#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
17/11/2013 06:30
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Μίση και πάθη στην κυβέρνηση

Οι προσωπικές έριδες, οι φιλοδοξίες και οι πολιτικές διαφορές μεταξύ υπουργών 

Καβγάδες, εντάσεις, προσωπικές φιλοδοξίες, πολιτικές διαφορές, μίση και πάθη, αλλά και συγκρούσεις με στόχο μια καλύτερη τύχη…Αυτό είναι το κλίμα πίσω από τις κουρτίνες της εξουσίας στο κυβερνητικό στρατόπεδο. Το κλίμα δεν είναι πολλές φορές ευχάριστο και αυτό είναι γνωστό στο Μέγαρο Μαξίμου. Η κυβέρνηση δεν είναι κοινωνική συναναστροφή και όσοι μετέχουν δεν έχουν απαραιτήτως και τις πλέον αγαθές σχέσεις μεταξύ τους. Είναι φυσικό όσοι μετέχουν στην εξουσία να ερίζουν και για τη νομή της. Καμιά φορά είναι και θέμα χαρακτήρα.

 

Πίσω από τα χαμόγελα κρύβεται ενίοτε βάθος αμέτρητο. Μοιάζει με το αβγό του Κολόμβου το να αναζητήσει κανείς αν οι συγκρούσεις στο εσωτερικό της κυβέρνησης προκαλούν τις προσωπικές ρήξεις των υπουργών ή αν οι προσωπικές διαφορές προκαλούν τις συγκρούσεις. Υπάρχουν και μερικές περιπτώσεις στις οποίες οι αντιδικίες εκκινούν από αρχές και πραγματικές διαφορές πολιτικών αντιλήψεων. Αλλά είναι όλο και πιο σπάνιες.

 

Το βέβαιο είναι ότι οι υπουργοί έχουν φιλοδοξίες και προσπαθούν να επιβάλλουν την παρουσία, τη γνώμη και την πρότασή τους και αυτό τους φέρνει αντιμέτωπους με άλλους υπουργούς. Αν είναι «συναρμόδιοι» ακόμη χειρότερα. Πόσες φορές δεν υποχρεώθηκε ο Πρωθυπουργός να παρέμβει γιατί ο ένας υπουργός δεν έβαζε την υπογραφή του σε μια απόφαση που είχε ήδη υπογράψει ένας άλλος.

 

Άλλωστε μια κυβέρνηση είναι εξ ορισμού «δελφινάριο» και εκεί συνυπάρχουν πρώην και μελλοντικοί αντίπαλοι που βάζουν πάνω από όλα το «γόητρό» τους. Συχνά οι έριδες των υπουργών έχουν λόγους πολύ πιο καθημερινούς. Μπορεί, π.χ., να εκλέγονται στην ίδια περιφέρεια, να έχουν διαφορετική ιδεολογική αφετηρία, κ.α.

 

Προσωπικά «μίση και πάθη» κρύβονται πίσω από πολιτικές αντιδικίες και τούμπαλιν. Εύλογες πολιτικές διαφορές εξελίσσονται σε προσωπικές αναμετρήσεις. Αν κατά κανόνα στην πολιτική αυτός που ήταν φίλος χθες και σήμερα έγινε αντίπαλος μπορεί αύριο να ξαναγίνει φίλος, σε μια κυβέρνηση αυτό ισχύει στο πολλαπλάσιο. Απάνθρωπο αλλά αληθινό.

 

Μην πάει το μυαλό πολλών μακριά…Πόσοι ήταν αντίπαλοι του Αντώνη Σαμαρά στις εσωκομματικές εκλογές και τώρα πίνουν νερό στο όνομά του; Πάρα πολλοί. Αυτό και μόνο ως οδηγός είναι αρκετό για να κατανοηθεί πόσο εύθραυστες είναι οι ισορροπίες στο εσωτερικό της κυβέρνησης. Ακόμα και στο εσωτερικό του Μεγάρου Μαξίμου και στον κύκλο των  συνεργατών του Πρωθυπουργού, υπάρχουν διαφορετικές φιλοδοξίες και στόχοι που ενίοτε προκαλούν μικροπαρεξηγήσεις. Τα έχουν αυτά τα συστήματα εξουσίας.

 

Πολλοί λένε ότι στο υπουργείο Οικονομικών υπάρχει αγαστή σχέση της πολιτικής ηγεσίας. Δεν  είναι όμως λίγες οι φορές που ο Γιάννης Στουρνάρας αιφνιδιάστηκε από τις κινήσεις του αναπληρωτή του, Χρήστου Σταϊκούρα, αλλά δεν μπορούσε να κάνει διαφορετικά. Ο Χρ. Σταϊκούρας λογοδοτεί στον Πρωθυπουργό και άρα δεν μπορεί, παρά την όποια ενόχληση που ίσως έχει ο Στουρνάρας, να δημιουργήσει ζήτημα. Στην δημοσιογραφική πιάτσα όμως λένε ότι ο αναπληρωτής μερικές φορές έχει αυτονομηθεί από τον υπουργό.

 

Στο υπουργείο Εσωτερικών, παρά την εικόνα που μεταδίδουν ότι ο Γιάννης Μιχελάκης τα έχει καλά με τον αναπληρωτή του Λεωνίδα Γρηγοράκο, η κατάσταση δεν είναι και η καλύτερη…Υπάρχει διαφορά αντίληψης και είναι μια συνεργασία, όπου ένας καθαρός δεξιός καλείται να συνεργαστεί, όχι με επιτυχία, με έναν καθαρό και σκληρό πασόκο.

 

Αντίθετα, στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατάφερε να βρει πεδίο συνεννόησης με την υφυπουργό του Έφη Χριστοφιλοπούλου και δεν αφήνει περιθώρια για αντιπαραθέσεις.

 

Στο υπουργείο Εργασίας, ο Γιάννης Βρούτσης προσπαθεί να βρει ισορροπία με το σύστημα ΠΑΣΟΚ, αν και δεν δυσκολεύεται αρκετά, ενώ τυπική είναι η σχέση με τον υφυπουργό Βασίλη Κεγκέρογλου.

 

Στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας, ο διπλωμάτης Δημήτρης Αβραμόπουλος, δεν μπορούσε παρά ως υπουργός να αφήνει χώρο στους υφισταμένους του,  την αναπληρώτρια υπουργό Φώφη Γεννηματά και τον υφυπουργό Θανάση Δαβάκη και να έχει το κεφάλι του ήσυχο, γλιτώνοντας και από διαρροές.

 

Στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, τυπικές είναι οι σχέσεις του υπουργού Θανάση Τσαυτάρη με τον αναπληρωτή του Μάξιμο Χαρακόπουλο. Οι δυο τους έχουν συγκρουστεί πολλές φορές και κάνουν υπομονή, καθώς είναι εντολή από τους Αντ. Σαμαρά και Ευ. Βενιζέλο να συνεργαστούν, αλλά η απόσταση παραμένει και στο υπουργείο επικρατούν πολικές θερμοκρασίες.

 

Πολλά πυρά δέχεται τελευταία ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης με παραπολιτικά σχόλια και παρατηρήσεις. Πολλοί θεωρούν ότι δεν κάνει για το υπουργείο και θεωρούν ότι ο υφυπουργός του Θανάσης Σκορδάς έχει πάρει κεφάλι και θεωρείται αυτός ως διάδοχη λύση,  όσο και εάν ακούγεται παράξενο.

 

Στο υπουργείο Υγείας, ο Αδωνις Γεωργιάδης γλίτωσε από τις συχνές συγκρούσεις με την  Σοφία Βούλτεψη που αρνήθηκε να γίνει υφυπουργός, λόγω της άποψής της, ότι δεν μπορεί να συνεργαστεί μαζί του. Τελικά ο Πρωθυπουργός του όρισε υφυπουργούς τους Αντώνη Μπέζα και Ζέττα Μακρή και τα πνεύματα είναι ήρεμα.

 

Στο υπουργείο Παιδείας, ο Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος έχει βρει πεδίο συνεννόησης με τον υφυπουργό του Συμεών Κεδίκογλου.

 

Το κρίσιμο θέμα δεν είναι μόνο οι σχέσεις των υπουργών με τους υφισταμένους τους, αλλά τα καρφιά των υπουργών για συναδέλφους τους υπουργούς. Και εκεί υπάρχει μεγάλη ένταση που ήδη καταγράφεται, ενώ πολλοί βουλευτές που είναι εκτός ρίχνουν πολλές ρουκέτες για ορισμένα μέλη του  υπουργικού συμβουλίου…

ΣΧΟΛΙΑ

 1. tnt avatar
  tnt 17/11/2013 08:15:37

  Σε όλες τις δουλειές του κόσμου υπάρχουν συγκρούσεις....απλά υποχρεούνται να συνεργάζονται...

 2. Διογένης avatar
  Διογένης 17/11/2013 08:40:17

  Το όντως παράξενο είναι η ταχύτατη πορεία του Θ. Σκορδά προς υψηλά αξιώματα, τη στιγμή που, ας πούμε, δεν είναι καν βουλευτής. Μπορεί ο άνθρωπος να είναι απλώς άξιος, αλλά αυτή η εξήγηση είναι υπερβολικά καλή για να είναι και αληθινή.

 3. Vesper avatar
  Vesper 17/11/2013 10:35:59

  Δηλαδή -για να πιάσουμε το θέμα συγκρίνοντας και... "προσωπικότητες"- αυτοί που τα βρίσκουν σε όλα είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης με την Έφη Χριστοφιλοπούλου, ο σερ Αβραμό με τη Φώφη και τον Δαβάκη και τέλος ο τροικανός Άδωνις με τους "ωσεί παρόντες" Μπέζα και Μακρή.
  Αντιλαμβάνεστε ...
  Και να σκεφτείς ότι αυτή η παράταξη είχε κάποτε υπουργούς όπως ο Ευάγγελος Αβέρωφ, ο Κωνσταντίνος Τσάτσος, ο Παναγιώτης Παπαληγούρας κ.α.

 4. Ρηνα avatar
  Ρηνα 17/11/2013 12:24:00

  Τι ειχες Γιαννη, τι ειχα παντα......Εγωϊσμοι και συμφεροντα. Συνηθισμενα σε ολους τους χωρους. Απλα στη πολιτικη και στη καλλιτεχνικη ζωη επειδη οι ανθρωποι εκτιθενται δημοσια, κουδουνιζουν. Γι αυτο ολοι κρινονται εκ του αποτελεσματος. Καλη η διπλωματια και η ησυχια αλλα τελικα το αποτελεσμα μετραει. Εστω κι αν επιτυγχανεται και με κανα .....καυγαδακι.

 5. panos avatar
  panos 17/11/2013 23:09:15

  Εχουν κατι να ασχολουνται για να περναει η ωρα..Ετσι κι αλλιως μετα τις επομενες εκλογες,ελαχιστοι απ' αυτους θα ειναι και παλι στη Βουλη..Για υπουργιλικια δεν το συζητω..

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.