12/10/2010 15:51
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Μία άλλη προσέγγιση των δηλώσεων Χριστόφια

Σταλινικού τύπου προπαγάνδα από Χριστόφια

Tου Σταύρου Λυγερου

Δεν πρόκειται για άτυχη στιγμή. Ο Δημήτρης Χριστόφιας εννοούσε αυτό που είπε ενώπιον Αμερικανών εμπειρογνωμόνων για διεθνείς σχέσεις. Αντανακλά όχι κάποια τακτική σκοπιμότητα, αλλά τη στρατηγική του για το Κυπριακό. Γι' αυτό και δεν προέβη σε διορθωτική δήλωση. Καθένας, βεβαίως, δικαιούται να έχει τις απόψεις του. Κανείς, όμως, δεν δικαιούται να κατακρεουργεί την πραγματικότητα για να υπηρετήσει το ιδεολόγημά του.
Από τη δεκαετία 1950, οι ελληνικές κυβερνήσεις έχουν διαπράξει βαρύτατα πολιτικά σφάλματα στο Κυπριακό. Δυστυχώς, για την ΑΚΕΛική ηγεσία, όμως, η Ελλάδα δεν εισέβαλε ποτέ στην Κύπρο. Ο Γεώργιος Παπανδρέου έστειλε την ελληνική μεραρχία στη Μεγαλόνησο σε συμφωνία με τη νόμιμη κυβέρνηση Μακαρίου και για να αποτρέψει τουρκική εισβολή. Το ενδεχόμενο εισβολής δεν ήταν θεωρητικό. Υπενθυμίζουμε ότι στην κρίση του 1964, η εισβολή ματαιώθηκε όταν ο πρόεδρος Τζόνσον απείλησε ευθέως την Αγκυρα.

Το δικτατορικό καθεστώς διέπραξε εθνικό έγκλημα σε βάρος του κυπριακού Ελληνισμού σε δύο δόσεις: απέσυρε την ελληνική μεραρχία και μερικά χρόνια αργότερα, με το πραξικόπημα, έδωσε την αφορμή στους Τούρκους να εισβάλουν. Το έγκλημα διεπράχθη από μη νομιμοποιημένη δημοκρατικά ελληνική κυβέρνηση και ως εκ τούτου δεν μπορεί να χρεωθεί στην Ελλάδα, νοούμενη ως συντεταγμένη πολιτεία του ελληνικού λαού. Ακόμα όμως κι αν κάποιος ταυτίσει αυθαιρέτως τη δικτατορία με την Ελλάδα και πάλι δεν μπορεί να μιλήσει για εισβολή της Ελλάδας.

Ο Χριστόφιας γνωρίζει την πραγματικότητα. Τη διαστρέφει, όμως, για να καλλιεργήσει το ιδεολόγημα της κυπριακής ταυτότητας. Προϋπόθεση γι' αυτό, όμως, είναι η «αποελληνοποίηση» των Ελληνοκυπρίων. Γι' αυτό μίλησε για εισβολή της Ελλάδας, γι' αυτό εξαφανίζει τις ελληνικές σημαίες, γι' αυτό προσπαθεί να «αποελληνοποιήσει» τα ελληνοκυπριακά εκπαιδευτικά προγράμματα.

Οι εθνικές ταυτότητες, όμως, είναι κάτι πολύ πιο βαθύ και ουσιαστικό από πολιτικές κατασκευές για να ακυρώνονται από έναν πρόεδρο. Γαλουχημένος στα νάματα του σταλινικού βολονταρισμού, ο Χριστόφιας νομίζει ότι η εθνική συνείδηση είναι μολυβιά για να τη σβήσει με τη γόμα της εξουσίας. Κι όλα αυτά, όταν έχει απέναντί του τον τουρκικό στρατό κατοχής, το τουρκοκυπριακό ψευδοκράτος του φανατικού εθνικιστή Ντερβίς Ερογλου και το πλήθος των Τούρκων εποίκων. Πώς τα αντιμετωπίζει; Αφήνει να εννοηθεί πως η λύση πρέπει να λαμβάνει υπόψη τα τουρκικά στρατηγικά συμφέροντα!

Αλλοτε, η «αγάπη» του ΑΚΕΛ για τους Τουρκοκύπριους «αδελφούς», υπαγορευόταν από τον κομμουνιστικό διεθνισμό। Σήμερα, υπαγορεύεται σε μεγάλο βαθμό από σκοπιμότητα. Μια λύση τύπου Ανάν, θα μετέτρεπε το ΑΚΕΛ σε κυρίαρχη πολιτική δύναμη, αφού θα εισέπραττε τη μεγάλη πλειοψηφία των τουρκοκυπριακών ψήφων, που σύμφωνα με το Σύνταγμα πρέπει να δίνονται σε ελληνοκυπριακά κόμματα. Δεν είναι, όμως, μόνο αυτό. Ο άλλοτε φανατικός κομμουνιστής Χριστόφιας έχει συνειδητοποιήσει ότι μόνο εάν συνεχίσει να ευθυγραμμίζεται με τα γεωπολιτικά συμφέροντα των Αγγλοαμερικανών, θα παραμείνει «αγαπημένο παιδί» τους.

Στην πιό πάνω ανάλυση του κυρίου Σταύρου Λυγερού, που εδημοσιεύθη στην έγκριτη πρωινή εφημερίδα των Αθηνών ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ της 5/10/2010 υπάρχει η πιό κάτω απάντηση-διαφωνία:

Αισθάνομαι δυσάρεστα που αναγκάζομαι - πρώτη φορά - να διαφωνήσω μαζύ σας
κύριε Λυγερέ. Πως γνωρίζετε ότι δεν πρόκειται γιά κάποια, τακτικής σημασίας,
κίνηση του κυπρίου προέδρου και αποφαίνεσθε ότι οι επίμαχες δηλώσεις του
εκφράζουν την στρατηγική του ;

Ο Γεώργιος Παπανδρέου έστειλε μία ελληνική μεραρχία στην Κύπρο, όχι διότι
συμφώνησε με τον Μακάριο, αλλά διότι αυτό επέβαλαν τα Αμερικανικά συμφέρον
τα την εποχή εκείνη. Η μεραρχία απεσύρθη όχι λόγω εγκληματικής πρόθεσης ή
αμέλειας του δικτατορικού καθεστώτος των Αθηνών, αλλά διότι , μετά την εγκα
τάλειψη του Σχεδίου Άτσεσον, είχαν εκλείψει οι λόγοι γιά τους οποίους αυτή
είχε αποσταλεί . Η "χούντα" των Αθηνών απλά εκτέλεσε την εντολή της απόσυρ
σης. Φαντάζεσθε ότι η οποιαδήποτε ελληνική κυβέρνηση θα μπορούσε να πράξει
διαφορετικά , να αντιταχθεί δηλαδή στις υποδείξεις των ΗΠΑ ; Ήταν μία
περίοδος (1964-1966) ίσως η μοναδική, στην μεταπολεμική Ιστορία μας, που τα
αμερικανικά συμφέροντα συνέπεσαν με τα ελληνικά. Και αυτό πρέπει να
πιστωθεί στον Γ. Παπανδρέου και στην κυβέρνησή του, άσχετα με τις μετέπειτα
εξελίξεις !

Το επιχείρημα της "μη νομιμοποιημένης δημοκρατικά ελληνικής κυβέρνησης" δεν
έχει κανένα πολιτικό ή ιστορικό στήριγμα . Αν η κυβέρνηση εκείνη η "μη νομιμο
ποιημένη" είχε καταφέρει ,να εξουδετερώσει τον Μακάριο, να κηρύξει την
Ένωση της Κύπρου με την Ελλάδα, να επιτύχει την αναγνώριση του νέου status
quo από όλες τις μεγάλες δυνάμεις του Κόσμου, τι θα λέγαμε εμείς τώρα στους,
δικαίως, αδικηθέντες τούρκους και τουρκοκυπρίους που θα είχαν προσφύγει σε
όλους τους διεθνείς οργανισμούς διεκδικώντας την εφαρμογή του διεθνούς
δικαίου ; Τι θα λέγαμε ; Μήπως θα ζητούσαμε - δημοκρατικά - την επάνοδο στην
προ της 15ης Ιουλίου 1974 κατάσταση ; Τι λέτε ; Αυτό θα κάναμε ή μήπως θα
πανηγυρίζαμε μία τρίτη εθνική επέτειο κάθε χρόνο την 15ην Ιουλίου ;

Το καθεστώς της 4ης Αυγούστου και ο Ιωάννης Μεταξάς δεν είχαν απολύτως
"καμμία δημοκρατική νομιμοποίηση" . Tο γεγονός αυτό,όμως ,καθόλου δεν τους εμπόδισε να
πολεμήσουν και να νικήσουν την Ιταλική αυτοκρατορία. Μήπως θα πρέπει ο Ελληνικός Λαός
να νοιώσει ένοχος που και τότε είχε " μη δημοκρατικά νομιμοποιημένη κυβέρνηση" και να
ζητήσει - έστω και τώρα - ταπεινά... συγγνώμην από τους Ιταλούς ;

Μιχάλης  Βάρδας

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Οδυσσέας avatar
  Οδυσσέας 12/10/2010 16:04:25

  Σου θίξαμε τη χούντα ε;
  Δεν πειράζει, ξύδι.

  • Factorx avatar
   Factorx @ Οδυσσέας 12/10/2010 16:22:55

   Ορέστιε, διάβασες τι λέει ή πετάμε και κανένα σχόλιο για να περνάει η ώρα

 2. Αρβανιτάκης Αλέξανδρος avatar
  Αρβανιτάκης Αλέξανδρος 12/10/2010 16:17:50

  Κύριε Βάρδα, ο τρόπος που κάνετε το συσχετισμό του 1974 με το 1940 είναι παντελώς ανιστόριτο. Το έγκλημα της Κύπρου, το πραξικόπημα που αποτέλεσε την πρόφαση της εισβολής, προκάλεσε την πτώση της χούντας. Το καθεστώς της 4ης Αυγούστου όταν κλήθηκε να αντισταθεί στην ιταλική εισβολή είχε την πλήρη στήριξη του ελληνικού λαού....πως συγκρίνετε αυτά τα δύο;
  το ζήτημα με τη μεραρχία, ότι αυτό εξυπηρετούσε τα συμφέροντα των ΗΠΑ, το αναφέρετε ως κριτική στο Λυγερό, όταν εσείς αμέσως μετά το ακυρώνεται καθώς αναφέρεται ότι στη συγκεκριμένη περίπτωση τα ελληνικά και τα αμερικανικά συμφέροντα ταυτίζονται...

  • Στέργιος avatar
   Στέργιος @ Αρβανιτάκης Αλέξανδρος 12/10/2010 17:58:25

   Τα κράτη έχουν ιστορική συνέχεια. Μπορεί η χούντα να μην ήταν μια δημοκρατικώς εκλεγμένη κυβέρνηση, αλλά οι πρωτεργάτες της προήλθαν μέσα από τα σπλάγχνα τής ελληνικής κοινωνίας, δεν έπεσε από το διάστημα.

 3. I.Q. ΠΙΓΚΟΥΙΝΟΥ avatar
  I.Q. ΠΙΓΚΟΥΙΝΟΥ 12/10/2010 16:26:43

  "Φαντάζεσθε ότι η οποιαδήποτε ελληνική κυβέρνηση θα μπορούσε να πράξει
  διαφορετικά , να αντιταχθεί δηλαδή στις υποδείξεις των ΗΠΑ;"

  Δηλαδή κύριε Βάρδα, αν (λέμε τώρα) οι ΗΠΑ υποδείξουν να αποσυρθούν οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις από τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, εμείς θα πρέπει "να συμμορφωθούμε με τας υποδείξεις" σύμφωνα με τη λογική σας;

  • I.Q. ΠΙΓΚΟΥΙΝΟΥ avatar
   I.Q. ΠΙΓΚΟΥΙΝΟΥ @ I.Q. ΠΙΓΚΟΥΙΝΟΥ 12/10/2010 16:31:52

   Εγώ γνωρίζω επίσης μια κυβέρνηση πολύ μικρότερης χώρας, που το 2004 αντιτάχθηκε ευθέως και κατάφατσα στις υποδείξεις των ΗΠΑ και τους έτριψε ένα 75% στα μούτρα. Βέβαια, είχε στο τιμόνι έναν Τάσσο Παπαδόπουλο και όχι κάποιον Βάρδα...

   • Factorx avatar
    Factorx @ I.Q. ΠΙΓΚΟΥΙΝΟΥ 12/10/2010 16:42:50

    Δηλαδή εσυ για να καταλάβεις μια ανάλυση πρέπει να σου λένε "φασίστες αμερικάνοι", "πουλημένη χούντα" και άλλα τέτοια; Δεν αντιλαμβάνεται το IQ σου διαφορετικό τρόπο έκφρασης; "Οταν λεει ότι τα "συμφέροντα συνέπιπταν απολύτως" τι εννοεί; Οτι η χούντα ήταν αντίθετη με την Αμερική; Ή ότι ήταν όργανό της;

   • I.Q. ΠΙΓΚΟΥΙΝΟΥ avatar
    I.Q. ΠΙΓΚΟΥΙΝΟΥ @ I.Q. ΠΙΓΚΟΥΙΝΟΥ 12/10/2010 17:35:39

    Αγαπητέ Φάκτορα, αυτό ακριβώς αντιλαμβάνεται το πιγκουινίσιο IQ μου. Ότι η χούντα ήταν όργανο των Αμερικάνων (κι ου ιθνάρχας επίσης). Ακόμα, το φτωχό μου μυαλουδάκι διαβλέπει μια κάποια ευθιξία σου σε σχόλια που κριτικάρουν τον κ. Βάρδα. Αν θεωρείς ότι με κάποιο τρόπο τα σχόλιά μου για τον κ. Βάρδα σε έθιξαν προσωπικά, τότε σου ζητώ ταπεινά συγγνώμη, δεν είχα σκοπό να σε θίξω.

    Και μια φιλική συμβουλή: Αν πιστεύεις(-ετε) πως όποιος κριτικάρει τους φίλους του αρχηγού πρέπει να επαναφέρεται στην τάξη, τότε πολλοί μπορεί να πουν "καληνύχτα κε Σαμαρά"...

   • Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης avatar
    Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης @ I.Q. ΠΙΓΚΟΥΙΝΟΥ 13/10/2010 02:11:28

    Τον "φίλο του Αρχηγού" τον λένε Θόδωρο κι όχι Μιχάλη, τα 'μπλεξες πιγκουίνε. Κι εγώ φυσικά συμφωνώ με την θέση του Σταύρου Λυγερού.
    Η απάντηση του κ. Μ. Βάρδα είναι εσφαλμένη και ιστορικά και πολιτικά.
    Η Μεραρχία δεν πήγε με την σύμφωνη γνώμη των Αμερικανών. Ήταν ένας υπέροχος και στρσατηγικά σωστός "τσαμπουκάς" του Γέρου. Η εθνικά σωστή στάση του Γέρου και η΄κάθοδος της Μεραρχίας έφερε το Σχέδιο Άτσεσον, την μόνη εθνικά συμφέρουσα λύση που μας πρότειναν οι Αμερικανοί, όταν ακόμη μας έπαιρναν στα σοβαρά.
    Τα περί "εθνικής επετείου" για την 15η Ιουλίου, άν υλοποιούσαν την Ένωση,τί να πω; Εκτός τόπου, χρόνου και Ιστορίας.

 4. Στέργιος avatar
  Στέργιος 12/10/2010 16:30:05

  Το τραγικό λάθος τού Χριστόφια δεν είναι η αναφορά στην καταστροφική δράση τής Αθήνας στο Κυπριακό. Ας μην ξεχνά ο κ. Λυγερός ότι το "η Κύπρος κείται μακράν" δεν το είπε ο Παπαδόπουλος, ούτε ο Ιωαννίδης, αλλά ο "μεσσίας" τής Μεταπολίτευσης και -ντεμέκ- "εθνάρχης", Κωνσταντίνος Καραμανλής.

  Το τραγικό λάθος τού Χριστόφια είναι η ΕΞΙΣΩΣΗ τής ελλαδικής παρέμβασης στην Κύπρο με την τουρκική εισβολή, κατοχή, εθνοκάθαρση και αποικισμό.

  Επειδή μιλάμε για "μητέρες πατρίδες"...
  ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ 1 (ελλαδικό παράδειγμα):
  Το παιδί σπάει ένα βάζο. Η μητέρα το ξυλοφορτώνει και το γεμίζει μελανιές.
  ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ 2 (τουρκικό παράδειγμα):
  Το παιδί σπάει ένα βάζο. Η μητέρα το ξυλοφορτώνει, το βιάζει και το ακρωτηριάζει.

  Όσο μεμπτή κι αν είναι η συμπεριφορά τής μητέρας στο ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ 1, δεν μπορεί επ'ουδενί να συγκριθεί με τη συμπεριφορά τής μητέρας στο ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ 2.

  Και πριν τελειώσουμε τα περί μητέρων...

  Η "μητέρα" νούμερο 3, η Αγγλίδα "μητέρα", που ήταν αυτή που έστρεψε τους Τουρκοκύπριους κατά των Ελληνοκυπρίων κατά τη δεκαετία τού 50 και κατέχει το 10% τού κυπριακού εδάφους, δεν φέρει ευθύνες για τον κ. Χριστόφια;

 5. Bodinus1576 avatar
  Bodinus1576 12/10/2010 16:46:33

  Για το Μεταξά μας μιλάτε, για τον Ιωαννίδη επίσης, για το αν ήταν στρατηγική ή τακτική του Χριστόφια και αυτό το θίγετε, καλό θα ήταν όμως να απαντηθεί και το κύριο ερώτημα χωρίς υπεκφυγές για "επίμαχες δηλώσεις": Εισέβαλε η Ελλάδα στην Κύπρο ναι ή όχι; Και αν εισέβαλε πείτε μας κύριε Βάρδα πόσες Κύπριες βιάσανε οι Ελλαδίτες εισβολείς, πόσα κυπριακά σπίτια κάψανε, πόσους Κυπρίους σκοτώσανε, πόσες περιουσίες πήρανε και το κυριότερο γιατί στη Μακεδονίτισσα οι Κύπριοι έχουνε φτιάξει και μνήμα στους πεσόντες "εισβολείς"; Σύμφωνοι για το έπος Μεταξά, που μεθοδικά ο επιτελής Ι. Μαεταξάς προετοίμασε. Σύμφωνοι ότι στις Διεθνείς Σχέσεις η υπογραφή του Κράτους δεσμεύει ανεξάρτητα από την εσωτερική νομιμότητα. Αλλά να πούμε ότι εισβάλαμε και στην Κύπρο πάει πολύ. Και αφού για τον κύριο Βάρδα τί χούντα τί δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση, τότε ας αποδεχτεί το πραξικόπημα κατά σου Μακαρίου ως ίση ανταπόδοση στην ενέργεια του Γιωρκάτζη να ενθαρρύνει και να ββοηθήσει τον Παναγούλη στην απόπειρα κατά του Παπαδόπουλου.

 6. Ρήγας Φερραιος avatar
  Ρήγας Φερραιος 12/10/2010 17:52:31

  Το επιχείρημα της δεν
  έχει κανένα πολιτικό ή ιστορικό στήριγμα

  Μια μικρη παρατηρηση:
  Σας θυμιζει κατι αυτη η φραση; “μη νομιμοποιημένης δημοκρατικά ελληνικής κυβέρνησης”
  Ναι η οχι; Ποτε ακουστηκε στο προσφατο παρελθον απο ποιον και γιατι;

  ( Το πονηρο μυαλο μου παει καπου αλλού το δικο σας;;;;)

  • Ρήγας Φερραιος avatar
   Ρήγας Φερραιος @ Ρήγας Φερραιος 12/10/2010 18:07:55

   Εαν κανω λαθος θα το παραδεχτω δημοσια, αλλα ποιστευω οτι αυτη η φραση κρυβει πολλα

 7. Αποστόλου Παναγιώτης avatar
  Αποστόλου Παναγιώτης 12/10/2010 17:53:42

  Προφανώς κάποιοι δεν γνωρίζουν Ελληνικά η δεν έχουν πολιτική παιδεία .
  Διάβασα προσεκτικά την ανάλυση του Μιχάλη Βάρδα και διαπιστώνω πως είναι ένα κείμενο βαθιά πολιτικό , ασχετα εάν μερικοί δεν μπορούν να καταλάβουν μία τέτοια σοβαρή πολιτική ανάλυση .

  Κε Αρβανιτάκη , γιατί μεταφερετε εσφαλμένα , εκτός και εάν δεν έχετε καταλάβει , το θέμα σε άλλη βάση , από την προσέγγιση της ανάλυσης ;
  Ο Μεταξάς είχε την συμπαράσταση του Ελληνικού λαού πριν από την 28η Οκτωβρίου , όταν γέμιζε τα ξερονήσια με πολιτικούς κρατουμένους ;
  Βέβαια όχι . Την απέκτησε όμως μετά τον νικηφόρο πόλεμο κατά της Ιταλίας .
  Εάν όμως είχε χάσει τον πόλεμο θα τον είχαμε στείλει στο Γουδί.
  Άρα τα ίδια ακριβώς θα ίσχυαν και για τον δικτάτορα Ιωαννίδη , εάν είχε νικήσει τον Ετζεβίτ και η Κυπρος είχε ενωθεί με την μητάρα Ελλάδα.

  Κε Πηγκουίνου , η αναφορά "θα μπορούσε να πράξει διαφορετικά στις υποδείξεις των ΗΠΑ , οποιαδήποτε Ελληνική κυβέρνηση " φαντάζομαι πως η αναλυση δεν αφορα διαχρονικά όλες τις κυβερνήσεις , αλλά όπως αναφέρεται στην ανάλυση , την κυβέρνηση του 1964-1966 .

  Μ

 8. Factorx avatar
  Factorx 12/10/2010 17:58:12

  @ I.Q. ΠΙΓΚΟΥΙΝΟΥ: Άλλος Βάρδας είναι αυτός - καμία σχέση με αυτόν που εννοείς. Γι αυτό έσπευσες να κάνεις κριτική στο βρόντο; Μην σε πουν "σαμαρικό";

  • I.Q. ΠΙΓΚΟΥΙΝΟΥ avatar
   I.Q. ΠΙΓΚΟΥΙΝΟΥ @ Factorx 12/10/2010 18:20:21

   Προφανώς μπέρδεψα τους Βάρδες, άρα άκυρη η φιλική συμβουλή. Ούτε Σαμαρικός είμαι, απλά γιατί δεν είμαι γενικά "-ικός". Κατά τα λοιπά, αν νομίζεις ότι τα σχόλιά μου ήταν "κριτική στο βρόντο" όλα καλά, στο κάτω - κάτω υπάρχουν και διαφορές στο πως βλέπει ο καθένας τα θέματα αμυντικής και εξωτερικής πολιτικής.

   • Factorx avatar
    Factorx @ I.Q. ΠΙΓΚΟΥΙΝΟΥ 12/10/2010 19:03:25

    Δεν νομίζω τίποτα. Πιστευω όμως οτι ο Μ. βαρδας επιχειρει μια δύσκολη προσέγγιση σε ενα γνωστό θεμα και βιαστηκες λιγο να σχολιασεις

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.