Μέχρι πότε θα υπάρχει ανοχή στην κοινωνία;
10/09/2014 06:50
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Μέχρι πότε θα υπάρχει ανοχή στην κοινωνία;

Τα εγκληματικά λάθη και οι αδικίες βαραίνουν ακόμη περισσότερο το κλίμα.

Μεγάλη γκρίνια έχει πέσει στην κυβέρνηση και στο εσωτερικό των κοινοβουλευτικών ομάδων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, μετά τις οριστικές αποφάσεις για τις φοροαπαλλαγές.

Η πρώτη ψυχρολουσία ήρθε το βράδυ της Δευτέρας όταν και αποφασίστηκε η μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης κατά 50%, σταδιακά μέσα στο 2015. Όμως, πίσω από τη μείωση αυτή κρυβόταν ουσιαστικά ένας νέος φόρος. Όπως έλεγαν χαρακτηριστικά βουλευτές «η εισφορά αλληλεγγύης ήταν έκτακτη, για λόγους εθνικής σωτηρίας και θα έπρεπε να έχει καταργηθεί στο τέλος του 2014. Κοροϊδεύουμε ή όχι τον κόσμο όταν του λέμε ότι θα μειωθεί ένας φόρος που έπρεπε να μην υπάρχει αλλά παρατείνεται για δύο ακόμη χρόνια;».

Και πράγματι, μάλλον περί κοροϊδίας πρόκειται να προσπαθεί κάποιος να πείσει τον μισθωτό και τον συνταξιούχο που κάθε μήνα δίνει την εισφορά αλληλεγγύης ότι δεν πρόκειται για ακόμη έναν φόρο που θα πληρώσει και το 2015 και το 2016. Αλλά και να έχουμε καλό ερώτημα: Η έκτακτη εισφορά υποτίθεται ότι θα αποτελούσε έναν «κουμπαρά» για να γίνουν επενδύσεις και να μειωθεί η ανεργία. Που έχουν πάει όλα αυτά τα λεφτά ενώ η ανεργία έχει ξεπεράσει το 27%;

Ο προβληματισμός για τις... μη φοροελαφρύνσεις εντάθηκε με τις ανακοινώσεις για τον ΕΝΦΙΑ. Μείωση 20% για τα άδεια διαμερίσματα, ψίχουλα δηλαδή για ανθρώπους που έχουν μια περιουσία η οποία και δεν αξίζει όσο λέει η εφορία (ψεύτικες αντικειμενικές αξίες) αλλά και δεν αποφέρει έσοδα από ενοίκια. Κι όμως, αυτοί οι ιδιοκτήτες θα πληρώσουν το 80% του φόρου που θα πληρώσει και κάποιος που έχει ίδιο ακίνητο αλλά ούτε κλειστό είναι ούτε ξενοίκιαστο. Δεν μπορεί να πει κανείς, από φορολογική δικαιοσύνη άλλο τίποτε.

Και το αποκορύφωμα ήρθε από αλλού: Για να πάρουν κάποιοι τις εκπτώσεις στο φόρο θα πρέπει να έχουν και ορισμένες προϋποθέσεις. Ακόμη κι αν κάποιος έχει 9.000 εισόδημα αν η περιουσία του ξεπερνά τις 85.000 ευρώ ή 150.000 ευρώ για ζευγάρι με παιδί και 200.000 ευρώ με δύο παιδιά, χάνει τις φοροελαφρύνσεις.

Αν δηλαδή έχει την ατυχία να σου έχουν κόψει το μισθό ή να είσαι άνεργος κι έχεις ένα σπίτι 90.000 ευρώ χάθηκες. Και πώς να μην έχεις τέτοιο σπίτι όταν η αξία υπολογίζεται με βάση τις αντικειμενικές του 2007 όταν γεννάγανε και τα κοκόρια;

Από την πλευρά του Μεγάρου Μαξίμου διαμηνύεται ότι δεν μπορούσαν να κάνουν τίποτε άλλο, ότι εξαντλήθηκαν τα περιθώρια φοροελαφρύνσεων. Και θα μπορούσε να πει κανείς ότι έχουν δίκιο αφού οι αθρόες παροχές θα προκαλούσαν σοβαρά δημοσιονομικά προβλήματα.

Ωστόσο, πρόκειται για μια σειρά από εγκληματικά λάθη και αδικίες που βαραίνουν ακόμη περισσότερο το κλίμα. Από τους ένστολους που θα πάρουν τα αναδρομικά τους σε... δεκαετίες μέχρι το... κεραμίδι του κάθε Έλληνα που καλείται και πάλι να βγάλει τα σπασμένα της αδυναμίας του κράτους να πιάσει τη φοροδιαφυγή.

Έτσι όμως θα πάει η κατάσταση; Θα πληρώνουν πάντα οι ίδιοι; Και μέχρι πότε πιστεύουν στην κυβέρνηση ότι θα υπάρχει ανοχή στην κοινωνία; Όταν οι Συριζαίοι και λοιποί «κοινωνιστές» έρχονται με γεμάτο το καλάθι είναι σίγουρο ότι ο κόσμος θα πάψει να στηρίζει την κυβέρνηση και θα επιλέξει την ευκολία και το ψέμα.

Η ουσία είναι όμως ότι άλλο οι παροχές χωρίς αντίκρισμα κι άλλο η ελάφρυνση των αδικιών και η αποκατάσταση όσων επλήγησαν από την κρίση. Κάποιοι έχουν μπερδέψει τα πράγματα.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. George N avatar
  George N 10/09/2014 07:55:27

  Η αντιπαράθεση της ΝΔ δεν είναι με τους "Λεφτά υπάρχουν" άλλωστε αυτοί δεν έχουν ρεύμα μέσα στην κοινωνία, αλλά με αυτούς που την στήριξαν. Το κυριότερο η αντιπαράθεση είναι με τις αξίες αυτών που την στήριξαν. Η ΝΔ μοιάζει να πιστεύει ότι μπορεί να αντλήσει ψήφους από όσους ψηφίζουν Συριζα και που παλιότερα ψήφιζαν ΠΑΣΟΚ, ενώ απλά χάνει τους δικούς της. Λίγοι μπορούν να παρακολουθήσουν ένα κόμμα που ξεκίνησε κεντροδεξιό, νόμιζε ότι βρήκε την λύση στο κέντρο και τώρα ανταγωνίζεται ένα αριστερό κόμμα σε κρατισμό. Ο φόβος της για την ενδεχόμενη απώλεια ψήφων των συνταξιούχων την οδήγησε να ανέβει στο λάθος τρένο και να ελπίζει ότι πάει στο σωστό προορισμό. Και επειδή η ελπίδα πεθαίνει τελευταία μάλλον πρώτα θα ηττηθεί εκλογικά.

 2. ψυχραιμια avatar
  ψυχραιμια 10/09/2014 08:24:22

  Στο ίδιο άρθρο ζητάτε και να δοθούν ακαριαία τα λεφτά στους ένστολους αλλά και να δοθούν και άλλες μειώσεις από τον ΕΝΦΙΑ.Δηλαδή ζητάτε απλά διεύρυνση των ελλειμμάτων.Και τα δύο είναι "αδικίες".Αδικίες υπέρ ποιών; Υπέρ των "τοκογλύφων" που αρνούνται να δίνουν λεφτά χωρίς καταπολέμηση των ελλειμμάτων. Αλλά και αυτοί ξέρουν με τι έχουν να κάνουν.Αυτοί θα αναλάβουν και τον σύριζα οπότε μη χολοσκάτε.

  • Σπαθάριος avatar
   Σπαθάριος @ ψυχραιμια 10/09/2014 09:02:25

   Αγαπητέ μου κάτι ψύχραιμες ιδεοληψίες λογιστικής αντιμετώπισης των πάντων που ξεπερνούν το μέτρο και την λογική θα φέρουν τον ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση. Και ναι κάποιοι χολοσκάμε γι αυτό. Γιατί πέρα από το πόσο θα τον “βάλουν” στο “σωστό” δρόμο οι δανειστές περί τα οικονομικά, υπάρχουν και οι αντιλήψεις τους για το έθνος, την θρησκεία, την άμυνα που αποτελούν κίνδυνο για την ύπαρξη της πατρίδας μας. Και ναι κάποιοι χολοσκάμε και γι αυτό και μάλιστα το θεωρούμε σοβαρότερο από τα οικονομικά.

   • ψυχραιμια avatar
    ψυχραιμια @ Σπαθάριος 11/09/2014 11:03:33

    Kακώς χολοσκάτε και αυτό είναι το πιο αστείο πράγμα στην Ελλάδα της μεταπολίτευσης. Μια μειοψηφία - η δεξιά μειοψηφία - χολοσκάει και αγωνιά για κάτι που δεν είναι πια δικό της,το ελληνικό κράτος. Πασόκοι και τέως πασόκοι και αριστεροί είναι το 60% του λαού.Όπως και να το πας αργά ή γρήγορα αυτοί θα ελέγχουν το κράτος.Και δεν δίνουν δεκάρα για αυτά που χολοσκάς εσύ και το έχουν αποδείξει επανειλημμένα στις εκλογές.Ο ΓΑΠ δεν είχε κρύψει τίποτα από τα "εθνομηδενιστικά" για τα οποία χολοσκάς και πήρε 44% γιατί είπε λεφτά υπάρχουν.Κατέρρευσε όταν αποδείχθηκε ότι δεν υπήρχαν.Εάν υπήρχαν θα κυβερνούσε ακόμη. Από αυτό το συγκεκριμένο παράδειγμα είναι καιρός να καταλάβεις ότι οι απόψεις σου είναι μειοψηφικές. Μια μειοψηφία ποτέ δεν μπορεί να σταματήσει την εξέλιξη των πραγμάτων.Χολοσκάς για κάτι που δεν υπάρχει και έπαψε να υπάρχει από το 1981.

  • Φίλτατος Αγαπητός avatar
   Φίλτατος Αγαπητός @ ψυχραιμια 10/09/2014 11:23:14

   Δεν θα μπορούσα να το θέσω καλύτερα. Η κοινωνία καλά θα κάνει να αναλάβει τις ευθύνες της και τα περι «αντοχών» να τα αφήσει. Τα δικά της σπασμένα τρέχει να διορθώσει η σημερινή κυβέρνηση, με όσα λάθη και παραλήψεις συνεπάγεται ένας τέτοιος αγώνας δρόμου σε τόσο υψηλή ένταση. Εκτός αν κάποιοι νομίζουν οτι κοντά μισό τρισεκατομμύριο ευρώ το έφαγαν οι διαπλεκόμενες ελίτ μόνες τους ενώ ο «αγαθός λαός» ούτε φοντανάκι.. Επίσης για να ‘χουμε καλό ερώτημα η κοινωνία δεν ήταν αυτή που ψήφιζε Αντρέα, Σημίτη και Τζέφρυ; Η κοινωνία δεν ήταν αυτή που αγκάλιασε και κατάπιε αμάσητο έναν παλαβό αριστερισμό και μια αντεθνική ελευθεριότητα τα τελευταία τριάντα χρόνια, στον βωμό του άκοπου δανεικού χρήματος; Θα βγεί και από πάνω; Πάει πολύ να ζητάει τα ρέστα από εκείνους που τρέχουν να μαζέψουν τα ασυμμάζευτα και να καθαρίσουν τον κόπρο του Αυγείου. Στο κάτω-κάτω αν η κοινωνία δεν αντέξει, τόσο το χειρότερο για την ίδια. Όλες οι θυσίες όχι απλά θα πάνε χαμένες και θα χυθεί η καρδάρα με το πλεόνασμα, αλλά στις μεθεπόμενες εκλογές θα ξεκινήσουμε κάτω από τον πάτο, σε ένα οικονομικο-κοινωνικό τοπίο ρημαγμένο και μια γεωπολιτική συγκυρία έτοιμη να μας πατήσει στο λαιμό.

   • ΙΚΟ2014 avatar
    ΙΚΟ2014 @ Φίλτατος Αγαπητός 10/09/2014 11:28:13

    Ρε Θόδωρε (Πάγκαλε) εσύ είσαι;

    • ΑΧΙΛΛΕΥΣ avatar
     ΑΧΙΛΛΕΥΣ @ ΙΚΟ2014 10/09/2014 15:40:48

     .Μ' αρέσει που "κουνάει το δάχτυλο" στην Ελληνική κοινωνία επειδή λέει έφαγε κι αυτή η ψωροκώσταινα, αν και μονίμως η φτωχότερη στους 17, το φοντανάκι απο τά δάνεια του Ακη απο την Bundesbank για τα 10 υποβρύχια που ήταν 1 και να γέρνει...Και πρέπει μάλλον να δώσει και φιλοδώρημα στη σημερινή κυβέρνηση γιατί μπορεί οι αξιωματούχοι της να παίρνουν 10-25 μισθούς μιας μέσης Ελληνικής οικογένειας και να είναι Ταμήλοι, αλλά αφού τόσα έτρωγαν και οι Πασόκοι επι Αντρέα και λίγα τους φαίνονται. Ας είναι καλά οι δύο Ιταλοί Δήμαρχοι που μας χαρίζουν το μισθό τους απο συμπάθεια στην χρεωκοπημένη Ελλάδα...Του φαίνεται πολύ να έφαγε η "Ελίτ" 500 δίς. Δεν κατάλαβε οτι η ελίτ μας νοικιάζει το κόττερο που αγόρασε 10 δις στον Μπιλ Γκέιτς για διακοπές γιατί αυτός θεωρεί πρόκληση νά'χει τέτοιο κόττερο αν και δεν προέρχεται απο Ψωροκώσταινα...Σε λίγο θα μας πεί οτι οι υπουργάρες μας σιχάθηκαν να μαζεύουν την κόπρο του Αυγείου και θα παραιτηθούν και απο τη σύνταξή τους σε ένδειξη διαμαρτυρίας προς την αχάριστη και βρώμικη Ελληνική κοινωνία. Δεν νομίζω νά 'ναι ο Πάγκαλος φίλε ΙΚΟ2014. Ο γιός του ίσως, αν έχει...

   • Αντιγόνη avatar
    Αντιγόνη @ Φίλτατος Αγαπητός 10/09/2014 14:16:52

    Αφήστε τις χιλιοειπωμένες κολοκυθολογίες. Κανένας δεν αισθάνεται ενοχή τώρα πια. Ο Ελληνικός λαός πλήρωσε πανάκριβα τα λάθη του και τώρα πλησιάζει η ώρα να πληρώσουν και οι καλοταϊσμένοι χειροκροτητές, οι άμεμπτοι κριτές και οι δικαιόροι των ''δανειστών'', οι γελοίοι υποκριτές που βάζουν τις χοντρές κοιλιές τους ασπίδα, απέναντι σε κάθε λογική. Ετοιμαστείτε! Όοοολοι εσείς οι ξένοιαστοι φοροφυγάδες, οι ευχαριστημένοι τα μάλα μες στην κρίση ταξιδευτές των τριήμερων αργιών, εσείς που κατακλύζετε τα Top Hotels των high προορισμών, τι νομίζετε; Θα κρατηθείτε για πολύ στο απυρόβλητο; Δεν το νομίζω. Δεν καλύπτονται έτσι τα έρμα τα ελλείμματα! Θα συνεισφέρετε αναγκαστικά το μαύρο χρήμα σας, στον κρατικό κορβανά. Τότε σας θέλω να ...επιχαίρετε. Όχι τζάμπα μαγκιά όπως τώρα, γιορτή με την καταστροφή των άλλων.

    • ψυχραιμια avatar
     ψυχραιμια @ Αντιγόνη 11/09/2014 11:06:05

     Τα ίδια έλεγε και ο tiramola το 2009.Mετά εξαφανίσθηκε. Αλλά εάν είναι τόσο εύκολο να βρει κάποιος λεφτά από τη φοροδιαφυγή γιατί τότε ζητάει και να του χαρίσουν χρέη;

   • George N avatar
    George N @ Φίλτατος Αγαπητός 11/09/2014 06:52:21

    Προφανώς έχει δίκιο ο Ψυχραιμία στο ότι αύξηση δαπανών και μείωση φόρων ούτε ο Harry Potter δεν μπορεί να το κάνει και εσείς στο ότι το μισό τρις πήγε κατεξοχήν σε παροχές (Για το κομμάτι που δεν πήγε όμως μόνο ο Ακης θα την πληρώσει?) Η κοινωνία έκανε στο παρελθόν λάθος επιλογές και αυτές δεν περιορίζονται μόνο στις κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ. Τώρα την κυβέρνηση που "τρέχει" και "μαζεύει τα ασυμμάζευτα" δεν ξέρω που την είδατε αλλά το Self-congratulating δεν είναι ασφαλές κριτήριο. Σε μια διαφαινόμενη ήττα δεν ψάχνεις να ρίξεις το φταίξιμο αλλού αλλά να διορθώσεις τα δικά σου λάθη ώστε να την αποφύγεις. Αλλιώς απλά κάνει κανείς ακριβώς αυτό για το οποίο κατηγορεί τους άλλους. Δεν έχει νόημα.

 3. Crevettes à la provençale avatar
  Crevettes à la provençale 10/09/2014 08:32:00

  Και λίγα -ορθά, πάντως- λέτε.

  • Crevettes à la provençale avatar
   Crevettes à la provençale @ Crevettes à la provençale 10/09/2014 13:26:57

   Κάντε ένα ρεπορτάζ για το τι επιφέρουν οι αλλαγές που πάνε να περάσουν στον ΕΝΦΙΑ. Θα εκπλαγείτε όπως η Άννα Καραμανλή, που έστειλε τα "χαιρετίσματά" της στον Χαρδούβελη. Μιλάμε για τρελή εξέλιξη!!!

 4. Σιορ Ροδίνης avatar
  Σιορ Ροδίνης 10/09/2014 08:37:34

  Ο άνθρωπος κανει τα αδύνατα δυνατά για να φύγει....από την εξουσία εννοώ...

 5. ΙΚΟ2014 avatar
  ΙΚΟ2014 10/09/2014 09:27:06

  Φίλτατε Αγαπητέ, ασχοληθείτε με κάτι άλλο, γιατί για ινστρούχτορας είστε ακατάλληλος. Ενώ πραγματεύεστε σοβαρότατα θέματα, δεν μπορεί παρά να έχετε διαπιστώσει ότι ...σκάμε στα γέλια.

 6. Σκεπτόμενος Πολίτης avatar
  Σκεπτόμενος Πολίτης 10/09/2014 15:35:24

  , για τα μυαλά που μας κυβερνούν!!!Βούλτεψη: Χαμένα τα χρήματα που επένδυσαν οι Έλληνες σε ακίνητα
  http://www.protothema.gr/politics/article/408882/voultepsi-hamena-ta-hrimata-pou-ependusan-oi-ellines-se-akinita/

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.