#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
02/05/2012 10:30
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Μείωση της ανεργίας και ανάπτυξη υπόσχεται ο Σαμαράς«Μείωση της ανεργίας κάτω από το μισό μέσα σε τρία χρόνια, μέσα από την υλοποίηση πολιτικών ανάπτυξης» υποσχέθηκε ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς, μιλώντας χθες  σε εργαζόμενους και ανέργους στο Λαύριο.

«Προτεραιότητά μας, απόλυτη, είναι να σταματήσουμε, να ανακόψουμε τον εφιάλτη της ανεργίας» είπε ο κ. Σαμαράς και πρόσθεσε ότι μπορούμε να υποκινήσουμε ανάκαμψη που θα φτάσει τις 9 ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ, τουλάχιστον, και θα δημιουργηθούν πολλές δεκάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας.

Είναι εφικτό, είπε ο κ. Σαμαράς αν επιτευχθεί ανάκαμψη και ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας: «Ανάπτυξη, που να αντέχει στον χρόνο και να επιταχύνεται με το πέρασμα του χρόνου... Για να βγούμε οριστικά και από την κρίση, και από τον υπερδανεισμό και από το Μνημόνιο».

Ο κ. Σαμαράς ανέπυξε το σχέδιό του με ένα πράδειγμα:

«Να θυμάστε ότι για κάθε 1% που ανεβαίνει το ΑΕΠ αυτό ισοδυναμεί με 45- 50 χιλιάδες θέσεις εργασίας. Και με ένα δισεκατομμύριο μικρότερο έλλειμμα.

Αν χρησιμοποιήσουμε τα δύο επόμενα χρόνια τα μισά περίπου (7 δισ.) από τα διαθέσιμα κεφάλαια του ΕΣΠΑ (χωρίς τίποτε άλλο απ' ό,τι προβλέπει το πρόγραμμά μας για ανάκαμψη- συμβάσεις παραχώρησης υποδομών, ξεμπλοκάρισμα αυτοχρηματοδοτούμενων μέσω Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας κλπ.) αυτό σημαίνει ότι θα δημιουργηθεί πρόσθετο ΑΕΠ της τάξης των 15 δισεκατομμυρίων, τουλάχιστον.

Αυτό ισοδυναμεί με 7 μονάδες ΑΕΠ. Δηλαδή θα δημιουργηθούν θέσεις εργασίας ή θα διασωθούν θέσεις που κινδυνεύουν, πάνω από 300.000! Αν ταυτόχρονα υπάρξουν και μέτρα ρευστότητας, αυτό θα είναι μόνιμο, όχι μια μόνο στιγμή. Και θα έχει διάρκεια, θα οδηγήσει σε Ανάπτυξη».

Ο πρόεδρος της ΝΔ πρόσθεσε ότι για να πάρει μπρος η Οικονομία δεν αρκεί να πέσουν χρήματα από το ΕΣΠΑ, πρέπει να υπάρξει και η απαραίτητη ρευστότητα και εξήγησε: «Θα συμβεί μετά την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, με το εργαλείο ρευστότητας που ήδη συζητιέται από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, με την πρόσθετη δανειοδότηση που θα πάρουν οι ελληνικές τράπεζες, όπως πήραν από τον Μ. Ντράγκι οι υπόλοιπες ευρωπαϊκές, με τα προγράμματα του ΕΤΕΑΝ κλπ».

Εξήγγειλε δύο πρόσθετα μέτρα που θα δημιουργήσουν επιπλέον ρευστότητα:

Την επιστροφή των οφειλών του δημοσίου προς τους ιδιώτες ύψους έξι δισεκατομμυρίων, εκ των οποίων περίπου τα πέντε ως το τέλος του χρόνου, και τη φορολογική αμνήστευση για την επιστροφή καταθέσεων μαζί με κάποια πρόσθετα μέτρα για την εγγυοδοσία.

Ο πρόεδρος της ΝΔ επανέλαβε τη δέσμευσή του για τη μείωση της φοφορλογίας: «Σταδιακά μείωση των φορολογικών συντελεστών, που θα αρχίσει με 15% για τα νομικά πρόσωπα και θα φτάσει σε μείωση όλων των φορολογικών συντελεστών σε επίπεδα που δεν υπήρξαν ποτέ στην Ελλάδα. Αυτό είναι αληθινή επανάσταση!» είπε.

Ο κ. Σαμαράς υποστήριξε ότι για να υπάρξει απασχόληση, πρέπει να υπάρξουν επιχειρήσεις. «Και για να υπάρξουν επιχειρήσεις και νέες επενδύσεις, δεν μπορούμε εμείς να τις φορολογούμε τριπλάσια απ' ό,τι κάνουν οι γειτονικές μας χώρες».

Ο πρόεδρος της ΝΔ είπε ότι «όλα αυτά τα μέσα τα έχουμε στη διάθεσή μας. Όλα αυτά δεν τα απαγορεύει η δανειακή σύμβαση. 'Αρα μπορούμε να τα κάνουμε. Θα συνοδευτούν από αληθινά αναπτυξιακές πρωτοβουλίες -μαρίνες, νέες υποδομές τουρισμού, ενέργεια, καθετοποίηση- μεταποίηση προϊόντων και σταδιακή μείωση φορολογικών συντελεστών».

Κλείνοντας, ανέφερε ότι υπάρχουν δύο απαραίτητηες προυποθέσεις: Το χτύπημα της γραφειοκρατίας, στο οποίο, είπε, δίνουμε τη μέγιστη προτεραιότητα, μαζί με τη σταδιακή μείωση των φόρων. Και να μην ληφθούν άλλα υφεσιακά μέτρα, όπως οριζόντιες περικοπές μισθών και συντάξεων.

Aναλυτικά η εισήγηση του Α. Σαμαρά: 

"Φίλες και φίλοι,

 

Τιμούμε σήμερα την Εργατική πρωτομαγιά.

Την προσφορά της Εργασίας, στη σύγχρονη κοινωνία.

Την αξία της Εργασίας και τις αρετές της εργατικότητας και την παραγωγικότητας.

Το δικαίωμα στην Εργασία.

Και τα τιμούμε σε μια στιγμή, που εδώ, στην Ελλάδα πάνω από ένα εκατομμύριο Έλληνες βρίσκονται στην ανεργία.

Και οι περισσότεροι είναι πια μακροχρόνια άνεργοι…

Κι έχουν χάσει την ελπίδα ότι θα βρουν σύντομα εργασία.

Ενώ πολύ περισσότεροι έχουν εργασία, αλλά φοβούνται ότι θα τη χάσουν κι εκείνοι.

Προτεραιότητά μας, απόλυτη, είναι να σταματήσουμε, να ανακόψουμε τον εφιάλτη της ανεργίας.

Αν το πετύχουμε αυτό, όλα τα άλλα θα διορθωθούν.

Αν δεν το επιτύχουμε αυτό, όλα τα άλλα που λέμε δεν έχουν και πολύ νόημα.

Πώς θα το πετύχουμε; Είναι εφικτό;

Μπορούμε να το πετύχουμε. Και είναι απόλυτα εφικτό.

Και γι’ αυτό έχουμε συγκεντρώσει όλο το μήνυμά μας σε μια λέξη: Ανάπτυξη!

Σε πρώτη φάση Ανάκαμψη, να πάψει να πέφτει η Οικονομία, να πάψει να ανεβαίνει η Ανεργία.

Κι ύστερα Ανάπτυξη, που να αντέχει στο χρόνο και να επιταχύνεται με το πέρασμα του χρόνου...

Για να βγούμε οριστικά, και από την κρίση, και από τον υπερδανεισμό και από το Μνημόνιο.

Απευθύνομαι σε όλους εκείνους τους μικρομεσαίους, που έχασαν τις δουλειές τους, που έβαλαν λουκέτο,

που έδιωξαν τους εργαζόμενους και τώρα είναι κι οι ίδιοι άνεργοι.

Θα τους στηρίξουμε να ξανά-στήσουν τις δουλειές τους.

Να δημιουργήσουν θέσεις απασχόλησης. Να ξανά-στηθούν στα πόδια τους.

Απευθύνομαι στους νοικοκύρηδες που βρίσκονται σε απόγνωση. Θα ξαναγίνουν νοικοκύρηδες!

Απευθύνομαι στη Μεσαία τάξη που γονάτισε. Θα ξανασηκωθεί όρθια…

Δεν μπορείς να καταπολεμήσεις την ανεργία, αν δεν ορθοποδήσει η Μεσαία τάξη.

Αυτή δημιουργεί τις περισσότερες θέσεις απασχόλησης.

Σήμερα θα σας δείξω με ένα παράδειγμα πώς και γιατί, αν κάνουμε αυτά που πρέπει να κάνουμε σωστά, η Ανάκαμψη είναι εφικτή και η πλήρης Ανάπτυξη είναι κοντά:

 

Να θυμάστε ότι για κάθε 1% που ανεβαίνει το ΑΕΠ αυτό ισοδυναμεί με 45-50 χιλιάδες θέσεις εργασίας. Και με 1 δισεκατομμύριο μικρότερο έλλειμμα.

-- Αν χρησιμοποιήσουμε τα δύο επόμενα χρόνια τα μισά περίπου (7 δισ.) από τα διαθέσιμα κεφάλαια του ΕΣΠΑ (χωρίς τίποτε άλλο απ’ ό,τι προβλέπει το πρόγραμμά μας για Ανάκαμψη - συμβάσεις παραχώρησης υποδομών, ξεμπλοκάρισμα αυτοχρηματοδοτούμενων μέσω Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας κλπ.) αυτό σημαίνει ότι θα δημιουργηθεί πρόσθετο ΑΕΠ της τάξης των 15 δισεκατομμυρίων τουλάχιστον.

Αυτό ισοδυναμεί με 7 μονάδες ΑΕΠ. Δηλαδή θα δημιουργηθούν θέσεις εργασίας ή θα διασωθούν θέσεις που κινδυνεύουν, πάνω από 300 χιλιάδες!

-- Αν ταυτόχρονα υπάρξουν και μέτρα ρευστότητας, αυτό θα είναι μόνιμο, όχι μια μόνο στιγμή. Και θα έχει διάρκεια, θα οδηγήσει σε Ανάπτυξη.

Χρειαζόμαστε, λοιπόν, και κάτι ακόμα για να πάρει μπρος η Οικονομία. Δεν αρκεί να πέσουν χρήματα από ΕΣΠΑ: Πρέπει να υπάρξει και η απαραίτητη ρευστότητα.

Πράγμα που θα συμβεί μετά την ανακεφαλαίωση των τραπεζών,

[ - με το εργαλείο ρευστότητας που ήδη συζητιέται από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα,

- με την πρόσθετη δανειοδότηση που θα πάρουν οι Ελληνικές τράπεζες, όπως πήραν από τον Ντράγκι οι υπόλοιπες ευρωπαϊκές,

-- με τα προγράμματα του ΕΤΕΑΝ κλπ.]

Κι ακόμα δύο πρόσθετα μέτρα:

- η επιστροφή των οφειλών του δημοσίου προς τους ιδιώτες ύψους 6 δισεκατομμυρίων, τα 5 περίπου ως το τέλος του χρόνου.

- και η φορολογική αμνήστευση για την επιστροφή καταθέσεων μαζί με κάποια πρόσθετα μέτρα για την εγγυοδοσία, θα δημιουργήσουν πρόσθετη ρευστότητα.

-- Κι ένα ακόμα πολύ βασικό: σταδιακά μείωση των φορολογικών συντελεστών. Που θα αρχίσει με 15% για τα νομικά πρόσωπα. Και θα φτάσει σε μείωση όλων των φορολογικών συντελεστών σε επίπεδα που δεν υπήρξαν ποτέ στην Ελλάδα.

Αυτό είναι αληθινή επανάσταση!

Γιατί για να υπάρξει απασχόληση, πρέπει να υπάρξουν επιχειρήσεις.

Και για να υπάρξουν επιχειρήσεις και νέες επενδύσεις, δεν μπορούμε εμείς να τις φορολογούμε τριπλάσια απ’ ό,τι κάνουν οι γειτονικές μας χώρες…

 

Προσέξτε: όλα αυτά τα μέσα τα έχουμε στη διάθεσή μας

Όλα αυτά είναι δεν τα απαγορεύει η δανειακή σύμβαση.

Άρα μπορούμε να τα κάνουμε.

Μπορούμε να υποκινήσουμε Ανάκαμψη που θα φτάσει της 9 ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ, τουλάχιστον, και θα δημιουργηθούν πολλές δεκάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας.

 

-- Και δεν είναι μόνον αυτά: Θα συνοδευτούν από αληθινά αναπτυξιακές πρωτοβουλίες – μαρίνες, νέες υποδομές τουρισμού, ενέργεια, καθετοποίηση-μεταποίηση προϊόντων και σταδιακή μείωση φορολογικών συντελεστών –

Έτσι η τωρινή ανεργία μπορεί να πέσει κάτω από το μισό μέσα σε τρία χρόνια.

 

Δύο μόνο προϋποθέσεις απαιτούνται:

- Το χτύπημα της γραφειοκρατίας, στο οποίο δίνουμε τη μέγιστη προτεραιότητα μαζί με τη σταδιακή μείωση των φόρων.

- Και να μη ληφθούν άλλα υφεσιακά μέτρα, όπως οριζόντιες περικοπές μισθών και συντάξεων.

Αν επιτύχουμε αυτά, τότε μην έχετε καμιά αμφιβολία:

Η Ελλάδα θα τα καταφέρει…"

ΣΧΟΛΙΑ

 1. ilektro77 avatar
  ilektro77 02/05/2012 10:38:55

  Τη μεγαλύτερη απήχηση στο κοινωνικό σύνολο θα έχει η φθηνή ενέργεια. Χαμηλώστε την τιμή της βενζίνης και των τιμολογίων της Δ.Ε.Η και ισοφαρίστε το με μείωση της τιμής αγοράς ενέργειας από Α.Π.Ε.

 2. HELLAS avatar
  HELLAS 02/05/2012 12:10:42

  Και ανάπτυξη 0.5 % να γίνει καλά θα ναι.
  Χωρίς παραμύθια όμως.

 3. juliet avatar
  juliet 02/05/2012 13:15:40

  H άποψη της γιαγιάς που παρακολούθησε όλη την συνέντευξη από την τηλεόραση :Αν κάνει όλα αυτά που είπε θα είναι ο ΑΓΙΟΣ ΣΑΜΑΡΑΣ!!!!!!!
  Ετων 92.

 4. Ιντζεσίλογλου Λάζαρος avatar
  Ιντζεσίλογλου Λάζαρος 02/05/2012 14:51:50

  Το κλειδί για την επιτυχία όλων αυτών των Οικονομικών Μέτρων όπως σωστά παρατηρεί είναι η πτώση της Γραφειοκρατίας και της Διαφθοράς του Δημοσίου Τομέα κυρίως. Όλοι θέτουν ως στόχο τους την πάταξη της Διαφθοράς και της Γραφειοκρατίας αλλά ουδείς αναφέρει τον τρόπο που θα επιτευχθεί. Εφόσον δεν υπάρχει ουσιαστική δέσμευση στα θέματα, όσο αναφορά τον τρόπο μείωσης τους, τότε για όσα είναι βασική προϋπόθεση επιτυχίας δυστυχώς υπάρχει αυτοαναίρεση. Με ποιόν τρόπο και μέθοδο θα μειωθεί η Γραφειοκρατία και η Διαφθορά όταν μετά τις Εκλογές όλος ο Πολιτικός Συνδικαλισμός της χώρας θα είναι στα κάγκελα της άρνησης για οποιαδήποτε μεταρρύθμιση θα θελήσει να πραγματοποιήσει, είτε είναι δέσμευση προς τους Δανειστές μας είτε όχι; Αυτή τη Δέσμευση περιμένουμε από τους Πολιτικούς Αρχηγούς και ιδιαίτερα από τον Αντώνη Σαμαρά για να προχωρήσουμε παραπέρα για των προσδιορισμό και την ανάλυση όλων των Οικονομικών Μοντέλων που θα φέρουν την λύση στο Οικονομικό Πρόβλημα της Χώρας. Με λίγα λόγια θέλω να σημειώσω ότι το Πρόβλημα της Ελλάδος δεν είναι Οικονομικό αλλά Θεσμικό με την έννοια χρήσης-αντιπροσώπευσης των Θεσμών σε όλα τα επίπεδα (Συνδικαλιστικό-Πολιτικό-Κομματικό)

 5. Απορών avatar
  Απορών 02/05/2012 16:55:41

  Αλλάξτε τον τίτλο γιατί θα γίνουμε ρεζίλι... 9% ανάπτυξη δεν έχει καμμία χώρα στον κόσμο...
  "μπορούμε να υποκινήσουμε ανάκαμψη που θα φτάσει τις 9 ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ" η ανάκαμψη θα φτάσει το 9% λέει όχι η ανάπτυξη, άρα με μπακάλικα μαθηματικά 9%-7,5%=1,5% ανάπτυξη (όπου 7,5% η σημερινή ύφεση).

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.