10/05/2010 00:39
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Μαραθώνιες διαβουλεύσεις για ευρωταμείο

Μαραθώνιες είναι οι διαβουλεύσεις στις Βρυξέλλες μεταξύ των ευρωπαίων ηγετών για τη δημιουργία ενός ταμείου εκτάκτου ανάγκης ή αλλιώς ευρωπαϊκού ΔΝΤ το οποίος θα συμβάλλει στην αποκατάσταση των οικονομιών που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα και κινδυνεύουν να γίνουν όμηροι των κερδοσκόπων. Μέχρι αργά το βράδυ οι συζητήσεις ήταν πυρετώδεις ώστε να προλάβουν το άνοιγμα των αγορών και οποιαδήποτε επίθεση στο ευρώ. Μέρκελ και Σαρκοζί συμφώνησαν ότι τα μέτρα πρέπει να είναι άμεσα και ανακοίνωσαν ότι συνυπογράφουν όποιες αποφάσεις ληφθούν στο Ecofin. Οι πρώτες πληροφορίες κάνουν λόγο για τη δημιουργία ενός fund το οποίο θα διαθέτει 645 δις ευρώ και θα προχωρά σε ενέσεις ρευστότητας στις χώρες που το χρειάζονται ώστε να μην είναι ανάγκη να προσφεύγουν στις αγορές για δανεισμό.

Αυτή η συμφωνία μένει να τεθεί σε ισχύ με τη βοήθεια της ΕΚΤ η οποία συζητά από την εκτύπωση χρήματος μέχρι την έκδοση ευρωομολόγου. Η Δευτέρα κρίνεται πολύ κρίσιμη καθώς θα φανεί αν έστω και την τελευταία στιγμή οι ευρωπαίοι ηγέτες μπορούν να προστατέψουν την ευρωζώνη και το κοινό νόμισμα.

Ότι δεν έκαναν δηλαδή με την Ελλάδα την οποία άφησαν στο έλεος των κερδοσκόπων, τα σπρεντς πήγαν στις 1.000 μονάδες και η κυβέρνηση οδηγήθηκε στις… πρόθυμες αγκαλιές του ΔΝΤ.

Το οξύμωρο της υπόθεσης είναι ότι η δημιουργία του ευρωταμείου θα αναδείξει και την Ευρώπη των δύο ταχυτήτων. Ενώ δηλαδή οι άλλες οικονομίες θα δανείζονται με επιτόκια 1%-2% η Ελλάδα θα έχει πάρει χρήματα στο 5% από την Ευρώπη και στο 3% περίπου από το ΔΝΤ. Οπότε, δεν αποκλείεται να ζητήσει η Αθήνα αλλαγή των όρων της συμφωνίας καθώς όλο και περισσότεροι θεωρούν ότι είναι επαχθέστατοι οι όροι του μηχανισμού στήριξης.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Orestios avatar
  Orestios 10/05/2010 00:57:04

  Αυτό αποτελεί τεράστια πολιτική ήττα του GAP.

  • asterix avatar
   asterix @ Orestios 10/05/2010 01:18:48

   he is a walkin wounded

   • man8os avatar
    man8os @ asterix 10/05/2010 02:37:22

    He is a traitor

 2. xenitemenos21 avatar
  xenitemenos21 10/05/2010 01:01:15

  Με συγχωρειτε, η κυβερνηση δεν οδηγηθηκε αλλα οδηγησε με συγκεκριμενη τακτικη τη χωρα στις ...προθυμες αγκαλες του ΔΝΤ - τραβατε με κι' ας κλαιω δεν το λεμε αυτο στην Ελλαδα? Γι' αυτο οι ευθυνες του παπαντρεισμου ειναι τεραστιες.

 3. Jim avatar
  Jim 10/05/2010 01:19:58

  http://www.hbnews.gr/permalink/32056.html

  **Το σχέδιο που φαίνεται να μπαίνει σε εφαρμογή, προτού ο ελληνικός ιός χτυπήσει την Ευρώπη είναι η παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας η οποία θα τυπώσει χρήμα και θα διαθέσει πάνω από 650 δις για αγορά ομολόγων από χώρες – μέλη, πρωτίστως από Ελλάδα, Πορτογαλία, Ισπανία.

  Οι ευρωπαίοι ηγέτες ξύπνησαν μπροστά στον κίνδυνο να καταρρεύσουν τη Δευτέρα περισσότερες απο 1.000 τράπεζες και παίρνουν ουσιαστικά μέτρα για την προστασία του ευρώ.**

  Άλλο η ενίσχυση των Ευρωπιακών τραπεζών(1000 κάτι) και άλλο η δανειοδότηση Κρατικών Ελλειμμάτων για εξόφληση ομολόγων, συντάξεις, μισθών.

 4. Jim avatar
  Jim 10/05/2010 02:23:03

  http://www.apn.gr/news/nea/monimo-tameio-stirixis/

  **Σύμφωνα με πληροφορίες, το κεφάλαιο του «ταμείου»:

  ■θα ανέρχεται σε 60 δισ. ευρώ τα
  ■θα το εγγυώνται και τα 27 μέλη της ΕΕ.
  ■η Κομισιόν θα μπορεί να προχωρήσει σε αύξηση του ποσού αυτού κατά 10 φορές
  ■τα δάνεια, αν καταβληθούν σε χώρα μέλος της ΕΕ θα ακολουθούνται από τους όρους του ΔΝΤ**

 5. Γιάννης_Άλιμος avatar
  Γιάννης_Άλιμος 10/05/2010 03:26:52

  "Οψόμεθα εις Φιλίππους" ή αλλιώς : "Κυριακή κοντή γιορτή (Δευτέρα...10 Μαΐου 2010)"

 6. Jim avatar
  Jim 10/05/2010 04:01:42

  http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=12336&subid=2&pubid=28591147

  Το μοντέλο του μηχανισμού στήριξης της Ελλάδος επεκτείνεται σε όλη την Ευρώπη.

  Οι 27 υπουργοί Οικονομικών της Ε.Ε., σύμφωνα με δημοσιεύματα του γερμανικού Τύπου, της γαλλικής Le Monde και του Reuters, μετά από έναν μαραθώνιο διαβουλεύσεων φαίνεται πως κατέληγαν μετά τα μεσάνυχτα στη δημιουργία ενός Ταμείου συνολικών πόρων 600 δισ. ευρώ και μάλιστα με την εμπλοκή του ΔΝΤ κατ’ απαίτηση του Βερολίνου με στόχο τη στήριξη των χωρών της Ευρωζώνης που δέχονται επίθεση από τους κερδοσκόπους.

  Στο Ταμείο αυτό, σύμφωνα πάντα με τα ίδια δημοσιεύματα, θα συνδράμει με το ποσό των 60 δισ. ευρώ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τα 440 δισ. ευρώ θα παραχωρηθούν από τις χώρες της Ευρωζώνης με τη μορφή δανειακών εγγυήσεων, ενώ τα υπόλοιπα 100 δισ. ευρώ θα προέλθουν από το ΔΝΤ.

 7. Jim avatar
  Jim 10/05/2010 09:34:48

  [b]Τριπλή ισχυρή απάντηση της Ευρώπης στην κρίση[/b]

  Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ Δευτέρα, 10 Μαϊου 2010


  http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=1813712

  Τριπλή απάντηση στην κρίση, η οποία αναμένεται να κινητοποιήσει εκατοντάδες δισεκατομμύρια ευρώ, που θα τεθούν στη διάθεση των χωρών με δημοσιονομικά προβλήματα, προετοίμαζαν, χθες, στις Βρυξέλλες, οι υπουργοί Οικονομικών της Ε.Ε.

  Οι λεπτομέρειες του μηχανισμού αποτελούσαν αντικείμενο συζητήσεων μεταξύ των υπουργών μέχρι πολύ αργά χθες το βράδυ, αλλά οι «27» είχαν συμφωνήσει επί της αρχής ότι θα πρέπει να δοθεί μια ισχυρή απάντηση, προκειμένου να καθησυχαστούν οι διεθνείς αγορές.

  Η κοινοτική στήριξη στις χώρες που αντιμετωπίζουν προβλήματα θα έχει, σύμφωνα με πληροφορίες, τρεις μορφές: 1) την παροχή δανείων από την Κοινότητα, 2) εγγυημένα δάνεια από χώρες της Ευρωζώνης, 3) συνδρομή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

  Ειδικότερα σε ό,τι αφορά την κοινοτική συμμετοχή, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα δεσμεύσει 60 δισ. ευρώ από αδιάθετους κοινοτικούς πόρους, που αφορά το δημοσιονομικό «πακέτο» της περιόδου 2008 - 2013. Οι χώρες που αντιμετωπίζουν προβλήματα θα έχουν πρόσβαση στα δάνεια αυτά, τα οποία -σύμφωνα με πληροφορίες που δεν είχαν επιβεβαιωθεί επίσημα μέχρι αργά χθες το βράδυ- θα δίνονται με όρους ΔΝΤ Η μηχανισμός αυτός μπορεί να τεθεί άμεσα σε ισχύ, διότι υπάρχει σήμερα ένα ταμείο με 50 δισ. ευρώ, το οποία καλύπτουν ανάγκες ισοζυγίου πληρωμών για τις χώρες εκτός Ευρωζώνης. Τώρα θα διευρυνθεί και θα διαθέτει ένα ποσό της τάξης των 110 δισ. ευρώ.

  Η δεύτερη πηγή δανείων θα προέλθει από τις χώρες της Ευρωζώνης και θα είναι περίπου κάτι ανάλογο με αυτό που έγινε στην περίπτωση της Ελλάδας, δηλαδή θα εγγυώνται δάνεια προς τις χώρες που αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα πρόσβασης στις αγορές, εξαιτίας των υψηλών επιτοκίων.

  Η τρίτη και σημαντικότερη εξέλιξη αφορά στο ρόλο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, η οποία αναμένεται να ανοίξει τα χαρτιά της και να δώσει στη δημοσιότητα όλες τις λεπτομέρειες, αλλά θεωρείται βέβαιο ότι μπορεί να κινητοποιήσει τεράστια ποσά για να διευκολύνει τις χώρες που αντιμετωπίζουν προβλήματα. Μεταξύ άλλων, θα μπορούσε να αγοράσει κρατικά ομόλογα ή ακόμη να κάνει αποδεκτά τα ομόλογα των χωρών ανεξάρτητα από το βαθμό τις πιστοληπτικής τους ικανότητας. Κάτι ανάλογο δηλαδή που έχει κάνει με τα ελληνικά ομόλογα.

  Συνθήκη Λισαβόνας

  Επειδή η Συνθήκη της Λισαβόνας απαγορεύει τη χορήγηση κοινοτικών δανείων σε χώρες της Ευρωζώνης, θα γίνει επίκληση του άρθρου 122,2, το οποίο παρακάμπτει αυτήν την απαγόρευση, σε περίπτωση που η κατάσταση ξεφεύγει υπό τον έλεγχό του, εξαιτίας απρόβλεπτων γεγονότων.

  Σε κάθε περίπτωση, οι αγορές θα είναι εκείνες που θα κρίνουν σήμερα το πρωί εάν τα μέτρα που λήφθηκαν είναι αρκετά ή όχι.

  Παγκόσμιες διαστάσεις

  Πάντως, φαίνεται ότι η κινητοποίηση έχει λάβει πλέον παγκόσμιες διαστάσεις, ενδεικτικό της ανησυχίας που επικρατεί. Ετσι, χθες, υπήρξαν αλλεπάλληλες τηλεφωνικές επικοινωνίες μεταξύ του Αμερικανού Προέδρου, Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος ζήτησε κατ' αρχήν από τη Γερμανίδα καγκελάριο, Ανγκελα Μερκελ, δυναμική απάντηση της Ευρώπης. Στη συνέχεια, μίλησε και με το Γάλλο Πρόεδρο, Νικολά Σαρκοζί, με τον οποίον συμφώνησε στην ανάγκη να ληφθούν πολύ ισχυρά μέτρα στήριξης. Ακολούθησε η καθοριστική επικοινωνία Σαρκοζί - Μέρκελ, που οδήγησε και στην κατ' αρχήν συμφωνία επί των τριών παραπάνω σημείων.

  Αξίζει να σημειωθεί ότι οι Βρετανοί δεν θέλησαν να συμμετάσχουν στο μηχανισμό στήριξης, θεωρώντας ότι το πρόβλημα βρίσκεται στην Ευρωζώνη και αυτή θα πρέπει να το λύσει, αλλά αποδεχτήκαν τη σύσταση του μηχανισμού. Αντίθετα, οι Σουηδοί, που δεν είναι στην Ευρωζώνη, προθυμοποιήθηκαν να εξετάσουν θετικά τη συμμετοχή τους.

  Αλλεργία

  Η χθεσινή συνεδρίαση είχε και τα απρόβλεπτα, με την ξαφνική εισαγωγή σε νοσοκομείο της βελγικής πρωτεύουσας του Γερμανού υπουργού Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος παρέμεινε υπό νοσηλεία. Η επίσημη ανακοίνωση είναι αλλεργία από κάποιο νέο φάρμακο που του έδωσαν.

  Ο Γάλλος Πρόεδρος, Νικολά Σαρκοζί, ακύρωσε, χθες, προγραμματισμένη επίσκεψη στη Μόσχα, προκειμένου να συμμετάσχει στις εκδηλώσεις για τα 65 χρόνια από τη νίκη των συμμάχων εναντίον της ναζιστικής Γερμανίας, προκειμένου να ασχοληθεί αποκλειστικά και μόνο με την αντιμετώπιση της κρίσης. Μάλιστα, όλη μέρα χθες, είχε αλλεπάλληλες συναντήσεις με το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.

  Πρωτοφανής ήταν και η κινητοποίηση στην έδρα της Κομισιόν όπου οι αρμόδιες υπηρεσίες εργάζονται από την Παρασκευή τα μεσάνυχτα μέχρι και χθες το απόγευμα συνεχώς, προκειμένου να προετοιμάσουν το μηχανισμό στήριξης των χωρών που αντιμετωπίζουν ανυπέρβλητες δημοσιονομικές δυσκολίες, εξαιτίας της κατάστασης στις αγορές. Χθες, η Επιτροπή συνεδρίασε εκτάκτως υπό την προεδρία του κ. Μπαρόζο, προκειμένου να υιοθετήσει την πρότασή της πριν από τη απογευματινή συνεδρίαση του Συμβουλίου Υπουργών Ecofin

  Ανάλογη κινητοποίηση και στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα με τον πρόεδρο, Ζαν Κλοντ Τρισέ, να βρίσκεται σε συνεχή επαφή με το διοικητικό συμβούλιο, δεδομένου ότι ο ρόλος της τράπεζας μπορεί να αποδειχθεί καθοριστικός στην αντιμετώπιση της κρίσης.

  ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ, ΝΙΚΟΣ ΜΠΕΛΛΟΣ

 8. Jim avatar
  Jim 10/05/2010 10:52:20

  Ecofin: Μηχανισμός μαμούθ για τη στήριξη της Ευρωζώνης

  Όσον αφορά στο επιτόκιο των δανείων από τα κράτη μέλη του ευρώ, ο Όλι Ρεν τόνισε οτι θα ακολουθηθεί η ίδια ?φόρμουλα? που συμφωνήθηκε στην περίπτωση της Ελλάδας.

  http://www.imerisia.gr/article.asp?cati ... d=28603152

  "Η" Online 10/5 08:03

  Στη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού μηχανισμού στήριξης με τη συμμετοχή του ΔΝΤ, ο οποίος θα μπορούσε να διαθέσει 720 δις. Ευρώ στις χώρες του ευρώ που
  απειλούνται με χρεοκοπία, συμφώνησαν τις πρώτες πρωϊνές ώρες σήμερα οι 27
  υπουργοί οικονομικών της ΕΕ που συνεδρίαζαν εκτάκτως στις Βρυξέλλες, πάνω από 11 ώρες.

  Ειδικότερα, ο ευρωπαϊκός μηχανισμός στήριξης θα διαθέτει 60 δις. Ευρώ μέσω
  δανείων από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και 440 δις. Ευρώ μέσω δανείων από τα κράτη
  μέλη του ευρώ. Παράλληλα, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα συμμετάσχει στο
  μηχανισμό με ποσό που θα μπορούσε να φτάσει τα 250 δις. Ευρώ.

  Εξάλλου, ο Όλι Ρεν σημείωσε ότι σημαντική δράση αναλαμβάνει και η Ευρωπαϊκή
  Κεντρική Τράπεζα. Όσον αφορά στο επιτόκιο των δανείων από τα κράτη μέλη του ευρώ, ο Όλι Ρεν τόνισε οτι θα ακολουθηθεί η ίδια ?φόρμουλα? που συμφωνήθηκε στην περίπτωση της Ελλάδας.

  Όπως τόνισαν τόσο ο Επίτροπος, αρμόδιος για θέματα οικονομίας, Όλι Ρεν, όσο και
  η Ισπανίδα υπουργός οικονομικών και προεδρεύουσα του Συμβουλίου, Έλενα Σαλγάδο,
  ο μηχανισμός θα ενεργοποιείται υπό αυστηρούς όρους και προϋποθέσεις, όπως έγινε
  και στην περίπτωση της Ελλάδας.

  Σύμφωνα με τον Όλι Ρεν τα 60 δις. Ευρώ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αφορούν στο
  Άρθρο 122 της Συνθήκης της Λισαβόνας, το οποίο προβλέπει παροχή οικονομικής
  ενίσχυσης στα κράτη μέλη του ευρώ, ?υπό εξαιρετικές περιστάσεις?, όπως οι
  σημερινές.

  ?Πολλές φορές είχα τονίσει ότι η κρίση που διανύουμε δεν αφορούσε μόνο την
  Ελλάδα, αλλά τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα ολόκληρης της ευρωζώνης?, ανέφερε
  χαρακτηριστικά ο Επίτροπος οικονομίας, Όλι Ρεν.

  Από την πλευρά της, η υπουργός οικονομικών της Ισπανίας, Έλενα Σαλγάδο, ανέφερε
  ότι σκοπός του μηχανισμού που αποφασίστηκε σήμερα είναι η σταθεροποίηση της
  ευρωζώνης και η διαφύλαξη της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας στην Ευρώπη.

  Εξάλλου, οι χώρες του ευρώ δεσμεύτηκαν να εντείνουν τις προσπάθειές τους για τη
  δημοσιονομική προσαρμογή. Η Πορτογαλία και η Ισπανία δεσμεύτηκαν να υιοθετήσουν
  το συντομότερο δυνατό, πρόσθετα μέτρα για τη μείωση των δημοσιονομικών τους
  ελλειμμάτων.

  Επίσης, οι υπουργοί οικονομικών της ΕΕ δεσμεύτηκαν σήμερα να επισπεύσουν τις
  διεργασίες για τη ρύθμιση του χρηματοπιστωτικού συστήματος και ιδιαίτερα σε
  ό,τι αφορά την αγορά παραγώγων και τη λειτουργία των οίκων αξιολόγησης.

  Τέλος, σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, η Έλενα Σαλγάδο τόνισε ότι οι χώρες του ευρώ
  ολοκλήρωσαν τις απαραίτητες κοινοβουλευτικές διαδικασίες και σήμερα η Ευρωπαϊκή
  Επιτροπή υπέγραψε τη συμφωνία του δανείου με την Ελλάδα. Σύμφωνα με την Ε.
  Σαλγάδο, η πρώτη δόση του δανείου θα εκταμιευθεί πριν από τις 19 Μαίου.

  ΑΠΕ

 9. CRAZY DOCTOR avatar
  CRAZY DOCTOR 10/05/2010 11:21:13

  αυτο που ο γιωργακης προτεινε πριν 2 μηνες στη ευρωπη και ολοι γελαγαν τωρα το κανει αρον αρον η μερκελ......οραματιστης ο γαπ

  • asterix avatar
   asterix @ CRAZY DOCTOR 10/05/2010 14:22:28

   μηπωσ μπερδεψες τα ονοματα?ο σαμαρας τα ειχε προτεινει

 10. TASSOS avatar
  TASSOS 10/05/2010 20:27:47

  Τα ΠΑΣΟΚΙΑ ήταν ενημερωμένα. Από την Μέρκελ, από τον Σαρκοζύ, από τις Βρυξέλλες λίγη σημασία έχει. Όπως όμως έχει αναφέρει ευφυώς σε άρθρο το το antinews ( Η ΝΕΑ ΓΙΑΛΤΑ) οι Αμερικανοί φρόντισαν να έχουν στην χώρα μας εγκαίρως τους Κουίσλιγκ τους.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.