#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
03/12/2010 08:00
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Μήπως δεν γνωρίζουμε καλά τους Γερμανούς;Την ώρα που όλα τα μάτια είναι στραμμένα στη Γερμανία, η οποία και θα κρίνει τη τύχη του ευρώ, θα πρέπει να κατανοήσουμε τόσο τη γερμανική κουλτούρα όσο και τη γερμανική ιστορία. Όπως έγραψε στο βιβλίο του Germania: A Personal History of Germans Ancient and Modern, ο Simon Winder, η Γερμανία είναι κάτι σαν «νεκρή ζώνη». Οι περισσότεροι από εμάς την επισκεπτόμαστε μόνο αν προκύψουν επαγγελματικοί λόγοι. Αν όμως γνωρίζαμε καλύτερα αυτή τη χώρα, ίσως να κατανοούσαμε και τη πολιτική της. Ας μη ξεχνάμε πως το διακύβευμα  είναι άκρως σοβαρό. Η στάση της Γερμανίας θα καθορίσει το αν θα υπάρξει λύση στα οικονομικά δεινά της ΕΕ, ή αν η Ευρώπη βυθιστεί σε ύφεση.

Αυτή η γενικευμένη άγνοια για τη Γερμανία ανάγεται στα χρόνια του Α`ΠΠ το 1914. Για λόγους «πατριωτικούς», οι Γερμανοί φιλόσοφοι δεν διδάσκονταν στην Αγγλία. Οι παππούδες μας κορόιδευαν τη γερμανική Kultur, αν και τους άρεσε η μουσική της.

Στη περίοδο του μεσοπολέμου, υπήρξε κάποιο περισσότερο ενδιαφέρον. Το Μόναχο άρχισε ξανά να θεωρείται κέντρο πολιτισμού, και ο μοντερνισμός του Βερολίνου άρχισε να ελκύει επισκέπτες από παντού. Όταν  όμως ανέλαβε ο Χίτλερ το 1933, οι πόρτες ξανάκλεισαν ερμητικά. Και σήμερα, είναι σαν να μην έχει τελειώσει ο Β`ΠΠ. Η επανένωση των δυο Γερμανιών μπορεί να θεωρήθηκε ως η οριστική λύση, όμως εφόσον η γερμανική κουλτούρα αντιμετωπίζεται αδιάφορα, η «σύγκρουση» δεν έχει ολοκληρωθεί.

Όπως γράφει ο Winder, «…Η Γερμανία είναι η παράξενη δίδυμη της Βρετανίας, που σε όλη τη διάρκεια της ιστορίας της δεν ήταν τόσο ελκυστική όσο η αδελφή της…». Σήμερα, το BBC αρχίζει τη μετάδοση εκπομπών για την ιστορία, τον πολιτισμό, κλπ της  Γερμανίας. Ίσως λοιπόν, να έφτασε η ώρα να τελειώσει η άτυπη αυτή καραντίνα.

Ένα από τα βασικά ζητήματα που έθεσε ο Winder είναι η αίσθηση θυματοποίησης που έχει η Γερμανία και που αναπτύχθηκε στη διάρκεια του τριακονταετούς πολέμου που τελείωσε το 1648. Αυτή η αίσθηση είναι χρήσιμη στο να αντιληφτούμε τη σημερινή γερμανική στάση σε σχέση με τη κρίση του ευρώ. Όταν η δημοφιλής εφημερίδα Bild, επιτέθηκε βιαίως εναντίον των ελληνικών συνηθειών στη διάρκεια των διαβουλεύσεων για την διάσωση, ο τόνος της θύμιζε κάποιον ο οποίος διώκεται από όλο τον κόσμο.

Συγκρίνοντας τη Γερμανία με την Ελλάδα, η Bild έγραψε: «Εδώ οι άνθρωποι δουλεύουν μέχρι τα 67 τους χρόνια, και δεν υπάρχει 14ος μισθός για τους δημόσιους υπάλληλους. Εδώ κανένας δεν χρειάζεται να δωροδοκήσει με €1.000 προκειμένου να βρει κρεβάτι σε νοσοκομείο. Τα βενζινάδικά μας κόβουν αποδείξεις, οι οδηγοί ταξί το ίδιο, και οι αγρότες μας δεν εξαπατούν την ΕΕ εισπράττοντας επιχορηγήσεις για εκατομμύρια από ανύπαρκτα ελαιόδεντρα. Η Γερμανία όντως χρωστάει, αλλά  πληρώνουμε τα χρέη μας. Και αυτό, επειδή ξυπνάμε νωρίς το πρωί και εργαζόμαστε όλη την ημέρα». Την επόμενη ημέρα, η ίδια εφημερίδα τα έβαλε με την Ιρλανδία αποκαλώντας την «προβληματική χώρα».

Η αίσθηση θυματοποίησης της Γερμανίας αναθερμάνθηκε στη διάρκεια της ναπολεόντειας εισβολής, που αποτέλεσε εφιάλτη για τους ανήμπορους να αντιδράσουν Γερμανούς, τονώνοντας τη δίψα τους για αυτοδιάθεση.

Τέλος, υπάρχει το κλασικό παράδειγμα θυματοποίησης της Γερμανίας που έχει να κάνει με τη περίφημη «μαχαιριά στη πλάτη» που εφευρέθηκε προκειμένου να δικαιολογηθεί ή ήττα της στον Α`ΠΠ. Ο λαός «δεν στήριξε τον εθνικό αγώνα»,  ενώ οι σοσιαλιστές, οι Μπολσεβίκοι, και οι Εβραίοι «συστηματικά σαμποτάρισαν τη πολεμική προσπάθεια». Το εν λόγω εφεύρημα, καμία σχέση με τη πραγματικότητα δεν είχε, αλλά κυριάρχησε και κυριαρχεί στη γερμανική νοοτροπία.

Και η γερμανική αίσθηση θυματοποίησης δεν τελειώνει εδώ. Υπάρχει και το παράδειγμα της Πρωσίας. Αν και τα υπόλοιπα έθνη δεν στενοχωρήθηκαν ιδιαίτερα από την διάλυση του πρωσικού κράτους, με τον επιθετικό Μπίσμαρκ στο τιμόνι του, εν τούτοις θα πρέπει να τη δούμε μέσα από τα μάτια των Γερμανών. Αν και στο μεγαλύτερο μέρος της ιστορίας της ήταν μια περιφερειακή δύναμη, οδήγησε τη Γερμανία στην ενοποίηση (19ος αιώνας) και αργότερα στη καταστροφή του 1945, με αποτέλεσμα μεγάλο μέρος των ιστορικών εδαφών της να  προσαρτηθούν στη Ρωσία και στη Πολωνία, ενώ και το ίδιο το όνομά της εξαφανίστηκε οριστικά το 1947. Η Πρωσία έσβησε οριστικά από το χάρτη.

Υπάρχουν άπειρα μαθήματα που μπορούμε να εξάγουμε από τη γερμανική ιστορία. Στα πλαίσια όμως της ευρωζώνης, όπου οι Γερμανοί φορολογούμενοι  καλούνται να χρηματοδοτήσουν την οικονομική διάσωση άλλων κρατών, πρώτα την Ελλάδα, μετά την Ιρλανδία, αργότερα την Πορτογαλία και ίσως και την Ισπανία, θα πρέπει να καταλάβουμε την επιτακτική πολιτική που αντιμετωπίζει η Γερμανίδα καγκελάριος: οι ψηφοφόροι της δεν δέχονται να είναι τα θύματα της σπάταλης ζωής κάποιων άλλων Ευρωπαίων. Και αυτό για τους Γερμανούς είναι «σιδηρούς κανόνας».

S.A. - The Independent

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Sta_a avatar
  Sta_a 03/12/2010 09:17:19

  Ας γράψει και η Bild για τις μίζες της Siemens στην Ελλάδα, και τα μηχανήματα όλων των Γερμανικών εταιριών που βρίσκονται στα νοσοκομεία τα οποία έχουν αγοραστεί πανάκριβα με τα χρήματα των Ελλήνων και για τον ΟΤΕ που έχει καθαρο κέρδος 2,5 δις ευρώ κάθε χρόνο και ο οποίος πουλήθηκε στους Γερμανούς πάλι με μίζες και κομπίνες απο τους Γερμανούς (αφου εξαγόρασαν τους υπεύθυνους Ελληναράδες για να τον πουλήσουν)
  Η Γερμανία είναι το βαγόνι της παγκόσμιας τάξης πραγμάτων που γρήγορα θα εξτροχιαστεί.

 2. βαγόνι avatar
  βαγόνι 03/12/2010 09:23:10

  Aχ!, αυτός ο "σιδηρούς γερμανικός κανόνας"!
  Kαι τα εξοπλιστικά; και ο εκτοπισμός των ντόπιων προιόντων
  χάριν των γερμανικών; και η εξαγορά ντόπιων "ελίτ" για να
  διπλασιαστούν και τριπλασιαστούν οι τιμές των εισαγομένων;
  και τα επιτόκια των δανείων; και οι αρπαγές εθνικού πλούτου
  στην κατοχή;......σωστά, ο Γερμανός φορολογούμενος διαβάζει
  απο την Bild ότι δεν μπορεί να είναι το "θύμα" των...απατεώνων
  της Μεσογείου....η παραποιημένη μυθολογία δουλεύει χρόνια!
  Εκείνο που δεν γνωρίζει είναι ότι είναι,πρωτίστως,θύμα των
  δικών του συστημάτων διανομής πλούτου.
  Εμείς,βέβαια,δεν είμαστε αθώοι....τίς όποιες "παρεκκλίσεις" μας,
  όμως, τις πληρώνουμε βαριά, τοις μετρητοίς,...εδώ και τώρα!
  και μάλιστα, οι λιγότερο ένοχοι απο μάς...unglucklicherweise!

 3. archaeopteryx avatar
  archaeopteryx 03/12/2010 09:34:47

  Τα πουλάκια μου... ένα ένα ξυπνάνε...

  Η Γερμανία είναι σήμερα (και μετά το 1990 που "τέλειωσε" ο Ψυχρός) ότι ήταν το 1900. Ακμαία και εξαγωγική σε μία παγκοσμιοποιημένηξ οικονομία. Με πρόσφατη την ενοποίησή της. Και τότε ζήλευε και ήθελε το ναυτικό και τις αποικίες των Αγγλων και τώρα το αντίστοιχο. Και τότε ήθελε επέκταση στην Μέση Ανατολή (με τραίνο και τηλέγραφο), τώρα η Μέση Ανατολή είναι busy, αλλά συμβιβάζεται με την Βόρεια Αφρική (Desertec) και τον Δυτικό κόσμο (Πράσινη Ανάπτυξη).

  Ακούγομαι υπερβολικός; Siemens και Deutsche Bank οι ιδρυτές του σιδηροδόμου Βερολίνου Βαγδάτης (μία από της αιτίες του Α' ΠΠ), οι ίδιοι πίσω από το Desertec και την Πράσινη Ανάπτυξη. Και δεν υπάρχει τίποτα το κρυφό ή το συνωμοτικό. Όλα για τις εξαγωγές και την απασχόλησή τους και το λένε οι άνθωποι, αν δεί κανείς τα δικά τους ΜΜΕ

  Εγω βέβαια άρχισα να τα τσαμπουνάω αυτά λοταν τους "είδα", πέρα από οποιαδήποτε αμφιβολία πίσω από της ανοησίες του ΥΠΕΚΑ, αλλά και πορηγουμένως με τα πρασινίσματα του Δήμα, και το "αντιγερμανικό" μου βγήκε γιατί δεν πάω τα αιολικά στην τσέπη μου και την φάτσα μου. Η υπόλοιποι (πολλοί που έχουν χάψει και το Πρασινο παραμύθι) το βλέπουν τώρα με τα ευρωπαϊκά δημοσιονομικά.

  Όσο για τον "σιδηρου κανόνα" του άρθρου. Τρίχες! Λάδωσαν και εκμάυλισαν για να εξάγουν το πλεονάζον δυναμικό τους (εξαιρετικό ομολογουμένως), έσπρωξαν μέσω Ντόϋτσε Μπανκ και φον Σημίτη τον υπερδανεισμό (και όχι μόνο στην Ελλάδα) και σαν παραδοσιακοί επιδρομείς Γότθοι ή Βίκινγκς, βλέπουν ότι το θύμα τους έχει ακόμα λίπος, και πώς είναι αυτό δυνατόν όταν αυτοί δουλεύουν τόσο σκληρά και μάχονται την ανεργία. Να θυμίζω πότε ιδρύθηκε η Γιουρομπανκ? Να θυμίσω όλες τις π@πάρες στα μήντια του 1996-2000 περί underbanking?

  Ξέρω ότι πολλοί Έλληνες (και σχολιαστές σε αυτή την ιστοσελίδα) αποδέχονταιτο "Γερμανικό" και βλέπουν σε αυτά που λέω Αμερικανισμό ή Ευρωσκεπτικισμό και τέτοια. Μπορεί να κουβαλάω τις προακαταλήψεις μου αλλά ανοίξτε τα μάτια σας, ο χάρτης της Ευρώπης είναι αυτός του 1900-1910. Οι λαοί και οι νοοτροπίες που κουβαλάνε δεν αλλάζουν σε 100 χρόνια. Οι Γερμανοί έφαγαν το ξύλο και την ταπείνωση της αρκούδας μεταξύ 1918 και 1990 και αν εμείς ξεχνάμε το 1922 επειδή δεν μπορούμε να κάνουμε αλλιώς, αυτοί ούτε ξεχνάνε, ουτε θεωρούν την Δύση φίλο (αλλα φοβούνται και τον Ρώσο).

  Θα δούμε όλο και περισσότερη τέτοια φιλολογία τις μέρες που έρχονται. Ο παγωτατζής με βόηθησε να δέσω την σούπα: Follow the money. Δείτε που πήκαν τα λεφτά, που βγήκαν τα λεφτά, που πήγαν τα λεφτά, ποιός έχει τα λεφτά. Εμείς αποκτήσαμε Γέφυρα και Αττική Οδό και Αεροδρόμιο... Έχει πάει κανεις στο Μόναχο ή την Λειψία να δει πως είναι τώρα και πως ήταν το 1999; Οι επιδρομείς έχτισαν και αυτοί με τον λουφέ, και να πάνε να απαυτωθούν.

  Συγγνωμη για το σεντόνι, αλλά αν οι Αμερικάνοι και το παλάτι ανεβοκατέβαζαν κυβερνήσεις την δεκαετία του 1960, οι Γερμανοί και οι ευρωλιγούρηδες τσολιάδες και ΜΜΕ τους το κάνουν τώρα. Δεν προτείνω να προτιμήσει κανείς τους μεν ή τους δε (ή "δεν") αλλά follow the money. ΔΕΝ χρωστάμε σε αμερικανοεβραίους. Σε Γαλλογερμανούς -- και σε Γερμανικό νόμισμα. Follow the money.

  • hope avatar
   hope @ archaeopteryx 03/12/2010 09:41:28

   adept

   • archaeopteryx avatar
    archaeopteryx @ hope 03/12/2010 09:45:50

    μπα... απλά είδα και έπαθα να καταλάβω ποιός ηλίθιος σκέφτηκε να φτιάξει Υπουργείο Κλιματικής Αλλαγής! 8 μήνες σπαζοκεφαλιά.

  • βαγόνι avatar
   βαγόνι @ archaeopteryx 03/12/2010 10:05:20

   Κάπως έτσι!....οι αγγλοσάξωνες όμως τους φόρτωσαν
   όλες τις ενοχές...ακόμη και τις απολύτως δικές τους.
   Οι τηλεοπτικές εταιρείες και το Holywood δούλεψαν
   τόσο επεκτατικά, όσο ποτέ άλλοτε στην ιστορία...!
   Ποιός θυμάται τη Δρέσδη και άλλες 20 γερμανικές
   πόλεις;.....Τώρα,οι Τεύτονες, επιδιώκουν την εκ νέου
   δικαίωση,ενώπιον θεού και ανθρώπων!.....Προσοχή
   όμως; όταν τα βουβάλια συγκρούονται, τα βατράχια
   πρέπει να την κάνουν, όσο γρηγορότερα γίνεται!

   • man8os avatar
    man8os @ βαγόνι 03/12/2010 10:07:24

    Αν πανε να συγκρουστουν επεκτατικα θα ειναι τεραστιο λαθος τους. Αλλα νομιζω οτι αμυνονται αυτη τη στιγμη. Τους την πεφτουν ασχημα οι Αμερικανοι...

   • archaeopteryx avatar
    archaeopteryx @ βαγόνι 03/12/2010 10:40:09

    Τα ίδια έργα βλέπω και εγώ, αλλά τα περί 1900 και Desertec δεν τα έχω δει σε έργα. Βέβαια, άντε να βγάλεις τον Λωρενς της Αραβίας από το ρεπερτόριο.

    Οι Αγγλοι πράγματι πρωτοβομβάρδισαν στον Β, ακολούθησαν οι Γερμανοί και "λυπάμαι" για την Δρέσδη όσο και για το Λονδίνο ή την Χιροσίμα. Για την Σμύρνη λυπάμαι διαφορετικά.

    Και λίγες ενοχές τους φόρτωσαν, αν ρωτάς την προσωπική μου γνώμη, και δεν νομίζω κάνει διαφορά. Ο αριστροπρασινούλης Γκουντερ Γκρας (και όχι μόνο) έχει φροντίσει να τους θυμίζει τα καράβια με τα γυναικόπεδα που βύθισαν οι κακοί Ρώσοι κλπ.

    Αν οι Αγγλοι είναι λέρες πειρατές που εξευγενίστηκαν, οι Γερμανοί είναι Γότθοι και Βίκινγκς επιδρομείς, και δεν ξέρω πόσο εξευγενίστηκαν. Τουλάχιστον όσον αφορά τον χώρο μου. Αυτοί τσακώνονται γιατί οι μέν έχουν τα πετρέλαια και οι άλλοι ζηλεύουν και πανε να την βγάλουν με αέριο από Αφρική και Ρωσία. ΕΓΩ τι φταίω και έχω 20 χρόνια Γερμανούς στο κεφάλι μου; και άλλα 20 πριν τους άλλους; ΄Η παρ' ολίγον τους τρίτους;

 4. archaeopteryx avatar
  archaeopteryx 03/12/2010 09:52:41

  και μην ξεχνάμε και τον κινέζο στην εξίσωση: h++p://www.economist.com/node/17629709

  • παγωτατζής avatar
   παγωτατζής @ archaeopteryx 03/12/2010 10:40:34

   following the money....το μονοπάτι πρός τό σπίτι τού Δράκου!

 5. ΧΡΗΣΤΟΣ COMES BACK avatar
  ΧΡΗΣΤΟΣ COMES BACK 03/12/2010 10:51:11

  Μια ζωη θυματα του Παγκοσμιου Παλατιου ηταν, ειναι και θα ειναι.Ξαναπηρε η γρια το "οπλο" στο χερι-που εσκεμμενα αφησε-επι περιπου εναν αιωνα, και επιστρεφει δριμυτερη...Και τοτε ο Πλανητης "μοιραζοταν" απο τις Λεσχες και το Χρηματιστηριο του Λονδινου και σημερα ομοια η ιστορια ως "φαρσα"επαναλαμβανεται!!!Απλως επι εναν αιωνα εβαλαν των εκ Δυσμας "χωριατοξαδελφο" Γιανκη, να παριστανει τον "Νταη" του Πλανητη...Τωρα θα τον εγκαταλειψουν στην τυχη του.Ειναι αχρειαστος.Η υποθεση μοιαζει (και απο παντου "σιγοψελλεται"), οτι η ΕΕ., οδηγειται προς διαλυση..Ειπατε τιποτα για την "ξεχασμενη" Βρετανικη Κοινοπολιτεια και νυν "σκετο"Κοινοπολιτεια???

 6. Επώνυμος avatar
  Επώνυμος 03/12/2010 11:01:39

  Χα χα χα χα. Η ασχετοσύνη του συγγραφέα με τη γερμανική κουλτούρα και νοοτροπία ΔΕΝ ΠΕΡΙΓΡΑΦΕΤΑΙ. Το μόνο που είναι ίσως κάπως σωστό είναι η αίσθηση θυματοποίησης, αλλά και αυτή ΔΕΝ πιστεύω ότι είναι τόσο πρόσφατη και, πάντως, σήμερα είναι διαφορετική σε σχέση με το παρελθόν, διότι μεσολάβησε το ένδοξο διάστημα 1861-1914.

  Μάθημα πρώτο, λοιπον, περί Γερμανίας. Οι Γερμανοί αισθάνονται ΑΝΩΤΕΡΟΙ από όλους τους άλλους λαούς. Δεν είναι ρατσιστές, απλά αυτό είναι το βαθύτερό τους πιστεύω. Δεν το υιοθετούν στην πορεία, το έχουν στο DNA τους. Πιστεύουν ότι οι υπόλοιποι λαοί (όλοι) είναι απλά κατώτεροι σε ευφυϊα, σωματική δύναμη, και λοιπά.

  Πιστεύω ότι, κατά βάθος, αυτό οφείλεται στη σωματική διάπλαση των Γερμανών, που είναι σαφώς ψηλότεροι και πιο σωματώδεις από τους άλλους λαούς, ακόμη και από πολύ συγγενικούς τους, φυλετικά, λαούς, όπως οι Ρώσοι και οι λοιποί Σλάβοι. Ούτε οι Άγγλοι έχουν τέτοια σωματική διάπλαση, καθώς μόνον κατά ένα μειοψηφικό μέρος έχουν γερμανικό αίμα στις φλέβες τους - το υπόλοιπο είναι κέλτικο, ρωμαϊκό και νορμανδικό.

  Εν πάση περίπτώσει, άσχετα από τις αιτίες, οι Γερμανοι νιώθουν ανώτεροι από τους υπόλοιπους. Αυτό που γράφει η Bild, στην πραγματικότητα σημαίνει, αποκωδικοποιημένο, ότι δεν θα πληρώνουμε εμείς του υποδεέστερούς μας Έλληνες.

  Και έχει σημασία αυτό, διότι, το 1945, συνέβη το αδιανόητο για τους Γερμανούς: Αναγκάστηκαν βαθιά μέσα στο DNA τους να αποδεχθούν έναν άλλο λαό για ανώτερό τους. Τους Αμερικανούς. Που τους νίκησαν δύο φορές σε δύο παγκοσμίους πολέμους στη διάρκεια τριάντα ετών. Αυτοί και όχι τίποτε "υποδεέστεροι" Γάλλοι ή Βρετανοί, που από μόνους τους θα τους είχαν καθαρίσει (πιστεύουν, άσχετα αν έχουν δίκιο ή όχι, ίσως και να έχουν).

  Μεγάλη πίκα τρώνε και με τους Ρώσους που τους συνέτριψαν στο Β΄ ΠΠ, αλλά τους Ρώσους, σε αντίθεση με τους Αμερικανούς, ΔΕΝ τους έχουν παραδεχθεί για ανώτερους, αλλά για κάτι σαν βαρβάρους πολεμιστές κλπ., που απλώς δεν χειρίστηκαν σωστά το θέμα στον Β΄ ΠΠ.

  Οι Αμερικανοί φυσικά δεν είναι πιο σωματώδεις από τους Γερμανούς, αλλά έχουν διαφορετικό οικονομικό, πολιτικό και νομικό σύστημα. Βλέπεις λοιπόν όλους τους Γερμανούς, και ειδικά τις νεώτερες γενιές, να πιθηκίζουν σαν τρελοί ο,τιδήποτε αμερικανικό. Γιατί νομίζουν ότι το δικό τους δεν είναι αρκετά καλό - απόδειξη για αυτό, στο υποσυνείδητό τους, είναι ότι τους νίκησαν οι Αμερικανοί - και προσπαθούν να τους μιμηθούν για να γίνουν κι αυτοί "το ίδιο καλοί".

  Πώς λέμε εμείς "στο εξωτερικό γίνεται έτσι κι έτσι", για να δείξουμε τι δεν κάνουμε καλά; Οι Γερμανοί το λένε ΜΕ ΤΟΝ ΙΔΙΟ ΑΚΡΙΒΩΣ ΤΡΟΠΟ, με τη διαφορά ότι, όταν λένε εξωτερικό, εννοούν ΜΟΝΟΝ τις ΗΠΑ! Πολλές φορές το λένε και καθαρά (δεν λένε δηλαδή "εξωτερικό", λένε "ΗΠΑ"), με τον ίδιο πάντοτε τρόπο και νοοτροπία ότι "εκεί το κάνουν έτσι κι έτσι", υπονοείται πάντοτε, "καλύτερα από εμάς".

  Μάθημα δεύτερο: Η γερμανική ανωτερότητα απολήγει στο "φυσικό" συμπέρασμα ότι οι Γερμανοί είναι "αήττητοι". Το έλεγαν παλιά για τις στρατιές του Μπίσμαρκ, το έλεγαν για τις στρατιές του Κάιζερ στον Α΄ ΠΠ, το έλεγαν και για τις στρατιές του Χίτλερ. Το λένε και σήμερα για την εθνική τους ομάδα ποδοσφαίρου! Το άκουσα με τα αυτιά μου σε αγώνα Μουντιάλ: "Das unbesiegbare der deutschen Nationalmannschaft". Λέω, ρε παιδιά, τελικά εσείς δεν καταλάβατε τίποτε από δύο παγκόσμιους πολέμους.

  Μάθημα τρίτο: Ο μόνος που κατάφερε να κοντρολάρει τον υπερβάλλοντα γερμανικό δυναμισμό και να τον διαχειριστεί σωστά ήταν ακριβώς ο... Μπίσμαρκ, ο οποίος ήταν ο ΜΟΝΟΣ που δεν είχε την επιθετικότητα των διαδόχων του. Ακριβώς για αυτό, επειδή δεν καταλαβαίνει δηλαδή ο συγγραφέας του άρθρου το προφανές, είμαι πεπεισμένος ότι το άρθρο γενικώς λέει ΒΛΑΚΕΙΕΣ. Ο Μπίσμαρκ το 1871, μετά από μια εξαιρετικά επιτυχημένη δεκαετία πολέμων και διαβουλεύσεων για τη γερμανική επανένωση, μπήκε θριαμβευτής με το στρατό του στο Παρίσι και στις 18 Ιανουαρίου 1871 υπέγραψε στην αίθουσα των καθρεφτών του παλατιού των Βερσαλιών τη γερμανική επανένωση, αφού πήρε ως λάφυρο από τη Γαλλία την Αλσατία και τη Λωραίνη, περιοχές με πλειοψηφικά γερμανικό πληθυσμό. ΔΕΝ διέλυσε τη Γαλλία, ούτε κατέλαβε τη μισή για να την κάνει χώρα προς "απελευθέρωση", όπως το 1940 ο Χίτλερ, αλλά είχε τη σοφία να αντιληφθεί ότι η Γαλλία είναι ισχυρό εθνικό κράτος και πρέπει να την αφήσει να είναι τέτοιο και να μην δημιουργήσει αλυτρωτισμό που θα στραφεί εναντίον της Γερμανίας - αν και αυτό συνέβη με την Αλσατία και τη Λωραίνη, όμως αν συνέχιζε την πολιτική του Μπίσμαρκ η Γερμανία μερικές δεκαετίες ακόμα θα το ξεχνούσαν, όπως ξέχασαν και άλλες περιοχές που είχαν στο παρελθόν.

  Άρα, όταν μιλάει για "επιθετικό Μπίσμαρκ" ο τύπος μάλλον δεν ξέρει τι του γίνεται. Και δεν θα ξέρει ότι ο λόγος που εκδιώχθηκε ο Μπίσμαρκ από την καγκελαρία το 1893, δύο χρόνια πριν από το θάνατό του, ήταν ακριβώς επειδή κατηγορήθηκε ως πολύ "ήπιος" για τα φιλόδοξα σχέδια του Κάιζερ και των στρατηγών.

  Μάθημα τέταρτο: Η σημερινή Γερμανία δεν έχει καμία σχέση με τη Γερμανία του 1900. Η σημερινή Γερμανία ΑΝΑΠΟΛΕΙ την αίγλη, την ισχύ και την αυτοπεποίθηση της Γερμανίας του 1900. Αυτό είναι προφανές σε όποιον επισκέπτεται τη Γερμανία και βλέπει τις ιστορικές αναφορές των σημερινών Γερμανών. Μια περίοδος της ιστορίας τους σαφώς ένδοξη, σαφώς υπεροχής έναντι όλων, που σαφώς δεν έχουν τίποτε για να ντρέπονται, όπως τη χιτλερική περίοδο. Η σημερινή Γερμανία νιώθει εξουδενωμένη, παρηκμασμένη, υπερχρεωμένη, υποταγμένη, διαιρεμένη, αποδεκατισμένη εδαφικά, δεμένη ιδεολογικά και πολιτικά από τα απόνερα του Β΄ ΠΠ. Και είναι ένα μεγάλο ερώτημα για τους Γερμανούς, τι θα μπορούσε να ξανακάνει τη χώρα τους όπως αυτή των προγόνων τους το 1900.

  Μάθημα πέμπτο: Φτάνει πια με τα αγγλοσαξωνικά κόμπλεξ έναντι της Γερμανίας: Η λέξη "Πρωσία" εξαφανίστηκε με αγγλική επίνευση επειδή ακριβώς νόμιζαν ότι ο Μπίσμαρκ θα αναστηθεί από τον τάφο του και θα ξανακάνει μια πολιτική σύμφωνη με τα ψυχρά γερμανικά συμφέροντα και όχι σύμφωνη με τον υπερφίαλο γερμανικό ψυχισμό. Όσο και να την έσβησαν τη λέξη, οι "πρωσικές αρετές" (preußische Tugenden) παραμένουν διαχρονική αξία και η Γερμανία του 1861-1914 παραμένει το πρότυπο των σημερινών Γερμανών. Ο Μπίσμαρκ δεν θα πεθάνει ποτέ στις καριδές τους, με τη διαφορά ότι το μόνο που δεν κάνουν είναι να κατανοήσουν τι κάνουν λάθος αυτοί σήμερα και τι έκανε σωστά ο Μπίσμαρκ τότε.

  (Παρεμπιπτόντως: η γυναίκα του Γκούττενμπεργκ, του ανερχόμενου αστέρα των Γερμανών συντηρητικών και σημερινού υπουργού άμυνας, είναι τρισέγγονη του Μπίσμαρκ. Άσχετο, αλλά και όχι άσχετο.)

  Μάθημα έκτο: το λάδωμα αλλοδαπών αξιωματούχων είναι μέρος της γερμανικής νοοτροπίας περί ανωτερότητας. Αυτή τη φορά, περί ηθικής ανωτερότητας: Εσείς είστε μίζεροι και διεφθαρμένοι, ενώ εμείς είμαστε προοδευμένοι και αδιάφθοροι. Στην προ Σρέντερ εποχή, οι γερμανικές επιχειρήσεις είχαν το δικαίωμα να εκπίπτουν από τη φορολογητέα ύλη τους τα λαδώματα σε αλλοδαπούς κρατικούς αξιωματούχους. Αλλά όχι σε Γερμανούς! Φυσικά, οι Γερμανοί είναι "αδιάφθοροι"! Το κατήργησε αυτό ο Σρέντερ το 1999 και απαγορεύτηκε γενικά ή έκπτωση των λαδωμάτων, αλλά αυτό δεν παύει να είναι ενδεικτικό του πώς έβλεπαν το πράγμα σε σχέση με τους ξένους και ΜΟΝΟ, όχι με τους εαυτούς τους.

  Συμπέρασμα δικό μου: Αρχαίε, δεν έχουμε όλες τις πληροφορίες για να είμαστε σίγουροι. Πιστεύω όμως ότι η γερμανική επιρροή στη μεταπολεμική Ελλάδα ήταν σε επίπεδο micro, ενώ η αμερικανική σε επίπεδο macro. Οι Γερμανοί δηλαδή αφέθηκαν να κάνουν μπίζνες (μια που είχαν και το δικαίωμα από τη νομοθεσία τους να λαδώνουν), ενώ οι Αμερικανοί ήταν κάργα αντίθετοι στη διαφθορά ξένων καθεστώτων για οικονομικούς λόγους και απαγορεύεται ακόμη και στο εξωτερικό να γίνεται, οπότε οι επιχειρήσεις τους δεν είχαν πρόσβαση. Οι Αμερικανοί πολιτικοί ανέκαθεν το δέχονταν αυτό σαν "αναγκαίο κακό" (ότι δηλαδή θα έχουν λιγότερες αγορές από τους Γερμανούς), αλλά το αντιστάθμιζαν με πολιτική επιρροή, στην οποία ήταν αξεπέραστοι. Έτσι, αυτό που δεν το κατακτούσαν τα λεφτά τους (γιατί δεν μπορούσαν), το κατακτούσαν οι λόγχες τους. Αυτό επιτρεπόταν από την αμερικανική νομοθεσία...

  Σε καιρό ειρήνης λοιπόν υπερέχει ο Γερμανός στην ανάληψη δουλειών, σε καιρό πολέμου ο Αμερικανός. Αυτό εξηγεί και τους πολέμους που είναι "αναγκασμένη" να κάνει η Αμερική. Αν επιτρεπόταν το λάδωμα, δεν θα γινόταν ίσως τόσοι πόλεμοι και δεν θα υπήρχε και τόσος αντιαμερικανισμός, αφού θα ήταν πολύ πιο ευπρόσδεκτες οι αμερικανικές επιχειρήσεις...

  Ζούμε σε μικτό καθεστώς αμερικανο-γερμανικής επιρροής και δεν χωράνε εδώ συμπεράσματα άσπρου-μαύρου. Είμαι πεπεισμένος, πάντως, ότι οι Γερμανοί δεν τολμούν να διεκδικήσουν άμεση πολιτική επιρροή και μένουν μόνον στην όποια επιρροή των επιχειρήσεων τους.

  Θα σας πω τέλος ένα περιστατικό που ίσως να το έχω ξαναγράψει. Καλοκαίρι 2006, ήμουν σε γερμανικό αεροδρόμιο της ημέρες του Μουντιάλ (που γινόταν στη Γερμανία0 πηγαίνοντας άλλη ευρωπαϊκή χώρα τράνζιτ. Εκείνη τη στιγμή ξεκινούσε αγώνας της Γερμανίας. Εγώ ήμουν σε ένα μπαρ του αεροδρομίου και φυσικά η προσοχή όλων ήταν στραμένη προς την τηλεόραση. Παίζεται λοιπόν ο γερμανικός εθνικός ύμνος και βλέπω ένα ζευγάρι Γερμανών γύρω στα 50 να είναι ελαφρά ανασηκωμένοι (αλλά όχι τελείως) από τις θέσεις τους (σταντς) και ακίνητοι να σιγοψυθιρίζουν το γερμανικό ύμνο. Αναρωτήθηκα: Είναι αυτή η στάση που κάθονται ή κάθονται έτσι από σεβασμό στο γερμανικό ύμνο; Δεν ήταν ξεκάθαρο από τον τρόπο που κάθονταν. Όταν τελείωσε ο γερμανικός ύμνος κάθησαν κανονικά ξανά στα σταντς τους και εκεί επιβεβαίωσα ότι ήταν ελαφρώς ανασηκωμένοι λόγω του εθνικού ύμνου. Και συνειδητοποίησα ότι ΟΛΟΙ οι Γερμανοί στο αεροδρόμιο είχαν στη διάρκεια της ανάκρουσης παρόμοια στάση, "ελαφρού" εθνικού σεβασμού προς τον ύμνο τους, αλλά όχι "πάρα πολύ" μην τυχόν και "μας πάρουν με τις πέτρες και μας πουν εθνικιστές".

  Αυτό δείχνει, νομίζω, πως σκέφτονται οι Γερμανοί: Βαθύ αίσθημα εθνικής συνείδησης και αυτογνωσίας, αλλά μην το δείξουμε παραέξω και μας πουν ότι πάμε ξανά για Γ΄ ΠΠ. Δεν μπορούν, δεν το κάνουν. Υπάρχει τεράστια προπαγάνδα στις ΗΠΑ. Φίλος μου μου είπε ότι στο Γυμνάσιο τους είχαν πάει να δουν τέσσερις, ΤΕΣΣΕΡΙΣ φορές την τάξη του να παρακολουθήσουν τη λίστα του Σίντλερ! Δεν έφτανε μία, έπρεπε να πάνε τέσσερις, να το εμπεδώσουν! Αυτή είναι η σημερινή Γερμανία. Καταπιεσμένη εθνικά που δεν είναι σε θέση να ενεργήσει απόλυτα σύμφωνα με τα εθνικά και τα πολιτικά της πιστεύω. Ενεργεί εθνικά μέσα από την οικονομία της, στο βαθμό που της επιτρέπει η Νέα Τάξη να έχει εθνική οικονομία. Και το κρίσιμο εδώ είναι, στις σχέσεις με τη Νέα Τάξη, αν θα κρατήσει την ανεξαρτησία της η γερμανική οικονομία ή όχι. Είναι φανερό ότι η Νέα Τάξη δεν θέλει, αλλά είναι μεγάλο το ερώτημα ποιος θα υπερισχύσει. Εγώ τη θέλω ανεξάρτητη τη Γερμανία, διότι προτιμώ έναν κόσμο πολυπολικό. Με βολεύει περισσότερο, ως Έλληνα, η πολυπολιτικότητα, ώστε να μπορέσω να γίνω κι εγώ ένας ανεξάρτητος πόλος σε έναν πιο πολύπλοκο κόσμο από αυτόν της Pax Americana της δεκαετίας του 1990...

  • Ο Θείος avatar
   Ο Θείος @ Επώνυμος 03/12/2010 11:14:58

   Επώνυμε, οι Γερμανοί (ακόμη και η νεότερη γενιά) έχουν αίσθημα ενοχής, ομολογημένο ή ανομολόγητο. Και η πολιτική τάξη τους.
   Θυμάμαι, όταν ζούσα στη Γερμανία, λίγο μετά τον πρώτο πόλεμο του Κόλπου, το εξής περιστατικό: Σε μιά επίσκεψη πολιτικής αντιπροσωπείας Γερμανών στο Ισραήλ, ο τότε πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος των Πρασίνων (και νύν βουλευτής, σεβάσμιας ηλικίας και πολύ δημοφιλής), σε μια ομιλία στη Βουλή του Ισραήλ είχε πεί κάτι σχετικά προφανές: Ότι "ευθύνεται και η πολιτική της Ισραηλινής κυβέρνησης απέναντι στους Παλαιστίνιους, για τις επιθέσεις με ρουκέτες κατά Ισαρηλινών πόλεων".
   Μόλις επέστρεψε στη Γερμανία, η κοινοβουλευτική του ομάδα του ανακοίνωσε ότι δεν είναι πιά πρόεδρός της. Με ομόφωνη απόφαση, χωρίς απολογία.
   Δεν αμφιβάλλω, ότι εξίσου άμεση θα ήταν η καθαίρεση στην κοινοβουλευτική ομάδα οποιουδήποτε άλλου Γερμανικού κόμματος, σε περίπτωση ανάλογης δήλωσης.

   • αλλενάκι avatar
    αλλενάκι @ Ο Θείος 03/12/2010 11:26:25

    Aπέναντι στους Έλληνες δεν έχουν ΚΑΝΕΝΑ αίσθημα ενοχής!!!, τουναντίον!
    Ούτε απέναντι σε κανέναν άλλο, π.χ. Πολωνούς!
    Οι Πολωνοί ακούν Γερμανία και παθαίνουν σύγκρυο ακόμα, ανατριχιάζουν.

    Ο Επώνυμος πολύ σωστά περιγράφει ότι είναι κομπλαρισμένοι και πιθηκίζουν τους Αμερικάνους σε σημείο αηδίας
    Κάθε νεόκοπη αμερικανιά λανσάρεται
    πανευρωπαϊκα πρώτα στη Γερμανία.

    Η τεχνολογία και η πειθαρχία τους ήταν, είναι και θα είναι το μεγάλο τους ατού.
    Την Τεχνολογία τους τη διαφυλάσσουν ως κόρη οφθαλμού και δεν επιτρέπουν
    σε κανένα να έχει πρόσβαση.
    Αυτά που επιτρέπουν να δούμε εμείς ή άλλες χώρες είναι ότι φαίνεται
    στην επιφάνεια. Φυσικά την πουλάνε πανάκριβα.
    Είναι το μόνο σημείο στο οποίο στις διαπραγματεύσεις δεν κάνουν πίσω
    ΟΥΤΕ ΧΙΛΙΟΣΤΟ!

    Υπάρχει και ένα θέμα με το χρυσό της Γερμανίας, η μισή ποσότητα του οποίου φυλάσσεται στα θησαυροφυλάκεια της FED στη Ν.Υόρκη και μια ποσότητα ακόμα βρίσκεται στην Αγγλία.
    Γι αυτό ο Ομπάμα την πάει τη Γερμανία λάου λάου τώρα και δεν τραβάει απότομα το σχοινί, παρά έβαλε το δικό μας, δικό μας... τρόπος του λέγειν... να να φαίνεται μπροστά.
    Frontman...

    • αλλενάκι avatar
     αλλενάκι @ αλλενάκι 03/12/2010 11:32:34

     Γενικά η περιγραφή του Επώνυμου είναι κοντά στην πραγματικότητα της Γερμανίας.

     Όσο για τη σωματική τους διάπλαση,
     -δεν είναι σε όλα τα κρατίδια το ίδιο-
     ευθύνεται η ευγονική που εφάρμοζε ο Χίτλερ στα campus.
     Μη ξεχνάμε ότι σε λίγο συμπληρώνεται 100ετία "ευγονικών" απόγονων αυτού του λαού.

     Τώρα βέβαια έχουν αναμιχθεί πολύ με τούρκους και θα φανεί σε
     20 χρόνια τι θα βγει από αυτό.

     • αλλενάκι avatar
      αλλενάκι @ αλλενάκι 03/12/2010 11:34:18

      Και φυσικά Πολωνοί Γερμανοί από πλευράς καταγωγής είναι πρωτοξάδελφα
      πρωσάκια που σφάχτηκαν μεταξύ τους.

     • Ο Θείος avatar
      Ο Θείος @ αλλενάκι 03/12/2010 11:52:54

      Μυριόστομη στα Γερμανικά γήπεδα, χρόνια ακούγεται η κραυγή που δοξάζει Πολωνούς:
      Heil Miroslav Klose, heil Lukas Podolski !

     • Ο Θείος avatar
      Ο Θείος @ αλλενάκι 03/12/2010 11:57:15

      Eξίσου όμως δυνατά, φωνάζουν κάθε week end οι γουρουνάδες, heil Φάνης Γκέκας !
      Αρχίζω να φοβάμαι, ότι ένας από τους σοβαρούς λόγους που είμαι Ευρωπαïστής - φεντεραλιστής είναι η φίλαθλός μου ιδιότητα. Στο ποδόσφαιρο και στο μπάσκετ, η Ευρώπη είναι ήδη Ομοσπονδία: Η Χάïντουκ Σπλίτ μου είναι ήδη τόσο οικεία, όσο και η ΑΕΚ.

     • Ο Θείος avatar
      Ο Θείος @ αλλενάκι 03/12/2010 12:01:30

      Σαν να έχεις δίκιο αλλενάκι για Γερμανούς και Πολωνούς:
      Άν ακούσεις κομμάτια για πιάνο Μπετόβεν και Σοπέν, λές "αδελφές ψυχές αυτοί οι δύο".
      Αλλά καμμιά φορά, βάζω και το Μάνο Χατζηδάκι στην παρέα.
      Μόνο οι Ιρλανδοί, που υπεραγαπώ, είναι εντελώς άλλο πράμα, ωκεάνειο.

     • παγωτατζής avatar
      παγωτατζής @ αλλενάκι 03/12/2010 13:05:30

      Το heil Φάνης Γκέκας έχει τό νόημά του
      Εμμεση υποστήριξη τών αυλικών τους...
      Ποσα heil έχεις ακούσει για κάποιον ...έγχρωμο;;;

     • Ο Θείος avatar
      Ο Θείος @ αλλενάκι 03/12/2010 14:32:32

      Ο Μπόατεγκ σου κάνει;
      Ο Φάνης πάντως βάζει γκόλ, αυτό μετράει. Μαύρος γάτος, άσπρος γάτος, το ίδιο, το θέμα είναι να πιάνει ποντίκια...

    • lampros avatar
     lampros @ αλλενάκι 03/12/2010 18:44:56

     Η τεχνολογία και η πειθαρχία τους ήταν, είναι και θα είναι το μεγάλο τους ατού.
     Την Τεχνολογία τους τη διαφυλάσσουν ως κόρη οφθαλμού και δεν επιτρέπουν
     σε κανένα να έχει πρόσβαση.
     Αυτά που επιτρέπουν να δούμε εμείς ή άλλες χώρες είναι ότι φαίνεται
     στην επιφάνεια.

     Δηλαδή τι, έχουν επιστημονικές μελέτες και ερευνητικό έργο το οποίο το έχουν κρυφό στη Γερμανία και δεν το ανακοινώνουν σε παγκόσμια συνέδρια και επιστημονικά περιοδικά;

     Έχουν εφευρέσεις που δεν τις περιγράφουν απακριβώς σε πατέντες ώστε να τις κατοχυρώσουν;

     Έχουν πολεμική βιομηχανία που αγνοούν π.χ. οι Αμερικάνοι ή οι Γάλλοι και την κρύβουν;

     Ή κρύβουν εξελιγμένα μοντέλα καφετιέρας Κρουπ;

     Δεν νομίζω ότι έχει ιδιαίτερο νόημα η φράση...

     • αλλενάκι avatar
      αλλενάκι @ lampros 03/12/2010 19:35:45

      Lampros,

      α. την όποια τεχνολογία δίνουν την πουλάνε πανάκριβα, και τη στιγμή που την πουλάνε για αυτούς είναι ήδη παρελθόν, είναι και αυτός ένας τρόπος υποδούλωσης
      β. ναι, έχουν τεχνολογία for their eyes only πάντα, στο συρτάρι
      αν νομίζεις

  • παγωτατζής avatar
   παγωτατζής @ Επώνυμος 03/12/2010 11:22:49

   H Γερμανία βρήκε καινούριο συνέταιρο Επώνυμε,και προσπαθεί να πούλήσει τίς ιδιες αξίες-υπηρεσίες πού πουλούσε στην Pax Americana τίς δεκαετίες του 1960-1990, κερδίζοντας κάλυψη και χρόνο, και αναπροσαρμόζοντας την στρατηγική τους και τούς στόχους τους πού δεν είναι άλλοι από αυτούς πού ήταν πάντα: Deutschland uber alles
   στόν 21ο αιώνα.
   Α και ναί, για την τρισσέγγονη έχεις δίκιο..παίζει ρόλο..Εξάλλου εσύ τό λές είναι γραμμένο στο DNA τους........

  • archaeopteryx avatar
   archaeopteryx @ Επώνυμος 03/12/2010 11:57:43

   Δεν θα εκπλαγείς εάν σου πω ότι συμφωνώ 100% με ό,τι λες, και τα βρίσκω και απόλυτα συμβατά με αυτά που λέω (και τα λες και καλύτερα). Η "αυτοκρατορία" που ονειρεύονται από το 1990 μέχρι σήμερα, φυσικό είναι να αντανακλά και το σημερινό καθεστώς, και τις "εμπειρίες" που απέκτησαν. Σήμερα δεν θα εκστομίσουν "lebensraum" αλλά ο ζωτικός χώρος που φανταζόταν το 1900, σαν έννοια, υπάρχει και σήμερα. Λίγο διαφορετική γεωγραφία, (αναγκαστικά... η Βαγδάτη ή η Βασσόρα δεν ..παίζουν σήμερα) λίγο διαφορετική ιεδεολογία (άλλην βρήκαν, άλλην προσάρμοσαν, άλλη υφάρπαξαν), σαφώς χωρίς όπλα (αλλά, ερωτώ, δεν εξοπλίζονται;).

   Ο μιμητισμός που λές εμπεριέχει και βαθύ resentment και περιφρόνηση (μα αξίζει να διαβάσεις το αρθράκι του Γκούντερ Γκρας (εχω αναρτήσει την όμορφη παράγραφο και παραπομπή στο άρθρο στο h++p://archaeopteryxgr.blogspot.com/2010/10/blog-post_14.html)

   Και τολμώ να το πάω και ένα βήμα πιο πέρα. Και οι Γερμανοί το παίζουν το multipolar game. Η επιρροή τους στις ΗΠΑ πριν τον Α' και τον Β' ΠΠ είναι τεκμηριωμένη. Η περιρροή τους σήμερα είναι μεγαλύτερη. Θα με βρίσει κανένας Αμερικάνος που το λέω, αλλά το λέω: Επηρρεάζουν άμεσα και έμμεσα το κόμματα, τόσο μέσω συμμαχιών, όσο και΄απ ευθείας. Πολύ περισσότερο τους Δημοκρατικούς. Και φυσικά βρίσκουν κοινούς παρονομαστες, ή εχθρούς, ή στόχους (Γιουγκοσλαβία) αλλά η στάση τους στο Ιρακ και το Αφγανιστάν είναι απο περιφρονητική έως εχθρική, να μην πω ότι έχουν ωφεληθεί (ή ότι έχουν καλλιεργήσει -- και ΔΕΝ είναι οι μόνοι) και λίγη τζιχάντ. Τραβηγμένα από τα μαλλιά; Το ότι έχουν ωφεληθεί όχι τόσο... Η Λουφτχάνσα έλαμψε όταν οι Αμερικάνικες φούνταραν.

   Τέλος και συγγνώμη που πάντα τριγυρίζω το θέμα που με τρώει, οι Γερμανοί είχαν και λίγες (σωστές) έμμονες ιδέες με την εκλογίκευση δικτύων, αποτελεσματικότητα λοτζίστικς, ενιαιές ράγιες τραίνων, καλωδιώσεις, κλπ κλπ. Η υπόθεση εργασίας που έχω, και όσο το ψάχνω ενισχύεται, είναι ότι και η Πράσινη θεωρία δικιά τους είναι . Σε προϋπάρχοντες δομές, αλλά το σύγχρονο δικό τους είναι. Ο έλεγχος της ηλεκτοπαραγωγής και της διανομής ηλεκτρικής ενέργειας και της διαχείρισης δικτυων, από την Καλιφόρνια μέχρι όπου φτάσουν. Και δεν υπερβάλω... την Αμερικη έχουν την GE για αντίπαλο, αλλά μια χαρά το πάνε. Στην Ευρώπη είναι μονότερμα . Και πότε ξεκίνησε; Μα φυσικά επί SPD και Greens αμέσως μετά τον Κολ και την πτώση του τείχους.

   Απόλυτα συμφωνώ με αυτά που είπες, και επαυξάνω. Follow the money... α ρε παγωτατζή, σου χρωστάω.

  • sawas avatar
   sawas @ Επώνυμος 03/12/2010 12:23:06

   Εξαιρετικη αναλυση και καταγραφη.

  • Ο Θείος avatar
   Ο Θείος @ Επώνυμος 03/12/2010 12:36:07

   Αλλά πάλι, ο μεγάλος τους ποιητής ο Friedrich Hölderlin, έγραψε για τους Γερμανούς:
   Tatenarm und gedankenvoll : Λειψοί στις πράξεις, στοχασμούς γεμάτοι.
   Έτσι τους έπιασε άλλοτε κορόιδα ο Χίτλερ και καταστράφηκαν. Κατά βάθος το ήξεραν από πρίν ότι ήταν η καταστροφή τους, αλλά ακολουθούσαν αδρανείς. Γι αυτό και το αίσθημα ενοχής τους είναι διπλό: Ξεγελάστηκαν από τους Ναζί, αλλά και από τον εαυτό τους, από τον άκριτο σεβασμό της εξουσίας. Έτσι ως αντίδραση, σήμερα οι Γερμανοί είναι πολιτικά ευμετάβλητοι και κινητικοί. Βοηθούντος και του πολιτικού συστήματος. Αλλά κατά βάθος, είναι συντηρητικοί ως προς τις αξίες, κυρίως τις οικονομικές: Πιστεύουν στην παραγωγή, στην εργασία. Όπως και στη Γαλλία (εκεί για άλλους λόγους), η απορρύθμιση, το εικονικό χρήμα και η νεοφιλελεύθερη version του καπιταλισμού, ο ακριδο-καπιταλισμός, ποτέ δεν θα επικρατήσουν στη Γερμανία. Εκεί, η πολιτική θα είναι πάντα ο αμαξάς, η οικονομία το άλογο. Αυτός είναι (μεταξύ των άλλων) ο πιό σημαντικός λόγος, που παρά τις αναταράξεις, το Ευρωπαικό εγχείρημα έχει λαμπρό μέλλον.

  • Blut und Tränen avatar
   Blut und Tränen @ Επώνυμος 03/12/2010 13:22:26

   Υπάρχει από τον β παγκόσμιο πόλεμο και μετά μία τεράστια προσπάθεια συλλογικής ενοχοποίησης των Γερμανών. Μην ξεχνάτε ότι ήταν ηττημένοι, και οι νικητές έγραψαν την ιστορία της Γερμανίας ξανά.

   Έχει αυτή η κτάσταση και τον αντίκτυπο στην ψυχοσύνθεση των Γερμανών. Και μπορεί να έχει το αντίστροφο αποτέλεσμα. Πολλοί αισθάνονται ότι τους απαγορεύουν να εκφράσουν την "γερμανικότητά" τους μπας και τους κολήσουν την ρετσινιά του ναζιστή.

   Η βλακεία με τον υποτιθέμενο αντιναζισμό έχει προχωρήσει τόσο πολύ, που κάποιοι τους λένε βάρβαρους και απολίτιστους αγνοώντας ότι σχεδόν όλη η σύγχρονη φιλοσοφία, μουσική και ένα μεγάλο κομμάτι μαθηματικών, φυσικής, ποίησης λογοτεχνίας είναι γερμανικής προελεύσεως. Ο κάθε σκυλάς ελληνάρας νομίζει δικαίωμά του να λέει του Γερμανούς βάρβαρους. Και να νομίζει ότι ο Σούμπερτ είναι παίκτης της Μπάγερν Μονάχου. Δηλαδή, οι ρώσοι χωρικοί της στέπας, οι αμερικάνοι αγρότες των μεσοδυτικών πολιτειών, η πλέμπα των αγγλικών υποβαθμισμένων προαστείων στάζουν πολιτισμό και πνευματικά αρώματα. Μην πω για τους τσιφτετέληνες.... Ας αρχίσουμε να ψάχνουμε την δική μας ταυτότητα που έπεσε στον υπόνομο.

   • Ο Θείος avatar
    Ο Θείος @ Blut und Tränen 03/12/2010 13:45:06

    Έχεις αρκετό δίκιο. Η Γερμανία, μέχρι το 1860 χώρα διηρημένη σε άπειρα κρατίδια και πριγκηπάτα, είχε ψηλό επίπεδο πολιτισμού αλλά πολύ χαμηλή πολιτική συνείδηση. Άργησε πολύ να γίνει ενιαίο εθνικό κράτος αστικού τύπου, όπως και η Ιταλία και η Βουλγαρία. Τυχαίο που και οι τρείς αυτές χώρες έπεσαν στην εξουσία του φασισμού; Δεν νομίζω.
    Είναι η κατάρα των spätgeborenen, τών όψιμα γεννημένων εθνών, που λένε οι Γερμανοί.
    Οι λαοί αυτοί καταστράφηκαν σε 2 πολέμους και έτσι απέκτησαν (πληρώνοντας ακριβά) την πείρα που άλλοι Ευρωπαικοί λαοί απέκτησαν στην πολύ πιό μακροχρόνια πορεία τους ως έθνος και κράτος.
    Αλλά είναι σωστό, ότι η κατακερματισμένη, ανύπαρκτη πολιτικά Γερμανία του 1800 ή του 1850, από πολιτισμική άποψη ήταν στο ίδιο ή και καλύτερο επίπεδο με τις πολιτικά ισχυρές και ως έθνη ενωμένες Γαλλία, Αγγλία, Ρωσία - ή και την πολυεθνική Αυστροουγγαρία των Αψβούργων.
    Έτερον εκάτερον: Πολιτική ωριμότητα και ισχύς, συχνά δεν συμβαδίζει με υψηλό πολιτισμό.

    • O Mimikos o Giatros avatar
     O Mimikos o Giatros @ Ο Θείος 03/12/2010 14:13:45

     Ετσι ρε βαγγελη ....χυτηρακο. χαχαχα

   • παγωτατζής avatar
    παγωτατζής @ Blut und Tränen 03/12/2010 14:06:01

    Σωστά με μιά μικρή διάκριση..Εθνολογικά ή συντριπτική πλειοψηφία τής πνευματικής διανόησης στήν Γερμανία..... δεν ήταν "Γερμανοί" ...... πολιτισμικά, με τόν ίδιο όρο πού οι "γνήσιοι" Γερμανοί αυτοπροσδιορίζονται σε όρους γεωστρατηγικής και πολιτικής.

    • παγωτατζής avatar
     παγωτατζής @ παγωτατζής 03/12/2010 14:09:38

     ..Αλλη καταγωγή, άλλη κουλτούρα..
     .......Αλλο όραμα,άλλες φιλοδοξίες.....
     Λειτουργία σε ενιαίο χώρο μόνον μέ την γεωγραφική έννοια...

     • Ο Θείος avatar
      Ο Θείος @ παγωτατζής 03/12/2010 14:48:01

      Μπά, με τους σημερινούς όρους ο χώρος ορίζει κοινό όραμα και φιλοδοξίες.
      Χαρακτηριστικό παράδειγμα Daniel Cohn-Bendit: Με τους σημερινούς όρους, τυπικότατος Γερμανός, ταυτόχρονα τυπικότατος Γάλλος (ναι είναι πιά δυνατός ο συνδυασμός, η ενσάρκωση του "Γαλλογερμανικού άξονα" μετά τον Adenauer που ήταν από χωριό κοντά στα Γαλλογερμανικά σύνορα!). Κατά σύμπτωση, και Εβραικής καταγωγής.

     • παγωτατζής avatar
      παγωτατζής @ παγωτατζής 03/12/2010 15:06:21

      A! κατα...σύμπτωση........καλαααά.
      Τετρακόσια χρόνια οι ίδιες συμπτώσεις, βγαίνουν στόν αφρό....

     • Ο Θείος avatar
      Ο Θείος @ παγωτατζής 03/12/2010 15:30:12

      Ο Daniel ανήκει στη συμπτώσεις, για τον γερο-Konrad καταγωγικά δεν γνωρίζω. Μάλλον όχι.
      Τα οικογενειακά δένδρα στη Γερμανία είναι πολύ μπερδεμένα. Επίσης οι assimilierte Juden (ενσωματωμένοι, κοσμικοί ή και άθρησκοι Γερμανοί Εβραικής καταγωγής) ήταν πολυάριθμοι.
      Άλλο τυπικό παράδειγμα η οικογένεια του διάσημου νομπελίστα συγγραφέα Thomas Mann: Ο ίδιος από Λουθηρανό πατέρα και Καθολική μητέρα, παντρεύτηκε Εβραία (Katia Pringsheim). Τα παιδιά τους (6 τον αριθμό), δηλ. ο διάσημος ιστορικός Golo Mann, ο συγγραφέας Klaus, η ηθοποιός Erika, η Monika, η Elizabeth και ο Micahel, τί πρέπει να θεωρούνται; Λουθηρανικής, Καθολικής ή Εβραικής καταγωγής;
      Όλα αυτά μαζί και τίποτα. Χιλιάδες, εκατομμύρια τέτοιες οικογένειες στη Γερμανία: Ο σπιτονοικοκύρης μου ο Erich ήταν σχεδόν άθεος Καθολικός θαυμαστής του Αγίου Όρους (όλα αυτά μαζί και ταυτοχρόνως!), η 50 χρόνια γυναiκα του η Renate πιστή Λουθηρανή, έψαλλε στην εκκλησία. Καλά να είναι και οι 2 εξαιρετικοί άνθρωποι, εκεί στον καλύτερο τωρινό κόσμο τους.
      Μή βλέπουμε τα πράγματα σε άσπρο-μαύρο, σαν Μανιχαίοι της Περσίας. Δεν διαλέγουμε τους προγόνους μας, τυχαίο είναι σε τι λειβάδι φυτρώνει κάθε άνθρωπος.

    • Ο Θείος avatar
     Ο Θείος @ παγωτατζής 03/12/2010 14:29:45

     Σχετικό το "γνήσιο" και "μή γνήσιο". Είναι θέμα οπτικής.
     Μερικοί γνησιότατοι Γερμανοί πάντως, γίγαντες της Γερμανικής σκέψης, φέρουν τα ένδοξα ονόματα Karl Marx, Theodor Adorno, Herbert Marcuse, Ernst Bloch, Max Horkheimer, Edmund Husserl, Karl Löwith, Georg Simmel, Hannah Arendt, Walter Benjamin (και εκατοντάδες άλλοι).
     Από πολιτικούς: Eduard Bernstein, Ferdinand Lassalle, Walter Rathenau, Kurt Eisner, Gregor Gysi (ναι και αυτός), Daniel Cohn-Bendit (μισός Γάλλος έστω - η ενσάρκωση του "γαλλογερμανικού άξονα"). Και αρκετοί άλλοι, ακόμη και σήμερα.
     And last but not least Albert Einstein, the greater German ever.
     Έχω την εντύπωση ότι άν εξαιρέσει κανείς τους Γερμανοεβραίους, έχασε τη μισή Γερμανία ως εθνικό πολιτισμό. Ο Χίτλερ βέβαια και η παρέα του, άξεστοι και τρελοί ήταν, που να καταλάβουν.
     Γύρω στο 1915, το μισό περίπου Βερολίνο είχε Εβραική καταγωγή, εν μέρει τουλάχιστον.

     • παγωτατζής avatar
      παγωτατζής @ Ο Θείος 03/12/2010 15:07:31

      Βρε,βρε, κάτι... συμπτώσεις!!

     • Professor Moriarty avatar
      Professor Moriarty @ Ο Θείος 03/12/2010 16:20:06

      Και πολλοί περισσότεροι. Το Γκαίτιγκεν που ήταν κέντρο των μαθηματικών είχε τρείς επιφανείς εβραίους μαθηματικούς: Λαντάου, Κοράντ, Μερντστάϊν και τον Χέρμαν Βάιλ με εβραία γυναίκα. Οι ναζί τους έδιωξαν και ουσιαστικά διέλυσαν το Γκαίτιγκεν. Ο μετέπειτα γνωστός μαθηματικός Τάϊχμιλλερ, τότε 20 χρονος φοιτητής, ναζιστής και πρόεδρος του φοιτητικού συλλόγου πρωτοστάτησε σε μποϋκοτάζ για την εκδίωξη του Λαντάου. Ο Derbyshire στο Prime Obsession γράφει ότι ο Ταϊχμίλλερ είχε καθαρά ιδεολογικά κίνητρα και σαν χαρακτήρας είχε ηθική ακεραιότητα.

      Επίσης οι καλύτεροι εκτελεστές στις ορχήστρες ήταν εβραϊκής καταγωγής. Ο Χίτλερ το ήξερε. Κάπου παρομοίασε την εκδίωξη τέτοιων ανθρώπων με εγχείρηση για εξαγωγή καρκινώματος και τα σχετικά. Ήταν θέμα ιδεολογίας. Υπήρχε μία κατάσταση στον μεσοπόλεμο στη Γερμανία: Αφ ενός η οικονομική επιρροή των Εβραίων, αφετέρου οι άθλιες εβραϊκές συνοικίες γκέτο και η απέχθεια που προξενούσαν στον μέσο γερμανό. Εκεί επάνω πάτησε η ιδεολογικοποίηση του εβραϊκού ζητήματος, που δεν ηταν μόνο γερμανική ιδιαιτερότητα. Ωστόσο εκεί μεταλλάχθηκε σε σύστημα εθνοβιολογικής αποκάθαρσης κεντρικά κατευθυνόμενης.

      Ωστόσο, αν και επαυξάνω αυτά που έγραψες, διαφωνώ στο συμπέρασμα ότι η μισή γερμανική κουλτούρα είναι εβραϊκή. Οι κορυφές της γερμανικής κουλτούρας είναι Γερμανοί. Πιάσε ό,τι θέλεις. Γκαίτε, Μπετόβεν, Χέγκελ, Χαϊντεγγερ, Βάγκνερ, Γκάους κλπ, κλπ.

      Το θέμα είναι τι σχέση έχει ο σημερινός Γερμανός με αυτή την γερμανική κουλτούρα; Και σε αυτό βρίσκω χρήσιμο το πιό πάνω σχόλιο του blut & tranen. Τον αναγκάζουν να αναπτύξει ένα σύνδρομο ενοχής για τον γερμανικό του πολιτισμό, να πιθηκίζει την μαντόνα, και να βγάζει από την πίσω πόρτα την προτεσταντική ηθική του μέσω της δημοσιονομικής αυστηρότητας και οικονομικής κυριαρχίας.

     • παγωτατζής avatar
      παγωτατζής @ Ο Θείος 03/12/2010 16:35:18

      Θα τα χάσεις άμα ψάξεις τούς "γίγαντες" ώς προς την καταγωγή προφέσορα.
      Οι "γνήσιοι' Γερμανοί θά είναι σαν τίς καλαμιές στόν κάμπο...
      Μόνοι και έρημοι...
      Είπαμε....αλλη κουλτούρα,άλλο όραμα

     • Professor Moriarty avatar
      Professor Moriarty @ Ο Θείος 03/12/2010 16:46:59

      Παγωτατζή γίνε λίγο πιό σαφής. Αμφιβάλεις ότι αυτοί που έγραψα είναι Γερμανοί στην καταγωγή και "κορυφές", δηλαδή θεμελιωτές; Και αν βάλεις και τους Αυστριακούς (γερμανική ομοεθνία και αυτοί), τότε ο κατάλογος των μεγάλων Γερμανών θα μεγαλώσει ακόμη περισσότερο. Θέλεις Μότσαρτ, Σούμπερτ, θέλεις Μπρούκνερ;... Θέλεις κριτική των ίδιων των Γερμανών στοχαστών για τους Γερμανούς; Πάρε τον Νίτσε και δες τι βρίσιμο τους ρίχνει...

     • παγωτατζής avatar
      παγωτατζής @ Ο Θείος 03/12/2010 16:52:49

      Oχι προφέσορα ,για το μεγαλείο τους δεν αμφιβάλλω..Για τίς ρίζες καταγωγή τους σίγουρα.....καθώς και την χρησιμότητα- κατα καιρούς- τής καταγωγής αυτής.
      Ακόμα ίσως και εν αγνοία τους......Ισως!!

     • Professor Moriarty avatar
      Professor Moriarty @ Ο Θείος 03/12/2010 16:56:49

      Ομολογώ ότι δεν σε καταλαβαίνω.

      (και δεν μιλάμε για ... υποκλίσεις)

   • lampros avatar
    lampros @ Blut und Tränen 03/12/2010 18:53:25

    αγνοώντας ότι σχεδόν όλη η σύγχρονη φιλοσοφία, μουσική και ένα μεγάλο κομμάτι μαθηματικών, φυσικής, ποίησης λογοτεχνίας είναι γερμανικής προελεύσεως. Ο κάθε σκυλάς ελληνάρας νομίζει δικαίωμά του να λέει του Γερμανούς βάρβαρους.

    Η μισή τους ―και βάλε― διανοητική παραγωγή είναι για προσάναμα.

    Επιβλήθηκε λόγω «ευρωπαϊκού πνεύματος» ―ρατσιστικά, υπεροπτικά και καταναγκαστικά.

    Οι υπεύθυνοι δια την κουλτούρα μας, είχαν οδηγίες: εξαφάνιστε τη βυζαντινή μουσική, το δημοτικό τραγούδι, το ρεμπέτικο ακόμα, και βάλτε τον έλληνα να θαυμάζει τα Μέγαρα Μουσικής και τις χοντρές που σκούζουν στις όπερες. Δεν χρειάζεται να τα ακούει ―ας ακούει Φοίβο. Αρκεί να του εμπεδώσετε ότι αξίζουν πιο πολύ απ' τα δικά του.

    Όπως οι Ρώσσοι αστοί της εποχής του Ντοστογιέφσκυ μιλούσαν Γαλλικά αντί για τη γλώσσα τους.

    Αλλά και για αυτούς, οι μουσικές τους που λες είναι παλιές ιστορίες, τώρα πορεύονται με Ντέιβιντ Χάσελχοφ και τις σύγχρονες δικές τους αθλιότητες. Ακούστε το τοπ-20 τους και θα νοσταλγήσετε τον Καρβέλα.

    • ΒΙΣ avatar
     ΒΙΣ @ lampros 03/12/2010 19:22:05

     Δεν κατάλαβα ποτέ μου αυτό τον διχασμό, δηλαδή ή θα ακούς το ένα ή το άλλο μουσικό είδος. Εγώ δηλαδή που αγαπώ τη βυζαντινή μουσική, το δημοτικό, το σμυρναίικο, αλλά και το ρεμπέτικο και το λαϊκό (και τα παλιά της Ρίτας Σακελλαρίου ακόμα), αλλά και τη μουσική του Σούμπερτ και τις σονάτες του Μπετόβεν και τον Μάλερ, μήπως είμαι σχιζοειδής προσωπικότητα; Να πάω να κοιταχτώ;
     Τον Σκαλκώττα πού να τον βάλουμε; Να τον εξοβολίσουμε μήπως για να κρατήσουμε μόνο τον Τσιτσάνη; (λες και ο Τσιτσάνης δεν είχε δυτικές και ανατολίτικες, ακόμα και ινδικές επιρροές). Τον Μάνο Χατζηδάκη που έχει "κατακλέψει" δυτικούς κλασικούς συνθέτες (μέχρι και τον Francis Poulenc); Να τον σβήσουμε;

     • Maximilien avatar
      Maximilien @ ΒΙΣ 03/12/2010 19:27:42

      Να σβήσουμε τον ελληνικό επαρχιωτισμό που για δεκαετίες στιγμάτισε ως οπισθοδρομικό ό,τιδήποτε λαικό και πηγαίο. Μέχρι που το έκανε μόδα και το σκότωσε.

  • Στέργιος avatar
   Στέργιος @ Επώνυμος 03/12/2010 15:40:11

   Πες τα, Επώνυμε!

   Θείε, οι Γερμανοί δεν έχουν ΚΑΝΕΝΑ αίσθημα ενοχής. Απλώς, συμπεριφέρονται ΩΣΑΝ να είχαν, επειδή έτσι τους υποχρέωσαν οι Σύμμαχοι μετά το 1945.

   Να πάει στα τσακίδια η βρωμο-Γερμανία, που δύο φορές μέσα στον 20ό αιώνα και ακόμη μία τώρα με άλλα μέσα, επιχειρεί να καθυποτάξει την Ευρώπη. Να πάει στα τσακίδια, να σπάσει σε 400 φέουδα, και τότε η Ευρώπη θα μπει σε μια νέα χρυσή εποχή.

   • Ο Θείος avatar
    Ο Θείος @ Στέργιος 03/12/2010 15:49:00

    Χα χα, Ευρωπαική χρυσή εποχή. Όπως παλιά, γύρω στο 1600 - 1750:
    Από κάτω ο Σουλεïμάν ο Μεγαλοπρεπής στρατοπεδευμένος έξω από τη Βιέννη, από πάνω ο Γουσταύος Αδόλφος της Σουηδίας να μπουκάρει στο Μόναχο...

 7. ΠΑΣΟΚ Χωρίς Σύνορα avatar
  ΠΑΣΟΚ Χωρίς Σύνορα 03/12/2010 11:36:17

  "Παίζεται λοιπόν ο γερμανικός εθνικός ύμνος και βλέπω ένα ζευγάρι Γερμανών γύρω στα 50 να είναι ελαφρά ανασηκωμένοι (αλλά όχι τελείως) από τις θέσεις τους (σταντς) και ακίνητοι να σιγοψυθιρίζουν το γερμανικό ύμνο"

  Τα είπες όλα σε αυτή τη φράση σου. Στη Γερμανία έχουν δικαιώματα οι Ινδοί, Τούρκοι, Άραβες εκτός των Γερμανών. Tα ΜΜΕ προβάλλουν τον αντιρατσισμό, την ανοιχτή κοινωνία, τα δικαιώματα των μεταναστών. Το 2000 άρχισε να ανεβαίνει ο πατριωτισμό τους γι αυτό και ο Σρέντερ τους τον έκοψε με δικαίωμα ψήφου σε
  600.000 Τούρκους που ψηφίζουν όλοι τους το σοσιαλιστικό κόμμα και τον Τούρκο Οικολόγο πρόεδρο. Επίσης συμβαίνουν περίεργα πράγματα
  Χάνουν τη θέση τους κορυφαίοι τραπεζίτες όπως ο Sarrazin για το βιβλίο του:

  http://www.amazon.de/gp/product/images/3421044309/ref=dp_image_0?ie=UTF8&n=299956&s=books

  Δολοφονούνται εισαγγελείς για έρευνες και βιβλία:

  Τέλος Ιουλίου κυκλοφόρησε το βιβλίο της Kirsten Heisig (εισαγγελέας που βρέθηκε κρεμασμένη χωρίς λόγο).Το βιβλίο αφορά έρευνα για την εγκληματικότητα νεαρών μεταναστών κυρίως Τούρκων και Αράβων.. Πούλησε 40.000 αντίτυπα σε μια μέρα.

  http://www.amazon.de/gp/product/images/3837107663/ref=dp_image_0?ie=UTF8&n=299956&s=books

  Αναγνώστες του βιβλίου έγραψαν στο Amazon de ότι το βιβλίο πρέπει να διαβαστεί στη βουλή με όλους τους βουλευτές σε απαρτία.

  http://www.sueddeutsche.de/politik/kirsten-heisig-das-vermaechtnis-der-richterin-ein-bestseller-1.981702

  Αν μπορεί κάποιος ας περάσει νύχτα από το γκέτο των 250.000 Τούρκων στο Kreuzberg του Βερολίνου. Το γκέτο δημιουργήθηκε δήθεν από μουσική Hip-hop.
  Άρχιζαν να ζωγραφίζουν στους τοίχους, να συγκεντρώνονται Τούρκοι, να βάζουν δορυφορικές σημαίες για επαφή με τη μητέρα πατρίδα


  Το Σιωνιστικό κράτος της Γερμανίας, όπως και το δικό μας συντηρεί την εμπροσθοφυλακή του (λαθρομετανάστες και μετανάστες) με επιδόματα,
  Να ζουν παρασιτικά εναντίον των χωρών υποδοχής.

  • Ο Θείος avatar
   Ο Θείος @ ΠΑΣΟΚ Χωρίς Σύνορα 03/12/2010 15:55:18

   Τελικά, τι είναι η Γερμανία; Εθνικιστικό-γερμανικό, σιωνιστικό ή δεύτερο τουρκικό κράτος; Με μπέρδεψες!
   Πάντως στο Kreuzberg έχει εξαιρετικό γύρο. Και έχω φάει εκεί τα μόνα φασολάκια και μπάμιες που έμοιαζαν (έ κάπως αμυδρά, μη λέμε και υπερβολές), με της μάνας μου.

   • Επώνυμος avatar
    Επώνυμος @ Ο Θείος 03/12/2010 16:37:12

    Τώρα αυτό με τα φασολάκια το λες για να μας συγκινήσεις;

    • Ο Θείος avatar
     Ο Θείος @ Επώνυμος 03/12/2010 16:51:01

     Αλήθεια είναι για το μαγαζί. Βέβαια δεν είμαι οπαδός του στύλ του Ρίτσου, με τας συγκινήσεις με φρέσκα φασολάκια. Μάλλον Σεφερικός είμαι ως προς την αισθητικήν. Αλλά και ο δικός μου, ως γνήσιος Σμυρνιός, τα ήξερε τα σχετικά, πώς έγραψε, να δείς κάτι ανάλογο;

   • παγωτατζής avatar
    παγωτατζής @ Ο Θείος 03/12/2010 16:40:19

    Γυρο;;;;;!! Εφαγες γύρο ή ντονέρ κεμπάπ....

    • sawas avatar
     sawas @ παγωτατζής 03/12/2010 16:52:37

     Για Κεμπαμπ και Κολωνια εδω:

     h**p://maps.google.de/?ie=UTF8&ll=50.928784,6.938719&spn=0.001467,0.004061&t=h&z=18&layer=c&cbll=50.928766,6.938583&panoid=3URD28pmgbwI0ZuTXWxRIw&cbp=12,290.53,,0,5.92

    • Ο Θείος avatar
     Ο Θείος @ παγωτατζής 03/12/2010 16:54:34

     Αρνίσιο, βεβαίως βεβαίως.
     Το χοιρινό το είχε από πίσω, κρυμμένο. Μόνο για Γερμανούς, Έλληνες κτλ που ζητούσαν (η Pils είναι προτιμότερη με χοίρειον), ή για εμπίστους "συνενόχους" και αμαρτωλούς ομόθρησκούς του.

   • ΠΑΣΟΚ Χωρίς Σύνορα avatar
    ΠΑΣΟΚ Χωρίς Σύνορα @ Ο Θείος 03/12/2010 17:19:23

    @Θείος
    Εθνικισμός δεν υπάρχει με τίποτε. Της ακροδεξιάς της πήραν τις καταθέσεις με νομοσχέδιο!
    Σιωνιστική χώρα είναι και θα συνεχίσει να είναι όσο χρησιμοποιούνται οι μετανάστες για πολιτικούς σκοπούς:
    π.χ μουσουλμάνος ασθενής ζητάει να κατεβούν εικόνες από νοσοκομείο, μουσουλμάνα βουλευτής του Χριστιανικοδημοκρατικού κόμματος θέλει ανεξηθρησκεία!, τα επιδόματα σε μουσουλμάνες αναδια
    νέμουν τα εισοδήματα προς όφελος αυτού που δεν εργάζεται κλπ.
    Σε όλη την Ευρώπη τα ανθρώπινα δικαιώματα τα πληρώνουν οι κάτοικοι της κάθε χώρας ,σε χρήματα και σε ζωές. Εσύ Θείε πληρώνεις τα Γερμανικά ηλεκτρικά και την siemens για να γεννοβολούν οι ισλαμίστριες! Εκεί καταλήγουν τα χρήματα.
    Εξάλλου έχουν περάσει νομοθεσία για τον αντισημιτισμό!
    Θα έρθει και σε εμάς. Όποιος μιλάει φυλακίζεται.

 8. JOHN avatar
  JOHN 03/12/2010 11:36:40

  Η κουλτουρα και οι συνηθειες καθε λαου εξαρτασται απο τις ιστορικες εμπειριες του,και τις κλιματολογικες συνθηκες.Αυτες οι εμπειριες ειναι τοσο διαφορετικες μεταξυ των Ελληνων και των Γερμανων που συγκριση δεν γινεται γιατι μιλαμε για δυο διαφορετικα πραγματα,χωρις αυτο να σημαινει οτι ο ενας λαος ειναι κατωτερος του αλλου!

 9. re pedia avatar
  re pedia 03/12/2010 12:26:08

  Οι Αμερικάνοι δεν είναι αγγλοσάξονες αν μη τι άλλο το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού των ΗΠΑ είναι Γερμανοί.

  http://en.wikipedia.org/wiki/German_American

  και δεύτερο μεγαλύτερο είναι οι ισπανόφωνοι.

  http://en.wikipedia.org/wiki/Hispanic_and_Latino_Americans

  Η ΗΠΑ ΕΙΝΑΙ ΓΕΡΜΑΝΙΚΙΑ ΚΑΤΑΛΑΒΕΤΕ, Η ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΚΟΥΛΤΟΥΡΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΓΕΡΜΑΝΙΚΗ ΚΟΥΛΤΟΥΡΑ:

  http://en.wikipedia.org/wiki/Maps_of_American_ancestries

  • Ο Θείος avatar
   Ο Θείος @ re pedia 03/12/2010 15:37:35

   Οι πιό αυθεντικοί σημερινοί "Γερμανοί" των ΗΠΑ είναι οι Amish.
   Η Γερμανική κουλτούρα έχει τόση σχέση με την Αμερικανική (αλλά ποιά, της new York, του Μισσισίπι, των Τεξανών, των Cajun ;), όσο το χάμπεργκερ με το Αμβούργο: Τό πρώτο γίνεται αποκλειστικά από βόïδι, αλλά ο γνήσιος Αμβουργέζος δεν βάζει ποτέ στο στόμα του αγελαδινό, βοδινό ή μοσχαρίσιο κρέας, είναι πιστός και αδιόρθωτος Γουρουνάς.

   • sawas avatar
    sawas @ Ο Θείος 03/12/2010 15:40:47

    δεν το λες γουρουνι αυτο....
    h**p://goosimmonewsglockenbach.typepad.com/.a/6a00d83472a52953ef0120a58cbcd2970b-800wi

    • Ο Θείος avatar
     Ο Θείος @ sawas 03/12/2010 15:45:01

     Ωχ τέτοια ώρα η όρεξη ανοίγει...

  • Δημήτρης avatar
   Δημήτρης @ re pedia 03/12/2010 18:13:54

   Ε, όχι, ευτυχώς η γερμανική κουλτούρα δεν αναπαράχθηκε εκτός Ευρώπης. Οι Αμερικανοί είναι σε μεγάλο βαθμό αγγλοσάξονες, με έμφαση στην πρακτική πλευρά κάθε θέματος και αγάπη για την αποδοτικότητα. Έχουν ταυτίσει το ηθικό με το νόμιμο και δεν αγαπούν την αφηρημένη σκέψη. Ο σημερινός πολιτισμός τους έχει βασικές ιδέες του αγγλικού πολιτισμού του 18ου-19ου αιώνα (φιλελευθερισμός, αποθέωση του ορθολογισμού, υλισμός, θρησκευτική πίστη στην επιστήμη και στην τεχνολογία). Ακόμη κι ο πουριτανισμός τους έχει αγγλικές ρίζες.
   Βέβαια αυτά δεν ισχύουν για όλους τους Αμερικανούς, είναι όμως άξονες αναφοράς της κουλτούρας που εκπέμπουν μέσα από την εκπαίδευση, τον κινηματογράφο, την πολιτική και τη διακυβέρνηση.

   • παγωτατζής avatar
    παγωτατζής @ Δημήτρης 03/12/2010 18:39:28

    Προφανώς όλοι εννοούν τούς WASP΄ς....
    Μακράν τής αλήθείας ό συλλογισμός....Τουλάχιστον για για τόν 20ο αιώνα..
    Αλλά, είναι ώρα σεντόνια ολόκληρα να γράφουμε τώρα;;;
    Κάποια άλλη στιγμή....

  • lampros avatar
   lampros @ re pedia 03/12/2010 19:32:26

   Η ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΚΟΥΛΤΟΥΡΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΓΕΡΜΑΝΙΚΗ ΚΟΥΛΤΟΥΡΑ:

   Ουδεμία σχέση.

   Από το ίδιο το άρθρου της Wiki που έστειλες: Like many other immigrants that came to the United States, an overwhelming number of people of German or partial German descent have essentially become Americanized.

   Οι Γερμανο-αμερικανοί έχουν τόση σχέση με τη Γερμανική κουλτούρα όση έχει ο Λιμπεράτσε με τον Μπαχ. Ειδικά όσοι είναι πάνω από 1-2 γεννιές, οι περισσότεροι δηλαδή, δεν έχουν απολύτως καμμία σχέση.

 10. re pedia avatar
  re pedia 03/12/2010 12:27:17

  Οι Αμερικάνοι δεν είναι αγγλοσάξονες αν μη τι άλλο το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού των ΗΠΑ είναι Γερμανοί.

  h++p://en.wikipedia.org/wiki/German_American

  και δεύτερο μεγαλύτερο είναι οι ισπανόφωνοι.

  h++p://en.wikipedia.org/wiki/Hispanic_and_Latino_Americans

  Η ΗΠΑ ΕΙΝΑΙ ΓΕΡΜΑΝΙΚΙΑ ΚΑΤΑΛΑΒΕΤΕ, Η ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΚΟΥΛΤΟΥΡΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΓΕΡΜΑΝΙΚΗ ΚΟΥΛΤΟΥΡΑ:

  h++p://en.wikipedia.org/wiki/Maps_of_American_ancestries

  • Επώνυμος avatar
   Επώνυμος @ re pedia 03/12/2010 18:18:25

   Υπάρχουν και στοιχεία γερμανικής κουλτούρας στην αμερικανική, αλλά στην ουσία οι γερμανικής καταγωγής αμερικανοί υιοθέτησαν την κατά βάση αγγλική κουλτούρα της πρώην αγγλικής αποικίας. Μπόλιασαν και μερικά γερμανικά στοιχεία (όπως και άλλες εθνικές ομάδες μεταναστών), αλλά με κατά βάση δευτερεύουσα και επιμέρους σημασία.

   Η Αμερική ανέπτυξε και αρκετή δική της κουλτούρα, πολιτική και κοινωική, αλλά αυτή ήταν πάντοτε κυρίως μετεξέλιξη της αρχικής βρετανικής κουλτούρας. Όσοι πήγαιναν εκεί, Γερμανοί, Ιταλοί, Ιρλανδοί, Ολλανδοί, Έλληνες κλπ., υιοθετούσαν κυρίως το πρότυπο που έβρισκαν.

   Ο αμερικανικός υλισμός π.χ. δεν έχει όμοιό του ούτε στη Βρετανία. Όμως βασίστηκε στη βρετανική αποικιοκρατική-ιμπεριαλιστική αντίληψη, σε πολύ μεγάλο βαθμό, μπολιασμένος όμως με το αίτημα της ελευθερίας, που τον έκανε πιο ελκυστικό, σε ιδεολογικό επίπεδο, από το βρετανικό ιμπεριαλισμό.

   Είναι πολύ ενδιαφέρον ζήτημα να εντρυφήσουμε στο πώς αναπτύχθηκε η αμερικανική πολιτική κουλτούρα από τις διάφορες ευρωπαϊκές κουλτούρες. Όμως νομίζω ότι η βάση είναι βρετανική, σε κάθε περιπτωση.

   • Professor Moriarty avatar
    Professor Moriarty @ Επώνυμος 03/12/2010 19:33:35

    Μα ακόμη και οι βρετανικές ρίζες είναι πιά θέμα ιστορίας στην Αμερική. Δημιουργείται η αυταπάτη ότι οι Αμερικανοί έχουν μεγάλη σχέση με την Βρετανία λόγω της κοινής γλώσσας, αλλά γι αυτό υπάρχει και το ευφυολόγημα του Όσκαρ Ουάϊλντ που λέει ότι Άγγλοι και Αμερικανοί έχουν τα πάντα κοινά εκτός από την γλώσσα. Και υπάρχει κάτι που εμείς σπάνια το λαμβάνουμε υπ όψιν, όταν μιλάμε αφηρημένα για Αμερική. Η τεράστια πολυμορφία και οι παράλληλες κοινωνίες και μικροκοινωνίες που υπάρχουν εκεί. Είναι τελείως διαφορετικό πεδίο. Πάντως υπάρχει περισσότερη "αφηρημένη" σκέψη στην Αμερική απ ότι στην Αγγλία. Για την ακρίβεια υπάρχουν τα πάντα, διαλέγεις και παίρνεις, ή όπως μου είπε κάποτε ένας αμερικανός "η Αμερική παράγει τα πάντα, από τα καλύτερα μέχρι τα χειρότερα, αλλά συνήθως εξάγει τα χειρότερα".

    • παγωτατζής avatar
     παγωτατζής @ Professor Moriarty 03/12/2010 20:01:26

     Αυτό είναι τό γενικό πλαίσιο Προφέσορα,για την κοινωνία της Αμερικής τού 20ου αιώνα....
     Ορθά τό περιγράφεις.
     Η Αγγλική επιροή, βρίσκεται περισσότερο στήν φαντασία των Αγγλων, και τών ...Αγγλόφωνων!!

 11. χαβαλές avatar
  χαβαλές 03/12/2010 14:20:37

  Γειά σας,

  Σάς διαφεύγει η θρησκευτική πλευρά τού θέματος.
  Σημαντικότατη στό γιατί πιστεύουν στήν υπεροχή τους.
  Σημαντικότατη στό γιατί η εργασία ελευθερώνει.
  Καί σημαντικότατη στό γιατί ανέπτυξαν τόν συγκεκριμένο πολιτισμό.

 12. NTINOS avatar
  NTINOS 03/12/2010 15:24:51

  ΦΟΒΟΥ ΤΟΥΣ ΓΕΡΜΑΝΟΥΣ ΚΑΙ ΕΥΡΩ ΦΕΡΟΝΤΕΣ....

 13. παγωτατζής avatar
  παγωτατζής 03/12/2010 16:45:40

  .......σε γνήσιες ανατολίτικες γειτονιές, χοιρινό ή ανάμικτο γύρο φτάχνουν μόνον οι Λιβανέζοι Μαρωνίτες (χριστιανοί)

  • παγωτατζής avatar
   παγωτατζής @ παγωτατζής 03/12/2010 16:56:03

   ...και πιθανόν κάτι Συριοι, Ιορδανοί,και κάτι ξέμπαρκοι Παλαιστίνιοι..

 14. Δημήτρης avatar
  Δημήτρης 03/12/2010 18:07:06

  Όσοι τους γνώρισαν καλά (Ρωμαίοι, Σλάβοι, Εβραίοι, κ.ά.) δε χάρηκαν πολύ για τη γνωριμία.

 15. παγωτατζής avatar
  παγωτατζής 03/12/2010 18:30:21

  Eυρωπαική,είναι τό ορθότερο......

  • Επώνυμος avatar
   Επώνυμος @ παγωτατζής 03/12/2010 18:50:13

   Καλό το ερώτημα αν είναι "ευρωπαϊκή". Σίγουρα είναι ευρωπαϊκής καταγωγής. Από κει και πέρα, αυτονομήθηκε σε πάρα πολλά. Ο πουριτανισμός και ο υλισμός της Αμερικής δεν υπάρχει σε καμία χώρα της Ευρώπης. Σίγουρα είναι "Δύση". Αλλά είναι Δύση διαφορετική από την Ευρώπη.

  • lampros avatar
   lampros @ παγωτατζής 03/12/2010 19:34:44

   Ευρωπαϊκή όχι. Αγγλοσαξωνική περισσότερο.

   Ουδεμία σχέση η φιλοσοφία τους, η κοσμοθεωρία τους κλπ με το γενικότερο ευρωπαϊκό πνεύμα.

   Είναι περιβόητη άλλωστε η αντίστοιξη του ατλαντικού και του ευρωπαϊκού πνεύματος ακόμα και σήμερα.

 16. ΒΙΣ avatar
  ΒΙΣ 03/12/2010 19:09:26

  Η Αμερική είναι υλιστικότερη και ταυτόχρονα θρησκευτικότερη από την Ευρώπη με έναν ιδιότυπο τρόπο. Οπως το κίνημα της πολιτικής ορθότητας έχει τις ρίζες του στην Αμερική, έτσι και - ακραίες και γραφικές συχνά - δημόσιες εκδηλώσεις χριστιανικής πίστης έχουν ως χώρο εκδήλωσης την Αμερική.

 17. Maximilien avatar
  Maximilien 03/12/2010 19:09:39

  +1

 18. Ηνιοχος avatar
  Ηνιοχος 03/12/2010 20:37:32

  ΑΓΓΛΙΑ - ΓΕΡΜΑΝΙΑ

  Διδυμες αδελφες οσον αφορα την απο κοινου προωθηση της παγκοσμιας ατζεντας της Νεας Ταξης, ξαδελφες οσον αφορα την ιεραρχια στις αδελφοτητες,
  διαφοροποιημενες ως προς την ψυχη.

  Φανταστειτε τον κοσμο ως ενα απεραντο αμπατουαρ/σφαγειο οπου οι
  βασικοι μετοχοι εδρεουν στην Αγγλια , ο Διευθυνων Συμβουλος ειναι ο Αμερικανος και στο φλορ του σφαγειου το βραβειο του χασαπη πηγαινει
  παντα στον Γερμανο.

  Οι παρεξηγησεις και τα δραματα ξεκινουν παντα απο την "δικαιη αγανακτηση"
  του εργατη εκδοροσφαγεα Γερμανου να αντικαταστησει τους ιδιοκτητες του
  Σφαγειου με εαυτον,να παψει δηλαδη να ειναι ο πλεον καλοπληρωμενος
  εργατης και να γινει αποκλειστικος ιδιοκτητης.

  Τα Αφεντικα/Αγγλοι θεωρωντας εαυτους γνησιους συνεχιστες της Ελληνικης
  Σκεψης και της Ρωμαικης κληρονομιας θεωρουν βλασφημο να επιτρεψουν
  τον βαρβαρο εκδοροσφαγεα να εισελθει στην αριστοκρατια των ευγενων οπου
  τα παγκοσμια σχεδια απαιτουν οραμα και μεγαλειο ιδιοφυων καλλιτεχνων
  τα οποια σαφως στερουνται οι Ουννοι.

  Δυο αδελφα θηρια λοιπον οπου το πρωτο ειναι το πλεον εξευγενισμενο στο
  ζωικο βασιλειο (ως τετοιο θεωρει οτι πρεπει να φερει παντα τα πρωτεια),
  και κρινει οτι πρεπει να καθοριζει την ιεραρχια εντος του βασιλειου, τα καθηκοντα εκαστου ζωικου ειδους - κατανομη διαθεσιμων πορων, ρολων,
  αποστολων,και αποφασεων για τις ισορροπιες που πρεπει να τηρουνται
  για την βιωσιμοτητα του ζωικου βασιλειου - ΑΓΓΛΙΑ

  ΕΛΛΑΣ - ΓΕΡΜΑΝΙΑ
  ΑΚΛΟΝΗΤΟ ΕΡΩΤΙΚΟ ΤΡΙΓΩΝΟ
  Οι τρεις γωνιες του τριγωνου και οι προεκτασεις τους
  1- Γερμανικες Πολυεθνικες
  2- Εν Ελλαδι ΠολιτικοΟικονομικη Τυραννοκρατια
  3- Ελληνες Ιθαγενεις

  Ωφελη Αμμεσα και Εμμεσα
  Οι δυο πρωτοι απολαμβανουν τις υπερ-υπερ-υπερ κοστολογησεις (και τις συνοδευτικες μιζες) ενιοτε αχρηστων προιντων/υπηρεσιων που βαρυνουν την τριτη κατηγορια με σκοπο οχι μονον την εξαφανιση της οικονομικης αυταρκειας,
  αλλα ως μηχανισμου διαιωνισης της πολιτικης υποτελειας με συγχρονους ορους
  λαιφ σταιλ Βαυαροκρατιας - ητοι μεγαλυτερη ντροπη στον κοσμο δεν ειναι να
  εισαι δουλος αλλα να εισαι δουλος χωρις στατους δηλαδη χωρις Μερσεντες η
  Μπε μ Βε.

  Και για την αποφυγη ακομη και του στατιστικου λαθους, να μην ξεφυγει κανεις
  απο την σχεση κυριαρχου - υποτελους η ακομη χειροτερα να θεσει εν κινδυνω
  το υπεροχο και μακραιωνο οικοδομημα η αγαπητη Γερμανια δωριζει το εκλεκτοτερο πνευματικο τεκνο της υπερλαμπρης Σταζι στην ευγνωμονουσα
  Ραγιαδιτσα.

  Το ονομα του υιοθετηθεντος και φυλασσομενου ως κορη οφθαλμου τεκνου
  ΖΕΡΖΕΤΣΕΝ
  ητοι τον τελειοτερο μηχανισμο τεχνογνωσια για την επιστημονικη, αθορυβη
  και μη ανιχνευσιμη εξουδετερωση προσωπου/προσωπων ικανα να
  θεσουν σε κινδυνο την τυραννοκρατια μεσω ΔΟΛΟΦΟΝΙΑΣ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ.
  Οι μεθοδοι στοχευουν στην καταστροφη καθε αναφορας του προσωπου/ων
  απο την επαγγελματικη καριερα,οικογενειακους και φιλικους δεσμους
  και καθε σημειου επαφης με τον εξω κοσμο και την διαλυση του εσωτερικου
  κοσμου ωστε η οικονομικοκοινωνικη και ψυχικη ισοπεδωση να δωσουν την
  απαραιτητη ωθηση στον Μονοδρομο Διαφυγης

  υ.γ προσφορα στον παγκοσμιο πολιτισμο περαν του Σοπεναουερ ουδεμια

  "τα εμα παντα μετ'εμου φερω"

 19. oxoxo avatar
  oxoxo 04/12/2010 14:48:48

  Ως φτωχό και κατευθυνόμενο μπορεί να χαρακτηριστεί λίαν επιεικώς το άρθρο. Πρώτον είναι υπεραπλουστευτικό. Μιλάει για Γερμανούς σε μια διαχρονική συνέχεια που δεν υπάρχει. Παραβλέπει ότι στη σύγχρονη εποχή ο γερμανόφωνος πολιτισμός όχι μόνο υπάρχει αλλά είναι εκείνος που υπαγορεύει τις κατευθύνσεις σε πολλές των περιπτώσεων. Για να αποφύγω τον κίνδυνο να γενικολογήσω και να υπεραπλουστεύσω έτσι που να μην αποδίδεται το πολύπλοκο κα περίπλοκο των πραγμάτων θα περιοριστώ σε ένα σχόλιο. Στη γλώσσα ως καθρέφτη του πολιτισμού. Ο πλούτος της γερμανικής γλώσσας λεκτικός κι εκφραστικός μιλαέι από μόνος του. Όπως κι η αρχαία ελληνική προσφέρεται στη φιλοσοφία, τα μαθηματικά, τη λογοτεχνία ως εργαλείο εκφραστικού πλούτου. Τον ίδιο πολιτισμικό πλούτο σε τοπική κλίμακα εκφράζουν οι διαφορετικοί Βαυαροί από τους Πρώσους του Βερολίνου. Διατρέχει ωστόσο συνεκτικά το σύνολο η πειθαρχία στους νόμους, η φιλεργατικότητα και γιατί όχι κι η αγάπη για τις καθημερινές μικροχαρές των επίγειων πραγμάτων. Ναι. Μετά τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο οι Γερμανοί έχουν ένα δυνατό αίσθημα ενοχής και ντροπής. Γι΄αυτό και μια υπέρ του δέοντος εμμονή στην πολιτική ορθότητα στις περισσότερες περιπτώσεις. Ξέρουν όμως να σέβονται και να αναγνωρίζουν τους άλλους. Οι εξαιρέσεις είναι για να επιβεβαιώνουν τον κανόνα.

  • sawas avatar
   sawas @ oxoxo 04/12/2010 20:31:04

   "Ο πλούτος της γερμανικής γλώσσας λεκτικός κι εκφραστικός μιλαέι από μόνος του."

   φιλε oxoxo
   εδω διαφωνουμε καθετα και οριζοντια.

   δες μερικα παραδειγματα και με μια αναζητηση θα βρεις περισσοτερα..

   1) Donaudampfschifffahrtselektrizitätenhauptbetriebswerkbauunterbeamtengesellschaft
   2) Rindfleischetikettierungsüberwachungsaufgabenübertragungsgesetz
   3) Rindfleischetikettierungsüberwachungsaufgabenübertragungsgesetzparagraphen

   ...αυτο, λεξιπενια λεγεται

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.