#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
24/10/2011 17:11
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Μήπως έρχονται τα χειρότερα;(Ανανεωμένο) Κάτι πολύ σοβαρό συμβαίνει σχετικά με το κούρεμα του ελληνικού χρέους και τις επόμενες ώρες θα ακούσουμε πολλά και δυστυχώς όχι και καλά. Μέχρι χθες είχαμε μείνει με το άγριο μπρα ντε φερ μεταξύ κυβερνήσεων και τραπεζών για το ύψος του haircut με τις μεν να ζητούν ακόμη και 80% και τις δε να τονίζουν ότι θα άντεχαν πάνω από 40%.

Σύμφωνα με πληροφορίες, κάποιες μεγάλες τράπεζες λένε τώρα ότι δε θα είχαν πρόβλημα ακόμη και για μεγάλο haircut καθώς φέρονται να έχουν αγοράσει cd's τα οποία θα ενεργοποιηθούν σε περίπτωση ανεξέλεγκτης χρεοκοπίας, την οποία και δεν αποκλείουν. Ουσιαστικά δηλαδή λένε ότι δε θα τους πείραζε ένα μεγάλο κούρεμα της Ελλάδας που θα αποτελούσε πιστωτικό γεγονός αφού δε θα ήταν εθελοντικό.

Την ίδια ώρα και ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, Αμ. Αλταφάζ, άφηνε ανοικτό το ενδεχόμενο μιας ανεξέλεγκτης χρεοκοπίας της Ελλάδας καθώς δε φαίνεται να είναι εθελοντική η συμμετοχή των ιδιωτών. «Σαφώς είναι προτιμότερο, η συμμετοχή στο PSI να είναι εθελοντική», είπε ο κ. Αλταφάζ λέγοντας εμμέσως ότι ακόμη κι αν δε γίνει αυτό δεν πειράζει, πάμε και στην ανεξέλεγκτη χρεοκοπία.

Από την άλλη, αναλυτές κάνουν λόγο για νέο κούρεμα του ελληνικού χρέους τα επόμενα δύο χρόνια καθώς δε θα φτάνει ότι κι αν αποφασιστεί την Τετάρτη.

Αν αυτό συνδυαστεί με ένα γενικότερο μούδιασμα της κυβέρνησης και με τη διάλυση του χρηματιστηρίου, τότε μπορούμε να πούμε ότι κάτι περίεργο τρέχει.

Επίσης, από το κυβερνητικό στρατόπεδο ακούγονται φήμες ότι ο πρωθυπουργός θα τηλεφωνήσει σε όλα τα πολιτικά κόμματα και θα ενημερώσει τους αρχηγούς τους, λίγο πριν την τελική Σύνοδο της Τετάρτης. Αν σκεφτεί κανείς ότι δεν έχουν και πολλά να πουν Γ. Παπανδρέου με Α. Σαμαρά κατ' αρχάς και με τους υπόλοιπους κατά δεύτερο, μετά το ναυάγιο των συναντήσεων της προηγούμενης εβδομάδας, συνάγεται το συμπέρασμα ότι μάλλον θα τους ανακοινώσει κάτι πολύ σοβαρό.

Τηλεδιάσκεψη Βενιζέλου - Τραπεζιτών

Τηλεδιάσκεψη με το προεδρείο της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών, είχε από τις Βρυξέλλες ο Ευ. Βενιζέλος ενημερώνοντάς τους για τις εξελίξεις των διαπραγματεύσεων σχετικά με το κούρεμα του χρέους. Φαίνεται ότι η κατάσταση είναι δραματική και ο κ. Αντιπρόεδρος προετοιμάζει τους τραπεζίτες για κάτι πολύ άσχημο, κάτι πολύ χειρότερο από αυτά που μέχρι σήμερα ξέραμε. Αλλωστε, οι απώλειες για τις τράπεζες θα είναι μεγάλες, οι περισσότερες αν όχι όλες -ανάλογα με το κούρεμα- θα γίνουν κρατικές, οπότε φανταστείτε τους μετόχους τους τη ζημιά θα υποστούν.

Πάντως, υπάρχουν και κάποιες φήμες ότι οι διοικήσεις των τραπεζών θα παραμείνουν και μετά την υπαγωγή των τραπεζών στο ταμείο στήριξης ενώ γίνεται παζάρι σχετικά με τις μετοχές, αν θα είναι κοινές ή προνομιούχες.

Ο κ. Βενιζέλος πιθανότατα να προσπαθεί να πείσει τις τράπεζες να πάνε σε εθελοντικό κούρεμα προκειμένου να μην προκληθεί πιστωτικό γεγονός.

Η Α. Μέρκελ ζητά κούρεμα άνω του 50%

Σύμφωνα, τέλος με τον ΣΚΑΙ,Το ευρωπαϊκό ταμείο διάσωσης πρέπει να ξεπερνάει το ένα τρισεκατομμύριο ευρώ και το κούρεμα του ελληνικού χρέους να ξεπερνάει το 50%, αναφέρει η πρόταση που θα καταθέσει η γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ στη Σύνοδο Κορυφής της Τετάρτης.

Αυτό δήλωσε, μετά την ενημέρωση από την γερμανίδα καγκελάριο, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των γερμανών Πρασίνων Γιούργκεν Τριτίν .

Σύμφωνα εξάλλου με πληροφορίες που δημοσιεύει το "Πρώτο Θέμα" είναι πιθανόν την Τετάρτη να έχουμε έναν «ιστορικό συμβιβασμό» στην Ευρωζώνη με τη Γερμανία να επιβάλλει τις θέσεις της για μεγάλο κούρεμα στα ομόλογα τραπεζών ασφαλιστικών κλπ. αλλά σε αντάλλαγμα να  αποδέχεται υπό προϋποθέσεις να αναλάβει το EFSF το βάρος των 110 δις. περίπου που απαιτείται για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Συγκεκριμένα, κατά το σενάριο που κυκλοφόρησε στις αγορές, το «κούρεμα» στα ομόλογα των ιδιωτών θα είναι 60% ενώ θα συμπεριληφθούν  και τα ελληνικά ομόλογα της  ΕΚΤ με μικρότερο όμως  ποσοστό, της τάξεως του 20-30%, στο επίπεδο δηλαδή των τιμών που τα αγόρασε από τη δευτερογενή αγορά, ώστε η κεντρική τράπεζα  να μην εγγράψει  κεφαλαιακές ζημίες. Οι ανάγκες επανακεφαλαιποίησης των τραπεζών  οι οποίες προσδιορίζονται στα 110 δις. ευρώ θα καλυφθούν από το ΕFSF.

Προκειμένου  να αποδεχθούν οι τράπεζες σε εθελοντική βάση το κούρεμα κατά 60%  ώστε να μην αποτελεί πιστωτικό γεγονός, το EFSF θα αναλάβει να καλύψει τις κεφαλαιακές ανάγκες των ευρωπαϊκών τραπεζών με προνομιούχες μετοχές. Θα εφαρμοστεί δηλαδή με κάποιες παραλλαγές το σχέδιο στήριξης των τραπεζών κατά την χρηματοοικονομική κρίση του 2008.  Οι τράπεζες θα καταβάλλουν ετησίως στο EFSF τόκους για την κεφαλαιακή ενίσχυση που έλαβαν. Παράλληλα  αν δεν είναι σε θέση να επιστρέψουν στο ΕFSF τα κεφάλαια με  τα οποία ενισχύθηκαν εντός συγκεκριμένης χρονικής προθεσμίας που θα τεθεί, τότε οι μετοχές θα μετατρέπονται σε κοινές και το EFSF θα μπορεί να τις πουλήσει.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. kakofonix avatar
  kakofonix 24/10/2011 17:16:44

  Σε ανύποπτο χρόνο κάποιος οίκος αξιολόγησης (νομίζω η moody's) είχε ανακοινώσει ότι δεν δέχεται τερτίπια περί PSI και ότι ένα κούρεμα πάνω από 50% θα το εκλάβει ως πιστωτικό γεγονός, είτε είναι εθελοντικό, είτε όχι. Νομίζω ότι οι διαρροές της προηγούμενης εβδομάδας περί PSI, μικρότερου κουρέματος και ενίσχυσης τραπεζών ήταν ανοησίες των Γάλλων για εσωτερική προεκλογική κατανάλωση.

  • Nikos avatar
   Nikos @ kakofonix 24/10/2011 19:09:36

   Ο moody's (και οι άλλοι οίκοι) δεν είναι πάντως υπεύθυνος για το αν θα είναι επίσημα χρεωκοπία ή όχι. Μόνο ο ISDA αποφασίζει πότε κάτι είναι επίσημα χρεοκοπία.

 2. avanti avatar
  avanti 24/10/2011 17:21:07

  Πιστεύει κανείς ότι ο ΓΑΠ & η κυβέρνησή του δεν έχουν κάνει το παν για να οδηγηθούμε σε χρεοκοπία? Ολα μία καλοστημένη παράσταση, από τις συναντήσεις με τους Καταριανούς στις ΗΠΑ και τις δήθεν υπογραφές για επενδύσεις στο Ελληνικό μέχρι την επιστολή - δέσμευση του ΓΑΠ στο ΔΝΤ που στην ουσία ήταν το cover letter με συνημμένη την επιστολή Βενιζέλου και υπογραφή professor .... τόσο αστείοι, τόσο αφερέγγυοι, τόσο προδότες.... ψάχνεις στην ιστορία να βρεις αντιστοιχίες και δυσκολεύεσαι.

 3. RYaN avatar
  RYaN 24/10/2011 17:25:12

  To 35% είναι το όριο της εθελοντικής συμμετοχής που αντέχουν οι τράπεζες. Από εκεί και πάνω είναι μη-εθελοντικό και πληρώνονται CDS και άλλα παράγωγα της χρεοκοπίας. Βέβαια, στην Αμερική θα γίνει μεγάλο μπαμ στα ιδρύματα που θα πληρώσουν τα CDS, αλλά οι ευρωπαϊκές τράπεζες δεν το λογαριάζουν αυτό. Σε περίπτωση μη-εθελοντικής χρεοκοπίας συζητάνε για 100% κούρεμα !!!
  Όμως, σε περίπτωση μη- εθελοντικής χρεοκοπίας και με αναγκαστικό μηδενικό πρωτογενές έλλειμμα η ελληνική κυβέρνηση τί ανάγκη έχει να συμμετέχει σε όλα αυτά?
  Τότε πια θα μπορεί κανείς να μιλάει ευθέως για δοσίλογους χωρίς να υπάρχει κανένα εμπόδιο οποιασδήποτε λογικής! Σημειωτέον ότι τα ταμπού δεν εντάσσονται στα χωράφια της λογικής.

 4. Ιαπετός avatar
  Ιαπετός 24/10/2011 17:37:41

  Μήπως μπορεί κάποιος σοβαρός (μέ τίς αντίστοιχες γνώσεις εννοώ) νά μάς εξηγήσει ποιές ασφαλιστκές (;) έχουν εκδώσει τά cd’s καί γιατί οι τράπεζες πού έχουν ελληνικά ομόλογα καί θεωρητικά τά έχουν ασφαλίσει έναντι τού πιστωτικού κινδύνου ( γι'αυτό τόν λόγω τά ελληνικά ομόλογα είχαν υψηλότερο επιτόκιο δανεισμού από τά γερμανικά) διατρέχουν τόν κίνδυνο φαλιρίσματος;
  Ή μήπως τό όλο πρόβλημα είναι θέμα διεθνών στοιχημάτων; Έχει νά κάνει τό χρηματοπιστωτικό σύστημα μέ τήν πραγματική οικονομία ή είναι ένα διεθνοποιημένο καζίνο μέ παρατράπεζες καί εξωοικονομικές πρακτικές;
  Γιατί υπάρχουν «γυμνά» cd’s;

  • αλλενάκι avatar
   αλλενάκι @ Ιαπετός 24/10/2011 18:26:33

   Yποθέτω ότι είναι ρητορικά τα ερωτήματά σου για το στοιχηματικό χαρακτήρα του καζινοκαπιταλισμού.

   Γυμνά CDS's υπάρχουν διότι δεν υπάρχει νόμος που να επιβάλλει όταν αγοράζεται ή πωλείται ασφάλιστρο αυτό πρέπει να συνοδεύεται από το προϊόν που ασφαλίζει (ομόλογο).

  • RYaN avatar
   RYaN @ Ιαπετός 24/10/2011 18:28:22

   Χωρίς να θέλω να το παίξω "σοβαρός", αν και έχω σχετικές γνώσεις, μπορώ να σου απαντησω συνοπτικά:
   Στο πρώτο μέρος του ερωτήματός σου: Ποιος πληρώνει τα CDS?
   American International Group (AIG),
   Ambac Financial Group (ABK),
   Merrill Lynch (MER),
   Citigroup (C),
   Morgan Stanley (MS),
   JP Morgan, και άλλοι.
   Δες στα αγγλικά εδώ: h**p://www.wikinvest.com/wiki/Credit_Default_Swap_%28CDS%29

   Για το δεύτερο μέρος της ερώτησης, δες αυτό το φοβερό διάγραμμα του 2008, που συγκρίνει το φοβερό δημόσιο χρέος των ΗΠΑ (το μεγαλύτερο του πλανήτη) με το χρέος των διαφόρων παραγώγων:
   h**p://en.wikipedia.org/wiki/File:Credit_default_swaps_vs_total_nominals_plus_debt.png

   • Agriemenos avatar
    Agriemenos @ RYaN 24/10/2011 23:19:05

    Κάνεις ένα λάθος, η AIG δεν υπάρχει στον οικονομικό χάρτη από το 2008 όταν χρεοκόπησε η Lehman Brothers, γιατί πλήρωσε τα cds (ασφάλιστρα έναντι πτώχευσή της) στους κατόχους αυτών. Έκτοτε εξαγοράστηκε (έναντι εξεφτελιστικού τιμήματος) από την Chartis. Ψάξ' το λίγο καλύτερα...

    • RYaN avatar
     RYaN @ Agriemenos 25/10/2011 00:41:44

     Με αναγκάζεις να πω ένα καλά κρυμμένο μυστικό.
     Δες εδώ: h**p://seekingalpha.com/article/189764-aig-the-main-cds-insurer-for-greek-government-debt
     Η AIG ήταν ο μεγαλύτερος εκδότης CDS για το ελληνικό χρέος. Στη συνέχεια όλο το τμήμα CDS της AIG κρατικοποιήθηκε και στην ουσία το έχει αναλάβει το αμερικανικό κράτος.
     Έχω ήδη γράψει κάπου παρακάτω: "που θα πληρώσουν σε μεγάλο μέρος με λεφτά των αμερικανών φορολογουμένων (αυτό είναι πολύ σημαντικό)"
     Καταλαβαίνεις τώρα τί παίζεται? Αν η Μέρκελ αποφασίσει τη μη-εθελοντική χρεοκοπία της Ελλάδας είναι σα να κυρήσσει τον πόλεμο στις ΗΠΑ !!!

  • rally monkey avatar
   rally monkey @ Ιαπετός 24/10/2011 23:26:41

   Iαπετε, να σου αντιστρεψω την ερωτηση ...και 'γιατι όχι'?
   το παραδειγμα με τις ασφαλειες πυρος που παιζει συχνα..(να μην μπορεις να αγορασεις ασφαλεια πυρος για ξενο σπιτι..) δεν ειναι καλο
   στην πραξη τα πραγματα ειναι απλουστερα - σε περιβαλλον εταιρικου ανταγωνισμου ειναι απολυτα θεμιτό να επιδιωκεις να εκμηδενισεις την ανταγωνιστρια εταιρια (και μοιραια) να την οδηγησεις εκτος αγορας (και φυσικα στη χρεωκοπία σε περιπτωση που εχει χρεος).
   τα CDS απο μονα τους ειναι παραγωγα - απαγορευοντας τα 'γυμνα' στην ουσια σκοτωνεις 'το βαθος' της αγορά - ποιος ακριβώς θα πουλαει προστασία (πρεπει να εχει και αυτος το ομολογο? ) και αν πουλησω προστασια και μετα θελω να καλυψω τον κινδυνο θα πρεπει να ψαξω να βρω να αγορασω το ομολογο για να αγορασω προστασια και αν δεν το βρω? (που ειναι και το πιο πιθανο) τι θα κανω πως θα καλυψω το ρισκο μου ..?
   ενας απο τους λογους που εγιναν διαδεδομενα ήταν η εκθεση σε πιστωτικό κινδυνο 'συνθετικά' - τα CDS σπρεντ δεν πανε μονο πανω αλλα και κατω..σε μια βελτιουμενη 'ιστορια' που θα φαινεται μεσα απο τα CDS (επειδη τα ομολογα εινα λιγα και δεν διαπραγματευονται συχνα) ριχνει το κοστος δανεισμου..
   Γενικα εχουν ερθει oi regulators.. που δεν ξερουν τι τους γινεται ..και εχουν ξεκινησει κυνηγι μαγισσών.. μην το ψαχνεις στα CDS ειναι έργαλεία.. ψαξε το χέρι που κραταει το εργαλειο.. διαφάνεια (αλλα κανενας δεν την θελει .. οποτε ειναι ευκολοτερο να τα φορτώνεις στο instrument)

 5. αλλενάκι avatar
  αλλενάκι 24/10/2011 18:20:37

  Συστημικό κράχ βρίσκεται σε εξέλιξη στο ΧΑ το οποίο λόγω της κατάρρευσης των τραπεζικών μετοχών υποχωρεί -4,85% στις 744 μονάδες.
  Η τραπεζική κατάρρευση αποδίδεται αποκλειστικά στο μεγάλο haircut που θα υποστεί το τραπεζικό σύστημα εγγράφοντας ζημίες τουλάχιστον 15 δις εξέλιξη που θα τις οδηγήσει στο ΤΧΣ.
  Οι τραπεζικές μετοχές καταρρέουν.
  Η Εθνική στα 1,66 ευρώ -17,82% με αποτίμηση 1,58 δις ευρώ
  Η Alpha στα 0,9550 ευρώ -17,67% με αποτίμηση 510 εκατ
  Η Eurobank στα 0,6470 ευρώ -18,1% με αποτίμηση 357 εκατ
  Η Πειραιώς στα 0,2370 ευρώ -22,8% με αποτίμηση 270 εκατ
  Η Κύπρου στα 1,07 ευρώ -6,14% με αποτίμηση 962 εκατ
  Η Marfin στα 0,2820 ευρώ -7,54% με αποτίμηση 454 εκατ
  Το ΤΤ στα 0,3650 ευρώ -18,16% με αποτίμηση 103 εκατ.
  Η Attica bank στα 0,20 ευρώ -20,95% με αποτίμηση 48,9 εκατ
  Η ΑΤΕ στα 0,2490 ευρώ -1,58%...
  Από τις μη τραπεζικές μετοχές του εικοσάρη τα ΕΛΠΕ στο -0,45%, ΟΤΕ -2,39%, ΜΙΓ -9,09%, ΟΠΑΠ -2,42%, ΔΕΗ -3,22%.....

  bankingnews.gr

  __________

  Με αυτές τις αποτιμήσεις το ξεπούλημα μπιρ παρά το γλιτώνουν μόνο και μόνο γιατί κανείς δεν ξέρει τι ποσότητες τοξικών ειναι φορτωμένες.

  To vulture fund ΒlackRock δουλεύει μερόνυχτα και δεν έχει ολοκληρώσει τον έλεγχό τους ακόμα.

 6. Ιαπετός avatar
  Ιαπετός 24/10/2011 18:48:59

  RYaN
  Ευχαριστώ γιά τήν πληροφόρηση.

  Μπορώ νά υποθέσω ότι οι αμερικάνοι δέν πρέπει νά είναι καθόλου ενθουσιασμένοι μέ τήν ενεργοποίηση τών CDS;
  Από τήν άλλη πλευρά οι τράπεζες πού κατέχουν ελληνικά ομόλογα έχουν πρό πολλού πωλήσει τά ασφάλιστρα κινδύνου (CDS) στήν αγορά παραγώγων, άρα είναι γυμνοί έναντι τού κινδύνου καί γι' αυτό θά συμφωνήσουν μέ ένα υψηλό haircut, στήν λογική μπροστά στήν ξηρασία καλό είναι καί τό χαλάζι;
  Μπορώ νά υποθέσω ότι διάφορα hedge fonds είναι στήν πλειοψηφία τους οι κάτοχοι τών προαναφερθέντων CDS;
  Μπορώ επίσης νά υποθέσω ότι κάποιοι απροσδιόριστοι μεγάλοι παίκτες ανάψανε τό πράσινο φώς στά hedge fonds (μέ άλλα λόγια δόθηκε η πολιτική συγκατάθεση), στήν λογική γιά εσάς τούς ιδιώτες έχει πολύ ψωμί η δουλειά καί εμείς εγγυόμαστε ότι δέν θά παρέμβουμε, γιατί η δικιά μας επιδίωξη καί στόχος είναι συνυφασμένος μέ τήν καταστροφή πού θά προκαλέσετε;

  • RYaN avatar
   RYaN @ Ιαπετός 24/10/2011 21:59:32

   @Ιαπετός
   Όντως οι Αμερικανοί δεν θα είναι καθόλου ευχαριστημένοι και όχι μόνο για τα CDS που θα πληρώσουν σε μεγάλο μέρος με λεφτά των αμερικανών φορολογουμένων (αυτό είναι πολύ σημαντικό), αλλά και γιατί η διαγραφή χρέους σημαίνει ξεκρέμαστο χρήμα στην παγκόσμια αγορά (π.χ. τα λεφτά που δάνεισε μία γαλλική τράπεζα στην Ελλάδα, δεν είναι τίποτε άλλο από τα λεφτά που της δάνεισε μία αμερικανική τράπεζα, τα οποία της τα δάνεισε μία ιαπωνική τράπεζα, που τα έχει δανειστεί από μία άλλη αμερικανική τράπεζα !!!).
   Όσον αφορά στις ευρωπαϊκές τράπεζες, πολλές έχουν στην κατοχή τους και CDS, ίσως όχι ίσου πλήθους με τα ομόλογα, αλλά αρκετά. Το ίδιο έχουν κάνει και κάποιες ελληνικές και μάλιστα κάποιες το έκαναν ιδιαίτερα νωρίς, λίγο πριν ξεσπάσει η κρίση!!!
   Τα hedge funds έχουν σταματήσει να παίζουν CDS από τότε που ξεκίνησε τον πόλεμο μαγισών ο Παπανδρέου και η ΕΕ. Αντιθέτως, όμως παίζουν πολύ με τα CDO, τα οποία είναι το πραγματικό θερμοπυρηνικό οπλοστάσιο του παγκόσμιου τζογοκαπιταλισμού και κρύβουν μέσα τους και CDS που μπορεί να διαθέτουν άλλοι και έτσι οι ίδιοι να δείχνουν καθαροί!!!!

 7. Ο Ιθαγενής avatar
  Ο Ιθαγενής 24/10/2011 19:07:42

  Τα χειρότερα;
  Μα δεν είμαστε ήδη χρεοκοπημένοι;
  Εκτός αν σωτηρία είναι η εκχώρηση της κυριαρχίας, οι πολίτες δουλοπάροικοι για την πληρωμή τόκων και ο στόχος το 2020 να είμαστε στο 2009 από άποψη χρέους ...υπάρχουν χειρότερα;

  • Ιαπετός avatar
   Ιαπετός @ Ο Ιθαγενής 24/10/2011 19:08:59

   Βεβαίως.

   • Μακεδόνας Θεσσαλονικιός avatar
    Μακεδόνας Θεσσαλονικιός @ Ιαπετός 24/10/2011 20:29:15

    Ιαπετέ,θα σου υπενθυμίσω τι λέει ο πατέρας μου γι'αυτούς που ζητούν σε τακτά χρονικά διαστήματα βοήθεια.
    Λέει λοιπόν ο πατέρας μου:
    Την πρώτη φορά τους βοηθάς,τη δεύτερη επίσης,διότι διακατέχεσαι από αλτρουιστικά συναισθήματα,διότι έτσι
    έχεις μάθει να πράττεις όταν κάποιος ζητεί τη βοήθειά σου,
    διότι η αγάπη για τους συνανθρώπους σου,σε κάνει να μη στρέφεις το βλέμμα αλλού,και πάει λέγοντας.
    Την τρίτη φορά όμως τα ξεχνάς όλα αυτά.
    Ξέρεις γιατί;Διότι τους αξιολύπητους πρέπει να τους αφήνεις στη μοίρα τους!
    Εμείς είμαστε διπλά αξιολύπητοι διότι τη μοίρα μας την καθορίζουν άλλοι...οι γνωστοί εγχώριοι «βάρβαροι»,και
    τα αφεντικά τους από τα ξένα!

    • Μακεδόνας Θεσσαλονικιός avatar
     Μακεδόνας Θεσσαλονικιός @ Μακεδόνας Θεσσαλονικιός 24/10/2011 20:32:18

     Τα εισαγωγικά ήταν περιττά.

 8. Ο Ιθαγενής avatar
  Ο Ιθαγενής 24/10/2011 19:20:11

  ...συμφωνώ...να μας ξανά σώσει η Κυβέρνηση και την 7η φορά.

  • ΑΓΡΟΤΗΣ avatar
   ΑΓΡΟΤΗΣ @ Ο Ιθαγενής 24/10/2011 19:52:42

   Και όχι μόνο η κυβέρνηση. Αφού κουρέψουν σε ποσοστό που θέλουν , χωρίς να χάνουν , γιατί τα δικά τους δάνεια είναι ακούρευτα , θα μας βοηθήσουν φορτώνοντας μας με νέα 400 - 500 δις με αντάλαγμα την κατά 100% εθνική κυριαρχία μας ή υποδούλωση ή αποικιοκρατία .....και τετέλεσθαι ...

 9. archaeopteryx avatar
  archaeopteryx 24/10/2011 19:43:33

  Όπως λέει κι ο Ιθαγενής, ειμαστε ήδη χρεωκοπημένοι, αλλά είμαστε απορροφημένοι στην διαδικασία, στο τι μορφή θα πάρει, στο πώς διαφωνούν οι "Ευρωπαίοι", στο πώς επηρρεάζονται οι Δυτικοί, στο πώς λές σε χ εκατομμύρια μισθωτούς, συνταξιούχους, και (μπρρρ.... αποταμιευτές) το ισοδύναμο του αμετάκλητου και απότομου format:c (και όχι απλού ctrl-alt-del) για να το πω ...χαριτωμένα.

  Σε πέριπτωση που ξεχνάμε το μέγεθος του προβλήματος η Ζαχαρη έχει ένα "ωράιο γράφημα" http://zahari1.blogspot.com/2011/10/big-picture-big-dept.html

  Μην άγχεστε με τις λεπτομέρειες, εγώ τουλάχιστον δεν άγχομαι πια με τις λεπτομέρειες, κανένα ασφάλιστρο δεν επηρρεάζει την σύγκρουση τσικουνενστεντο με γρήγορο φορτωμένο τρένο. Απλά γίνεται σε σλόου μόσιον και μας παιδεύει. Τις τελευταίες η ένταση είναι γαλλο-γερμανική, με φραστικές γαλλο-αγγλικές τριβές. Το φορτηγό τρένο είναι η μειούμενη κατανάλωση που τόσο καιρό γινόταν με δανεικά.

  Οι μόνοι που επιζούν (σε ειρηνικό περιβάλλον) είναι όσοι παράγουν κάτι, κατά προτίμηση χρήσιμο στην καθημερινή επιβίωση, και όσοι παράγουν κάτι που το θέλουν διακαώς άλλοι. Η επισφαλής παραδοχή είναι στην παρένθεση.

  Εμείς δεν παράγουμε πολλά, αλλά είμαστε σε ενδιαφέρουσα περατζάδα, μέχρι πρότινος χορτάτοι και ζεστοί θεατές.

  • RYaN avatar
   RYaN @ archaeopteryx 24/10/2011 22:25:20

   Σε διαδραστικό διάγραμμα στους New York Times:
   h**p://www.nytimes.com/interactive/2011/10/23/sunday-review/an-overview-of-the-euro-crisis.html

   Προκύπτουν κάποια συμπεράσματα φωτιά. Αλλά πρέπει να βρω χρόνο να κάνω τους υπολογισμούς για να βγει ολοκληρωμένο.

   Το έχω δημοσιεύσει και σε ένα ελληνικό blog που έχω αρχίσει να γράφω τελευταία:
   h**p://papaioannou.wordpress.com/2011/10/23/%cf%84%ce%bf-%cf%80%ce%b1%ce%b3%ce%ba%cf%8c%cf%83%ce%bc%ce%b9%ce%bf-%cf%84%cf%81%ce%b1%cf%80%ce%b5%ce%b6%ce%b9%ce%ba%cf%8c-%cf%83%cf%8d%cf%83%cf%84%ce%b7%ce%bc%ce%b1-%ce%b5%ce%af%ce%bd%ce%b1%ce%b9/

   Συστήνω επίσης και αυτό:
   h**p://papaioannou.wordpress.com/2011/10/23/%ce%ad%ce%bd%ce%b1-%ce%b5%cf%86%ce%b9%ce%b1%ce%bb%cf%84%ce%b9%ce%ba%cf%8c-%cf%83%ce%b5%ce%bd%ce%ac%cf%81%ce%b9%ce%bf-%cf%80%ce%bf%cf%85-%cf%8c%ce%bc%cf%89%cf%82-%ce%b5%ce%af%ce%bd%ce%b1%ce%b9-%cf%80/

 10. xzetta avatar
  xzetta 24/10/2011 19:46:58

  Ελλάδα τέλος (προς το παρόν). σειρά της Ιταλίας.

 11. Orestios avatar
  Orestios 24/10/2011 20:02:09

  Η Ρουμανία των τελευταίων χρόνων του καθεστώτος Τσαουσέσκου θα μοιάζει με παράδεισο

 12. archaeopteryx avatar
  archaeopteryx 24/10/2011 20:27:58

  ;έχει ένα πολύ καλόάρθρο ο Κρουγκμαν (και δεν ειμαι κανένας οπαδός του) στους NYTimes. http://www.nytimes.com/2011/10/24/opinion/the-hole-in-europes-bucket.html?_r=2 (αν ανοίγει)

  Βσικά λέει ότι εάν η κατασταση δεν ηταν τόσο μακάβρια θα ήταν αστεία. Η Ελλάδα δεν είναι πια το πρόβλημα, είναι ξεχασμένη στην σκιά. Το πρόβλημα είναι η Ιταλία και η Ισπανία και ο φόβος της αδυναμίας παρέμβασης (και ποιος καλλιεργεί τον φόβο, λέω εγώ??) και η παρέμβαση θα ήταν ύπαρξη δυνατότητας μαζικού δανεισμού από όλρε αυτές τις χώρες, αλλά πώς μπορούν οι ίδιιες οι χώρες να δανείσουν τον ...εαυτό τους (ιδίως όταν αρνούνται να ...δημιουργήσουν χρήμα). Θεωρεί την δημιυοργία χρήματος σε καταστάσεις τέτοιου φόβου δεν είναι πληθωριστική αφού η ύπαρξή του και μόνοι, μειώνει τον φόβο. Δείχνει πως η Αγγλλία, η Ιαπωνία και οι ΗΠΑ πορεύονται, με όποια πρόβληάμτα, μόνο και μόνο επειδή ο κόσμος ξέρει ότι στα ζόρια, δεν θα στερέψει το χρήμα.

  Θεωρεί ότι η Ευρωπαϊκή ελίτ είναι κλειδωμένη σε αλαζονία στάνταρ χρυσού, και ότι αυτό θα έχει συνέπειες θανάσιμης παγίδας 1930.

  Σχολιάζω ότι για να έχει φτάσει ο Κρούγκμαν να λέει "να τελειώνει αυτή η Ευρώπη το γρηγορότερο", τα πράγματα είναι ζορισμένα. Από το Σ/Κ ακούω ότι "η μόνη λύση είναι να αλλάξει μυαλά η Γερμανία που όμως θα το κάνει με εκχώρηση κυριαρχίας και από την Γαλλία". Αυτό θα είναι περίεργη εξέλιξη σε 3 ή 4 πρόσφατους Γαλλο-Γερμανικούς πολέμους. Στο τελευταίο "σώθηκε" από το ...ιππικό.

  Εμείς, κακώς περιμένουμε "σωτηρία", εκτός εάν το Δ' Ράϊχ έχει ήδη προεξοφλήσει ότι εμείς είμαστε εκεί που μας θέλει.

  • anonymous avatar
   anonymous @ archaeopteryx 24/10/2011 23:14:10

   Καλά αυτά που λέει αλλά του ξεφεύγει μια μικρή λεπτομέρεια. Οι Γερμανοί μέσω του Ευρώ έχουν μαζέψει πάνω από 120 δις. Αυτοί δεν έχουν πρόβλημα ρευστότητας ή τουλάχιστον έτσι νομίζουν. Οι άλλοι έχουν.
   Αν βγει το παιχνίδι που παίζουν οι Γερμανοί τότε θα έχουν υποδουλώσει όλη την Ευρώπη.

   • archaeopteryx avatar
    archaeopteryx @ anonymous 25/10/2011 11:39:11

    μα αυτό είναι ο στοχος τους. Τα λεφτά "τους" στο σεντούκι "τους". Και νομίζω ότι τα καταφερνουν. Εκτ΄'ος εάν τους σκάσεικανένα δις ιζ Ρώμη o Σίλβιο, ή πια΄σει του Γάλλους το πατριωτικό. Γράφεται Ιστορία...

 13. nikosmou avatar
  nikosmou 24/10/2011 20:39:30

  Ξέρει κανείς τι επιπτώσεις θα έχει το haircut στις καταθέσεις ιδιωτών σε τράπεζες; Χάνονται; Δεσμεύονται;

 14. drider avatar
  drider 24/10/2011 21:01:50

  Δεν έχετε καταλάβει ποίο είναι το βασικό πρόβλημα των Ευρωπαίων που οδηγεί στο κούρεμα: Αν διατηρείτω όπως είχε το λεγόμενο κούρεμα της 21ης Ιουλίου, το σύνολο των πραγματικών κεφαλαίων του EFSF (400δις) θα έπρεπε να χρησιμοποιηθούν για να στηρίξουν μόνο την Ελλάδα την επόμενη δεκαετία. Τί νομίζετε ότι θα συνέβαινε με τις άλλες χώρες που θα χρειάζονταν στήριξη (Πορτογαλία, Ιρλανδία, Ιταλία κτλ); Επίσης που θα έβρισκε το ΔΝΤ να συμπληρώσει τα ανάλογα κεφάλαια;

  Οι τραπεζίτες μας θα κλοτσήσουν, θα γκρινιάξουν, θα παραπληροφορήσουν αλλά δεν θα τους περάσει... Δημοσιονομικό όφελος 70 δις και κάτι, αφού αφαιρέσουμε τα 25-30 δις που χρειάζονται για ανακεφαλαίωση τραπεζών και ταμείων.

  Ευχαριστώ τους Γερμανούς γιατί οι δικοί μας είναι προσκυνημένοι στον "εσωτερικό" δανειστή - δεν θέλανε ποτέ να διαπραγματευτούν και να ελαφρύνουν ουσιαστικά το χρέος της χώρας (δεν ήταν θέμα ανικανότητας). Οπότε οι Γερμανοί κάνανε τη "βρώμικη" δουλειά που θα έπρεπε να κάνει η ελληνική κυβέρνηση. Βέβαια οι Γερμανοί δεν είναι φιλάνθρωποι, τον κώλο τους καταρχήν γλυτώνουν προς το παρόν από το βάρος της οικονομικής στήριξης όλης της υπόλοιπης Ευρώπης.

  Αλλά αυτό είναι υπέρ μας είναι υπέρ του λαού που θα έπρεπε να"ματώνει" για να αποπληρώνεται και αυτό το κομμάτι του χρέους. Χαλάει κανέναν το γεγονός ότι θα πληρώνουμε 7-8 δις λιγότερα το χρόνο σε τόκους εφεξής;

  Άντε τώρα να ξεμπερδεύουμε και από τους νταβατζήδες εδώ, που τους βλέπω να πηγαίνουν στην Ουγκάντα για να βρούνε τους όρους με τους οποίους είχαν συνηθίσει να κάνουν μπίζνες στην Ελλάδα μέχρι σήμερα (θαλασσοδάνεια κανείς;)...

  Προσοχή στο αμέσως ερχόμενο διάστημα για τις προβοκάτσιες - εκβιασμούς που θα επιχειρήσουν την επόμενη μέρα οι εντολοδόχοι τους (με τις συντάξεις κτλ).

  Αλήθεια όλοι αυτοί που μιλούσαν για έναν "διαφθαρμένο" λαό περίμεναν ότι οι Ευρωπαίοι θα βλέπανε ως διαφθαρμένους τα αφεντικά τους;

 15. EU avatar
  EU 24/10/2011 21:47:29

  Μικρότερο "κούρεμα" από 50% (ξέρετε αυτό που ουσιαστικά είναι 20% αλλά το λένε 50%), θα το εκλάμβανε το ΔΝΤ ως πολύ λίγο για να καταστήσει "βιώσιμο" το χρέος της Ελλάδας. Και όλοι ξέρουμε ότι το ΔΝΤ απαγορεύεται να δανείσει σε χώρα της οποίας το χρέος αξιολογείται (από το ίδιο) ως μη-βιώσιμο.

  Γιούπι!!!!!!!!

  Ευκαιρία να το πετάξουμε έξω από την ευρωζώνη!
  Από την αρχή δεν είχε καμία θέση.

  Ευκαιρία να καταργήσουμε και τα τοξικά EFSF/ESM και άλλα σχήματα που προτείνονται.

  Η ΕΚΤ να αναλάβει να παρέχει απαριόριστη ρευστότητα στις τράπεζες και να αγοράσει ομόλογα στη δευτερογενή αγορά, διατηρώντας τα spreads χαμηλά. Εφόσoν, βέβαια, τηρούνται τα προγράμματα προσαρμογής που έχουν συμφωνηθεί από το ECOFIN.

  Να συνεχίσει να το κάνει αυτό, μέχρι να αναθεωρηθούν οι συνθήκες της ΕΕ, προκειμένου να μετακινηθούμε σε μια δημοσιονομική ένωση, ικανή να διορθώνει/μετριάζει τις ασύμμετρες διαταραχές στην ευρωζώνη. Με μεγαλύτερο κοινοτικό Π/Υ και με έκδοση ευρωομολόγων.

  Οι νέες συνθήκες να προβλέπουν διόρθωση και των ανισορροπιών στα ισοζύγια τρεχουσών συναλλαγών (είτε είναι ελλείμματα, όπως τα δικά μας, είτε είναι πλεονάσματα, όπως των Γερμανών).

  Α, και να τεθεί όριο στο ύψος των παραγώγων που χτίζονται πάνω στο χρέος (πχ όρια στα CDS), για να μη κάνουν κάτι παιδάκια στο City ότι γουστάρουν, όποτε γουστάρουν.

  Αν αυτά δε γίνουν, ας διαλύσουν την ευρωζώνη την Τετάρτη.
  Σε κάθε περίπτωση, εμείς δεν έχουμε κανένα όφελος να αποδεχθούμε μισές δουλειές. Θα πρέπει να απειλήσουμε με στάση πληρωμών μόνο τους αλλοδαπούς πιστωτές και να πούμε στους ευρωπαίους πολίτες ότι μυωπικές ηγεσίες μας οδηγούν, μαθηματικά, σε νέες οικονομικές και, σταδιακά, σε πολεμικές συγκρούσεις.

  Ακούς Αντώνη;

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.