#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
01/08/2013 07:30
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Μας ξαναβάζει το μαχαίρι στο λαιμό η κ. ΛαγκάρντΤην πεπατημένη των σκληρών προειδοποιήσεων αλλά χωρίς ίχνος αυτοκριτικής, ακολουθεί το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Η έκθεση που δημοσιεύτηκε χθες ουσιαστικά βάζει για άλλη μια φορά το μαχαίρι στο λαιμό της Ελλάδας, προειδοποιώντας για μέτρα που θα περιλαμβάνουν και περικοπές μισθών και συντάξεων, σε περίπτωση που η κυβέρνηση δεν καταφέρει να πατάξει τη φοροδιαφυγή. Φυσικά, δεν κάνει λόγο η κ. Λαγκάρντ για τον αν μέρος της φοροδιαφυγής είναι και αδυναμία πληρωμής των φόρων από τους Έλληνες οι οποίοι βρίσκονται στο χείλος του γκρεμού. Μετά από 7 χρόνια ύφεσης και μετά από 3 χρόνια απανωτών μέτρων που δεν έχει πάρει άλλη χώρα, το ΔΝΤ μας κουνά το δάχτυλο γιατί δεν μπορούμε να καταπολεμήσουμε τη φοροδιαφυγή. Ας μας πουν πώς να το κάνουμε, όπως και να μας δείξουν τον τρόπο ώστε μια οικογένεια χωρίς ούτε έναν εργαζόμενο, πώς θα πληρώσει φόρους και χαράτσια.

Το ΔΝΤ βλέπει ότι το χρηματοδοτικό κενό στην Ελλάδα θα φτάσει το 2016 στα 5,6 δις ευρώ και ζητά από την Κομισιόν να προχωρήσει σε μέτρα μείωσης του χρέους. Δηλαδή επαναφέρει το θέμα του κουρέματος του ελληνικού χρέους.

Σε ότι αφορά το χαράτσι στα ακίνητα, ουσιαστικά προαναγγέλλει διατήρησή του και το 2014 μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ καθώς αμφιβάλλει αν μπορεί η κυβέρνηση να εφαρμόσει τον Ενιαίο Φόρο.

Το βασικό σενάριο στην ανάλυση βιωσιμότητας χρέους του ΔΝΤ αναφέρεται ότι αυτό θα παραμείνει υψηλό το 2013 περίπου στο 176% του ΑΕΠ, πριν ξεκινήσει μια σταθερή υποχώρηση το 2015. Στην έκθεση υπενθυμίζεται η υποχρέωση που έχουν αναλάβει οι Ευρωπαίοι τον Δεκέμβριο του 2012 να παράσχουν περαιτέρω ανακούφιση στο ελληνικό χρέος - όταν θα επιτευχθεί πρωτογενές πλεόνασμα- για να εξασφαλιστεί ότι αυτό θα βρίσκεται το 2020 στο 124% του ΑΕΠ και σημαντικά κάτω από το 110% του ΑΕΠ το 2022.

Όπως αναφέρεται στην ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους  το χρέος αναμένεται να έχει μειωθεί στο 124% το 2020, αφού επιπρόσθετα έκτακτα μέτρα ανακούφισης της τάξης του 4% του ΑΕΠ, καθοριστούν τη διετία 2014-2015.

Το χρέος αναμένεται να υποχωρήσει περαιτέρω γύρω στο 114% του ΑΕΠ το 2022 (πριν από τα μέτρα για τη μείωση του σημαντικά κάτω από το 110% του ΑΕΠ, για τα οποία έχουν δεσμευθεί οι ευρωπαίοι εταίροι της Ελλάδας).

«Τα κενά που έχουν εντοπιστεί, έχουν κλείσει με πρόσθετα μέτρα, αλλά αυτά θα πρέπει να επανεκτιμηθούν στο πλαίσιο του προϋπολογισμού του 2014 κατά τη διάρκεια της επόμενης αναθεώρησης». Ασκεί πολύ μεγάλη κριτική για τον φοροεισπρακτικό μηχανισμό αλλά και για τις καθυστερήσεις στην πληρωμή οφειλών προς ιδιώτες.  Προαναγγέλλει μια πολύ δύσκολη διαπραγμάτευση τον Σεπτέμβριο καθώς τονίζει ότι υπάρχουν κρίσιμα θέματα που ανοίγουν και 4 κίνδυνοι. Συγκεκριμένα επισημαίνει ότι θα πρέπει να συζητηθούν, εκτός της βιωσιμότητας του χρέους, τα μέτρα για το 2014-15, το χρηματοδοτικό κενό αλλά και αλλαγές που πρέπει να γίνουν στη δομή του ΤΑΙΠΕΔ

Το ΔΝΤ καταγράφει επίσης τους 4 κινδύνους που ελλοχεύουν για το πρόγραμμα προσαρμογής, ένα χρηματοδοτικό κενό 10,9 δισ. ευρώ και ένα δημοσιονομικό 4,3 δισ. ευρώ. Υπολογίζει μείωση μισθών 20% και ανεργία φέτος στο 27%.

Το ΔΝΤ εκτιμά στην αξιολόγηση του ότι «λαμβάνοντας υπόψη το μέγεθος των ελλειμμάτων μόλις πριν από τρία χρόνια, το μηδενικό πρωτογενές δημοσιονομικό ισοζύγιο θα είναι ένα εντυπωσιακό επίτευγμα. Παρ ΄όλ’ αυτά, εξακολουθούν να υπάρχουν αισθητές ελλείψεις μεταρρύθμισης στη δημόσια διοίκηση, τα έσοδα και τις ιδιωτικοποιήσεις». Καταγράφει από την αρχή του προγράμματος βελτίωση του κυκλικά προσαρμοσμένου πρωτογενούς ισοζυγίου πάνω από 15% του ΑΕΠ, λέγοντας ότι είναι «ένα αξιοσημείωτο επίτευγμα».

Επισημαίνει επίσης ότι το κόστος προσαρμογής ήταν «πολύ υψηλό» με την οικονομία στο έκτο έτος της ύφεσης, το ΑΕΠ να έχει μειωθεί σχεδόν κατά 25% το ποσοστό ανεργίας είναι περίπου 27% και την ανεργία των νέων να υπερβαίνει το 57%.

Για το 2013 φωτογραφίζει ως βασικούς κινδύνους την καθυστέρηση είσπραξης του χαρατσιού μέσω της ΔΕΗ, τις υπερβάσεις στις δαπάνες για την υγεία, ενώ από το 2014 πρόσθεσε στους κινδύνους αποκλίσεων την μη επιβολή του τέλους σε ελεύθερους επαγγελματίες και τη διατήρηση του μισθολογίου των στρατιωτικών.

«Η πέμπτη αναθεώρηση έχει προγραμματιστεί να λάβει χώρα την ή μετά την 29η Σεπτεμβρίου του 2013» και θα «παρέχει μια ευκαιρία να επανεξεταστεί το πρόγραμμα υπό το πρίσμα τυχόν βραχυπρόθεσμων εξελίξεων πριν το τέλος Σεπτεμβρίου» λέει το ΔΝΤ.

Θέματα που θα καλυφθούν στην επικείμενη αναθεώρηση περιλαμβάνουν:

• να επανεξεταστεί το μακροοικονομικό πλαίσιο, ιδίως οι προοπτικές ανάπτυξης ώστε να ληφθεί υπόψη η πρόοδος στον τομέα των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.

• ο προϋπολογισμός του 2014 και το μεσοπρόθεσμο 2014-17 ΜΠΔΣ με τον προσδιορισμό των νέων μέτρων

• Η εφαρμογή ενός νέου φόρου ακίνητης περιουσίας (σημ. διατηρούνται οι ενστάσεις για την εφαρμογή του από 1/1/2014).

• Η αξιολόγηση της προόδου ιδιωτικοποιήσεων και η πιθανή ανάγκη για αλλαγές των δομών για την αντιμετώπιση των επαναλαμβανόμενων καθυστερήσεων.

• Η αξιολόγηση της προόδου στη συλλογή εσόδων

• Η εξασφάλιση επαρκούς χρηματοδότησης τουλάχιστον μέχρι τα τέλη του 2014. Το ΔΝΤ ζητά την εκ των προτέρων διασφάλιση πρόσθετης χρηματοδότησης, η οποία να προσδιοριστεί τη στιγμή της πέμπτης αναθεώρησης το Σεπτέμβριο. Σημειώνεται ότι βάσει καταστατικού το ΔΝΤ αν δεν έχει διασφαλίσεις για 12μηνη επάρκεια χρηματοδότησης, απαγορεύεται να αποδεσμεύσει τη δόση.

Το 2015 όμως υπολογίζει «κενό» το οποίο θα διευκρινιστεί επίσης τον Σεπτέμβριο ύψους 3,4 δισ. ευρώ. Το ποσό των αδιευκρίνιστων μέτρων αυξάνεται σε 4,1 δισ. ευρώ το 2016 και σε 4,3 δισ. ευρώ το 2017

Ιδιωτικοποιήσεις  3,5 δισ. ευρώ προβλέπει το ΔΝΤ για το 2014, ως «αντιστάθμισμα» των πολύ χαμηλών επιδόσεων (1,6 δισ. ευρώ) που αναμένονται για φέτος. Υπολογίζει ότι το 2015 θα έρθουν 2 δισ. ευρώ και 2,2 δισ. ευρώ το 2016.  Έως τον Σεπτέμβριο περιμένει από την κυβέρνηση επίσης, να φέρει έσοδα από αποκρατικοποιήσεις 900 εκατ. ευρώ.

Το ΔΝΤ καταγράφει μείωση μισθών 20% για την περίοδο 2012 - 2014 και ανεργία στο 27% φέτος με αποκλιμάκωση έως το 16,3% το 2018. Υπολογίζει την ύφεση στο 4,2% φέτος με ανάκαμψη 0,6% το 2014, η οποία θα κορυφωθεί στο 3,7% το 2016 για να αρχίσει να επιβραδύνεται μετά στο 3,5% και στο 3,3% το 2018.

Η πιστωτική επέκταση θα ξεκινήσει αναιμικά από το 2016 σε ποσοστό 0,6% και θα επιταχυνθεί στο 5,3% το 2017. Το έλλειμμα κινείται εντός των στόχων με μηδενισμό σε πρωτογενή βάση φέτος.

Στην έκθεση βιωσιμότητας χρέους αναφέρεται επίσης ότι «το τρέχον πρόγραμμα μπορεί να θέσει το χρέος στην Ελλάδα σε μια βιώσιμη πορεία, αλλά ότι σημαντικοί κίνδυνοι παραμένουν, κυρίως λόγω της σημαντικής και παρατεταμένης προσαρμογής που απαιτείται στην Ελλάδα». Θεωρεί δύσκολο η Ελλάδα «να διατηρήσει ένα πρωτογενές πλεόνασμα 4% σε μακροπρόθεσμη βάση». Ένας άλλος κίνδυνος είναι οι αποκρατικοποιήσεις. «Συνεχίζουμε να υποθέτουμε ότι οι αρχές μπορεί να συγκεντρώσουν περίπου 22 δισεκατομμύρια ευρώ από την πώληση περιουσιακών στοιχείων μέχρι το 2020», αναφέρει το ΔΝΤ, αφήνοντας να εννοηθεί ότι θεωρεί το στόχο αυτό υπερφιλόδοξο. Πάντως αφήνει κι ένα περιθώριο για θετικές εξελίξεις, αναφέροντας ότι «η αγοραία αξία ορισμένων από τα περιουσιακά στοιχεία αυξήθηκε με την ανάκαμψη των τιμών των μετοχών».

Κριτική ασκείται για τον ΦΠΑ στην εστίαση. Η δημοσιονομική επίπτωση υπολογίζεται σε € 130 εκατ. περίπου, ποσό που θα αντισταθμιστεί από τη μείωση των στρατιωτικών δαπανών κατά € 100 εκατ. ευρώ και άλλα μέτρα που δεν διευκρινίζονται. Το ΔΝΤ αναφέρει ότι θα προτιμούσε «να επικεντρωθούν οι προσπάθειες σε άλλες πιο αποτελεσματικές φορολογικές παρεμβάσεις αλλά και στη στήριξη της οικονομίας, όπως στη μείωση της υψηλής φορολογικής επιβάρυνσης για την μισθοδοσία».

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Apostolos Vlahos avatar
  Apostolos Vlahos 01/08/2013 08:21:01

  Στο Μαξίμου πρέπει να εμπεδώνουν πλέον ότι η τακτική του να υλοποιήσουν όλα όσα προτείνει η τρόικα, όσο πιο γρήγορα μπορούν, με την ελπίδα ότι στο τέλος θα φύγει, δεν δουλεύει. Οι απαιτήσεις της τρόικας δεν έχουν τελειωμό. Και όσο πιο πολλές υλοποιείς τόσο πιο ολοκληρωτική είναι η καταστροφή της οικονομίας. Είναι καιρός να τελειώσει το παραμύθι.

 2. Ανεργος avatar
  Ανεργος 01/08/2013 08:29:02

  Ποιο το νοημα πια? Τους πετατε εξω η με κανετε να ψηφισω συριζα και χρυση αυγη να το κανουν αυτοι.....απλα

  • Γιώργος Αχαιός avatar
   Γιώργος Αχαιός @ Ανεργος 01/08/2013 10:09:08

   Χα χα. Μου αρέσει η διαύγεια της σκέψης σου!

   Καλύτερα όμως να ψηφίσεις ΧΑ ή ΚΚΕ γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ γίνεται μνημονιακός σιγά - σιγά.

   • Ανεργος avatar
    Ανεργος @ Γιώργος Αχαιός 01/08/2013 19:00:52

    Μηπως ειναι αστειο και οτι εμεινα χωρις δουλεια γιατι μεχρι τωρα η κυβερνωντες κανανε οτι διεταζε το ΔΝΤ?

 3. Αντάμ Παπαντάμ avatar
  Αντάμ Παπαντάμ 01/08/2013 08:33:33

  Πίσω από τις λέξεις έρχετε ο Αλέξης ,έλεγε ένα παλιό τραγουδάκι

  • kouvari avatar
   kouvari @ Αντάμ Παπαντάμ 01/08/2013 10:59:13

   Αντε μπραβο...
   Πανω απο 40% ο ΣΥΡΙΖΑ στις επομενες εκλογες οποτε και αν γινουν...

 4. Μ.Β avatar
  Μ.Β 01/08/2013 08:43:37

  Η πρόταση ποια είναι; Σηκώνουμε τη μπλούζα, πέφτουμε στα γόνατα και το μαστίγωμα συνεχίζεται; Τα καλά παιδιά με την κοσμιοτάτη διαγωγή, δεν είναι αποτελεσματικά όσο οι προκλήσεις απαιτούν. Άσε που η δειλία τις πιό πολλές φορές σε κάνει ...συναινετικό κι επιμελή.

 5. Γεώργιος Τ. avatar
  Γεώργιος Τ. 01/08/2013 09:20:33

  Δυστυχώς αδυνατούμε να καταλάβουμε πως όλες αυτές οι πιέσεις ΔΝΤ και ΕΕ είναι περισσότερο εσωτερικής κατανάλωσης. Η Βραζιλία με άλλες 10 ΝΑ χώρες απείχαν από την ψηφοφορία για να πάρουμε τη δόση. Οι βορειοευρωπαίοι είναι σκληροί και το ίδιο κάνει η Γερμανία για προεκλογικούς λόγους. Η πολιτική έχει πολύ υποκρισία και διπλωματία. Δεν λένε όσα ξέρουν. Μόνο όσα θέλουν ή όσα τους παίρνει.

 6. ΑΠΟΓΟΝΟΣ ΤΟΥ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗ avatar
  ΑΠΟΓΟΝΟΣ ΤΟΥ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗ 01/08/2013 10:01:23

  Το ΔΝΤ θέλει περαιτέρω εξαθλίωση του ελληνικού λαού.
  Η Αμερική ελέγχει το ΔΝΤ.

  Άρα, η Αμερική θέλει την εξαθλίωση του ελληνικού λαού.

  • Μ.Β avatar
   Μ.Β @ ΑΠΟΓΟΝΟΣ ΤΟΥ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗ 01/08/2013 12:55:48

   Το ΔΝΤ πιέζει τους νεοναζί να κουρέψουν το πλασματικό, εξωγήινο χρέος μας, οι αισχροκερδείς βρυκόλακες αρνούνται, άρα τα βαμπίρ του Βερολίνου, γι ακόμα μία φορά, επιχειρούν να μας εξολοθρεύσουν, εξαθλιώνοντας κι υποδουλώνοντάς μας.

   • ΑΠΟΓΟΝΟΣ ΤΟΥ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗ avatar
    ΑΠΟΓΟΝΟΣ ΤΟΥ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗ @ Μ.Β 01/08/2013 14:08:31

    ''Βαμπίρ'' του Βερολίνου είναι το ΔΝΤ;

    • Μ.Β avatar
     Μ.Β @ ΑΠΟΓΟΝΟΣ ΤΟΥ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗ 01/08/2013 19:41:07

     Έχει κολλήσει η βελόνα στο εσωτερικό εγκεφαλικό σας ...γραμμόφωνο! Μετακινήστε την λίγο, για να πάει παρακάτω το άσμα.

 7. Γιώργος Αχαιός avatar
  Γιώργος Αχαιός 01/08/2013 10:10:46

  "Μας ξαναβάζει το μαχαίρι στο λαιμό η κ. Λαγκάρντ"

  Ναι, το είχε βγάλει απο τον λαιμό μας προς στιγμήν για να το τροχίσει!

 8. Hawk avatar
  Hawk 01/08/2013 10:22:11

  Ας είμαστε ειλικρινείς, όταν λένε πάταξη της φοροδιαφυγής στο ΔΝΤ δεν εννοούν τους φτωχούς συνταξιούχους και υπαλλήλους που δεν μπορούν να πληρώσουν φόρους... για τους άλλους λένε, τους ωραίους και άνετους που έχουν βγάλει το χρήμα έξω και μην τους είδατε μην τους απαντήσατε, ξέρουν τι λένε, δεν είναι άσχετοι, έχουν στοιχεία από τράπεζες, μπαίνουν και βγαίνουν τα μαύρα εκατομμύρια ακόμη και τώρα και κανένας δεν τους ενοχλεί. Αλλωστε η Λαγκάρντ μας έδωσε μιά λίστα το 2010, είμαστε στο 2013 και δεν έχουμε εισπράξει ούτε ένα ευρουλάκι, ήταν τελικά όλοι τους εντάξει φορολογικά?

  • Uncle Stgm avatar
   Uncle Stgm @ Hawk 01/08/2013 10:31:38

   Αυτή είναι η μαύρη, κατάμαυρη αλήθεια. Αλλά κάνουμε πως δεν καταλαβαίνουμε.
   Το Ελληνικό πολιτικό σύστημα προστατεύει τους Έλληνες μογκούλους και τα τσιράκια τους. Τους υπόλοιπους 70 % των πολιτών, μας πετά στον Καιάδα.
   Για να σώσει τα πλούτη και τη χλιδή των μογκούλων.
   Οι πολιτικάντηδες νομίζουν ότι ο Βραζιλιάνος (και η κ. Κριστίν) δεν ξέρουν τι γινεται στη Μύκονο...
   Τόσο βόϊδα (εμείς, που τους ψηφίζουμε ή θα τους ψηφίσουμε)...

 9. Anedahtos avatar
  Anedahtos 01/08/2013 10:28:20

  Η αγορά έχει πεθάνει. Αξιοπρεπέστατοι καταστηματάρχες, που πριν 3 χρόνια πλήρωναν στο ακέραιο τις υποχρεώσεις τους, τώρα πληρώνουν μόνο ΔΕΗ - ΕΥΔΑΠ για να μείνουν τα μαγαζιά ανοικτά. Εφορία, τράπεζες, ασφαλιστικά ταμεία, ενοίκια έχουν σταματήσει εδώ και καιρό να τα πληρώνουν. Ότι μπεί στο ταμείο καθημερινά (10, 20, 30 ευρώ) πάει για φαγητό και ότι (και άν) περισσέψει για χαρτζηλίκι στους άνεργους της κάθε οικογένειας. Είναι αδύνατον να μην το βλέπει αυτό η κυβέρνηση. Νέα φουρνιά ανέργων θα πλημμυρίσει την επικράτεια το Σεπτέμβριο. Το τελευταίο που έχουν στο μυαλό τους αυτοί οι άνθρωποι είναι το αν θα γίνουν εκλογές. Δεν θα πάνε καν να ψηφίσουν. Η κατάσταση είναι ΜΗ ΑΝΑΣΤΡΕΨΙΜΗ. Ο Θεός να μας λυπηθεί...

  • tk avatar
   tk @ Anedahtos 01/08/2013 12:58:36

   +++
   Αυτή είναι η μαύρη αλήθεια δυστυχώς.

   • kat avatar
    kat @ tk 01/08/2013 17:28:15

    Εχεις τόσο δίκιο...

 10. Uncle Stgm avatar
  Uncle Stgm 01/08/2013 10:41:49

  Οι Ελληνικές πολιτικές δυνάμεις, κυβερνητικές και αντιπολιτευόμενες, έχουν ιδρυματοποιήσει τους τροφίμους των "λιστών" ("Λαγκάρντ" και άλλες 1ο).
  Τους προσέχουν όπως τους κρατουμένους σε ειδικές πτέρυγες των νοσοκομείων
  Τους φυλάνε, μη τυχόν και δραπετεύσουν στη Ρωσία (σαν τον Ντεπαρντιέ).
  Θέλουν τους ίδιους παρόντες, δεν θέλουν τίποτε από τα λεφτά τους...
  Έχουμε Δημόσιο αφιλοχρήματο, κράτος υπεράνω χρημάτων

  • Hawk avatar
   Hawk @ Uncle Stgm 01/08/2013 11:09:29

   Εχω καταλήξει στο συμπέρασμα ότι οι πολιτικές δυνάμεις της χώρας (όλες) πάσχουν από το σύνδρομο της αδράνειας. Και εξηγούμαι, ξέρουν τους επιχειρηματίες και όλους τους έχοντες και κατέχοντες και αντί να τους φωνάξουν και αφού τους τραβήξουν το αυτί και τους υπενθυμίσουν τα δώρα που τους έχει κάνει το κράτος μέχρι σήμερα, να επιχειρήσουν να τους πείσουν για ένα νέο σχέδιο ανάταξης της οικονομίας, ζητώντας τους ο καθένας να προσκομίσει ένα βιώσιμο επενδυτικό πρόγραμμα. Αντ΄αυτού κάθονται και χασκογελάνε και φλυαρούν αφήνοντας τον χρόνο να περνάει ανεκμετάλλευτος.

 11. Δημήτριος ο Μυροβλύτης avatar
  Δημήτριος ο Μυροβλύτης 01/08/2013 10:43:06

  Για αυτό και μεις αλλάζουμε :

  http://www.real.gr/DefaultArthro.aspx?page=arthro&id=251543&catID=11

  • Hawk avatar
   Hawk @ Δημήτριος ο Μυροβλύτης 01/08/2013 11:00:12

   Ετσι είναι το σωστό, σε μιά σοβιετία πρέπει να υπάρχουν και τα γκούλαγκ για να δένει το γλυκό!

 12. Greg avatar
  Greg 01/08/2013 10:45:15

  Δεν βαρέθηκαν πια με τα ίδια και τα ίδια;
  Δεν καταλαβαίνουν ότι αυτό το πρόγραμμα απλά ΔΕΝ ΒΓΑΙΝΕΙ;
  Θα μπορούσε να υπάρχει κάποια ελπίδα, εάν στόχος ήταν η ανάπτυξη ώστε να ανέβει ο παρονομαστής. Ανάπτυξη με Κινέζους και Άραβες δεν θα έρθει. Ανάπτυξη θα έρθει μόνον με επενδύσεις από Έλληνες. Και ανάπτυξη δεν νοείται στη διάρκεια της αμείλικτης φοροεπιδρομής.

  Όλα τα δήθεν μέτρα τόνωσης μέσω ΕΣΠΑ και αναπτυξιακής τράπεζας δεν πρόκειται να προσφέρουν περισσότερες από 2.000 θέσεις εργασίας συνολικά.

  Συνεπώς η μοναδική λύση για τη πραγματικά και όχι λογιστική αντιμετώπιση της κρίσης είναι

  - πάγωμα εξυπηρέτησης των δανείων με ρήτρα ανάπτυξης (το έκανε η Γερμανία το'50)
  - ελαχιστοποίηση των φόρων
  - κεφαλαιοποίηση όλων των οφειλών των επιχειρήσεων και ιδιωτών και εθνική συμφωνία για τον τρόπο αποπληρωμής.
  - δημιουργία πολλών venture capitals, με τεράστια φορολογικά κίνητρα για χρηματοδότηση επενδύσεων.

  Σε μία δεκαετία λειτουργίας των μηχανισμών αυτών θα υπάρξει ουσιαστική ανάπτυξη και θα υπάρξει προοπτική αντιμετώπισης των χρεών. Αλλιώς όσο και εάν είναι το ύψος το ποσοστό του χρέους προς το ΑΕΠ είτε 124, είτε 154 (όπως και θα είναι με την εφαρμογή της παρούσας πολιτικής), δεν υπάρχει ελπίδα για τη πατρίδα μας.

  Όλα τα λοιπά είναι απλές στουρναριές.

  • Hawk avatar
   Hawk @ Greg 01/08/2013 10:52:26

   +100000

 13. Φανούριος Αττάρδ avatar
  Φανούριος Αττάρδ 01/08/2013 11:07:41

  Δεν ξέρω ούτε πλέον με ενδιαφέρει τι κάνει η κάθε Λαγκάρντ...
  Κάθε αυτοκτονία που έλαβε χώρα την τελευταία 3ετία ... θα έρθει μέρα που θα πληρωθεί. Θα έρθει μέρα που όλα τούτα θα μελετηθούν από τη δικαιοσύνη και πολλές περιπτώσεις θα κριθούν ως εγκληματικές ενέργειες με ή χωρίς ενδεχόμενο δόλο...
  Αυτό ξέρω εγώ...ας το μάθουν και κάποιοι άλλοι....

  • fitsoulas avatar
   fitsoulas @ Φανούριος Αττάρδ 01/08/2013 11:25:51

   Θα τιμωρηθούν οι υπεύθυνοι, όπως οι συνεργάτες των ναζί στην Κατοχή!

  • Μ.Β avatar
   Μ.Β @ Φανούριος Αττάρδ 01/08/2013 12:44:56

   Λυπάμαι, αλλά μάλλον αυτοπαρηγορείσθε όσον αφορά την αναδρομική απόδοση της δικαιοσύνης...

 14. ΖΟΡΜΠΑΣ Ο ΕΛΛΗΝΑΣ avatar
  ΖΟΡΜΠΑΣ Ο ΕΛΛΗΝΑΣ 01/08/2013 11:19:30

  ΤΑ ΙΔΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΙΔΙΑ ,ΟΛΟΙ ΤΑ ΒΑΖΟΥΝ ΜΕ ΤΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ ,ΤΗΝ ΚΑΜΠΟΥΡΑ ΜΑΣ ΔΕΝ ΤΗΝ ΒΛΕΠΟΥΜΕ . ΠΟΛΥ ΣΩΣΤΑ ΕΠΙΣΗΜΑΙΝΕΙ Ο Κ. HAWK ΟΤΙ ΟΙ ΛΙΣΤΕΣ ΤΙ ΑΠΕΦΕΡΑΝ ? ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΦΟΡΟΛΟΓΗΘΗΚΑΝ ? ΟΙ ΜΕΓΑΛΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΕΛΕΧΤΗΚΑΝ ΑΚΟΜΗ? ΟΙ ΤΙΜΕΣ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΣΤΑΘΕΡΟΠΟΙΗΘΗΚΑΝ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ, ΑΝ ΚΑΙ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΜΕΙΩΘΟΥΝ.ΟΙ ΚΑΚΟΠΛΗΡΩΤΕΣ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΑΝΤΙΜΕΤΟΠΙΣΘΗΚΑΝ? ΜΗΠΩΣ ΦΤΑΙΕΙ Ο ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΗΜΕΤΕΡΩΝ.-

 15. Κόνδωρας avatar
  Κόνδωρας 01/08/2013 12:31:21

  "ύφεση στο 4,2% φέτος με ανάκαμψη 0,6% το 2014, η οποία θα κορυφωθεί στο 3,7% το 2016": ΟΝΕΙΡΟ ΖΩ, ΜΗ ΜΕ ΞΥΠΝΑΤΕ...
  Από τρελλή ύφεση σε τρελλή ανάπτυξη σε ένα χρόνο: πώς; Με τις ΜΜΕ, που είναι η ατμομηχανή της ανάπτυξης, ΙΣΟΠΕΔΩΜΕΝΕΣ; Από πού περιμένουν να έρθει η ανάπτυξη, σε μια χώρα που δεν παράγει σχεδόν τίποτα;

  Κάτι άλλο παίζεται: εκποίηση εθνικού πλούτου. Πουλιώνται ΔΕΚΟ, πουλιώνται ιδιωτικές επιχειρήσεις που τις γονάτισε η Κρίση, κατάσχονται πρώτες κατοικίες: όλα στο σφυρί. Ταυτόχρονα, η Τρόϊκα έβγαλε εκτός παιχνιδιού όλους τους πιθανούς Έλληνες ενδιαφερόμενους να αγοράσουν, μικρούς, μεσαίους και μεγάλους: είτε με εξοντωτικούς φόρους, είτε με ανεργία, είτε με φυλακίσεις, είτε με ηθική απαξίωση (η αντικειμενική αδυναμία καταβολής εισφορών, βαφτίστηκε λαμογιά).

  ΠΟΙΟΙ ΕΜΕΙΝΑΝ ΝΑ ΑΓΟΡΑΣΟΥΝ ΤΑ ΕΚΠΟΙΟΥΜΕΝΑ/ΚΑΤΑΣΧΕΜΕΝΑ; Το αφήνω για άσκηση...

 16. δημης avatar
  δημης 01/08/2013 13:04:22

  Δεν σας θυμίζει το παλιό παιγνίδι ΜΠΙΖ!!!!!!!
  ΟΈλληνας στη μέση και οι πολιτικοί δντ εε γύρω γύρω και να μην προλαβαίνουμε να μετράμε αλλά και όταν τους κυττάζουμε ο ένας μας δείχνει τους άλλους δύο...

 17. Νικόλαος avatar
  Νικόλαος 01/08/2013 13:08:03

  Έχει βελτιωθεί η ποιότητα των σχολίων , οφείλω να ομολογήσω.
  Το διαρκές λιβάνισμα στον Σαμαρά έχει ελαχιστοποιηθεί, γιατί πια ....και οι τυφλοί είδαν.
  Μεγάλη απογοήτευση ήσουν ΚΑΙ εσύ Αντώνη Σαμαρά.
  Όσο για την οικονομική πολιτική των τελευταίων ΥΠ.ΟΙΚ. ......ασχολίαστη.
  Το χειρότερο και πιο εθνοκτόνο σχεδιο πορείας της Οικονομίας στην Ιστορία της Ανθρωπότητας , εφαρμόζεται ακόμη πάνω μας. Τουλάχιστον σε αυτό ΓΡΑΨΑΜΕ ιστορία.....

  • ΑΠΟΓΟΝΟΣ ΤΟΥ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗ avatar
   ΑΠΟΓΟΝΟΣ ΤΟΥ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗ @ Νικόλαος 01/08/2013 14:10:39

   Κάπως έτσι είναι η κατάσταση...

 18. George avatar
  George 01/08/2013 14:06:00

  Ουσιαστικά η κυβέρνηση έχει 2 επιλογές:
  A. Να επιμείνει στην είσπραξη φόρων που δεν μπορούν να πληρωθούν, να αποτύχει και στην συνέχεια να κάνει περικοπές στο κράτος που θα ζητήσει η τρόικα ενώ θα αρχίσει και κατασχέσεις σπιτιών για εκφοβισμό, που θα οδηγήσει στο να μιλήσουν τα καλάσνικωφ.
  Β. Να κόψει δραστικά φόρους με αντίστοιχο κόψιμο κράτους, αριθμού ΔΥ, συντάξεων & εφάπαξ (από βασικό και πάνω και ανάλογα με την ηλικία του συνταξιούχου) .
  Όποιος άκουσε τα γιουχαΐσματα για την κυβέρνηση χθες στο ολυμπιακό στάδιο από το κατά τεκμήριο πιο εύπορο κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας θα κατάλαβε ότι το μπαμ είναι θέμα βδομάδων και όχι μηνών.

 19. tasos75 avatar
  tasos75 01/08/2013 14:16:19

  Εχουμε πόλεμο και εμείς καθόμαστε και σχολιάζουμε τους βαρβαρισμούς αν βρήκαν στόχο. Ανεργία ,λουκέτα, φόροι, χαράτσια, αυτοκτονίες, τι άλλο πρέπει να γίνει για να καταλάβουμε ότι πρόθεση τους δεν είναι να σε σώσουν αλλά να σε κατακτήσουν .

 20. nikos nikidis avatar
  nikos nikidis 01/08/2013 15:02:17

  ΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑ μ' αρέσει που ΣΗΜΕΡΑ βλέπετε ΟΛΟΙ (εκτός από ελάχιστους που ακόμα ελπίζουν), ότι το πράγμα δεν βγαίνει. ΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑ......

 21. Σαρακατσανος avatar
  Σαρακατσανος 01/08/2013 15:06:14

  ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑΤΟΖΩΟ ΤΩΝ ΔΙΕΘΝΩΝ ΚΑΙ ΕΓΧΩΡΙΩΝ ΤΡΑΠΕΖΙΤΩΝ ΚΑΛΑ ΤΑ ΠΑΕΙ........ΚΑΙ Η ΛΑΓΚΑΡΤ ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ ΤΟΥΣ ΕΙΝΑΙ.

 22. χαρης avatar
  χαρης 01/08/2013 15:55:50

  Πω ρε δεν μας αφήνουν να πάρουμε ανάσα έχουμε υποστεί τόσες θυσίες και δεν μας αφήνουν μια χαραμάδα ελπίδας.Πως γίνεται να έχουμε πρωτογενή πλεόνασμα το τέλος του 2013 και να μας λένε για χρηματοδοτικό κενό το 2015-16 μάλλον εννοούν οτι δεν θα μπορούμε να αποπληρώσουμε κάποιο ομόλογό που θα λήγει και άρα ούτε το 2015-2016 θα μπορούμε να βγούμε στις αγορές να δανειστούμε γιατι τα spread θα είναι πάνω από 600-700 μονάδες.Όπου και να κοιτάξεις βλέπεις ένα αδιέξοδο μνημόνιο και ακραία λιτότητα που μας έχει οδηγήσει σε 30% ανεργία και μαζική φτώχια ή τσιπρα και χ.α με δραχμή και απομόνωση που θα οδηγήσει την Ελλάδα σε βέβαιο εμφύλιο πόλεμο.Δεν μπορεί να βρεθεί μια σοβαρή κυβέρνηση που θα τα βάλει με τους εγχώριους και μη κρατικοδίαιτους "νταβατζηδες" που πίνουν σαμπάνιες των 50.000€ στην μύκονο στην υγεία των εξαθλιωμένων Ελλήνων μισθωτών και συνταξιούχων που σηκώνουν το σταυρό του μαρτυρίου από το 2010.

 23. makis Stefanatos avatar
  makis Stefanatos 01/08/2013 16:09:06

  Κάθε πόλη είναι οι δημότες της και κάθε έθνος είναι οι πολίτες του...αυτοί είμαστε, αυτοί οι πολιτικοί μας αξίζουν...τα υπόλοιπα είναι λόγια του καναπέ...1,5 εκ άνεργοι και η πλατεία Συντάγματος συνεχίζει να είναι προκλητικά άδεια....

 24. Τέλλος Ἄγρας avatar
  Τέλλος Ἄγρας 01/08/2013 17:44:59

  Πρός makis stefanatos
  Ἄρα καί τά παιδάκια πού λιμοκτονοῦν στήν Ἀφρική καλά νά πάθουν γιατί τό ἀξίζουν. Καί οἴ γονεῖς πού τά χάνουν, καλά νά πάθουν. Μήν φανατίζεσαι...

  • makis Stefanatos avatar
   makis Stefanatos @ Τέλλος Ἄγρας 01/08/2013 21:21:17

   Τα παιδάκια αγαπητέ ποτέ δεν φταίνε σε τίποτε...οι μεγάλοι τους δείχνουν τον δρόμο...Μετά την μεταπολίτευση το αξιακό μας φάσμα συνίστατο σε δύο αυτοκίνητα για τον δακτύλιο και νεο-πλουτισμός με κάθε τίμημα (πλήν του εκ του μόχθου προερχόμενου)... τώρα που μας κόβουν τον βήχα δείχνουμε το πραγματικό κοινωνικό, πολιτιστικό και μορφωτικό μας επίπεδο...Το δυστύχημα είναι ότι αυτοί που το επιβάλλουν είναι αυτοί που θα έπρεπε πρώτοι να έχουν πληρώσει το αντίτιμο των εγκλημάτων τους...

 25. Νικολάκη εφέντης avatar
  Νικολάκη εφέντης 01/08/2013 17:54:26

  Αν δεν ήθελαν μνημόνιο ας μην υπέγραφαν.

  Τα πράγματα είναι πολύ απλά. Έχουμε συμφωνήσει σε κάποια πράγματα τα οποία δεν τηρούμε, τί περιμένετε να ακούσετε από τους ξένους;

  Σε κάθε περίπτωση το μνημόνιο σε λίγο καιρό τελείωνει. Μετά τί γίνεται...

  • Δημήτριος ο Μυροβλύτης avatar
   Δημήτριος ο Μυροβλύτης @ Νικολάκη εφέντης 01/08/2013 21:50:30

   Όποιος υπέγραψε, να το πληρώσει κιόλας.

   • Νιόβη avatar
    Νιόβη @ Δημήτριος ο Μυροβλύτης 01/08/2013 22:28:50

    Ακριβώς έτσι.

 26. Σαρακατσανος avatar
  Σαρακατσανος 01/08/2013 18:49:12

  ΞΥΠΝΗΣΤΕ......ΤΟ ΚΕΝΟ ΤΟΥ 15-16 ΓΙΝΕΤΕ ΑΠΟ ΤΙΣ 15000 ΕΘΕΛΟΥΣΙΕΣ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ ΜΕ ΤΑ ΔΙΚΑ ΜΑΣ ΛΕΦΤΑ....ΠΟΙΟΣ ΠΛΗΡΩΣΕ ΤΙΣ ΑΝΑΚΕΦΑΛΑΙΟΠΟΙΗΣΕΙΣ??? ΕΙΜΑΣΤΕ ΜΕΓΑΛΑ ΠΡΟΒΑΤΑ ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟΝ ΤΟΠΟ.

 27. εγκάθετος avatar
  εγκάθετος 01/08/2013 23:41:24

  Το ζήτημα είναι πολύ απλό: Αν η κυβέρνηση πάρει νέα μέτρα ή αρχίσει τις κατασχέσεις θα χει την τύχη της κυβέρνησης του γιωργάκη.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.