#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
15/07/2012 10:00
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Μαζί με τα…πρωτοβρόχια θα έρθει και η επιμήκυνσηΕπιβεβαιώνοντας τις προβλέψεις, οι εταίροι μας στην ευρωζώνη υποσχέθηκαν στον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα ότι τον Σεπτέμβριο θα εξετάσουν με θετικό πνεύμα τα ελληνικά αιτήματα, υπό την προϋπόθεση ότι η κυβέρνηση θα λάβει προηγουμένως όλα τα αναγκαία μέτρα που απαιτούνται, ώστε να επαναφέρει στις ράγες το εκτροχιασμένο σε πολλούς τομείς Μνημόνιο.

Η επιμήκυνση του χρόνου της δημοσιονομικής προσαρμογής εμφανίζεται το τελευταίο διάστημα στην Ελλάδα ως η απόφαση που θα βγάλει από μόνη της την Ελλάδα από την ύφεση. Η επιμήκυνση είναι σημαντική γιατί θα επιτρέψει στην κυβέρνηση να κατανείμει σε μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, πιθανότατα δύο χρόνια, τα μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν για την επαναφορά του ελλείμματος κάτω από το 3% του ΑΕΠ.

Ωστόσο, αν αυτή η εξέλιξη δεν συνδυαστεί με κάποιες άλλες κινήσεις, οι οποίες μάλιστα θα πρέπει να γίνουν νωρίτερα από την απόφαση για επιμήκυνση, τότε η ελληνική οικονομία δεν πρόκειται να βγει από την ύφεση που είναι και το ζητούμενο σήμερα, μετά από πέντε συνεχή χρόνια συρρίκνωσης του ΑΕΠ.

Ορισμένοι στην Ελλάδα, ακόμη και μεταξύ των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση, δεν έκρυβαν την απογοήτευσή τους για τα αποτελέσματα της συνεδρίασης του Εurogroup, την περασμένη Δευτέρα, προφανώς επειδή είτε δεν γνωρίζουν πώς λειτουργεί η κοινότητα είτε δεν έχουν αντιληφθεί το αρνητικό κλίμα που επικρατεί σε ορισμένες χώρες.

Δεν υπήρχε περίπτωση η γερμανική, η φινλανδική και η ολλανδική κυβέρνηση να έπαιρναν σήμερα το «πράσινο φως» από τα Κοινοβούλιά τους ώστε να προχωρήσουν στην επιμήκυνση που ζητάει η Ελλάδα, εγκρίνοντας την πρόσθετη χρηματοδοτική στήριξη που αυτό συνεπάγεται. Θα πάνε όταν θα έχουν να παρουσιάσουν συγκεκριμένα αποτελέσματα από ελληνικής πλευράς. Επιπλέον, ακόμη και αν δεν υπήρχαν τα Κοινοβούλια, πάλι δεν θα μπορούσαν να κάνουν τόσο εύκολα αποδεκτό το ελληνικό αίτημα, γιατί στη συνέχεια θα ακολουθούσε κατάλογος αιτημάτων από τη χώρα μας.

Εφόσον τηρήσουμε τις δεσμεύσεις σχετικά με τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και τις ιδιωτικοποιήσεις, την επιμήκυνση θα την πάρουμε στις αρχές Σεπτεμβρίου. Άλλωστε, ακόμη και εκείνοι οι εταίροι που εμφανίζονται διστακτικοί, πολύ δύσκολα θα έλεγαν «όχι» σε μια περίοδο που η ευρωζώνη βρίσκεται στη δίνη των αγορών με τα ομόλογα της Ισπανίας και της Ιταλίας να κινούνται κοντά στα ιστορικά υψηλά.

Ο Γ. Στουρνάρας έκανε επιτυχημένη πρώτη εμφάνιση στο Εurogroup, είχε καλή παρουσία και σχολιάστηκε θετικά η αποφασιστικότητα που έδειξε. Φυσικά αυτές είναι οι πρώτες εντυπώσεις των εταίρων, που δεν προδικάζουν τη συνέχεια. Αυτοί που σήμερα λένε καλά λόγια δεν θα διστάσουν να τον… λιθοβολήσουν, αν διαπιστώσουν ότι δεν τήρησε αυτά που τους υποσχέθηκε ότι θα κάνει σχετικά με τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Για το λόγο αυτό μέσα στις επόμενες εβδομάδες είναι απαραίτητο να διευκρινιστούν όλες οι λεπτομέρειες σχετικά με τις υποχρεώσεις της Ελλάδας και των εταίρων. Οσο πιο γρήγορα αποσαφηνιστεί τι πρέπει να πράξει ο καθένας τόσο το καλύτερο για όλους.

Νίκος Μπέλλος για τον Τύπο της Κυριακής

ΣΧΟΛΙΑ

 1. blue nile avatar
  blue nile 15/07/2012 11:44:33

  Η αλήθεια είναι ότι η επιμήκυνση είναι θετική εξέλιξη αλλά όπως εύστοχα παρατηρεί ο Μπέλλος δεν θα μας βγάλει από μόνη της από την ύφεση χωρίς την συνοδεία άλλων μέτρων που πρέπει να ξεκινήσουν άμεσα.
  Το μεγάλο πρόβλημα είναι το ότι παρά τις θυσίες των τελευταίων 2,5 χρόνων, παρά το πολυδιαφημισμένο PSI το ελληνικό χρέος παραμένει μη βιώσιμο.
  Με το PSI είχαμε καταφέρει το εξής παράδοξο: Να υποστούμε το κούρεμα με όλα τα αρνητικά του και το πρόβλημα χρέους να εξακολουθεί να είναι μη αντιμετωπίσιμο. Συνήθως όποιος αναδιαρθρώνει τα χρέη του το κάνει με τέτοιο τρόπο ώστε τα εναπομείνοντα χρέη του να είναι διαχειρίσιμα.
  Το δικό μας χρέος δυστυχώς δεν είναι.
  Ήδη πολλοί οικονομολόγοι στην Ελλάδα και το εξωτερικό επισημαίνουν ότι θα χρειαστεί εκ νέου κούρεμα.
  Και μόνο η σκέψη ενός νέου Default παραλύει τους επίδοξους επενδυτές με συνέπεια τη συνέχιση της άτυπης στάσης επενδύσεων.
  Επιπρόσθετα η κατάσταση της πραγματικής οικονομίας είναι τραγική με την ρευστότητα να αποτελεί ποντιακό ανέκδοτο. Όποιος έχει επιχείρηση ξέρει.
  Οπότε χρειάζεται να προωθηθούν από την ελληνική κυβέρνηση και να γίνουν αποδεκτά από την τρόικα εκείνα τα μέτρα που θα τονώσουν ξανά το επενδυτικό ενδιάφερον ( η που τουλάχιστον δεν θα το αποτρέπουν) ενώ θα πρέπει να προσεχθεί η ρευστότητα. Πχ η φορολογία πρέπει σταδιακά να μειωθεί αλλιώς πλήτεται ανεπανόρθωτα η κατανάλωση μειώνοντας έτσι τα κρατικά έσοδα. Μαζί με την τάχιστη υλοποίηση μεταρυθμίσεων που θα καταργήσουν το αντιεπενδυτικό περιβάλλον που ίσχυε για δεκαετίες
  Αν δεν γίνουν τα παραπάνω ( προς το παρόν επικρατεί σιγή ασυρμάτου) η επιμήκυνση όχι μόνο δεν θα καταφέρει απολύτως τίποτα αλλά θα επιδεινώσει κι άλλο την κατάσταση.
  Δυστυχώς η συνέχιση των αδυσώπητων περιοριστικών μέτρων δημιουργεί ασφυξία στην πραγματική οικονομία και αν δεν δωθούν γρήγορα λύσεις μας περιμένει μεγάλο μπαμ.
  Η απορία πολύ κόσμου είναι το γιατί ο Σαμαράς δέχτηκε να μετέχει στη συνεχιση μιας πολιτικής που πλέον οι πολλοί είναι πεπεισμένοι οτι είναι αδιέξοδη.
  Τη μόνη λογική εξήγηση που έχω βρει είναι το ότι ποντάρει στην ορθολογικά αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας με αποτελεσματικές αποκρατικοποιήσεις που δεν θα είναι μόνο ταμειακού χαρακτήρα αλλά θα υποχρεώνουν τους επίδοξους αγοραστές ώστε οι επενδύσεις τους να τονώσουν την απασχόληση.
  Μακάρι να του βγει...

 2. No Way avatar
  No Way 15/07/2012 11:59:03

  H παραταση αποπληρωμης θα δωθει ετσι και αλλιως το σεμπτεμβριο και θα παρασουσιαστει ως επαναδιαπραγματευση, η γερμανια ως γνωστον μπλοφαρει δεν ειναι η πρωτη φορα

  Οσο για τα μετρα δεν θα γινει απολυτως τιποτα , εχουμε βαρεθει να ειμαστε θεατες στο ιδιο εργο , με τους κακους ταχα Ελληνες που δεν αλλαζουν και τους καλους ευρωπαιους που θελουν να μας κανουν σωστους , αφου θα πεσουν τα μπινελεκια θα πεσει μετα το ρευστο

  Το θεμα ειναι ως ποτε θα τρεφουν μια ΝΤΕΦΑΚΤΟ ΧΡΕΩΚΟΠΗΜΕΝΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ οπως της Ελλαδας με τα σωληνακια στην εντατικη
  Η Ελλαδα στα μνημονια και με τις πολιτικες του γερμανικου ευρω , δεν θα ανακαμψει , ουτε την δευτερα παρουσια

  Με μια υφεση χειροτερη του σουδαν , την δευτερη μεγαλυτερη ανεργεια στον κοσμο , η κατασταση στο κοινωνικο ιστο θα χειροτερευει μηνα με το μηνα
  Το σεμπτεμβριο ερχεται η φοροκαταιγιδα των χαρατσοεκαθαριστικων , του τελος των ακινητων , φαπ , φορος αλληλευγυης , επιτηδευματος , εξισωση πετρελαιου θερμανσης - κινησης , μειωνωντας περαιτερω τα εισοδηματα και την υπομονη των πολιτων

 3. εναςάσχετος avatar
  εναςάσχετος 15/07/2012 12:44:24

  Ότι το φθινόπωρο θα δούμε κάποια επιμήκυνση, είναι δεδομένο.
  Τώρα,.....αν αυτή θα είναι επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής, ή κάποια άλλη επιμήκυνση, αυτό δεν είναι ξεκάθαρο!

 4. παραμυθοκτονος avatar
  παραμυθοκτονος 15/07/2012 13:15:51

  Πληροφορουμαστε (απο αλλα sites) οτι ο "αποφασιστικος" Στουρναρας ειπε επι λεξει πως "θα επεφτε η κυβερνηση αν εθετα θεμα επιμηκυνσης", γιατι θα επαιρνε αρνητικη απαντηση. Αρα, ποτε θα τελειωσουν επιτελους τα ψεμματα με τα οποια επιμενετε να ταϊζετε το κομματικο ακροατηριο σας, στην προσπαθεια να κερδηθει χρονος "και βλεπουμε" ; Ειναι κατι παραπανω απο φανερο οτι ολα τα ηρωϊκα περι "επαναδιαπραγματευσης", μαζι με τα αλλα περι "Ζαππειο 1, 2...", "συμφωνουμε με τους στοχους αλλα διαφωνουμε με την συνταγη", κλπ, κλπ, αποτελεσαν ενα προεκλογικο παραμυθι που ειχε ως στοχο την υφαρπαγη της ψηφου των αφελων και μετα αρχισε ηδη να ισχυει το γνωστο "μετα την απομακρυνση εκ του ταμειου....". Φυσικα, οπως λενε, "το ψεμμα εχει κοντα ποδαρια" κι οι αφελεις, οι ενθουσιωδεις ή, οι φοβικοι συμπολιτες που εφεραν στην εξουσια αυτη την τριανδρια της καταστροφης θα διαπιστωσουν παρα πολυ συντομα, πανω στο πετσι τους, τις συνεπειες των επιλογων τους. Και φυσικα θα ακολουθησει το επισης γνωστο "ο οφις με εξηπατησε" ! Προς το παρον συνεχιστε να χαϊδευετε αυτια.

  • Factorx avatar
   Factorx @ παραμυθοκτονος 15/07/2012 13:50:04

   Γιατί δεν τα γράφεις όλα τι είπε, αλλά κάνεις επιλεκτικό σχολιασμό, λες δηλαδή παραμύθια;;;:

   "Σε δραματικούς τόνους ήταν οι διάλογοι του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, με τον πρωθυπουργό και τους κυρίους Βενιζέλο και Κουβέλη την επομένη του Eurogroup, με τον κ. Στουρνάρα να επισημαίνει ότι μπορεί να έπεφτε η κυβέρνηση αν οι εταίροι απέρριπταν δημοσίως το αίτημα για επιμήκυνση του προγράμματος. "Σκέφτεστε να είχαμε μια επίσημη δημόσια άρνηση στο Eurogroup για την επιμήκυνση του προγράμματος ; Τι θα λέγαμε στον κόσμο; Ότι διαπραγματευτήκαμε και αποτύχαμε; Θα είχε πέσει ήδη η κυβέρνηση.... ". Με τα λόγια αυτά περιέγραψε ο κ. Στουρνάρας , όπως γράφει η RealNews, στους πολιτικούς αρχηγούς το κλίμα που βρήκε απέναντι του στο Eurogroup προσπαθώντας να εξηγήσει -πρωτίστως στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ- τον λόγο για τον οποίο δεν έθεσε εξαρχής το θέμα της αναδιαπραγμάτευσης ή έστω της επιμήκυνσης του προγράμματος προσαρμογής..."

   Τι λέει το δημοσίευμα; ¨Οτι ο Σαμαράς έχει δίκαιο που θέλει να βάλει το αίτημα επαναδιαπραγμάτευσης προσεκτικά - αλλιως θα χαθεί. Φυσικά το λόμπυ της δραχμής και της διαπλοκής θέλει να το βάλει τώρα για να χαθει

 5. Περικλής avatar
  Περικλής 15/07/2012 18:15:18

  Οι εξελίξεις έχουν δρομολογηθεί προ πολλού και εμείς το παραμύθι πάει σύννεφο.
  Για ποια επιμήκυνση και ποια διαπραγμάτευση μιλάμε.......

  Αντιγράφω :

  Ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ επικρίνει το γεγονός ότι το γερμανικό Ομοσπονδιακό Συνταγματικό Δικαστήριο πιθανόν να θέλει να περιμένει μέχρι το φθινόπωρο, για να εκδώσει απόφαση σχετικά με τη συνταγματικότητα του ευρωπαϊκού μηχανισμού στήριξης ΕΜΣ. «Κάτι τέτοιο δεν βοηθάει», δήλωσε ο Γιούνκερ στο περιοδικό και προέτρεψε τους δικαστές να βιαστούν. «Πιστεύω ότι γνωρίζουν εντός ποίων χρονικών ορίων κατ’ ανώτατον πρέπει να κινηθούμε», είπε, υπαινισσόμενος την προβλεπόμενη για τον Σεπτέμβριο απόφαση σχετικά με το αν η Ελλάδα θα μπορέσει να παραμείνει μέλος της ευρωζώνης.

  Ο Γιούνκερ δεν θέλησε να απαντήσει ακόμα συγκεκριμένα στο ερώτημα για έξοδο της υπερχρεωμένης Ελλάδας από το ευρώ, δήλωσε όμως επικριτικά: «Είναι γεγονός ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν εφήρμοσε το πρόγραμμα όπως είχε συμφωνηθεί. Είναι επίσης σαφές ότι θα κοστίσει περισσότερα χρήματα το να δοθεί περισσότερος χρόνος στην Ελλάδα, προκειμένου να υλοποιήσει τους συμπεφωνημένους στόχους».

  Μόνον όταν η τρόικα παρουσιάσει την έκθεσή της, θα μπορέσει να αποσαφηνιστεί αν οι Ευρωπαίοι και το ΔΝΤ είναι πρόθυμοι να διαθέσουν τα επιπλέον χρήματα.

  • blue nile avatar
   blue nile @ Περικλής 16/07/2012 01:03:59

   Η παραμονή ή όχι της Ελλάδας στην Ευρωζώνη δεν είναι θέμα μιας δικαστικής απόφασης. Ότι και αν αυτή βγάλει.
   Είναι θέμα επιθυμίας των ισχυρών βορείων εταίρων και των τραπεζών τους.
   Η αλήθεια είναι το ότι αν ήταν τόσο εύκολο να βγούμε θα μας είχαν ήδη βγάλει.
   Όσο συμβιβαζόμαστε με τα μέτρα και δεν προχωράμε σε μονομερή καταγγελία τους πέφτει κομματάκι δύσκολο να δρομολογήσουν τέτοια εξέλιξη ειδικά τώρα που έχει διατρανωθεί η πρόθεση μας για μεταρυθμίσεις.
   Εδώ τώρα έγκειται το πρόβλημα που δεν έχει να κάνει μόνο με τη θέληση των εταίρων και τις δικαστικές αποφάσεις, αλλά από το πόσο εμείς μπορούμε να αντέξουμε τα μελλούμενα.
   Άντε και γίνεται η πολυθρύλητη επαναδιαπραγμάτευση, κερδίζουμε μια επιμήκυνση (δεν είναι η πρωτη φορά άλλωστε). Αν δεν κερδίσουμε και άλλα μέτρα τότε δεν μας βλέπω να γλυτώνουμε το δράμα.
   Έχω την αίσθηση χωρίς να μπρώ να είμαι σίγουρος γι'αυτό, ότι αν δεν συμβούν πολλά σημαντικά και ευνοικά για μας μέχρι τον Σεπτέμβριο την κάτσαμε τη βάρκα.
   Όσο πιο πολύ εφαρμόζονται τα περιοριστικά μέτρα της προηγούμενης άνοιξης τόσο πιο πολύ θα πέφτει η ενεργός ζήτηση και θα μεγαλώνει σε μη διαχείρισιμο βαθμό η υστέρηση εσόδων.
   Μπορεί κάποιος να πει ότι είμαστε θεατές στο ίδιο έργο που προβάλεται εδώ και 2,5 χρόνια. Ναι αλλά υπάρχει μια τεράστια διαφορά.
   Η εξάνληση της πραγματικής οικονομίας αγγίζει πια τέτοια απαγορευτικά όρια ύστερα από τριάντα μήνες κυριολεκτικής αφαίμαξης που η περεταίρω υστέρηση εσόδων θα είναι πολλαπλάσια της προηγούμενης.
   Ίδωμεν...

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.