#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
19/10/2013 10:30
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Μας ζητάνε ν’ αυτοκτονήσουμε; Του Κώστα Ροδινού

Μια βασική αρχή της θεωρίας των διαπραγματεύσεων λέει ότι στην πολιτική, όπως και στη ζωή δυστυχώς, δεν κερδίζεις αυτό που δικαιούσαι (ή νομίζεις ότι σου αξίζει), αλλά εκείνο που μπορείς να διεκδικήσεις και να διαπραγματευτείς για λογαριασμό σου.

Διαβάζω τις τελευταίες ημέρες για σενάρια συγκρούσεων με την τρόϊκα και εκβιαστικά διλήμματα προσφυγής σε εκλογές.

 

Κατ’ αρχήν ούτε η σύγκρουση με την τρόϊκα με «χαλάει», το αντίθετο μάλιστα, ούτε με το ενδεχόμενο προσφυγής σε εκλογές διαφωνώ. Αρκεί να ξέρουμε ποιό είναι το «διακύβευμα». Δηλαδή, η «σύγκρουση» με την τρόϊκα  σε ποιο επίπεδο θα γίνει και με τι στόχους; Να θυμίσω ότι και ο Αντιπρόεδρος είχε «συγκρουστεί» με την τρόϊκα, το Σεπτέμβριο του 2011,  και στη συνέχεια έφτασε μέχρι την Ουάσιγκτον για να τους παρακαλάει, γονυπετής, να επιστρέψουν. Εν τω μεταξύ μας προέκυψε και εκείνο το «προσωρινό», υποτίθεται, έκτακτο τέλος, επί των ηλεκτροδοτούμενων επιφανειών, το οποίο βαίνει προς μονιμοποίηση.

Όσον αφορά στην ανάγκη προσφυγής σε νέες εκλογές, τι μας κάνει να ελπίζουμε ότι θα προκύψει ένα καλύτερο μετεκλογικό σκηνικό; Εννοώ από πλευράς συσχετισμού κομματικών δυνάμεων; Με ποιο πρόγραμμα θα πάμε σε εκλογές; Το έχουμε σκεφτεί ή θα το αποφασίσουμε στην πορεία;

Α, και κάτι ακόμα στις διαπραγματεύσεις δεν είναι πάντα σκόπιμο να αποκαλύπτεις τις προθέσεις σου...

 

Μάλλον διαφεύγει κάποιους ότι από τον Ιανουάριο του 2014 η Ελλάδα αναλαμβάνει την Προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και αυτή την ευκαιρία η χώρα δεν μπορεί και δεν πρέπει να την σπαταλήσει σε άγονες αντιπαραθέσεις μικροκομματικού χαρακτήρα.

Αν η Κυβέρνηση θεωρεί ότι χρειάζεται νωπή εντολή, οι εκλογές θα έπρεπε να είχαν γίνει. Και αφορμές δόθηκαν. Τώρα έχει μπροστά της ένα κρίσιμο οκτάμηνο, όπου πιθανότατα θα κριθούν όλα.

 

Αντιλαμβάνομαι ότι έχει προκύψει ένα αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις με την τρόϊκα, εξ αιτίας κυρίως της αδιάλλακτης τακτικής που, για μια ακόμα φορά, υιοθετούν οι αποτυχημένοι γραφειοκράτες που χαντάκωσαν τη Πατρίδα μας.

Όμως, ίσως είναι η πρώτη φορά που στις διαπραγματεύσεις αυτές μπορεί η Ελλάδα να έχει το πάνω χέρι. Έστω να έχει τα δίκια με το μέρος της.

Τι εννοώ;

Πρώτον, είναι πανθομολογούμενη παραδοχή ότι αυτά τα προγράμματα λιτότητας, δεν έδωσαν λύσεις. Αδιέξοδα δημιούργησαν.

 

Δεύτερον, η Ελλάδα μετά από μια αιματηρή πενταετία λιτότητας, είναι σε θέση να αντιτάξει ότι δημιουργεί, έστω αυτό το λογιστικό, πρωτογενές πλεόνασμα, που συμφώνησε με τους δανειστές. Και αυτό αποτελούσε δέσμευση της χώρας και υπόσχεση των δανειστών για βελτιώσεις στο πρόγραμμα.

 

Τρίτον, στην παρούσα συγκυρία τα νέα μέτρα (οριζόντια, κάθετα ή παράλληλα δεν έχει σημασία) το μόνο που θα επιτύχουν θα είναι να επιτείνουν την κρίση, να προκαλέσουν ασφυξία στην κοινωνία, να εξοργίσουν τον κόσμο και να οδηγήσουν την κυβέρνηση, πιθανότατα, σε κατάρρευση. Το τελευταίο δεν είναι ….εκβιασμός. Η κοινή λογική το λέει και όποιος έχει την παραμικρή επαφή με την πραγματικότητα το οσμίζεται. Η κατάσταση στην οικονομία και την κοινωνία έχει φτάσει στο μη περαιτέρω. Δεν υπάρχουν άλλες αντοχές και η φοροδοτική ικανότητα των Ελλήνων έχει, προ πολλού, εξαντληθεί. Νέα εισπρακτικά μέτρα σημαίνει εντολή κοινωνικής εξόντωσης. Δηλαδή, μας ζητάνε να αυτοκτονήσουμε…

 

Τέταρτον, τα θρυλούμενα νέα μέτρα, που θέλει να επιβάλλει η τρόϊκα, στηρίζονται σε δικές της υποθέσεις εργασίας.  Εδώ ο Τόμσεν και η παρέα του έπεσαν έξω σε απλούστερους υπολογισμούς  και  εκτιμούν σωστά το δημοσιονομικό κενό του...2016; Είναι σοβαροί;  Και με βάση αυτές τις ...προβλέψεις (που θυμίζουν συνοικιακές καφετζούδες) ζητούν από την κυβέρνηση να επιδράμει επί δικαίων και αδίκων τη στιγμή που εκατοντάδες χιλιάδες αγκομαχούν να πληρώσουν  τα προηγούμενα μέτρα;

 

Πέμπτον,  αυτά που αντιπροτείνει η ελληνική πλευρά για την αντιμετώπιση των πιθανολογουμένων δημοσιονομικών κενών για τα έτη 2014, 2015 και 2016, δεν είναι παράλογα, ενώ υπάρχει και προηγούμενο  που ενισχύει τις θέσεις μας. Με την ανοχή της ΕΚΤ, κρατικά ομόλογα και εγγυήσεις της Κεντρικής Τράπεζας της Ιρλανδίας ανανεώθηκαν σε βάθος 25-30 ετών. Δεύτερον, στην περίπτωση της Ιταλίας (όπως πολύ εύστοχα επισημαίνουν στην ‘Εκθεσή τους οι αναλυτές της Alpha Bank), πάλι η ΕΚΤ του κ. Ντράγκι συνεχίζει την παροχή ρευστότητας μέσω των LTRO’s και θα τη συνεχίσει και το 2015 και το 2016!  Ας στείλει κάποιος στην τρόϊκα και στον κ. Ντράγκι τις δηλώσεις που έκανε ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Ιταλίας στις 16 Οκτωβρίου. Δύο  μέτρα και δύο σταθμά;

 

Συμπέρασμα: Σ’ αυτό το ιδιότυπο παίγνιο (Chicken Game λέγεται στη «θεωρία των παιγνίων»), η τρόϊκα κέρδιζε πάντα επειδή ακριβώς γνώριζε ό,τι,  έστω και την τελευταία στιγμή η Ελλάδα θα έκανε πίσω και θα υποχωρούσε. Και έτσι γίνονταν. Λοιπόν, ας γίνει σαφές ότι νέα εισπρακτικά μέτρα δεν γίνονται δεκτά ή καλύτερα δεν αποτελούν λύση: τέλος.

Εκείνο που μπορεί να διαπραγματευτεί η Χώρα είναι οι διαρθρωτικές αλλαγές, η δημιουργία ευνοϊκότερου επενδυτικού κλίματος για την προσέλκυση επενδύσεων (προϋπόθεση για το οποίο είναι η μείωση της φορολογίας) και πολιτικές ανάπτυξης. Και σ’ αυτό να επιμείνει απαρέγκλιτα. Αρκετά με τους γραφειοκράτες και τους λογιστές. Η διαπραγμάτευση πρέπει να γίνει σε πολιτικό επίπεδο.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. τσώφλι πασατέμπου avatar
  τσώφλι πασατέμπου 19/10/2013 11:14:10

  Κύριε Ροδινέ, η σύγκρουση και η πάλη και η διαπραγμάτευση γίνεται πρωτίστως με τον κακό μας εαυτό και όχι με την Τρόϊκα. Αυτός είναι ο αντίπαλός μας, η φαυλότητα που επικρατούσε και επικρατεί ακόμα στη χώρα μας, η διαφθορά σε όλα ανεξαιρέτως τα επίπεδα, η αρνηση μιάς ολόκληρης κοινωνίας (μαζί με τις ηγεσίες της ) να εκσυγχρονιστεί. Βάλτε τα με τον Ματιας Μόρς, όμως μόνο αυτός μπορεί να τα βάλει με τη συντεχνία των δικηγόρων !

  Ή μήπως ξέρετε κάποιον άλλο ;

  • Γιάννης Κιαπέκος avatar
   Γιάννης Κιαπέκος @ τσώφλι πασατέμπου 19/10/2013 13:26:21

   Η συντεχνία των δικηγόρων σε "μάρανε" το ότι ο Ματίας Μορς και η παρέα του καταστρέφουν την οικονομία και εξαθλιώνουν την κοινωνία δεν σε απασχολεί ; Τέλος να σταματήσει αυτή η πλάκα περί εκσυγχρονισμού μια έννοια που εν ονόματι της οποίας έχουν διαπραχθεί τα χειρότερα εγκλήματα κατά της χώρας και του λαού της από την εποχή της διακυβέρνησης Σημίτη.

   • dal avatar
    dal @ Γιάννης Κιαπέκος 19/10/2013 18:34:39

    @τσωφλι πασατεμπου.
    Η πολιτική που ακολουθούμε μπορεί να συνοψισθεί στο εξης: για να τιμωρήσω την γυναίκα που με απατά θα κόψω τα α@@@@@α. Έτσι απλά. Απορώ πως ακόμη υπάρχουν κάποιοι που την υποστηρίζουν.

 2. tak avatar
  tak 19/10/2013 12:22:26

  Καλημέρα Κώστα, συμφωνώ απόλυτα μαζί σου.
  Μπορεί η τρόικα να κέρδιζε στο Chicken Game, που εύστοχα αναφέρεις, αλλά η ανοχή του πρωθυπουργού, δεν είναι και αδυναμία του, ιδιαίτερα όταν το ποτήρι ξεχειλίζει εξ αιτίας των.
  Προφανώς ο κ. Τόμσεν και οι υπόλοιποι μαϊδανοί του ΔΝΤ, δεν μπόρεσαν να εκτιμήσουν σωστά την ανοχή του κ. Σαμαρά...

 3. παραμεθόριος avatar
  παραμεθόριος 19/10/2013 12:50:59

  Η συνέχεια στην παραγωγή πλεονάσματος , γιά όποια χώρα, είναι κάτι που απο μόνο του τρομάζει. Ιδίως όταν ο ιδιωτικός τομέας είναι σε τρομακτική ύφεση, και η μισοί πολίτες εχουν βγεί στην οικονομική παρανομία.

  • Γεώργιος Τ. avatar
   Γεώργιος Τ. @ παραμεθόριος 19/10/2013 17:51:03

   Πρώτα εξυγιαίνεις την οικονομία, μετά αρχίζει η αύξηση του ΑΕΠ, αυξάνουν οι επενδύσεις, η κυκλοφορία του χρήματος, η ενεργή ζήτηση και μετά ξεκινάει μεγάλη μείωση της ανεργίας. Όχι ανάποδα.

 4. Apostolos Vlahos avatar
  Apostolos Vlahos 19/10/2013 16:17:30

  Πάλι μασάζ στην κοινή γνώμη να φάει τα νέα μέτρα που έρχονται. Δεν πιάνει αυτή τη φορά όσο και να χτυπιούνται. Ώρα για τους εξωγήινους...

  • Γεώργιος Τ. avatar
   Γεώργιος Τ. @ Apostolos Vlahos 19/10/2013 17:51:30

   Ποια μέτρα έρχονται; Πες μας εσύ που ξέρεις.

   • Γιάννης Κιαπέκος avatar
    Γιάννης Κιαπέκος @ Γεώργιος Τ. 19/10/2013 19:11:35

    Και να σου πούμε η απάντησή σου θα είναι "μα αυτά τα έχουμε ψηφίσει" ή ακόμη χειρότερα θα τα "βαφτίσεις" μεταρρυθμίσεις αλά Μέρκελ.

 5. Γιάννης avatar
  Γιάννης 19/10/2013 19:37:58

  550 δις είπε ο Στουρνάρας στη Βουλή ότι χρωστάμε ,τα ετήσια καθαρά έσοδα είναι 45δις με τάση γιά συρίκνωση και συνχρόνως ξεπουλάμε όλη τη δημόσια περιουσία ,αλλά και η ιδιωτική περιουσία βάλλεται μέσω της φορολογίας .Οι επιχειρήσεις κάνουν φτερά από τη χώρα και το successtory αποδεικνύεται μούφα ενώ πλέον έχει επιβληθεί στη χώρα αποικιακό καθεστώς .¨ολες οι συμβάσεις είναι αυτού του τύπου.
  Η λύση είναι μία, ούτε κουρέματα ούτε διαπραγματεύσεις , χρεωκοπία προς τους δανειστές εδώ και τώρα μέσα στα πλαίσια των δυνατοτήτων που μας δίνει το διεθνές δίκαιο ,διότι συντελείται καθαρή γενοκτονία του Ελληνικού λαού .Οσο ποιό αργά το κάνουμε τόσο ποιό δύσκολα θα συνέλθουμε γιατί ο τόπος αυτός μπορεί να ζήσει και να σταθεί στα πόδια του και τότε θα συζητήσουμε τι κράτος θέλουμε και πώς το θέλουμε,αρκεί να ξεμπερδέψουμε απο τις βδέλες .

 6. Μανώλης Πετράκης avatar
  Μανώλης Πετράκης 19/10/2013 19:39:53

  Συγνώμη αλλά αυτά για δήθεν αυτοκτονίες που μας ζητούν να κάνουμε δεν πείθουν κανένα.

  Καμμία σοβαρή μεταρρύθμιση δεν έχει γίνει στην οικονομία, ούτε στα κλειστά επαγγέλματα, ούτε στο φορολογικό, ούτε στο ασφαλιστικό. Καμμία σοβαρή ιδιωτικοποίηση. Εξακολουθούν να υφίστανται χιλιάδες ΝΠΔΔ, ΝΠΙΔ, οργανισμοί και κέντρα "μελετών", "ερευνών" κ.λπ. που απομυζούν τους παραγωγικούς κλάδους της οικονομίας για να πληρώνουν το προσωπικό που βολεύουν. Κυρίες συμβολαιογράφοι (το κατ' εξοχήν προστατευόμενο επάγγελμα) εξακολουθούν να πληρώνονται χιlλιάρικα για να κάνουν copy-paste ένα κείμενο στο Word και να αλλάξουν δύο ονόματα και δύο διευθύνσεις. Εφευρίσκονται συνεχώς νέα προστατευόμενα επαγγέλματα (π.χ. το τελευταίο φρούτο των "ενεργειακών επιθεωρητών"). Με ποια ουσιαστική μεταρρύθμιση θα συνδέσει το όνομά της η πρωθυπουργία Σαμαρά? Με τους φόρους και τα τέλη και το φιάσκο της αντικατάστασης της ΕΡΤ από την ΔΕΡΙΤ (ή όπως αλλιώς την λένε). Και το λέω "φιάσκο" γιάτι όσο μένουν ταμπουρωμένοι οι πρώην εργαζόμενοι στο κτήριο της πρώην ΕΡΤ (το οποίο θα πρέπει να κατεδαφιστεί έστω και για συμβολικούς και μόνο λόγους) απειλώντας να το κάνουν Κούγκι ή Πολυτεχνείο αυξάνονται και οι πιθανότητες όταν θα έρθει ο Αλέξης στα πράγματα να τους ξαναβάλει στις θέσεις τους και να τους πληρώνουμε και τίποτα αποζημιώσεις για ψυχική οδύνη και από πάνω, μαζί με όσους προσλάβαμε στην "ΔΕΡΙΤ".

 7. Theo1 avatar
  Theo1 19/10/2013 22:47:03

  Σύμφωνα με το άρθρο έχουμε :
  1)''...έχει προκύψει ένα αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις με την τρόϊκα, εξ αιτίας κυρίως της αδιάλλακτης τακτικής που, για μια ακόμα φορά, υιοθετούν οι αποτυχημένοι γραφειοκράτες που χαντάκωσαν τη Πατρίδα μας'' .Δηλαδή κύριε Κώστα παραδέχεστε ξεκάθαρα ότι αυτοί οι χαρτογιακάδες χαντάκωσαν την χώρα ενώ σαφώς υπήρχε άλλη λύση; Ήταν δηλαδή εφικτό με άλλη συνταγή να κάνουμε την υπέρβαση; Μπορούσαμε για παράδειγμα να εφαρμόσουμε αυτά που διακήρυξε ο πρωθυπουργός στο Ζάππειο 3 και να κάνουμε κάτι σαφώς καλύτερο; Τότε γιατί δεν το έκανε; Αφού το καταλαβαίνετε εσείς και το πιστεύουμε τόσο πολλοί άλλοι (πολύ περισσότερο αυτός που ήταν ο εμπνευστής ) τι τον εμπόδισε - υπέταξε;
  2)''..στην παρούσα συγκυρία τα νέα μέτρα (οριζόντια, κάθετα ή παράλληλα δεν έχει σημασία) το μόνο που θα επιτύχουν θα είναι να επιτείνουν την κρίση, να προκαλέσουν ασφυξία στην κοινωνία, να εξοργίσουν τον κόσμο και να οδηγήσουν την κυβέρνηση, πιθανότατα, σε κατάρρευση. '' Αφού αυτά είναι σε όλους κατανοητά (Τροϊκανούς -Ημεδαπούς-Έλληνες -Συνέλληνες-Πακιστανούς και Αφγανούς) τότε τι παριστάνουμε όλοι ; Το γύρω - γύρω όλοι μέχρι κάποιος να ζαλιστεί πρώτος; Και τι σας κάνει να πιστεύετε ότι τους νοιάζει ο Σαμαράς και η κυβέρνησή του; Στην ουρά περιμένουν μύριοι όσοι πρόθυμοι (το ξαναέγραψα και σε άλλο άρθρο) να γίνουν καρπαζοεισπράκτορες στη θέση του. Τα πολλά λόγια είναι φτώχεια. Πως το λέει ο Λιακόπουλος ΄΄ ο καιρός γαρ εγγύς΄΄; Η αποφασίζει να τα παίξει όλα για όλα ή η θα γίνει συντομότερο ανέκδοτο και από την πρωθυπουργία του ΓΑΠ. Εκτός φυσικά αν ζήλεψε τα μεγαλεία του συμφοιτητή του και βλέπει και αυτός τον εαυτό του καθηγητή στο Χάρβαρντ.
  3)''..Εκείνο που μπορεί να διαπραγματευτεί η Χώρα είναι οι διαρθρωτικές αλλαγές, η δημιουργία ευνοϊκότερου επενδυτικού κλίματος για την προσέλκυση επενδύσεων (προϋπόθεση για το οποίο είναι η μείωση της φορολογίας) και πολιτικές ανάπτυξης.'' . Χαρακτηριστικό παράδειγμα μίας τεράστιας ''πετυχημένης΄΄ διαρθρωτικής αλλαγής είναι τα χιλιάδες σημειώματα ανταποδοτικού τέλους επιχειρηματία για το 2012 (τα γνωστά 400άρια) που έχουν σταλεί κυρίως στην επαρχία. Χιλιάδες υπέργηροι αγρότες, και συνταξιούχοι μικροεπιχειρηματίες οι οποίοι έκλεισαν τις επιχειρήσεις τους ή πούλησαν κάποια επιχειρηματικά- αγροτικά μηχανήματα (π.χ θεριζοαλωνιστικές μηχανές) πριν 30 - 40 χρόνια καλούνται να αποδείξουν (πολλοί έχουν πεθάνει) ότι όλα αυτά τα χρόνια δεν είναι επιχειρηματίες αλλιώς πλερουά που λένε και στην αργκό. Το γεγονός ότι είναι συνταξιούχοι 30 και πλέον χρόνια και ότι από την δεκαετία του '70 ή του ΄80 δεν έχουν καμία καταγεγραμμένη εμπορική κίνηση ή εμπορική (βιβλία) φορολόγηση δεν λέει τίποτα. Πρέπει αυτοί (αν ζουν) να αποδείξουν ότι δεν είναι ελέφαντες. Οι κύριοι Στουρνάρας και Θεοχάρης ωστόσο αυτά τα υποτιθέμενα έσοδα τα εμφανίζουν ως αναμενόμενα και πιστεύουν ότι θα τα εισπράξουν.
  Πολύ πικρόχολα φαίνονται αυτά που λέω, αλλά πιστέψτε με κύριε Ροδινέ είναι από απελπισία και οργή.

 8. victoria (true) avatar
  victoria (true) 20/10/2013 02:45:50

  Συμφωνούμε μέχρι κεραίας κ.Ροδινέ. Ας εκμεταλλευτεί ο Πρωθυπουργός την Προεδρία και ίδωμεν.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.