Μίκης: Ο ΣΥΡΙΖΑ εκμεταλλεύτηκε εμένα και τον Μ. Γλέζο για να αυξήσει την εκλογική του δύναμη
08/01/2015 20:30
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Μίκης: Ο ΣΥΡΙΖΑ εκμεταλλεύτηκε εμένα και τον Μ. Γλέζο για να αυξήσει την εκλογική του δύναμη

Επιστολή – βόμβα από το Μίκη Θεοδωράκη κατά του ΣΥΡΙΖΑ, λίγες ώρες μετά τη δημοσιοποίηση της στήριξή του στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης υπό τον όρο να καταργήσει αμέσως τα μνημόνια. Ο γνωστός μουσικοσυνθέτης με το κείμενο που αναρτήθηκε στην επίσημη ιστοσελίδα του, αποκαλύπτει το παρασκήνιο της «στήριξής» του στον ΣΥΡΙΖΑ. Απαντά στο φίλο του Δ.Α. που τον ρωτά κατά πόσον ο όρος που έθεσε για να στηρίξει τον ΣΥΡΙΖΑ είναι εφικτός, αναφέρει τα εξής:

«Αγαπητέ μου Δημήτρη,

Έχεις απόλυτο δίκιο. Δηλαδή ο όρος που έθεσα στον ΣΥΡΙΖΑ είναι εν γνώσει μου ανέφικτος, γιατί θα οδηγούσε σε σφοδρή σύγκρουση με απρόβλεπτες συνέπειες. Τότε, θα με ρωτήσεις, γιατί το έπραξα; Υπάρχει προϊστορία γι' αυτό. Αν θυμάσαι, στις αρχές του 2012, ο ΣΥΡΙΖΑ δέχθηκε την πρότασή μου να δημιουργήσουμε το Μέτωπο ΕΛ.ΛΑ.Δ.Α. (Ελληνική Λαϊκή Δημοκρατική Αντίσταση) συμφωνώντας ότι η απαλλαγή μας από το Μνημόνιο δεν είναι δυνατόν να λυθεί μέσα από το Σύστημα (εκλογές, Βουλή, Κυβέρνηση) χωρίς να έχουμε δημιουργήσει τις προϋποθέσεις άμυνας του Λαού στη σίγουρη αντίθεση των πιστωτών μας. Κι αυτές οι προϋποθέσεις ήσαν δύο:

Πρώτον: η δημιουργία ενός μεγάλου Πανεθνικού Παλλαϊκού Μετώπου με τη συμμετοχή της πλειοψηφίας του ελληνικού Λαού και

Δεύτερον: η αναζήτηση οικονομικών πόρων για την εξασφάλιση της ζωής και της ανάπτυξης της χώρας με τη δημιουργία κοινοπραξιών με μεγάλες οικονομικές δυνάμεις (Ανατολής και Δύσης) με στόχο την εκμετάλλευση του τεράστιου εθνικού μας πλούτου (εδαφικού, υπο-εδαφικού και υποθαλάσσιου). Τότε, αφού δηλαδή θα είχαμε εξασφαλίσει την οικονομική μας αυτοδυναμία και τη σύσσωμη παλλαϊκή υπεράσπιση σε τυχόν επιθέσεις, το Μέτωπο «ΕΛ.ΛΑ.Δ.Α.» θα έπαιρνε μέρος σε εκλογές με στόχο την διακυβέρνηση της χώρας που από θέση ισχύος θα διακανόνιζε με τρόπο δίκαιο τις οικονομικές και άλλες υποχρεώσεις και δεσμεύσεις μας απέναντι σε τρίτους.

Αφού συμφωνήσαμε, η ΣΠΙΘΑ και ο ΣΥΡΙΖΑ σ' αυτές τις δύο βασικές θέσεις, καλέσαμε (ο Μανώλης Γλέζος, ο Γεώργιος Κασιμάτης κι εγώ) τον Λαό στο Σύνταγμα στις 12 Φεβρουαρίου του 2012 με στόχο να μετρήσουμε τη δύναμή μας και στη συνέχεια, εάν βρίσκαμε ανταπόκριση, να σχηματίσουμε την ηγετική ομάδα του Μετώπου που θα ξεκινούσε και θα διηύθυνε τον αγώνα.

Η ανταπόκριση του Λαού μας ξεπέρασε και τις πιο τολμηρές μας προσδοκίες, αφού οι διαδηλωτές ήταν πάνω από 500.000. Επί κεφαλής ήμασταν ο Μανώλης Γλέζος, ο Γεώργιος Κασιμάτης κι εγώ. Και οι τρεις δεχθήκαμε άγρια επίθεση από τα ΜΑΤ. Στη συνέχεια η Κυβέρνηση πανικόβλητη μετέβαλε τους χώρους της συγκέντρωσης σε κόλαση. Είχαν σωστά κατανοήσει ότι ζούσαμε μια ιστορική στιγμή, που θα μπορούσε να αλλάξει την πορεία της χώρας και να μεταβάλει το θύμα-Λαό σε ελεύθερο αφέντη της χώρας του.

Φαίνεται όμως, ότι δεν ήταν ίδια η εκτίμηση της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ, για την οποία όπως αποδείχθηκε, η συνεργασία μαζί μας δεν ήταν ειλικρινής αλλά απλώς μας μεταχειρίστηκε, για να αυξήσει μονομερώς την εκλογική του δύναμη και να μπει στη Βουλή, με στόχο την κατάκτηση της διακυβέρνησης μέσα από το Σύστημα εγκαταλείποντας τους δυο πυλώνες άμυνας, το Λαϊκό Μέτωπο και τον πλούτο της χώρας.

Τότε, όταν ο Λαός είδε ότι το Μέτωπο που προτείναμε και τον καλέσαμε να επικυρώσει με την παρουσία του την 12η Φεβρουαρίου ήταν ένα τέχνασμα για να βοηθήσει τον ΣΥΡΙΖΑ να μπει στην Βουλή, απογοητεύτηκε, παραιτήθηκε και αποσύρθηκε.

Στη συνέχεια μεταβλήθηκε σε μια παθητική μάζα ανθρώπων, με αποτέλεσμα να διευκολυνθεί η καταστροφική πολιτική των Μνημονίων και σήμερα να είναι ένας άβουλος παρατηρητής χωρίς ελπίδα και μέλλον.

Όταν αργότερα, ανάμεσα στις δύο εκλογικές αναμετρήσεις με επισκέφθηκαν ο Μανώλης Γλέζος και ο Αλέξης Τσίπρας για να ζητήσουν τη συμμετοχή μου στις δεύτερες εκλογές (γιατί όπως μου είπαν πίστευαν ότι η συμμετοχή μου αυτή θα εξασφάλιζε την απόλυτη πλειοψηφία στην Βουλή), τους επανέλαβα ότι χωρίς τις προϋποθέσεις που είχα θέσει, δηλαδή την ύπαρξη του Παλλαϊκού Μετώπου και την εξασφάλιση των οικονομικών πόρων από την συνεκμετάλλευση του πλούτου της χώρας, θεωρώ ενέργεια τυχοδιωκτική τον τυχόν σχηματισμό Κυβέρνησης, εφ' όσον το συγκεκριμένο κόμμα θα ήθελε να αποκαλείται «Αριστερά» και να είναι πραγματικά Αριστερά και μάλιστα Ελληνική Αριστερά, με το φορτίο που αυτή κουβαλά από τους ηρωικούς αγώνες, από τις θυσίες και το αίμα που έχυσαν για τον Ελληνικό Λαό οι σύντροφοί μας. Και αρνήθηκα να συνεργαστώ ούτε και δημοσιοποίησα το περιεχόμενο της συνάντησης.

Αν το κάνω τώρα, είναι γιατί προκλήθηκα στο πιο ευαίσθητο σημείο μου. Στην ίδια την τιμή μου.

Για όλους αυτούς τους λόγους, όπως είπα και στην αρχή, όχι μόνο δεν μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ να διακηρύττει από τώρα το τέλος του Μνημονίου αλλά δίχως την αναγκαία λαϊκή στήριξη της οργανωμένης λαϊκής πλειοψηφίας και της προοπτικής μιας οικονομικής αυτοδυναμίας στηριγμένης στον πλούτο της χώρας, θα του είναι στο μέλλον δύσκολο -αν όχι αδύνατο- να αμυνθεί στις αναμενόμενες σκληρές επιθέσεις των αδυσώπητων πιστωτών και άλλων ξένων δυνάμεων.

Βλέπεις λοιπόν ότι η μεταχείρισή μας με κορύφωμα την 12η Φεβρουαρίου του 2012 δεν αποτελεί μόνο μια απαράδεκτη ηθική κακοποίηση αλλά είναι ταυτόχρονα και ένα μεγάλο λάθος με απρόβλεπτες συνέπειες για τον Λαό μας.

Ομολογώ ότι δεν θα αποκάλυπτα τώρα αυτή την ζοφερή αλήθεια, αν δεν με προκαλούσε ο ίδιος ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος αφού πρώτα διέλυσε την ΣΠΙΘΑ με τη μέθοδο του φραξιονισμού, επιμένει να διατηρεί ομάδες με την ονομασία της Σπίθας, με στόχο να εκμεταλλευτεί για μια φορά ακόμα το όποιο κύρος μου, δηλαδή να ανασκαλέψει την μεγάλη πληγή που μου άνοιξαν ως τώρα.

Δυστυχώς η ηλικία μου δεν μου επιτρέπει να δράσω, όπως έκανα σε όλη τη ζωή μου και να αντιδράσω στα χτυπήματα κάτω από τη μέση, που εξακολουθώ να δέχομαι. Έχω όμως ακόμα αλώβητη τη Μνήμη και την Σκέψη μου, που μου προσφέρουν τη δύναμη να υπερασπίζομαι τον ελληνικό Λαό και τα ιδανικά της Αριστεράς, που μου προσφέρουν οι αγώνες και οι πράξεις μου για την Ελλάδα.

Σε χαιρετώ με αγάπη,

Μίκης»

ΠΗΓΗ: imerisia.gr-mikistheodorakis.gr

ΣΧΟΛΙΑ

 1. η Dimi avatar
  η Dimi 09/01/2015 02:10:06

  ΣΟΚ ΚΑΙ ΔΕΟΣ: ΑΠΟ ΤΗΝ ...ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΘΑ ΒΡΕΙ ΤΑ ΛΕΦΤΑ Ο ΣΥΡΙΖΑ! Το αναφέρει ρητά η επίσημη "Πολιτική Απόφαση του Ιδρυτικού Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ"! ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΟ Συγκεκριμένα στην παράγραφο 13.4 της παραπάνω δεσμευτικής απόφασης αναφέρεται σχετικά: "Τα δημόσια έσοδα θα προέλθουν από τη φορολόγηση του πλούτου, των καθαρών κερδών, των υψηλών εισοδημάτων, της μεγάλης ακίνητης και της ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΗΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ, από την ακύρωση των προνομίων της ολιγαρχίας και των πολυεθνικών επιχειρήσεων και από την ανάσχεση της ύφεσης της οικονομίας"! ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΓΚΑΡΙ; Τι σημαίνει αυτό; Ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα χτυπήσει την Εκκλησία η οποία ασκεί μέγα κοινωνικό έργο με ιδρύματα, γηροκομεία και εκατοντάδες συσσίτια δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων χωρίς διάκριση, καθημερινά στην Ελλάδα; Ο ΣΥΡΙΖΑ θα αφαιρέσει και τους ελάχιστους αυτούς μισθούς των Ιερέων, που δόθηκαν έναντι πολλαπλής απαλλοτρίωσης στο παρελθόν από το κράτος της τότε εκκλησιαστικής περιουσίας, που άρπαξε αρχικά η ΓερμανοΑντιβασιλεία του Όθωνα; Ο ΣΥΡΙΖΑ θα κατασχέσει χαρακτηρισμένες δασικές εκτάσεις, ή τόπους με ξωκλήσια, μοναστήρια και μετόχια για να τις πουλήσει στα ξένα funds και τα μνημονιακά κοράκια τους; Ο ΣΥΡΙΖΑ στηρίζει όλο το μεγαλεπίβολο πρόγραμμά του τελικά στο παγκάρι της Εκκλησίας; Από το οποίο γίνεται με φροντίδα μέλισσας και εργατικότητα μερμηγκιού κάθε έργο φιλανθρωπίας; Το "λεφτά υπάρχουν" του Γιωργάκη θα γίνει τώρα "Εκκλησίες υπάρχουν"; ΝΟΙΑΖΟΜΑΙ ••• “Η άγνοια ενός ψηφοφόρου στη Δημοκρατία, θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια Όλων” * The ignorance of a Voter in Democracy Impairs The Security of All.* ~John Fitzgerald Kennedy ( JFK )

 2. Διογένης avatar
  Διογένης 09/01/2015 06:35:57

  Ανακοίνωση-κόλαφος για ένα ψεύτικο αντιμνημονιακό κόμμα. Ο Μίκης με τη σοφία πολλών δεκαετιών πολιτικής δράσης αντιλήφθηκε αμέσως ότι, για να πας σε επιτυχή επανάσταση κατά των δανειστών το 2012, χρειαζόσουν προϋποθέσεις που τα κόμματα του "αντιμνημονιακού τόξου" πολύ απλά δεν επεδίωκαν. Θυμάμαι πολύ καλά για τον εαυτό μου, που όπως έχω πει πολλές φορές σε αυτή την ιστοσελίδα, δεν ψήφισα ΝΔ σε καμία από τις δύο αναμετρήσεις του 2012, ότι κάνοντας αυτό παράλληλα δεν ήλπιζα καθόλου στο ότι ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ αν σχημάτιζαν π.χ. κυβέρνηση συνεργασίας θα είχαν οποιαδήποτε δυνατότητα σωστής διακυβέρνησης της χώρας: Θα τα έκαναν μπάχαλο, θα έφερναν ερείπια. Θεωρούσα όμως την εξέλιξη "ερείπια" προτιμότερη από ένα Μνημόνιο που, με τη μέχρι τότε εξέλιξή του και με δεδομένη την βέβαιη κατ' εμέ αποτυχία της "επαναδιαπραγμάτευσης" που υποσχόταν τότε ο Σαμαράς (σε αυτό επαληθεύτηκα), απλώς θα συνέχιζε την "ερειπιοποίηση" της χώρας με παράλληλο ξεπούλημα όλου του εθνικού της πλούτου για ένα κομμάτι ψωμί και εμβάθυνση της υποτέλειας και διάλυσης κάθε ψήγματος δικού μας κράτους (σε αυτό ευτυχώς δεν επαληθεύτηκα). Μεταξύ των δύο, λοιπόν, επέλεγα την απότομη "ερειπιοποίηση", στην οποία θα ερχόταν μετά υγιείς δυνάμεις, όχι βέβαια ο Τσίπρας ή ο Καμμένος, για να χτίσουν ένα νέο ελληνικό κράτος, ένα σοβαρό ελληνικό κράτος. Ο μόνος τρόπος για να αποφευχθούν τα ερείπια ήταν, πράγματι, αυτός που πρότεινε ο Μίκης. Πολύ σωστά είπε ότι ο,τιδήποτε άλλο ήταν τυχοδιωκτικό και όντως ήταν. Ακριβώς την ίδια λέξη χρησιμοποιούσα κι εγώ για να χαρακτηρίσω τον Καμμένο (τον οποίο ως δεξιός υπήρχε θεωρητικά περίπτωση να ψηφίσω, ενώ τον Τσίπρα δεν θα τον ψήφιζα έτσι κι αλλιώς) και αυτός είναι και ο λόγος που τελικά επέλεξα να μην τον ψηφίσω. Ήταν φως φανάρι ότι επρόκειτο ακριβώς για αυτό και ένας γνήσιος αντιμνημονιακός δεν μπορούσε παρά να το δει. Αν ο Μίκης θέλει το καλό της χώρας πρέπει τώρα να αφήσει τις αντιμνημονιακές αγκυλώσεις του 2010-2012, που πολύ κόσμο έχουν βλάψει, και να δει ότι ο μόνος πολιτικός με αντιμνημονιακή πολιτική που υπήρξε ποτέ σε αυτά τα πέντε χρόνια ήταν ο Σαμαράς. Από το "ξεκολλήστε και πάρτε μέτρα" του Δεκεμβρίου 2009, μέχρι και αυτή ακόμη την κάκιστα οργανωμένη απόπειρα μονομερούς εξόδου από το Μνημόνιο το Σεπτέμβριο-Οκτώβριο 2014 και την πείσμονα διαπραγμάτευση με την τρόικα μέχρι την τελευταία στιγμή πριν από την απόφαση παράτασης του Μνημονίου τον Δεκέμβριο του 2014 (που ξεχνούμε ότι μας δόθηκε "δωρεάν", χωρίς δηλαδή να πρέπει να πάρουμε ούτε ένα μέτρο!), ο Σαμαράς είναι ο μόνος που είχε πολιτική διατήρησης ή ανάκτησης της εθνικής ανεξαρτησίας, ασχέτως επιμέρους λαθών, με κορυφαία την άφρονα ταύτισή του με τις εσφαλμένες στοχεύσεις της τρόικας, αλλά και τις κυβερνήσεις Παπανδρέου-Παπαδήμου, που είχε ως συνέπεια την αδυναμία του να κερδίσει το λαϊκό στοιχείο. Τώρα όμως που είναι η ώρα της κρίσης και είναι η ώρα να δούμε αν θα συνεχίσει η χώρα την επώδυνη οδό εξόδου από το Μνημόνιο ή εάν θα αφεθεί στα χέρια τυχοδιωκτών που θα γκρεμίσουν σε ημέρες ή σε και σε ώρες αυτά που έχτισε με τόσο κόπο η χώρα τα τελευταία δυόμιση χρόνια, τώρα αγαπητέ Μίκη πρέπει να πάρεις θέση. Δεν μπορείς να μην δεν πάρεις θέση. Δεν υποστηρίζεις ΣΥΡΙΖΑ και καλά κάνεις, αλλά στις εκλογές τι θα ψηφίσεις; Τι μένει να ψηφίσεις; Ποια πολιτική για τη χώρα; Τα εθνικοαπελευθερωτικά που συνεπήραν όλους μας ήταν για το 2010-2012. Τώρα πια δεν τίθενται τέτοια θέματα. Ευτυχώς. Αλλά δεν τίθενται, είναι χάρη στο Σαμαρά. Υποχρεούμαστε να τον στηρίξουμε όλοι οι γνήσιοι αντιμνημονιακοί.

 3. Κυθήριος avatar
  Κυθήριος 09/01/2015 11:41:49

  Εύγε,αγαπητοί Dimi και Διογένη!

 4. η Dimi avatar
  η Dimi 09/01/2015 13:16:06

  Φίλε Κυθήριε, καλημέρα. Όποιος υπερφίαλος, άπατρις, ασεβής, άθεος.. τόλμησε να πολεμήσει Πατρίδα και Θεό, νικήθηκε. Στον “Μεγάλο Πατριωτικό Πόλεμο” (1941-1945), οι περισσότεροι Σοβιετικοί ΔΕΝ πολέμησαν για τα ιδεολογήματα Μαρξ-Λένιν-Στάλιν. Του οποίου Ιωσήφ Στάλιν, κι αυτή ακόμα η κτηνώδης-αιμοσταγής ιδεολογία υποβιβάστηκε, μπροστά στο τσουνάμι Πατριωτισμού, Πίστης και Παραδόσεων των Ορθοδόξων Ρώσων. Οι δε συνομιλίες Στάλιν με τους Ρώσους Ιεράρχες, από τους ειδικούς θεωρούνται “ιστορικής σημασίας” και “σταθμός” για την εξομάλυνση των ταραγμένων σχέσεων μεταξύ Σοβιετικής Κυβέρνησης και Ορθόδοξης Εκκλησίας. Η Σύγκληση των Επισκόπων 8/9/1943 έλαβε de facto κύρωση και ο Μητροπολίτης Σέργιος, Πρύτανης της Θεολογικής Σχολής της Αγίας Πετρούπολης, ονομάσθηκε Πατριάρχης Πασών των Ρωσιών. Εδώ κάποιοι ονειρεύονται την Ελλάδα, Ισόβια Σοβιετία. ΔΕΝ θα τους το επιτρέψουμε.

  • Κυθήριος avatar
   Κυθήριος @ η Dimi 09/01/2015 14:44:28

   Έτσι! Μακάρι μόνο να επικρατήσει σύμπνοια και σύνεση... Την καλημέρα μου.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.