#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
25/02/2013 14:46
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Μας μαύρισε την ψυχή η έκθεση του Προβόπουλου(Ανανεώμενο) Ευτυχώς που είναι και ο Γ. Προβόπουλος με την έκθεση της ΤτΕ για να μάθουμε ότι η Ελλάδα περνά δραματική φτωχοποίηση. Αυτές οι περισπούδαστες αναλύσεις των ειδικών της Κεντρικής τράπεζας μας γεμίζουν αισιοδοξία ότι κάτι... δουλεύει τελικά στη χώρα αυτή.

Προφανώς στην ΤτΕ πρέπει να κάνουν εκθέσεις για να δικαιολογήσουν τα ουκ ολίγα (ακόμη και μετά τις περικοπές) λεφτά που παίρνουν. Έτσι, στην έκθεση του παντός καιρού διοικητή κ. Προβόπουλου μαθαίνουμε ότι οι δείκτες φτώχειας στην Ελλάδα έχουν επιδεινωθεί δραματικά κι ότι το 2013 θα είναι δύσκολο με μεγάλη ανεργία. Συγκεκριμένα, η ΤτΕ προβλέπει για το 2013 ύφεση της οικονομίας 4,5% και διόγκωση της ανεργίας. Για τον λόγο αυτό ο διοικητής επισημαίνει ότι δεν υπάρχουν περιθώρια εφησυχασμού. Το ΑΕΠ της χώρας σωρευτικά την περίοδο 2008 - 2013 θα έχει υποχωρήσει κατά 24,6%. Σκεφτείτε, χάθηκε το ένα τέταρτο του πλούτου στην Ελλάδα. Το ποσοστό της ανεργίας κατά μέσο όρο το 2012 διαμορφώθηκε στο ιστορικώς υψηλό επίπεδο του 24,5%, ενώ εφέτος αναμένεται περαιτέρω διόγκωση του.

«Διανύσαμε το μεγαλύτερο μέρος μιας μακράς, δύσβατης και επίπονης διαδρομής με υψηλό τίμημα για τους πολίτες και τις επιχειρήσεις. Το τμήμα που απομένει, παρότι μικρότερο, θα είναι εξίσου δύσκολο, καθώς η προσπάθεια θα πρέπει να καταβληθεί επιπλέον των θυσιών που ήδη έγιναν. Τώρα που το τέρμα της διαδρομής, γίνεται επιτέλους ορατό οφείλουμε να εντείνουμε την προσπάθεια, προκειμένου να εξασφαλίσουμε ότι οι θυσίες των πολιτών δεν θα πάνε χαμένες», τονίζει ο κ. Προβόπουλος.

Η ΤτΕ σημειώνει πως ενώ το ποσοστό φτώχειας για το έτος 2010 υπολογιζόμενο με το κατώφλι φτώχειας του έτους 2005 ήταν 16%, το αντίστοιχο ποσοστό για το επόμενο έτος της έρευνας (2011) έφθασε στο 22,9%. Με άλλα λόγια, μέσα σε ένα μόλις έτος στην περίοδο της τρέχουσας κρίσης καταγράφηκε αύξηση της φτώχειας σε απόλυτους όρους κατά 6,9 εκατοστιαίες μονάδες (ή κατά 43,1%).

Ομάδες υψηλού κινδύνου φτώχειας είναι κυρίως οι άνεργοι (το ποσοστό σχετικής φτώχειας φθάνει το 44,0% για την οµάδα αυτή στην έρευνα του 2011) και ιδίως οι άνεργοι άνδρες (ποσοστό φτώχειας 48,4%, αυξηµένο κατά 10 εκατοστιαίες µονάδες έναντι του προηγούµενου έτους, όταν ήταν 38,5%), τα µονογονεϊκά νοικοκυριά µε τουλάχιστον ένα εξαρτώµενο παιδί (43,2% έναντι 33,4%), τα νοικοκυριά µε έναν ενήλικα ηλικίας 65 ετών και άνω (29,7%), οι µη οικονοµικά ενεργοί εκτός των συνταξιούχων (νοικοκυρές κ.λπ., 30,0%), οι γυναίκες (συνήθως ηλικιωµένες) που ζουν µόνες (25,8%), τα νοικοκυριά µε τρεις ή περισσότερους ενήλικες µε εξαρτώµενα παιδιά (24,7%), τα νοικοκυριά που διαµένουν σε ενοικιασµένη κατοικία (25,9%) αλλά και τα παιδιά ηλικίας έως 18 ετών (23,7%).

Τα τελευταία έτη στην Ελλάδα η φτώχεια φαίνεται να µετατοπίζεται από την οµάδα των ηλικιωµένων προς την οµάδα των νεότερων ζευγαριών µε παιδιά, αλλά και προς τους νέους εργαζοµένους. Είναι οι γνωστοί εργαζόμενοι φτωχοί δηλαδή. Ειδικότερα, το ποσοστό των παιδιών έως 15 ετών που ζουν κάτω από το όριο της σχετικής φτώχειας αυξήθηκε σε 23,3% το 2011 (ΕΕ-27: 20,3%), από 19,3% το 2005, και είναι υψηλότερο κατά περίπου δύο εκατοστιαίες µονάδες από το αντίστοιχο ποσοστό του συνολικού πληθυσµού, ενώ το πρόβληµα της προστασίας των παιδιών είναι μία από τις χειρότερες συνέπειες της οικονοµικής κρίσης. Μάλιστα η ΤτΕ εκτιμά πως θα πρέπει πλέον να αντιµετωπιστεί ως ένα από τα πιο επείγοντα ζητήµατα δηµόσιας πολιτικής στην Ελλάδα.

Όσον αφορά στις μειώσεις των μισθών η Τράπεζα αναφέρει ότι η μισθολογική δαπάνη ανά μισθωτό, που περιλαμβάνει και τις εργοδοτικές εισφορές καθώς και τις δαπάνες για συντάξεις των δημοσίων υπαλλήλων, εκτιμάται ότι μειώθηκε το 2012 κατά 6%. Η μείωση των μέσων αποδοχών εκτιμάται ότι ήταν μεγαλύτερη στον επιχειρηματικό τομέα (-8,4% σε ονομαστικούς όρους, -9,3% σε πραγματικούς). Αν ληφθεί υπόψη και η μέση ετήσια αύξηση της παραγωγικότητας (της τάξεως του 2,2%), υπολογίζεται ότι το κόστος εργασίας ανά μονάδα προϊόντος μειώθηκε για τρίτο συνεχές έτος: κατά 8,0% στο σύνολο της οικονομίας και κατά 12,1% στον επιχειρηματικό τομέα. Η Τράπεζα της Ελλάδος αναμένει νέα μείωση στις ακαθάριστες ονομαστικές αποδοχές για το 2013, της τάξεως του 7,7%. Η τράπεζα εκτιμά ότι η μείωση αποδοχών στο δημόσιο το 2013 θα διαμορφωθεί στο 6,7%, θα ανέλθει στα επίπεδα του 10% στις επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας και στις τράπεζες και στο μη τραπεζικό ιδιωτικό τομέα θα διαμορφωθεί στο 7,8%.

Όπως καταλαβαίνετε, μας έκανε την καρδιά περιβόλι ο κ. Προβόπουλος, ωστόσο, εκτός από το να προτείνει συνέχιση των «μεταρρυθμίσεων» μήπως να είχε και καμιά καλύτερη ιδέα για ανάπτυξη, μείωση της ανεργίας, αύξηση του εισοδήματος;

 

 

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Φοιτητης avatar
  Φοιτητης 25/02/2013 15:16:31

  Που πηγαν οι μειωσεις μισθων, Προβοπουλε, αφου οι θυσιες δεν πηγαν χαμενες; Στις τιμες των ελληνικων προϊοντων για την αυξηση της ανταγωνιστικοτητας τους, παντως, δεν πηγαν...

  Που ξερεις; Ισως η Eurostat με την εκθεση της για το 2012 που εμφανιζει τα περιθωρια κερδους ανα χωρα της Ευρωπης να μας δειξει. Ποσο στοιχημα παμε οτι θα εχουν αυξηθει κι αλλο και θα μας χωριζει πλεον Νιαγαρας και οχι Βικτωρια απο την 2η θεση που ανηκει στην Νορβηγια (τα γατακια, θελουν να μας παρουν και την πρωτια αλλα δεν θα τους την χαρισουμε! Ετσι δεν ειναι, αγαπητοι ελληναι επιχειρηματιαι; Κοψτε κι αλλο τους μισθους για να αυξησετε κι αλλο τα περιθωρια κερδους!)

  • MAYRO XABIARI avatar
   MAYRO XABIARI @ Φοιτητης 25/02/2013 20:42:14

   Σε ποια χώρα ζείτε και μιλάτε για περιθώρια κέρδους των επιχειρήσεων; (φαντάζομαι μιλάτε για τις μειώσεις μισθών του ιδιωτικού τομέα, διότι για τον δημόσιο η απάντηση είναι προφανής).

 2. Sceptic avatar
  Sceptic 25/02/2013 16:26:59

  Οι περισσότεροι που ζουν πραγματικά εντός της ελληνικής κοινωνίας γνωρίζουν τι συμβαίνει.
  Μάλλον τα λέει για αυτούς που ζούν στον κόσμο τους ακόμη...

 3. euagelos avatar
  euagelos 25/02/2013 17:19:08

  Λοιπόν, αυτοί οι άνθρωποι και είναι και νιώθουν υπάλληλοι άλλων. Και δε θέλουν να αλλάξει αυτό. Μάλλον τους βολεύει. Διοικούν την επαρχία Ελλάδα ως ένα σοβιέτ που υπάγεται στο ανώτατο σοβιέτ της ΕΕΣΔ (Ένωση Ευρωπαϊκών Σοβιετικών Δημοκρατιών) με έδρα τις Βρυξέλλες. Εκτελούν τις οδηγίες, κάνουν τις διαπιστώσεις, κονομάν το μισθό αλλά ως εκεί. Μετά ξάπλα στις ντάτσες. Ότι και να γίνει δε φέρουν καμιά ευθύνη. Εντολή της ΕΕΣΔ και τα σκυλιά δεμένα σου λέει. Μια χαρά! Πως να μην είναι σοβιετική οικονομία η Ελλάδα μετά...

  • Ρηνα avatar
   Ρηνα @ euagelos 25/02/2013 18:13:26

   Σωστος euagelos και να προσθεσω οτι ζουν στην απολυτη χλιδη με υπηρεσιες που τους ενημερωνουν τι λεγεται γι αυτους η αντιθετα πληρωνουν να μην ασχολειται κανεις με αυτους και να τους ξεχασουν στην απολυτη ευδαιμονια τους.....

  • Μ.Γ avatar
   Μ.Γ @ euagelos 26/02/2013 11:04:20

   Αυτο που λετε περι υπαλληλου ειναι πολυ σωστο, εαν σκεφτει κανεις οτι το 94% της λεγομενης Τραπεζας της "Ελλαδας" ανηκει σε ξενους μετοχους, με κυριαρχη την συμμετοχη των Rothchilds. Ως εκ τουτου, ειναι αναμενομενο να υποστηριζει ο κ. Προβοπουλος την συνεχιση του προγραμματος που ευνοει τους μετοχους τους οποιους υπηρετει. Ωστοσο, αντι για τον χαρακτηρισμο EΕΣΔ ("Ενωση Ευρωπαϊκων Σοβιετικων Δημοκρατιων") πιο σωστο ειναι να μιλησουμε για Συμμορια των Βρυξελλων που περιγραφει περιπου το ιδιο πραγμα, αλλα δεν περιλαμβανει και το παραπλανητικο "Δημοκρατιων".

 4. amazona bond avatar
  amazona bond 25/02/2013 17:19:19

  ΔΕΝ ΠΑΕΙ ΑΛΛΟ! Η ΛΕΞΗ ΕΙΝΑΙ ΟΡΓΗ! ΟΧΙ αγανάκτηση!

 5. Δεξιόχειρας avatar
  Δεξιόχειρας 25/02/2013 17:40:33

  Για ποιόν χτύπησε η καμπάνα του Προβόπουλου; Τί είπε ο άνθρωπος; Μην εφησυχάζετε!!! Τουτέστιν μ.λ.μ. Η ελληνική οικονομία δεν έφτασε στο μηδενικό έλλειμμα καθώς λένε για να σηκώσουμε μπαϊράκι. Η ελληνική οικονομία είναι σε κώμα και υποστηρίζεται μηχανικά. Μην ελπίζετε ότι θα σηκωθεί σύντομα και θα κυνηγήσει ... γκόμενες. Μια χαρά τα είπες κε Διοικητά. Το θέμα είναι αν σε άκουσε αυτός στον οποίο απευθύνθηκες.

 6. The Camel avatar
  The Camel 25/02/2013 19:04:26

  Ο κ.Προβόπουλος θα πρέπει να μας πει τι έκανε ο ίδιος ως επόπτης για να μην χρειασθεί να δανεισθεί ο ελληνικός λαός 50 δισ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Αλλά το μπλα-μπλα είναι πιο ευκολο κια βολικό. Ιδίως αν έχεις βγάλει μερικά εκατομμυρια ευρώ απο μπονους την προηγούμενη δεκαετία.

 7. εναςάσχετος avatar
  εναςάσχετος 25/02/2013 19:28:58

  Ναι, ότι πείτε!
  Και μετά κάνουν μπάνιο σε γυναικείο γάλα, όπως ο Μπρέζνιεφ στην σοβιετία!
  Πάντως, όσοι συνεχίσετε να πιστεύετε ότι η Ελλάδα έχει σοβιετική οικονομία, να πάτε να κοιταχτείτε γιατί μπορεί να σας "πομείνει" και οι καιροί που έρχονται είναι καπιταλιστικοί και δύσκολοι!

  • euagelos avatar
   euagelos @ εναςάσχετος 25/02/2013 19:54:18

   Μην μπερδεύεις το σοβιετικό με το κομμουνιστικό. Η ΕΕ έχει κάποια χαρακτηριστικά της ΕΣΣΔ όπως ο κεντρικός έλεγχος της οικονομίας (από τις ... τράπεζες!). Τα καπιταλιστικά κολχόζ τα έχεις υπόψη σου?

   • εναςάσχετος avatar
    εναςάσχετος @ euagelos 25/02/2013 21:54:08

    euagelos, η ειδοποιός διαφορά μεταξύ του σοσιαλιστικού κεντρικού ελέγχου της οικονομίας και του σοσιαλιστικού, είναι τα κριτήρια ελέγχου.
    Στον καπιταλισμό (και μάλιστα στην μονοπωλιακή φάση του, διότι μόνο τότε μπορούμε να μιλάμε για "κεντρικό σχεδιασμό") το κριτήριο κατεύθυνσης των επενδύσεων είναι το κέρδος και η μεγιστοποίησή του, ενώ στον σοσιαλισμό είναι οι ανάγκες της κοινωνίας.
    Για παράδειγμα, αντί να επενδύεις σε έργα για τους ολυμπιακούς αγώνες, που αποφέρουν κέρδη στους χορηγούς, κάνεις αντιπλημμυρικά έργα και έργα αντισεισμικής προστασίας από τα οποία επωφελείται όλη η κοινωνία.
    Υπο αυτή τη λογική, δεν βλέπω κάποια ομοιότητα μεταξύ ΕΣΣΔ και ΕΕ.
    Για τα καπιταλιστικά κολχόζ, εννοείς τα κιμπούτς των Ισραηλινών?

    • αιρετικός avatar
     αιρετικός @ εναςάσχετος 25/02/2013 22:25:37

     Θα΄θελα πολύ να διαφωνήσω για την ομοιότητα ΕΣΣΔ και ΕΕ, αλλά, δυστυχώς, λιγοστεύουν τα πράγματα που θύμιζαν την Κοινή Αγορά των ευρωπατέρων, που αλλιώς την οραματίσθηκαν...Οι ανάξιοι σημερινοί ηγέτες της (δες και δηλώσεις Σμιτ και Σρέντερ για Μέρκελ) αλλού την παν...Για καπιταλιστικά κολχόζ δέστε προς Βουλγαρία και Ρουμανία πλευρά...Εκεί θέλετε να φτάσουμε?...

    • euagelos avatar
     euagelos @ εναςάσχετος 26/02/2013 09:27:13

     Ο μονοπωλιακός καπιταλισμός έχει ξεσαλώσει στις μέρες μας. (Όπως και η ανοησία στον πολιτικό κόσμο ορισμένων χωρών). Αυτό εμφανίζεται ως μια υπερσυγκέντρωση εξουσίας και μέσων παραγωγής σε λίγους ιδιώτες. Υπο μια έννοια, στην ΕΣΣΔ, όλα ανήκαν στο κράτος, ενώ στον μονοπωλιακό καπιταλισμό όλα ανήκουν σε λίγους ιδιώτες. Δηλαδή μιλούμε για μονοπώλειο και περιορισμένο αριθμό μικροιδιοκτητών και μικροπαραγωγών που είναι η μεσαία τάξη-ραχοκοκκαλιά της δημοκρατίας. Αυτό εκ πρώτης όψεως. Τα δυο συστήματα απέχουν φυσικά έτη φωτός στον τρόπο λειτουργίας, στους μηχανισμούς ελέγχου και στον προσανατολισμό και ορισμό της έννοιας "κέρδους".
     Αυτό που αντιλαμβάνομαι, και κάνω τον παραλληλισμό, είναι ότι οι ευρωσταλινικοί και οι ευρωχιτλερικοί, μετά την πτώση της ΕΣΣΔ σκέφτηκαν πονηρά, να ενοποιήσουν τα εθνικά κράτη με βάση μια κεντρική εξουσία που θα ελέγχει τα πάντα, θα έχει απέραντη γραφειοκρατία και θέσεις με υψηλούς μισθούς για τους φίλους, αλλά παράλληλα δε θα λογοδοτούν σε κανέναν. Είχαν το σοβιετικό σύστημα στο νου τους αλλά με καπιταλιστικούς όρους. Έτσι προέκυψε το "Σύμφωνο δημοσιονομικής πειθαρχείας" ή αλλιώς συνθήκη του Μααστριχτ το 1992. Μετά ωραιοποιήσαν τις λέξεις για να μη τρομάξει ο κοσμάκης και το είπαν "σύμφωνο σταθερότητας και ανάπτυξης". Πάντως το "Σύμφωνο" δεν άλλαξε. Αυτό της Βαρσοβίας ίσως είχαν στο νου τους!

 8. kapar13 avatar
  kapar13 25/02/2013 20:24:42

  Στην ΤτΕ (όπου, δεν θα κουραστώ να το λέω, όλες οι προσλήψεις είναι με βύσμα και ο θυρωρός παίρνει 3.000 € καθαρά μετά τις "περικοπές") τι μειώσεις προσωπικού έχουν κάνει μετά την είσοδό μας στο ευρώ;
  Το ύψος του επιτοκίου δεν το καθορίζουν, με την συναλλαγματική ισοτιμία δεν ασχολούνται, τις εμπορικές τράπεζες (όπως αποδείχτηκε) δεν τις ελέγχουν...
  Εκτός από το να (αντι)γράφουν 2 εκθέσεις ιδεών το χρόνο (στις οποίες καταλήγουν ότι "πρέπει να γίνουμε ανταγωνιστικότεροι" -χαίρω πολύ, Χαιρόπουλος), τι στο διάολο αντικείμενο έχουν; Μπορεί να μου απαντήσει κάποιος;

  • Afroditi P. avatar
   Afroditi P. @ kapar13 25/02/2013 20:40:22

   kapar13,

   να σου απαντήσω εγώ :
   Η ΤΡ. Ελλάδος έχει την ευθύνη να ελέγχει κάθε χρόνο την οικονομική φερεγγυότητα των ασφαλιστικών εταιρειών, για να έχουν δικαίωμα να λειτουργούν στην Ελλάδα ( όπως έκανε και στην Ασπίς !!!!!)

   Αχαχαχαχα!

   Αλλά, θα μου πείς, τι να σου κάνει κι ο Προβόπουλος...

   Κι αυτός διορισμένος υπαλληλος είναι - και πρεπει να κάνει ότι του πεί το ''αφεντικό'', δηλαδή η εκάστοτε κυβέρνηση ...

   • Φοιτητης avatar
    Φοιτητης @ Afroditi P. 26/02/2013 01:31:17

    Το αφεντικο του Προβοπουλου ειναι οι μετοχοι της ΤτΕ που ΔΕΝ ειναι το Ελλ.Δημοσιο.

  • euagelos avatar
   euagelos @ kapar13 25/02/2013 20:56:16

   Να κοροϊδεύουν συστηματικά τον κόσμο, με περισπούδαστο ύφος, για την αξία του ευρωγκρεμού, ο οποίος τους έχει εξασφαλίσει άνετη και ανέμελη ζωή χωρίς ευθύνες. Υπάλληλοι γαρ...

  • Φοιτητης avatar
   Φοιτητης @ kapar13 25/02/2013 22:39:22

   Παρα πολυ ευστοχο σχολιο. +100

  • Φοιτητης avatar
   Φοιτητης @ kapar13 25/02/2013 22:42:06

   Πολυ ευστοχο σχολιο.

   +100

   Αλλα η ΤτΕ ιδιωτικη εταιρεια ειναι, αν θελει να απασχολει πολλους με μεγαλους μισθους, νομιζω οτι ειναι δικο της προβλημα. Ασφαλως, δεν θα επρεπε να μην φορολογειται αφου ειναι ιδιωτικη. Τωρα για τον λογο που η κεντρικη τραπεζα ειναι ιδιωτικη (που το κτηριο της Κεντρικης Τραπεζας ειναι το δευτερο σημαντικοτερο σε μια χωρα μετα το Κοινοβουλιο) ας μην το μελετησουμε...

 9. Karenin avatar
  Karenin 25/02/2013 21:09:02

  Ποιά διαπραγματευση, ποιο λάθος πρόγραμμα και πράσινα άλογα. Απίστευτη κυνικότητα με ανάλγητη συμπεριφορά. Ελπίζω η κυβέρνηση να τον βάλει στην θέση του και να μην βγάλει ανακοίνωση για τον Σύριζα.

 10. EKATH avatar
  EKATH 26/02/2013 02:04:11

  + 1000000000 Η πλειοψηφία των μετοχών της ΤτΕ δεν ανήκει σε Έλληνες. Στην ουσία η ΤτΕ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΗ.

  • MAYRO XABIARI avatar
   MAYRO XABIARI @ EKATH 26/02/2013 19:09:42

   Από που προκύπτει αυτό παρακαλώ;

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.