Μαξίμου: Δεν αποδεχόμαστε την πρόταση των δανειστών. Είναι «βαρβαρότητα» - Τι περιλαμβάνει το κείμενο - σοκ
24/06/2015 18:00
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Μαξίμου: Δεν αποδεχόμαστε την πρόταση των δανειστών. Είναι «βαρβαρότητα» - Τι περιλαμβάνει το κείμενο - σοκ

Αρνείται η ελληνική κυβέρνηση να αποδεχθεί την πρόταση - σοκ που κατέθεσαν οι δανειστές. με non paper το Μέγαρο Μαξίμου επισημαίνει: «Η αντιπροσωπεία της ελληνικής κυβέρνησης προσήλθε στη σημερινή διαπραγμάτευση με βάση το κείμενο της πρότασης, το οποίο οι θεσμοί είχαν αποδεχτεί ως βάση συζήτησης τη Δευτέρα.

Οι θεσμοί, από την πλευρά τους, κατέθεσαν νέα πρόταση, η οποία μεταφέρει τα βάρη σε μισθωτούς και συνταξιούχους με τρόπο κοινωνικά άδικο, ενώ την ίδια στιγμή πρότειναν μέτρα ώστε να αποφευχθεί η αύξηση των βαρών στους έχοντες.

Η ελληνική πλευρά αδυνατεί να συμφωνήσει σε μια τέτοια κατεύθυνση. Οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται σε όλα τα επίπεδα».

Η απάντηση αυτή ήρθε λίγη ώρα αφ' ότου τέλειωσε η συνάντηση του Αλ. Τσίπρα με τους εκπροσώπους των δανειστών και επιβεβαίωσε το ναυάγιο (μέχρι στιγμής) των διαπραγματεύσεων.

Μαξίμου: Δεν αποδεχόμαστε την πρόταση των δανειστών. Είναι «βαρβαρότητα» - Τι περιλαμβάνει το κείμενο - σοκ (όλη η λίστα -pdf)

Η πρόταση

Νωρίτερα είχαν γίνει γνωστές οι προτάσεις των δανειστών οι οποίες είναι τόσο σκληρές που είναι αδύνατο να γίνουν δεκτές από την Ελλάδα. Μάλιστα, όπως φαίνεται στο κείμενο που διέρρευσε, το ΔΝΤ επέστρεψε το κείμενο - πρόταση της Αθήνας σβήνοντας με κόκκινο όλα τα σημεία που δεν του άρεσε και σημειώνοντας τις δικές τους θέσεις (δείτε το σχετικό pdf).

Η πρόταση από τους θεσμούς που εστάλη στις 5 το πρωί είναι μια εξαιρετικά σκληρή πρόταση, είναι μια βαρβαρότητα, ανέφεραν πριν από λίγο ελληνικές κυβερνητικές πηγές.

Οι δανειστές ζητούν κλείσιμο ψαλίδας των μισθών στο δημόσιο, μείωση των συντάξεων, κατάργηση του ΕΚΑΣ ενώ δεν αναφέρουν τίποτε για τα εργασιακά.

Εμείς θέτουμε στο τραπέζι των συνομιλιών το Θέμα του χρέους, αναφέρουν οι ίδιες πηγές αλλά η απάντηση είναι πρώτα να επιτευχθεί συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο και μετά.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που υπάρχουν, οι διαφωνίες των δύο πλευρών επικεντρώνονται στις αυξήσεις φόρων και στην αύξηση των εισφορών. Η αντιπρόταση που κατατέθηκε από τους θεσμούς στην ελληνική κυβέρνηση είναι, σύμφωνα με πληροφορίες ένα πεντασέλιδο κείμενο, στο οποίο περιλαμβάνονται οι αλλαγές που ζητούν οι θεσμοί ώστε να «κλειδώσει» η συμφωνία.

Οι θέσεις των θεσμών που θα παρουσιασθούν στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα ουσιαστικά διατηρούν τη σκληρή γραμμή που είχαν εξαρχής τηρήσει για το ασφαλιστικό και τον ΦΠΑ.

Στο συνταξιοδοτικό, η ελληνική κυβέρνηση έχει προτείνει την αύξηση των εσόδων του ασφαλιστικού συστήματος σε μεγάλο βαθμό μέσα από την αύξηση των εργοδοτικών εισφορών και τον περιορισμό των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων.

Στην αντιπρόταση τους, οι πιστωτές επιμένουν στην εξοικονόμηση ύψους 1% του ΑΕΠ από το 2016 με εξάλειψη του ΕΚΑΣ, μέχρι το τέλος του 2017.

Ακόμη, οι θεσμοί εξακολουθούν να επιμένουν στην άντληση πρόσθετων φορών 1% του ΑΕΠ από τον ΦΠΑ, από το 0,74% που προτείνει η Ελλάδα. Μεταξύ αυτών ζητούν να μεταφερθεί η εστίαση στο 23%.

Στο σκέλος της φορολογίας των επιχειρήσεων όπου η Ελλάδα είχε προτείνει αύξηση των συντελεστών από το 26% στο 29%, αλλά οι πιστωτές περιορίζουν με την πρότασή τους την αύξηση αυτή στο 28%.

Τα μέτρα αυτά απορρίπτονται από την ελληνική κυβέρνηση.

Τι ζητούν τώρα οι δανειστές

Δημοσιονομικά

 • Επιμένουν στα έσοδα από ΦΠΑ στο 1% και συγκεκριμένα στην εστίαση στο 23%
 • 100% προκαταβολή φόρου από τα νομικά πρόσωπα
 • Κατάργηση φοροαπαλλαγών στα αγροτικά καύσιμα
 • Μείωση των αμυντικών δαπανών κατά 400 εκ. (αντί για 200 που προτείναμε)
 • Μικρότερη αύξηση στη φορολογία νομικών προσώπων (από το 26% να πάει στο 28% και όχι στο 29% που προτείναμε)
 • Αφαίρεσαν τη φορολογία e-gaming -VLTs (φρουτάκια)
 • Αφαίρεσαν τα έσοδα από τις άδειες 4G και 5G
 • Αφαίρεσαν τις φοροαπαλλαγές για τους κατοίκους των νησιών (που θα αποζημιώσουν την αύξηση του ΦΠΑ)

Συντάξεις

 • Επιμένουν στην πλήρη εφαρμογή του νόμου 3863/10 (κυρίως στον υπολογισμό των συντάξεων, αυξάνει τις χαμηλές συντάξεις και μειώνει τις υψηλές)
 • Επιμένουν σε ισοδύναμα για την αναστολή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος
 • Ζητούν εξοικονόμηση 0,25%-0,5% του ΑΕΠ για το 2015 και 1% για το 2016
 • Πλήρης εξάλειψη των πρόωρων συντάξεων μέχρι το 2022 (στα 67 χρόνια ανεξάρτητα από χρόνια εργασίας ή στα 62 χρόνια με 40 χρόνια εργασίας)
 • Κατάργηση/αντικατάσταση του ΕΚΑΣ μέχρι Δεκέμβριο 2017
 • Αύξηση εισφορών υγείας συνταξιούχων από το 4% στο 6%
 • Σταδιακή κατάργηση όλων των εξαιρέσεων που χρηματοδοτούνται από τον κρατικό προϋπολογισμό και εναρμόνιση των ασφαλιστικών εισφορών με τη δομή του ΙΚΑ από 1 Ιουλίου 2015
 • Κατάργηση όλων των εισφορών υπέρ τρίτων (π.χ. αγγελιόσημο) μέχρι 31 Οκτωβρίου 2015
 • Εύρεση ισοδύναμων που θα καλύψουν το κόστος της απόφασης του Συμβουλίου Επικρατείας

ΟΛΟ ΤΟ ΔΙΟΡΘΩΜΕΝΟ ΚΕΙΜΕΝΟ

imerisia.gr

ΣΧΟΛΙΑ

 1. deltaplus avatar
  deltaplus 24/06/2015 15:57:57

  Εαν υπαρχει λογικη....πρεπει η συγκυβερνηση των τσιριζανελ να αντιπροτεινει ισοδυναμα που θα ειναι περικοπες δαπανων του δημοσιου,συγκεκριμενα:1)μειωση μισθων δημ υπαλληλων στα επιπεδα του ιδιωτικου τομεα(αφορα μονο low level δημ υπαλληλους του στενου δημοσιου τομεα και των δεκο.2)πληρης καταργηση του εφαπαξ απο το το 2015.3)ορθολογικες μειωσεις μισθων των υψηλοβαθμων στελεχων του δημοσιου.3)σταδιακη μειωση των υψηλων συνταξεων σε επιπεδα πραγματικης οικονομιας.4)εννοποιηση των ασφαλιστικων ταμειων σε ενα κυριο ασφαλιστικο φορεα.5)καταργηση των επικουρικων συνταξεων και του εκας,αλλα με συμψηφισμο του εκας στις χαμηλες συνταξεις.6)οριστικο τελος στις προωρες συνταξιοδοτησεις.7)και τελος πρεπει να καταστει το δημοσιο μη επιθυμητο για εργασια απο τον ελληνα.και απο εκει και περα μπορουν να αρχισουν οι ιδιωτικοποιησεις οι οποιες δεν θα ειναι ξεπουλημα διοτι θα ειναι απηλλαγμενες βαρων.και για να φερω ενα παραδειγμα:σημερα αν μου χαριζε το δημοσιο την τραινοσε δεν θα την επαιρνα.

  • SteveVai avatar
   SteveVai @ deltaplus 24/06/2015 16:37:49

   Γιατί μόνο; Γιατί όχι απόλυση 500.000 κόπρων του δημοσίου και ξανα-πρόσληψη των (όσων πραγματικά χρειάζονται) με κριτήρια και συμβάσεις ιδιωτικού τομέα και με πλήρη αξιοκρατία; Γιατί; Γιατί τα πελατάκια είναι πάνω από όλα και αυτό δεν το κάνει μόνο ο Ξύριζα αλλά και όλοι όσοι κυβέρνησαν τα τελευταία 40 χρόνια. Ελπίδα καμία, από πουθενά.

   • deltaplus avatar
    deltaplus @ SteveVai 24/06/2015 17:01:23

    Με ρωτας γιατι μονο;;σου απαντω....δεν το ειπα ευθεως για να δειξω οτι κανω πολιτικη οχι οτι δεν θα το εκανα...πολιτικα μιλαμε δηλαδη μπλα μπλα μπλα....

 2. airman avatar
  airman 25/06/2015 08:42:32

  Πάλι "αιφνιδιαστήκαμε"! Ή μάλλον καλύτερα σοκαριστήκαμε! Υ.Γ. Αλέξη το δρόμο που οδήγησε στο Σέλτσο τον έφτασες μέχρι τέλους. Ήρθε λοιπόν η ώρα να πέσεις ηρωϊκά!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.