#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
03/02/2012 10:00
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Μέτωπο ΓΣΕΕ και ...εργοδοτών απέναντι στην Τροϊκα!(Ανανεωμένο) Να διατηρηθούν τα προβλεπόμενα στην Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση για τους κατώτατους μισθούς, το 13ο και 14ο μισθό ζητούν οι κοινωνικοί εταίροι με την επιστολή τους προς τον πρωθυπουργό. Ζητούν παράλληλα στα ζητήματα μη μισθολογικού κόστους και στη διαρθρωτική ανταγωνιστικότητα να ξεκινήσει τώρα τριμερής διάλογος (Κυβέρνηση – Εργοδοτικοί και Εργατικοί Φορείς) και το αποτέλεσμά του να νομοθετηθεί.  Σύμφωνα με την επιστολή “ο διάλογος αυτός πρέπει να περιλαμβάνει μείωση ασφαλιστικών εισφορών με αναζήτηση ισοδυνάμων αποτελεσμάτων αποδεκτών από τους κοινωνικούς εταίρους και αναζήτηση λύσεων στα κυρίαρχα θέματα της ανταγωνιστικότητας, όπως απλό και σταθερό φορολογικό σύστημα, απλοποίηση των διαδικασιών αδειοδότησης και λειτουργίας των επιχειρήσεων, χρήσεις γης, υγιείς κανόνες και συνθήκες ανταγωνισμού, ηλεκτρονική βάση σύζευξης προσφοράς – ζήτησης στην αγορά εργασίας και άλλα.

Ουσιαστικό θέμα στο πεδίο της συλλογικής αυτονομίας και των διαπραγματεύσεων παραμένει η διατήρηση του πλαισίου μετενέργειας των συλλογικών συμβάσεων”.
Σημειώνεται παράλληλα ότι “η εργατική πλευρά (ΓΣΕΕ) δεν συμφώνησε στην πρόταση των εργοδοτικών οργανώσεων, σύμφωνα με την οποία ζητείται να μην υπάρχει καμία αυξητική μεταβολή των αμοιβών στον ιδιωτικό τομέα για το 2012 και το 2013.

Αναλυτικά η επιστολή:

Προς τον

Πρόεδρο της Κυβέρνησης

κ. Λ. Παπαδήμο

Κύριε Πρόεδρε,

Η ελληνική κυβέρνηση – μεταφέροντας και τη θέση της Τρόϊκα – ζήτησε από τους κεντρικούς κοινωνικούς διαπραγματευτές – κοινωνικούς εταίρους να συζητήσουν και να αποφασίσουν για ζητήματα που αφορούν στο μισθολογικό κόστος (13ος και 14ος μισθός, κατώτατος μισθός της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, «πάγωμα» αυξήσεων και ωριμάνσεων) και στο μη μισθολογικό κόστος (ασφαλιστικές και άλλες εισφορές, κρατική παρέμβαση και επιπτώσεις της στην διαρθρωτική ανταγωνιστικότητα).

Κεντρικό επιχείρημα για τις αιτούμενες παρεμβάσεις μείωσης των μισθών στον ιδιωτικό τομέα της οικονομίας ήταν η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, επιχειρήσεων και οικονομίας, καθώς και η απασχόληση η οποία κυριολεκτικά έχει καταρρεύσει (ανεργία Οκτώβριος 2011 σύμφωνα με την EUROSTAT: 19,2%).

O κοινωνικός διάλογος αποτελεί θεσμό συνεννόησης, αναγνωρισμένο από την Συνθήκη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και θα πρέπει και στη χώρα μας να αποτελεί βασικό «εργαλείο» συμφωνιών, με σεβασμό στα αποτελέσματά του.

Λαμβάνοντας υπόψη ότι:

- οι μισθοί στον ιδιωτικό τομέα της οικονομίας έχουν μειωθεί στα έτη 2010 και 2011 κατά 14,3% μεσοσταθμικά πλέον μειώσεων που απορρέουν από την φορολογία και έκτακτες εισφορές,

- η χώρα γνωρίζει πρωτοφανείς συνθήκες ύφεσης για 4 χρόνια χωρίς να διαφαίνεται ανάκαμψη – έστω και αναιμική- ούτε για το 2012 και το 2013,

- η ανταγωνιστικότητα σε εθνικό επίπεδο επηρεάζεται πολύ περισσότερο – απ΄ ότι το μισθολογικό κόστος – από παράγοντες όπως η γραφειοκρατία που εκτρέφει η πολυνομία, ο κρατικός παρεμβατισμός, το φορολογικό σύστημα, η διαφθορά και η αντιεπιχειρηματική νοοτροπία.

- η μείωση μισθών επηρεάζει ευθέως αναλογικά τους πόρους των ασφαλιστικών ταμείων,

- η αφαίρεση και άλλων πόρων από τη ζήτηση πέραν της κοινωνικής συνοχής επηρεάζει ευθέως υφεσιακά την οικονομία με ενδεχόμενο απρόβλεπτων κοινωνικών εντάσεων και συγκρούσεων,

- στις επιχειρήσεις παρατηρείται αυξανόμενη πίεση που επηρεάζει τη βιωσιμότητά τους λόγω των εκτάκτων φορολογικών επιβαρύνσεων, της αύξησης κόστους των πρώτων υλών και της ενέργειας, την έλλειψη ρευστότητας κλπ.

Οι Οργανώσεις εργοδοτών (ΣΕΒ, ΓΣΕΒΕΕ, ΕΣΕΕ) και εργαζομένων (ΓΣΕΕ) συμφώνησαν ότι πρέπει:

- Να διατηρηθούν τα προβλεπόμενα στην Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση για τους κατώτατους μισθούς, το 13ο και 14ο μισθό.

- Στα ζητήματα μη μισθολογικού κόστους και στη διαρθρωτική ανταγωνιστικότητα να ξεκινήσει τώρα τριμερής διάλογος (Κυβέρνηση – Εργοδοτικοί και Εργατικοί Φορείς) και το αποτέλεσμά του να νομοθετηθεί. Ο διάλογος αυτός πρέπει να περιλαμβάνει μείωση ασφαλιστικών εισφορών με αναζήτηση ισοδυνάμων αποτελεσμάτων αποδεκτών από τους κοινωνικούς εταίρους και αναζήτηση λύσεων στα κυρίαρχα θέματα της ανταγωνιστικότητας, όπως απλό και σταθερό φορολογικό σύστημα, απλοποίηση των διαδικασιών αδειοδότησης και λειτουργίας των επιχειρήσεων, χρήσεις γης, υγιείς κανόνες και συνθήκες ανταγωνισμού, ηλεκτρονική βάση σύζευξης προσφοράς – ζήτησης στην αγορά εργασίας και άλλα.

Oυσιαστικό θέμα στο πεδίο της συλλογικής αυτονομίας και των διαπραγματεύσεων παραμένει η διατήρηση του πλαισίου μετενέργειας των συλλογικών συμβάσεων.

Η εργατική πλευρά (ΓΣΕΕ) δεν συμφώνησε στην πρόταση των εργοδοτικών οργανώσεων, σύμφωνα με την οποία ζητείται να μην υπάρχει καμία αυξητική μεταβολή των αμοιβών στον ιδιωτικό τομέα για το 2012 και το 2013.

Στο προσεχές διάστημα και στο πλαίσιο του προβλεπόμενου από την ΕΓΣΣΕ 2008 – 2010 Μόνιμου Βήματος Διαλόγου οι κοινωνικοί εταίροι θα διαπραγματευτούν ευρύτερα ζητήματα, λαμβάνοντας υπόψη τους και την πρόταση – πρόσκληση του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας, ώστε να αντιμετωπιστούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τα προβλήματα που διαμορφώνει η νέα πραγματικότητα.

Η παρούσα αποστέλλεται και στους Αρχηγούς των Κομμάτων του Ελληνικού Κοινοβουλίου.

Με τιμή,

Για τη Γ.Σ.Ε.Ε.

Ο Πρόεδρος Ο Γεν. Γραμματέας

Γ. Παναγόπουλος Ν. Κιουτσούκης

Για το ΣΕΒ

Ο Πρόεδρος Ο Αντιπρόεδρος

Δ. Δασκαλόπουλος Χ. Κυριαζής

Για τη Γ.Σ.Ε.Β.Ε.Ε.

Ο Πρόεδρος Ο Γεν. Γραμματέας

Δημ. Ασημακόπουλος Νικ. Σκορίνης

Για την Ε.Σ.Ε.Ε.

Ο Πρόεδρος Ο Γεν. Γραμματέας

Β. Κορκίδης Γ. Καρανίκα

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Spiros avatar
  Spiros 02/02/2012 20:59:43

  Τι καλοι ανθρωποι αυτοι οι εργοδοτες και αυτοι οι της ΓΣΕΕ.

 2. Μεσσήνιος avatar
  Μεσσήνιος 02/02/2012 21:03:21

  Για κοίτα ποιοί μιλάνε: οι εργατοπατέρες που τα τελευταία 30 χρόνια έφεραν την Ελλάδα με την προώθηση της κομματοκρατίας και της κλεπτοκρατίας στην άβυσσο. Αυτοί που κατέστρεψαν τα πάντα για το προσωπικό τους συμφέρον, οι συνδικαλιστές.!!!
  Αλήθεια πόσα εισπράττει μηνιαίως ο κ. Παναγόπουλος από συμβούλια έξτρα αποδοχές κ. λ. π. κ. λ. π. Μιλάνε για χιλιάδες €. Αληθεύει;
  Αφού εχάθη η αιδώς στην Ελλάδα, τι να συζητήσουμε.

  • Γεώργιος Τ. avatar
   Γεώργιος Τ. @ Μεσσήνιος 02/02/2012 21:27:13

   Κλασικά αποπροσανατολιστικό και στοχευτικά άσχετο το σχόλιό σου. Το θέμα μας είναι η ΓΣΕΕ και οι συνδικαλιστές που ξέρουμε όλοι το ρόλο τους; Ή η Τρόικα και ο Παπαδήμος που κάποιοι σαν και σένα αφήνουν στην άκρη και ασχολούνται με το δέντρο αφήνοντας (τεχνηέντως) εκτός οπτικού πεδίου το δάσος που καίγεται. Μου αρέσει μετά που μιλάς και για τσίπα και ντροπή...

 3. εργοδοτης avatar
  εργοδοτης 02/02/2012 21:17:44

  Σας κανει εντυπωση πως εμεις οι εργοδοτες θελουμε ψηλους μισθους στο ελλαντα μας?
  Μα ειναι απλο...οσοι απομειναμε..παραγουμε στα βαλκανια..και θελουμε υψηλομισθους εδω..για να αγοραζουν τα υπερτιμολογημενα προιοντα μας.
  Οι περισσοτεροι απο εμας δεν ειμαστε παραγωγοι..αλλα εισαγουμε απο τριτες χωρες την ξενη παραγωγη..και πρεπει να βρουμε αγοραστες, για να τους τα χωσουμε...
  Εαν παραγαμε ελληνικα προιοντα και θελαμε να τα εξαγουμε θα θελαμε χαμηλους μισθους..
  Τωρα ομως σας βλεπουμε ως καταναλωτες κοροιδα των εισαγωγων μας.

  • Γεώργιος Τ. avatar
   Γεώργιος Τ. @ εργοδοτης 02/02/2012 21:33:00

   Για να απαντήσω στο ανάλογο ύφος... ξέρουμε και εμείς τα κορόιδα από τη μεριά μας πως η επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα έχει πιάσει αρνητικό πρόσημο λόγω της κλεψιάς (περιθώρια κέρδους) και της φοροδιαφυγής (αποδείξεις και εικονικά τιμολόγια) που μας βούλιαξε σε συνδυασμό με τη διαχείριση των κυβερνήσεων που δε σκέφτηκαν τον απλό κόσμο. Μόνο για τους απλούς μισθωτούς και αγρότες και εργάτες δεν ισχύει το μαζί τα φάγαμε. Εννοείται πως υπάρχουν και φωτεινές εξαιρέσεις που δυστυχώς επιβεβαιώνουν τον κανόνα. Και λόγω εργασιακής ενασχόλησης και σπουδών ξέρω ακριβώς το πως κατάφεραν να απομυζούν χρόνια κάποιοι πολίτες αυτής της χώρας τους πολλούς αδύναμους να αντιδράσουν με την ανοχή των κυβερνώντων και τη συνεργασία επίορκων ΔΥ...

   • juliet avatar
    juliet @ Γεώργιος Τ. 02/02/2012 22:37:51

    Για τα εικονικά τιμολόγια μη μου πεις ότι δεν το καταλάβαιναν;οι υπερτιμολογήσεις δεν τους ητανε γνωστες; αν ήθελαν θα είχανε τιμοκαταλόγους ,όπως και μελέτες για το έδαφος και δεν θα χρέωναν εκσκαφές με τρυπάνια ενώ το έδαφος ήτανε μαλακό.Να σε ρωτήσω ,ποιός επίορκος ΔΥ πλήρωσε;η ανοχή των κυβερνώντων ήτανε λογική αφού όλοι αυτοί ήτανε τα κομμάτια που συναρμολογούσανε το πάζλ της αρπακτής και του πλουτισμού τους .Ολοι έπρεπε να γίνουν συνεργοί αν ήθελαν να ζήσουν.Είναι τρέλλα να σκέφτεσαι ότι έπρεπε να μπεις στο λούλι τους για να επιβιώσεις.

  • Χαλκιδέος avatar
   Χαλκιδέος @ εργοδοτης 03/02/2012 10:37:11

   ΑΝ εσύ είσαι "εργοδότης" με την έννοια που εννοείς στο κείμενό σου τότε εγώ είμαι αστροναύτης!

 4. makis avatar
  makis 02/02/2012 22:33:17

  Η Μπακογιάννη γνωρίζει από τώρα πόσες γεννιές των Ελλήνων θα υποφέρουν αν δεν συμφωνηθεί το PSI http://shar.es/f4bXz

 5. ΘΟΔΩΡΟΣ Κ. avatar
  ΘΟΔΩΡΟΣ Κ. 02/02/2012 22:33:51

  Δηλαδή ρε παιδιά δεν μπορούμε τίποτα να δούμε θετικά;
  Εντάξει πουλημένοι οι συνδικαλισταράδες, βαμπίρ οι εργοδότες και καθίκια.
  Τα βρήκαν όμως για το καλό και των δύο πλευρών και σίγουρα είναι υπόλογοι απέναντι σε αυτούς που τους εκλέγουν. Γιατί σίγουρα οι εργαζόμενοι θέλουν περισσότερα και οι εργοδότες να δίνουν λιγότερα.
  Ας πούμε λοιπόν και ένα μπράβο και ας πέσει κάτω (όχι χάμω).
  Εάν δηλαδή τα ΄σπαγαν και βγάζαν τα μάτια τους τι θα λέγαμε όλοι για την υπευθυνότητα και άλλα τέτοια;

 6. Μεσσήνιος avatar
  Μεσσήνιος 02/02/2012 22:57:58

  Σε πολλά η τρόικα έχει δίκιο. Έπρεπε άλλωστε να προσέχαμε να μην φτάναμε εδώ που φτάσαμε. Η ΕΕ μας έδωσε και χρήματα και ευκαιρίες επί 30 έτη. Σπαταλήθηκαν για άλλους σκοπούς, εκτός πραγματικού εκσυγχρονισμού και ανταγωνιστικότητος της οικονομίας.
  Και άδικο να είχε εγώ προσωπικά δεν εμπιστεύομαι τους συνδικαλιστές των τελευταίων 30 ετών να με εκπροσωπεύσουν. Δίνω σημασία στον παράγοντα άνθρωπο: "Πάντων χρημάτων μέτρον άνθρωπος. Των με όντων ως εστίν, των δε ουκ όντων ως ουκ εστίν" (Από τον Πρωταγόρα). Άλλωστε πάντοτε κατανάλωνα λιγότερα απ' ότι εισέπραττα.

  • Ραβινος avatar
   Ραβινος @ Μεσσήνιος 03/02/2012 09:28:59

   Συμφωνω απολυτα !Η ''συμφωνια ''ΓΣΕΕ & Εργοδοτων ειναι μια σικε κινηση πετωντας την μπαλα στην δοτη Κυβερνηση του μπαρμπα Λουκα να κανει μια Πραξη Νομοθετικου Περιεχομενου σαν αυτες που εκανε η πασοκαρια το 1986-87 !Η πλαστη ηγεσια της ΓΣΕΕ των μεγαλοσυνδικαλιστων των ΔΕΚΟ με τις χιλιαδες € καθε μηνα απο τις συμμετοχες στα ΔΣ Εθνικης,ΟΤΕ,ΔΕΗ,ΕΥΔΑΠ,ΟΠΑΠ κοκ ειχε εξαφανιστει μηνες τωρα που ο λαος υπεφερε απο τα μετρα και εμφανιστηκε τωρα με το παπαγαλακι Προεδρο του ΣΕΒ αυτον τον χωρις Βιομηχανια αλλα εκατομμυριουχο καταθετη του Λουξεμβουργου συλλεκτη πινακων να κανει συμφωνια απεναντι στην τροικα !Που πατε βρε ξετσιπωτοι χωρις καμια λογικη θεση μειωσης των προνομιων σας πχ για τις ΔΕΚΟ και τα καταστατικα τους που δινουν συνταξεις με βαση τον τελευταιο καταβαλλομενο μισθο ,νωριτερη εξοδο σε συνταξη των γυναικων ,υπαγωγη στα βαρεα και ανθυγιεινα ακομη και των γραμματεων των δντικων στελεχων κλπ, κλπ .Ο μανταλακιας Παναγοπουλος μελος του ΔΣ της ΕΤΕ και ο Ανεστης μελος του ΔΣ του ΟΤΕ δεν διαδηλωναν οργισμενοι μαζι με την ΓΑΠ πισω απο πανω με τεραστια ΟΧΙ οταν ο ΚΚ προσπαθουσε να συγκρατησει την κατηφορα της οικονομιας ?Δεν ξεχναμε οσος χρονος να περασει !Οπως και ναχει το πικρο ποτηρι θα το πιουν οι ΔΥ και οι των ΔΕΚΟ γιατι αρκετα πληρωναμε τις αργομισθιες τους και τα προνομια !Μαζι με μας κι αυτοι χωρις καμια διαθεση κοινωνικου αντανακλαστικου ανθρωποφαγιας εκ μερους μου !

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.