#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
22/04/2013 09:00
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Μέχρι 12 δισ. ευρώ στην Ελλάδα, πριν μπει το καλοκαίριΤην ερχόμενη Πέμπτη, εκτός απροόπτου, θα κατατεθεί με τη διαδικασία του κατ’ επείγοντος το πολυνομοσχέδιο που θα περιλαμβάνει όλα όσα συμφωνήθηκαν με την τρόικα. Δηλαδή φόρος στα ακίνητα με έκπτωση15%, απολύσεις στο δημόσιο, ρυθμίσεις για τα κόκκινα δάνεια και τις οφειλές και όλα τα άλλα προαπαιτούμενα.

Με την ολοκλήρωση αυτής της εκκρεμότητας θα ανοίξει ο δρόμος για την εκταμίευση όλων όσων μας χρωστούν οι δανειστές. Κάτω από συγκεκριμένες προϋποθέσεις θα μπορούσε η Ελλάδα να εισπράξει μέχρι το τέλος Μαΐου περί τα 12 δις ευρώ.

Φυσικά, για το πολυνομοσχέδιο θα υπάρξει πλήρης ενημέρωση των πολιτικών αρχηγών κι όχι σύσκεψη στο Μαξίμου, όπως ζήτησε το ΠΑΣΟΚ. Ο Γ. Στουρνάρας θα ενημερώσει για τις ρυθμίσεις ώστε αυτές να κατατεθούν και να ψηφιστούν άμεσα προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος για πάρουμε τις δόσεις.

Η πρώτη είναι η «ξεχασμένη» δόση των 2,8 δις ευρώ που καθυστέρησε επειδή η διαπραγμάτευση τράβηξε πολύ. Το EuroWorking Group της 29ης Απριλίου θα δώσει το «οκ» και τα λεφτά θα έρθουν στην Ελλάδα τις πρώτες ημέρες του Μαΐου.

Αλλά τα περισσότερα λεφτά είναι αυτά που θα πρέπει να δοθούν μέχρι τις 20 Μαΐου και οι πληροφορίες αναφέρουν ότι θα δοθεί μια διπλή δόση της τάξης των 7,4 δις ευρώ. Θα είναι 4,2 δις ευρώ κι επιπλέον 3,2 δις ευρώ. Η απόφαση θα ληφθεί στις 12-13 Μαΐου στο Eurogroup χωρίς κανένα θρίλερ. Άλλωστε στις 20 Μαΐου λήγουν ομόλογα 5,6 δις ευρώ που η Ελλάδα πρέπει να πληρώσει.

Τέλος, ένα ποσό 1,8 δις ευρώ θα αποδεσμεύσει το ΔΝΤ το δεύτερο 15θήμερο του Μαΐου μετά τη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου. Επομένως, μέχρι το τέλος Μαΐου η κατάσταση θα κινηθεί ομαλά και «χαλαρά» για την κυβέρνηση. Από εκεί κι έπειτα, όμως, θα πρέπει να ετοιμάζεται για την επίσκεψη της τρόικας τον Ιούνιο εκεί όπου κατ’ αρχάς θα πρέπει να πείσει ότι κλείνει το χρηματοδοτικό κενό, ότι γίνονται οι απολύσεις στο δημόσιο κι ότι τα έσοδα πάνε καλά. Τότε θα θέσει και ζήτημα μείωσης του ΦΠΑ στην εστίαση για ένα εξάμηνο, πιλοτικά, ώστε και η τουριστική κίνηση να ενισχυθεί και η τρόικα να πειστεί ότι οι μειώσεις φόρων θα αυξήσουν την κατανάλωση.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. euagelos avatar
  euagelos 22/04/2013 09:15:08

  Η τρόικα, πριν από μας, διέσωζε μια περιοχή έξω από το ηλιακό σύστημα. Δεν ξέρει από Γη. Είναι δύσκολο να πειστεί ότι οι μειώσεις φόρων θα αυξήσουν την κατανάλωση. Έχουν καλές προθέσεις, αλλά δεν έχουν τη γνώση και την εμπειρία.

 2. Κώστας Κοντοθανάσης avatar
  Κώστας Κοντοθανάσης 22/04/2013 18:35:33

  "θα κατατεθεί με τη διαδικασία του κατ’ επείγοντος"

  Επειγόντως να του πείτε να ΄ρθεί
  άμα θέλει (εμένα, την ελληνική γλώσσα) ζωντανή να με βρει
  επειγόντως να του πείτε να ΄ρθεί
  κατεπειγόντως!!!

 3. ΠΗΛΕΑΣ avatar
  ΠΗΛΕΑΣ 23/04/2013 17:16:10

  Έχω την εντύωση ότι οι μειώσεις ΦΠΑ στην εστίαση έπρεπε να είχαν ΗΔΗ γίνει. Τι νόημα έχει η μείωση ΜΕΤΑ τις κρατήσεις; Θα πληροφορηθούν οι Άγγλοι την ευκαιρία και θα ακυρώσουν την Τουρκία υπέρ της Ελλάδος; Μόνος κερδισμένος, ίσως, ο εσωτερικός τουρισμός με τις κρατήσεις τελευταίας εβδομάδος.
  Αλλά αυτό δεν βελτιώνει το εξωτερικό ισοζύγιο, έστω και αν αυξάνει το ΑΕΠ, ενώ μειώνονται και τα έσοδα από ΦΠΑ στους ξένους τουρίστες.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.