#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
27/11/2012 19:40
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Μαθήματα διπλωματίας και διαπραγμάτευσης από τον Α. Σαμαρά


Όλα όσα επιτεύχθηκαν χθες δεν έγιναν ούτε απλά, ούτε εύκολα. Αλλά ήταν  αποτέλεσμα διαπραγμάτευσης - πολύ σκληρής διαπραγμάτευσης - σε διαδοχικές φάσεις, σε πολλά επίπεδα και σε όλα τα σημεία του κόσμου, τόνισε σήμερα ο πρωθυπουργός Α. Σαμαράς απευθυνόμενος στον ελληνικό λαό με αφορμή τις χθεσινές αποφάσεις του Eurogroup.


Απαντώντας σε όλους εκείνους που τις προηγούμενες ημέρες επέκριναν τον ίδιο και την κυβέρνησή του για ...διαπραγματευτική απουσία από τις εξελίξεις σε Ευρώπη και Αμερική, ο κ. Σαμαράς τόνισε: "Τη διαπραγμάτευση την κάνεις και την κερδίζεις. Δεν την διαφημίζεις εκ των προτέρων. Δεν την ξεφωνίζεις σε κάθε ευκαιρία. Και κυρίως, δεν την μπερδεύεις με τα εσωτερικά κομματικά σου παιγνίδια…Διαπραγματευτική επιτυχία σημαίνει να κερδίζεις φίλους, να αλλάζεις συσχετισμούς να πετυχαίνεις συμφωνίες που σου δίνουν ανάσες και σου ανοίγουν δρόμους. Όχι να απομονώνεσαι από παντού..."


Αλλάξαμε την εικόνα της Ελλάδας στο εξωτερικό, συνέχισε ο κ. Σαμαράς. Δεν ήταν απλό αυτό. Μετατρέψαμε πολλούς εχθρούς σε φίλους. Επιτύχαμε πράγματα που οι περισσότεροι τα θεωρούσαν απίθανα μέχρι πριν λίγο. Κι ανοίξαμε το δρόμο για ακόμα περισσότερα…Μιλούσαμε λίγο και κάναμε πολλά. Κι αυτό αποδείχθηκε πολύ καλύτερη διαπραγματευτική τακτική, από εκείνη όσων φωνάζουν πολύ και καταστρέφουν τα πάντα…


Επιτύχαμε την επιμήκυνση της προσαρμογής. Αποτρέψαμε τον εξωτερικό λογαριασμό για τις πληρωμές του Ελληνικού κράτους. Αποκαταστήσαμε με νόμο τη διαφάνεια στα δημόσια οικονομικά μας, που εμάς ωφελεί πάνω απ’ όλα. Γιατί δεν μπορείς να σταματήσεις το πάρτυ των τρωκτικών, αν δεν έχεις απόλυτη διαφάνεια. Και εξασφαλίσαμε ότι δεν θα υπάρξουν άλλα οδυνηρά μέτρα σε μισθούς, συντάξεις και επιδόματα. Αντίθετα, θα υπάρξει ανακούφιση αδικιών όταν ξεπερνάμε τους στόχους που έχουμε βάλει. Τώρα εξασφαλίζουμε και πολύτιμες ανάσες για να έλθει η Ανάκαμψη πιο κοντά. Και να ξεπεράσουμε τους στόχους μιαν ώρα αρχύτερα…


Η στρατηγική μας, λοιπόν, δικαιώθηκε, όπως λίγοι το περίμεναν.


Αλλά έχουμε ακόμα να κάνουμε πολλά: Ανάπτυξη και επενδύσεις κυρίως. Γιατί αυτό σημαίνει θέσεις εργασίας. Κυρίως για τα νέα παιδιά. Γιατί δεν υπάρχει μεγαλύτερη αδικία από την ανεργία.


Αυτός είναι πια ο αγώνας μας. Που τώρα, ουσιαστικά, ξεκινάει…


Και θα τα κάνουμε όλα με την ίδια αποφασιστικότητα. Γιατί οι Έλληνες ενωμένοι είναι ακατανίκητοι.


Τονίζω τη σημασία της ενότητας. Είναι το μεγαλύτερο όπλο μας για να βγούμε οριστικά από την κρίση…


Ο κ. Σαμαράς είπε ακόμα:


«Χθες έκλεισε και τυπικά – έκλεισε οριστικά – μια πολύ γκρίζα, μια πολύ σκοτεινή περίοδος για την Ελλάδα. Η Ελλάδα κατάφερε να ξανακερδίσει την αξιοπιστία της. Κατάφερε ακόμα, να μετατρέψει ένα πρόγραμμα ατέλειωτης λιτότητας, σε πρόγραμμα που τολμά μεταρρυθμίσεις και οδηγεί σε Ανάπτυξη. Κατάφερε να θέσει τις βάσεις ώστε το Ελληνικό χρέος – το πιο βασανιστικό και αποσταθεροποιητικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα – να ξαναγίνει βιώσιμο.


Κατάφερε να διασφαλίσει την παραμονή μας στο ευρώ. Γιατί έξω από το ευρώ, τα δεινά θα γίνονταν πολύ χειρότερα για όλους και οι απειλές κατά της χώρας πολύ μεγαλύτερες. Και πολύ πιο άμεσες.


Η συμφωνία που επιτεύχθηκε χθες εξασφαλίζει άμεση εκταμίευση κεφαλαίων μεγαλύτερη από τη δόση των 31 δισεκατομμυρίων. Γύρω στα 34,5 δισεκατομμύρια…


Για πρώτη φορά μόνο το 10% θα πάει για πληρωμές τόκων και χρεολυσίων. Τα υπόλοιπα, θα μείνουν με τον ένα ή τον άλλον τρόπο μέσα στη χώρα.


Και γύρω στα 7 δισεκατομμύρια θα πάνε άμεσα στην Οικονομία! Με πληρωμές για την κάλυψη του φετινού ελλείμματος και με επιστροφή οφειλών του δημοσίου στους ιδιώτες από προηγούμενες χρονιές.


Κι από τα υπόλοιπα 9 δισεκατομμύρια περίπου που θα εκταμιευθούν τους επόμενους τρείς μήνες, τα περισσότερα επίσης θα πέσουν στην οικονομία. Την πραγματική οικονομία.


Η ανακεφαλαίωση των τραπεζών, θα προστατέψει οριστικά τις αποταμιεύσεις του Ελληνικού λαού και κυρίως θα ανοίξει το δρόμο για να επιστρέψει η ρευστότητα στην Ελληνική οικονομία, το αίμα της οικονομίας. Δηλαδή για να ανακοπεί η ανεργία και να αρχίσει η Ανάκαμψη. Που αποτελεί και την υψίστη προτεραιότητά μας.


Ακόμα άνοιξε ο δρόμος για να την άμεση μείωση του χρέους μας μέσω επαναγοράς ομολόγων σε χαμηλές τιμές.


Αλλά και για να μειωθούν τα επιτόκια στο υπόλοιπο χρέος μας, ώστε τα επόμενα χρόνια οι πληρωμές να επιβαρύνουν λιγότερο τον Έλληνα φορολογούμενο. Τα επιτόκια που θα πληρώνει η Ελλάδα πλέον θα είναι από τα χαμηλότερα στην Ευρώπη.


Κι ακόμα δεν θα πληρώνουμε τόκους για δέκα χρόνια και χρεολύσια για 15 χρόνια. Κι αυτό θα δώσει πολύ μεγάλες ανάσες στην Ελληνική οικονομία, ώστε να μπούμε σε σταθερή αναπτυξιακή τροχιά.


Κι ακόμα τα κέρδη που έβγαλαν οι ξένες τράπεζες από τα Ελληνικά ομόλογα θα επιστρέψουν στην Ελλάδα για την αποπληρωμή του χρέους της.


Κι όλα αυτά χωρίς να μπούμε στη μεγάλη περιπέτεια της επίσημης χρεοκοπίας που θα υποθήκευε το μέλλον του τόπου για δεκαετίες.


Το πιο σημαντικό ίσως είναι ότι με τη χθεσινή συμφωνία, το συνολικό χρέος μας μειώνεται επιπλέον κατά 20% του ΑΕΠ.


Με δύο λόγια, επιβραβεύονται οι θυσίες του Ελληνικού λαού κι ανοίγει ο δρόμος για την Ανάπτυξη.


Γιατί μια χώρα που τη βαραίνουν όλο και μεγαλύτερα χρέη, που τη λυγίζουν όλο και μεγαλύτερες πληρωμές σε τόκους κάθε χρόνο και για την οποία υπάρχει ο φόβος ότι θα βγει από το ευρώ, μια τέτοια χώρα δεν έχει μέλλον. Τώρα όλα αυτά παραμερίζονται οριστικά. Κι ανοίγει ο δρόμος για την Αναγέννηση της χώρας.


Και το επιτύχαμε όλοι μαζί.


Όλοι οι Έλληνες με τις θυσίες τους.


Και όλοι όσοι πίστεψαν στην πολιτική μας, με τη στήριξη που έδωσαν:


Και τα τρία κόμματα που αποτελούν τη σημερινή κυβέρνηση.


Και πολύ μεγαλύτερο μέρος της Ελληνικής κοινωνίας, που δεν έδωσε καμία σημασία στις μεμψιμοιρίες και τις γκρίνιες. Δεν έπεσε στην παγίδα της διχόνοιας την ώρα που η Ελλάδα βρισκόταν στο χείλος της καταστροφής.


Απαιτούσαν οι Έλληνες το δικαίωμα στην Ελπίδα.                


Και στήριξαν δύσκολες αποφάσεις σε πάρα πολύ δύσκολες στιγμές.


Η στρατηγική μας, λοιπόν, δικαιώθηκε, όπως λίγοι το περίμεναν.


Ξέρετε, η αποτυχία είναι πάντα ορφανή.


Αλλά η επιτυχία έχει πολλούς πατεράδες.


Όμως, η χθεσινή επιτυχία ανήκει πρωτίστως σε όλο τον Ελληνικό λαό.


Κι αυτοί που μας πίστεψαν κι εκείνοι που δεν μας πίστεψαν κι εκείνοι που δίσταζαν ή ταλαντεύονταν ακόμα – κι ακόμα κι εκείνοι που πόνταραν στην αποτυχία μας – όλοι έχουν να ωφεληθούν, όλοι οι Έλληνες έχουν καλό να δουν από την χθεσινή επιτυχία.  


Το κίνημα των μεταρρυθμίσεων, το κίνημα για την Αναγέννηση της Ελλάδας τώρα δυναμώνει.


Για μια Ελλάδα ανταγωνιστική και Ευρωπαϊκή. Και με Έλληνες περήφανους.


Με μια δημοκρατία σύγχρονη. Και μια κοινωνία ενωμένη, με αυτοσεβασμό και με αυτοπεποίθηση.


Δεν είναι εύκολα πράγματα αυτά. Αλλά μαζί θα τα καταφέρουμε.


Το αποδείξαμε στο παρελθόν, το αποδείξαμε και τώρα. Θα το αποδείξουμε ακόμα περισσότερο στο αμέσως επόμενο διάστημα:


Εμείς οι Έλληνες είμαστε για τα δύσκολα…


Και στα δύσκολα βγάζουμε τον καλύτερο εαυτό μας».


ΣΧΟΛΙΑ

 1. aris. aold avatar
  aris. aold 27/11/2012 20:01:54

  Ως σχολιαστής που έχει ασκήσει κριτική στον Σαμαρά για επιλογές του ειδικά σε θέματα προσώπων (πολλές από τις οποίες είναι αδιαμφισβήτητα κακές) έχω να του αποδώσω.

  α) Είναι πολύ εργατικός. Ισως ο ποιο εργατικός πρωθυπουργός της μεταπολίτευσης. Σπάνια οι εργατικοί άνθρωποι δεν φτάνουν τους στόχους τους.

  β) Δεν πάσχει από την ασθέναει τηλεορασομανίας-ΜΜΕαναγνώρισης. Δηλαδή δεν ψοφάει να κάνει τον κόκορα στα ΜΜΕ.

  γ) Από ότι φαίνεται κάποιοι όντως μας την είχαν στημένη. Με την τακτική του να μην δώσει αφορμές πέταξε την μπάλα στο αντίπαλο στρατόπεδο. Περίμενε στην σιωπή έχοντας καταφέρει ευρύτερη στήριξη από ισχυρά κράτη που επιτεύχθηκε παρασκηνιακά.

  Το δίδυμο Σαμαρά Στουρνάρα δεν έχει καμία σχέση με Παπανδρέου Παπακωνσταντίνου- Βενιζέλου.

  Από εδώ και πέρα όμως πρέπει να ασχοληθεί με τα καυτά ζητήματα της εσωτερικής πολιτικής.

  Το λαθρομεταναστευτικό δεν λύνεται με τα στρατόπεδα φύλαξης. Θέλουμε μαζικές απελάσεις.

  Υπάρχουν πολλοί από το ένοχο διεφθαρμένο παρελθόν που πρέπει να φύγουν από τον κρατικό μηχανισμό.

  Θέλουμε ανασχηματισμό της αξιοκρατίας και της ανανέωσης και όχι των βαρώνων και του παρασκηνίου.

  • Μεγάλες στιγμές avatar
   Μεγάλες στιγμές @ aris. aold 27/11/2012 21:12:37

   Συμφωνώ και εγώ εχω πει πολλά και σκληρά.Και σε αρκετά επιμένω οτι εχω δίκιο.Ετσι και αλλιώς δεν ημουν ποτέ Σαμαρικός.Αλλά βεβαίως πιστώνεται σε αυτόν κυρίως ,κάθε θετικό βήμα και καθε θετική εξέλιξη

  • Διογένης avatar
   Διογένης @ aris. aold 28/11/2012 10:50:01

   Αγαπητέ Άρη, συμφωνώ πλήρως με το σχόλιό σου! Βρίσκομαι κι εγώ στην ίδια κατάσταση σκέψης με εσένα. Όντως η διαχείριση Σαμαρά δεν έχει καμία σχέση με τους προηγούμενους. Το μόνο κακό του Σαμαρά είναι ότι λειτουργεί εμφανώς συγκεντρωτικά και για να γίνει κάτι πρέπει να ασχοληθεί ο ίδιος. Αλλά όταν ασχολείται ο ίδιος, τότε γίνεται και γίνεται καλά.

   Από κει και πέρα, στέκομαι στο θέμα των ανθρώπων από το διεφθαρμένο παρελθόν, που πολύ σωστά έθιξες. Δεν νομίζω ότι έχει πάρα πολλά περιθώρια για να κάνει κάτι ΑΥΤΗ τη στιγμή. Η προχθεσινή επιτυχία τον ισχυροποιεί πάρα πολύ έναντι της διαπλοκής. Από εκεί που χρειαζόταν να τον στηρίζουν, τώρα γίνεται αυτός ο πολιτειακός παράγοντας που έχει ανάγκη η εγχώρια ολιγαρχία και έχουμε απαρχή σταδιακής μετατόπισης από την ολιγαρχίας στην "ενός ανδρός αρχή" - με τη διαφορά ότι είναι ο εκλεγμένος "ανήρ" για να ασκήσει την ενός ανδρός αρχή.

   Ευρισκόμενος σε αυτή τη θέση, ο Σαμαράς είναι σε θέση να αποδομήσει την εγχώρια διαπλοκή στο βαθμό που χρειάζεται. Αλλά δεν είναι σε θέση να το κάνει αμέσως. Το απέδειξε με τις επιλογές που έκανε, τοποθετώντας εγκαθέτους του εγχώριου συστήματος σε θέσεις κλειδιά, με προφανή σκοπό να μην δώσει κανένα στόχο. Πολλές φορές αναρωτιέται κανείς "μα είναι δυνατόν να έχει τον τάδε σε υπεύθυνη θέση;" Όπως ακριβώς ο Καραμανλής έβαλε την εχθρό του, Ντόρα, στην κρίσιμη θέση του ΥπΕξ με όλα τα μυστικά κονδύλια, έτσι και ο Σαμαράς έχει μικρό περιθώριο κινήσεων.

   Όμως υπάρχει μια διαφορά με το παρελθόν. Ο Σαμαράς αξιοποιεί όλα τα περιθώρια που έχει για να ελέγξει την κατάσταση. Θα το κάνει σταδιακά και στο βαθμό που μπορεί και παίρνει τα πραγματικά ηνία της χώρας στα χέρια του. Δυστυχώς η πρωθυπουργία δεν δίνει από μόνη της τα ηνία της χώρα και είδαμε στο παρελθόν αχυρανθρώπους της διαπλοκής ή του διεθνούς παράγοντα.

   Και όσο για το παρόν, θα σου αναφέρω μια περίπτωση ελληνικής επιχείρησης που πουλήθηκε σε πολυεθνική, που τυχαίνει να γνωρίζω. Κάποια στιγμή οι εκπρόσωποι της πολυθενικής άρχισαν να παραπονιούνται που δεν έπαιρναν άδειες για δουλειές στην Ελλάδα. Τότε θυμάμαι έναν παλιό διευθυντή της επιχείρησης να λέει: "Όταν ήρθαν οι ξένοι, άρχισαν να ρωτάνε 'τι κάνει αυτός; τίποτα, γιατί τον πληρώνουμε; να τον διώξουμε'. Εμείς τους λέγαμε, μην τον διώξετε, γιατί τον έβαλε στην εταιρία ο τάδε υπουργός. Τι κάνει ο ένας, τίποτα, τι κάνει ο άλλος, τίποτα, διώξανε όλους τους ανθρώπους που είχανε βάλει οι υπουργοί και τώρα λένε, γιατί δεν παίρνουμε άδειες. Ε, πώς να πάρεις άδειες τώρα; Εμείς τους τα λέγαμε"!

   Κάτι αντίστοιχο νομίζω ότι δεν θέλει να πάθει και ο Σαμαράς και νομίζω ότι το πάθημα της Πολιτικής Άνοιξης του έγινε μάθημα για το ποιος κάνει πραγματικά κουμάντο στην Ελλάδα και πόσο λίγη δύναμη έχουν σήμερα οι πολιτικοί (και, άρα, η δημοκρατία) στα χέρια τους...

 2. η Dimi avatar
  η Dimi 27/11/2012 23:07:48

  Κατάργηση του επάρατου Δουβλίνο ΙΙ και λαθραίοι, για την επιστροφή της πατρίδας μας στα χέρια μας.

 3. Κώστας ΜΠ avatar
  Κώστας ΜΠ 27/11/2012 23:27:52

  Kαι μαθήματα για το πως δουλεύουμε τους αφελείς από τον Τσίπρα.
  Ρεσιτάλ.
  -Στο εσωτερικό : μονομερής καταγγελία, σε ένα άρθρο, κλπ.
  -Στους πρέσβεις των χωρών της ΕΕ: "επαναδιαπραγμάτευση και ΣΥΝΑΙΝΕΤΙΚΗ αναθεώρηση". Δηλαδή ότι λένε και οι κυβερνητικοί...

  Όποιος πιστεύει πλέον, μετά την συνάντηση του Τσίπρα με τους πρέσβεις της ΕΕ και μετά τα σε αυτή λεχθέντα, αυτόν τον αποτυχημένο λαοπλάνο και τα φούμερα περί "μονομερούς καταγγελίας" είναι κορόιδο με πατέντα.

  "Σε ανάλογο πνεύμα, σε άλλο σημείο της εισήγησής του προς τους πρεσβευτές και αφότου είχε δηλώσει ότι οι εξελίξεις έχουν δικαιώσει τον ΣΥΡΙΖΑ στην ανάλυσή του για την κρίση χρέους, υπογράμμισε πως μεταξύ των τριών πυλώνων της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ περιλαμβάνεται και η «επαναδιαπραγμάτευση και συναινετική αναθεώρηση της δανειακής σύμβασης», μία διατύπωση που προκάλεσε αίσθηση και θετικά σχόλια από το διπλωματικό ακροατήριο του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης."
  http://www.tovima.gr/politics/article/?aid=485927

 4. Α avatar
  Α 27/11/2012 23:31:45

  Ο Σαμαράς κάνει τη δυσκολότερη δουλειά στον πλανήτη και την κάνει καλά μέχρι τώρα. Βήμα βήμα κερδίζει τις μάχες. Όλοι οι ξένοι ηγέτες αναγνωρίζουν την σταθερή του αξία, εδώ μέσα όσοι δεν το βλέπουν εθελοτυφλούν ή δεν το παραδέχονται από σκοπιμότητα.
  Ζούμε δύσκολες καταστάσεις αλλά οι δύσκολες καταστάσεις αναδεικνύουν ηγέτες. Ο Σαμαράς είναι ηγέτης πολύ υψηλών προσδοκιών και οι Έλληνες θα το καταλαβαίνουν μέρα με τη μέρα.

 5. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ avatar
  ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ 28/11/2012 00:52:31

  Μακάρι όλοι οι προηγούμενοι πρωθυπουργοί της χώρας μας να εργαζόταν το μισό απο ότι ο Σαμαράς !

 6. blue nile avatar
  blue nile 28/11/2012 02:09:40

  Ο Σαμαράς είναι απλά ο καλύτερος Έλληνας πολιτικός της μεταπολίτευσης.
  Εγώ βέβαια εξακολουθώ να πιστεύω ότι το πρόγραμμα δεν βγαίνει και θα το οικονομικό επιτελείο θα βρει μπροστά του τέτοια υστέρηση εσόδων που θα τρίβει τα μάτια του...

  ...αλλά...

  ...εύχομαι να διαψευστώ...

  • Νίκος Αργεάδης avatar
   Νίκος Αργεάδης @ blue nile 28/11/2012 09:13:25

   Συμφωνώ με τους προλαλήσαντες και ας "κινδυνεύω" να χαρακτηριστώ Σαμαρικός.

 7. Γιώργος avatar
  Γιώργος 28/11/2012 09:08:48

  Ναι πρέπει να παραδεχτούμε ότι δούλεψε επίμονα και με υπομονή. Σωστός μακάρι να δουλεύαμε όλοι έτσι από κει κει πέρα όποιος δουλεύει κάνει και λάθη. Αλλά επειδή δουλεύει μπορεί α) να τα διορθώσει και β) να μάθει. Ελπίζω να συνεχίσει γιατί τώρα αρχίζει νέα δουλειά.

 8. περήφανος δεξιός avatar
  περήφανος δεξιός 28/11/2012 10:55:26

  Kακά τα ψέμματα ο Σαμαράς αποτελεί την ευχάριστη έκπληξη..Κανείς δεν περίμενε να τα πάει τόσο καλά..Τώρα πρέπει να βάλει τα δυνατά του για ανάκαμψη και ανάπτυξη γιατί η κοινωνία τραβάει χοντρό λούκι..Αν τα πάει καλά σε αυτό τον τομέα τότε η πατρίδα θα του χρωστάει πολλά..

 9. Κωστας Ε. Χριστοδουλου avatar
  Κωστας Ε. Χριστοδουλου 28/11/2012 15:16:04

  + 100.000.000 !!!

 10. ΔΕΞΙΟΣ avatar
  ΔΕΞΙΟΣ 29/11/2012 15:26:56

  κανεις δεν αμφισβητει την εργατικοτητα του Πρωθυπουργου μας!! αυτος και ο Στουρναρας αποτελουν εγγυηση για την ευρωπαικη προοπτικη της χωρας

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.