#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
13/12/2011 10:10
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Μήπως οι αγορές έχουν δίκιο;Τώρα τελευταία τα κραχ και τα μίνι κραχ έχουν πάψει να αποτελούν είδηση.  Συνηθίζεται όμως έπειτα από κάθε σύνοδο κορυφής της Ε.Ε., να επικρατεί μια ευφορία, μια προσδοκία για ένα καλύτερο αύριο, προσδοκία που αποτυπώνεται σε πρόσκαιρες ανόδους έπειτα από κάθε ‘’επιτυχία’’.  Αυτή τη φορά η σύνοδος κορυφής δεν μπόρεσε ούτε καν να ανασχέσει για λίγο την κατρακύλα της παγκόσμιας οικονομίας.  Η Ευρώπη, παρά τους βαυκαλισμούς της, δεν πήρε ψήφο εμπιστοσύνης από τις αγορές, πράγμα μάλλον αναμενόμενο για τους γνώστες.  Έτσι γίναμε μάρτυρες μιας μαύρης Δευτέρας.  Και είδαμε πτώσεις εντυπωσιακές, με ηχηρότερη αυτή του δικού μας δείκτη FTSEB, ενός δείκτη που αποτυπώνει τις μεγαλύτερες ελληνικές τράπεζες και που έσκασε με ένα παταγώδες -9,5%.

Βέβαια και αυτό ήταν αναμενόμενο από καιρό και αποτελούσε παράδοξο η χρηματιστηριακή υπερεκτίμηση  των ελληνικών τραπεζών, που βρίσκονται ουσιαστικά πτωχευμένες, σε ένα ασαφές καθεστώς εκκαθάρισης εν λειτουργία,  ήδη από το 2009.  Έτσι οι Alpha και Eurobank, ο κολοσσός της ΝΑ Ευρώπης, προσεγγίζουν σιγά – σιγά τις πραγματικές τους αξίες, ενώ η Εθνική, η μεγάλη μας φίλη, παραμένει εντυπωσιακά ψηλά, αν αναλογιστεί κανείς την ποιότητα του δανειακού της χαρτοφυλακίου, παρά την κολοσσιαία πτώση -12,64% που υπέστη.

Γιατί η Ευρώπη δεν πείθει;

Οι προσπάθειες της Γερμανίας έχουν κουράσει.  Έχουν κουράσει στο βαθμό που πια γίνεται αντιληπτό ακόμα και από τους άσχετους ότι αποτελούν περισσότερο προτάσεις του στυλ ‘’άστο να το ξαναδούμε τον άλλο μήνα’’, παρά σοβαρές προσπάθειες επίλυσης ενός ζωτικού προβλήματος.  Φαίνεται σαν να μην έχουν αποφασίσει σε ποια Ευρώπη θέλουν να ζήσουν, σαν να μην έχουν αποφασίσει αν πραγματικά θέλουν μια ενωμένη Ευρώπη ή αρκούνται σε μια μικρή ζώνη γερμανικής επιρροής.  Αυτό δεν είναι απαραίτητα κακό για τους Γερμανούς, αφού ζούνε το δικό τους όνειρο πιστεύοντας ότι η κρίση είναι κάτι σαν τους Πακιστανούς πρόσφυγες, ότι δηλαδή είναι ένα εσωτερικό πρόβλημα των τεμπέληδων του νότου.  Έτσι βρισκόμαστε μπροστά στον κίνδυνο, μέχρι να αποφασίσουν οι Γερμανοί τι θέλουν, οι μεν Nότιοι να έχουμε εξαϋλωθεί, οι δε Γερμανοί να ξυπνήσουν ένα πρωί με τα σπρεντ στις 1000 μονάδες και τους Πακιστανούς στα φανάρια τους.

Έπειτα από τρία χρόνια ανελέητου πολέμου πάνω από το ελληνικό κουφάρι, η Ευρώπη δείχνει να χάνει τη μάχη με τις αγορές.  Δύο είναι οι βασικές αιτίες:

Οι μεσογειακές χώρες συνεχίζουν να παράγουν ελλείμματα (κυρίως λόγω δομικών προβλημάτων του ευρώ) και αδυνατούν να αναχρηματοδοτήσουν το χρέος τους.  Οι αγορές αρνούνται να συνεχίσουν να χρηματοδοτούν ένα χρέος που χρήζει αναδιάρθρωσης άμεσα, για να καταστεί βιώσιμο.  Η χλιαρή απάντηση της Γερμανίας στο δομικό και άμεσο αυτό πρόβλημα είναι η επιβολή ενός μηχανιστικού τρόπου μηδενισμού των ελλειμμάτων.  Οι αγορές προεξοφλούν ότι μια τέτοια πρακτική θα σημάνει νέα ύφεση, νέα ανεργία και νέα έλλειψη ρευστότητας και τα χρηματιστήρια πέφτουν, αντιστρόφως ανάλογα προς τα επιτόκια των ομολόγων.  Μια τυπική διαφωνία προσδοκίας – πραγματικότητας.  Και εγώ πιστεύω ότι είναι νέος, έξυπνος και όμορφος, αλλά στο τέλος η Σκάρλετ πέφτει στον Μ.Ο.
Όσο τα επιτόκια ανεβαίνουν, γίνεται αντιληπτό ότι η Ιταλία και η Ισπανία θα πρέπει να αναζητήσουν τη βοήθεια ενός μηχανισμού στήριξης.  Τα πράγματα δεν είναι τόσο αθώα όσο ακούγονται, καθώς ένας τέτοιος μηχανισμός θα έπρεπε να διαθέτει αμύθητα κεφάλαια.  Και ενώ υπάρχει η σχετική πολιτική βούληση να βρεθούν τα κεφάλαια αυτά (κυρίως από τις ΗΠΑ), δεν υπάρχουν τα λεφτά.  Γιατί κανένας δεν είναι διατεθειμένος να ρισκάρει τεράστια ποσότητα ρευστού σε οικονομίες – πελάτες, που λόγω δομικών νομισματικών προβλημάτων παράγουν ελλείμματα, άρα θα είναι μαθηματικά αδύνατον να ανταποκριθούν στις μελλοντικές υποχρεώσεις τους.

Ουσιαστικά οι αγορές, που δεν είναι εξωγήινοι, ούτε καλικάντζαροι, ούτε σκοτεινά κέντρα εξουσίας στυγνών μασόνων , αλλά οι νοικοκυραίοι της διπλανής μας πόρτας,  εντοπίζουν και θέτουν ένα σοβαρό δίλλημα:   Κύριοι, ή θα προχωρήσετε σε γενναίες αναδιαρθρώσεις και θα διαλύσετε το προβληματικό σας νόμισμα, ή θα κάνετε το νόμισμά σας να λειτουργήσει σωστά, με κεντρική τράπεζα, κεντρική πολιτική διοίκηση, ενιαίους φορολογικούς κανόνες και μεταφορές κεφαλαίων από το κέντρο στην περιφέρεια, με άλλα λόγια ή θα κάνετε κράτος ή θα πάτε σπίτια σας.

Και επειδή αντιλαμβάνεστε ότι η Ευρώπη δεν είναι ακόμα σε θέση να φτιάξει κράτος, μάλλον θα συμβεί το δεύτερο.  Και πολύ φοβάμαι ότι οι πρώτοι που θα πάμε σπίτια μας θα είμαστε εμείς, είτε μας αναμορφώσει ο κατά τα άλλα συμπαθής κ. Φλούχτερ, είτε όχι.

Κακοφωνίξ

Υ.Γ. 1. Ξέρω ότι πολλοί αριστεροσαμαρικοί θα διαφωνήσετε αναφορικά με την ερμηνεία περί αγορών, αλλά αυτό είναι κάτι που μπορούμε να συζητήσουμε στο μέλλον.  Στο σημερινό πόνημα αναφέρεται με την έννοια ότι οι ‘’αγορές’’, πέρα από τους γνωστούς μηχανισμούς, οίκους, συμφέροντα κλπ, εκφράζουν τελικά (και) τις αγωνίες του μέσου αποταμιευτή.  Γιατί αποταμιευτής δεν είναι μόνο ο Σόρος, αλλά και η Μαρίκα στον δεύτερο.

Υ.Γ.2. Εμφανίζομαι αφοριστικός σχετικά με τον αν η Ευρώπη μπορεί να μετεξελιχθεί σε κρατική οντότητα, όχι γιατί δεν πιστεύω ή δεν θέλω κάτι τέτοιο, αλλά γιατί με τον τρόπο που το αντιλαμβάνονται και το επιδιώκουν οι Γερμανοί, θα μπορούσε να γίνει μόνο με τανκς (κανονικά ή οικονομικά).  Τους καταλαβαίνω απόλυτα, γιατί ούτε και σε εμένα θα άρεσε να ενωθεί η Ελλάδα με την Αλβανία και ο μέσος μισθός να συγκλίνει στα 400€.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Aris. A avatar
  Aris. A 13/12/2011 10:33:02

  Εξαιρετική ανάλυση που με απλά λόγια προσεγγίζει την πραγματικότητα που είναι ότι ένα νόμισμα όπως το ευρώ που απευθύνεται σε τόσο διαφορετικές οικονομίες κοινωνίες δεν μπορεί να επιβιώσει για πολύ.

  Οι Γερμανοί δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν την πραγματικότητα γιατί χρειάζεται φαντασία και υπέρβαση.

  Είναι άριστη στην οργάνωση πειθαρχημένοι αλλά τα προσόντα τους δεν φτάνουν για να κυβερνήσουν τόσο διαφορετικούς λαούς.

  Οι Γερμανοί είναι ένας πολύ καλός Γενικός Διευθυντής που μπορεί να χειρισθεί θαυμάσια μια εταιρεία που τρέχει να λύνει τα καθημερινά της οργανωτικά προβλήματα και να σχεδιάζει το μέλλον σε καθεστώς νηνεμίας.

  Δεν είναι ο χαρισματικός επιχειρηματίας με οργιώδη φαντασία που θα συλλάβει το καινούργιο που θα οραματιστεί το μέλλον και θα πείσει και τους άλλους να το ακολυθήσουν.

  Για αυτό και δεν κυβέρνησαν ποτέ τον κόσμο.

  Οποτε χρειάσθηκε να βγουν από την γειτονιά τους έχασαν τους πολέμους που έδωσαν.

  Μου θυμίζουν λίγο το ποδόσφαιρο που έπαιζαν οι αγγλικές ομάδες την δεκαετία του 80.

  Μονότονο χωρίς εξάρσεις πειθαρχημένο σε αντίθεση με το Ιταλικό και Ισπανικό εκείνης της εποχής με τις ακριβές μεταγγραφές τα μεγάλα γήπεδα την διαφήμιση που μετέτρεψαν το άθλημα σε θέαμα.

  Δεν μπορούν να συλλάβουν το καινούργιο.

  Ακόμα και ό τρόπος που μιλούν είναι ιδιαίτερα μονότονος.

  Αυτό το χτύπημα του χεριού στο τραπέζι καταντάει πολύ κουραστικό.

  • Tombes avatar
   Tombes @ Aris. A 13/12/2011 12:39:27

   +1000!
   και το άρθρο πολύ καλά τα περιγράφει!

 2. alexis avatar
  alexis 13/12/2011 10:43:30

  άλλο τούτο πάλι!!!!! όταν βολευόμαστε οι αγορές έχουν δίκιο, στον αντίποδα αυτές είναι αιμοβόρες....σταματήστε αυτήν την καραμέλα, παρακαλώ!!!!!

 3. madprof avatar
  madprof 13/12/2011 10:52:17

  Σε ένα ασαφές καθεστώς εκκαθάρισης εν λειτουργία, ήδη από το 2009, βρίσκεται η χώρα και εν "ζωή" οι πολίτες της. Τι ποιο χείριστο;
  Βιώνουμε MegaΧουντοφασιστικές στιγμές με ΠασοκοΣαπιοκοιλιάδες αντύπατους, ΝΔουλοστυλιανοκατσαπλιάδες, Εφιαλτοκόρη, BerluΚαρατζαφιροκαλόπαιδα και ΚουβελοΨαριανολαμόγια στην πρώτη γραμμή!
  Ουαί τις κομματοπολτοποιημένοις τε χρεοκοπημένοις τε πεινασμένοις τε κεκρετινισμένοις του ΧουντοΦασιστοΓιωργοΑντωνοΕφιαλταινοκορηΚαρατζαφυροΚουβελοΠροτεκτοράτου!
  Τα χείριστα έπονται, αφού οι Αχρειότατ-οι/-ες είναι και θα έσσονται πρώτοι αν δεν συνειδητοποιήσουμε σαν πολίτες την κατάσταση ώστε να μετατρέψουμε το κυνόβιό τους σε Ευαγές Ιδρυμα Λευκών Κελιών, με παράλληλη δήμευση των assets των οικογενειακών τους δενδρυλλίων υπέρ του δημόσιου=τραπεζικού χρέους, και δυνατότητα εκ μέρους των πολιτών να επισκέπτονται τα αιλουροειδή, ερπετά και αρπακτικά έναντι εισιτηρίου ισότιμου ζωολογικού κήπου (tres sic!).

 4. Απορία avatar
  Απορία 13/12/2011 11:11:47

  Η ευρώπη με το που έσκασε η κρίση αρχικά, βρέθηκε με τις οικονομίες των περισσοτέρων χωρών της σε άθλια κατάσταση λόγω της υπερβολικής μόχλευσης που είχαν.

  Οι γερμανοί το ήξεραν αυτό εξ'αρχής. Ήξεραν δηλαδή ότι η κατάσταση δεν θα σωζόταν τελικά.

  Είναι ηλίου φαεινότερον λοιπόν ότι οι γερμανοί τρενάρουν το πράγμα, έχοντας την λιγότερο μοχλευμένη οικονομία της ευρωζώνης.

  Ο στόχος τους είναι απλός, όσο καθυστερεί να διαφανεί που πάει η κατάσταση τόσο συμπαρασύρεται η παγκόσμια οικονομία μαζί με την ευρωζώνη.

  Εν ολίγοις η γερμανική λογική σήμερα είναι: αφού θα "πεθάνει" ούτως ή άλλως η ευρωζώνη, δηλαδή η γερμανία, θα σας "τραβήξω" όλους όσο μπορώ μαζί μου, έτσι ώστε στην επανεκκίνηση της παγκόσμιας οικονομίας να είμαστε όλοι πάνω-κάτω στα ίδια.

  Λογική σκέψη μεν, ηθική όμως όχι.
  Διότι το "τράβηγμα" αυτό προυποθέτει ότι οι μη υγιείς οικονομίες της ευρωζώνης (βλέπε PIIGS) θα διαλυθούν, όπως και οι λαοί τους, εις τα εξ'ων συνετέθησαν.

  • Iokasti@gr avatar
   Iokasti@gr @ Απορία 13/12/2011 12:11:32

   καθολου ανηθικη σκεψη εκ μερους των γερμανων.
   Τα συμφεροντα τους φροντιζουν.
   Ανηθικο ειναι να σκεφτονται το ιδιο οι δικοι μας και να πραττουν συμφωνα με τα συμφεροντα των γερμανων και εναντια στα δικα μας!

 5. Μαρίκα από τον τρίτο avatar
  Μαρίκα από τον τρίτο 13/12/2011 11:37:45

  Πολύ σωστά τα λέει το άρθρο.
  Οι αγορές δεν είναι ούτε ''μοβόρες'', ούτε και φιλανθρωπικές βέβαια. Λειτουργούν ορθολογιστικά και απρόσωπα.
  Καταλαβαίνουν λοιπόν ότι οι περίφημες αποφάσεις της Συνόδου κορυφής-δηλαδή ΓερμανοΓαλλίας- στις 9 Δεκ.2011, πάνε την Ευρωζώνη για χοντρή ύφεση και αυξάνουν τα ρίσκα της χρεωκοπίας για πολλές χώρες.
  Το κοινό νόμισμα σε διαφορετικές οικονομίες, και χωρις στήριξη των κρατών από την Ευρ. Κεντρική τράπεζα, με πολιτικές αυστηρής λιτότητας που δεν επιτρέπουν ανάπτυξη, είναι σαν να θέλεις να παράγεις αυγά χωρίς κότες.

  Ποιός λογικός επενδυτής θα επένδυε σε τέτοιο περιβάλλον?
  Τα μαζεύουν λοιπόν και πάνε αλλού - και πουλάνε και ευρώ , και πέφτει και αυτό, μιά και η ΕΚΤ έριξε τα επιτόκια.
  Αλλά το χαμηλότερο ευρώ από μόνο του δεν ευνοεί την ανάπτυξη στην ευρωζώνη ( Αμα δεν υπαρχουν λεφτά για δάνεια, αναπτυξη κτλ, τι να το κάνεις το χαμηλό επιτόκιο?)
  Βέβαια, κάποιος μπορεί να κερδίσει από το χαμηλό επιτόκιο... όποιος εξάγει πολλά...ΒΛΕΠΕ ΓΕΡΜΑΝΙΑ!
  Τώρα, γιατί τα κάνει αυτά η Γερμανία? Γιατί τα δέχονται οι άλλες χώρες?

  -Κι ακόμα περισσότερο, γιατί τα δέχονται ΟΛΑ αβασάνιστα οι ελληνικές κυβερνήσεις, εκλεγμένες,συνεργατικές, προσωρινές και μόνιμες, δεξιές , κεντρώες, σοσιαλιστικές και φιλελεύθερες ( εκτός των καθαρά αριστερών, να εξηγούμαστε) ?
  Την συνωμοσιολογία την αφήνω σε σας να αναλύσετε - εγώ, που έχω κάτι αποταμιεύσεις μιάς ζωής σκληρής δουλειάς και τις έχω επενδύσει, τρέχω να τις πάρω και να τις πάω αλλού, πέρα από το ευρωπαϊκό μπάχαλο που θυμίζει έντονα τη δεκαετία του 1930 ( μιά και τη σύνταξη που ήτανε να πάρω, την ψαλιδίζουν σε καθημερινή βάση, και δεν έχω τίποτα άλλο από τις λίγες αποταμιεύσεις μου).
  Ενάντια στο εθνικό συμφέρον, θα μου πείτε, να αποσύρεις τα λεφτά από την ευροζώνη... Τι να σας κάνω βρε παιδιά, όταν έχουμε κυβερνήσεις που πανε ενάντια στο εθνικό συμφέρον, εγώ θα σώσω, μοναχή μου, τη χώρα? Κάντε και σείς κάτι!

  Αντε, και καλή τύχη!
  Μαρικά από τον τρίτο
  ( Σημείωση: σε λίγες μέρες θα είμαι ''Μαρίκα από το υπόγειο''- αναγκάζομαι να μετακομίσω, γιατί αδυνατώ να πληρώνω το μόνιμο πιά χαράτσι του διαμερίσματος του 1960 που μου αφησε η συχωρεμένη η θειά μου- το πουλάω σε έναν Γερμανό κοψοχρονιά, τι να κάνω, ήταν ο μόνος που έκανε προσφορά, νάναι καλά ο άνθρωπος...)

 6. Ανώνυμος avatar
  Ανώνυμος 13/12/2011 12:17:41

  Εντάξει Κακοφωνίξ, το είδα και αυτό... Οτι δηλαδή οι "αγορές" είναι οι νοικοκυραίοι της πλαϊνής πόρτας.

  Αυτό που δεν ήξερα είναι οτι γειτονεύω με Σόρος και Ρότσιλντ και τους υπόλοιπους μεγαλο-καρχαρίες. Που ΕΙΝΑΙ οι αγορές στην πραγματικότητα. Λυπάμαι αν συνομοσιολογώ, αλλά το παιχνίδι είναι πολύ μεγαλύτερο από την Ελλάδα. Απλά εμείς επιλεχτήκαμε για αρχικός στόχος.

  Εμείς και όχι η Αργεντινή. Αυτή ήταν το πειραματόζωο.

  • kakofonix avatar
   kakofonix @ Ανώνυμος 13/12/2011 12:43:51

   Πραγματικά, δεν υπάρχει απάντηση για το τι είναι αγορές, είναι όπως το αυγό και η κότα. Δηλαδή τις τάσεις τις δίνει ο πανικός της Μαρίκας ή ο Σόρος δίνει τις τάσεις για να πανικοβάλει τη Μαρίκα; Δε θέλω να γίνομαι αφοριστικός, αλλά κλίνω προς την εκδοχή ότι τις τάσεις τις δίνει η Μαρίκα αντιδρώντας σε αποφάσεις όπως η τελευταία και απλά ο Σόρος διαχειρίζεται καταλλήλως τα αποτελέσματα.

   Με την ευκαιρία, δηλώσατε αριστεροσαμαρικός!!!

 7. SABI avatar
  SABI 13/12/2011 12:41:25

  Kι όλα αυτά για τα λεφτά...
  Δεν έχεις και πολύ άδικο. το ίδιο λέει και ο παπάς της ενορίας μου. Τις ΑΓΟΡΕΣ τις έστειλε ο θεός για να μας τιμωρήσει για την απληστία μας. 60 χρόνια τώρα παράγουμε και παράγουμε, αυξάνουμε τα ΑΕΠ και τα κέρδη, οι πλούσιοι γίνονται πλουσιώτεροι και οι φτωχοί φτωχότεροι, γιατι οι ΑΓΟΡΕΣ (12 Υπερ-τράπεζες με 4 οικογένειες πίσω τους) οδηγούν το πραγματικό χρήμα στους φορολογικούς παραδείσους, γεμίζοντας τη γη με εικονικό χρήμα σε φουσκες που σκάνε η μία μετά την άλλη... Μήπως τελικά οι ΗΠΑ πρέπει αντί για το Αφγανιστάν και το Ιράκ να χτυπήσουν πχ. τα νησιά Κέυμαν και να βουτήξουν απ ευθείας το χρυσάφι? (Υπόθεση εργασίας κάνω...)

 8. Ignoramus avatar
  Ignoramus 13/12/2011 13:00:49

  αγορολαγνα τοποθετηση

  • kakofonix avatar
   kakofonix @ Ignoramus 13/12/2011 14:06:49

   Αγορολάγνος συντάκτης, αγρορλάγνα τοποθέτηση, antinews εδώ, όχι ποντίκι, χώστε τα στον Φάκτορα που μου δίνει βήμα! Αύριο σας ετοιμάζω γιατί γουστάρω τις αγορές ακόμα και στην κρίση.

 9. SABI avatar
  SABI 13/12/2011 14:00:31

  Αγαπητέ Kakofonix,
  Aν στ' αλήθεια πιστεύεις οτι τις τάσεις τις δίνει η Μαρίκα, κάπου έχεις κάνει χοντρό λάθος και πρέπει να το ξανασκεφτείς. Η Μαρίκα ούτε μπορεί να φτιάξει φούσκες , ούτε μπορεί να τις κάνει να σκάσουν και να παρασύρουν ολόκληρη την Αμερική.
  Η Μάργαρετ ναί. Αυτή όντως ξεκίνησε τη δημιουργία του Καζινοκαπιταλισμού αποδεχόμενη εν γνώσει της την Ψευδο-δήθεν-"ιδεολογία" του Νεοφιλελευθεριμού που κατασκεύασε με το ανήθικα συνειδητό ψέμμα της "αυτορύθμισης "των αγορών ο Φρίντμαν.(Το μαλάκα δεν είναι παράνομο να τον εκμεταλλεύεσαι).
  Αλλωστε και το δίλλημα πρώτα η κότα ή το αυγό η επιστήμη το έχει λύσει πρό πολλού (για όσους την καταλαβαίνουν) και είναι 100% βέβαιο οτι πρώτα έγινε τ' αυγό.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.