Μέχρι τα Χριστούγεννα κρίνονται τα πάντα
24/10/2014 10:33
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Μέχρι τα Χριστούγεννα κρίνονται τα πάντα

Σε καλό δρόμο οι διαπραγματεύσεις για την μεταμνημονιακή εποχή

Για συνετή έξοδο από το Μνημόνιο μίλησε από τις Βρυξέλλες ο Αντώνης Σαμαράς και έπεσαν να τον φάνε. Ακου συνετή, λένε οι ψευτοαριστεροί που θα σκίσουν τα μνημόνια την πρώτη νύχτα της διακυβέρνησής τους.

Οχι συνετή, ανεξέλεγκτη. Βγαίνουμε από το μνημόνιο, στέλνουμε τους δανειστές στο διάολο και τρώμε από τα έτοιμα που μαζέψαμε έπειτα από 5 χρόνια θυσιών. Γιατί όχι; Γιατί να μην ακολουθήσουμε την τακτική του ΣΥΡΙΖΑ που όλα τα αλέθει κι όλα τα καταπίνει;

Ποιος Σαμαράς να διαπραγματευτεί στις Βρυξέλλες; Ποιος να βάλει κάτω τα στοιχεία; Να πάει ο... Λαπαβίτσας με τον Βαρουφάκη να τα βρουν με τους δανειστές. «Απελάστε τον Σαμαρά» από τη Σύνοδο Κορυφής», λένε λίγο πολύ οι Συριζαίοι.

Κι όμως, μέχρι τα Χριστούγεννα κρίνονται τα πάντα στην Ελλάδα. Εκεί γύρω στα μέσα Δεκεμβρίου η επόμενη Σύνοδος Κορυφής θα αποφασίσει τα πάντα για την μετά μνημόνιο εποχή και για το χρέος. Και αυτή την ώρα ο πρωθυπουργός συναντάται με τους ηγέτες της ΕΕ και τους παρουσιάζει τον Οδικό Χάρτη για έξοδο από την τρόικα.

Θα είναι μια συνετή έξοδος διότι δεν μπορεί να γίνει αλλιώς. Μια πιστωτική γραμμή προληπτικής στήριξης όταν η Ελλάδα δε θα μπορεί να βγει στις αγορές. Οταν τα επιτόκια θα είναι χαμηλά τότε η χώρα θα δανείζεται, όπως κάνουν όλες οι σοβαρές οικονομίες. Μακάρι να μην είχε ανάγκη τον δανεισμό, σίγουρα θα ήταν καλύτερα. Και ήδη οι ισοσκελισμένοι προϋπολογισμοί δείχνουν ότι για πρώτη φορά η Ελλάδα μπορεί να σταθεί στα πόδια της. Και φυσικά τα πρωτογενή πλεονάσματα και οι ρυθμοί ανάπτυξης που από το 2015 θα απογειωθούν. Ολα αυτά κάνουν την κυβέρνηση αισιόδοξη για το μέλλον το οποίο όμως πρέπει να στηριχθεί σε γερές βάσεις αλλιώς η χώρα θα καταρρεύσει και θα γυρίσουμε στην αρχή. Θέλει κανείς να πάνε χαμένες οι θυσίες;

Το σχέδιο της κυβέρνησης για τη μεταμνημονιακή εποχή περιλαμβάνει τα εξής σημεία:

 • Προληπτική γραμμή στήριξης η οποία θα χρηματοδοτηθεί αρχικά από τα κεφάλαια περίπου 12 δισ. ευρώ του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Τα κεφάλαια αυτά πιθανότατα δεν θα χρειαστούν για την κάλυψη των τραπεζών καθώς τα stress tests είναι καλά και η ανάγκη για νέα χρηματοδότηση θα είναι από μηδαμινή έως ελάχιστη. Ετσι τα 12 περίπου δισ. μπορούν να αφαιρεθούν από το χρέος και να κατευθυνθούν στη γραμμή στήριξης.
 • Η γραμμή θα είναι ετήσια και θα ενεργοποιείται εφόσον η Ελλάδα έχει ανάγκη από κεφάλαια που δεν μπορεί να βρει σε «κλειστές» αγορές.
 • Η τρόικα υπό την παρούσα μορφή δεν θα υπάρχει. Οι έλεγχοι κάθε τρεις και λίγο σταματάνε. Το ΔΝΤ θα μπορεί να έχει εποπτικό ρόλο, ένα είδος τεχνικού συμβούλου για την προώθηση των μεταρρυθμίσεων.
 • Ενδεχομένως να δημιουργηθεί μια task force για την ελληνική οικονομία η οποία θα ελέγχει κάθε εξάμηνο τις αναγκαίες διαρθρωτικές αλλαγές που πρέπει να γίνουν.
 • Κρίσιμο ζήτημα είναι οι όροι που θα συνοδεύουν την πιστωτική γραμμή και αυτό διαπραγματεύεται τώρα η κυβέρνηση. Αν συνοδεύεται από σκληρούς όρους τότε είναι σίγουρο ότι η συμφωνία θα καταρρεύσει. Αν συνοδεύεται από προτροπές για μεταρρυθμίσεις και πράγματι για μια συνετή έξοδο από το μνημόνιο τότε είναι καλοδεχούμενο.

Η πορεία της συμφωνίας για την πιστωτική γραμμή κρίνει και την τύχη των διαπραγματεύσεων για το χρέος. Η κυβέρνηση αισιοδοξεί ότι θα υπάρξει «κούρεμα» που δεν θα συνοδεύεται από άλλες επώδυνες αλλαγές. Ηδη το κλίμα για ένα τέτοιο ενδεχόμενο αλλάζει και στην Ευρώπη. Ακόμη και ο Γερμανός γκουρού Ζιν, που μιλούσε για χρεοκοπία της Ελλάδας και έξοδο από την ΕΕ τώρα μιλά για γενναίο κούρεμα.

Οπως και να έχει, οι εκτιμήσεις όλων είναι ότι μέχρι τα Χριστούγεννα θα κριθούν όλα. Και είτε θα αλλάξει το πολιτικό κλίμα με την κυβέρνηση να έχει το χαρτί της εξόδου από το μνημόνιο είτε... έρχεται ο Βαρουφάκης.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Seagull avatar
  Seagull 24/10/2014 11:53:26

  Τι θα γίνει τα Χριστούγεννα δεν ξέρουμε, αλλά μέχρι τα Χριστούγεννα θα γίνει των δόσεων ......το κάγκελο. Μα είναι σοβαροί, για να μπει κάποιος στην ρύθμιση ζητάνε να βεβαιώσει ότι από τώρα και για οκτώ χρόνια θα είναι εντάξει στις φορολογικές & ασφαλιστικές υποχρεώσεις του? Αλήθεια η διαβεβαίωση θα γίνεται με υπεύθυνη δήλωση του Ν. 105?

  • Το ιπτάμενο χαλί avatar
   Το ιπτάμενο χαλί @ Seagull 24/10/2014 12:16:34

   <SMALL> Λιγάκι Μάντης πάντως που προβλέπει ασφαλώς τα μελλούμενα, πρέπει να είσαι οπωσδήποτε ώστε να κατορθώνεις να επιβιώνεις σ΄ετούτη τη χώρα. </SMALL>

  • Μπέλμπας avatar
   Μπέλμπας @ Seagull 24/10/2014 13:56:03

   Το μεγαλύτερο δούλεμα των δουλεμάτων, είναι οτι για 100 δόσεις πρέπει να έχεις χρέη μέχρι 15.000 ευρώ. Αυτό το πράγμα, να σέρνεται επί καιρό η μια "νομοθετική ρύθμιση" μετά την άλλη και στο τέλος να βγαίνει εκτός πλάνου το μεγαλύτερο μέρος των ενδιαφερομένων λόγω παράλογων προϋποθέσεων της τελευταίας στιγμής, είναι από τους πιο σοβαρούς λόγους και καταλυτικούς παράγοντες απαξίωσης της κυβέρνησης και των όποιων της προσπαθειών στα μάτια της κοινωνίας.

   • Seagull avatar
    Seagull @ Μπέλμπας 24/10/2014 16:44:44

    Τι να πει η κοινωνία πιά απλώς κοιτάει απαθέστατη γιατί τι άλλο μπορεί να κάνει, μάλιστα όταν με την εν λόγω ρύθμιση το κράτος της λέει άκου να δεις επειδή είμαι καλός τραπεζίτης και όχι αγιογδύτης θα σου επιβάλω ένα μειωμένο επιτόκιο της τάξεως του 4,56% !!! διότι το σωστό να λέγεται, αν ήθελαν μπορούσαν να επιβάλουν και ένα 8% για παράδειγμα. Μήπως συμφέρει τους πολίτες ο δανεισμός από το ΔΝΤ να ξεχρεώσουν το δημόσιο? Μιά σκέψη κάνω......

 2. George N avatar
  George N 24/10/2014 12:05:34

  Η Ελλάδα, όπως και οι περισσότερες χώρες στην ΕΖ, χρειάζεται τον δανεισμό για να γυρίσει υπάρχοντα χρέη που λήγουν. Ούτε για νέα πρωτογενή ελλείμματα αλλά σε λίγο ούτε και για την εξυπηρέτηση του χρέους. Ουσιαστικά αν η αγορά πείθεται από την οικονομία μας στο μέλλον θα επαναγοράζει το δημόσιο χρέος από τους δημόσιους πιστωτές ενώ αν όχι αυτό θα παραμένει στα χέρια τους και επομένως αυτοί μέσα από την νέο μηχανισμό θα ζητούν αλλαγές ώστε η αγορά να πεισθεί. Η εναλλακτική πρόταση από τον Συριζα μιλάει επίσης για πρωτογενή πλεονάσματα, κούρεμα του χρέους στο μισό, εξυπηρέτηση του υπολοίπου αλλά και.....αποπληρωμή του! Προφανώς δεν ξέρουν για τι πράγμα μιλάνε μια και αυτή η πρόταση οδηγεί σε ανάγκη πρωτοφανών πρωτογενών πλεονασμάτων.

  • Uncle Stgm avatar
   Uncle Stgm @ George N 24/10/2014 17:31:51

   Προφανώς εννοούν εξυπηρέτηση του χρέους και μέσω της εξυπηρέτησης μείωση του ποσοστιαίου όγκου του ως προς το ΑΕΠ. Κακή χρήση των Ελληνικών, υποθέτω. Οικονομολόγους έχουν. Πλήρης αποπληρωμή, δηλαδή ...μηδενισμός και δημοσιονομική αυτάρκεια είναι πρόταση για άλλο σύμπαν (από αντιύλη). Οι καλύτερες σε ποσοστό χρέους περιπτώσεις με ποσοστό χρέους 30 - 50 % του ΑΕΠ είναι σήμερα μερικές Σκανδιναβικές χώρες, η Σλοβενία (ναί η πρώην Γιουγκοσλαβική, άν και προσωρινά κρατικοποίησε το χρεωκοπημενο τραπεζικό σύστημα) και μερικές ακόμη κεντροευρωπαικές. Πέραν τούτων, τα ποσοστά χρέους είναι συνήθως πάνω από 60 % του ΑΕΠ

   • GregA avatar
    GregA @ Uncle Stgm 24/10/2014 18:42:33

    "Ξέχασες" τη Ρωσία με 8%.

   • Δημήτρης Κ. avatar
    Δημήτρης Κ. @ Uncle Stgm 24/10/2014 18:43:38

    Eίναι προφανές οτι αυτό που λές εννοούν, θείο και όπως ξέρεις έχουν δικούς τους καλούς οικονομολόγους και δεν θα χρειαστεί να δανειστούν και μάλιστα δύο απο το εκσυγχρονιστικό ΠΑΣΟΚ. Ασε που τη μείωση του χρέους κατά 50% απ' ότι καταλαβαίνω εγώ (μπορεί να κάνω και λάθος) τη χρησιμοποιούν, αν και δύσκολο, ως διαπραγματευτικό χαρτί πίεσης, για να πετύχουν τουλάχιστο τη ρήτρα ανάπτυξης και την επιμήκυνση που είναι εφικτή και δεν ζημιώνει κανέναν. Αλλωστε σήμερα ο μέσος όρος χρέους στην ΕΕ είναι λίγο πάνω απο το 100% του ΑΕΠ των χωρών της. Και μην ξεχνάμε οτι το δικό μας εκεί θα ήταν σήμερα, χωρίς τις περικοπές των μνημονίων...

   • George N avatar
    George N @ Uncle Stgm 24/10/2014 19:26:27

    Κι όμως μιλούσαν για αποπληρωμή. "Αυτός είναι κι ο λόγος που ζητάμε την μείωσή του στο μισό ώστε η αποπληρωμή να είναι δυνατή", είπαν :-) Δεν είναι θέμα Ελληνικών, αλλά σύγχυσης. Εγώ όμως δέχομαι αυτό που λέτε. Αλλά έχει μια μικρή επίπτωση. Δεν υπάρχει λόγος διαγραφής του χρέους τότε, αφού μιλάμε για εξυπηρέτηση και όλα τα λεφτά είναι κυριολεκτικά στο κόστος της εξυπηρέτησης. Δίνω ένα ακραίο παράδειγμα : Με μηδενικό επιτόκιο το κόστος εξυπηρέτησης είναι πολύ μικρότερο από το κόστος του μισού χρέους με επιτόκιο 1%. Κατά 1,5 δις για την ακρίβεια. Αυτό με την σειρά του έχει μια ακόμα επίπτωση αν δεχθούμε ότι οικονομολόγους έχουν. Που έχουν. Δείχνει ότι o πολιτικός λόγος του ΣΥΡΙΖΑ στο συγκεκριμένο θέμα που είναι και η παντιέρα τους είναι ξεδιάντροπα ΑΠΑΤΗ.

    • Uncle Stgm avatar
     Uncle Stgm @ George N 24/10/2014 23:36:37

     Δυστυχώς απευθύνονται και αυτοί στο κοινό των πρωινάδικων και (απαράδεκτο για κόμμα που ισχυρίζεται ότι λέει αλήθειες και διεκδικεί παιδευτικό ρόλο) χρησιμοποιούν την ίδια γλώσσα και επιχειρήματα. Λένε αυτά που το συγκεκριμένο κοινό θέλει να ακούει (δεν είναι οι μόνοι πάντως). Έτσι η χώρα "κάνει ποδήλατο με πεντάλ καρφωμένα στο πάτωμα". Πάντως εκτός συνόρων λένε άλλα...

     • George N avatar
      George N @ Uncle Stgm 25/10/2014 05:35:00

      Το φαντάζομαι. Αυτό που δεν συνειδητοποιούν όμως είναι ότι όλα αυτά είναι σχοινάκια με τα οποία δένουν τους εαυτούς τους, ως άλλοι Γκιουλιβερ. Ετσι το ταξίδι τους στις Νότιες Θάλασσες που πάντα οδηγεί σε ναυάγιο, θα τους βρει ανήμπορους να αντιδράσουν. Θα βλέπουν τους Λιλιπούτειους να κάθονται στους ώμους τους και θα αναρωτιούνται πως έγινε.

    • Δημήτρης Κ. avatar
     Δημήτρης Κ. @ George N 25/10/2014 10:07:49

     Οι πολιτικοί όλων των κομμάτων αλλά κυρίως των κυβερνητικών, δεν είναι απατεώνες, ούτε χρηματίζονται για να ψηφίσουν ΠτΔ. όπως ξέρεις φίλε George N. Δεν κάνουν ποτέ απάτες. Κάνουν πολιτική λέμε, και μάλιστα όσο καλύτερα το κάνουν, τόσα περισσότερα εύσημα τους δίνουμε, όταν είναι "δικοί μας " φυσικά...H ουσία για τον ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι στη μείωση του χρέους αλλά στη ρήτρα ανάπτυξης. Αν δεν πετύχει αυτό, θα είναι απλά ένα διάλλειμμα λίγων ημερών...

     • George N avatar
      George N @ Δημήτρης Κ. 25/10/2014 11:15:35

      Δεν έχω κανέναν "δικό μου" Δημήτρη μια και δεν ψηφίζω. Καταλαβαίνω την πολιτική διάσταση που βάζεις αλλά όπως γράφω και πιο πάνω πρόκειται περί αυτοπαγίδευσης μια και θα βρεθούν παλικάρια να κάνουν σπέκουλα στην συνέχεια εσωκομματικά. Είμαι σίγουρος ότι ήδη παίρνουν τα μέτρα κάποιων. Οι ΝΔ, Πασοκ θα λένε τα κάνατε μπάχαλο παρά τις κολοτούμπες, οι Λαφαζανικοί ότι προδώσατε τις αποφάσεις του συνεδρίου και οι Προεδρικοί θα το παίζουν ΓΑΠ & κηπουροί. Πάμε στην ρήτρα ανάπτυξης, αν συμφωνούμε στο ότι μιλάμε για εξυπηρέτηση του χρέους και όχι για αποπληρωμή του. Με 2% επιτόκιο η Ελλάδα θα πρέπει να δίνει 6 δις τον χρόνο για την εξυπηρέτηση του χρέους της. Αυτό είναι το 3% του ΑΕΠ. Ελπίζω να γίνει κάτι καλύτερο. Ίσως εναλλακτικά να μην κάνουν κάτι καλύτερο αλλά να δεχθούν ότι θα πληρώνουμε πάνω από πχ 3-4 δις μόνο αν έχουμε ανάπτυξη. Εκεί όμως μπορεί να σου ζητήσουν να συμφωνήσεις και σε πολιτικές που θα φέρουν ανάπτυξη, εγώ τουλάχιστον θα το προτιμούσα αν με λέγανε Βόλφγκανγκ :-) Και λέω πάνω από 3-4 δις γιατί λογικά θα βάλουν ένα φρένο %ΑΕΠ που θα είναι στο ποσοστό που αυτοί πληρώνουν κατά μέσον όρο για εξυπηρέτηση του δικού τους χρέους. Αν δίνουμε εμείς το 1,5% των χρημάτων μας, κάνει να δίνεις και εσύ το 1,5% των δικών σου το επιχείρημα. Και μόλις πεις ότι είσαι φτωχότερος θα σου εξηγήσουν ότι ακόμα φτωχότερη είναι η Εσθονία αλλά και άλλοι που δίνουν περισσότερα αναλογικά από εσένα. Μάλιστα αυτοί οι άμοιροι δίνουν ήδη και για εσένα! 1,2 άντε 3 δις λοιπόν τον χρόνο η διαφορά αν δεν έχεις ανάπτυξη. Πολλά λεφτά αλλά κάνουν την διαφορά? Γιατί λοιπόν το αγοράζεις ως επιχείρημα αλλά και ως ελπίδα? Δεν θα κρίνει αυτό την διάρκεια παραμονής του ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση αλλά κατ'αρχήν αν μπορεί να γυρνάει τα δάνεια στις αγορές. Αν όχι, τότε αν μπορεί να τα βρει με τον Σοιμπλε. Υπάρχει και η ηρωική έξοδος από το Ευρώ, το freeze motion, η πτώση, οι νέες εκλογές και η αναίρεση της απόφασης από την νέα κυβέρνηση. Πολιτικά αυτό που λέω είναι ότι ο Συριζα δεν έχει ανάγκη τις πολιτικές απάτες για να βγει αλλά έχει μεγάλη ανάγκη να αντικρίσει την πραγματικότητα για να μείνει.

     • Δημήτρης Κ. avatar
      Δημήτρης Κ. @ George N 25/10/2014 12:08:33

      "Γιατί λοιπόν το αγοράζεις ως επιχείρημα αλλά και ως ελπίδα?" Γιατί άν είναι όπως τα λες, θα είχε τολμήσει να το ζητήσει και ο Σαμαράς προ καιρού, έστω κι αν δεν είναι μεγάλο το όφελός μας...Οσον αφορά το "επιχείρημα" οτι πληρώνουν και οι φτωχοί Εσθονοί, αν τα έχεις βρεί με τη Γερμανία, δεν θα τεθεί κάν, αλλά κι αν τεθεί απο κάποιον δημοσιογράφο, υπάρχει και το αντεπιχείρημα οτι όταν η Εσθονία βρεθεί στη θέση της Ελλάδος και εφαρμόσει τα δικά της μνημόνια, η φτωχή Ελλάς αναγκαστικά θα την δανείσει, όπως δανείζει τώρα π.χ. την Ιταλία του G8, μέσω του κοινού Ευρωπαικού ταμείου, διότι αυτό σημαίνει αλληλέγγυα εταιρεία ισοτίμων εταίρων. Και το ακόμα καλύτερο επιχείρημα, είναι αν την Εσθονία δεν τη συμφέρει η Ενωση μπορεί, όπως και η Ισλανδία, να μείνει απ' έξω.Άλλωστε κομμουνιστική χώρα ήταν και υπάρχει γι αυτήν ανοικτή η Ευρασιατική Ενωση.. Όταν η Γερμανία που το 1953 είχε πάθει ανάλογη καταστροφή με την Ελλάδα σήμερα, πήρε τη ρήτρα ανάπτυξης απο τους συμμάχους με την συμμετοχή και της Ψωροκώσταινας!, πλήρωνε για τα χρέη της μόνο τις χρονιές που είχε ανάπτυξη ένα ποσοστό απ' αυτήν την ανάπτυξη χωρίς την αλχημεία του να μην πληρώνει λιγώτερο απο το κόστος δανεισμού των εταίρων. Αν η Ελλάδα ομοίως πληρώνει π.χ. το 40% της ανάπτυξης που θα έχει, μπορεί κάποιες χρονιές να δίνει στο κοινό ταμείο λιγώτερα απ' όσα πήρε,(πράγμα που δεν πιστεύω γιατί η ρήτρα ανάπτυξης θα φέρη σταθερή και μεγάλη ανάπτυξη στην Ελλάδα μετά απ' όσα έχει πάθει), όμως στο τέλος, επειδή τις χρονιές που θα έχει ανάπτυξη (σχεδόν όλεσ) πάνω απο 5% θα βγάζει και κέρδη απο τους τόκους της Ελλάδος το κοινό ταμείο, η Ενωση θα είναι κερδισμένη γιατί η Ελλάδα θα έχει αποπληρώσει το χρέος της έστω και σε 50 χρόνια...Χώρια τα πολλαπλά (και οικονομικά)ωφέλη της ένωσης που με την ρήτρα ανάπτυξης επαναφέρει την Ελλάδα στην κανονικότητα και επιλύει οριστικά το θέμα της κρίσης στην Ε.Ζ. Αλοιώς, βλέπεις εσύ καλύτερη λύση? Τήρηση μήπως των 1000 προαπαιτουμένων της τρόικας και των νέων μέτρων που θα συνοδεύουν την "γραμμή πίστωσης" και την κάλυψη του δημοσιονομικού κενου των 12 δις για το 2015-2016 που πρεσβεύει ο Σαμαράς? Εδώ εγκατέλειψε η Γαλλία την τήρηση των "προαπαιτουμένων" λόγω αδυναμίας να τα εκπληρώσει θα τα καταφέρει ο Σαμαράς? Μήπως καταστρέφοντας εκτός απ' την μεσαία, και την άρχουσα τάξη?

     • George N avatar
      George N @ Δημήτρης Κ. 25/10/2014 19:53:34

      Α. Είπαμε δεν θα αποπληρώσουμε. Ποτέ. Όπως κάνουν όλοι άλλωστε. Εκτός από τον Λαφαζάνη :-) Β. Δεν βλέπω διαφορά μεταξύ περαιτέρω μείωσης επιτοκίου και ρήτρας ανάπτυξης. Νομίζω ότι είναι θέμα εσωτερικής πολιτικής, παρουσίασης δλδ του πακέτου που θα συμφωνηθεί. Σε τελική ανάλυση η Ελλάδα πρέπει να πει πόσα μπορεί να δίνει (με πειστικά επιχειρήματα) και να αφήσει τους πιστωτές να παρουσιάσουν την λύση στους ψηφοφόρους τους. Πρέπει να εξηγήσει και να πείσει για το τι πρωτογενές πλεόνασμα μπορεί να έχει. (Τώρα θα είναι 6, θα είναι 4, θα ανεβοκατεβαίνει ανάλογα με τον ρυθμό ανάπτυξης, θα ανεβαίνει κάθε χρόνο, δεν το ξέρω) Πάντως αυτό είναι το πολύ 3% του ΑΕΠ. Στο άλλο 97% τώρα, εκεί.. Γ. ..το ουσιαστικό για εμάς είναι ότι για πολύ καιρό δεν θα μπορούμε να έχουμε ανάπτυξη με δανεικά. Το κακό είναι ότι δεν ξέρουμε πως αλλιώς. Κανείς δεν θυμάται :-) Το χειρότερο, ότι ούτε καν το συζητάμε! Δ. Η Γερμανία είχε ισοπεδωθεί, δεν είχε περάσει οικονομική κρίση. Το κυριότερο υπήρχε η ΕΣΣΔ. Ε. Σωστό ότι συνέβαλε και η Ελλάδα με το να μην επιμείνει στις αποζημιώσεις, όπως όλοι άλλωστε. Άσχετα αν δεν θα τις έπαιρνε έτσι κι αλλιώς. Τα Αμερικάνικα σχέδια και πακέτα ήταν το αντιστάθμισμα. Ζ. Δημοσιονομικό κενό δεν υπάρχει. Χρηματοδοτικό ναι που θα καλυφθεί από τις αγορές και αν όχι τότε είμαστε στη γραμμή πίστωσης με προαπαιτούμενα(?) Δεν έχει λήξει ακόμα ή αν έχει δεν έχει ανακοινωθεί. Μην ξεχνάς ότι αυτά είναι για να γυρίσουν τα παλαιά δάνεια και ισχύουν το ίδιο είτε με ΝΔ, είτε με ΣΥΡΙΖΑ είτε με μειωμένο επιτόκιο, είτε με ρήτρα ανάπτυξης. Αν δεν τα γυρίσεις, κάνεις default. Είναι άλλο πράγμα να ζητάς διευκολύνσεις στην εξυπηρέτηση του χρέους (στους τόκους δλδ) και άλλο πράγμα να μην γυρνάς τα παλαιά δάνεια. Είναι άλλωστε και κουτό να το χάσεις εκεί αφού τα επόμενα χρόνια γυρνάμε λίγα δάνεια. Τα έχουμε πάει αρκετά πίσω. Η. Βλέπω καλύτερη λύση? Για να είμαι ειλικρινής δυσκολεύομαι να δω χειρότερη από αυτό που κάνουμε ή λέμε ότι θα κάνουμε ή θέλουμε να κάνουμε. Έχω την αίσθηση ότι το χώσιμο του κεφαλιού στην άμμο δεν μπορεί να χαρακτηρισθεί καν ως απόπειρα λύσης.

 3. Uncle Stgm avatar
  Uncle Stgm 24/10/2014 17:40:43

  "Μακάρι να μην είχε ανάγκη τον δανεισμό, σίγουρα θα ήταν καλύτερα". Δεν υπάρχει τέτοιο πράγμα και τέτοια χώρα. Το πραγματικό ζήτημα είναι η μείωση μεσοπρόθεσμα των αναγκών νέου δανεισμού, η ποσοστιαία μείωση του όγκου του συσσωρευμένου χρέους (με τα πλεονάσματα) και η επιλογή κατάλληλου "μείγματος πιστωτών" για την αναχρηματοδότηση του συσσωρευμένου χρέους (αγορές και διακρατικός δανεισμός - last resorts). Το χρέος αναχρηματοδοτείται με νέο δανεισμό και στην καλή περίπτωση μειώνεται ο ποσοστιαίος όγκος του (δηλαδή αποπληρώνεται εν μέρει, άν έχεις πρωτογενή πλεονάσματα). Οι φαντασιώσεις για "δημοσιονομική αυτάρκεια" είναι απλές φαντασιώσεις.

 4. chp avatar
  chp 24/10/2014 19:40:51

  Πόσες χώρες είχαν χαμηλό δημόσιο χρέος το οποίο εκτοξεύθηκε λόγω των τραπεζών ? Και μάλιστα σε απειροελάχιστο χρόνο ! Το πρόβλημα το δικό μας είναι και το χρέος και ο αποπληθωρισμός και οι πρακτικές που συνδέονται με την χρεοκοπία (υπερφορολόγηση κτλ). Το φορτηγό είναι υπερφορτωμένο (χρέος) ,το τιμόνι κολλημένο (αποπληθωρισμός) και ένα τσούρμο αφαιρεί ανταλλακτικά. Το πρόβλημα κυρίως εκφράζεται με τον αποπληθωρισμό ,την μείωση των παγίων την αποεπένδυση. Προσπάθησε ο Ρούσβελτ να τον υπερβεί για την δική του χώρα ,δεν μπόρεσε .Μόνο μετά το πέρας του πολέμου λύθηκε ο γόρδιος δεσμός του αποπληθωρισμού.

 5. Ο Ιθαγενής avatar
  Ο Ιθαγενής 24/10/2014 20:12:15

  Επειδή το δούλεμα πάει σύννεφο...και το καταλαβαίνω γιατί όλοι θέλουν τις καρέκλες οι μεν διακράτηση και οι δε κατάκτηση... Λοιπόν: Είναι ή δεν είναι νόμος του κράτους το Μεσοπρόθεσμο; Πρέπει 2016 - 2020 να έχουμε σταθερό ποσοστό ανάπτυξης και σταθερό πλεόνασμα; Μπορούν οι γίγαντες της πολιτικής να μας πουν άλλη χώρα που έχει σταθερό ποσοστό ανάπτυξης (4,5 % με 9 δις πλεόνασμα) για 5 χρόνια στην ιστορία της ανθρωπότητας; Ολα αυτά για να είναι το χρέος στο 120% ...μετά το 2020...με ορίζοντα ορίων της ΕΕ το 2035... Επιπλέον ....το πλέον των 3/4 του φανταστικού πλεονάσματος θα πηγαίνει για το χρέος. ... Αλλά θέλω να πιστέψω την καλή μας και ειλικρινή μας κυβέρνηση. Θα το πετύχει...και θα διώξει το κακό μνημόνιο που το έχει ψηφίσει να το εφαρμόσει με το μεσοπρόθεσμο για τα υπόλοιπα χρόνια... Αλλά ας το δεχτώ. Θα διώξει και την Τρόικα και το ΔΝΤ ( θα το βαπτίσουμε τεχνική βοήθεια, εμπειρογνώμονες κλπ κλπ κλπ) σαν τον ΕΝΦΙΑ και την εισφορά αλληλεγγύης που 31/12/2014 ως έκτακτη εισφορά είχαν ημερομηνία λήξης... Τι μας λένε λοιπόν; Τα χρήματα των άλλων θα δημιουργήσουν πιστοληπτική γραμμή άμυνας...αν ψηφίσουν και το εγκρίνουν τα κοινοβούλια των υπολοίπων χωρών και όχι οι συμφωνίες κορυφής. Αντε το αποδεχόμαστε και αυτό και ότι θα γίνει. Και μας λένε ότι θα χρησιμοποιούνται εφόσον δεν μπορούμε να δανειστούμε ΑΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΑ από τις κακές αγορές επειδή δεν μας ...παίζουν. ...και πως το καθορίζουν το ΑΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΑ; Οτι η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ της χώρας θα προ συμφωνεί θα εφαρμόζει και οι αγορές θα κρίνουν...την τήρηση των συμφωνηθέντων....
  ΟΥΦ ... διώξαμε την Τρόικα και την αντικαταστήσαμε με επιτρόπους...τις αγορές...ΖΗΤΩ ΜΑΣ...
  ΕΛΕΟΣ γιατί το δούλεμα έχει και όρια και η επικοινωνιακή πολιτική έχει τόση σχέση με την πραγματικότητα όσο ο κόσμος στο οποίο ζουν κινούνται και συναναστρέφονται με το Ιλιον, Περιστέρι και Νίκαια που σήμερα ...επέπλεαν.

  • GregA avatar
   GregA @ Ο Ιθαγενής 24/10/2014 23:08:34

   Τα είπες όλα.

  • George N avatar
   George N @ Ο Ιθαγενής 26/10/2014 06:37:49

   Υπάρχει επικοινωνιακή διάσταση αλλά και μια μεγάλη διαφορά. Θα δανειζόμαστε από τις Αγορές κι όχι από την ΕΖ & ΔΝΤ. Θα υπάρχει lender of last resort αλλά μαζί με το δικαίωμα χρήσης έρχονται terms & conditions. Αλλιώς δεν θα μιλάγαμε για δανειστή αλλά για δωρητή. Σαφώς και οι παραδοχές του προγράμματος είναι ωραιοποιημένες αλλά μια ομολογία των κρατών της ΕΖ στους φορολογούμενους τους για το αληθινό κόστος διάσωσης της Ελλάδας το 2011 δεν μπορούσε να γίνει. Αυτό (το κόστος) θα χαθεί μέσα από διαδοχικές συμφωνίες τα επόμενα πολλά χρόνια για την βιωσιμότητα του χρέους, παρατάσεις, αποπληρωμής, μικρότερου επιτοκίου κτλ.

 6. dim avatar
  dim 25/10/2014 18:31:15

  Ας πάρουμε ένα - ένα τα δεδομένα: Κούρεμα, με τη μορφή διαγραφής χρέους δε πρόκειται να γίνει δεκτό από τους Ευρωπαϊους, δε πάει να χτυπιόμαστε όλοι κάτω σα τα χταπόδια και να τους απειλούμε, να τους βρίζουμε, να μπλοφάρουμε να να να να κλπ... Το μόνο που μπορεί να γίνει αποδεκτό, ώστε να μειωθεί το χρέος, είναι να αφαιρεθούν από το δημόσιο χρέος τα 40 δις περίπου που δόθηκαν στις τράπεζες (δε ξέρω αν αυτό είναι απαραίτητα καλό για εμάς αλλά τελοσπάντων το βλέπουμε) Οπότε ποιά είναι η ρεαλιστική λύση διευθέτησης του θέματος της βιωσιμότητας του χρέους? Η επέμβαση πάνω στα επιτόκια, και φυσικά και στη μετάθεση του χρόνου αποπληρωμής του κεφαλαίου, σε μακρινό ορίζοντα. Το κλειδί είναι τα επιτόκια. Τα επιτόκια πρέπει α) να είναι σταθερά (πολύ σημαντικό κέρδος για εμάς γιατί μας προφυλάσσει από μελλοντικές αναταραχές), και β) να είναι τέτοιο το ύψος τους ώστε ο ετήσιος τόκος που θα απορρέει από αυτά, και που θα πρέπει να καλύπτουμε μέσα από το προϋπολογισμός μας να είναι τέτοιος που δε θα στραγγίζεται η αγορά, και δεν θα φρενάρεται η ανάπτυξη. Για παράδειγμα: αν τα επιτόκια πχ είναι 2,5% κατά μέσο όρο, και άρα χρειάζεται πχ 7,5 δις πλεόνασμα ετησίως για να εξυπηρετούμε τα δάνεια μας (τους τόκους τους μόνο δηλαδή), τότε αυτό το 7,5 δις πλεόνασμα μπορει για να το πετυχαίνουμε να πρέπει να βάζουμε πολλούς φόρους και να φρενάρεται έτσι η ανάπτυξη. Αν όμως τα επιτόκια πέσουν πχ στο 1,5% μέσο όρο, τότε θα απαιτείται πλεόνασμα 4,5 δις, και έτσι αυτά τα 3 δις εξοικονόμηση, μπορούν να γίνουν φοροελαφρύνσεις και να δωθεί έτσι ώθηση στην ανάπτυξη. Τώρα για να τελειώνουμε με τους λαϊκιστές που μόνο κακό κάνουν στο τόπο μας, η λύση είναι να συμβεί ένα από τα παρακάτω δύο: σε πρώτη φάση, μόλις επέλθει μια τέτοιου τύπου συμφωνία κυβέρνησης – δανειστών, με σταθερά επιτόκια πολύ χαμηλά, με ρεαλιστικό έτσι επίπεδο ετήσιων τόκων, ώστε να μην φρενάρεται η ανάπτυξη, ζητείται από τους δανειστές για να προχωρήσει η συμφωνία αυτή και η υπογραφή της αξιωματικής αντιπολιτεύσεως της χώρας μας, αφού μια τέτοια συμφωνία απαιτεί τη συνέπεια και τη συνέχεια του κράτους αφού αφορά τις και τις μελλοντικές γενεές. Αν η αξιωματική αντιπολίτευση υπογράψει έχει καλώς, προχωράμε σε κλίμα σταθερότητας και τελειώνει το θέμα της βιωσιμότητας και προχωράμε στην ανάπτυξη, με την αξιωματική αντιπολίτευση να έχει βέβαια θυσιάσει τις όποιες δικές της ελπίδες για κατάκτηση της εξουσίας, προς όφελος όμως της πατρίδας και του λαού (αυτό δηλαδή που κάθε πολιτικό κόμμα οφείλει να κάνει, αλλά που εδώ και 40 χρόνια μόνο η ΝΔ κάνει κατά καιρούς, βάζοντας πάντα πάνω από το προσωπικό της συμφέρον, το συμφέρον του τόπου – ΕΟΚ με εθνάρχη, λιτότητα και αποκρατικοποιήσεις με Μητσοτάκη, συνετό πρόγραμμα περικοπών Καραμανλή απέναντι στα λεφτά υπάρχουν του ΓΑΠ, προσωπική θυσία της βέβαιης αυτοδυναμίας Σαμαρά αν συνέχιζε την άρνηση, αλλά με λίγες μόνο ώρες τότε να απέχει το Ωσαννα από το Σταυρωσον). Ελπίζουμε για μια φορά να το κάνει και ένα κόμμα της αριστεράς αυτό, αν και μάλλον στη σφαίρα της φαντασίας ανήκει μια τέτοια ευχή). Πάμε τώρα στο δεύτερο βήμα, αν δηλαδή η αξιωματική αντιπολίτευση αρνηθεί να υπογράψει (πράγμα και το πιο πιθανό για ένα αριστερό κόμμα που το μόνο για το οποίο νοιάζεται είναι ο εαυτός του και όχι το εθνικό συμφέρον). Τότε η κυβέρνηση οφείλει να κάνει ένα και μόνο ένα πράγμα. Να φέρει τη συμφωνία προς επικύρωση από τη βουλή με 180. Όλοι θα τεθούν προ των ευθυνών τους έτσι. Όποιος δε ψηφίσει από την αντιπολίτευση θα ξέρει ότι απορρίπτει τη διευθέτηση του χρέους, και ότι αφού οι δανειστές προφανώς θα έχουν στείλει τελεσίγραφο takeitorleaveit, η μη ευρεση 180 βουλευτών για υπερψήφιση της συμφωνίας, θα σημαίνει άμεσο κλείσιμο της κάνουλας απο την ΕΚΤ (στα πρότυπα της Κύπρου), bankrun, καταστροφή όλων των θυσιών που έχουμε κάνει όλοι εδώ και 4 χρόνια, πανικός, γενικευμένη καταστροφή και φυσικά προκήρυξη εκλογών, μέσα σε ένα κλίμα που οι υπαίτιοι αυτής της καταστροφής (όσοι δηλαδή δεν ψηφισαν για να μαζευτούν αυτοί οι 180) δεν θα τολμήσουν καν να κατέβουν στις εκλογές, αφού θα έχουν φύγει με ελικόπτερα για να γλυτώσουν από την οργή του λαού, που προτίμησαν να τον καταστρέψουν προκειμένου να κάνουν δήθεν τις απειλές τους στους δανειστές και να ικανοποιήσουν τα καπρίτσια της ΛαφαζανοΚαμμένης παρεϊτσας. Περιτό να σας πω ότι σε μια τέτοια περίπτωση, μετά το ματ του Σαμαρά με τους 180, μιλαμε για αποτέλεσμα εποχών ’74, με τη ΝΔ εύκολα στο 55%, αφού θα έχει αποδειχθεί ότι οι απειλές στους δανειστές δεν πιάνουν, και η μόνη υπεύθυνη και συνετή λύση για τη πατρίδα και τις μελλοντιές γενεές θα είναι αυτή του δύσκολου αλλά σταθερού δρόμου εντός ευρώ και με ισοσκελισμένα τα δημοσιονομικά μας. Βέβαια, θα έχουμε γυρίσει 4 χρόνια πίσω, μετά το bankrun, και τον πανικό, αλλά με τους λαϊκιστές εκτός χώρας πια με τον λαό συνηδειτοποιημένο ότι μόνο με δουλειά, σύνεση και υπευθυνότητα θα ορθοποδήσουμε σύντομα, και σε στέρεες πια βάσεις. Και τώρα που το σκέφτομαι, νομίζω ότι για να έχει ακόμα καλύτερη αποτελεσματικότητα απέναντι στον πάντα ύπουλο και επικίνδυνο λαϊκισμό, η ΕΚΤ θα πρέπει μόλις αρνηθεί την υπογραφή της η αξιωματική αντιπολίτευση, να κλείσει τη κάνουλα, να φανούν για 5 – 10 μέρες οι συνέπειες μιας τέτοιας πράξης, ώστε να τεθεί μετά το θέμα των 180, και εκεί να είναι εύχομαι πιο πιθανό έτσι να βρεθούν οι 180, και να ξεγυμνωθούν οι λαϊκιστές, χωρίς όμως να μπούμε σε περιπέτειες παρατεταμένης καταστροφής, ώστε το κακό να κρατήσει μόνο λίγες μέρες, αλλά να είναι ένα αναγκαίο κακό ώστε να αποκαλυφθεί το τι μπορεί να συμβεί όταν κανείς μαγκιές, απειλείς, εκβιάζεις κλπ, ποιόν? Αυτόν που στην ουσία σε δανείζει, σου εξασφαλίζει ρευστότητα στο τραπεζικό σου σύστημα, και που τον έχεις ανάγκη. Ο λαϊκισμός πρέπει να τελειώσει μια και καλή σε αυτόν τον τόπο, αν θέλουμε επιτέλους να πάμε μπροστά.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.