#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
08/10/2008 21:05
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

«Μακεδονία» προτείνει ουσιαστικά ο Νίμιτς


 


________________________________________ 

(Ανανεωμένο). Το «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας» («Republic of Northern Macedonia») προτείνει τελικά για διεθνή ονομασία των Σκοπίων ο Μάθιου Νίμιτς, με την τελική πρόταση («δέσμη ιδεών» όπως την αποκαλεί) που κατέθεσε στις δυο αντιπροσωπείες.

Ως «εσωτερική ονομασία» παραμένει το «Δημοκρατία της Μακεδονίας». Τα Σκόπια θα έχουν δηλαδή διπλή ονομασία. Το «Δημοκρατία της Μακεδονίας» για «εσωτερική χρήση» και το «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας» για διεθνή. Αυτό όμως δεν θα είναι υποχρεωτικό για κάθε κράτος, ή διεθνή οργανισμό (ΟΗΕ, ΝΑΤΟ, ΕΕ κλπ). Απλώς θα τους γίνει ….«σύσταση» να χρησιμοποιείται η διεθνής ονομασία. Πράγμα το οποίο σημαίνει ότι επαφίεται στο κάθε κράτος ή οργανισμό, αν θα τα αποκαλεί «Βόρεια Μακεδονία», ή σκέτο «Μακεδονία».

Ο κ. Νίμιτς φαίνεται οτι αποδέχεται επίσης και τα αιτήματα των Σκοπιανών για «μακεδονική εθνότητα» και «μακεδονική γλώσσα». Παραπέμπει επίσης σε έγγραφο της γραμματείας των Ηνωμένων Εθνών στο οποίο η γλώσσα προσδιορίζεται ως «μακεδονική» (Macedonian).

Πάει και ο μακεδονικός χαλβάς. Οι δύο χώρες δεν θα μπορούν να χρησιμοποιούν κατ' αποκλειστικότητα τον όρο Μακεδονία, αλλά για εμπορικούς σκοπούς η χρήση θα είναι απεριόριστη.

Για τα διαβατήρια προτείνεται να αναγράφουν το «Citizen of Northern Macedonia» (ή κάπως έτσι) και σε παρένθεση το συνταγματικό τους όνομα.

Είναι σαφές ότι η πρόταση για διπλή ονομασία βρίσκεται εκτός της γραμμής Καραμανλή που ήταν για «μία ονομασία που θα ισχύει έναντι όλων» (Erga Omnes).

Από τις πρώτες αντιδράσεις είναι προφανές ότι η κα Μπακογιάννη διάκειται ευνοϊκά απέναντι στη νέα πρόταση. Ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ, ο κ. Κουμουτσάκος δήλωσε ότι «αξιολογούμε με την απαραίτητη προσοχή αλλά και εποικοδομητική διάθεση, τη δέσμη ιδεών….». Το περιβάλλον της εξάλλου διέδιδε χθες το βράδυ ότι βρισκόμαστε «σε τροχιά λύσης». Με άλλα λόγια δέχονται να συζητήσουν αυτές τις προτάσεις !

Επισήμως πάντως η κ. Μπακογιάννη δεν πρόκειται να εκτεθεί, αναφέρουν οι δικές μας πληροφορίες. Αλλά θα περιμένει πρώτα να δει αν θα γίνει δεκτή η πρόταση από τα Σκόπια, έτσι ώστε σε περίπτωση αναταράξεων εκεί να συγκαλυφθεί η στάση της.

Αυτή τη στάση αναμονής αναμένεται ότι θα κρατήσει και η ελληνική πλευρά.

Τα Σκόπια δείχνουν το δρόμο για εκλογές; Όπως έσπευσε να προαναγγείλει και το MEGA το θέμα των Σκοπίων μπορεί να αποτελέσει αιτία για πρόωρες εκλογές.

Αν τα Σκόπια δεχθούν την πρόταση Νίμιτς, η γνώμη μας είναι ότι δεν υπάρχει περίπτωση να τη δεχθεί και η ελληνική κυβέρνηση.

Καμία άλλωστε ελληνική κυβέρνηση δεν θα μπορούσε να την δεχθεί χωρίς να πέσει.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Τσε avatar
  Τσε 08/10/2008 21:12:45

  γιατί αν είναι έτσι Οι Σκοπιανοί να μη διεκδικήσουν κάποτε τη Νότια Μακεδονία?
  ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΩΡΑ.

 2. Γιωργος Χ avatar
  Γιωργος Χ 08/10/2008 21:19:05

  Ποτέ!!

  καμία κυβέρνηση δεν θα το δεχτει

 3. Γιωργος Χ avatar
  Γιωργος Χ 08/10/2008 21:20:31

  φακτορα εκανες απαγόρευση στα λινκ;;

  γιατί έπρεπε να αφαιρέσω το website από το όνομα για να μπορέσω να σχολιάσω

  δε τρέχει τίποτα, απλά να το ξέρουμε :)

 4. ΑΔΥΝΑΜΟΣ ΚΑΚΟΣ avatar
  ΑΔΥΝΑΜΟΣ ΚΑΚΟΣ 08/10/2008 21:30:57

  ΝΑ ΔΟΥΜΕ ΠΟΥ ΘΑ ΚΡΥΦΤΟΥΝ ΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΟΛΩΝ ΤΩΝ
  ΚΟΜΜΑΤΩΝ(ΕΙΔΙΚΑ ΤΗΣ Ν.Δ.).ΤΟ ΛΙΓΟΤΕΡΟ ΠΟΥ ΘΑ ΤΟΥΣ ΣΥΜΒΕΙ,ΘΑ ΕΙΝΑΙ Η ΡΙΨΗ ΑΥΓΩΝ,ΝΤΟΜΑΤΑΣ,ΓΙΑΟΥΡΤΙΟΥ
  ΚΛΠ.ΑΥΤΗ Η ΧΩΡΑ ΕΙΧΕ ΕΦΙΑΛΤΕΣ,ΓΕΡΜΑΝΟΤΣΟΛΙΑΔΕΣ,ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΤΣΟΛΙΑΔΕΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΩΡΓΑΚΗ,ΠΑΝΑΓΟΥΛΗ,ΜΟΥΣΤΑΚΑΛΗ,ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗ ΚΑΙ ΠΟΛΥ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΤΟΥΣ ΑΝΩΝΥΜΟΥΣ ΠΑΤΕΡΑΔΕΣ,ΠΑΠΟΥΔΕΣ.ΠΡΟΠΑΠΠΟΥΔΕΣ,ΠΡΟΠΡΟ.... Κ.Ο.Κ. ΠΟΥ ΘΥΣΙΑΣΤΗΚΑΝ ΟΠΟΤΕ ΧΡΕΙΑΣΘΗΚΕ.

 5. oenaw avatar
  oenaw 08/10/2008 21:34:54

  Εκλογές στην Αμερική το Νοέμβριο, προεδρικές εκλογές στα Σκόπια το Μάρτιο, μάλλον θα εκλεγεί εθνικιστής πρόεδρος, δεδομένη η διαφωνία κυβέρνησης αντιπολίτευσης στα Σκόπια, για τα επόμενα 4 χρόνια δεν υπάρχει λύση στο Σκοπιανό.

  Τι θα γίνει;

 6. ψυχραιμια avatar
  ψυχραιμια 08/10/2008 21:35:30

  Εχω ξαναγραψει εδώ ότι το 1995 η Ελλάδα αναγνώρισε με την Ενδιάμεση Συμφωνία ένα κράτος με το όνομα Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας.
  Δεν έθεσε κανένα ζήτημα για το όνομα του έθνους αυτού του κράτους ή το όνομα της γλώσσας του.
  Εθεσε ζήτημα μόνο για το όνομα του ΚΡΑΤΟΥΣ.
  Εφ όσον όμως δεν έθεσε αλλο ζήτημα και το κράτος αυτό θεωρήθηκε διάδοχο της γιουγκοσλαβικης Μακεδονίας (εξ ου και το πρώην γιουγκοσλαβική κλπ) εννοείται ότι αποδέχθηκε τα στοιχεία που είχε με το Σύνταγμα της ενιαίας Γιουγκοσλαβίας που περιλαμβάνουν φυσικά μακεδονικό έθνος και μακεδονική γλώσσα.
  Το πως θα κατορθώσει όμως να επιρρίψει την ευθύνη για αυτά η σημερινή κυβέρνηση στους παλιούς εμένα δεν με ενδιαφέρει καθόλου.Το ζήτημα είναι ότι το έθνος και η γλώσσα είναι εκτός εμβελείας της Ελλάδος.Μόνο το όνομα του κράτους παίζει.

 7. oenaw avatar
  oenaw 08/10/2008 21:38:13

  Άλλο έθνος,

  άλλο ιθαγένεια,

 8. Ο Ιθαγενής avatar
  Ο Ιθαγενής 08/10/2008 21:41:09

  «Μπορούμε να φτάσουμε σε μια αξιοπρεπή λύση»

  Ωραία λοιπόν, επειδή τα έχουμε πει πολλές φορές και για να μην αρχίσουμε τις ίδιες ιστορίες, η λύση είναι μία:

  δημοψήφισμα όπως και η FYROM, αφού τα μελλοντικά επακόλουθα οποιασδήποτε λύσης θα τα επωμιστούμε εμείς οι "ανώνυμοι"

  ΥΓ

  Διπλή ονομασία με απλή σύσταση "Δημοκρατία της Μακεδονίας"?

  Δεν καταλαβαίνω τι κάνει η Υπουργός Εξωτερικών?
  Δεν υπάρχει πολιτική δέσμευση του Πρωθυπουργού "μία ονομασία για κάθε χρήση"?
  Τι συνομιλεί με κάποιους που το αποτέλεσμα της συνομιλίας θα το θέσουν σε δημοψήφισμα?
  0 Δέσμευση δηλαδή ενώ εμείς έχουμε αναμόχλευση χωρίς κανένα κέρδος, αφού η απέναντι μεριά μπορεί να σπεκουλάρει αναμένοντας το δημοψήφισμα...
  Εκτός αν όλα γίνονται για να αποδεσμευτούν τα Ευρωπαϊκά κονδύλια φέτος και του χρόνου ξανασυζητάμε....

  Να την χαιρόμαστε.

 9. Προβοκάτορας avatar
  Προβοκάτορας 08/10/2008 21:47:40

  Όσοι πιστεύουν ότι μπορεί να υπάρξει κάτι καλύτερο, όταν στα Σκόπια λείπει μια (1) ψήφος για να αναγνωριστούν από τον ΟΗΕ ως «Δημοκρατία της Μακεδονίας» μάλλον κάπου έχουν χάσει τη μπάλα. Ας μου επιτραπεί να θεωρώ ότι η νέα πρόταση Νίμιτς είναι μια προσπάθεια για να σωθούν τα προσχήματα της ελληνικής διπλωματίας.
  Ότι αυτή η πρόταση δεν έχει σχέση με τις ελληνικές θέσεις δεν έχει. Ότι η εποχή για να γίνουν δεκτές οι σημερινές ελληνικές θέσεις ήταν το 1992, που τις πρότεινε το «πακέτο Πινέιρο», το οποίο σύσσωμος ο ελληνικός πολιτικός κόσμος - μηδέ της Αριστεράς εξαιρουμένης - είχε θεωρήσει απαράδεκτο ενώ αντιθέτως το είχαν αποδεχτεί τα Σκόπια είναι ένα άλλο ζήτημα.
  Βέβαια το Μακεδονικό είναι ένα εξαιρετικό πρόσχημα για τη - μακράν - χειρότερη κυβέρνηση της Μεταπολίτευσης να σωθεί πουλώντας «πατριωτισμό», μιας και δεν υπάρχει κόμμα που να διαφοροποιείται από αυτή στο θέμα αυτό. Κι όχι μόνο αυτό, αλλά και να κερδίσει και εκλογές. Αν βεβαίως η οικονομική κρίση δε μας πάρει και μας σηκώσει όλους στο μεταξύ και ονειροπολούμε τις εποχές που είχαμε την πολυτέλεια της «εθνικής υπερηφάνειας»

 10. Greco avatar
  Greco 08/10/2008 21:49:22

  ρε φακτορα και που εμαθες τι περιλαμβανει ακριβως η προταση?χαλαρωστε και περιμενετε να δουμε πρωτα...

 11. Factorx avatar
  Factorx 08/10/2008 21:50:48

  @Γιωργος Χ - 3: ;;;;;;;;

  Ποιο λινκ εννοείς; Αν περιλαμβάνεται στο κείμενο μπάινει under moderation και το ανεβάζουμε εμείς μετά. Το κάναμε για τα spams κλπ.

 12. Ο Ιθαγενής avatar
  Ο Ιθαγενής 08/10/2008 21:52:37

  Αγαπητέ Προβοκάτορα, τα Σκόπια δεν ενδιαφέρονται για τον ΟΗΕ, ήδη τους έχουν αναγνωρίσει πάνω από 120 χώρες.
  Η ασφάλεια του ΝΑΤΟ και τα φράγκα της ΕΟΚ τους καίνε...

 13. oenaw avatar
  oenaw 08/10/2008 21:53:30

  Και γιατί να είναι λύση ένα δημοψήφισμα;

  δεν κανείς δημοψήφισμα για κάτι που θεωρείται δεδομένο, δεν βάζεις σε αμφισβήτηση τα αυτονόητα, δεν ακυρώνεις δεδομένα.
  Τα Σκόπια ροκανίζουν χρόνο κ εμείς θα διαπραγματευόμαστε από δω και πέρα το τίποτα!

  Μονό πάγωμα των διαπραγματεύσεων, αν δεν προσαρμοστούν στην ελληνική θέση θα αλλάξει τα δεδομένα.

 14. archaeopteryx avatar
  archaeopteryx 08/10/2008 21:55:15

  Λυπάμαι, αλλά και εγώ πιστέυω ότι δίνουμε μια «μάχη» που έχει χαθεί εδώ και πολύ καιρό. Όλοι οι χάρτες (τουριστικοί, μεταφορέων, logistics, τους λένε Μακεδονία). Εμφανιζόμαστε σαν γραφικοί, έχουμε δεν έχουμε δίκιο. Με την στάση μας τους δώσαμε εθνικιστική υπόσταση, προφανώς μας βολέυει να υπάρχουν, αλλά δεν ξέρω γιατί μας βολεύει. Οι Βουλγαροι τους θεωρούν Βούλγαρους, με Αλβανούς Δυτικά, και κάποτε ήταν Γιουγκοσλάβοι. Είναι πιο φτωχοί και φουκαράδες από εμάς, αλλά από όλους τους γείτονές μας μας μοιάζουν περισσότερο.

  Ποιόν συμφέρει αυτή η διαμάχη; Τους Αμερικάνους που κάνουν τον διαμεσολαβητή; Τους Βούλγαρους; Μάλλον όχι. Εμάς; ούτε. Τους Τούρκους;

  Φτηνή δικαιολογία για εκλογές.

 15. oenaw avatar
  oenaw 08/10/2008 22:01:18

  Είναι δυνατόν να προσπαθούμε να δώσουμε εξηγήσεις για κάτι που μας ενοχλεί;
  Γινόμαστε θύματα!

  Οι άλλοι σου φέρονται όπως τους διδάσκεις να σου φέρονται.

 16. Factorx avatar
  Factorx 08/10/2008 22:02:14

  "Ένα όνομα για επίσημη διεθνή χρήση η πρόταση Νίμιτς" μετέδιδε πριν απο λίγο ο City 99,5 της Γιάννας. Λες και απευθύνεται σε ηλίθιους

 17. t avatar
  t 08/10/2008 22:07:00

  Πρόθεση ψήφου γειτονικών μας χωρών από από παγκόσμια έρευνα του Economist. Είναι ενδεικτική.
  Χώρα McCain Obama
  Σκόπια 55% 45%
  Ελλάς 9% 91%
  Αλβανία 25% 75%
  Βουλγαρία 26% 74%
  Ιταλία 11% 89%
  Κύπρος 4% 96%
  Κόσοβο 7% 93%
  Τουρκία 18% 82%
  http://www.economist.com/vote2008/

 18. miaouth avatar
  miaouth 08/10/2008 22:11:02

  Το ρίσκο με τις εκλογές είναι πολύ μεγαλύτερο και δεν καλύπεται έτσι, ο Καραμανλής μάλλον δεν θα το διακινδυνεύσει.
  Το στοίχημα και η (αμυδρή έστω) ελπίδα του Καραμανλή είναι ότι η οικονομική κατάρρευση δεν θα είναι τόσο μεγάλη όση προεξοφλούν ήδη τώρα οι αγορές. Μήπως τυχόν την άνοιξη θα "ανασαίνουμε με ανακούφιση", και τότε ο Καραμανλής θα παρουσιαστεί σαν καλός καπετάνιος που πέρασε την τρικυμία; Αυτή την ελπίδα μάλλον δεν θα τη "σκοτώσει" με εκλογές τώρα, και για την πλευρά του αυτό μοιάζει σώφρον.
  Ο archaeopteryx (15) λέει (σωστά) με τα δικά του λόγια γιατί το θέμα αυτό - ΣΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΤΟΥ ΔΙΑΣΤΑΣΗ, ΩΣ ΔΙΑΚΥΒΕΥΜΑ ΤΟΥ ΣΗΜΕΡΑ - είναι "ελαφρό" για εκλογές. Γίνεται βαρετή η επανάληψη, αλλά το "βαρύ", πάρα πολύ βαρύ, is the economy.

 19. oenaw avatar
  oenaw 08/10/2008 22:13:05

  H λύση είναι μια!

  Στη νέα διοικητική μεταρρύθμιση που προωθεί το υπουργείο εσωτερικών να συμπεριληφθούν και τα Σκοπιά,

  Περιφέρεια βόρειας Μακεδονίας και ας ονομάζονται Μακεδόνες

 20. potamiotis avatar
  potamiotis 08/10/2008 22:14:33

  ΤΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΣΕΝΑΡΙΟ ΓΙΑ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΘΑ ΗΤΑΝ ΝΑ ΠΑΕΙ ΓΙΑ ΤΟ ΣΚΟΠΙΑΝΟ ΣΕ ΕΚΛΟΓΕΣ ΙΣΩΣ ΜΑΖΕΨΕΙ ΚΑΠΟΙΕΣ ΑΠΟ ΤΙΣ 5 ΜΟΝΑΔΕΣ ΠΟΥ ΥΠΟΛΕΙΠΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΠΡΑΣΙΝΟΥΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΑΡΓΑ "ΤΩΡΑ ΤΟ ΠΛΟΙΟ ΕΧΕΙ ΣΑΛΠΑΡΕΙ" ΑΝΤΕ ΓΕΙΑΑΑΑΑ....

 21. Jiovani avatar
  Jiovani 08/10/2008 22:17:00

  ΝΑ μη βιαστούμε να προσυπογράψουμε τίποτα.
  Υποτίθεται ότι τα βέτο μας ναρκοθετούσαν την εθνική επιβίωση των Σκοπίων σε ένα αρνητικό περιβάλλον, αλλά η κατάσταση σταθεροποιείται και μπορούμε να κινηθούμε χωρίς να υπάρχει ζήτημα ή να μας κατηγορούν πειστικά ότι αποσταθεροποιούμε τη ΦΥΡΟΜ προς όφελος της ... "μεγάλης Αλβανίας" [τρομάρα τους]

 22. Αθ. Κλάρας avatar
  Αθ. Κλάρας 08/10/2008 22:28:41

  Επειδή τα οικονομικά είναι στο φόρτε τους επιτρέψτε μου έναν συλλογισμό:
  - Το δημόσιο έλλειμμα της χώρας μας έφτασε αισίως τα 270 δις
  - Αυτό συνεπάγεται εξωτερικό δανεισμό για να τα φέρουμε βόλτα. ( Από το 1821 το ίδιο βιολί )
  - Ο εξωτερικός δανεισμός συνεπάγεται παρακράτηση κυριότητας.
  - Η παρακράτηση κυριότητας σημαίνει εξάρτηση.

  Πρέπει πρώτα να αποκτήσουμε εσωτερική υπόσταση και αφού μαζέψουμε τα μυαλά μας και μπει το κράτος σε μία τάξη, μετά θα μετράει ο λόγος μας για να διεκδικήσουμε στα εξωτερικά ζητήματα.
  Μέχρι τότε, απλώς ακολουθούμε οδηγίες χρήσης.

 23. tsaves avatar
  tsaves 08/10/2008 22:34:30

  τελευταίως διαρρέεται από συγκρότημα τύπου ότι η οικονομική κρίση στην αμερική είναι αποτέλεσμα σχεδίου που εκπονήθηκε στα υπόγεια της ΕΥΠ. Ο Καραμανλής θέλησε να δώσει ένα μάθημα στους αμερικάνους οι οποίοι υποστηρίζουν τις σκοπιανές θέσεις. Ανέλαβαν πράκτορες την εκπαίδευση των αμερικάνων golden boys και τώρα όλοι στην παγκόσμια σκακιέρα υποκλίνονται στην διάνοια και την πυγμή του ανδρός.

 24. Τηλέμαχος avatar
  Τηλέμαχος 08/10/2008 22:35:50

  Ένα ακόμη διπλωματικό λάθος, που ακολουθεί τη σωρεία λαθών με την Τουρκία τα τελευταία 30τόσα χρόνια.

  ΓΙΑΤΙ να θεωρείται "θέση μας" το "μία σύνθετη ονομασία έναντι όλων" και να παραμένει "θέση τους" το σκέτο "Μακεδονία" και τα ρέστα όλα νέτα σκέτα; ε;

  ΓΙΑΤΙ τώρα να ζητείται "μέση λύση" από τους ουδετεροφανείς Αμερικάνους μεταξύ της δικής μας υποχώρησης και της δικής τους αδιαλλαξίας;

  Αυτή την ηλίθια τακτική να υποχωρούμε πρώτοι, χωρίς να υποχωρούν οι άλλοι ΠΟΤΕ (οι Τούρκοι δηλαδή), την ακολουθούμε δεκαετίες τώρα.

  ΠΟΤΕ ρε παιδιά θα καταλάβουμε ότι δεν βγάζει πουθενά;

  Ε;

  ΠΟΤΕ;

  ΟΧΙ ΣΕ ΟΛΑ.

 25. Προβοκάτορας avatar
  Προβοκάτορας 08/10/2008 22:42:24

  Προς ανώνυμο.
  1. Τα Σκόπια είχαν αναγνωριστεί ως Μακεδονία από 125 χώρες πριν τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ. Με τη Χιλή γίνανε 126. Συγνώμη για το λάθος. Λείπουν δυο ψήφοι και όχι μια.
  2. Όποιος κι αν είναι ο Πρόεδρος των ΗΠΑ θέλει κιμά για κανόνια στο Αφγανιστάν. Κι οι «Γυφτοσκοπιανοί» έχουν δώσει. Εμείς όχι. Αντιλαμβάνεσαι τι εννοώ.
  Προς Ιθαγενή.
  Για ρίξε μια ματιά στην οικονομική βοήθεια που παίρνουν από διάφορες χώρες. Αλήθεια πιστεύεις ότι θα έπαιρναν περισσότερα από την ΕΕ; Όσο για την Ασφάλεια του ΝΑΤΟ, αυτή είναι πλέον στο έλεος του αλβανικού εθνικισμού.

 26. miaouth avatar
  miaouth 08/10/2008 22:50:17

  "Όπως έσπευσε να προαναγγείλει σήμερα και το MEGA το θέμα των Σκοπίων μπορεί να αποτελέσει αιτία για πρόωρες εκλογές".
  To MEGA έχει εξελιχθεί στην "αξιόπιστη" πλαγιοφύλαξη του Καραμανλή (ως κάποτε υπεράνω πάσης υποψίας). Οι πλαγιοφύλακες είθισται να υψώνουν προπέτασμα καπνού (και δεν είναι η πρώτη φορά). Δημιουργούνται προσδοκίες στους τηλεθεατές. Οι προσδοκίες που δεν εκπληρώνονται δημιουργούν απογοήτευση και απραξία. Γνωστό σύνδρομο.
  Άν το πεί ο Κουρής ή ο Χατζηνίκος δεν είναι πιστευτός. Άν το πεί η Τρέμη ή ο Καψής, γίνεται. Ακόμα. Ευτυχώς για τον Καραμανλή. Δυστυχώς για όσους δεν τον θέλουν.

 27. Factorx avatar
  Factorx 08/10/2008 23:05:30

  @miaouth: Να το πάμε παραπέρα; Μήπως και η συνεχής σκανδαλολογία είναι τελικά ένας τρόπος να μην απασχολείται ο κοσμάκης με τα βασικά που περνάνε σταθερά απο πίσω;

 28. theo avatar
  theo 08/10/2008 23:06:30

  Αυτές οι ρεματιές κι αυτά τα βράχια
  κι αυτά τα σπίτια δίπλα στο γιαλό
  αυτές οι μάνες με το κάρβουνο στα μάτια τους
  κι αυτά τα κύματα που φεύγουν και ξαναγυρνούν
  αυτά τα πεύκα με τα χαραγμένα λόγια
  κι ο Κωνσταντίνος, ο καημός που πέταξε σαν το πουλί
  κι εκείνα που δεν πρόφτασαν οι κήρυκες,
  παρά μονάχα ψεύτες και ρουφιάνοι,

  Ω! πολιτεία με το βράδιασμα κοντά στους ταρσανάδες
  στην αγορά,στον καφενέ και στο ποδόσφαιρο
  είσαι η Πρέβεζα,τα Γιάννενα και το Κιλκίς,
  το Μεσολόγγι,ο Πόντος κι η Ερμούπολις

  Ω! πολιτεία του αμανέ στα τουρκοχώρια
  μ' αυτές τις ρεματιές κι αυτά τα βράχια
  μ' αυτά τα σπίτια δίπλα στο γιαλό
  μ' αυτές τις μάνες με το κάρβουνο στα μάτια τους
  θα 'ρθει ο καιρός που θα φανούν οι κήρυκες
  κι όχι μονάχα ψεύτες και ρουφιάνοι.

 29. Factorx avatar
  Factorx 08/10/2008 23:18:49

  Διάβασα οτι "Το επιτελείο της κυρίας Μπακογιάννη σχεδόν καλωσόρισε την πρόταση του Αμερικανού μεσολαβητή. «Είναι μια πρόταση που μπορούμε να δουλέψουμε» έλεγε διπλωματική πηγή και συμπλήρωνε «είμαστε σαφείς και εννοούμε αυτά που λέμε».

 30. miaouth avatar
  miaouth 08/10/2008 23:19:46

  @ Factorx
  Για το (29)συμφωνώ απόλυτα!
  Ο πολύς κόσμος δεν έχει καθόλου αίσθηση τι διακυβεύεται αυτή την εποχή, όχι στη Σοφοκλέους ή στη Wall, αλλά στην ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ, για στη ζωή των παιδιών του αύριο (κυριολεκτώ).
  Ελπίζω ότι ο Καραμανλής έχει ένα ελάχιστο υπευθυνότητας και δεν θα κάνει μια τόσο αδικαιολόγητη (και αυτοκαταστροφική) ζημιά στην πραγματική σταθερότητα της χώρας, που θα ήταν εκλογές ΤΩΡΑ, με ΤΕΤΟΙΟ ΠΡΟΣΧΗΜΑ.

 31. Σπύρος avatar
  Σπύρος 08/10/2008 23:48:04

  Πάντως η Αγια Οικογένεια γιά το μόνον που ενδιαφέρεται είναι να δεί την Κορούλα της κάποτε Πρωθυπουργό ακόμα και εάν τά σύνορα τής Ελλάδας φτάσουν μέχρι την Λαμία.

 32. Greco avatar
  Greco 08/10/2008 23:56:44

  ρε συ @ποταμιανε αν γινει αυτο που λες η ελλαδα θα φαινεται σαν να χει καμπουρα στο χαρτη..¨)

 33. Greco avatar
  Greco 09/10/2008 00:03:45

  επισης ,το παραπανω σχολιο του αθ.κλαρα ειναι πολυ σοφο...(και αληθες δυστυχως)

 34. ψυχραιμια avatar
  ψυχραιμια 09/10/2008 00:14:27

  @ Τηλέμαχος.
  Κατά πάσα πιθανότητα έγινε διότι η Ελλάδα έχει και άλλα ζητήματα μεγαλύτερης σπουδαιότητας από τα Σκόπια.
  Μετά το εμπάργκο του Ανδρέα το κλίμα όχι στην Αμερική αλλά στην Ευρώπη ήταν άκρως δυσμενές για την Ελλάδα και το θέμα των Σκοπίων έπρεπε να φύγει από τη μέση για να προχωρήσει η ένταξη της Ελλάδος στην ευρωζώνη και της Κύπρου στην ΕΕ εξ ου και η Ενδιάμεση Συμφωνία του 1995.
  Πάλι καλά που έγινε επί Ανδρέα.Αν είχε καθυστερήσει λίγο ο Σημίτης κατά πάσα πιθανότητα θα είχε άρει το εμπάργκο άνευ όρων.

 35. Ο Ιθαγενής avatar
  Ο Ιθαγενής 09/10/2008 00:44:10

  Αθ. Κλάρας says
  "- Ο εξωτερικός δανεισμός συνεπάγεται παρακράτηση κυριότητας.
  - Η παρακράτηση κυριότητας σημαίνει εξάρτηση."

  Συμφωνώ απόλυτα με τα οικονομικά δεδομένα.
  Δεν συμφωνώ όμως με το συμπέρασμα.
  Δεν μπορεί να μπαίνει στην ίδια ζυγαριά τα "τάλιρα" με θέματα εξωτερικής πολιτικής.
  Εχει σκεφτεί κανένας τι πιθανότητες ανοίγονται στο μέλλον με Δημοκρατία της Μακεδονίας, γλωσσικά ζητήματα και θέματα μειονοτήτων στην "καμπούρα" της Β Ελλάδας?
  Ας συζητήσουμε λοιπόν με τα Σκόπια σε ισότιμη βάση: δημοψήφισμα ο κ Γκρούεφσκι δημοψήφισμα και εμείς.
  Αν η επικύρωση της συμφωνίας θέτετε ως όρος εκ μέρους τους το δημοψήφισμα, γιατί είναι κακό για εμάς?
  Τόσο αντιδημοκρατικό είναι να αποφανθεί ο Ελληνικός λαός?
  Η λύση είναι λοιπόν είναι μία συμφωνία σε κοινή αποδεκτή βάση, όχι όμως συνεχή υποχωριτικότητα εκ μέρους μας.
  Οχι διπλή ονομασία.
  Τα "χαρτιά" της Ελλάδας είναι τα χρήματα της ΕΟΚ και η ασφάλεια του ΝΑΤΟ.
  Αυτό επιζητούν.

  ΥΓ

  ...ας μην βιαστούν να πουν ορισμένοι ότι με βάση τα μεγέθη δεν αποτελούν τα Σκόπια κίνδυνο, θα είναι ένας εν δυνάμει μοχλός πίεσης.
  Αφήστε που ούτε οι Κοσσοβάροι αποτελούσαν κίνδυνο για την Σερβία ως μέγεθος....

 36. Αθ. Κλάρας avatar
  Αθ. Κλάρας 09/10/2008 01:13:41

  φίλε Ιθαγενή – Οι Αμερικάνοι διέλυσαν ολόκληρη Γιουγκοσλαβία για να επεκτείνουν την ζώνη επιρροής τους Φαντάζεσαι ότι θα πάρουν στα σοβαρά την γνώμη του Ελληνικού λαού; Το πολύ-πολύ πάνω στην οικονομική ύφεση να μας τραβήξουν μία δικτατορία ( όπως το ’67 ) για να καθίσουμε στα αβγά μας.
  Πρέπει να οργανώσουμε το εσωτερικό μας μπάχαλο, να πατήσουμε στα πόδια μας και μετά δεν θα έχουμε ανάγκη να κάνουμε δημοψήφισμα για να το δείξουμε στην δασκάλα.

 37. Greco avatar
  Greco 09/10/2008 01:25:15

  παντως ιθαγενη τι προτεινεις?να τους απωθησουμε τους σκοπιανους στη μογγολια απ'οπου καταγονται?

  καλως κακως ειναι γειτονες,εχουμε πολλα συμφεροντα στη χωρα τους,καλο πιστευω ειναι να τους αγκαλιασουμε προς αποφυγη μελλοντικων προβληματων οπως λες...
  δε βλεπω προσωπικα αλλη λυση(ο γεωγραφικος προσδιορισμος "βορεια" πιστευω ειναι το πρωτο βημα...τα αλλα θα ρθουν σιγα σιγα οταν μπουν στη εε)

 38. "νήπιος γέρων" avatar
  "νήπιος γέρων" 09/10/2008 02:41:02

  O “NΟΜΟΣ”, ...ινδο-ευρωπαιο-φοινικιστί


  Ο "Νόμος" για τους Έλληνες είναι οι συν-βάσεις, οι συν-θήκες, οι συν-φωνίες που οι ίδιοι οι άνθρωποι μιας κοινότητας- πόλης θεσπίζουν. Σύμφωνα, πάντα, με ό,τι φρονούν ως "φρόνιμο" κι είναι το «Φρόνημά» τους για το «καλόν καγαθόν» τής μακροημέρευσης της πόλης τους και, ΑΡΑ: των ίδιων, αλλά και των παιδιών- απογόνων τους.

  Ο "Νόμος" για όλους τους βάρβαρους Ανατολίτες δεσποτιστές (των Ιουδαίων συμπεριλαμβανομένων) παραχωρείται «αποκαλυπτικά». Δηλαδή, όταν οποιοδήποτε κοινωνικό-πολιτικό-νομικό ζήτημα απασχολεί τον λαό, αποκαλύπτεται «άφνω και εξαίφνης» η βούληση του Θεού/Θεών, σε επιλεγμένους («θεία χάρητι»!) προφήτες, medium, ενδιάμεσους, και, κατόπιν, "ελέω Θεού" επιβάλλεται (μέσω αυτών και μόνον αυτών) στον λαό, ως …Σύνταγμα, ή "Νόμος τού Κράτους"! As ...simple, as that!

  Ο Ηρόδοτος, αναφέρει στην «Ιστορία» του, ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα του τι είναι ο ελληνικός «Νόμος»: «Ο Ξέρξης ρωτά τον Δημάρατο, που τον συνοδεύει στην εκστρατεία, αν πιστεύει, ότι οι Έλληνες θα τολμήσουν να τα βάλουν με τις εξωφρενικά υπέρτερες δυνάμεις του. Η απάντηση του Δημάρατου είναι σαφής: “- Και βέβαια θα τολμήσουν οι 300 Σπαρτιάτες και οι 700 Θεσπιείς, γιατί η Ελλάδα είναι φτωχή χώρα και αναγκάζει τους κατοίκους της να είναι γενναίοι, η δε γενναιότητα («αρετή») είναι απόρροια της φρόνησης («σοφίας») και του ισχυρού «ΝΟΜΟΥ», που ορίζει την κοινή ζωή τους. Έπειτα, αμυνόμενοι αποφεύγουν την υποταγή σε έναν κύριο («Δεσποσύνη»), γι’ αυτό θα πολεμήσουν εναντίον οποιουδήποτε τους απειλεί με σκλαβιά («δουλοσύνη»), όσο μικρές κι αν είναι οι δυνάμεις τους σε σχέση με τις αντίπαλες”.

  Ο Ηρόδοτος κατέστησε σαφές, ότι στον πόλεμο με τους Πέρσες ο αποφασιστικός παράγοντας δεν ήταν δήθεν η φυσική υπεροχή των Ελλήνων. Η δύναμη αντίστασής τους βασίστηκε στον «ΝΟΜΟ» = κοινωνικό και πολιτικό σύστημα. Μέσω του «Νόμου», η γενναιότητα μιας κοινότητας, επομένως και ενός ολόκληρου στρατού, μεγαλώνει. Και ποιοτικά είναι κάτι διαφορετικό από το απλό άθροισμα της ατομικής γενναιότητας και αξιοσύνης», (Albrecht DIHLE, «Οι Έλληνες και οι ξένοι», Οδυσσέας).

 39. "νήπιος γέρων" avatar
  "νήπιος γέρων" 09/10/2008 03:10:40

  "ΕΠΙΚΡΑΤΈΕΙΝ Ή ΑΠΌΛΛΥΣΘΑΙ"

  Ας δούμε, τώρα, αναλυτικά, κάποια κεφάλαια του έβδομου βιβλίου, «Πολύμνια», και του όγδοου, «Ουρανία», της Ηροδότου Ιστορίης, απ’ τα οποία άντλησε ο κ. καθηγητής τις πληροφορίες για τις παραπάνω διαπιστώσεις και συμπεράσματα του, όσον αφορά τον Νόμο των Ελλήνων, αλλά, και, το σπουδαιότερο: την έμπρακτη εφαρμογή του!

  102. «Μια και με προτρέπεις, Βασιλιά, να σου πω οπωσδήποτε την αλήθεια, .. μάθε αυτό: παντοτινή σύντροφος της Έλλάδας είναι η ΦΤΩΧΕΙΑ της, την αγωνιστηκότητά της όμως την έχει αποκτήσει από αλλού. αυτή δηλαδή είναι δημιούργημα της ΣΟΦΙΑΣ των Ελλήνων και ενός απαράβατου κανόνα ζωής τους. Και ακριβώς την αγωνιστικότητά της αυτήν χρησιμοποιόντας ως όπλο η Ελλάδα, αποκρούει και κρατά μακριά της τόσο την φτώχεια όσο και την σκλαβιά.

  Και βέβαια τιμώ όλους τους Έλληνες .. όσα όμως θα αναφέρω δεν αφορούν όλους τους Έλληνες, αλλά μόνο τους Λακεδαιμόνιους, (: ο ομιλών Δημάρατος ήταν Σπαρτιάτης). Κατ’ αρχήν λοιπόν, δεν υπάρχει περίπτωση αυτοί να δεχθούν ποτέ οποιουσδήποτε δικούς σου όρους που θα αποσκοπούσαν στην υποδούλωση της Ελλάδας. Και όχι μόνο αυτό, αλλά θα σου αντισταθούν στο πεδίο της μάχης, ακόμα κι αν όλοι οι άλλοι Έλληνες υποκήψουν στην θέλησή σου. Όσο για τον αριθμό τους, μη ρωτάς πόσοι μπορεί να είναι, ώστε να είναι σε θέση να τα κάνουν αυτά. Γιατί αν τύχει να στρατευθούν χίλιοι εναντίον σου, η και λιγότεροι, ή πάλι και περισσότεροι, αυτοί όμως πράγματι θα πολεμήσουν», (Δημάρατος έφα).

  103. Ταύτα ακούσας Ξέρξης ΓΕΛΑΣΑΣ έφη: «Δημάρατε, τι κουβέντα ήταν αυτή που είπες; .. Γιατί ας εξετάσω το πράγμα με ότι είναι εξ ολοκλήρου προφανές. ΠΏΣ θα μπορούσαν χίλιοι ή δέκα ή και πενήντα χιλιάδες άνδρες, που είναι βέβαια όλοι τους εξίσου ελεύθεροι και οι οποίοι ΔΕΝ εξουσιάζονται από έναν μονάρχη, να αντισταθούν σ’ έναν τόσο μεγάλο στρατό!

  Γιατί, αν υποθέσουμε ότι εκείνοι είναι πέντε χιλιάδες, ΤΟΤΕ στον καθένα τους αντιστιχούν από χίλιοι δικοί μας, (: 5.000x1000 = 5.000.000 !;!). Και αν βέβαια διοικούνταν από έναν και μόνο ΔΕΣΠΟΤΗ, όπως συμβαίνει με μας, τότε καθώς θα τον φ ο β ό ν τ ο υ σ α ν, (: «ΦΟΒΟΣ», το θεμέλιο των Αποκαλυπτικών Μονοθεϊστικών θρησκειών και των πολιτικών ιδεολογιών τού «ελέω Θεού» ΔΕΣΠΟΤΙΣΜΟΥ, ή «Δικτατορίας των Βλακών»), θα ξεπερνούσαν τις δικές τους φυσικές δυνατότητες και θα αναδεικνύονταν σε πολύ καλύτερους.

  ΑΛΛΑ και θα αναγκάζονταν με την απειλή του ΜΑΣΤΙΓΙΟΥ να βαδίσουν εναντίον περισσοτέρων αντιπάλων, μολονότι οι ίδιοι θα ήταν λιγότεροι. Αν όμως αφήνονταν ε λ ε ύ θ ε ρ ο ι, δε θα ήταν δυνατό να κάνουν κανένα από αυτά τα δύο».

  104. Προς ταύτα Δημάρατος λέγει: «Βασιλιά, από την αρχή γνώριζα καλά ότι χρησιμοποιόντας την γλώσσα της αλήθειας δε θα σου πω πράγματα ευχάριστα .. Εγώ λοιπόν δεν διατείνομαι ότι είμαι σε θέση να πολεμήσω ούτε εναντίον δέκα ανδρών ούτε εναντίον δύο, ΑΝ μάλιστα εξαρτιόταν από την θέλησή μου, ΔΕΝ θα πολεμούσα ούτε και εναντίον ενός. Αν ΟΜΩΣ ήταν μέγάλη ανάγκη Ή άν ήταν ισχυρά τα κίνητρα που θα με εξωθούσαν σε αγώνα, ΘΑ πολεμούσα με την πιο μεγάλη ευχαρίστηση εναντίον κάποιου από αυτούς (: τους Πέρσες δορυφόρους), οι οποίοι ισχυρίζονται ότι ο καθένας του είναι ισοδύναμος με τρεις Έλληνες.

  Το ίδιο συμβαίνει και με τους Σπαρτιάτες: όταν δηλαδή μάχονται ένας προς έναν, τότε δεν υπολοίπονται από κανέναν σε ανδρεία, όταν όμως μάχονται ενταγμένοι σε στρατιωτικές μονάδες, τότε αναδεικνύονται ως οι γενναιότεροι από όλους ανεξαίρετα τους άνδρες».

  Ελεύθεροι γαρ εόντες ου πάντα ελεύθεροι εισι =
  «γιατί μολονότι είναι ελεύθεροι άνθρωποι, εν τούτοις στην ζωή τους δεν είναι πάντα ελεύθεροι».

  Έπεστι γαρ σφι ΔΕΣΠΟΤΗΣ ΝΟΜΟΣ = διότι υποτάσσονται στον …Δεσπότη “Νόμο” τους,

  «τον οποίο φ ο β ο ύ ν τ α ι π ο λ ύ π ε ρ ι σ σ ό τ ε ρ ο από ό,τι οι δικοί σου υπήκοοι εσένα. Εφαρμόζουν λοιπόν αυτά, τα οποία ο ΝΟΜΟΣ επιτάσσει. Και ο ΝΟΜΟΣ αυτός πάντα επιτάσσει το ίδιο πράγμα, δεν τους επιτρέπει δηλαδή να εγκαταλείπουν το πεδίο της μάχης, όσος κι αν είναι ο αριθμός του εχθρού, ΑΛΛΑ αντίθετα τους επιβάλει, παραμένοντας ακλόνητοι στις γραμμές τους», ΕΠΙΚΡΑΤΈΕΙΝ Ή ΑΠΌΛΛΥΣΘΑΙ, (= «ή ταν ή επί τας», «μολών λαβέ», «Ελευθερία ή Θάνατος», «ΟΧΙ, αέέέέρα»), «να προσπαθήσουν να υπερισχύσουν ή να σκοτωθούν.

  Αν όμως σου δίνω την εντύπωση ότι φλυαρώ…», (-σιγουράντζα, λέμε, θα σε δω, στου …Αιγάλεω- City το βουνό!). Αλλά σιγάν θέλω το λοιπόν. «Ο Δημάρατος λοιπόν με αυτά τα λόγια απάντησε»…

  (ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ)

 40. ahab avatar
  ahab 09/10/2008 07:34:14

  @Ψυχραιμία
  """"
  Εφ όσον όμως δεν έθεσε αλλο ζήτημα και το κράτος αυτό θεωρήθηκε διάδοχο της γιουγκοσλαβικης Μακεδονίας (εξ ου και το πρώην γιουγκοσλαβική κλπ) εννοείται ότι αποδέχθηκε τα στοιχεία που είχε με το Σύνταγμα της ενιαίας Γιουγκοσλαβίας που περιλαμβάνουν φυσικά μακεδονικό έθνος και μακεδονική γλώσσα.
  Το πως θα κατορθώσει όμως να επιρρίψει την ευθύνη για αυτά η σημερινή κυβέρνηση στους παλιούς εμένα δεν με ενδιαφέρει καθόλου.Το ζήτημα είναι ότι το έθνος και η γλώσσα είναι εκτός εμβελείας της Ελλάδος.Μόνο το όνομα του κράτους παίζει
  """"
  Παρατηρώ στα μηνύματα σου οτι με το παραπάνω σαθρό και ψευδές επιχείρημα προσπαθείς να περάσεις
  γραμμή οτι έθνος/γλώσσα ειναι τελειωμένη υπόθεση . Κάνεις λάθος εσκεμμένα ή όχι γιατί ποτέ δεν
  αποδεχθήκαμε το σύνταγμά τους .
  Συμφωνήσαμε να συζητήσουμε με τους σλάβους για ενα προυπάρχον αυθαίρετο status και για
  την αλλαγή αυτού σε όλες τις παραμέτρους .
  Αυτή την στιγμή συζητάμε μόνο για το όνομα χωρίς να έχουμε αποδεχθεί τίποτα άλλο.
  Δεν σημαίνει επειδή κάποιον φωνάζεις Γιαννάκη ενστερνίζεσαι και τις ιδέες του.
  Απο πού λοιπόν συνάγεις εσύ οτι έθνος/γλώσσα έχουν τελεσιδικήσει .
  Διάβασα θα μας θεωρήσουν οι ξένοι γραφικούς μην χέσω καμμιά μούρη τώρα.

  Θα το ήθελαν κάποιοι δικοί μας να κλείσουν την υπόθεση κατ΄ αυτόν τον τρόπο εξυπηρετώντας
  άλλα συμφέροντα αλλά δεν θα τους γίνει η χάρι.

  Και για να τελειώνουμε τα περι έθνους.
  Σκοπιανοί και Βούλγαροι ειναι ίδια ράτσα . Νοιώθουν και ενεργούν κατα τον ίδιο τρόπο.
  Γνωστά τα περί ΙΙ ΠΠ με το που μπήκαν οι Γερμανοί στην Γιουγκοσλαβία υψωθήκαν εκατομμύρια
  Βουλγάρικες σημαίες στη Βαρδαρία (Σκόπια) , όπως ειναι και κοινό μυστικό οτι οι περισσότεροι
  Σκοπιανοί έχουν και Βουλγαρικό διαβατήριο.
  Λοιπόν έχουν τον ίδιο πολιτισμό , την ίδια ιστορία, τα ίδια ήθη/έθιμα, ίδια νοοτροπία, ίδιες ιδέες
  ίδια συμπεριφορά .
  ΄Ολα αυτά προέρχονται απο την ίδια συνείδηση και τις ίδιες αξίες που έχουν αυτοί οι άνθρωποι
  τα οποία και συνιστούν αυτό που αποκαλούμε ΕΘΝΟΣ.
  Ανεπίσημα το δέχονται, επίσημα οχι , γιατί υπάρχει η πολιτική της επέκτασης και της μεγάλης
  Βουλγαρίας .

  Στο κάτω κάτω αν δεν αλλάξουν κεφάλι και αφου ειναι ξεκάθαρη η δολιότητα τους να θεωρηθεί εχθρικό κράτος και να κλείσουν τα σύνορα όπως είμασταν με την Αλβανία .

 41. ψυχραιμια avatar
  ψυχραιμια 09/10/2008 08:28:30

  @ αhab
  To επιχείρημα μπορεί να είναι σαθρό αλλά αυτό θα χρησιμοποιήσει ο Νίμιτς για να επισημάνει ότι το έθνος και η γλώσσα ήδη αναγνωρίζονται και μεχρι στιγμής εάν έχεις παρατηρήσει όλα τα κόμματα αποφεύγουν να τοποθετηθούν και απλώς λένε ότι δεν είναι ζήτημα της παρούσας διαπραγμάτευσης το έθνος και η γλώσσα γιατί ξέρουν ότι δεν τους παίρνει.
  Εάν όμως το 1992 ΠΡΙΝ την αναγνώριση των Σκοπίων από τον ΟΗΕ είχαν δεχθει τις προτάσεις Πινέιρο τώρα θα ονομάζονταν Νοβαμακεντόνια και θα ήσαν νεομακεδονικό έθνος με νεομακεδονική γλώσσα.
  Δε βαριέσαι,μια ζωή τα ίδια.Εάν ένας λαός δεν έχει εμπιστοσύνη στους ανθρώπους που ψηφίζει δεν είναι δυνατόν να λαμβανονται και οι καλύτερες αποφάσεις.
  Στην προκειμένη περίπτωση ο Σαμαράς έριξε το Μητσοτάκη,ο Ανδρέας έβαλε το εμπάργκο και φθάσαμε στο FYROM που ουσιαστικά τους αναγνώρισε ως συνέχεια της Σοσιαλιστικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας της ενιαίας Γιουγκοσλαβίας με όλα όσα αυτό συνεπάγεται.Επιτυχία είναι ο τσαμπουκάς έστω και αν το τελικό αποτέλεσμα είναι χειρότερο απ ότι χωρίς αυτόν.

 42. ahab avatar
  ahab 09/10/2008 09:08:15

  Και με το Νεομακεδονικό πάλι θα είχαμε τα ίδια προβλήματα ενδεχομένως και χειρότερα .
  Αυτούς τους ενδιαφέρει η δική μας αναγνώριση για την εν συνεχεία εδραίωση άλλων μεγαλύτερων απαιτήσεων. Αυτό ειναι φανερό.
  Σοβαρά επιχειρήματα έχουμε και θα μπορούσαμε να ξεμπερδεύουμε εύκολα μαζύ τους , αλλά στα κόμματα δυστυχώς πλήν ελαχίστων έχουμε ανθρώπους μειωμένου ψυχισμού και με έλλειψη κοινού νού πέραν των σκοπιμοτήτων. Να θυμηθούμε αυτόν που έλεγε "μπούρδες" τα περι ονόματος

  Το να μην αποδέχεσαι δολιότητες δεν σημαίνει τσαμπουκάς.
  Αν μιλήσεις με ξένους(ειδικά Αμερικανούς) όλοι λένε το ίδιο πράγμα "f...΄em up" .

 43. γιαννης avatar
  γιαννης 09/10/2008 09:20:04

  Τι μας λες ρε ψυχραιμία; Το πακέτο Πινέιρο ΠΟΤΕ δεν το συζήτησαν καν οι Σκοπιανοί! Το λέει και ο Γκλιγκόροφ στο βιβλίο του. Άλλωστε το απέρριψαν και οι πολιτικοί αρχηγοί ΜΕΤΑ την αποπομπή Σαμαρά από το ΥΠΕΞ. ΜΠΡΑΒΟ σε όλους που το απέρριψαν τότε. Και μπράβο σε όλους όσους δεν δέχονται ένα κράτος που σε λίγο δεν θα υπάρχει να κληρονομήσει το όνομα ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ. Μπράβο σε όσους δεν δέχονται να δεχτούμε έθνος και γλώσσα Μακεδόνων και βα αναγνωρίσουμε δικαιώματα σοτυς Βούλγαρους στη "Νοτιομακεδονία". Προφανώς δεν αναφέρομαι στη Ντόρα!

 44. isnogood avatar
  isnogood 09/10/2008 10:04:13

  Σε εκείνους που μιλούν για πακέτο Πινέιρο...
  Δεν συμφώνησαν ΠΟΤΕ οι Φυρόμιανς-νεοβούλγαροι.
  Είναι προπαγάνδα του Μητσοτάκη τόσα χρόνια εναντίον του Σαμαρά.
  Η λύση είναι μια: το θέμα το αφήνουμε να σέρνεται χωρίς να φύγουμε απο τη διαπραγμάτευση, μέχρι να ΔΙΑΛΥΘΟΥΝ.
  Απορώ γιατί δεν αξιοποιήσαμε ακόμη τον παράγοντα ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ στην ολη επιχειρηματολογία μας...
  ΑΠΟΡΩ...
  Πάμε τώρα στις ΔΥΟ καταγγελίες που έχω να κάνω προς τον πρωθυπουργό ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ για την πρόεδρο της Μ.Κ.Ο. που κυβερνάει σήμερα το Ελληνικό ΥΠΕΞ: την Ντόρα.
  : είναι δυνατόν να παίρνει προσωπικά η ΙΔΙΑ τηλέφωνο, εν ενεργεία Μητροπολίτη και να τον παρακαλεί με ευγενικό τρόπο- έντονα όμως- να μην βγάλει στη δημοσιότητα ΧΑΡΤΗ των αμερικανών, ο οποίος δείχνει τις χώρες των Βαλκανίων και στη θέση της Ελλάδας στην περιοχή της Θεσσαλονίκης, να γράφει ‘περιοχή της Μακεδονίας υπό ελληνική ΚΑΤΟΧΗ’ γιατί θα δημιουργήσει πρόβλημα με την κυβέρνηση των ΗΠΑ;
  Θα έκανε τέτοια παρέμβαση υπουργός των εξωτερικών που ανήκει στη Ν.Δ. ή που ανήκει στον ΣΥΡΙΖΑ;
  Και μια δεύτερη ερώτηση κύριε πρωθυπουργέ: θα εξαπέλυε ποτέ υπουργός των εξωτερικών της Ελλάδας, δριμύτατη επίθεση σε ΒΟΥΛΕΥΤΗ του ελληνικού κοινοβουλίου, επειδή ΠΗΓΕ στην ΚΟΜΟΤΗΝΗ και χαιρέτισε εκδήλωση ΠΟΝΤΙΑΚΩΝ οργανώσεων με θέμα ‘τρεις γενοκτονίες μια στρατηγική’ και στον χαιρετισμό του καυτηρίασε τις προκλήσεις του ΤΟΥΡΚΙΚΟΥ ΠΡΟΞΕΝΕΙΟΥ;
  Είναι δυνατόν η κυρία Μπακογιάννη να ΕΠΙΠΛΗΤΕΙ τον πρώην πρόεδρο της ελληνικής βουλής κύριο ΑΠΟΣΤΟΛΟ ΚΑΚΛΑΜΑΝΗ, επειδή …είπε την ΑΛΗΘΕΙΑ;
  Είναι υπουργός των εξωτερικών της Ελλάδας η κυρία αυτή ή πρόεδρος σε κάποιο ίδρυμα του ΣΟΡΟΣ;

  Αναστάσιος Κ

  Υ.Γ.
  Δεν πρέπει ποτέ να ξεχνάμε οτι ο ΠΡΩΤΟΣ εχθρός μας είναι το κεμαλικό καθεστώς της ΤΟΥΡΚΙΑΣ, που στηρίζει ΧΡΗΜΑΤΙΚΑ μαζί με τον ΣΟΡΟΣ τους Φυρόμιανς.

 45. HM avatar
  HM 09/10/2008 10:08:19

  Το ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΟ ΔΙΑΚΥΒΕΥΜΑ είναι η ΕΘΝΟΤΗΤΑ. Όσο εμείς δεν τους χαρίζουμε την εθνική ταυτότητα του Μακεδόνα δεν είναι τίποτα. Δεν πρέπει για κανένα λόγο να αποδεχθούμε οποιαδήποτε λύση πριν ξεκαθαρίσει οριστικά το ζήτημα της εθνικής ταυτότητας άρα και της γλώσσας. Αναφορικά με το φόβητρο της μεγάλης Αλβανίας, αργά ή γρήγορα οι Αλβανοί θα είναι πλειοψηφία στα Σκόπια, ποιός θα τους κρατήσει κάτω από μία ψεύτικη συνταγματική ονομασία. Είναι θέμα χρόνου να διασπάσουν το θνησιγενές κρατίδιο.
  Πρόταση: Ας σταματήσουμε να τους αναφέρουμε ως FYROM και ας διαλέξουμε κάτι άλλο π.χ. Σκόπια, ας τους αποδώσουμε μία εθνική ταυτότητα Σκοπιανοί(;) και ας ονομάσουμε το ιδίωμά τους Σκοπιανό. Ας προγραμματίσουμε ετήσιες στρατιωτικές ασκήσεις με την ανθρωπιστική αποστολή σε περίπτωση εθνοτικής κρίσεως στα Σκόπια να περάσουμε τα σύνορα προκειμένου να εγκαταστήσουμε ζώνη ασφαλείας 50 χιλ. και να υποστηρίξουμε ανθρωπιστικά τους πρόσφυγες. Τέλος ας αρχίσουμε να διαμαρτυρόμαστε για την Ελληνική μειονότητα που καταπιέζεται στα Σκόπια ή, εάν μας αποδείξουν πως αυτή είναι ανύπαρκτη, για την γενοκτονία του υπέστη.

 46. Ο Χαζος του χωριου avatar
  Ο Χαζος του χωριου 09/10/2008 10:11:22

  Μηπως η μουγγα στην καταθεση για Ζημενς, εξηγει την αυξημενη (που φτασαμε) ενδοτικοτητα της Ντορας για το Σκοπιανο?

  Στην πολιτικη,και δη στην διεθνη σκηνη, αν σε κρατανε απο καπου βρασε ορυζον...

 47. isnogood avatar
  isnogood 09/10/2008 10:22:45

  @Ο χαζός του χωριού

  Συμφωνώ με το σχόλιο
  Σίγουρα την κρατάνε...

 48. ΠΕΑ ΚΥΑΝΑ avatar
  ΠΕΑ ΚΥΑΝΑ 09/10/2008 10:26:20

  Τόσον καιρό το λέγαμε ότι δεν πρέπει να αποκαλείται η εθνότητα και η γλώσσα ως "μακεδονική". Η κ. Ντόρα πότε δεν ακούμπησε το θέμα αυτό.

 49. ψυχραιμια avatar
  ψυχραιμια 09/10/2008 10:57:39

  Εάν η Ελλάδα δεν απέρριπτε το πακέτο Πινέιρο δεν ξέρω αν θα επέμεναν τα Σκόπια να μη συζητούν και να μην αναγνωρίζονται από καμμία χώρα της ΕΕ και τις ΗΠΑ-γιατί ήταν ευρωπαικό πακέτο και δεν τους αναγνώριζαν αν το απέρριπταν.
  Ας έλθουμε όμως στο σήμερα.Λέει κάποιος "εμείς να μην τους αναγνωρίσουμε ως Μακεδονία" και οι υπολοιποι ας κάνουν ότι θέλουν.
  Αυτό είναι το μόνο εύκολο αφού είναι ακριβώς η θέση των Σκοπίων που προτείνουν η Ελλάδα να τους αναγνωρίζει με όποιο όνομα θέλει και να αφήσει τον υπόλοιπο κόσμο ήσυχο.Εμείς όμως -δηλαδή η κυβέρνηση και τα κόμματα δεν θέλουμε αυτό.Ζητούμε ονομασία ΚΟΙΝΗΣ ΑΠΟΔΟΧΗΣ δηλαδή και ο υπόλοιπος κόσμος να τους αναγνωρίζει με το ίδιο όνομα όπως εμείς.Εάν δεχόμαστε εμείς να τους αναγνωρίζουμε ως Δημοκρατία των Σκοπίων και οι υπόλοιποι ως Δημοκρατία της Μακεδονίας το θέμα λυνόταν αμέσως.
  Αρα ζητούμε ονομασία κοινής αποδοχής μέσω συνομιλιών στον ΟΗΕ.Αλλά οι συνομιλίες στον ΟΗΕ βασίζονται στις αποφάσεις του που μνημονεύουν την Ενδιάμεση Συμφωνία που προβλέπει όνομα FYROM.
  Kαι το ΦΥΡΟΜ σημαίνει -το λεει το όνομα - ότι το κράτος αυτό είναι η συνέχεια της Ομόσπονδης Σοσιαλιστικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας της Γιουγκοσλαβίας έχοντας κληρονομήσει τα εδάφη,τους πληθυσμούς,τις εθνότητες,τις γλώσσες κλπ.με μόνο ζήτημα προς διαπραγματευση το όνομα του κράτους.
  Εκεί βρισκόμαστε τώρα.Λέει άλλος να καθυστερήσουμε.Από το 1995 καθυστερούμε.Τώρα όμως αυτοί ζητούν να μπουν στο ΝΑΤΟ και εμείς αρνούμαστε.Η άρνηση πρέπει να δικαιολογηθεί και μπορεί να δικαιολογηθεί μόνο με βάση τις διαπραγματεύσεις στον ΟΗΕ.Η άρνηση υποστηρίζεται από ορισμένους συμμάχους (Γαλλία) που έχουν και βέτο στον ΟΗΕ αλλά μέχρις ορίου δηλ. μέχρι να μη ζητούμε πράγματα που όλοι θεωρούν παράλογα δηλ. να φύγει τελείως το Μακεδονία.
  Αυτός είναι ο λόγος που και πριν το Βουκουρέστι και πρόσφατα πριν τη Συνέλευση του ΟΗΕ πάντα η Μπακογιάννη πάει στο Παρίσι,για να μάθει τα όρια της γαλλικής στήριξης.

 50. aksiokraths avatar
  aksiokraths 09/10/2008 12:52:15

  Μόνο ένα συμπέρασμα αρμόζει: **ΑΙΣΧΟΣ**.

  Για τις ηγετικές ματαιοδοξίες μιας και μόνο οικογένειας, διαπραγματευόμαστε την Ιστορία ΜΑΣ.

  Λήξη των διαπραγματεύσεων *ΤΩΡΑ* και άμεσες εκλογές.

  Μένω πάντα με την απορία και με το παράπονο: τελικά, η ΤΣΙΠΑ χάθηκε τελείως σ' αυτή τη χώρα;;

 51. Petros avatar
  Petros 09/10/2008 13:22:18

  "Σύμφωνα με πληροφορίες η πρόταση Νίμιτς προβλέπει την ονομασία "Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας" για διεθνή χρήση και με ισχύ σε όλους τους διεθνείς οργανισμούς." SKAI

  Ο κ. Νίμιτς επιχείρησε να ικανοποιήσει, εν μέρει, και τις δύο πλευρές, αφήνοντας πάντως, προς το παρόν, ασαφές το θέμα της εθνικής ταυτότητας. Ετσι, προτείνει ως ονομασία το «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας». Η ονομασία αυτή, σύμφωνα με την πρόταση, θα αφορά τη διεθνή χρήση και θα έχει ισχύ σε όλους τους διεθνείς οργανισμούς. Παράλληλα, θα υπάρξει σύσταση, επικυρωμένη από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, για υιοθέτηση της νέας ονομασίας στις διμερείς σχέσεις της ΠΓΔΜ με τρίτες χώρες. Η πρόβλεψη για σύσταση συνοδεύεται από αναφορά σε δέσμευση από τις δύο χώρες ότι καμιά δεν θα ασκήσει επιρροή προς τρίτα μέρη για υιοθέτησή της ή όχι.

  Σε σχέση με τα διαβατήρια, προτείνεται να αναγράφεται στην εξωτερική όψη τους η νέα ονομασία (Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας) και η συνταγματική ονομασία στα αγγλικά, αλλά και με σλαβικούς χαρακτήρες. Προβλέπεται επίσης ότι κανένα κράτος δεν θα κάνει χρήση του όρου Μακεδονία χωρίς προσδιορισμό. Στην περίπτωση της ΠΓΔΜ ως τέτοιος νοείται το Δημοκρατία, που μπαίνει μπροστά από τη συνταγματική ονομασία. Ο κ. Νίμιτς προτείνει, τέλος, μεταβατική περίοδο τριών μηνών για ολοκλήρωση των απαραίτητων αλλαγών προς εφαρμογή της συμφωνίας. ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

 52. Petros avatar
  Petros 09/10/2008 13:22:49

  Μάλλον έπεσες έξω στις αποκλειστικές πληροφορίες σου...

 53. Petros avatar
  Petros 09/10/2008 13:25:03

  Εν μέρει

 54. "νήπιος γέρων" avatar
  "νήπιος γέρων" 09/10/2008 15:14:25

  ΝΑ ΒΡΟΥΝΕ ΟΝΟΜΑΣΙΑ ΣΤΗΝ ΓΛΩΣΣΑ ΤΟΥΣ ΟΙ ΣΚΟΠΙΑΝΟΙ


  ΔΕΝ είναι δυνατόν να δεχτούμε αυτοί οι άνθρωποι να ονομασθούν "Μακεδόνες", γιατί αυτό θα υπονόμευε, θα έθετε σε αμφισβήτιση και στην ουσία θα ακύρωνε το εθνικό μας όνομα, "Έλληνες".

  ΔΙΟΤΙ, ενώ οι Μακεδόνες είναι Έλληνες και, ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ, οι Έλληνες από αρχαιοτάτων χρόνων μιλούν ΜΟΝΟΝ ελληνικά, θα υπάρχουν "Μακεδόνες" που δεν θα μιλούν ...ελληνικά, -όπερ άτοπον.

  Το ότι οι Μακεδόνες ήταν Αργείοι- Ηρακλειδείς- Δωριείς => ΕΛΛΗΝΕΣ, δεν το συζητάμε. Ούτε το ότι οι Έλληνες αυτοπροσδιορίζονταν ως "Πας μη Έλλην Βάρβαρος". ("Βαρ-βαρ-ος", δε, γιατί ΔΕΝ ΜΙΛΑΕΙ ΕΛΛΗΝΙΚΑ, -και όλο κάτι "βαρ" και "βαρ" ακούγεται να λέει). Επίσης, δηλώνεται ότι, "αύτις δε το Ελληνικόν, εόν όμαιμόν τε και ΟΜΟΓΛΩΣΣΟΝ, και θεών τε ιδρύματά τε κοινά και θυσίαι ήθεά τε ομότροπα"*.

  Οι πλέον πολιτικά φιλελεύθεροι απ' αυτούς τους μοναδικούς του κόσμου "μη Βαρ- βάρ-ους", οι Αθηναίοι, φτάνουν, τον 4ο π.Χ. "χρυσούν αιώνα", να αλλάξουν αυτοπροσδιορισμό και να ανακαλύψουν την Άμεση Δημοκρατία. Έκτοτε, -και ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ-, "Έλληνες καλούνται οι της ημετέρας Παιδείας μετέχοντες". Και πάλι η γλώσσα παίζει τον πρώτο ρόλο στον αυτο-προσδιορισμό τους, ΑΦΟΥ, η "ημετέρα Παιδεία" ΜΟΝΟ μέσω της ελληνικής γλώσσας μεταβιβάζεται. (Σε όλες τις γλώσσες του κόσμου, οι επιστημονικές ορολογίες είναι ελληνικές).

  ΕΜΕΙΣ, -θεωρητικά, θες, συμφεροντολογικά, θες, πολιτικά, θες, υπαρκτά, θες-, είμαστε οι απόγονοι των Αρχαίων Ελλήνων. Απόδειξη; Δεν υπάρχει, αλλά, τουλάχιστον, ΜΙΛΑΜΕ ΕΛΛΗΝΙΚΑ και κατοικούμε στο ίδιο γεωγραφικό (και συμπαντικό) μήκος και πλάτος. Επίσης, πολεμάμε σαν αυτούς, ("Οι ήρωες πολεμούν σαν Έλληνες"- 1940) και είμαστε και ΕΜΕΙΣ σαν κι αυτούς ..."ερ"-ωτευμένοι με την "έρ"-ιδα και τις "ερ"ωτήσεις, "άπιστοι Θωμάδες" και καχύποπτοι. Αυτά, βέβαια, δεν οφείλονται σε ...εξωγήινους, γονίδια και φυλετική υπεροχή, αλλά στο ότι κι ΕΜΕΙΣ όπως κι αυτοί ζούμε, εδώ και αιώνες, στο ίδιο Περιβάλλον- κλιματολογικές συνθήκες- συμπαντικές επιρροές:

  «Οι λαοί, οι οποίοι κατοικούν σε ψυχρές περιοχές και στην Ευρώπη, είναι πραγματικά θαρραλέοι, (: "ρώμη" = δύναμη), υπολοίπονται ΟΜΩΣ σε πνευματικό πολιτισμό. Σέβονται αληθινά την ελευθερία τους, είναι ΟΜΩΣ ανίκανοι στη διαμόρφωση της π ο λ ι τ ε ί α ς τους και ως εκ τούτου ΔΕΝ είναι σε θέση να δεσπόσουν των γειτόνων τους. Οι λαοί της Ασίας αληθινά από πνευματική και καλλιτεχνική άποψη στέκουν υψηλότερα, γι’ αυτό ΟΜΩΣ τους λείπει η ανδρεία και εξ αυτού βρίσκονται σε συνεχή κατάσταση εξαρτήσεως και δουλείας.

  Η ελληνική φυλή ΟΜΩΣ συνδυάζει και τα δύο πλεονεκτήματα, καθώς οι χώροι εγκαταστάσεώς της καταλαμβάνουν ΚΛΙΜΑτο-ΛΟΓΙΚΩΣ μία μέση θέση, (: "μέτρον"). Επειδή αυτός ο λαός είναι θαρραλέος και συγχρόνως πνευματικά στέκεται ψηλά, γι’ αυτό χαίρεται συνεχώς την ελευθερία, εμφανίζει τις κάλλιστες μορφές πολιτείας και ΘΑ ήταν ικανός να δεσπόση σε όλους τους λαούς, ΕΑΝ συνεκροτείτο σ’ ένα ενιαίο κράτος», ΠΟΛΙΤΙΚΑ, 7, 7.

  Αυτό το τελευταίο αποτέλεσε την ΠΟΛΙΤΙΚΗ του Φιλίππου και του Αλεξάνδρου, όπως και το εφαλτήριο της εκστρατείας στην Ασία. Εκστρατεία από την οποία προήλθε ο εξελληνισμός και των Εβραίων, με συνέπεια την δημιουργία του Χριστιανισμού, αργότερα. Αυτός, εν τέλει, έμελλε να σφαγιάσει τους Έλληνες και να καταβαραθρώσει τον ελληνικό Πολιτισμό σε τέτοιο σημείο, ώστε έγιναν μέχρι και οι Έλληνες ...Χριστιανοί, (: οι Μανιάτες τελευταίοι, τον ...9ο αι.), αν και καθαρά δηλώνεται στα ιερά τους βιβλία: "Πας μη Χριστιανός ...Έλλην". Και οι Πατέρες, ΟΜΩΣ, για Παιδεία μιλούσαν. Όχι για φυλετική καταγωγή. Για "Έλληνες τω πνεύματι". Το να είσαι Έλληνας, είναι και "ΦΡΟΝΗΜΑ", ιδεο-λογία, πολιτική, -γιά! Γι' αυτό και οι ελληνικής καταγωγής Χριστιανοί ονομάστηκαν, έκτοτε, "Ρωμηοί", για να μην ...ντρέπονται ως Έλληνες! Πάντοτε η γλώσσα έπαιζε τον ρόλο της ειδοποιού διαφοράς Ελλήνων - Ξένων, ή "Βαρβάρων"...
  ***

  Εκτός αν έχει αποφασιστεί ότι, αυτά είναι μαλ___ες και "Έλληνες καλούνται, πλέον, οι κάτοικοι μιας χώρας που λέγεται Ελλάδα", απλά, για λόγους φοκλορικούς- λαο"γραφικούς" και ευκολίας- τυποποίησης.

  -----------
  * «Έπειτα πάλι, είναι η ελληνική μας καταγωγή, πράγμα που σημαίνει πως έχουμε το ίδιο αίμα και την ίδια γλώσσα, αλλά και κοινούς λατρευτικούς χώρους για τους θεούς μας και ίδιας επίσης μορφής θυσίες και έθιμα", Ηρόδοτος, "Ουρανία", 144, μετ. Γαβριήλ Συντομόρου, Ζήτρος - Το Βήμα

 55. ahab avatar
  ahab 09/10/2008 15:19:49

  @Ψυχραιμία , λές
  """
  το κράτος αυτό είναι η συνέχεια της Ομόσπονδης Σοσιαλιστικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας της Γιουγκοσλαβίας έχοντας κληρονομήσει τα εδάφη,τους πληθυσμούς,τις εθνότητες,τις γλώσσες κλπ.με μόνο ζήτημα προς διαπραγματευση το όνομα του κράτους.
  """

  ΄Εχεις ενα τρόπο που προκαλείς μπορεί και σκόπιμα
  να το διασκεδάζεις. Αν ειναι έτσι μαζύ σου.

  Συμπερασματικά λές οτι επειδή κληρονόμησαν τον Ελληνισμό της περιοχής άρα οι σλάβοι βαπτίστηκαν ΄Ελληνες και τα Σκόπια ειναι η Μακεδονία ?

  Το έχω ξαναγράψει και το ξαναγράφω να εμπεδωθεί
  γιατί μας διαβάζουν και κάποιοι άλλοι

  1887... Σύμφωνα με τον Γάλλο ιστορικό Victor Berard υπήρχαν 18.450 ΄Ελληνες μαθητές
  σε 333 Ελληνικά σχολεία εκ των οποίων 286 στην ευρύτερη περιοχή Μοναστηρίου
  και 9 σχολεία μέσα στα Σκόπια με 300 ΄Ελληνες μαθητές

  1903 ...Απο στατιστικές Οθωμανικής αυτοκρατορίας που αντίγραφα επίσης υπάρχουν στο Φανάρι
  στην περιοχή μεταξύ Θεσσαλονίκης και Μοναστήρι υπήρχαν 984 Ελληνικά σχολεία με 58.000 μαθητές.

  1907 Σύμφωνα με τον Γάλλο ιστορικό Michel Paillares στην ίδια περιοχή υπήρχαν 998 Ελληνικά
  σχολεία με 1463 δασκάλους και 59.640 μαθητές.
  Σχετικές αναφορές και απο τον Αγγλο ιστορικό Douglas Dakin

  Τι έγινε όλος αυτός ο Ελληνισμός ?
  κάναν λάθος αυτοί οι άνθρωποι πιστεύοντας
  οτι ειναι ΄Ελληνες, ή κάποιοι συνέχεια μας κοροϊδεύουν προσπαθώντας να τους δώσουν αρχικά
  σλαβική ρίζα και αφού δεν έπιασε "Μακεδονική" .
  Εμείς δε οι πανηλίθιοι καθόμαστε και τους ακούμε
  αντί να τους ρίξουμε μια γιαουρτο-στραπατσάδα.

 56. "νήπιος γέρων" avatar
  "νήπιος γέρων" 09/10/2008 15:43:45

  “ΕΠΙΚΡΑΤΈΕΙΝ Ή ΑΠΌΛΛΥΣΘΑΙ”, (ΙΙ)


  Όταν έφθασαν, πλέον, οι Πέρσες στην Ελλάδα...

  223. «.. Εκείνη λοιπόν την ώρα και οι βάρβαροι του Ξέρξη προχωρούσαν και το ίδιο έκαναν και οι Έλληνες του Λεωνίδα, αυτοί μάλιστα σαν άνδρες που βάδιζαν με σκοπό την επιθανάτια έξοδό τους από τη ζωή .. Κατά τη μέρα αυτή οι αντίπαλοι συνεπλάκησαν έξω από τα στενά, και έπεφτε στο πεδίο της μάχης μεγάλος αριθμός βαρβάρων. Γιατί από πίσω, οι ηγήτορες των ταγμάτων κρατώντας ΜΑΣΤΙΓΙΑ χτυπούσαν κάθε πολεμιστή, αναγκάζοντάς τους να προχωρούν συνεχώς προς τα μπρος. Πολλοί εξάλλου απ’ αυτούς έπεφταν και μέσα στην θάλασσα και πνίγονταν, αλλά και πολύ περισσότεροι ακόμα καταπατούνταν ζωντανοί, χωρίς κανένας να νοιάζεται για τον χαμό του άλλου. Επειδή δηλαδή οι Έλληνες γνώριζαν καλά τον σκοτωμό που επρόκειτο να τους προκαλέσουν εκείνοι που κινήθηκαν κυκλωτικά γύρω από το βουνό, χρησιμοποιούσαν εναντίον των βαβάρων όσο το δυνατό μεγαλύτερο απόθεμα σωματικής δύναμης διέθεταν, πολεμώντας σαν π α ρ ά φ ρ ο ν ε ς, και χωρίς να λογαριάζουν καθόλου τη ζωή τους».

  226. «Οι Λακεδαιμόνιοι λοιπόν και οι Θεσπιείς έφτασαν σε τέτοιο σημείο ηρωισμού. διηγούνται όμως ότι μεγαλύτερη γενναιότητα έδειξε ο Σπαρτιάτης Διηνέκης. Σ’ αυτόν μάλιστα αποδίδουν ότι είπε την φράση εκείνη, όταν, πριν ακόμη συμπλακούν με τους Μήδους, άκουσε από κάποιον Τραχίνιο να λέει ότι όταν οι βάρβαροι αρχίζουν να τοξεύουν, ο ήλιος κρύβεται από τα πολυάριθμα βέλη τους, γιατί τόσος μεγάλος είναι ο αριθμός τους. Αναφέρουν λοιπόν πως εκείνος, χ ω ρ ί ς να τ α ρ α χ θ ε ί από τα λόγια αυτά .. είπε πως όλες οι ειδήσεις που είπε ο τραχίνιος φίλος ήταν καλές, γιατί ΑΝ οι Μήδοι έκρυβαν με τα βέλη τους τον ήλιο, οι Έλληνες ΘΑ πολεμούσαν εναντίον τους κάτω από την προστασία της σκιάς και όχι στον ήλιο!»…

  229. Για δύο δε εκ τούτων των τριακοσίων που λέγονταν Εύρυτος και Αριστόδημος, αναφέρουν τα εξής: ενώ δηλαδή εξαρτιόταν από τους ίδιους, χρησιμοποιώντας και οι δυο την ίδια δικαιολογία, ή να σωθούν και να γυρίσουν στην Σπάρτη, - γιατί, καθώς υπέφεραν από βαριά μορφής οφθαλμία, ο Λεωνίδας τους είχε επιτρέψει να φύγουν από το στρατόπεδο, και βρίσκονταν έτσι κατάκοιτοι στους Αλπηνούς – ή, αν βέβαια δεν ήθελαν να επιστρεψουν στην πατρίδα, να σκοτωθούν μαζί με τους άλλους.

  Και ενώ λοιπόν είχαν την δυνατότητα να κάνουν ένα από αυτά τα δύο, διηγούνται ότι δε θέλησαν να συμφωνήσουν, αλλά οι γνώμες τους διχάστηκαν.

  Έτσι ο ΕΎΡΥΤΟΣ, όταν έμαθε για την κυκλοτική κίνηση των Περσών, λένε ότι ζήτησε τα όπλα του, τα ζώστηκε και ΔΙΕΤΑΞΕ το δούλο του να τους οδηγήσει εκεί όπου γινόταν η μάχη. Και όταν οδηγήθηκε εκεί, διηγούνται ότι εκείνος που τον μετέφερε σηκώθηκε και έφυγε, ενώ ο Εύρυτος ΌΡΜΗΣΕ σ’ αυτούς που μάχονταν και σκοτώθηκε!

  Και για τον Αριστόδημο πάλι αναφέρουν ότι λιγοψύχησε και σώθηκε. Αν ο Αριστόδημος ήταν μόνος του άρρωστος κι επέστρεφε στη Σπάρτη, ή κι αν ήταν δυο οι άρρωστοι, όπως τώρα, κι επέστρεφαν και οι δυο τους, θεωρώ ότι οι Σπαρτιάτες δεν θα εκδήλωναν κανένα αίσθημα οργής εναντίον τους ..

  231. Απονοστήσας (= επιστρέφοντας) δε ες Λακεδαίμονα ο Αριστόδημος, «όλοι τον περιφρονούσαν και τον κορόιδευαν, και καθώς όλοι τον αντιμετώπιζαν με τον τρόπο αυτό, ο ίδιος περνούσε μια ατιμασμένη ζωή. Γιατί κανένας Σπαρτιάτης δεν του έδινε φωτιά να ανάψει ούτε και του μιλούσε κανείς, και ο ίδιος αισθανόταν ντροπή, που όλοι τον φώναζαν με το όνομα “ο τρέσας Αριστόδημος”- «ο τρεμουλιάρης- φοβιτσιάρης Αριστόδημος». Ο ίδιος ΟΜΩΣ στην μ ά χ η των Π λ α τ α ι ώ ν πήρε πίσω όλα εκείνα για τα οποία τον κατηγορούσαν.

  232. Λέγεται δε και άλλον, «ότι διασώθηκε και άλλος από τους τριακόσιους που είχε σταλεί αγγελιοφόρος στην Θεσσαλία, και του οποίου το όνομα είναι Παντίνης. Λένε μάλιστα ότι, όταν αυτός επέστρεψε στη Σπάρτη α π α γ χ ο ν ί σ τ η κ ε, επειδή ο κόσμος του φερόταν με ατιμοτικό τρόπο», Πολύμνια, μετ. Γαβριήλ Συντομόρου, Ζήτρος, το Βήμα
  @

  Τι, άραγε, θα κατάφερνε μια ομάδα παιδιών μας, σήμερα, ΑΝ τα εκπαιδεύαμε από γεννησημιού τους με τέτοια ΙΔΑΝΙΚΑ; Ποιος τα φοβάται αυτά τα ιδανικά; Κι αν τα φοβάται «αυτός», θα πάρει στο λαιμό του και τα δικά μας; Τόσο μαλάκες και μωρές είμαστε, τελικά; Ναι! Θα πρέπει να το παραδεχθούμε, πρώτα, για να το θεραπεύσουμε, μετά.

  Πάντως, 2.500 χρόνια πριν, οι Έλληνες επιστήμονες είχαν διαπιστώσει τα οφθαλμοφανή, για όποιον βλέπει και δεν κοιτάζει, απλώς, χαζεύοντας: "Εν τη Ασίηι Έλληνες ή Βάρβαροι μη δεσπόζονται, αλλά αυτόνομοι εισι και εωυτέοισι ταλαιπωρεύσιν (= αυτό-νομοι κοπιάζουν), ούτοι μαχιμώτατοι εισι πάντων", λέει ο Ιπποκράτης.

 57. prasina-aloga avatar
  prasina-aloga 09/10/2008 15:50:37

  Να μην τσιμπάμε, ούτε οι Αμερικανοί είναι βλάκες ούτε οι Σκοπιανοί τόσο τυχοδιώκτες, απλά προσπαθούν να τεστάρουν τα όρια ανοχής της Ελλάδας για να αποκομίσουν πάνω χέρι στη διαπραγμάτευση.
  Το όνομα να περιλαμβάνει γεωγραφικό προσδιορισμό αλλά όχι Βόρεια Μακεδονία ή Ανω Μακεδονία, διότι, αργά ή γρήγορα, θα επικρατήσει το Μακεδονία (ιδιαίτερα στις εμπορικές συναλλαγές).
  Η μόνη σύνθετη ονομασία που μπορεί να αποδεχθεί ο Ελληνικός λαός (ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΡΙΞΕΙ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ) είναι το Gornamakedonija (Βόρεια στα σλάβικα).
  Αλλιώς σκέτο Vardarska.
  Άστους να περιμένουν για δεκαετίες, ΕΜΕΙΣ ΔΕΝ ΒΙΑΖΟΜΑΣΤΕ.

 58. sdakos avatar
  sdakos 09/10/2008 15:51:54

  ΚΑΙ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΑΥΤΗΣ ΒΑΡΔΑΡΙΑ, ΧΕΡΙ ΜΕ ΧΕΡΙ ΜΕ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΑ ΑΕΡΟΠΛΑΝΩΝ.
  Είναι ποτέ δυνατόν να πληρώνει ο Έλληνας φορολογούμενος να αγοράζονται όπλα από όσους ξεδιάντροπα υποστηρίζουν τους γυφτoσκοπιανούς;
  Ας τα αγοράσουν οι πειναλέοι αγαπημένοι των Αμερικανών, ο Καραμανλής δεν είναι Σημίτης.
  Ούστ παλιάνθρωποι!
  ΚΑΙ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΑΥΤΗΣ ΒΑΡΔΑΡΙΑ, ΧΕΡΙ ΜΕ ΧΕΡΙ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΑ.
  ΚΑΙ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΑΥΤΗΣ ΒΑΡΔΑΡΙΑ, ΧΕΡΙ ΜΕ ΧΕΡΙ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΑ.
  Θα μπορούσα να γράψω και τραγουδάκι τώρα που το σκέπτομαι!

 59. sdakos avatar
  sdakos 09/10/2008 15:52:58

  Ξέρουμε γιατί θέλουν το Γιωργάκη οι Αμερικανοί και οι οι 6 καναλάρχες. Οι Έλληνες ΣΥΝΕΙΔΗΤΟΠΟΙΟΥΜΕ τι ακριβώς συμβαίνει;
  Φαντάσου το Γιωργάκη πρωθυπουργό να διαπραγματεύεται το Σκοπιανό με τους Αμερικανούς. [Ο Πάγκαλος είχε παραδεχθεί ότι το 2001 παρακαλούσαν τους σκοπιανούς να δεχθούν το ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΤΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ-ΣΚΟΠΙΑ και οι σκοπιανοί τους έφτυσαν – τόσο καλός στη διαπραγμάτευση ο φιλέλληνας George!]
  Φαντάσου το Γιωργάκη να διαπραγματεύεται το Κυπριακό με τους Τούρκους και τους Αμερικανούς. [Το σχέδιο Ανάν που είχει αποδεχθεί ΠΛΗΡΩΣ ο George θα ξαναέλθει άμεσα, πάει η ανεξάρτητη Κύπρος για πάντα].
  ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΝΑΣ ΕΛΛΗΝΑΣ ΠΟΥ ΝΑ ΑΜΦΙΒΑΛΛΕΙ ΤΙ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΣΤΙΣ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΙΣ ΑΥΤΕΣ;
  ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΟΥΜΕ ΤΙ ΛΕΜΕ Η ΕΧΟΥΜΕ ΕΝΤΕΛΩΣ ΠΑΛΑΒΩΣΕΙ;

 60. ψυχραιμια avatar
  ψυχραιμια 09/10/2008 18:22:24

  Κανεις λάθος.Ο Γιωργος μόλις έκανε δηλώσεις κατα των ιδεών Νίμτς.Το πιθανότερο είναι ότι δεν θα επιτρέψει τη λύση όπως και το 1993.
  Αλλο το 2001.

  @ahab
  Οταν λέω ότι έχουν κληρονομήσει εννοώ τα όσα προβλέπονται από το Σύνταγμα της ενιαίας Γιουγκοσλαβίας και όχι από την εποχή της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

 61. miaouth avatar
  miaouth 09/10/2008 21:21:19

  @ Δια τους προτείνοντες αλλαγάς συνόρων μετά "Μεγάλης Βουλγαρίας":
  Να υπενθυμίσω ότι η Βουλγαρία είναι εδώ και καιρό πλήρες μέλος της Ευρωπαικής Ένωσης και μάλλον πρός της ατλαντικίζουσα πλευρά κλίνουσα.
  Μήπως νομίζομε ότι είναι ακόμα υπό την ηγεσία του Βασιλέως Συμεών Sax-Coburg - Gotha (βουλγαριστί Σαξκομπουργκγότσκι), μόνιμος σύμμαχος του Δευτέρου και του Τρίτου Ράιχ;
  Πλήρες μέλος της ΕΕ, που προσαρτά συνδεδεμένο μέλος;
  Μήπως τυχόν ζούμε στη Μέση Γή και είμαστε Χόμπιτ με τρίχες στα πόδια;

 62. Αρις avatar
  Αρις 09/10/2008 21:45:24

  Απλώς θα τους γίνει ….«σύσταση» να χρησιμοποιείται η διεθνής ονομασία. Πράγμα το οποίο σημαίνει ότι επαφίεται στο κάθε κράτος ή οργανισμό, αν θα τα αποκαλεί «Βόρεια Μακεδονία», ή σκέτο «Μακεδονία»
  Αν αυτό κατάφερε η Μπακογιάννη μετα απο 15 ημέρες "σκληρών" διαπραγματεύσεων....Τι να πω?
  Μάλλον οι άλλοι ήταν πολύ σκληροί

 63. Greco avatar
  Greco 09/10/2008 22:11:07

  το σχεδιο δεν γινεται καλυτερο....
  ο παπανδρεου αν ηταν διαπραγματευτης, οχι επικρισεις ,αλλα ουτε καν θα το καταφερνε με την υποχωρητικοτητα του...

  1)το ονομα ειναι αυτο που ζητουσε η ελλαδα,2)ν'αλλαξει μια χωρα το συντ.της ονομα απο αλλη χωρα δεν γινεται φυσικα για οσους σκεπτονται λογικα,3)ειναι για ολες τις χρησεις(εστω κ τυπικα,εκτος αν θελουμε γραπτες διαβεβαιωσεις απ'ολα τα κρατη του πλανητη)


  οσο για ιθαγενεια και γλωσσα,αυτα μπορουν να συζητηθουν εκτενεστερα στα πλαισια της εε,με μια πιο δημοκρατικη fyrom.Τα σκοπια πιστευω τα εβαλαν στο τραπεζι για να ανοιξει η παρτιδα.

  το σημαντικο ειναι η συμφωνια στο ονομα ωστε να μπορεσουν να μπουν εε,νατο

 64. Σπύρος avatar
  Σπύρος 09/10/2008 23:03:13

  Eάν όντως ισχύει το Βορειος Μακεδονία είναι απαράδεκτο διότι υπονοεί διαμοιρασμένη Χώρα.
  Επίσης η διπλή ονομασία που προτείνει ο Νιμιτς παραβιάζει κατάφωρα κάθε αποπειρα συνομιλιών.
  Επίσης το ονομα οπως ,τά λεει ο Νιμιτς, δεν θάναι δεσμευτικό γιά τίς άλλες χώρες...
  Οποτε θα τρέχει η Ελλάδα να προσπαθεί να πείσει τίς άλλες χώρες να χρησιμοποιούν το σύνθετο ονομα στίς συναλλαγές τους με τα Σκόπια.
  Επίσης ο Νιμιτς μιλά για ΄μακεδονική γλώσσα΄και αποδέχεται ΄εθνότητα΄.
  Επομένως στηρίζει πλήρως την Σκοπιανή άποψη περί Μακεδονίας αποδεχόμενος πώς το Μερικό(Σλαυομακεδόνες) επικρατεί τού Γενικού.
  Η πρόταση θάπρεπε να απορριφθεί αμέσως απο τούς ΄Τετρομαγμένους΄τού ΥΠ.ΕΞ διότι στην ουσία της ενισχύεται η προσπάθεια τών Σλαυομακεδόνων νά σφικταγκαλιάσουν τήν Μακεδονική ταυτότητα μόνον γιά παρτη τους και φυσικά να καλλιεργήσουν τά αλυτρωτικά σχέδιά τους.
  Οποια Κυβέρνηση αποδεχτεί την πρόταση θά έχει διαπράξει έγκλημα.

 65. μπαμπαλης ιωαννης avatar
  μπαμπαλης ιωαννης 10/10/2008 21:34:07

  ΑΣ ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΑ Η Ν.Δ ΤΟ ΚΚΕ Ο ΣΥΡΙΖΑ
  ΜΕ ΤΕΤΟΙΑ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΠΟΥ ΕΧΟΥΜΕ ΤΙ ΝΑ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙ ΚΑΝΕΙΣ
  ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΜΕ ΟΡΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΔΟΣΙΑ ΤΕΛΟΣ ΤΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.