19/12/2009 01:43
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Μαξιμαλισμός, το ανώτατο στάδιο του ΠασοκισμούΠαραδοσιακά το ΠΑΣΟΚ έχει την τάση να θέτει πολύ υψηλά, με όρους επιτυχίας και προσδοκιών, τους στόχους διακυβέρνησης, όταν επιδιώκει να αναλάβει την εξουσία.

Και αν αυτό αποτελεί μια πάγια τακτική των κομμάτων εξουσίας στις προεκλογικές περιόδους, είναι καθεστώς, για το μοντέλο λειτουργίας ΠΑΣΟΚ. Ένα μοντέλο που εξαιτίας των κοινωνικών μηχανισμών συναίνεσης, έχει μάθει να διαμορφώνει τα αιτήματα της κοινωνίας μέσα από το να τα εκφράζει.

Συστατικό στοιχείο όλης αυτής της διαδικασίας, ήταν ανέκαθεν ο μαξιμαλιστικός χαρακτήρας της επίτευξης των στόχων.

Από το ΕΟΚ και ΝΆΤΟ στο ίδιο συνδικάτο, φτάσαμε στη μεγαλύτερη ευρω-υποταγή επί κυβερνήσεων Σημίτη.

Αναλογικά και χωρίς καμία δόση υπερβολής, κάτι παρόμοιο λαμβάνει χώρα και αυτή τη περίοδο.

Οι προεκλογικές δεσμεύσεις του ΠΑΣΟΚ, ξεπέρασαν κάθε προσδοκία οικονομικής ευμάρειας και κοινωνικής αναζωογόνησης.

Γεγονός βέβαια, που συνεχίζεται και τη περίοδο της διακυβέρνησης εν μέσω πιέσεων και κινδύνων πτώχευσης.

Και αν μια τέτοια στρατηγική αποδείχθηκε εξόχως χρησιμοθηρική για τη νίκη στις εκλογές, εντούτοις δεν είναι και η καλύτερη συνταγή μετεκλογικής δημιουργίας ενός καλύτερου κλίματος. Και αυτό δεν συμβαίνει μόνο σε επίπεδο κοινωνίας, αλλά και σε επίπεδο αγοράς.

Οι αγορές για να λειτουργήσουν χρειάζονται καλή ψυχολογία. Η καλή ψυχολογία απορρέει από τη δυναμική εμπιστοσύνης που βγάζει κάθε κυβέρνηση.

Και στη παρούσα συγκυρία, εκτός από την πολιτική θολούρα που εκπέμπουν τα μηνύματα των δηλώσεων του Γ. Παπανδρέου, κάθε μαξιμαλιστική ανακοίνωση, μοιάζει ανέφικτη. Και κάθε τι ανέφικτο, είναι και καταστροφικό.

Ο κόσμος, η κοινωνία, οι αγορές θέλουν «κάλλιο πέντε και στο χέρι», ενώ το ΠΑΣΟΚ προτιμά ακόμα μια φορά «παρά δέκα και καρτέρι».

(H φώτο, όπως φαίνεται και από το αμάξι είναι παλιά,  από τις εκλογές του 1985)

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Orestios avatar
  Orestios 19/12/2009 02:06:06

  Θα φάμε καλά!

 2. tony avatar
  tony 19/12/2009 08:21:57

  Στους ΕΛΛΗΝΕΣ αρέσουν οι υπερβολές.Δώσε τους παραμύθι και πάρε τους την ψυχή.

 3. ΔΗΜΗΤΡΗΣ avatar
  ΔΗΜΗΤΡΗΣ 19/12/2009 08:29:50

  Λίγα τα ψωμιά τους .Ο μάρτιος είναι κοντά.Και τότε να δεις τι καλά θα φάμε!

 4. archaeopteryx avatar
  archaeopteryx 19/12/2009 11:34:28

  Το Πασοκ έχει γίνει κυβέρνηση lifestyle. Παράγουν πολιτική γυμανζόμενοι στις 7 το πρωί στα τρεχαλητήρια του Holmes. Αισθητικά, πες μου αρέσει, πες, περισσότερο, από τα σουβλάκια ή χειρότερα. Αλλά lifestyle και ύφεση δεν θα πάνε καλά, να μου του θυμηθείτε.

  Φιλοκαλούμεν γαρ μετ ευτελείας φιλοσοφούμεν δεν ανευ να μην πω.

 5. Blimblomblim avatar
  Blimblomblim 19/12/2009 11:52:59

  Καταπληκτική ανάρτηση. Έχει πιάσει το νόημα του τι εστί ΠΑΣΟΚ.

  Στους Πασόκους απευθύνομαι, σκεφτείτε πριν ψηφίσετε γιατί με το ΠΑΣΟΚ που ψηφίζετε την πληρώνουμε τελικά κι εμείς που δεν το ψηφίζουμε.

  Δεν είναι κόμμα, είναι αρρώστια και χρειαζόμαστε θεραπεία. Στην κεντρώα-κεντροαριστερή πολιτική πτέρυγα της Ελλάδας χρειαζόμαστε ένα υπεύθυνο κόμμα εξουσίας χωρίς αυτά τα φαινόμενα πολιτικής αμορφωσιίας και τριτοκοσμικής παρακμής.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.