#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
21/08/2013 09:45
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Μαύρα κοράκια…Του Φαήλου Μ. Κρανιδιώτη

Σαν να μην φτάνει η κρίση, οι Έλληνες έχουν να υποστούν και τα μαύρα κοράκια που περιμένουν στο κλαρί για να τους «σώσουν» ή σχολιάζουν κρώζοντας. Με αφορμή οποιοδήποτε γεγονός, από τον τραγικό θάνατο του παιδιού στο Περιστέρι, ως τις δηλώσεις για τους πλειστηριασμούς, αρχίζει η καταστροφολογία κι η υστερία.

Στα δε μέσα κοινωνική δικτύωσης, εκεί όπου τόσοι και τόσοι «ζουν το μύθο» τους, παριστάνοντας τον Βελουχιώτη με παντόφλες, φραπόγαλο και πληκτρολόγιο, βασιλεύει η παράκρουση. Ύβρεις, απειλές, εσχατολογικές μπούρδες, συνωμοσιολογία του δίφραγκου, ονειρώξεις για λυντσαρίσματα.

Σοβαρή συζήτηση πάντως δεν γίνεται. Μέγας συνένοχος και μερίδα των ΜΜΕ που καθημερινά τρομοκρατούν τον κόσμο. Είναι που είναι το ηθικό του στα τάρταρα, το αποτελειώνουν. Διαπιστωμένο γεγονός άλλωστε, πως όποτε απεργούν οι δημοσιογράφοι κινείται καλύτερα η αγορά!

Οι ειδικοί λένε πως η ψυχολογία είναι περί το 50 με 70 % της λειτουργίας αγοράς. Ε, αυυτή ξεσκίζουν όλοι. Οι μεν κομματικοί για αντιπολιτευτικούς λόγους, τα ΜΜΕ γιατί οι κραυγές και η καταστροφολογία πουλάει καλύτερα κι οι βαρεμένοι «Κολοκοτρονωναίοι» του διαδικτύου, διότι έτσι γουστάρουν και παίρνουν κι εκδίκηση για την ζωή που τους αδίκησε.

Τεράστιο ζήτημα οι πλειστηριασμοί για την πρώτη κατοικία, για χιλιάδες χιλιάδων Ελλήνων που έχουν πληγεί από την κρίση. Από την άλλη υπαρκτή η κατηγορία ανθρώπων με μεγάλα δηλωθέντα εισοδήματα, που εκμεταλλεύονται το κοινωνικό μέτρο της απαγόρευσης και δεν πληρώνουν το δάνειο τους, σε αντίθεση με τον μέσο χαμηλοεισοδηματία Έλληνα, που στερείται τα πάντα για να ξοφλήσει, να γίνει οριστικά δικό του το κεραμίδι του. Για τα παιδιά του. Γιατί ο Έλληνας είναι περήφανος, όταν μπορεί να πει στα παιδιά του «αυτό έφτιαξα κι αύριο θα είναι δικό σας». Ξοδεύει όλη του τη ζωή, τα νιάτα του, γι’ αυτό το σπίτι. Είναι η «ασφάλεια» της φαμίλιας του, μαζί με ένα σταθερό μεροκάματο.

Για να είμαι σαφής. Είναι αδιανόητη άρση των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας γι’ αυτούς που ήταν εντάξει στις υποχρεώσεις τους και βρέθηκαν σε πραγματική αδυναμία λόγω της κρίσης, ανεργίας ή περικοπών. Ένας να φτάσει σε απονενοημένο διάβημα μπροστά στους δικαστικούς επιμελητές, θα είναι ο πυροκροτητής μιας αληθινής κοινωνικής έκρηξης.

Ο κ. Στουρνάρας είπε πως «κινδυνεύουν να καταρρεύσουν οι τράπεζες». Θα ήθελα πολύ να απαντήσω πειραιώτικα για το πόσο μας νοιάζει αλλά η οικονομία της χώρας λειτουργεί με τραπεζικό σύστημα, δεν είναι η Βόρεια Κορέα, οπότε δεν μπορώ. Θα πω όμως πως αυτοί που επί δεκαετίες έπαιρναν τα χρήματα του κόσμου με 1% και του τα δάνειζαν με 19% πρέπει να πληρώσουν τίμημα. Μεγάλο. Άλλωστε επιχειρηματικό ρίσκο έπαιρναν. Δεν μπορεί να είναι δικά τους τα κέρδη και δικές μας οι ζημίες. Δεν μπορεί ο λαός να πληρώνει την επανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, αφού εγγράφεται στο δημόσιο χρέος, αλλά αφεντικά να είναι πάλι οι ίδιοι και μονά – ζυγά κερδισμένοι. Ναι, αν κάποιος δηλώνει και τώρα εισόδημα 50.000 και 100.000 Ευρώ και δεν πληρώνει το δάνειο του, να του γίνει πλειστηριασμός.

Υπάρχουν όμως και οι άλλοι, οι πολλοί. Αυτοί που έχουν πληρώσει επί χρόνια τόκους και πανωτόκια, ένα σκασμό λεφτά, πάντα στην ώρα τους και   ξαφνικά βρέθηκαν στο άσο, γιατί απολύθηκαν ή γιατί απολύθηκε η γυναίκα τους κι οι ίδιοι απώλεσαν 40 και 50% του εισοδήματος τους. Τίμιοι άνθρωποι σε ακούσια αδυναμία πληρωμής. Σε αυτούς θα πρέπει να γίνει, αντί για άρση της απαγόρευσης πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας, ένα ρεαλιστικό και γενναίο κούρεμα του χρέους και διευκόλυνση αποπληρωμής του υπολοίπου. Δεν ξέρω σε τι ποσοστό αντέχουν οι τράπεζες να το κάνουν. Αν ρωτήσουμε πάντως τους τραπεζίτες δεν θα πουν την αλήθεια. Γι’ αυτό, επειδή θα πουν ψέματα, πρέπει το ζήτημα να το εξετάσει – όχι μέσω «υπαλλήλων» των τραπεζών - κι επιβάλλει η κυβέρνηση.

Από την άλλη όμως καλό θα είναι να το βουλώσουν τα κοράκια που κράζουν τρομοκρατώντας τους απλούς πολίτες, καθιστώντας αδύνατη μια σοβαρή συζήτηση για τα προβλήματα.

Αν τους ακούσεις, θα πιστέψεις πως μιλιούνια Γερμανών τα βράδια του Σαββάτου στις μπυραρίες μιλούν για τ’ όνειρο τους να αποκτήσουν δυάρι ή τριάρι στη Γούβα, στο Μπραχάμι ή στον Κορυδαλλό. Το «οι Γερμανοί μας βάλανε στο Μνημόνιο για να μας πάρουν τα σπίτια, γι’ αυτό τώρα θέλουν άρση των πλειστηριασμών» είναι η τελευταία μπούρδα της μόδας. Αδέρφια, αν θέλανε να μας αγοράσουν φτηνά, δεν χρειαζόταν να μας δανείσουν  δισεκατομμύρια. Απλά θα κλείνανε την στρόφιγγα, θα κλατάραμε και θα μας παίρνανε τα σώβρακα τζάμπα.

Ας κάνουμε εμείς αυτό που πρέπει με κοινή λογική και δεν φοβόμαστε τίποτα.

Άλλωστε θα το ξαναπώ στον κ. Στουρνάρα: αν ο Έλληνας σκοτώνει για ένα μέτρο γης, φαντάσου τι θα κάνει για όλο το βιος του…

(δημοσιεύεται στην Δημοκρατία)

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Ν.Κ. avatar
  Ν.Κ. 21/08/2013 10:10:18

  Γιατί στις ΗΠΑ κρατικοποίησαν τις πτωχεύσασες τράπεζες και ασφαλιστικές ( Bank of America, AIG ); Στην Αγγλία το ίδιο ( Barclays, Royal Bank of Scotland, Northern Rock ); Στην Ευρωζώνη την ABN Amro, την ING, το ίδιο;
  Στην Ελλάδα γιατί χρηματοδοτούν με τα δανεικά για το δημόσιο χρέος τους αποτυχημένους ιδιώτες των τραπεζών; Γιατί κατέστρεψαν την 3η καλύτερη τράπεζα της Ευρωζώνης ( 2010, crash test της ΕΚΤ ), το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο;
  Διότι τα κόμματα- και ειδικά τα κυβερνητικά -ήσαν διαπλεκόμενα με τους τραπεζίτες, που δανείζονταν πάμφθηνα από την ΕΚΤ και δάνειζαν πανάκριβα το εξωφρενικά και ασύστολα σπάταλο, κομματικοκρατούμενο δημόσιο. Και κλασσική, τυπική περίπτωση, χυδαίας και απροκάλυπτης διαπλοκής, είναι ο ( συγκυβερνών ) Βενιζέλος με τον αρχιαπατεώνα Λ. Λαυρεντιάδη.

  • Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης avatar
   Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης @ Ν.Κ. 22/08/2013 00:39:08

   Την θέση μου για τις τράπεζες την έχω γράψει κατ' επανάληψη κι είναι "εκτός γραμμής".
   Θα σου έλεγα, με την "διαστροφή" του μαχόμενου δικηγόρου, να μην είσαι υβριστικός για δεσμώτες, για ανθρώπους που είναι ήδη κρατούμενοι κι ενώπιον της δικαιοσύνης. Δεν είναι αντρίκιο. Αν ψάξεις τα κείμενα μου δεν θα βρεις ποτέ αναφορά μου με τέτοιο τρόπο, ούτε για τον Άκη, ούτε για κατηγορούμενους για τρομοκρατία, για κανέναν που βρίσκεται στην δυσχερή και επικίνδυνη θέση του κρατούμενου και κατηγορούμενου...

  • Aggelos avatar
   Aggelos @ Ν.Κ. 23/08/2013 12:56:23

   προσφατα η κυβερνηση της Ολλανδιας αφησε τραπεζα της να χρεωκοπησει διοτι οπως ειπαν δεν ηθελαν να μεταφερουν τα βαρη στους φορολογουμενους τους, μονο εδω συμβαινουν αυτα με τις τραπεζες κι αυτο γιατι τα κομματα και μεσα σε αυτο και η παραταξη μας δυστυχως κυριως για λογους πολυτελους διαβιωσης επαιρναν αλογιστα δανεια τα οποια τελικα μας τα φορτωσαν με το τελευταιο μνημονιο...

 2. Υ.Παραπλανημένος avatar
  Υ.Παραπλανημένος 21/08/2013 10:32:23

  "...μιλιούνια Γερμανών τα βράδια του Σαββάτου στις μπυραρίες μιλούν για τ’ όνειρο τους να αποκτήσουν δυάρι ή τριάρι στη Γούβα, στο Μπραχάμι ή στον Κορυδαλλό..." Πόσο απολαυστικός, όπως πάντα άλλωστε !!!

  "...αν θέλανε να μας αγοράσουν φτηνά, δεν χρειαζόταν να μας δανείσουν δισεκατομμύρια. Απλά θα κλείνανε την στρόφιγγα, θα κλατάραμε και θα μας παίρνανε τα σώβρακα τζάμπα..." Το μεγαλείο της απλότητας, χωρίς τεχνοκρατικούς, λεκτικούς ακροβατισμούς.

  "....Θα ήθελα πολύ να απαντήσω πειραιώτικα για το πόσο μας νοιάζει αλλά η οικονομία της χώρας λειτουργεί με τραπεζικό σύστημα, δεν είναι η Βόρεια Κορέα, οπότε δεν μπορώ...". Εγώ που δεν είμαι δημόσιο πρόσωπο , μπορώ;;;; Γιατί το κάνω επανειλημμένα. Μη νιώθω και τύψεις....
  Συγχαρητήρια για άλλη μια φορά....

  • m.s avatar
   m.s @ Υ.Παραπλανημένος 21/08/2013 12:02:38

   “…Απλά θα κλείνανε την στρόφιγγα, θα κλατάραμε και θα μας παίρνανε τα σώβρακα τζάμπα…”
   υπεραπλουστευμένο. Η συνέχεια είναι το ζουμί. θα είχαν τα σώβρακά μας , δεν ξέρω κατά πόσο θα είχαν τα δικά τους ...(αν μη τι άλλο στη θέση τους)

  • je ne regrette rien avatar
   je ne regrette rien @ Υ.Παραπλανημένος 21/08/2013 23:55:41

   Aγαπητέ Φαήλο,
   Στη Γούβα, στο Μπραχάμι και στον Κορυδαλλό προφανώς και δεν... ονειρεύονται να αγοράσουν σπίτι...άλλως τε δεν γνωρίζουν κάν αυτά τα μέρη.
   Αλλά στην Πλάκα, στο Πήλιο και στον Πόρο... μάλλον το ονειρεύονται !
   Και σε πληροφορώ ότι γίνονται πολλές τέτοιες συζητήσεις έξω, αλλά και εμένα με ρωτούν πολλοί ξένοι επ'αυτού (λόγω επαγγέλματος).

   • Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης avatar
    Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης @ je ne regrette rien 22/08/2013 00:34:52

    Ρωτούν γιατί έχουν πέσει οι τιμές, όχι πως η κρίση ξεκίνησε εδώ και 5 χρόνια από την Αμερική με την φούσκα των δανείων των ακινήτων και πέρασε τον Ατλαντικό σαρώνοντας όλο τον Ευρωπαϊκό Νότο και την Ιρλανδία, για να αρπάξουν οι Γερμανοί το σπίτι του κυρ Μήτσου.

    • bQ avatar
     bQ @ Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης 22/08/2013 08:27:20

     Γιατί ο κυρ Μήτσος κατοικεί στον Παράδεισο και το σπίτι του που η αξία του διαρκώς υποτιμάται, αποτελεί προκλητικό λουκουμάκι. Απλά όλοι περιμένουν, οι τιμές να πέσουν ακόμη πιο κάτω. ΞΕΡΟΥΝ, οτι το σχέδιο είναι να πέσουν ακόμη πιό κάτω. Έτσι παραφυλάνε πάντοτε τα όρνια πάνω απ΄ το θήραμα. Παραμονεύοντας την πιο κατάλληλη στιγμή για να χυμήξουν.

 3. tk avatar
  tk 21/08/2013 10:34:07

  Αγαπητέ μου ωραία τα λες, τα κοράκια κάνουν αυτό που ξέρουν, το καθένα για τους δικούς του λόγους κράζει ανάλογα, συνήθες φαινόμενο ωστόσο, πάντα κράζανε!
  Το πρόβλημα είναι ότι κανείς δεν πιστεύει κανέναν πλέον. Σωστές οι προτάσεις σου και εύλογες, θα έλεγα αυτονόητες. Όμως το σοκ που έχει φάει ο κόσμος είναι τόσο μεγάλο που βρίσκεται στα πρόθυρα δεύτερου "μπινγκ μπανγκ". Απορώ πως δεν έγινε ακόμα κιόλας.
  Εδώ η μια γκάφα των κυβερνούντων ακολουθεί την επόμενη, ο κόσμος όπου και να γυρίσεις μιλάει για κατοχή πλέον και για πουλημένους. Θα μου πεις, υπερβολές, αυτά τα λένε άλλα κοράκια, μην τα ισωπεδώνουμε όλα κλπ κλπ. Άλλη κουβέντα αυτή όμως.
  Η ουσία όμως είναι ότι δεν υπάρχει άνθρωπος που να μην θέλει να τους σουβλίσει όλους εκεί πάνω. Εμ πως ρε φίλε μου θα πείσεις εσύ τον κοσμάκι ότι οι αδύναμοι θα προστατευθούν; Δεν θυμάμαι ούτε μια φορά να έχουν πληρώσει οι "μάγκες" που έτσι ή αλλιώς την έβγαζαν καθαρή σ'αυτήν την χώρα. Κα πρώτοι πρώτοι οι κυβερνητικοί διαπλεκόμενοι αξιωματούχοι, κάνω λάθος;;
  Μ'αρέσει ο ρομαντισμός σου κ.Κρανιδιώτη, και γω έχω αυτό το κουσούρι, αλλά τα κοράκια, εκτός από αυτά που φωνάζουν και διαμορφώνουν λίγο πολύ μια γνώμη άλφα όπως σωστά λές, είναι και αυτά που την βγάζουν σχεδόν πάντα καθαρή και οι "νορμάλ" τίμιοι άνθρωποι την πληρώνουν και με το παραπάνω.
  Εύχομαι από καρδιάς να κάνω λάθος.

  • kat avatar
   kat @ tk 21/08/2013 17:28:11

   Ετσι ακριβώς είναι....

 4. sender avatar
  sender 21/08/2013 11:03:57

  Μάλλον,την στρόφιγγα δεν την έκλεισαν,διότι θα είχαν άμεσες,καταστροφικές συνέπειες και στις δικές τους οικονομίες.Οι ίδιοι το ομολόγησαν.Ετσι,βρήκαν τρόπο,και την χώρα μας να την έχουν στον τοίχο και να κερδίσουν τα 41 δισ.από την κρίση.Καθόλου άσχημα.Και όταν βγαίνει ο Σόιμπλε και απειλεί με νέα ''βοήθεια'',στέλνοντας το μήνυμα στις αγορές,ότι ''αυτοί δεν θα τα καταφέρουν'',ακυρώνει κάθε προσπάθειά μας να αποδείξουμε,ότι τόσες θυσίες δεν πήγαν χαμένες.

 5. Master avatar
  Master 21/08/2013 11:22:25

  Άσχετο αλλά κ Κρανιδιώτη τι γίνεται με τα ΕΑΣ, λουκέτο;

  • Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης avatar
   Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης @ Master 21/08/2013 17:41:53

   Η θέση του Πρωθυπουργού είναι "Η ελληνική αμυντική βιομηχανία δεν είναι ΕΡΤ. Εξυγίανση εν λειτουργία".
   Αυτό είπε σε συνέντευξη κι αυτό, υποτίθεται, ανέλαβαν να μελετήσουν και καταλήξουν στον τρόπο (ανεξάρτητος οίκος) μέχρι τέλος Αυγούστου.

 6. Αιρετικός avatar
  Αιρετικός 21/08/2013 11:42:00

  Είναι δύσκολο να υπάρξει μία εμπεριστατωμένη μελέτη της κατάστασης, πριν ρίξουμε την "στρακαστρούκα" της άρσης πλειστηριασμών? Τα κοράκια κάνουν την δουλειά τους...

 7. Μανώλης Πετράκης avatar
  Μανώλης Πετράκης 21/08/2013 11:49:38

  Με άλλα λόγια να χάσουν τα λεφτά τους οι καταθέτες ή να πληρώσουμε παραπάνω φόρους για να μην χάσουν το σπίτι "τους" (στην πραγματικότητα δεν είναι σπίτι τους αλλά ανήκει στην τράπεζα μέχρι την ολοσχερή εξόφλησή του) οι έξυπνοι, οι σπάταλοι, οι απερίσκεπτοι ή απλά οι άτυχοι. Γιατί? Γίναμε μία οικογένεια και δεν το καταλάβαμε? Γιατί να πληρώσω εγώ την απερισκεψία ή την έλλειψη προνοητικότητας ή έστω την ατυχία του καθενός? Τι τον έχω ? Είναι πάντως πάρα, μα πάρα πολύ καλό, που η συζήτηση γίνεται δημόσια. Οι νοώντες νοήτωσαν. Οι ελάχιστες δικές μου καταθέσεις μου (ΣΗΜ. εγώ μένω στο νοίκι γιατί έβλεπα από τότε τι απίθανη φούσκα ήταν τα ακίνητα) ΔΕΝ θα θυσιαστούν για την μαιζονέτα ή το ρετιρέ με θέση στάθμευσης του κ. Ακριβόπουλου. Και αν έσκασε 200 χιλιάρικα για 100 τετραγωνικά με κλεισμένο ημιυπαίθριο στο Μπραχάμι ας πρόσεχε. Ξαναλέω δεν με ενδιαφέρει καθόλου εάν είναι άτυχος και έχασε την δουλειά του. Να πάει να ζήσει στο νοίκι. Παλιά δηλαδή που κάνανε οικονομία 20 χρόνια για να αγοράσουν τοις μετρητοίς ένα σπίτι και φρόντιζαν να έχουν και δέκα δραχμές στην άκρη για μια δύσκολη ώρα τι παθαίνανε? Μάθαμε τώρα ο κάθε πικραμένος με μηδέν καταθέσεις να σηκώνει δάνειο 250 χιλλιάδων για να ζήσει στο σπίτι των ονείρων του για να μην πληρώνει νοίκι λες και εμείς που μένουμε σε νοίκι γιατί κάνουμε μετρημένα βήματα είμαστε παιδιά ενός κατώτερου θεού. Αν αυτός ο κύριος δεν αποβληθεί από το σπίτι της τράπεζας θα του το πληρώσουμε εμείς οι υπόλοιποι στο τέλος και θα γίνει στο τέλος ιδιοκτήτης ακίνητης περιουσίας και θα το παίζει μάγκας με τα δικά μας λεφτά και εμείς θα είμαστε στο νοίκι. Τόσο απλά. Έλεος πια με τον λαϊκισμό. Αν διαβάζουμε τέτοια πράγματα εδώ τι θα διαβάσουμε δηλαδή στον Ριζοσπάστη ή την Αυγή ? Και υπάρχει και άλλο ένα θέμα πολύ πιο βαθύ που απορώ πως ο κ. Κρανιδιώτης ως νομικός το αντιπαρέρχεται τόσο εύκολο. Αφ' ης στιγμής επιτρέπουμε στο κράτος να παρεμβαίνει σε συμβόλαια ιδιωτών και να αλλάζει κατά το δοκούν τους όρους της συμφωνίας, παύει να υφίσταται η έννοια του συμβολαίου.

  • Αιρετικός avatar
   Αιρετικός @ Μανώλης Πετράκης 21/08/2013 11:58:03

   Ακραία εν μέρει η προσέγγιση σας...Ναι υπάρχουν και τέτοιες ασυγχώρητες περιπτώσεις αλλά στα νομικά υπάρχει και το αναγκαστικό δίκαιο της απρόβλεπτης μεταβολής των συνθηκών...

   • Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης avatar
    Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης @ Αιρετικός 22/08/2013 00:40:05

    Έτσι.

  • foros1 avatar
   foros1 @ Μανώλης Πετράκης 21/08/2013 13:21:01

   και εγω κ. Πετρακη θα δεχομουν την μεριμνα του κρατους για καποιον πραγματικα ανημπορο, που για ενα σπιτι μεχρι 100.000 ευρω, πηρε την εποχη που ειχε ικανα εισοδηματα ενα δανειο μεχρι το 40 με 50% της αξιας του για να συμπληρωσει το ποσο που χρειαζοταν.
   αλλα για τον "ριψοκινδυνο" που πηρε πανω απο 100.000 ευρω καλυπτοντας ακομη και το 100% της αξιας του ακινητου, ας προσεχε...
   απλως αν εχει αποπληρωσει ενα μεγαλο ποσο του δανειου, περα του "τυπικου" ενοικιου, ας γινει μια ανταλλαγη με ακινητο αντιστοιχης μικροτερης αξιας.

   • kat avatar
    kat @ foros1 21/08/2013 17:33:33

    Η τράπεζα δεν έχει μερίδιο στη χασούρα?

  • " Mara " avatar
   " Mara " @ Μανώλης Πετράκης 21/08/2013 17:50:02

   Άλλο οι λογικοί άνθρωποι που είχαν 100.000 χιλ. ευρώ και έπαιρναν δάνειο 30 και 40 χιλ ευρώ για να πάρουν ένα σπίτι της προκοπής και άλλο αυτοί που δεν είχαν ΜΙΑ... και έπαιρναν δάνειο 300 χιλ. και βάλε.... για να πάρουν μεζονέτες ή διαμερισματάρες επειδή είχαν μισθούς "φούσκας" και οι τράπεζες τους ανοίγαν τις πόρτες διάπλατα.....
   Οι πρώτοι μπορεί να ζορίζονται λίγο αλλά λόγω χρόνιας σύνεσης τα καταφέρνουν.
   Οι δεύτεροι όμως που μεγαλοπιαστήκανε χωρίς να έχουν μιά δραχμή στην άκρη και θέλανε σπίτια που πριν 30 και 40 χρόνια μόνο ελάχιστοι μπορούσαν να έχουν (και χωρίς... δάνεια), δεν τους φταίει κανένας....

   Πρώτη κατοικία και.... 200 τετραγωνικά, δεν πάει....
   Η λογική λέει πως η πρώτη κατοικία ενός ζευγαριού και δη ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ..., είναι το πολύ ένα τριάρι.
   Τώρα πως ξαφνικά βρέθηκαν ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ με σπιταρώνες, αυτά μόνο στην Ελλάδα του κόμπλεξ και της επίδειξης γίνονται.....

  • Ραβινος avatar
   Ραβινος @ Μανώλης Πετράκης 21/08/2013 21:46:57

   Προσυπογραφω !Ετσι ακριβως εχουν τα πραγματα !Οι κρωγμοι των μπατακτζηδων διαπερνουν ολα τα εμποδια προκειμενου να τυχουν ευνοικων ορων και απαλλαγων .Κοντα σ'αυτους και τα αυθαιρετα ,οι ημιυπαιθριου χωροι,οι μεταφορες των συντελεστων δομησης ,οι αυξησεις των συντελεστων δομησης κατα το δοκουν κλπ κλπ .Ολα για ενα σπιτι γινονται σε τουτη την ερημη χωρα με μια διαφορα οτι οι νοικουραιοι και προνοητικοι ηταν και θα ειναι για παντα τα κοροιδα που και νομοταγεις ειναι και αξιοπρεπεις .Λιγη αξιοπρεπεια δεν βλαπτει!Οποιος χρωσταει πληρωνει ο κοσμος να χαλασει δεν μυξοκλαιει εκλιπαρωντας ελεημοσυνες απο το κρατος εις βαρος ολων των αλλων φορολογουμενων .Ετσι απλα .

  • WY avatar
   WY @ Μανώλης Πετράκης 22/08/2013 09:56:56

   ##Με άλλα λόγια να χάσουν τα λεφτά τους οι καταθέτες ή να πληρώσουμε παραπάνω φόρους για να μην χάσουν το σπίτι “τους” (στην πραγματικότητα δεν είναι σπίτι τους αλλά ανήκει στην τράπεζα μέχρι την ολοσχερή εξόφλησή του) οι έξυπνοι, οι σπάταλοι, οι απερίσκεπτοι ή απλά οι άτυχοι. Γιατί? Γίναμε μία οικογένεια και δεν το καταλάβαμε? Γιατί να πληρώσω εγώ την απερισκεψία ή την έλλειψη προνοητικότητας ή έστω την ατυχία του καθενός? Τι τον έχω ? Είναι πάντως πάρα, μα πάρα πολύ καλό, που η συζήτηση γίνεται δημόσια. Οι νοώντες νοήτωσαν. Οι ελάχιστες δικές μου καταθέσεις μου (ΣΗΜ. εγώ μένω στο νοίκι γιατί έβλεπα από τότε τι απίθανη φούσκα ήταν τα ακίνητα) ΔΕΝ θα θυσιαστούν για την μαιζονέτα ή το ρετιρέ με θέση στάθμευσης του κ. Ακριβόπουλου. Και αν έσκασε 200 χιλιάρικα για 100 τετραγωνικά με κλεισμένο ημιυπαίθριο στο Μπραχάμι ας πρόσεχε. Ξαναλέω δεν με ενδιαφέρει καθόλου εάν είναι άτυχος και έχασε την δουλειά του. Να πάει να ζήσει στο νοίκι. ##
   ..........................................................................................

   Απλές σκέψεις,Μεγάλες Αλήθειες!!!
   Συμφωνώ απόλυτα!
   Εύγε!!!

  • Αντίθεσις avatar
   Αντίθεσις @ Μανώλης Πετράκης 22/08/2013 16:46:18

   Αντί να μελετάμε την χρηματοδότηση τραπεζών με ποσόν Χ για να μην κάνουν κατασχέσεις σε σπίτια, γιατί να μην δώσουμε το ίδιο ποσόν ως επίδομα ενοικίου σε αυτούς που θα κληθούν να αφήσουν το σπίτι που δεν έχουν πληρώσει και όντως είναι σε δεινή οικονομική κατάσταση (π.χ. χωρίς άλλα ακίνητα στο όνομά των ή στο όνομα συζύγων και άγαμων τέκνων και με χαμηλά ή ανύπαρκτα εισοδήματα) με στόχο την ενοικίαση ακινήτου λογικού για το μέγεθος της οικογένειας εμβαδού; (Το ότι αυτό δεν θα είναι ρετιρέ και δεν θα διαθέτει δύο στεγασμένες θέσεις στάθμευσης και αυτόνομη αποθήκα, με θέα σε αλσύλλιο ή δάσος είναι μάλλον προφανές). Με αυτό τον τρόπο και οι πρώην θεωρούντες εαυτόν ιδιοκτήτη (και νυν ενοικιαστές) βοηθώνται και τα υπερφορολογημένα ακίνητα στα οποία θα μετεγκατασταθούν θα φέρουν κάποιο εισόδημα στους κατόχους των;

   Προφανώς το ύψος του επιδόματος για δεδομένο Χ θα εξαρτάται διαρκώς από τον αριθμό των δικαιουμένων-το: αν λ.χ. η οικονομία βελτιωθεί (και άρα τα ενοίκια αυξηθούν) ή αρκετοί οικονομικώς αδύναμοι μεταναστεύσουν, τότε το ποσόν του επιδόματος θα αυξηθεί, αν όχι το ποσόν θα μειωθεί αυτόματα.

   Αν προκριθεί η παραπάνω λύση, κάποοιος που δύναται ή επιλέγει για άσχετους λόγους να μένει σε ακριβή περιοχή επιβαρύνεται ο ίδιος την διαφορά στο ενοίκιο, ενώ ο προτιμών φθηνότερη περιοχή καλύπτεται σε κάποιο βαθμό από το επίδομα.

   Με την παραπάνω μέθοδο εξασφαλίζεαι - επιπλέον - ισότητα μεταξύ των δανεισθέντων και αυτών που ήδη ενοικιάζουν στέγη, αφού και οι τελευταίοι θα δικαιούνται του αυτού επιδόματος.

   ΥΓ. Όσοι πιστεύουν ότι οι οι δανειστές θα παραιτηθούν εύκολα των δικαιωμάτων των, επειδή οι εκδιωκόμενοι θα αρνηθούν να εγκαταλείψουν τα ακίνητα, ξεχνούν ότι τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά. Προφανώς και θα δημιουργηθούν ακραίες καταστάσεις και αρκετοί αψείς θα απειλήσουν τους δικαστικούς επιμελητές κραδαίνοντες καραμπίνες, σπαθιά και δικράνια, αλλά για τους περισσότερους ένα ακίνητο με διακοπείσα την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος, ύδατος και φυσικού αερίου κατόπιν σχετικής αιτήσεως του ιδιοκτήτη (της τράπεζας ή του ξένου ταμείου που έχει αγοράσει το εν λόγω δάνειο) καθίσταται μη κατοικήσιμο, άρα αργά ή γρήγορα θα εξέλθουν (επιβαρυνόμενοι το κόστος αποκατάστασης για τις ενδεχόμενες ζημίες που ήθελε προκαλέσουν σε έκρηξη οργής κατά την αποχώρησή των...)

 8. ΓΙΩΡΓΙΟΣ avatar
  ΓΙΩΡΓΙΟΣ 21/08/2013 12:33:58

  Φίλοι μου άλλο ένα πρόβλημα που σκοντάφτει σε διαφορετικές ομάδες συμπολιτών που με διαφορετικό τρόπο βιώνουν -βρέθηκαν υπόλογοι σε ένα πρόβλημα που είναι η αδυναμία τους να εξοφλήσουν τις υποχρεώσεις τους.Κανένας τους απο τον πιό κιμπάρη έως το τελευταίο λαμόγιο δεν θα ήθελε να οφείλει ούτε σέντς.Αλλά το ειδικό πρόβλημα του καθενός ,η ιδιαίτερη συνθήκη που βρέθηκε τον οδήγησαν σε πρόβλημα που δεν αντιστρέφεται.Και βέβαια ο καθένας έχει την δική του Ιστορία πως κατέληξε να χρωστάει.Η πλειονότης είχε τις καλύτερες των προθέσεων μα η κατάληξη ήταν να χάσουν το χαλί κάτω απο τα πόδια τους.Εδώ ξαναμπαίνει για πολλοστή αλλά ίσως όχι για τελευταία το γιατί φτάσαμε ως εδώ ,το οποίο κατέμένα έχει εξαντληθεί προ πολλού απο προλαλήσαντες και με ιδιαίτερες γνώσεις.
  Για να μπεί μια αρχή και να ρολάρουμε με υγεία απο εδώ και πέρα χρειάζεται οργανωμένα-μεθοδικά-εκεί που πονάει η πολιτεία να βάλει αληθινή πλάτη.Μπορούνε τα προβλήματα του καθενός να μπούν σε μια ρότα που θα εξυπηρετούν τα μέγιστα μας.Εάν δεν νιώσουμε δικαίωση κάποιας μορφής το πρόβλημα θα μετατεθεί και επειδή είμαστε ¨ΕΛΛΗΝΕΣ " που έχουμε πάντα δίκαιο σε ότι λέμε ή ότι κάνουμε ,είτε γιατί στήσαμε το κόλπο ,είτε γιατί βρεθήκαμε στην μέση,μας γελάσανε, θέλουμε να αναγνωριστεί ότι εμείς δεν είμαστε απο τους λάθους αλλά απο τους σωστούς.
  Επειδή και πάλι ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΛΛΗΝΕΣ εφόσον ο ΗΓΕΤΗΣ βάλει την σωστή σειρά αντέχουμε τα πάντα με προοπτική.Δώσε μας -δείξε μας -κάνε μας να νιώσουμε ότι έρχεται το νέο,δώσε μας λίγη απο την μυρωδιά του,στηρίξου πάνω στις αισθήσεις μας και θα δείς ότι όλοι θα είμαστε εκεί.Ακόμα και αυτοί που κατ'επάγγελμα καταστροφολογούν τι θα κάνουν εκατελημμένοι στο παρελθόν τους? θα ψάξουν να βρού τον νέο ρόλο τους!

 9. αναξ2 avatar
  αναξ2 21/08/2013 12:49:25

  "Από την άλλη υπαρκτή η κατηγορία ανθρώπων με μεγάλα δηλωθέντα εισοδήματα, που εκμεταλλεύονται το κοινωνικό μέτρο της απαγόρευσης και δεν πληρώνουν το δάνειο τους, σε αντίθεση με τον μέσο χαμηλοεισοδηματία Έλληνα, που στερείται τα πάντα για να ξοφλήσει, να γίνει οριστικά δικό του το κεραμίδι του."
  Aυτό αγαπητέ Φαήλο είναι μια υπόθεση πονηρή, χωρίς απόδειξη. Η αναστολή των πλειστηριασμών ισχύει μόνο για ανθρώπους που το ΜΟΝΑΔΙΚΟ περιουσιακό στοιχείο που τους απέμεινε είναι η Α' κατοικία τους και μάλιστα οταν έχει αξία μέχρι 200.000 ευρώ. Οποιοδήποτε άλλο περιουσιακό τους στοιχείο κινητό ή ακίνητο μπορεί να το κατάσχει η τράπεζα που είναι και καλύτερος γνώστης της περιουσιακής κατάστασης του πελάτη της.

  • Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης avatar
   Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης @ αναξ2 22/08/2013 00:41:34

   Δεν καταλαβαίνω που διαφωνούμε.

 10. bQ avatar
  bQ 21/08/2013 12:49:38

  ''Οι ειδικοί λένε πως η ψυχολογία είναι περί το 50 με 70 % της λειτουργίας της αγοράς.''
  Ναι, αλλά οι συγκεκριμένοι ...ψυχολόγοι, μάλλον θεωρούν δεδομένο οτι οι ....αγοραστές διαθέτουν στα πορτοφόλια τους ικανό αριθμό νομισμάτων, ώστε να τρέξουν χαρωποί κι απαλλαγμένοι από την επιβεβλημένη κατάθλιψη, να καταναλώσουν! Δεν μιλάνε για τη δική μας περίπτωση. Εδώ χρειάζεται η επέμβαση τού Μάγου του Οζ, ή κάποιο θαύμα που θα μετατρέψει τα 5άευρα σε 500άευρα!
  Όσο για τα σχέδια των ντόπιων Τραπεζιτών και των διεθνών μεγαλομεσιτικών γραφείων που ορέγονται αντί πινακίου φακής, να βάλουνε στο χέρι την Ιδ.περιουσία των Ελλήνων, όσο και να το σαρκάζετε, μια χαρά λογικό σενάριο είναι. Απαξιώνονται οι αξίες των ακινήτων, τα αλλοδαπά μεσιτικά αγοράζουν αντί ''ασήμαντου'' τιμήματος αυτά που αποτελούν συμφέρουσα επένδυση και ''επενδύουν'' (επενΓδύοντάς μας), στο εγγύς μέλλον). Εκτός του οτι αλλοδαποί αγοραστές εξοχικών στη φτήνια, σίγουρα θα υπάρξουν αρκετοί, αυτή η γωνιά του Παραδείσου, δε θα΄ναι και για πάντα πια βουλιαγμένη στην κρίση και στη μιζέρια! Θ΄αλλάξουνε κάποια στιγμή τα δεδομένα (σε βάθος χρόνου) και το αποκτηθέν σ΄εξευτελιστική τιμή, μεταπωλούμενο, θα αποφέρει σημαντικά κέρδη.
  Δεν είμαστε όλοι....μηδενιστές, πεσιμιστές, λαϊκιστές και επαγγελματίες απαισιόδοξοι. Η πλειοψηφία μας μάλλον προσπαθεί να σας δείξει μιάν άλλη εικόνα, που η κομματική προκατάληψη εμποδίζει να δείτε μη ωραιοποιημένη και που όσο δεν την παραδέχεστε, τόσο το χειρότερο για όλους μας. Ακόμα καταστροφικότερο δε θα είναι, αν οι Πραιτοριανοί ....πανηγυριώτες που ιδιοτελώς κινούνται στα ενδότερα με ενθουσιώδεις αλαλαγμούς και τρυφερές κολακείες, καταφέρνουν τελικά ν΄αποκοιμίζουν τον αυτοκράτορα, που μη γνωρίζοντας ακριβώς τι συμβαίνει έξω απ΄τα τείχη, θαρρεί πως είναι πολιτικά ...διαχειρίσιμη με παλιούς τρόπους, η δυστυχία, η απελπισία, η απογοήτευση και ο ασυγκράτητος θυμός ......
  Ο κήπος με τις αυταπάτες ήδη φλέγεται και οι υπεκφυγές δεν σώζουν πια κανέναν.
  Απόλυτη ειλικρίνεια, σύγκρουση και τόλμη είναι οι επιλογές - μονόδρομος.

 11. σιδεράκιας avatar
  σιδεράκιας 21/08/2013 15:19:14

  οι πλειστηριασμοί....ακόμη ένα πεδίο δόξης για να δείξουμε οι Έλληνες τι αχρηστη φάρα είμαστε. Από την μία οι καταθέτες που τα κλωσσανε κι από την άλλοι όσοι δανείστηκαν. Είναι όλοι απατεώνες που ήξεραν όταν δανείζονταν για να αγοράσουν ότι θα έρθει αυτή η κατάσταση και σπεκουλαρησαν ότι θα τους χαριστουν τα σπίτια....
  Κι εγώ δανείστηκα για να φτιάξω ένα χώρο εργασίας ευχάριστο και λειτουργικό και φέτος άκουσα από ασθενή μου ότι δε θα μου δώσει χρήματα διότι θέλει να πάει διακοπές. Υποθέτω ότι μένει στο ενοίκιο κι έχει καταθέσεις. Είμαστε γελοίοι, με τέτοια νοοτροπία δε θα πάμε μπροστά κι ίσως δε μας αξίζει κιόλας.
  κάθε πλευρά έχει τα δίκια της κι αντί να βρούμε κοινό τόπο κοιτάζουμε να βγάλουμε τα μάτια μας. Ωραίος λαός είμαστε τελικά....

  • bQ avatar
   bQ @ σιδεράκιας 21/08/2013 17:16:29

   Δε διαβάζω όμως κάτι για τους αισχρούς εκμαυλιστές Τραπεζίτες, που έστελναν μέσω ΕΛΤΑ τα ...προεγκεκριμένα δάνεια στα σπίτια των αφελών και ενοχλούσαν κατ΄εξακολούθηση τα τηλέφωνα των ανυποψίαστων, προσπαθώντας να ...πουλήσουν τα προϊόντα τους σε πελάτες που ήξεραν πολύ καλά εκ προοιμίου οτι τα εισοδήματά τους, δεν εξασφάλιζαν επ΄ουδενί την απρόσκοπτη εξόφληση των δανεικών!
   Κι εγώ πιστεύω οτι κατά βάθος, το ...θύμα ευθύνεται που αφήνει περιθώριο στο ...φονιά του, αλλά ο τρόπος που εσείς εκφράζεστε, είναι ακραίος και ισοπεδωτικός.
   Υ.Γ : Καλά έκανε ο ...πελάτης σας που δεν σας πλήρωσε και προτίμησε να πάει διακοπές. Ο χειμώνας ξέρετε προβλέπεται πολύ βαρύς και πρέπει όλοι να έχουμε δυνάμεις :-) !

  • sender avatar
   sender @ σιδεράκιας 21/08/2013 17:17:12

   Ο παλιοκαταθετάκιας!

 12. Κωστής Διαμαντόπουλος avatar
  Κωστής Διαμαντόπουλος 21/08/2013 15:21:38

  Αγαπητέ Φαήλο αν και είμαι στην απέναντι πλευρά και σε πολλές απόψεις σου διαφωνούμε σε τεράστιο βαθμό, πόσο βαρετό θα ήταν αλήθεια να συμφωνούσαμε σε όλα, θελώ να σε συγχαρώ όχι μόνο γιατί συμφωνώ σχεδόν εξ' ολοκλήρου με το άρθρο, αλλά νομίζω ότι βάζεις τα πράγματα με ηρεμία έτσι ώστε ανάλογος να είναι και ο σχετικός διάλογος κάτι που χρειαζόμαστε την περίοδο αυτή ...

 13. Nik avatar
  Nik 21/08/2013 15:33:05

  Μα ποιος θα αγοράσει όταν ο κίνδυνος της επιβολής ανεξέλεγκτων δημοτικών τελών και Τέλους Ακινήτων πλανάται πάνω από την αγορά; Και ενώ άλλες Μεσογειακές χώρες έχουν σκασμένες φούσκες ακινήτων: Ισπανία, Γαλλία, Τουρκία, Κύπρος και παρακαλάνε τους αγοραστές;

  Οι ανεπαρκείς τραπεζίτες που βούλιαξαν τις τράπεζες τους όταν έρεε το χρήμα τώρα θα τις αποτελειώσουν με τους πλειστηριασμούς που θα δώσουν ένα κλάσμα του κεφαλαίου και μηδέν τόκους. Δεν είναι πονηροί, βλάκες είναι. Μακάρι να ήταν πονηροί και να μην έσκαβαν το λάκο τους στον οποία μας παρέσυραν.

  • Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης avatar
   Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης @ Nik 22/08/2013 00:43:05

   Τα ΄πες μια χαρά. Γι' αυτό δεν θα "σωθούν" ούτε οι τράπεζες αν πέσουν χιλιάδες "σκοτωμένα" σπίτια στην αγορά μέσω πλειστηριασμών.

 14. Σ/ς avatar
  Σ/ς 21/08/2013 15:58:54

  Είσαι τέλειος.Πως μπορώ να σου σφίξω το χέρι από κοντά; Μένω Ππέβεζα.

  • Κυθήριος avatar
   Κυθήριος @ Σ/ς 21/08/2013 19:50:39

   Κατέβα τουλάχιστον μέχρι Κόρινθο..

  • Νιόνιος avatar
   Νιόνιος @ Σ/ς 21/08/2013 20:17:33

   Που μένεις;;;;

  • Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης avatar
   Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης @ Σ/ς 22/08/2013 00:32:13

   Τέλειος; Μπααααα.
   Όποτε είσαι Αθήνα, τα τηλέφωνα μου είναι σε όλους τους καταλόγους.

   • Σ/ς avatar
    Σ/ς @ Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης 22/08/2013 16:09:57

    Μου είναι δύσκολο για Αθήνα.Εαν μάθω ότι θα βρίσκεσε στην Ήπειρο θα έρθω να σε βρώ.

 15. anonymous avatar
  anonymous 21/08/2013 22:42:37

  Κατά τη γνώμη μου πρέπει να υπάρξει απελευθέρωση των πλειστηριασμών υπό προϋποθέσεις.
  1) Να πέσει το επιτόκιο των δανείων αναδρομικά στο 2%.
  2) Να επανυπολογιστεί το δάνειο. Πολλά δάνεια θα βρεθούν εξοφλημένα
  3) Για τα υπόλοιπα να καθοριστεί το υπόλοιπο και να καθοριστούν δόσεις από μηδενική βάση.
  4) Όσα σπίτια είναι εξοφλημένα με άνω του 50% της αξίας τους να προστατεύονται
  5) Τα υπόλοιπα να επιλέγει ο οφειλέτης αν θέλει να τα παραχωρήσει στην τράπεζα με πλήρη απελευθέρωση από το δάνειο.

  Με το παραπάνω σύστημα οι τράπεζες δε βγάζουν κέρδη αλλά δε μπαίνουν και μέσα άρα δεν κλείνουν. Όσοι μπορούν να εξοφλούν με τις νέες δόσεις κρατάνε τα σπίτια τους. Όσοι δε μπορούν τα χάνουν μεν δε συνεχίζουν να οφείλουν δε. Αντί για τα σπίτια των 200.000 θα βολευτούν σε ενοίκιο σε μια συνοικία όπως αυτές της Κυψέλης, Πατησίων κλπ. με 250 ενοίκιο το μήνα.
  Επίσης το αναδρομικό κούρεμα των επιτοκίων πρέπει να γίνει σε όλες τις οφειλές. Ειδικά οι τόκοι υπερημερίας πρέπει να καταργηθούν.

  Δυστυχώς όμως το δημόσιο έχει ξεσαλώσει. Προχωράει αβέρτα σε κατασχέσεις μισθών και συντάξεων αλλά δεν το λένε.

 16. Δημήτρης avatar
  Δημήτρης 22/08/2013 02:27:52

  κ. Κρανιδιώτη, μην το θεωρείσετε μομφή, αλλά
  γιατί ευθύς εξ'αρχής δεν εκφράσατε δημόσια αυτή σας την θέση; Αν γινόταν αυτό ΚΑΙ με την
  συνδρομή 4-5 ακόμη, τα λαγοκάναλα θα έμεναν
  από τροφή και η κατανάλωση ηρεμιστικών από
  μεγάλη μερίδα του κοσμάκη δεν θα χτυπούσε ταβάνι, εκτός βέβαια και αν όλα εντάσονταν στη
  λογική " για να δούμε, πως θα το πάρουν " Ε!
  λοιπόν δεν το πήραμε καλά, απλούστατα διότι
  ήταν πολύ κακό.
  Θα έλεγα πως η πρώτη μεταρύθμιση που πρέπει
  να γίνει, είναι στον πολιτικό & επικοινωνιακό
  λόγο και δη των εκάστοτε κυβερνώντων, νάναι
  καθαρός, ειλικρινής και ευθύς.
  Δεν είναι άμοιροι ευθυνών ΚΑΊ στο πρόβλημα της αχαλίνωτης ψυχολογικής βίας που ασκούν
  τα ΜΜΕ, ιδιαιτέρως 2-3 και επιτρέψατε μου να
  διαφωνώ ότι κινητρό τους είναι η τηλεθέαση,
  άλλωστε τα ποσοστά τους είναι πλέον θλιβερά,
  χωρίς να αλλάζουν μυαλά, απόδειξη ή έστω και ένδειξη ότι άλλοι και υποχθόνιοι είναι οι λόγοι.
  Ως νομικός που είσθε, η τράπεζα, το σπίτι μου ή
  εμένα έχει προσημειωμένο; Γιατί δεν μειώνουν
  σε λογικά επίπεδα τα επιτόκια παρατείνοντας
  την διάρκεια του δανείου, εστω και σε 30-40 χρ
  αναλόγως με τα σημερινά εισοδήματα του ενός εκάστου δανειολήπτη;
  Δηλαδή αν παίρνουν, π.χ. 200€ τον μήνα, ώστε
  να έχουν εισροές, να μην αναστατώνουν τον κόσμο, δίνοντας πιθανώς και μιά ώθηση στην αγορά με τα 100€ που ίσως του μείνουν στην τσέπη, θα είναι χειρότερα από το σημερινό μας αδιέξοδο που μας έχει καταντήσει ράκη;
  Τέλος δεν καταννοώ γιατί χρειάζονται κάποιες
  αλλαγές στους νόμους ώστε να πληρώνουν οι
  μπαταχτσήδες, δεν μπορεί το κράτος να τους
  εντοπίσει άμεσα; εκτός κι'αν η απλοποίηση του
  " που να ψάχνω τα ξερά, κάψτα όλα " θεωρείται
  σοφή, κοινωνική, δίκαιη πράξη.

  • Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης avatar
   Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης @ Δημήτρης 22/08/2013 21:36:17

   Ευθύς εξ αρχής το 'κανα.

 17. Ν.Κ. avatar
  Ν.Κ. 22/08/2013 15:27:49

  Αν συμφωνείς για τη διαπλοκή του Βενιζέλου, πολύ καλά. Για διαστροφές και "διαστροφές" δεν αξίζει να κουραζόμαστε.

 18. popaia avatar
  popaia 22/08/2013 15:44:44

  Ακόμα και για τους χειρότερους νεοέλληνες γύφτουλες επιδειξιομανείς της μαιζονέτας σε.... συγκρότημα με πισίνα...., η τιμωρία της απώλειας και της μετακόμισης σε τριάρι στην Κυψέλη με νοίκι, είναι πολύ βαρειά. Όσο κι αν (επικρατήσει η άποψη ότι) την άξιζαν, πάντως είναι από τις σκληρότερες. Για τις Τράπεζες της αλητείας, 1% καταθέσεις, 19% δάνειο επί χρόνια ατελείωτα, η τιμωρία ποιά είναι;;;;; Για τη σκανδαλώδη τους ανικανότητα η τιμωρία ποιά είναι; Για την καταστροφή του ΤΤ;
  Και προς άρση παρεξήγησης, δεν χρωστάω το σπίτι μου.

  • Αστρολάβος avatar
   Αστρολάβος @ popaia 22/08/2013 15:59:22

   Πόσο δίκιο! Ούτε κι εγώ χρωστάω το σπίτι μου, αλλά πραγματικά δεν τιμωρούνται όλοι κατά την ευθύνη τους. Οι νόμοι ισχύουν για τους πλέον αδύναμους να τους παρακάμψουν.

 19. Αντίθεσις avatar
  Αντίθεσις 22/08/2013 18:48:37

  Οι προσυμπληρωμένες αιτήσεις δανείου μέσω ΕΛ.ΤΑ. δεν είναι ελληνικό φρούτο και ήταν μάλλον για τις πιο αργές τράπεζες. Όσες βιάζονταν είχαν και άλλες μεθόδους διαθέσιμες. Έχω δει (εκτός Ελλάδας) αίτηση δανείου σταλμένη (προφανώς με χρήση ειδικού λογισμικού της τράπεζας) σε συσκευή τηλεομοιοτυπίας ατόμου που ουδόλως ενδιαφερόταν για δάνειο και που δεν γνώριζε καν την συγκεκριμένη τράπεζα.

 20. Δημήτρης avatar
  Δημήτρης 22/08/2013 21:59:26

  Είναι απορίας άξιο ότι στο συγκεκριμένο θέμα,
  μέγα κοινωνικό πρόβλημα, υπάρχει σαφώς υπό
  διαμόρφωση, ένα είδος κινήματος " πάρτε τους
  τα σπίτια " κάποιοι φοβούνται ότι το χάρισμα
  δανείων θα το πληρώσουν από τις καταθέσεις
  τους, άλλοι επικρίνουν πολλές φορές με όχι &
  τόσο κόσμιους χαρακτηρισμούς, συνανθρώπους
  τους γιατί πήραν δάνειο ενώ ακόμη υπάρχει και
  η κατηγορία ενοικιαστών, η οποία ενδεχόμενα
  εκ πεποιθήσεως και άποψης δεν ήθελαν πάντα
  να διαθέσουν ρευστό ή και κάματο για δικό τους
  κεραμίδι, δικαίωμα τους.
  Γιατί πήραν δάνειο, όσοι πήραν, γιατί αγαπητοί
  γιά την συντριπτική πλειοψηφία η στέγη είναι
  από τις αρχέγονες επιδιώξεις του ανθρώπου,
  γιατί κανείς δεν φρέναρε τις ασύδοτες εκροές
  τραπεζών αν και όλοι οι αρμόδιοι φωστήρες
  γνώριζαν την πορεία της εθνικής οικονομίας μα
  είχαν κολλήσει στα "τζάμπα" επιτόκια με οποία αγόραζαν χρήμα από την ΕΚΤ σε σχέση με αυτά
  που τους επέτρεπαν οι κυβερνήσεις να πωλούν.
  Για να είμαστε δε και σωστοί, πρίν το ζόμπι τον
  ΓΑΠ με το " λεφτά υπάρχουν " 15 μήνες πρίν ο
  Κ.Κ. ο νεώτερος αφού έδωσε κάπου 25 δις από
  τα λεφτά του λαού στίς τράπεζες, είπε το άλλο
  καλό "η ελληνική οικονομία είναι θωρακισμένη"
  έτερον εκάτερον ότι τον έφαγε η εγχώρια και
  διεθνής διαπλοκή γιατί θέλησε να εφαρμόσει
  πολιτική εθνικής ωφέλειας, σε πολλούς τομείς.
  Πέραν αυτών, για να επανέλθω στις κατηγορίες
  των " επιθετικών και επικριτικών " κατά όλων
  των δανειοληπτών, ερωτώ, ποιός ζητά να του
  χαριστούν τα δάνεια; ποιός ζητά να κουρευτούν
  οι καταθέσεις για να καλυφθούν τα χαρίσματα;
  Ο κοσμάκης ζητά ρυθμίσεις που θα επιτρέπουν
  να κρατήσει το σπίτι του και μάλιστα με τρόπο
  που ακόμη και οι τραπεζίτες να έχουν κέρδος,
  ίσως λίγο, αλλά σίγουρα κέρδος.
  Πολλοί χαρακτηρίζετε τους τραπεζίτες κουτούς
  υπερφίαλους, την πάτησαν και τώρα τρέχουν &
  δεν φτάνουν, είναι σοβαρές κουβέντες αυτές;
  ότι και να συμβεί, είναι και θα παραμείνουν σε
  θέση κουμανταδόρου, υπεράνω και εθνών.
  Σταματήστε λοιπόν πια να ενισχύετε την θεωρία του κοινωνικού αυτοματισμού γιατί το μόνο που
  επιτυγχάνετε είναι η αποθράσυνση όσων θέλουν
  να μετατρέψουν την χώρα σε κρανίου τόπο και
  μην ξεχνάτε, αν επικρατήσει αυτή η διχαστική
  και αντικοινωνική στάση πιθανώς να μην αργεί ο καιρός να ακουστεί "καιρός φέρνει τα λάχανα, καιρός τα παραπούλια" κοντολογής να γίνουμε
  μαλλιά κουβάρια μεταξύ μας και τότε να δείτε
  πάρτυ οι Σόιμπλοι και πολλά γειτονόπουλα μας.

 21. mitsos avatar
  mitsos 22/08/2013 23:38:08

  Πολλά καλησπέρα κυρ Φαήλο μου!
  Ας πω και εγώ την κουτουράδα μου, μιας και είναι η πρώτη φορά που διαφωνώ μαζί σου. Κατ' αρχάς, respect στο στρατευμένο αγώνα σου, είναι τίμιο και αντρίκιο να πολεμάς για τα πιστεύω σου. Και γω νεοδημοκράτης μαθές, από τα γεννοφάσκια που λένε, αλλά τζούφιος σε δράση ο καψερός (να με συμπαθάτε αλλά τα αριστερός-δεξιός αρμόζουν μόνο σε όρχεις).
  Λοιπόν, αυτό δε λέγεται μνημόνιο, αλλά κωλονοσκόπηση!
  Λίγο-λίγο σου το βάζουν χωρίς να πονάς, και στο τέλος μένεις με μια κουλούρα λάστιχο στ'αντερα! Έτσι και τώρα. Όπως ήταν από συντάγματος αδύνατη η απόλυση δημοσίου υπαλλήλου, λίγο μετατάξεις, λίγο διαθεσιμότητα, πάρτους ξερούς τόσες χιλιάδες. Και με τα σπίτια ετσι θα γίνει. Λίγο λίγο...και να τσούζει!
  Αλλά ποιος ο Λόγος (λέξη που δεν έχει μεταφραστεί επακριβώς σε καμία γλώσσα)? Μα για να σου πάρουν και το βρακί (-σπίτια-νησιά-ορυκτά) αδερφέ, σε καλή τιμή. Είσαι Ελλάδα και δεν μπορούν να εφαρμόσουν μεθόδους Συρίας και Αιγύπτου. Αν πάλι στα φέρουν όλα απότομα, μπορεί να πάρεις και τα βουνά.
  Το λοιπόν.
  Επειδή είμαστε Άντρες και Έλληνες, και πρέπον είναι να βγάζουμε τη τσίμπλα και μιλάμε σωστά:
  Το παραμύθι του μνημονίου δεν τελειώνει.
  Μόλις άρχισε.
  Σημερινά βολιδοσκοπούντα non-paper σε ένα χρόνο θα είναι νόμοι.
  Υπό το φόβο του χειρότερου ή της απειλής της δόσης, θα περάσουν πολλά μικρά κακά που όμως αθροιστικά (ήδη) είναι τραγικά.
  Λύση δε βλέπω, δυστυχώς. Αλλά δε μ'αρέσει να παραμυθιάζομαι.
  Και όπως είπε και Μεφιστοφελής στο Θεό:
  "Θα γέλαγες, αν δεν είχες ξεχάσει να γελάς."

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.