Μαξίμου: Θέλουμε «ανάσες» με έκδοση εντόκων πέραν του ορίου των 15 δισ. και πρόγραμμα - γέφυρα - «Οχι» απαντά η Ευρωζώνη
06/02/2015 20:33
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Μαξίμου: Θέλουμε «ανάσες» με έκδοση εντόκων πέραν του ορίου των 15 δισ. και πρόγραμμα - γέφυρα - «Οχι» απαντά η Ευρωζώνη

Η ελληνική κυβέρνηση διατηρεί σταθερές τις θέσεις της και τον σχεδιασμό της στη διαπραγμάτευση με τους δανειστές, τονίζοντας ότι αρχικός στόχος είναι η συμφωνία σε ένα πρόγραμμα-γέφυρα που θα διασφαλίσει τις χρηματοδοτικές ανάγκες του Δημοσίου μέχρι τη σύναψη οριστικής συμφωνίας με τους ευρωπαίους εταίρους και στη συνέχεια θα κατατεθούν οι οριστικές ελληνικές προτάσεις.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η Αθήνα θεωρεί ότι για να φτάσουμε σε επιτυχές αποτέλεσμα και για τις δύο πλευρές, θα πρέπει να δοθεί χρόνος στη διαπραγμάτευση. Το πρόγραμμα-γέφυρα, σημειώνουν, δεν είναι ένα νέο Μνημόνιο, με όρους, αξιολογήσεις κ.λπ., αλλά μια επίσημη αποτύπωση της βούλησης όλων των πλευρών για διαπραγμάτευση χωρίς πιέσεις και εκβιασμούς.

Αν υπάρξει αυτή η αρχική συμφωνία, στη συνέχεια θα κατατεθούν οι οριστικές ελληνικές προτάσεις που θα περιλαμβάνουν ένα νέο πλαίσιο δημοσιονομικής στρατηγικής, που θα αποτυπώνει τους στόχους της κυβέρνησης για τα δημόσια οικονομικά τα επόμενα 3-4 χρόνια (ύψος πλεονάσματος, διάρθρωση εσόδων - δαπανών κ.λπ.) και πάνω στο οποίο θα στηριχτούν οι προϋπολογισμοί της επόμενης τετραετίας.

Επίσης, η κυβέρνηση θα υποβάλει ένα νέο εθνικό σχέδιο μεταρρυθμίσεων, το οποίο, εκτός των άλλων, θα περιλαμβάνει και μέτρα που δεν τόλμησαν -και δεν ήθελαν- να εφαρμόσουν οι προηγούμενες μνημονιακές κυβερνήσεις. Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στη φοροδιαφυγή, στη διαφθορά και στις μεταρρυθμίσεις στη δημόσια διοίκηση, που θα εμπεδώνουν μια νέα σχέση κράτους-οικονομίας, κράτους-κοινωνίας.

Κεντρική θέση στις θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης είναι ότι ο βασικός όρος που θα περιλαμβάνεται στο πρόγραμμα-γέφυρα είναι ότι καμία πλευρά δεν θα προχωρήσει σε μονομερείς ενέργειες. Επιπλέον, με δεδομένο ότι η Ελλάδα δεν ζητάει τις εναπομείνασες δόσεις του υφιστάμενου προγράμματος-πέραν των 1,9 δισ. που οφείλουν να επιστρέψουν η ΕΚΤ και οι κεντρικές τράπεζες των κρατών-μελών από τα κέρδη που είχαν από τη διακράτηση ελληνικών ομολόγων (προγράμματα SMP και ANFA), θεωρείται απαραίτητο να της δοθεί η δυνατότητα έκδοσης εντόκων γραμματίων πέρα από το όριο των 15 δισ., ώστε να καλύψει τυχόν έκτακτες ανάγκες.

Αιτιολογώντας περαιτέρω τις θέσεις της, η Αθήνα σημειώνει ότι το πρόγραμμα-γέφυρα «δεν είναι μόνο μια απολύτως λογική πρόταση, αφού θα ήταν παράλογο να περιμένει κανείς ότι μέσα σε λίγες ουσιαστικά μέρες θα βρεθεί λύση. Επιπλέον, δεν δημιουργεί κόστος στους εταίρους (δεν επιβαρύνει δηλαδή τους Ευρωπαίους φορολογούμενους).

Η κυβέρνηση, τέλος, επαναλαμβάνει ότι «θα μείνει πιστή στη σαφή λαϊκή εντολή και δεν πρόκειται να δεχτεί επέκταση του καταστροφικού και αδιέξοδου Μνημονίου».

Λίγη ώρα αργότερα, όπως μετέδωσε το το πρακτορείο Dow Jones Newswires., η Ευρωζώνη είπε «όχι» στο ελληνικό αίτημα για επιπλέον εκδόση εντόκων γραμματίων ύψους 4,5 δισεκατομμυρίων.

Πηγή: ΑΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ

  1. airman avatar
    airman 07/02/2015 17:36:03

    Στην Ελλάδα, εκτός από τον τίτλο του Προέδρου που πολλοί κατέχουν, μια από τις δημοφιλέστερες "ασχολίες" είναι να είμαστε όλοι άσσοι όσον αφορά την πολιτική και τα ποδοσφαιρικά. Ας αφήσουμε την πολιτική για λίγο κι ας πιάσουμε τα ποδοσφαιρικά. Διεξάγεται ποδοσφαιρικός αγώνας μεταξύ των ομάδων της Τραχανοπλαγιάς και της Άνω Καλικαντζαρούδας. Κατά τη διάρκειά του οι παράγοντες και οι οπαδοί της Τραχανοπλαγιάς διαμαρτύρονται στο διαιτητή και τους βοηθούς του για τον κανόνα του offside, όχι ως προς την εφαρμογή του αλλά ως προς τον ορισμό του. Οι διαμαρτυρίες εντείνονται και στο 85ο λεπτό ο διαιτητής αναγκάζεται και διακόπτει τον αγώνα ώστε να "διευθετηθεί" το ζήτημα το οποίο θέτει η πλευρά της Τραχανοπλαγιάς. Με τα ελληνικά δεδομένα το ενδεχόμενο κατά τη διάρκεια της διακοπής να αλλάξει ο κανονισμος που ορίζει πότε εφαρμόζεται το offside, ώστε να συνεχιστεί ο αγώνας και ενδεχομένως να παιχθεί στη συνέχεια και παράταση δεν μπορεί να αποκλεισθεί. Ας πάμε σε μια διεθνή αναμέτρηση μεταξύ εθνικών ομάδων. Υπάρχει ποτέ περίπτωση να συμβεί κατί τέτοιο; Να πάμε και στην πολιτική τώρα ....

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.