#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
08/08/2011 23:32
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Μας κόβουν τώρα με το ΦΠΑ και τις τυρόπιτες, τα σουβλάκια και τα αναψυκτικάΑκριβαίνουν από 1ης Σεπτεμβρίου σειρά προϊόντων εστίασης λόγω της αύξησης του ΦΠΑ κατά 10 μονάδες από το 13% στο 23%, όπως διευκρινίζεται σε εγκύκλιο που εξέδοσε σήμερα, εν μέσω ...παγκόσμιας οικονομικής κρίσης το υπουργείο Οικονομικών.

Η εξέλιξη θα φέρει κύμα ανατιμήσεων στην αγορά και προκαλεί ήδη αντιδράσεις από την πλευρά των επαγγελματιών της εστίασης (καφετέριες, εστιατόρια, ταχυφαγεία κλπ.) αλλά και των ξενοδοχείων εφόσον θα επιβαρυνθεί και η τιμή του πρωινού της ημιδιατροφής και των σερβιριζόμενων ειδών.

Κύκλοι των επαγγελματιών λένε ότι οι ανατιμήσεις θα προκαλέσουν  νέο κύμα χιλιάδων απολύσεων.

Συγκεκριμένα, στο συντελεστή 23% προβλέπεται ότι θα μεταταγούν οι χυμοί φρούτων και λαχανικών, τα έτοιμα ροφήματα όπως είναι ο καφές, το τσάι, η σοκολάτα και τα αεριούχα νερά, φυσικά ή τεχνητά. Αυτό δεν ισχύει για τα μη αεριούχα φυσικά ή τεχνητά μεταλλικά νερά, χωρίς προσθήκη ζάχαρης ή άλλων γλυκαντικών τα οποία παραμένουν στο συντελεστή 13%

Σε ό,τι αφορά τις υπηρεσίες εστίασης στο συντελεστή ΦΠΑ 23% προβλέπεται ότι θα μεταταγούν η εκμετάλλευση καφενείων, καφετεριών, ζαχαροπλαστείων, εστιατορίων, ψητοπωλείων, οινομαγειρείων και λοιπών συναφών επιχειρήσεων. Παράλληλα, όπως διευκρινίζεται, παροχή υπηρεσίας εστίασης είναι και η τροφοδοσία (catering), εφόσον αυτή δεν συνίσταται σε απλή παράδοση φαγητού.

Επίσης στο συντελεστή ΦΠΑ 23% υπάγονται και οι παραδόσεις αγαθών από τις ανωτέρω επιχειρήσεις, δηλαδή οι παραδόσεις έτοιμων εδεσμάτων ή γευμάτων ή γενικότερα φαγητών, χωρίς την παροχή πρόσθετων υπηρεσιών από την επιχείρηση. Διευκρινίζεται ακόμη ότι στο συντελεστή ΦΠΑ 23% υπάγονται και οι υπηρεσίες εστίασης που παρέχονται στις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις και στα λοιπά καταλύματα, των οποίων οι υπηρεσίες διαμονής φορολογούνται, από την 1/1/2011, με τον υπερμειωμένο συντελεστή ΦΠΑ 6,5%.

Στην εγκύκλιο σημειώνεται ακόμη ότι στην περίπτωση όπου οι τα ξενοδοχεία παρέχουν τις υπηρεσίες αυτές σε ενιαία τιμή, υπό την προϋπόθεση ότι ο διαχωρισμός στους επιμέρους συντελεστές δεν είναι εφικτός, η διάκριση από την 1η/9/2011 να γίνεται ως εξής:

α. Διαμονή με πρωινό: 8% της ενιαίας τιμής υπάγεται στον συντελεστή ΦΠΑ 23% ως αντιπαροχή που καταβάλλεται για το πρωινό.

β. Διαμονή με ημιδιατροφή: 20% της ενιαίας τιμής υπάγεται στον συντελεστή ΦΠΑ 23% ως αντιπαροχή για το πρωινό και το γεύμα.

γ. Διαμονή με το σύστημα all inclusive (πλήρης διατροφή, περιλαμβανομένων της κατανάλωσης ποτών και της παροχής λοιπών υπηρεσιών που περιλαμβάνονται στο πακέτο, όπως τηλεφωνική εξυπηρέτηση, χρήση ομπρελών, αθλητικές υπηρεσίες κ.ά.): 40% της ενιαίας τιμής υπάγεται στον κανονικό συντελεστή ΦΠΑ ως αντιπαροχή που καταβάλλεται για τις υπηρεσίες εστίασης, για την κατανάλωση αλκοολούχων ή μη ποτών και για τις λοιπές παροχές που ενδεχομένως περιλαμβάνει το πακέτο.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο στο μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ εξακολουθούν να υπάγονται οι παραδόσεις γλυκών από ζαχαροπλαστεία και λοιπές συναφείς επιχειρήσεις, τα οποία δεν καταναλώνονται επιτόπου, αλλά παραλαμβάνονται για κατανάλωση εκτός των καταστημάτων αυτών. Εντούτοις, όταν τα γλυκά περιλαμβάνονται σε πακέτα έτοιμων φαγητών προς άμεση κατανάλωση, που παραδίδονται από εστιατόρια, ταβέρνες, πιτσαρίες, οβελιστήρια, οινομαγειρεία, ψητοπωλεία, ταχυφαγεία, καφετέριες και συναφή καταστήματα, ο κανονικός συντελεστής εφαρμόζεται σε όλα τα αγαθά που περιέχονται στο πακέτο.

Εξαιρούνται από τον κανονικό συντελεστή, και κατά συνέπεια συνεχίζουν να υπάγονται στον μειωμένο, οι παραδόσεις έτοιμων εδεσμάτων, γευμάτων και φαγητών γενικά που πραγματοποιούνται από κυλικεία που λειτουργούν εντός εκπαιδευτικών ή νοσηλευτικών επιχειρήσεων, ή ιδρυμάτων, ή ιδρυμάτων κοινωνικής πρόνοιας. Αυτό σημαίνει ότι ο μειωμένος συντελεστής συνεχίζει να εφαρμόζεται στις παραδόσεις των ειδών αυτών από τα κυλικεία που λειτουργούν εντός σχολείων, πανεπιστημίων και λοιπών εκπαιδευτικών οργανισμών ή επιχειρήσεων, καθώς επίσης και εντός νοσοκομείων, κλινικών, γηροκομείων, ασύλων κ.λπ. Ωστόσο, οι παραδόσεις αεριούχου νερού, έτοιμων ροφημάτων, χυμών, αναψυκτικών και λοιπών μη αλκοολούχων ποτών από τα κυλικεία αυτά υπάγονται στον συντελεστή ΦΠΑ 23%.

Στην εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομικών διευκρινίζεται ακόμη ότι συνεχίζουν να υπάγονται στον μειωμένο συντελεστή οι παραδόσεις τυποποιημένων ειδών διατροφής, τα οποία παρασκευάζονται για ευρεία κατανάλωση και διατίθενται προς πώληση συσκευασμένα ή είναι εμπορεύσιμα σε μεγάλες συσκευασίες ή ποσότητες και πωλούνται χύμα ή κομμένα σε μικρότερες ποσότητες.

Η διάταξη αυτή αφορά στα προϊόντα που παρουσιάζονται στα σημεία πώλησης συσκευασμένα, όπως κονσέρβες, αλλαντικά, αλίπαστα, γιαούρτια, έτοιμες σαλάτες (ταραμοσαλάτα, τυροσαλάτα, ρώσικη κ.ά..), καθώς και είδη διατροφής που παρουσιάζονται σε μεγάλες συσκευασίες ή σε μεγάλες ποσότητες και διατίθενται χύμα ή κομμένα σε μικρότερες ποσότητες, όπως αλλαντικά, αλίπαστα, τυριά, ελιές, τουρσί και λοιπά παρόμοια. Σημειώνεται ότι η απλή τοποθέτηση σάντουιτς σε πλαστική ή σε άλλη συσκευασία δεν καθιστά τα αγαθά αυτά τυποποιημένα. Η παράδοση ψωμιού και άλλων αρτοσκευασμάτων συνεχίζει

ΣΧΟΛΙΑ

 1. The Saint avatar
  The Saint 09/08/2011 00:55:28

  Nα γίνω λίγο κακός?
  ΕΙΔΙΚΑ και σε ότι αφορά τις καφετέριες, να σταματήσουν τις κλάψες, γιατί ΟΛΟΙ μας πλέον είμαστε γνώστες των ποσοστών που δουλεύουν.
  Δεν γίνεται κυριοι καφετεριάδες, να πουλάτε καφέ στα 3,5 και 4 ευρώ, όταν το κόστος σας είναι δεν είναι 50 λεπτά. Και πολλά λέω...
  Κάποτε πρέπει να σταματήσει αυτό το αίσχος της αισχροκέρδειας, που δημιουργήθηκε συντηρήθηκε και παγιώθηκε τους καιρούς των "παχέων αγελάδων".
  Τι είπατε? Δεν "βγαίνετε" γιατι είναι υψηλά τα ενοίκια? Είναι υψηλά τα πάγια έξοδα? Αφήστε τα αυτά, γιατι ΔΕΝ γίνεται στας Ευρώπας ο καφές να έχει 1,2 -2 ευρώ, και εδώ να στοιχίζει διπλάσια ΚΑΙ ΒΑΛΕ.
  Αν έχετε υψηλά ενοίκια, ξενοικιάστε το και πηγαίνετε αλλού, ούτως ώστε να καταλάβουν ΚΑΙ οι ενοικιαστές (άλλη φούσκα των παλαιών virtual Πασοκικών εποχών) ότι δεν γίνεται να νοικιάζουν ένα μαγαζάκι 25τμ πρός 2750€ (σ.σ. !!!!!) μόνο και μόνο επειδή είναι "γωνία" και απέναντι απο κινηματογράφο.

  • Απορία avatar
   Απορία @ The Saint 09/08/2011 02:19:44

   Μήπως καλύτερα θα έπρεπε επιτέλους να σταματήσει ο κόσμος να πηγαίνει να πίνει καφέ με 3 και 4 εύρω;

   • The Saint avatar
    The Saint @ Απορία 09/08/2011 09:07:14

    O κόσμος ήδη έχει "κοψει" και η κίνηση στις καφετέριες (παράδειγμα από γνωστή πλατεία που εγώ περνάω συχνά και βλέπω) είναι σαφέστατα χαμηλότερη.
    Γιά να μην παρεξηγηθώ, σε καμμιά περίπτωση δεν είμαι υπέρ των απολύσεων των εργαζομένων στο χώρο, είναι νομίζω σαφές και στο πρώτο μου post, τα βάζω όμως με τους επιχειρηματίες του χώρου, που συν των άλλων, εκμεταλεύονται και τους εργαζόμενους δίνοντάς τους εξευτελιστικούς μισθούς, και σε αρκετές περιπτώσεις χωρίς ασφάλιση...

  • juliet avatar
   juliet @ The Saint 09/08/2011 21:19:13

   Λεωφόρος Πεντέλης:
   Ψαράδικο:3000
   Καφετέρια :4000
   Καθαριστήριο:ζήτησε αύξηση σε 27οο-έφυγε και πήγε αλλού 1700.
   Λεωφόρος Ηρακλείτου,δρόμος που χωρίζει Γέρακα-Χαλάνδρι τα μαζαγιά κλείνουν ενοίκια δυσβάστακτα,ακούς 1700,2000 κάποτε 3000.
   Νομίζουν ότι με τέσσερες τοίχους μπορούν να πάρουνε το αίμα του άλλου.Σωστός ο Αγιος,δεν νοικιάζεις .....άστους να τα φάνε ,τώρα φορολογούνται και κλειστά.

 2. Δημήτρης avatar
  Δημήτρης 09/08/2011 01:25:53

  Κύκλοι των επαγγελματιών λένε ότι οι ανατιμήσεις θα προκαλέσουν νέο κύμα χιλιάδων απολύσεων

  Άρα τα μέτρα είναι στη σωστή κατεύθυνση. Αυτή η προ-νεωτερική, καθυστερημένη κοινωνία πρέπει να εκσυγχρονιστεί επιτέλους!

 3. Dee Jay Stelios avatar
  Dee Jay Stelios 09/08/2011 12:15:54

  Ο φίλος μας ο Παντελής η υπουργάρα που ήταν εναντίον της αύξησης-υποτίθεται-που είναι τώρα?Κάνει μπάνια κι αυτός στην στέρνα της Σερίφου?Α ρε παλιολαμόγια όλοι σας......

 4. Στάθης Σαραφόπουλος avatar
  Στάθης Σαραφόπουλος 09/08/2011 12:34:56

  Ο ΦΠΑ στα είδη εστίασης ανεβαίνει στο 23% από 1η Σεπτέμβρη.
  Η αύξηση δεν έγινε νωρίτερα για να μην... πληγεί ο τουρισμός... του 2011! Τουρισμός όμως θα υπάρχει και του χρόνου, ρε... τσογλάνια!
  Θα υπάρχει συνεχώς.
  Και την αύξηση δεν θα την πληρώσουν μόνο οι τουρίστες, αλλά, πρώτα και κύρια Εμείς!

  • Αυριανιστής avatar
   Αυριανιστής @ Στάθης Σαραφόπουλος 09/08/2011 12:42:12

   Πώς έλεγε ο Μεγάλος όταν τον ρώτησαν για τους μελλοντικούς κινδύνους του αλόγιστου δημοσίου δανεισμού; "Εγώ τότε δεν θα ζω για να το δω..."

   Έτσι και με δαύτους. Του χρόνου θα έχουν εξασφαλίσει θεσάρες σε νεοταξικές εταιρικές σφηκοφωλιές εις την Εσπερίαν, και συνεπώς δεν τους νοιάζει.

 5. Ariadne avatar
  Ariadne 09/08/2011 12:44:02

  Κάποτε, πριν λίγο καιρό, απο γνωστό κανάλι, στην διάρκεια ειδήσεων, ο κ. Τράγκας είχε δηλώσει έξω φρενών , οτι άν ακριβήνει ο ΦΠΑ στα σουβλάκια, θα έκανε κάτι... δέν θυμάμαι ακριβώς. Μήπως ήρθε η ώρα;

 6. Pikis avatar
  Pikis 09/08/2011 13:18:04

  Ας κόψουμε τα σουβλάκια και τον καφέ. Έτσι κι αλλιώς η ποιότητα του κρέατος στα σουβλατζίδικα είναι άθλια και ο καφές ΥΠΕΡΤΙΜΗΜΕΝΟΣ. Θα δίναμε ποτέ 700 δρχ. για ένα πίτα-γύρο; Θα δίναμε 500 δρχ. για ένα καλαμάκι χοιρινό;
  Αν θέλουν οι μαγαζάτορες πελατεία ας ρίξουν τις τιμές τους κι ας είναι ο ΦΠΑ 40%.
  Οι "επαγγελματίες" του τουρισμού ως συνήθως κάνουν τρελές αρπαχτές.
  Η χωριάτικη σαλάτα έχει φτάσει 12 ευρώ!!!!
  Μια φίλη στη Λευκάδα πλήρωσε 70 ευρώ για:
  1 χωριάτικη
  1 ψαρονέφρι
  1 πατάτες
  2 μπύρες
  Μάλλον το κουβέρ το χρεώνουν 10 ευρώ το άτομο!
  Πολύ μου αρέσει όταν βγαίνουν και κλαίγονται ότι ο τουρισμός έχει πέσει!

  • Φακ Κωστας avatar
   Φακ Κωστας @ Pikis 10/08/2011 00:07:01

   Θα σου έδινε ποτέ εργοδότης 550.000 δραχμες, μισο εκατομμύριο το μήνα για μισθό? ολα να τα κοιτάμε....

 7. ΕΥΑ avatar
  ΕΥΑ 09/08/2011 15:01:30

  Τα αναψυκτικά παχαίνουν και χαλούν τα δόντια
  Το σουβλάκι ανεβάζει τη χοληστερίνη
  Η τυρόπιτα πειράζει στο στομάχι
  Αχάριστοι που είμαστε..οι άνθρωποι επιτελούν κοινωνικό έργο κι εμείς κοιτάμε να τους βγάλουμε τα μάτια
  Μόνον αγριάδα (γκαζόν), γαλατσίδα (έδεσμα για τετράποδα φυτοφάγα) και στο τσακίρ κέφι καμιά καυκαλήθρα
  Νους υγιής εν σώματι υγιεί

 8. Μακεδόνας Θεσσαλονικιός avatar
  Μακεδόνας Θεσσαλονικιός 11/08/2011 02:22:33

  Τι είναι πάλι αυτή η καυκαλήθρα ρε Εύα;
  Η γαλατσίδα είναι η γνωστή γλυστρίδα;
  Το τσακίρ κέφι το κατάλαβα !

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.