χρήματος, δηλαδή επιστροφή στο εθνικό νόμισμα)
  Λογικά θα δανειστεί.
  Από πού; Ειτε με βραχύχρονα έντοκα γραμμάτεια με επαχθέστατο επιτόκιο, αααν τα καταφέρει, είτε από Ε.Ε.
  Από Ε.Ε.; Το είπατε στην Μέρκελ;
  Να λοιπόν το κλειδί. Το μοναδικό κλειδί.

 6. np_complete_problems avatar
  np_complete_problems 26/01/2012 15:02:16

  Εδώ που φτάσαμε, οποιεσδήποτε "μειώσεις" φόρων μόνο καλό μπορούν να κάνουν.
  Δυστυχώς όμως διαβάζοντας την Παράγραφο "Αντιμετώπιση φοροδιαφυγής", καταλαβαίνει "κάποιος σχετικός", πόσο άσχετοι είναι οι συντάκτες των προτάσεων.
  Αναλυτικά:
  1. Οι ταμειακές μηχανές θα συνδεθούν online, με βάση δεδομένων της ΓΓΠΣ κλπ
  Πέρα από το κόστος, υπάρχουν τόσο μεγάλες τεχνικές δυσκολίες που θα περάσουν τουλάχιστον 3 χρόνια μέχρι να δούμε οποιοδήποτε αποτέλεσμα.
  Αλλωστε το πρόβλημα με το λιανεμπόριο είναι ότι ΔΕΝ κόβουν αποδείξεις, ΟΧΙ ότι δεν συμφωνούν τα βιβλία τους με τον ΦΠΑ που αποδίδουν.
  2. Ηλεκτρονικό τιμολόγιο(e-invoicing) και πλαστά τιμολόγια κλπ
  Τα ίδια λέγανε οι "φωστήρες του υπουργείου Οικονομικών" και για τους Φορολογικούς Μηχανισμούς πριν 10 χρόνια. Αποτέλεσμα - μηδέν.
  Τώρα πια τα τιμολόγια δεν "πλαστά τεχνικά" - απλά η πλαστότητά τους βρίσκεται στο ότι ΔΕΝ γίνονται ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΕΣ συναλλαγές. Κοίτα περίπτωση Alter.
  Μπορεί κάποιος να μου εξηγήσει που θα βοηθήσει το e-invoicing ;

  Το έχω πει πολλές φορές, δυστυχώς η χώρα μας ΔΕΝ έχει το τεχνοκρατικό υπόβαθρο, όχι να μας βγάλει από την κρίση, αλλά ούτε να διοικήσει περίπτερο ...

 7. ΚΥΘΗΡΙΟΣ avatar
  ΚΥΘΗΡΙΟΣ 26/01/2012 15:44:13

  Γιά τήν ἀγορά καί χρήση τῶν αὐτοκινήτων προβλέπει κάτι τό πρόγραμμα;

 8. Φακ Κωστας avatar
  Φακ Κωστας 26/01/2012 15:47:34

  ΦΠΑ στο 15%, όσο είναι στις χώρες γύρω μας.
  Εξάλλου 19% ήταν επί Καραμανλή..θα επιστρέψει απλώς εκεί που ήταν?

  Επίσης, φόρος καυσίμων κλπ μείωση σε επίπεδα 2000, τιμή βενζίνης τελική <0,70 ευρω..

  Ο αντικειμενικός προσδιορισμός ειναι άδικος..να ενταθούν οι έλεγχοι, να γίνονατι ηλεκτρονικες διασταυρώσεις κλπ, για να διαπιστώνονται τα πραγματικά εισοδήματα...
  Φυσικά και νομικά πρόσωπα να έχουν ενιαίους συντελεστές φορολόγησης (ώστε να παταχθεί η φοροαποφυγή)..Πολλές Α.Ε. είναι καλυμένες ατομικές επιχειρήσεις για να φορολογούνται λιγότερο..

  Αυτά για αρχή, αν θέλουν να κυκλοφορήσει χρήμα...

  • TopGunZ avatar
   TopGunZ @ Φακ Κωστας 26/01/2012 20:34:58

   Κώστα, δες πάνω και κάτω του σχολίου σου τα απαξιωτικά σχόλια, ακόμα και για τις λογικές και εφαρμόσιμες εξαγγελίες της ΝΔ. Και μην ξεχνάς πως είμαστε σε ΠΟΛΥ χειρότερη κατάσταση από αυτή που μας άφησε ο Καραμανλής.

 9. μεταρρυθμιστής avatar
  μεταρρυθμιστής 26/01/2012 16:30:42

  Μεγάλα λόγια, αμφιβάλλω αν θα εφαρμοσθούν τα μισά. Κάποια θα τα απορρίψουν χωρίς δεύτερη κουβέντα οι δανειστές , κάποια είναι απλώς μη εφαρμόσιμα.

 10. loretta avatar
  loretta 26/01/2012 21:34:17

  τελικα πως θα προσδιοριζονται οι αντικειμενικες αξιες???

 11. Ιεροφάντης avatar
  Ιεροφάντης 26/01/2012 21:34:56

  Καλησπέρα σε όλους.

  Επί των προτάσεων ορισμένες παρατηρήσεις, επιπρόσθετα ή εναλλακτικά των προτάσεων της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, εκεί που εγώ τουλάχιστον έχω μια ας πούμε, άλλη προσέγγιση:

  α) Φυσικά πρόσωπα
  Μείωση του αριθμού των κλιμακίων της φορολογικής κλίμακας και χαμηλότερη φορολογία, μείωση του ανώτατου συντελεστή από το 45% στο 30% και σταδιακά μέσα σε τρία χρόνια στο 20%.

  Κατάργηση της αυτοτελούς φορολόγησης για όλα τα κέρδη που σήμερα φορολογούνται αυτοτελώς, ή τις υπεραξίες, πλην των κερδών Ναυτιλίας.

  Κατάργηση του αφορολογήτου με ταυτόχρονη καθιέρωση μικρών κλιμάκων φορολογίας για τα ασθενέστερα εισοδηματικά στρώματα του πληθυσμού.

  Φοροαπαλλαγές μόνο με βάση δημογραφικά κριτήρια ή γεωγραφικά ή συνδυασμός αυτών.

  Κατάργηση της διαδικασίας συλλογής αποδείξεων. Το γιατί, το εξηγώ παρακάτω περί φοροδιαφυγής.

  β) ΦΠΑ

  Βασικός συντελεστής στο 10%, χαμηλός στο 5%, κατάργηση μεσαίου συντελεστή.

  γ) Ακίνητη Περιουσία

  Κατάργηση αντικειμενικών αξιών.

  Ολοκλήρωση έργου Κτηματογράφησης.

  Ολοκλήρωση έργου καταγραφής χρήσεων γης.

  Κατάργηση όλων των φόρων επί των ακινήτων που σήμερα επιβαρύνουν την κατοχή και διατήρησή του πλην του ΕΤΑΚ το οποίο θα είναι προσδιορίσιμο με βάση τις μέσες τιμές της αγοράς και θα είναι ονομαστικής αξίας τέτοιου ύψους που να μπορεί να επιβληθεί σε όλους τους ιδιοκτήτες γης αλλά να μπορεί να εισπραχθεί και από όλους.

  Οριστική Αντιμετώπιση φοροδιαφυγής

  Έξι βήματα.

  Πρώτον, απαγορεύεται η χρήση μετρητών για συναλλαγές κάτω από 10.000 ευρώ. Για πάνω από 10.000 ευρώ (πχ αγορά οικίας ή αυτοκινήτου) μόνο με δίγραμμη τραπεζική επιταγή.

  Δεύτερον, απόδοση ΑΦΜ σε όλους ακόμη και σε νήπια.

  Τρίτον, απόκτηση ονομαστικής πιστωτικής ή ακόμη καλύτερα, χρεωστικής κάρτας electron / Maestro, για όλους τους πολίτες και χρήση αυτών για όλες τις αγορές, παντού.

  Τέταρτον, υποχρέωση όλων των επαγγελματιών, εμπόρων, αυτοαπασχολουμένων και εν γένει όλων των φορολογουμένων πλην μισθωτών και συνταξιούχων, να ανοίξουν και να τηρούν τραπεζικό λογαριασμό όψεως, στην Τράπεζα της επιλογής τους.

  Πέμπτο, εφοδιασμός όλων των επαγγελματιών, εμπόρων, αυτοαπασχολουμένων και εν γένει όλων των φορολογουμένων πλην μισθωτών και συνταξιούχων με ασύρματο POS μηχάνημα απόδοσης πιστωτικών / χρεωστικών καρτών με on line ασύρματη σύνδεση με το κεντρικό τραπεζικό σύστημα της Τράπεζας με την οποία συνεργάζεται κάθε ένα από τα παραπάνω πρόσωπα.

  Έκτο, διασύνδεση όλων των κεντρικών τραπεζικών συστημάτων και των συτημάτων εκκαθάρισης συναλλαγών με τα κεντρικά συστήματα της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων.

  • TopGunZ avatar
   TopGunZ @ Ιεροφάντης 26/01/2012 22:12:40

   Είμαι ο τελευταίος που θα καταφύγει σε οργουελικούς παροξυσμούς, αλλά η ουσιαστική κατάργηση του μετρητού δημιουργεί πολλά προβλήματα στην καθημερινότητα, ενώ δεν είμαι σίγουρος αν το τραπεζικό μας σύστημα και η κοινωνία είναι ώριμοι για τέτοιες ουτοπικές λύσεις (ουσιαστικά συμφωνώ μαζί σου, για αυτό την χαρακτηρίζω ουτοπική). Θα συμφωνήσω μερικώς σε αρκετά, αλλά χωρίς σαφή αναλογιστική μελέτη των επιπτώσεων κάθε κίνησης, δεν μπορώ να εκφραστώ με σιγουριά.

   • Ιεροφάντης avatar
    Ιεροφάντης @ TopGunZ 26/01/2012 22:30:30

    Τοπ, η βάση του σκεπτικού δεν είναι ότι καταργώ τα μετρητά. Απλώς καθιστώ λιγότερο ευχερή την κκλοφορία τους ειδικά σε μια χρονική στιγμή που επιδιώκω να κατατροπώσω τη φοροδιαφυγή αλλά ταυτόχρονα, έχω και το τεχνολογικό πλεονέκτημα να μπορώ τεχνικά να υιοθετήσω μέτρα αντιμετώπισής της.

    Άλλωστε με τον τρόπο αυτό πρακτικά για το μισό ενεργό πληθυσμό καταργώ την υποχρέωση υποβολής φόρου ειδοσήματος, μειώνω δραστικά τον φόρτο εργασίας εφοριών και ελεγκτικών μηχανισμών, ενώ φορολογώ το εισόδημα των επαγγελματίών στην πηγή και άμεσα.

    Συμφωνώ ότι ακούγεται κάπως αυτή η πρόταση. Εντάξει μπορεί να μην είναι έτοιμη ακόμη η κοινωνία να δεχτεί ένα τέτοιο τρόπο συναλλαγής. Το τραπεζικό σύστημα νομίζω δεν θα έχει πρόβλημα. Μη σου πω ότι μάλλον θα υποστηρίξει τεχνολογικά και χρηματοδοτικά στο σχήμα.

    Κάποια στιγμή όμως θα έχουμε να επιλέξουμε ανάμεσα στην ενάρετη αποδοχή όλων των φορολογουμένων της αρχής της φορολογικής δικαιοσύνης ή κάποιων πιο δραστικών μέτρων αντιμετώπισής της με πρωτοβουλία του κράτους και των αρχών του.

    Θέλω να πιστεύω στην αρετή και τη συνείδηση των συμπολιτών μου ως προς την τήρηση των φορολογικών τους υποχρεώσεων αλλά, μακάρι να διαψευστώ, μάλλον για την άλλη εναλλακτική μας βλέπω...

    Για τις μελέτες συμφωνώ ότι πρέπει να γίνει εκτίμηση του αντικτύπου. Πάντως είναι μέτρα σοκ, τα οποία ενδέχεται βραχυπρόθεσμα να οδηγήσουν σε μείωση της φορολογητέας ύλης, μεσοπρόθεσμα αλλά κυρίως μακροπρόθεσμα όμως, θα συμβάλλον σε ταχείς ρυθμούς ανάπτυξης αφενός και ελαχιστοποίηση των κινήτρων φοροδιαφυγής και αδήλωτου εισοδήματος αφετέρου.

 12. Απολλώνιος avatar
  Απολλώνιος 26/01/2012 22:34:43

  Ακόμη κι αν ...καταργηθεί ο ΦΠΑ, η αγορά δεν θα ξεκολήσει. Οι μισθοί έχουν μειωθεί 40% στο δημόσιο, ανάλογα στον ιδιοτικό τομέα, οι άνεργοι αυξάνονται ραγδαία, απολύσεις επικρέμονται πάνω από τα κεφάλια όλων, ο μπαμπούλας της χρεοκοπίας προβάλλεται συνεχώς, όσο θα βασιλεύει ο τρόμος η αγορά θα πεθαίνει... Η μείωση του ΦΠΑ είναι σταγόνα στον Ωκεανό, δεν θα προσφέρει τίποτε αυτή την ώρα. Θα μειωθούν μάλιστα και τα έσοδα, γιατί οι Έλληνες ψωνίζουν μόνο τα απολύτως απαραίτητα κι αυτά θα συνεχίσουν να ψωνίζουν και με τον μειωμένο ΦΠΑ.

  • chrisss avatar
   chrisss @ Απολλώνιος 27/01/2012 02:11:53

   Μου θυμίζεις το ανέκδοτο με τον πόντιο που του έλεγαν πως ανεβαίνει η τιμή της βενζίνης και εκείνος απαντούσε πως δεν τον νοιάζει γιατί 50 ευρω έβαζε 50 θα βάζει και τώρα..είσαι μεγάλο μυαλό, μπράβο!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.