#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
22/01/2014 18:01
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Μέχρι να ριζώσει η «Ελιά» θα διαλυθεί η Κεντροαριστερά!Η «Ελιά» της Κεντροαριστεράς, να μας το θυμηθείτε. Προτού γίνει πραγματικότητα θα έχει διαλύσει την... Κεντροαριστερά και άντε μετά να τους μαζεύεις όλους αυτούς. Η εκδήλωση που έγινε στο Περιστέρι από την κίνηση των «58», των γνωστών εκσυγχρονιστών δηλαδή που σπονσονάρονται από το σύστημα Σημίτη, προκάλεσε χάος τόσο στο ΠΑΣΟΚ όσο και στη ΔΗΜΑΡ.

Στο... από-κομμα του Βενιζέλου δημιουργήθηκε μεγάλη ταραχή καθώς πολλοί εξέλαβαν την ομιλία του Ι. Βούλγαρη στην εκδήλωση ως προαναγγελία δημιουργίας νέου κόμματος. Προφανώς με διάλυση του ήδη διαλυμένου ΠΑΣΟΚ. Ο κ. Βούλγαρης μίλησε για νέο ξεκίνημα και τόνισε ότι η κίνηση των «58» πρέπει να απευθυνθεί σε όλους. Από τον απογοητευμένο Πασόκο και τον ψηφοφόρο της ΔΗΜΑΡ μέχρι τους Οικολόγους. Μια σαφής δηλαδή διακήρυξη δημιουργίας ενός νέου φορέα που θα χωρά τους πάντες και τα πάντα. Συγκεκριμένα, και για να καταλάβετε που το πάνε οι «58» ο κ. Βούλγαρης είπε: Η κίνηση πρέπει «να απευθυνθεί σε νέες ηλικιακά και πολιτικά δυνάμεις, να πρωτοστατήσει στην υπέρβαση της κρίσης και στην εθνική ανασυγκρότηση. Το ευρωψηφοδέλτιο πρέπει να εκφράζει αυτή την πρόθεση και ως προς τα πρόσωπα και ως προς τις διαδικασίες».

Επιπλέον, περιέγραψε ποια παράταξη οραματίζονται οι «58»: «Μια παράταξη πολιτών, όχι κομματικών μηχανισμών. Συνεχίζουμε να απευθυνόμαστε σε όλα τα κόμματα, τις κινήσεις, τα πρόσωπα του ευρύτερου κεντροαριστερού δημοκρατικού χώρου. Και κεντρικά και σε τοπικό επίπεδο. Τους λέμε ότι αυτά που μας ενώσανε, αυτά που ενώνουν την παράταξη στις σημερινές δοκιμασίες της κρίσης, είναι πολύ περισσότερα από αυτά που τη χωρίζουν.

Τους καλούμε σε ένα Νέο Ξεκίνημα. Ο απλός  κόσμος της παράταξης δεν θέλει ούτε συγκόλληση μηχανισμών, ούτε προσωπικές στρατηγικές, ούτε μοιρολατρική υποχώρηση μπροστά στις δυσκολίες, ούτε αδιαφανείς συνεννοήσεις.

Σεβόμαστε την ιστορία των κομμάτων και των προσώπων στα  οποία απευθυνόμαστε. Σεβόμαστε τις ευαισθησίες, τους κομματικούς πατριωτισμούς, την αφοσίωση που αισθάνονται τα απλά μέλη προς τα κόμματά τους. Ούτε ζητήσαμε, ούτε ζητάμε την κατάργηση οποιουδήποτε κόμματος ως προϋπόθεση. Οι διαδικασίες συγκρότησης θα είναι συναινετικές.

Παράταξη των πολιτών. Παράταξη του απλού ψηφοφόρου ή του μέλους του ΠαΣοΚ που αισθάνεται σήμερα αδικημένος γιατί ενώ ο ίδιος στρατεύτηκε στην υπόθεση των "μη προνομιούχων" και του εκδημοκρατισμού, βλέπει το κόμμα του να λοιδορείται και τη στράτευσή του να δυσφημείται. Σαν να σηκώνει τις αμαρτίες όλης της μεταπολίτευσης χωρίς την αναγνώριση για τις επιτυχίες.

Παράταξη του απλού ψηφοφόρου ή του μέλους της ΔΗΜΑΡ που στρατεύτηκε σε μια πολύτιμη παράδοση της ευρωκομμουνιστικής και ανανεωτικής Αριστεράς, μιας παράδοσης που θέλησε να ενώσει τον σοσιαλισμό και την κοινωνική δικαιοσύνη με τη δημοκρατία και την ελευθερία, και βλέπει σήμερα τον χώρο του να περιθωριοποιείται.

Παράταξη του ψηφοφόρου ή του μέλους των Οικολόγων που αρνείται να ακολουθήσει το κόμμα του στην αντιευρωπαϊκό, αριστερίστικο δρόμο που τελευταία πήρε.

Παράταξη των ανένταχτων προοδευτικών πολιτών, που πέρασαν ή δεν πέρασαν από τα κόμματα του χώρου, και σήμερα αισθάνονται ότι η Ελλάδα κινδυνεύει, και πρέπει να δηλώσουν "παρών".

Θα έπρεπε να είναι παράταξη των νέων ανθρώπων. Ξέρουμε όμως ότι οι νέοι και οι νέες δεν έλκονται από την κομματική οργάνωση και ότι ο κεντροαριστερός χώρος πρέπει να προσπαθήσει πολύ για να επανακτήσει την υποστήριξή τους. Θέλει χρόνο. Αυτό όμως που μπορεί να κάνουμε αμέσως είναι να σκίσουμε τις "επετηρίδες" των κομμάτων που θα συγκλίνουν στην παράταξη. Οι νέοι άνθρωποι που θα θελήσουν να μπουν στον δημόσιο βίο, να βρουν ανοιχτές τις πόρτες της παράταξης».

Όπως ήταν αναμενόμενο το ΠΑΣΟΚ, που θεωρητικά στηρίζει τις κεντροαριστερές κινήσεις, εξεμένη και σε ανακοίνωσή του αναφέρει μεταξύ άλλων: «Το ΠΑΣΟΚ σέβεται όλα τα πρόσωπα, όλες τις  κινήσεις και τις δημιουργικές πρωτοβουλίες. Αξιώνει βεβαίως τον ίδιο σεβασμό όχι μόνο στην ιστορική του διαδρομή, αλλά και  στον σημερινό του ρόλο για τη σταθερότητα της χώρας και την πορεία εξόδου από τη κρίση».

Πόλεμο μέσα στη ΔΗΜΑΡ προκάλεσε, όμως και η παρουσία στελεχών του στην εκδήλωση, όπως ο πρώην γραμματέας του κόμματος, Σπύρος Λυκούδης, ο πρώην εκπρόσωπος τύπου Ανδρέας Παπαδόπουλος και ο βουλευτής Γρηγόρης Ψαριανός. Κάποιοι μάλιστα μίλησαν ακόμη και για αποπομπή των τριών καθώς κεντρική επιλογή του κόμματος (όπως αυτή βγήκε από το Συνέδριο) ήταν η αυτόνομη πορεία. Στη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής φαίνεται να υπήρξε κλίμα αντιπαράθεσης καθώς την ώρα που αποκλείει σύμπλευση με τους «58», ο Φ. Κουβέλης συζητά συμπόρευση με τη Συμφωνία για Νέα Ελλάδα του Λοβέρδου.

Και κάπως έτσι θα πορεύεται η Κεντροαριστερά. Οι «58» που ακόμη δεν ξέρουν πώς να αποτινάξουν από πάνω τους όλο το πασοκαριό και οι υπόλοιποι που ονειρεύονται μια μεγάλη παράταξη που θα αναλάβει την εξουσία, οι ίδιοι που έχουν ευθύνες για την καταστροφή της χώρας.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. IOANNIS avatar
  IOANNIS 22/01/2014 21:08:46

  Στάχτη και μπούρμπερη να γίνει

 2. Uncle Stgm avatar
  Uncle Stgm 22/01/2014 21:24:15

  Ξέρετε ήδη τι τους συμβουλευσε ο Ξέρετε-Ποιός. Ο Χάννες Σβόμποντα:
  - "Χρειάζονται νέα ηγετικά πρόσωπα. Ξεφορτωθειτε τους παλιούς".
  Ο κ. Βαγγέλης ακούει; Ο κ. Κώστας;
  Οι συνεταίροι του κ. Βαγγέλη ακούνε;

 3. krait avatar
  krait 22/01/2014 22:05:09

  την ευχη μου να εχουν τα παλικαρια..... και να ξαναματαδω και τον Γ.Α.Π αρχηγο και τι στον κοσμο!!!!!! απο οταν φυτεψε εκεινο το ριμαδι το δεντρο στην πλατεια παει η τουρκια καθε μερα και βουλιζει περισσοτερο.Λειψανο θα γινει ο κατσικοποδαρος , αγγελος με φτερα μπροστα του.....

 4. δημης avatar
  δημης 22/01/2014 22:31:37

  ΓΙΑ ΝΑ ΡΙΖΏΣΕΙ Η ελιά ... ΣΊΓΟΥΡΑ ΘΕΛΕΙ ΚΑΛΗ ΚΟΠΡΙΑ...

  • IOANNIS avatar
   IOANNIS @ δημης 23/01/2014 20:39:43

   Mηπως εννοείς τον Μπίστη?

 5. Uncle Stgm avatar
  Uncle Stgm 22/01/2014 23:30:47

  Στάχτη ο συνεταίρος, στάχτη και η εταιρεία.
  Στάχτη η εταιρεία, μπούρμπερη και η εξουσία.
  Ιωάννη, σκέψου στρατηγικά...

 6. dim avatar
  dim 23/01/2014 00:15:34

  Πάντως αν τελικά ριζώσει η κεντροαριστερά, ο Σύριζα δε θα δει εξουσία ούτε με κυάλια, και άρα η πατρίδα μας θα σωθεί. Κάθε εκλογική αναμέτρηση είναι απλά μαθηματικά. Οι σχηματισμοί από το κέντρο και δεξιά παίρνουν πάντα από 40% έως 48% (ανάλογα το momentum) και οι σχηματισμοί από το κέντρο και αριστερα το υπόλοιπο (από 60% έως 52%). Αν θεωρήσουμε ότι το momentum τα τελευταία χρόνια έδειξε για άλλη μια φορά ταβάνι για τα δεξιά του κέντρου κόμματα (Ιούνιος 2012 = 48%), ας κάνουμε μια υπόθεση εργασίας ότι οι επόμενες εκλογές θα παιχθούν στο 46% (δεξια) - 54% (αριστερά)..

  Για να κάνουμε τα μαθηματικά τώρα...
  KKE: κάτω από 6% δεν πέφτει με τίποτα
  Ανταρσίες και Σχέδια Β’ και λοιποί ακροαριστεροί: κάτω από 2% με τίποτα
  Διάφοροι ΜΛ και ΌΧΙ και λοιπές αριστερές δυνάμεις: 1%
  Βάλε και Οικολόγους στο 1,5% με 2%, τι μένει? Ένα 42% να το μοιραστεί η «Ελιά» με τον Σύριζα... Η «Ελια» είχε ήδη το 2012 ένα 19% (αθροισμα ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ μόνο βάζω)... Αν τώρα πάρει έστω και ένα 12%-14%, μένει ένα 29% για το Σύριζα. Με 29% δύσκολο να είναι καν πρώτο κόμμα, αλλά και να είναι, πρόφανώς θα κυβερνήσει με την «Ελιά» που δε συζητάει με τίποτα έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, άρα η ατζέντα θα είναι τελικά φιλοευρωπαϊκή, και απλά θα κάνει τη κωλοτούμπα ο Τσίπρας... Αν η «Ελιά» (ή τελοσπάντων το άθροισμα ΠΑΣΟΚ –ΔΗΜΑΡ) πέσει κάτω από 7%, τότε ναι, ο Τσίπρας μπορεί να βγεί και αυτοδύναμος, ή έστω να συμμαχήσει με το 3% του Καμμένου, για να μας βγάλει από το ευρώ, και να ικανοποιήσει το λόμπυ της δραχμής που τους σπονσοράρει... Επομένως, μην είμαστε και εντελώς αρνητικοί για το εγχείρημα των 58... Μακάρι να πετύχουν, και να κόψουν ψήφους από τον Δραχμαζάνη και τη παρέα του...

  Βέβαια όλα αυτά δεν θα είχαν σημασία αν οι δεξιά του κέντρου ψηφοφόροι δείχνανε την δέουσα σοβαρότητα. Αλλά δυστυχώς ο κάθε χώρος έχει και τους ψηφοφόρους του που παρασύρονται από τον λαϊκισμό και τα άκρα... Απλά στους αριστερούς αυτό το ποσοστό είναι πάντα πιο ψηλό (εξού και τα ποσοστά του Ανδρέα του «Τσοβόλα δώστα όλα», του ΓΑΠ του «λεφτά υπάρχουν», και του Νέου Ανδρέα του «θα σκίσω τα μνημόνια»)... Ενώ στους δεξιούς ευτυχώς η πλειοψηφία πορεύεται με τη λογική και το πραγματικό εθνικό συμφέρον (και όχι τις μαξιμαλιστικές κορώνες φασιστών, και τους λαϊκισμούς ψεκασμένων...). Αλλά για να μείνει η χώρα όρθια θα πρέπει να ξεπεράσει ΝΔ το 30% (εκεί περίπου θα παιχθεί η πρώτη θέση), και για να γίνει αυτό θα πρέπει όλοι οι άλλοι δεξιά του κέντρου σχηματισμοί να πάρουν κάτω από 16%...

  • ορεσέιβιος avatar
   ορεσέιβιος @ dim 23/01/2014 08:41:16

   Μην χαλάς το όνειρο βρε Ντίμ...

   Το ότι θα δημιουργηθεί ένα νέο κόμμα στην κεντροαριστερά είναι δεδομένο. Απλά αργούν να το συνειδητοποιήσουν οι "ασώματες κεφαλές" που βαυκαλίζονται ηγεσίες.
   Και υπάρχουν πολλές από αυτές στον χώρο αυτό. Όμως ο χρόνος είναι πιεστικός και τα περιθώρεια στενεύουν, πρέπει να δοκιμαστεί στις ευρωεκλογές, να ρονταριστεί κανά χρόνο και να είναι έτοιμο στις κανονικές εκλογές.

   Από δεξιά μεριά δεν χρειάζεται ηγεσία, ο σαμαράς άνετα μπορεί να οργανώσει το αντίστοιχο κόμμα που θα πρέπει οργανωθεί...
   Το κκε βαστάει γερά το ποσοστό του ευρωσκεπτισμού από αριστερά αλλά με σοβαρότητα τουλάχιστον, και σαφήνεια που αποτρέπει κάθε ατύχημα.
   Από δεξιά δεν υπάρχουν αντίστοιχες λύσεις..Τωρα αν ο φράγκος καταφέρει να μαζέψει κάπως και να σουλουπώσει έναν συρφετό ατάκτων και ασύντακτων σε ένα πειθαρχημένο και σοβαρό στράτευμα που να αποτελεί ανάχωμα στην βλακεία αλλά να κινείται στον δεξιό ευροσκεπτισμό θα είναι ευτύχημα για την χώρα.
   Γιατί οι ψεκαμμένοι και τα χρυσόαυαγα δεν είναι για λύσεις και συζητήσεις, εκπροσωπούν τον πανικό και την ασυναρτησία της διάλυσης. Ομως εν όψει της αναδιοργάνωσης των μετώπων απαιτείται άλλου είδους πολιτική ,λόγος και κατεύθυνση των ατάκτων.
   Ο ποιητής βύρων τρέχει να προλάβει αλλά δεν...

 7. dim avatar
  dim 23/01/2014 00:25:40

  Πάντως αν τελικά ριζώσει η κεντροαριστερά, ο Σύριζα δε θα δει εξουσία ούτε με κυάλια, και άρα η πατρίδα μας θα σωθεί. Κάθε εκλογική αναμέτρηση είναι απλά μαθηματικά. Οι σχηματισμοί από το κέντρο και δεξιά παίρνουν πάντα από 40% έως 48% (ανάλογα το momentum) και οι σχηματισμοί από το κέντρο και αριστερα το υπόλοιπο (από 60% έως 52%). Αν θεωρήσουμε ότι το momentum τα τελευταία χρόνια έδειξε για άλλη μια φορά ταβάνι για τα δεξιά του κέντρου κόμματα (Ιούνιος 2012 = 48%), ας κάνουμε μια υπόθεση εργασίας ότι οι επόμενες εκλογές θα παιχθούν στο 46% - 54%..

  Για να κάνουμε τα μαθηματικά τώρα...

 8. θηραία avatar
  θηραία 23/01/2014 00:36:04

  ...το μόνο που δεν της λείπει!

 9. Giatros avatar
  Giatros 23/01/2014 07:41:46

  Ο ψωριάρης ο Λύκος κι αν αλλάξει ...προβιά, πάντοτε λύκος θα παραμένει.

 10. Kράντωρ avatar
  Kράντωρ 23/01/2014 11:04:39

  Ουδείς ασχολείται με την «ανθρωπογεωγραφία» των 58. Απλές παρατηρήσεις οδηγούν σε χρήσιμα συμπεράσματα.
  Γ.Βούλγαρης:γραμματεύς της νεολαίας του ΚΚΕεσωτ. την εποχή της επταετίας.
  Γ.Καλογήρου επίσης ρηγάς. Προσεχώρησε στο εκσυχρονιστικό παπανδρεϊσμό του Σιμήτη και κατέλαβε τη θέση του Γενικού Γραμματέως Βιομηχανίας, 200ο-2
  ακολούθως ειδικός γραμματεύς για την κοινωνία της πληροφορίας μέχρι 2004.
  Μουζέλης Νίκος συνταξιούχος μαρξιστής καθηγητής του LSE, τακτικός αρθρογράφος εντύπων του ΔΟΛ και δεύτερος σύζυγος της ... Θαλειας Δραγώνα.
  Χριστοδουλάκης Νίκος πρώην (;) κομμουνιστής δράσας ως ο ηλεκτρολόγος του ραδιοσταθμού της Δαμανάκη και Παπαχρήστου στις ταραχές του Πολυτεχνείου.
  Μήτρου Λίλιαν αναπλ.καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Αιγαίου με διδακτορικό αποκτηθέν υπό την επίβλεψιν του Σπύρου Σιμήτη στην Φραγκφούρτη.

  • ορεσέιβιος avatar
   ορεσέιβιος @ Kράντωρ 23/01/2014 13:47:41

   Τα οποία συμπεράσματα είναι?

  • Uncle Stgm avatar
   Uncle Stgm @ Kράντωρ 23/01/2014 15:57:25

   Ο καθηγητής Ν. Μουζέλης ουδεπόπωτε υπήρξε μαρξιστής.
   Ο κ. Ν. Χριστοδουλάκης, ουδεπόπωτε διετέλεσε μέλος κομμουνιστικού, ευρωκομμουνιστικού ή άλλου μαρξιστικών εμπνεύσεων κόμματος ή σχήματος. Άν δεν απατώμαι, το πρώτο κόμμα στο οποίο εντάχθηκε (μεγάλος την ηλικία) ήταν το ΠΑΣΟΚ.

   Στην εποχή της δικτατορίας, γραμματέας του ΡΦ ήταν ο Κώστας Κωσταράκος. Ο κ. Γιάννης Βούλγαρης τον διαδέχθηκε αργότερα. Για επαλήθευση ρωτήστε τον κ. Χ. Λαζαρίδη, που ανήκε την ίδια εποχή στην ηγετική ομάδα του ΡΦ. Τα ξέρει πολύ καλύτερα, με ακριβείς ημερομηνίες.

 11. Μωρίας εγκώμιον avatar
  Μωρίας εγκώμιον 23/01/2014 16:36:04

  Πόσο μαζοχιστής πρέπει να είναι κάποιος για να τους αντέξει και όταν μάλιστα σπονσονάρονται και από τον εκσυγχρονιστή Σημίτη!
  Τελικά ο Σημίτης είχε δεν είχε μας τον φόρτωσε τον εκσυγχρονισμό του, Χρηματιστήριο, εξοπλιστικά, siemens, υποβρύχια και πάει λέγοντας. Βέβαια το καλύτερο δώρο, το ένα και μοναδικό ήταν που έδωσε το δαχτυλίδι της διαδοχής στον Γιώργο.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.