06/12/2008 05:40
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Μαγειρέματα στη ΝΔ για την «πολιτική ευθύνη»

Το μαγείρεμα του πορίσματος της Νέας Δημοκρατίας στην Εξεταστική Επιτροπή είναι το κύριο θέμα της εσωκομματικής πολιτικής επικαιρότητας. Ο Θ. Ρουσόπουλος προσπάθησε να δεσμεύσει την κυβέρνηση λέγοντας ευθέως στην κατάθεσή του ότι δεν υπάρχουν πολιτικές ευθύνες υπουργών. Το πρόβλημα γι αυτόν είναι ότι οι δημοσκοπήσεις δημιουργούν ασφυκτική πίεση στη ΝΔ και πληθαίνουν οι φωνές εκείνων που ζητούν αναφορά σε πολιτικές ευθύνες στο γαλάζιο πόρισμα.

Από την άλλη μεριά, κορυφαίοι υπουργοί και όλο και περισσότεροι βουλευτές υποστηρίζουν ότι πρέπει υπάρξει τέτοιου είδους παραδοχή, έστω και αν δεν προσωποποιηθούν οι πολιτικές ευθύνες. Ο Προκόπης Παυλόπουλος, ο Δημήτρης Σιούφας και ο Αργύρης Καρράς αναζητούν ήδη διατυπώσεις που εξυπηρετούν τη λογική «ναι μεν αλλά» - ότι δηλαδή κάτι έγινε που έπρεπε να το καταλάβουμε,  αλλά μέχρι εκεί φτάνει η ευθύνη κάποιων ή όλων.

Όπως γράφαμε εδώ , εξάλλου, κυβερνητικοί κύκλοι ανέμεναν χθες, κατά την διάρκεια της ομιλίας του στην Βουλή, σημαντική παρέμβαση του Κ. Καραμανλή, προς την κατεύθυνση της εκτόνωσης του κλίματος που έχει δημιουργηθεί με το σκάνδαλο Βατοπεδίου. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες είχε υποσχεθεί σε κορυφαίους υπουργούς ότι, εάν προκληθεί, θα μιλήσει για πολιτικές ευθύνες στη Βουλή. Δεν το έκανε όμως και τελικά εκφώνησε μια ομιλία που απογοήτευσε και πάλι βουλευτές και υπουργούς.

Είναι λοιπόν προφανές ότι παίζεται ένα πολύ χοντρό εσωτερικό πολιτικό παιχνίδι στη ΝΔ με αφορμή την παραδοχή ή όχι των πολιτικών ευθυνών από την ανώτατη ηγεσία της. Κάτι που είναι φυσικό να προβληματίζει και πρώτα απ΄ όλα τον ίδιο τον Καραμανλή. Υπάρχει κάποια πολιτική υστεροβουλία πίσω από αυτές τις πιέσεις που άρχισαν με την περίφημη δήλωση του Μειμαράκη περί πολιτικών ευθυνών; Θα γυρίσει μπούμερανγκ στον ίδιο τον Καραμανλή μια ανοικτή παραδοχή των πολιτικών ευθυνών; Μια νέα εκδοχή του περίφημου mea culpa του Ανδρέα, είναι η μοναδική αφετηρία που του απομένει για μια φυγή προς τα εμπρός; Ίδωμεν

Προς το παρόν, οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν τώρα ότι ο Πρωθυπουργός δεν αποκλείεται να κάνει μία αναφορά περί πολιτικών ευθυνών στη συνέντευξη τύπου στις Βρυξέλλες μετά τη Σύνοδο Κορυφής στο τέλος της επόμενης εβδομάδας. Διαφορετικά, στις 15 Δεκεμβρίου, κατά τη συζήτηση των πορισμάτων στη Βουλή. Επισημαίνουμε όμως, για να ερμηνεύσετε σωστά και τα σημερινά ρεπορτάζ στον Τύπο, ότι αυτά είναι υποσχέσεις που δίνει ο κ. Καραμανλής σε υπουργούς που τον πιέζουν διακριτικά προς αυτή την κατεύθυνση. Είναι άγνωστο αν λέει τα ίδια και σε όσους απορρίπτουν κάθε αναφορά σε πολιτικές ευθύνες και το τι τελικά θα πράξει ο ίδιος.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. μανώλης avatar
  μανώλης 06/12/2008 10:56:39

  Για να καταλάβουμε και εμείς οι άσχετοι:
  όταν κάποιος παραδέχεται την ευθύνη του (πολιτική ή άλλη), για ένα έγκλημα που έχει διαπραχθεί, σημαίνει ότι "αφίενταί σου αι αμαρτίαι"...;
  Να μην τρελαθούμε κιόλας.
  Αν είναι έτσι δεν χρειαζόμαστε δικαστήρια
  αλλα ...εξομολόγους.
  (Όσο για το "mea culpa" του Ανδρέα μην συγκρίνετε ανόμοια πράγματα.Ο Ανδρέας [και ο θείος ΚΚ] ήσαν γατόπαρδοι. Παρακαλώ μην τους βάζετε στην ίδια μοίρα με τους γατόπο@#$%ς).

 2. αγανάκτηση avatar
  αγανάκτηση 06/12/2008 13:41:41

  Αν το ζήτημα είναι τι θα δηλώσει ο ΚΚ περί πολιτικών ευθυνών για το Βατοπέδι, είναι βαθιά νυχτωμένοι στη ΝΔ. Πρόκειται για προχωρημένο σύνδρομο ραντανπλαν. ΑΝ είχε κάποια αξία μια τέτοια δήλωση θα την είχε πριν πολλούς μήνες. Τώρα θα κάτσει καπάκι σαν καραμπινάτη επιβεβαίωση βαριών ευθυνών, όχι σαν μερική απενοχοποίηση.

  Για την εσωκομματική αμφισβήτηση τώρα, θα είχε νόημα και ουσία εφόσον ο ΚΚ είχε κάποια διακριτή πολιτική πρόταση, διαφορετική από κάποιου άλλου στο κόμμα. Εδώ γελάνε. Δεν υπάρχει τέτοιο πράγμα. Η αμφισβήτηση δεν είναι τίποτα άλλο παρά ο πανικός της συνειδητοποίησης ότι η εξουσία χάνεται. Με τόν ίδιο τρόπο που στο ΠΑΣΟΚ, το μοναδικό πράγμα που άλλαξε είναι η βάσιμη τώρα προσδοκία της εξουσίας. Αυτό εξαφανίζει την υπάρχουσα δική τους διχόνοια και την χρόνια στειρότητά τους.

 3. "νήπιος γέρων" avatar
  "νήπιος γέρων" 06/12/2008 19:44:32

  ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΚΛΕΦΤΗΣ ΠΑΡΑ ΒΛΑΚΑΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ

  ΠΟΛΙΤΙΚΗ- ΠΟΙΝΙΚΗ- ΔΙΑΝΟΗΤΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗ

  Τι σημαίνει, ακριβώς, "ανάληψη πολιτικής ευθύνης"; Ότι ο υπουργός έκανε λάθος ...κατά λάθος; Ότι είναι, ΔΗΛΑΔΗ, βλάκας και όχι κλέφτης; Ότι έχουμε εξουσιοδοτήσει ηλίθιους που έχουν την ...ευθύνη να διαχειρίζονται τα δισεκατομμύριά μας; Και, καλά, αυτοί ήταν ηλίθιοι, οι συνάδελφοί τους υπουργοί και ο προϊστάμενός τους πρωθυπουργός, συν οι δεκάδες γκολντενμποΐσια αμοιβάμενοι απο εμάς σύμβουλοί τους, ΠΟΎ ΗΤΑΝ;;;

  Το να είναι κάποιος υπουργός και να κλέψει είναι αναμενόμενο. Το να είναι υπουργός και βλάκας είναι το πέρα έως πέρα εξω- φρενικό! Ακατάλυπτο!! Απίθανο!!! Πώς μπορεί ένας βλάκας να κοροϊδέψει όλη την κομματική, κοινοβουλευτική και κυβερνητική ιεραρχία;

  Με άλλα λόγια: 1) Είχε δίκιο ο Σανιδάς, που μίλησε για "παραπλανηθέντες", άσχετο με το εάν δεν έπρεπε να προκαταλάβει το πόρισμα της Δικαιοσύνης, και 2) Μια κυβέρνηση δεν είναι απαραίτητο να πέσει, επειδή κάποιος ή κάποιοι υπουργοί της έκλεψαν. Αρκεί, βέβαια, να μην έχει προσπαθήσει να κουκουλώσει την κλοπή, ή στηρίξει τον κλέφτη, μετά την ανακάλυψή του. Εννοείται, πως αν η ίδια έχει ξεμπροστιάσει τον εντός των κόλπων της κλέφτη, όχι μόνο δε θα χάσει, αλλά θα κερδίσει μεγάλη λαϊκή εκτίμηση και, άρα, δημοφιλία.

  ΑΝ, όμως, μια Κυβέρνηση παραδέχεται ότι έχει υπουργούς ...ΒΛΑΚΕΣ, οπότε και "πολιτικά ανίκανους", ΣΥΝΤΡΙΒΕΤΑΙ, δεν πέφτει, απλώς. Όχι στις δημοσκοπήσεις των Β΄-πανελλαδηκάριων και λοιπών πρώην αριστερών ή μη, αλλά εκεί που γράφει και δεν ξεγράφει: στην ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ του Λαού...

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.