23/07/2009 19:49
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Μαύρα μηνύματα για την οικονομίαΑύριο αναμένεται να δημοσιευτεί η έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για την ελληνική οικονομία, η οποία προβλέπει εκρηκτική αύξηση των ελλειμμάτων και του δημοσίου χρέους καθώς και διετή ύφεση.

Η εκτίμηση για την ανάπτυξη διαμορφώνεται στο -1,7% από +2,9% που ήταν πέρυσι. Για το 2010 θεωρείται ότι η ελληνική οικονομία θα παραμείνει σε ύφεση, αλλά με μικρή ανάκαμψη του ρυθμού ανάπτυξης στο -0,4%.

Αυτό σημαίνει δραματική αύξηση της ανεργίας στο 9,5% φέτος και στο 10,5% του χρόνου.

Οι επιπτώσεις της ύφεσης θα γίνουν αισθητές και στο έλλειμμα, το οποίο υπολογίζεται πως φέτος θα φτάσει στο 6,2% του ΑΕΠ και το 2010 να ανέβει στο 7,5% του ΑΕΠ, ως αποτέλεσμα της κάμψης των φορολογικών εσόδων και της αύξησης των δαπανών για στήριξη των ασθενέστερων ομάδων και κλάδων της χώρας.

Το δημόσιο χρέος προβλέπεται να ανέβει φέτος στο 109% του ΑΕΠ και του χρόνου στο 116% του ΑΕΠ.
 
Η ασφαλιστική μεταρρύθμιση και οι αλλαγές στην αγορά εργασίας είναι οι βασικές συστάσεις που απευθύνει το ΔΝΤ προς την ελληνική κυβέρνηση, ενώ παράλληλα ζητά από τη χώρα μας να πραγματοποιεί κάθε χρόνο δημοσιονομική προσαρμογή 1,5% του ΑΕΠ, ήτοι περίπου 3,5 δισ. ευρώ.

Εξάλλου έρευνα που έγινε για λογαριασμό του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου προβλέπει δραματική συρρίκνωση των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων και απώλειες τουλάχιστον 18.000 θέσεων εργασίας.

Τουλάχιστον οκτώ στις δέκα μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις έχουν επηρεαστεί σοβαρά από τις επιπτώσεις της διεθνούς οικονομικής κρίσης, σύμφωνα με την έρευνα της εταιρείας MARC A.E. που διενεργήθηκε στο διάστημα 14-15 Ιουλίου 2009. Τα σημαντικότερα προβλήματα εστιάζονται στη μείωση του τζίρου αλλά και στις καθυστερήσεις των πληρωμών από τους πελάτες τους.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. archaeopteryx avatar
  archaeopteryx 23/07/2009 21:28:32

  «Ασφαλιστική μεταρρύθμιση με ύφεση ΔΕΝ γίνεται», μπορείτε να πείτε κ. Παπαθανασίου στους φωστήρες του ΔΝΤ, εκτός αν «μεταρύθμιση» σημαίνει κατάργηση.

  Κατά τα άλλα, από το 89 ακούω ότι οι Έλληνες ζούμε 30% καλύτερα από ότι δικαιολογεί η παραγωγή μας. Αντιστροφή σε τέτοιο οικονομικό περιβάλλον θα πονέσει. Μην προβοκάρετε λοιπόν ο ένας τον άλλον, πάμε για κυβέρνηση συνεργασίας. «Εθνικής ενότητας». (ΈΤσι πιστεύω εγώ, δεν μου το είπε κανείς)

 2. Βασιλική Σιάπκα avatar
  Βασιλική Σιάπκα 24/07/2009 01:46:42

  χμ, κι εμένα ακριβώς αυτό μου μύρισε και πάλι Αρχαιοπτέρυγα. Ενωμένοι να περάσουν όσα πρέπει να περάσουν... Τώρα αν καταντήσουμε σαν την Αργεντινή που άκουσε το ΔΝΤ, είναι κι αυτό ένα ενδεχόμενο... και να υπήρχε κι εναλλακτική λύση από κάτω; πουθενά φως στον ορίζοντα.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.