#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
10/03/2012 18:25
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Μέχρι 5 δισ θα μοιραστούν οι κερδοσκόποι των CDSΠανηγυρισμούς στις τάξεις των ξένων και εγχώριων τζογαδόρων προκάλεσε η προχθεσινή απόφαση της Ενωσης Συμφωνιών Ανταλλαγής και Παραγώγων (ISDA), η οποία έκρινε πως η ελληνική κυβέρνηση, ενεργοποιώντας τις ρήτρες συλλογικής δράσης (CACs) προκειμένου να «κουρέψει» όλα τα Ελληνικού Δικαίου ομόλογα, τράβηξε τη «σκανδάλη» του πιστωτικού γεγονότος.

Οσοι είχαν την κατάλληλη πληροφόρηση και πόνταραν εγκαίρως στη χρεοκοπία της χώρας μας μέσω των ασφαλίστρων κινδύνου -των περιβόητων CDS- θα μοιραστούν 2,3 έως 5 δισ. ευρώ. Παράλληλα, αποκτούν ισχυρό κίνητρο για να συνεχίσουν να επενδύουν στις πιθανότητες χρεοκοπίας ευάλωτων κρατών. Δηλαδή, συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο από αυτό που διατυμπάνιζε με πάθος ο τέως υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου, ο οποίος διετείνετο τον Απρίλιο του 2010 από την έδρα του ΔΝΤ στην Ουάσιγκτον: «Κάποιοι κερδοσκόποι θα χάσουν και τα πουκάμισά τους». Χάρη στην πολιτική που χάραξαν ο ίδιος, ο διάδοχός του Ευάγγελος Βενιζέλος και, βεβαίως, ο τέως πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου τα «γεράκια» των αγορών τώρα… ράβουν νέα πανάκριβα πουκάμισα.

Την ώρα που οι Ελληνες πολίτες καλούνται να υποστούν νέες, ακόμα μεγαλύτερες θυσίες εξαιτίας των μέτρων τα οποία συνοδεύουν τη νέα δανειακή σύμβαση των 130 δισ. ευρώ και που 11.000 φυσικά πρόσωπα χάνουν εξαιτίας του «κουρέματος» το 53,5% των χρημάτων που είχαν επενδύσει σε κρατικά ομόλογα χωρίς να γνωρίζουν πώς θα αποζημιωθούν, όσοι πόνταραν στα CDS δικαιώνονται. Πριν κοπάσουν οι κυβερνητικές θριαμβολογίες για την απομείωση του δημόσιου χρέους κατά 105-110 δισ. ευρώ (από τα οποία, όμως, μόνο 55-60 δισ. ευρώ θα απομείνουν ως καθαρό όφελος) και προτού καλά καλά στεγνώσει το μελάνι του Φύλλου της Εφημερίδος της Κυβερνήσεως όπου δημοσιεύθηκε η Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου για τη χρησιμοποίηση των CACs, η αρμόδια επιτροπή της ISDA αποφάνθηκε ομόφωνα ότι συντρέχουν οι προϋποθέσεις κήρυξης πιστωτικού γεγονότος. Ορισε δε ως ημερομηνία δημοπρασίας για την πληρωμή των ασφαλίστρων κινδύνου τη 19η Μαρτίου. Η επιστράτευση των ρητρών συλλογικής δράσης για να επιτευχθεί σχεδόν καθολική συμμετοχή των ιδιωτών ομολογιούχων στην ανταλλαγή των ελληνικών κρατικών τίτλων και η συνεπακόλουθη πυροδότηση πιστωτικού γεγονότος επιβεβαίωσαν πλήρως τις σχετικές εκτιμήσεις που είχε κάνει ο «Ε.Τ.» από την περασμένη Πέμπτη.

Τα CDS αποτελούν ένα από τα τοξικά χρηματοοικονομικά προϊόντα που διαδόθηκαν τα τελευταία χρόνια. Επινοήθηκαν ως ασφάλιστρα αντιστάθμισης του ρίσκου που αναλαμβάνει ένας αγοραστής ομολόγων κάποιου κράτους ή μιας επιχείρησης έναντι της πιθανότητας το κράτος αυτό ή η επιχείρηση να χρεοκοπήσουν και να μην μπορέσουν να τον εξοφλήσουν όταν λήξουν τα ομόλογα. Ωστόσο, η δυνατότητα να αγοράσει κάποιος CDS χωρίς να είναι κάτοχος των ομολόγων που αντιστοιχούν στα ασφάλιστρα αυτά (πρόκειται για τα λεγόμενα «γυμνά CDS») έστρωσε το χαλί για ένα όργιο κερδοσκοπικών παιχνιδιών, όπως αυτά που εκτυλίχθηκαν εις βάρος της Ελλάδας. Μια ματιά στην πορεία των 5ετών ασφαλίστρων έναντι κινδύνου χρεοκοπίας της χώρας μας είναι αποκαλυπτική: από τις 600 μονάδες βάσης τον Απρίλιο του 2010 σκαρφάλωσαν τον περασμένο Ιούνιο στις 1.600 μονάδες, εκτινάχθηκαν τον Δεκέμβριο στις 5.000 μονάδες και έφθασαν τις τελευταίες ημέρες στα δυσθεώρητα ύψη των 25.000 μονάδων. Επομένως, όποιος είχε πληροφόρηση ή απλώς… προνοητικότητα και αγόρασε ελληνικά 5ετή CDS τον Απρίλιο του 2010 μπορεί, πλέον, μετά την κήρυξη πιστωτικού γεγονότος, να εισπράξει τα χρήματά του πολλαπλασιασμένα επί 42!

Πώς μπορεί να είχε αντλήσει κανείς την πολύτιμη πληροφόρηση για να πάρει εγκαίρως θέση στην αγορά των ασφαλίστρων έναντι κινδύνου ελληνικής χρεοκοπίας; Δημοσίευμα των «Financial Times» είχε αποκαλύψει ότι στις 28 Ιανουαρίου 2010 η (διάσημη στην Ελλάδα μετά τα αμαρτωλά swaps επί κυβερνήσεως Σημίτη) Goldman Sachs φιλοξένησε στην Αθήνα 10 πελάτες της -τραπεζίτες και διαχειριστές κεφαλαίων- και αντάλλαξαν απόψεις για το πώς θα επωφεληθούν από το δυσοίωνο μέλλον της ελληνικής οικονομίας. Οι απόψεις έγιναν πράξεις αγοράζοντας σε χαμηλές τιμές γυμνά CDS και ποντάροντας στο ότι σύντομα πολλοί θα σπεύσουν να ακολουθήσουν, οπότε όσοι αγόρασαν εγκαίρως θα αποκομίσουν σημαντικά κέρδη μεταπωλώντας τα ασφάλιστρά τους με μεγάλο «καπέλο». Το ποντάρισμα δικαιώθηκε και όσοι είχαν διακρατήσει CDS μέχρι χθες έφθασαν να τρίβουν τα χέρια τους. Σημειωτέον ότι η Goldman Sachs φιγουράρει, σύμφωνα με τους γνώστες του χώρου, μεταξύ των εκδοτών ασφαλίστρων κινδύνου, ενώ ταυτόχρονα είναι μέλος της Επιτροπής της ISDA που έκρινε προχθές ότι υφίσταται πιστωτικό γεγονός.

Συνολικά εκτιμάται ότι υπάρχουν πολλές χιλιάδες ελληνικά CDS. Τα χέρια στα οποία βρίσκονται δεν είναι γνωστά, αλλά έχουν διατυπωθεί καταγγελίες που έχουν αναμίξει ακόμα και την οικογένεια Παπανδρέου σε αγοραπωλησίες τέτοιων χρηματοοικονομικών προϊόντων.

Μάριος Ροζάκος στον "Τύπο της Κυριακής"

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Ανδρέας avatar
  Ανδρέας 10/03/2012 18:34:22

  "Οι κερδοσκόποι που πόνταραν στη χροκοπία της Ελλάδας, θα χάσουν και τα πουκάμισά τους"

  (Παπακωνσταντίνου, Υπουργός οικονομικών τότε, κατά τη στιγμή της δήλωσης αυτής)

 2. Πάνος avatar
  Πάνος 10/03/2012 19:13:41

  Μαύρη μέρα για την ελληνική οικονομία και κοινωνία.

  Μακάρι να βγω ψεύτης!!!

 3. thanos avatar
  thanos 10/03/2012 19:20:03

  Το παιχνίδι είναι στημένο από πολύ υψηλά (διεθνώς) ιστάμενους, τη διεθνή τοκογλυφία.
  Απλά οι πουλημένοι Έλληνες πολιτικοί αποτελώντας το δούρειο ίππο, επέτρεψαν να γίνουν πράξη οι αποφάσεις της διεθνούς τοκογλυφίας.
  Στο πολύ καλό άρθρο του κου Ροζάκου, θέλω να θυμίσω το ν+3 της Τραπέζης της Ελλάδος που περιέργως (και προδοτικά) έγινε ν+10 με μια υπογραφή ενός αναρμόδιου κιόλας διευθυντή λίγες μόνο μέρες μετά την ανάληψη της κυβέρνησης από το ΠΑΣΟΚ τον Οκτώβριο του 2009. Αυτό είναι ένα κομβικό σημείο διότι επέτρεψε στους κερδοσκόπους, να έχουν 10 ημέρες στη διάθεσή τους να εξασφαλίσουν τα ομόλογα αντί για τρεις που είναι πολύ πιο δύσκολο.

 4. now avatar
  now 10/03/2012 19:45:54

  ΚΑΛΟΦΑΓΩΤΑ...

 5. Bob ο μάστορας avatar
  Bob ο μάστορας 10/03/2012 20:20:32

  Παρακαλώ, μήπως γνωρίζει κάποιος οικονομολόγος;
  Είναι δυνατόν, ως άμεσα ενδιαφερόμενοι- να απαιτήσουμε ονομαστικοποίηση και ημερομηνίες των συμβολαίων κατά τη δημοπράτηση ή την είσπραξη;

  • Geros avatar
   Geros @ Bob ο μάστορας 10/03/2012 21:46:35

   Εγώ ποντάρω σε εσένα ένα εκατομμύριο ευρώ ότι το ηφαίστειο Πινατούμπο θα εκραγεί , εσύ αν εκραγεί μου δίνεις εκατό εκατομμύρια .
   Όταν το ηφαίστειο βγάλει καπνούς θα απευθυνθούμε και οι δυο στους ηφαιστειολόγους για το αν οι καπνοί συνιστούν έκρηξη.
   Άμεσα ενδιαφερόμενοι είμαστε εγώ και εσύ και οι ηφαιστειολόγοι είναι οι διαιτητές , το Πινατούμπο δεν είναι ενδιαφερόμενος , το θέμα δεν το αφορά καν.

   Αν εγώ τώρα έχω κάνει κάτι που οδήγησε στην έκρηξη τι γίνεται?
   Βασικά το να προκαλέσεις εκρήξεις ηφαιστείων (αλλα και οικονομιών) ,μην ακούς τους συνωμοσιολόγους , δεν είναι εύκολο , αλλα ακόμα και έτσι , εσύ που με πλήρωσες με εκατό εκατομμύρια ζεστά ευρώ αλλα και οι κάτοικοι της περιοχής γύρο από το Πινατούμπο έχετε κάθε δικαίωμα αλλα και συμφέρον να αποδείξετε ότι εγώ δεν έπαιξα τίμια.
   Το ότι κέρδισα δεν αποδεικνύει δόλο από μόνο του.
   Νομίζεις ότι οι τράπεζες είναι χαϊβάνια και επέτρεψαν να ποντάρουν δισεκατομμύρια κάποιοι μάγκες και μετά τους άνοιξαν και τις πόρτες για να στήσουν το παιχνίδι? Γιατί? Για να χάσουν?
   Θεωρητικά κάθε ένας που αγόρασε CDS είχε συμφέρον να χρεοκοπήσει η Ελλάδα αλλα και κάθε τράπεζα που εξέδωσε CDS είχε πολλαπλάσιο συμφέρον να μην χρεοκοπήσει η Ελλάδα. Μάλλον δηλαδή η έκδοση των CDS προστάτεψε την Ελλάδα , παρά την έσπρωξε στον γκρεμό όπως μερικοί νομίζουν.

   • Γεώργιος Τ. avatar
    Γεώργιος Τ. @ Geros 11/03/2012 10:49:11

    Μεγάλε εσύ θα δικαιώσεις και τον Μπους για την τελευταία εισβολή στο Ιράκ για χημικά που δεν υπήρχαν...

   • ΓΣΠΥΡΟΥ avatar
    ΓΣΠΥΡΟΥ @ Geros 11/03/2012 16:56:28

    @Geros . Σωστοτατα. Η κοινη λογικη δεινοπαθεί από όσους ζουν υπο το κράτος Ιδεοληψιων καθε είδους και δαιμονοποιήσεις αποψεων και προσώπων.
    Το άρθρο του ΕΤ είναι η απόλυτη οικολογικη επιβαρυνση, καθως εκατονταδες δεντρα κοπηκαν για το χαρτί που τυπωθηκαν σαχλαμαρρες.

  • Ανδρέας avatar
   Ανδρέας @ Bob ο μάστορας 11/03/2012 02:06:57

   Όχι

 6. Jimakos avatar
  Jimakos 10/03/2012 21:17:21

  Λεφτά κερδίζουν όσοι είχαν γυμνά CDS χωρίς να έχουν στην κατοχή τους ομόλογα. Αλλά ποιός λέει τι θα πληρωθούν αυτά; Εχουμε ζαλιστεί με τη CDSολογία. Ο καθένας λέει ότι του κατέβει!

  • Ανδρέας avatar
   Ανδρέας @ Jimakos 11/03/2012 02:09:07

   "Ποιός λέει τι θα πληρωθούν" < αν εννοείς ποιά θα πληρωθούν και ποια ίσως όχι, η απάντηση είναι όλα θα πληρωθούν

   • Γεώργιος Τ. avatar
    Γεώργιος Τ. @ Ανδρέας 11/03/2012 10:49:48

    Ακριβώς! Αφού ενεργοποιήθηκαν θα πληρωθούν ΟΛΑ!

 7. ΓΣΠΥΡΟΥ avatar
  ΓΣΠΥΡΟΥ 10/03/2012 23:46:02

  Οι κακοι κερδοσκόποι κερδίζουν απο το χαρακτηρισμό του psi ως πιστωτικού γεγονότος. Για να κερδίσουν όμως αυτοί πρέπει κάποιοι "καλοί" αλλα χαζοί να χάσουν. Ποιοί είναι αυτοί οι καλοι-χαζοί;
  (Σε καμία περίπτωση δεν είναι το ελληνικό κράτος. Αν υποστηριχτεί κατι τέτοιο τοτε προκειται για τη μεταφυσικη οικονoμικη αναλυση.)

  • Ανδρέας avatar
   Ανδρέας @ ΓΣΠΥΡΟΥ 11/03/2012 02:12:20

   Χα, χα δεν έχεις κι άδικο
   Βλέποντας και στο ΒΗΜΑΝΕΑΣΚΑΙΜΕΓΚΑ ότι γιορτάζουμε μεγάλη επιτυχία του κούριερ, δε μπορώ παρά να θυμηθώ το στίχου του Χάρρυ Κλύνν: "...κι εβγήκαν όλοι νικητές, κι εχάσαν όλοι οι άλλοι"

 8. nassos avatar
  nassos 11/03/2012 02:06:30

  o dimitris kazakis ta elege .ton thewrousan oloi palawo kyndinologo . Alithia giati ton eksafanisan apo tv k radiofona?

  • Γεώργιος Τ. avatar
   Γεώργιος Τ. @ nassos 11/03/2012 10:51:03

   Σιγά τον πεφωτισμένο που το έπαιξε προφήτης για πράγματα που ήταν γνωστά 10 χρόνια πριν σε όσους ξέρουν οικονομικά και παρακολουθούν και διεθνή πρακτορεία...

 9. Αεροπόρος avatar
  Αεροπόρος 11/03/2012 15:00:59

  Γιατί η εφημερίδα προβάλει δύο πρόσωπα συγκεκριμένα, γιατί!!!!! μήπως θέλει να πεί κάτι !!!!!!!

  • airman avatar
   airman @ Αεροπόρος 11/03/2012 15:07:04

   Αυτοί είναι οι πρωταίτιοι. Αν κάποιος είχε και προσωπικό όφελος (άμεσο ή έμμεσο), ε υπάλληλοι είναι, τι να περιμένει κανείς!

 10. NIKOS avatar
  NIKOS 12/03/2012 10:41:16

  ΑΠΟ ΠΟΙΟΝ ΘΑ ΤΑ ΠΑΡΟΥΝ?

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.