#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
12/03/2011 14:39
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Μαθήματα «υπευθυνότητας» από τα «εξαπτέρυγα» ενός πολιτικού συστήματος που καταρρέει
Η υπευθυνότητα στην Πολιτική αφορά δύο πράγματα:

Να αναλογίζεσαι τις συνέπειες αυτών που κάνεις και αυτών που λες.

Τις συνέπειες για τη χώρα και το δημόσιο-εθνικό συμφέρον. Αυτό είναι υπευθυνότητα απέναντι στην Κοινωνία

Και να θέτεις όρια στον εαυτό σου. Δηλαδή να μη λες και να μη κάνεις σήμερα, πράγματα που αύριο θα κάνεις…θα αναγκαστείς να τα κάνεις «γαργάρα». Αυτό είναι υπευθυνότητα απέναντι στον εαυτό σου (που αποτελεί συστατικό της Αξιοπιστίας).

 

Κάτι ακόμα: «υπευθυνότητα» δεν σημαίνει «υπερβολική πραότητα», ή μόνιμα «χαμηλοί τόνοι»

Όταν αναλογίζεσαι τις συνέπειες της κυβερνητικής πολιτικής και διαπιστώνεις ότι σε πάει στο γκρεμό, τότε η υπευθυνότητα όχι μόνο σου «επιτρέπει», αλλά σου επιβάλλει να συγκρουστείς.

 

Όταν βάζεις στον εαυτό σου όρια, μπορείς κάλλιστα να ανεβάσεις απότομα τους τόνους, αν αντιληφθείς ότι σε αντίθετη περίπτωση γίνεσαι σιωπηλά συνένοχος σε μια καταστροφική πολιτική.

 

Αν δεν θέλεις να γίνεις συνένοχος σε αδιέξοδα – αν αυτό το όριο βάζεις στον εαυτό σου – τότε είσαι υποχρεωμένος να κάνεις τη ρήξη με όσους σε σέρνουν στη «συνενοχή».

Όταν ήλθε το Μνημόνιο στη Βουλή, το Μάϊο του 2010, οι πολιτικοί χωρίστηκαν σε τρείς διακριτές κατηγορίες:

Όσοι πείστηκαν ότι το Μνημόνιο, παρά τα επώδυνα μέτρα που εμπεριείχε, υπηρετούσε τους στόχους δημοσιονομικής εξυγίανσης. Αυτοί βγήκαν και το είπαν δημόσια. Και το στήριξαν.

Όσοι πείστηκαν για το αντίθετο: ότι το Μνημόνιο οδηγούσε σε χειρότερη κατάσταση, γιατί τα μέτρα που επέβαλε ήταν καταστροφικά. Παρέλυαν την Οικονομία, διέλυαν την Κοινωνία και επιδείνωναν δραματικά το χρέος. Κι αυτοί βγήκαν και το είπαν. Και το καταψήφισαν.

Τέλος υπήρξαν κι εκείνοι που δεν το διάβασαν (ή δεν το κατάλαβαν), αλλά το ψήφισαν για να τα έχουν καλά με τους «ισχυρούς» (που προσπαθούσαν να το επιβάλουν). Και το ψήφισαν. Αλλά στη συνέχεια, όταν το Μνημόνιο φάνηκε να αποτυγχάνει, τότε βγήκαν και… το κατήγγειλανια να τα έχουν καλά και με την κοινή γνώμη, που οδηγήθηκε στην απελπισία).

Σήμερα το Μνημόνιο φαίνεται να έχει πλήρως αποτύχει. Κι αυτό πια ομολογείται ευθέως…

Η πρώτη κατηγορία πολιτικών, όσοι πίστεψαν ειλικρινώς το Μνημόνιο, δεν αποδεικνύονται κατ’ ανάγκην ανεύθυνοι. Αποδεικνύονται, κατ’ αρχήν, «άσχετοι». Έπεσαν έξω. Απελπιστικά έξω. Και πολύ γρήγορα…

Η δεύτερη κατηγορία πολιτικών, όσοι το καταψήφισαν προβλέποντας τα αδιέξοδά του, αποδείχθηκαν και διορατικοί και υπεύθυνοι. Διορατικοί, διότι διέβλεψαν σωστά. Και υπεύθυνοι, διότι είπαν το μεγάλο «όχι», παρά τις πιέσεις να πουν το εύκολο «ναι».

Η τρίτη κατηγορία πολιτικών, όσοι αρχικά το καταψήφισαν για να τα ’χουν καλά με τους ισχυρούς κι ύστερα το καταδίκασαν για να τα έχουν καλά με τον κόσμο, αυτοί αποδείχθηκαν απολύτως ανεύθυνοι (πιθανότατα και «άσχετοι»).

Και μάλιστα ανεύθυνοι στον υπέρτατο βαθμό: δηλαδή καιροσκόποι!

Όμως στην Ελλάδα άρρωστο δεν είναι μόνο το Πολιτικό σύστημα. Πολύ περισσότερο άρρωστο είναι το σύστημα χειραγώγησης της κοινής γνώμης από (κάποια μεγάλα) ΜΜΕ: που εμφανίζουν τον καιροσκοπισμό της συμφοράς ως απαύγασμα και επιτομή…«υπευθυνότητας»!

Ναι καλά πήγε το μυαλό σας εκεί που πήγε. Αυτούς εννοώ!

Οργουελιανού τύπου προπαγανδιστές – new talk, είχε αποκαλέσει ο George Orwell αυτή την αντιστροφή νοήματος στο μνημειώδες έργο του: «1984»– πιέζουν τους υπεύθυνους και διορατικούς να γίνουν κι αυτοί… «κολοτούμπες»!

Αποδίδουν εύσημα «υπευθυνότητας» στα «δεκανίκια» και τα «εξαπτέρυγα» ενός πολιτικού συστήματος που καταρρέει.

Να θυμούνται, όμως, ότι «αστοί» δεν είναι όσοι πήραν λεφτά από το χρηματιστήρια για εκδοτικές επενδύσεις και τα έκαναν…άλλα πράγματα.

Αυτούς αλλιώς τους λέει η πιάτσα.

Να θυμούνται ακόμα, ότι μπορεί οι αστοί να μην κατεβαίνουν εύκολα στους δρόμους, αλλά τα αστικά κόμματα δεν εκπροσωπούν μόνο τους αστούς. Εκπροσωπούν και τα συμφέροντα της μεσαίας τάξης. Είναι λαϊκά κόμματα (όπως «Λαϊκό Κόμμα» ονομάζεται η Ένωση της Κεντροδεξιών Κομμάτων ολόκληρης της Ευρώπης – όχι τυχαία).

Όσοι επιχειρούν να τρομοκρατήσουν την κοινωνία, δεν έχουν καμία σχέση  με τον αστικό κόσμο της χώρας. Και βάζουν απέναντί τους ολόκληρο το λαό.

Θα έπρεπε να γνωρίζουν ότι υπέρτατος κριτής σε μια Δημοκρατία είναι ο λαός (ένας είναι ο «λαός»: μία λέξη με μικρά – όχι ο… άλλος με αρχικά κεφαλαία)

Θα έπρεπε να έχουν καταλάβει ήδη το δραματικό αδιέξοδο που υπερασπίζονται με φανατισμό.

Θα έπρεπε να έχουν αντιληφθεί ότι η οργή του κόσμου θα στραφεί τελικά και εναντίον τους.

Θα έπρεπε ακόμα να γνωρίζουν ποιους έχουν απέναντί τους:

Ολόκληρη την ελληνική κοινωνία, που ξέρει να ξεχωρίζει την αρχοντιά από τη λαμογιά, τη τολμηρή δημοσιογραφική κριτική από την θρασύτατη προπαγάνδα και την υπευθυνότητα από τις αλλεπάλληλες… κυβιστήσεις.

Θα έπρεπε να ξέρουν ότι αυτοί τους οποίους πολεμούν με τόσο εμπάθεια δεν είναι μόνο υπεύθυνοι, δεν είναι μόνο συνεπείς με τον εαυτό τους, έχουν κι ένα άλλο «ελάττωμα»: «Δεν μασάνε»!

ΝΖ

 

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Μικρός Οδυσσέας avatar
  Μικρός Οδυσσέας 12/03/2011 14:54:21

  Δεν μπορεί παρά να συμφωνήσει κανείς με το κειμενο σας ΝΖ.
  Δεν υπάρχει λογική ανάλυση για τη δημοσκοπική άνοδο του ΛΑΟΣ, ο οποίος ταλανίζεται από εσωτερικά προβλήματα και τάσεις φυγής στελεχών του, είναι εκ των πραγμάτων υπερασπιστής των θέσεων του Μνημονίου, ως πρωταγωνιστής στην ψήφιση του, συν το γεγονός ότι σε επίπεδο βάσης πιέζεται από τις ξεκάθαρα διατυπωμένες εθνοκεντρικές θέσεις της ΝΔ. Στηρίζεται πλέον μόνο στην αδιάκοπη και προκλητική προβολή του από τα τηλεοπτικά μέσα και στη γενικευμένη απαξία για τα κόμματα εξουσίας που αυτά συντηρούν.
  Υπάρχει όμως και ένα ακόμη καταλυτικό στοιχείο. Η ΝΔ υποτιμά τον Καρατζαφέρη. Όχι μόνο τώρα. Πάντοτε τον υποτιμούσε. Τον θεωρούσε και τον θεωρεί δευτεροκλασάτο στέλεχος κι αυτός το εκμεταλλεύτηκε. Με δουλειά μυρμηγκιού, με θέσεις προσαρμοσμένες στην επικαιρότητα, με μεταγραφές στο κόμμα Προέδρου μικρομεσαίας ΠΑΕ. Στην πολιτική δεν πρέπει να υποτιμάς κανέναν. Ρωτήστε και στο ΠΑΣΟΚ τι έπαθαν με τον «Γιωργάκη», που πρώτα έγινε Πρόεδρος και μετά Γιώργος.
  Όλα αυτά όμως δεν σημαίνουν ότι για να κυριαρχήσει η ΝΔ πρέπει να καταποντισθεί δημοσκοπικά το ΛΑΟΣ και η ΔΗΣΥ. Φτάνει να βρίσκονται πέριξ του ποσοστού εκλογικής βιωσιμότητας και σίγουρα όχι πάνω από 7% αθροιστικά. Δύο μικρά κόμματα με περιορισμένη απήχηση δεν αποτελούν απειλή για τη ΝΔ. Ίσα-ίσα που περιχαρακώνει τη θέση της απέναντι στον καιροσκοπισμό, τον ενδοτικό εθνισμό και τον τηλεοπτικό νεοφιλελευθερισμό.

  • ψυχραιμια avatar
   ψυχραιμια @ Μικρός Οδυσσέας 12/03/2011 15:10:43

   Το μεταναστευτικο ειναι σημαντικο ζητημα και η ΝΔ εχει χαμηλους τονους που ευνοουν το ΛΑΟΣ.
   Για το μνημονιο η τακτικη ΛΑΟΣ ειναι το ψηφισα αλλα δεν φταιω γιατι εκει ειχαν φερει τη χωρα και κριτικαρω την εφαρμογη του.
   Ειναι μια λογικη που πιανει σε συντηρητικα ακροατηρια.Ο δεξιος ψηφοφορος σκεφτεται πανω απ ολα ρεαλιστικα.
   Εγω παντως θα ξαναρωτησω : ποσες επερωτησεις εχει κανει ο Καρατζαφερης στον Παπανδρεου και ποσες ο Σαμαρας;

   • ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΩΤΟΥΛΑΣ avatar
    ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΩΤΟΥΛΑΣ @ ψυχραιμια 12/03/2011 17:02:54

    Η Παράταξη πρέπει να συνεχίσει να ανεβάζει κατακόρυφα τους τόνους στο μεταναστευτικό, να δηλώσει ότι θα ΚΑΤΑΡΓΗΣΕΙ το νόμο για την ιθαγένεια, ότι θα προβεί σε μαζικούς επαναπατρισμούς παρανόμων αλλοδαπών και ότι απορρίπτοντας με σαφήνεια την πολυπολιτισμικότητα, προσανατολίζεται στην κουλτούρα-οδηγό, την Κυρίαρχη Εθνική Κουλτούρα (Leitkultur, culture dominante), την επικράτηση του εθνικού και ευρωπαικού πολιτισμικού πλαισίου, δηλαδή, το οποίο αμφισβητείται από πρακτικές ασύμβατες με την ευρωπαική κουλτούρα.

 2. Κωσταντινος Π. avatar
  Κωσταντινος Π. 12/03/2011 14:55:29

  «υπευθυνότητα» δεν σημαίνει «υπερβολική πραότητα», ή μόνιμα «χαμηλοί τόνοι»…
  "..ότι σε πάει στο γκρεμό, τότε η υπευθυνότητα όχι μόνο σου «επιτρέπει», αλλά σου επιβάλλει να συγκρουστείς."
  "γίνεσαι σιωπηλά συνένοχος σε μια καταστροφική πολιτική.
  Αν δεν θέλεις να γίνεις συνένοχος σε αδιέξοδα – αν αυτό το όριο βάζεις στον εαυτό σου – τότε είσαι υποχρεωμένος να κάνεις τη ρήξη με όσους σε σέρνουν στη «συνενοχή»."
  πολυ σημαντικα αυτα που λεγονται απο τον αρθρογραφο:
  "Οι χαμηλοι τονοι ειναι σιωπηλη συνενοχη και εισαι υποχρεωμενος να κανεις ρηξη"
  οι στιγμες ειναι κρισιμες, και καθε μερα γινονται κρισιμοτερες. Στο τελος το αρθρο απευθυνεται στο Λαος. Στην αρχη ομως γιατι νομιζω οτι χτυπαει καμπανακι για τη ΝΔ?

  • ψυχραιμια avatar
   ψυχραιμια @ Κωσταντινος Π. 12/03/2011 15:06:20

   Γιατι εχει δημιουργηθει χαος ως προς το τι θελει η ΝΔ.
   Αν ηθελε να επικοινωνησει καλυτερα το μηνυμα της θα επρεπε να το διευκρινιζει πιο συχνα.Να λεει δηλαδη οτι καταψηφισε το μνημονιο γιατι ηταν κατα της αυξησης των φορων ,κατα των υπερβολικων περικοπων αλλα δεν εχει καμμια σχεση με αυτους που ειναι αντιμνημονιακοι γιατι θελουν σταση πληρωμων.
   Η ΝΔ ειναι υπερ της ευρωπαικης λυσης ,ειναι υπερ της παραμονης στο ευρω,ειναι κατα της πτωχευσης .
   Το οτι δεν το εκανε εχει δημιουργησει συγχυση στις ταξεις των ψηφοφορων.
   Ελπιζω στο Ζαππειο 2 να ξεκαθαρισουν ολα.

 3. Kennan avatar
  Kennan 12/03/2011 15:05:34

  "Στο τελος το αρθρο απευθυνεται στο Λαος. Στην αρχη ομως γιατι νομιζω οτι χτυπαει καμπανακι για τη ΝΔ?"

  συμφωνώ κι εγώ. Καμπανάρα

 4. ΧΟΡΧΕ avatar
  ΧΟΡΧΕ 12/03/2011 15:11:54

  δεν φαινεται να την ακουν ομως, Kennan πολιορκητη (απο παλιο εικονογραφημενο η αναφορα)

 5. Agiatolax avatar
  Agiatolax 12/03/2011 15:26:34

  Πολιτικες αποψεις του στυλ

  Επιμηκυνση
  Μειωση επιτοκιων
  Επαναγορα
  Αξιοποιηση περιουσιας

  Ειναι ψευτικη γλωσσα και απατη κατα του λαου , ο παπανδρεου κηρυξει δε κηρυξει χρεωκοπια στις 25 , ουτε εκλογες και να προχωρησει σε ανασχηματισμο ισως κατευθυνομενων προσωπικοτητων θα καψει και το τελευταιο χαρτι του πολιτικου συστηματος
  Το πολυ να παρει παραταση καποιους μηνες αν το καταφερει

  Εδω θα μαστε να δουμε την αποτυχια τους , ποσο δε μαλλον τη μη εφαρμοσγη νομων
  Ερωτηματικο μου προκαλει και η σταση της ιρλανδιας διοτι της αρνηθηκαν οι ευρωπαιοι , εχω περιεργια να δω τι τελικα θα γινει στις 25 μαρτιου

 6. Κωσταντινος Π. avatar
  Κωσταντινος Π. 12/03/2011 15:43:56

  διαβασατε τη δηλωση Σταικουρα?
  αν δεν τον πεταξει εξω ΤΩΡΑ, αντε γειαααααααα και απο μενα

 7. kiki avatar
  kiki 12/03/2011 17:20:41

  ΝΖ,
  συμφωνω στα οσα γραφεις με μια διαφορα, οτι η ΝΔ κραταει μια σταση αμφιλεγομενη, ηξεις αφηξεις, δεν ξερω αν φταιει το επιτελειο λιγο με νοιαζει ποιος φταιει, αλλα σε ολα τα θεματα υπαρχει λευκη απεργια, ειμαστε εκει και δεν μιλαμε και δεν διαμαρτυρομαστε, οτι και να γινει.Tres comme il faut.
  Η κοινωνια εχει προχωρησει και η ΝΔ δεν εχει καταλαβει τιποτα.Δεν ειμαστε λαικιστες οσοι λεμε ΟΧΙ στο Μνημονιο, τωρα, εξοδο τωρα, οι ανακοινωσεις ειναι θα τιμησουμε την υπογραφη μας, ψηφιζουμε πολλα νομοσχεδια, εστω και καταστροφικα για μας τον λαο εννοω, επιμηκινση, οταν λεμε οχι σημαινει οχι.
  Πιο καλη λυση ακουω απο το στομα του Λαπαβιτσα, του Γεννηματα, του Καζακη, και αλλων παρα απο την ΝΔ, η οποια δειχνει υπαλληλικη σχεση με το τραπεζικο κατεστημενο.
  Για τα εθνικα δεν ακουγεται τιποτα κατι χλιαρα απο το μπλειζερ που μιλαει και τον βαψομαλλια.Αυτα.
  Θα σας ευχομουν καληνυχτα, αλλα επειδη η μοιρα μας ειναι κοινη ολων, εκτος αυτων που συντηρουνται μεσα στα κομματικα γραφεια, θα σας ελεγα βγητε στον δρομο μιληστε ρωτηστε μαθετε, και οταν καταλαβετε το μεγεθος της οργης, το μεγεθος της απελπισιας, και το μεγεθος της γνωσης του κοσμου περαστε να σας ξαναδουμε, αν κανατε προοδο.

 8. Antihero avatar
  Antihero 12/03/2011 20:08:24

  Σωστη η κριτικη σου ΝΖ αλλά Newspeak το έλεγε ο Orwell στο 1984, οχι new talk.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.