Μέτρα υπέρ των αστέγων ανακοίνωσε η κυβέρνηση
14/04/2014 19:34
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Μέτρα υπέρ των αστέγων ανακοίνωσε η κυβέρνηση

Πρόγραμμα Κοινωνικής Κατοικίας για τους άστεγους.Θα αξιοποιηθούν όσα ακίνητα υπάρχουν στη δικαιοδοσία του Δημοσίου.Πρότυπα κέντρα στήριξης σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Λάρισα και Ιωάννινα

Πακέτο κοινωνικών μέτρων με έμφαση στους αστέγους ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, σήμερα ύστερα από τη συνάντηση που είχε με τους συναρμόδιους υπουργούς Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη, Εργασίας,Γιάννη Βρούτση, τον υφυπουργό Υγείας Αντώνιο Μπέζα και την τέως και νυν διοίκηση του ΕΚΚΑ.

Μετά τη συνάντηση ο Πρωθυπουργός έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Η κυβέρνηση προχωρά σε πρωτοβουλίες που στηρίζουν τους Έλληνες που υπέφεραν όλα αυτά τα χρόνια. Πρωτοβουλίες που βοηθούν την Ελλάδα που πληγώθηκε. Κινούμαστε σε δύο άξονες:

Πρώτον, κοιτάμε, σήμερα, τι μπορεί να δώσει το ίδιο το κράτος στους πολίτες που υποφέρουν. Αλλά με τρόπο σίγουρο, χωρίς να σκορπάμε χρήματα που δεν έχουμε. Εδώ, λοιπόν, κύρια παρέμβασή μας, που ανακοινώνουμε απόψε, είναι η κοινωνική κατοικία που ήδη αξιοποιεί ό,τι ακίνητο υπάρχει στη δικαιοδοσία του δημοσίου και που άμεσα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να στεγάζει αστέγους που σήμερα ζουν την πιο ακραία αδικία. Κι όχι μόνο να τους στεγάσει, αλλά και να τους προσφέρει βασικές υπηρεσίες, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη κυρίως, ώστε να επιταχυνθεί η επανένταξή τους στην κοινωνία.

Δεύτερον, συνεργαζόμαστε και συντονιζόμαστε με την ιδιωτική πρωτοβουλία. Από μεγάλα ιδρύματα που κάνουν δωρεές, μέχρι αστικές εταιρείες και ομάδες πολιτών που αναλαμβάνουν δράση κοινωνική. Γι’ αυτό το λόγο μάλιστα, ψηφίστηκε πρόσφατα νέα νομοθεσία που διευκολύνει τις δωρεές ιδιωτών για κοινωφελείς λόγους, χωρίς τα φορολογικά βάρη, Φ.Π.Α. κ.τ.λ., που υπήρχαν προηγουμένως.
Και φυσικά, με τη συνεργασία και της τοπικής αυτοδιοίκησης. Που εδώ μπορεί να αναδείξει – και αναδεικνύει - τον κοινωνικό της ρόλο.
Και θέλω όλους να τους ευχαριστήσω!

Πρώτη τέτοια πρωτοβουλία, είναι η δημιουργία ενός πρότυπου Κέντρου Άμεσης Βοήθειας Αστέγων. Έτσι, με ιδιωτική δωρεά, ανακαινίζεται το Δρακοπούλειο Κέντρο, που βρίσκεται στην πλατεία Βάθης, στην Αθήνα. Σε ενάμιση μήνα περίπου θα είναι έτοιμο να λειτουργήσει.

Η ευθύνη λειτουργίας του ανατίθεται στο Εθνικό Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΕΚΚΑ), το οποίο υπάγεται στο Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης & Πρόνοιας, ενώ καταλυτική είναι και η συμμετοχή του Υπουργείου Υγείας που είχε άλλωστε και την πρωτοβουλία ανεύρεσης του κατάλληλου χώρου στο κέντρο της Αθήνας, όπου συγκεντρώνεται και ο μεγαλύτερος αριθμός αστέγων πολιτών. Στο ισόγειο του Κέντρου θα λειτουργήσει ιατρική μονάδα του Εθνικού Συστήματος Υγείας, που θα εξετάζει τους άστεγους πριν προωθηθούν στους κοιτώνες. Στους αστέγους που φιλοξενούνται, θα παρέχεται στέγαση, σίτιση, ιατρική φροντίδα και κοινωνική μέριμνα.

Στην αρχική φάση, το Κέντρο αναμένεται να φιλοξενεί 80 άτομα για διάστημα που θα φτάνει έως τις 20 μέρες, ενώ μετά θα μεταφέρονται σε άλλους χώρους βραχυχρόνιας φιλοξενίας ή σε διαμερίσματα προστατευόμενα, με απώτερο στόχο την κοινωνική τους επανένταξη.
Έχουν, επίσης, επιλεγεί και τα πρώτα 35 διαμερίσματα που ανήκουν στο δημόσιο, προκειμένου να στεγάσουν τους ανήμπορους συμπολίτες μας. Κι αυτό είναι μόνον η αρχή…

Γιατί τίποτα δεν θα μείνει αναξιοποίητο, ανεκμετάλλευτο ή ανενεργό, προκειμένου να βρεθεί στεγαστική λύση για εκατοντάδες άστεγους συμπολίτες μας. Η σχετική δαπάνη προβλέπεται κι αυτή από το κοινωνικό μέρισμα που θα μας δώσει το πρωτογενές πλεόνασμα. Γιατί ό,τι δημιούργησε το κράτος με τις θυσίες των Ελλήνων πολιτών, το επιστρέφει πίσω με πολλαπλασιαστικά οφέλη στον Ελληνικό λαό και ιδιαίτερα σε εκείνους που έχουν τη μεγαλύτερη ανάγκη.

Το επόμενο βήμα, περιλαμβάνει τη δημιουργία ακόμα 4 κέντρων Άμεσης βοήθειας αστέγων, σε Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Γιάννενα, Λάρισα καθώς και σε αυτές τις περιοχές υπάρχει αυξημένο ποσοστό φτώχειας, σύμφωνα με τα πιο επίσημα στοιχεία.

Παράλληλα, για τον ίδιο σκοπό, εργάζονται πολλά ιδρύματα και άλλες ιδιωτικές πρωτοβουλίες.Για παράδειγμα, μια τέτοια πρωτοβουλία πολιτών, δημιούργησε μόλις προχθές, την πρώτη Κοινωνική Πολυκατοικία, όπου θα στεγαστούν οι πρώτοι 72 άστεγοι που ανήκουν σε μονογονεϊκές και πολυτεκνικές ομάδες, οικογένειες. Κι αυτό θα ξεκινήσει την Μεγάλη Πέμπτη…

Η κρίση ήταν δοκιμασία για όλους μας. Αλλά ανέδειξε και την ανθρωπιά μας. Όλα αυτά που τα χρόνια της επίπλαστης ευημερίας είχαν ξεχαστεί.
Κοινωνία είμαστε όλοι μας. Και αν συνεργαστούμε πιο στενά και πιο αποτελεσματικά, θα γίνουμε όλοι καλύτεροι. Σε αυτό τον αγώνα, να στηρίξουμε συνανθρώπους μας που έχουν ανάγκη, να βοηθήσουμε συμπολίτες μας που χτυπήθηκαν περισσότερο από την κρίση, σε αυτόν τον αγώνα να δώσουμε σε όλους μια δεύτερη ευκαιρία, γιατί είμαστε όλοι μαζί:
Το κράτος που έχει υποχρέωση να βοηθήσει, αλλά και οι πολίτες που έχουν διάθεση να βοηθήσουν!

Παρά τις θυσίες και παρά τα πολλά κηρύγματα διχασμού, οι Έλληνες σταθήκαμε ο ένας δίπλα στον άλλο. Και γι’ αυτό τα καταφέρνουμε σήμερα.
Νοιαζόμαστε για αυτούς που έχουν ανάγκη. Βοηθάμε, με όποιο τρόπο μπορούμε, τους ανήμπορους συμπολίτες μας. Ενθαρρύνουμε όλους να σταθούν δίπλα στο συνάνθρωπό τους. Και ευχαριστούμε εκείνους που ήδη προσφέρουν. .Είμαστε δίπλα σε αυτούς που κρατούν τη χώρα μας όρθια.
Η βοήθεια προς το συνάνθρωπο, δεν επιτρέπει διαχωρισμούς μεταξύ μας.
Απαιτεί τη συνεργασία όλων μας! Γιατί αντιμετωπίσαμε την κρίση, χωρίς να χάσουμε - Έλληνες είμαστε! – χωρίς να χάσουμε την ανθρωπιά μας.

Και πρόθεσή μας, είναι να βγούμε από την κρίση, χωρίς να αφήσουμε κανέναν πίσω».

ΣΧΟΛΙΑ

 1. PATRINOS avatar
  PATRINOS 14/04/2014 20:51:17

  Μέτρα για την ανεργία πότε θα πάρει.

 2. stavros avatar
  stavros 14/04/2014 21:12:35

  Ευχάριστο, αλλά μόνο 32 διαμερίσματα βρέθηκαν. Η πράξη καθ' αυτή και το ελάχιστο της λύσης μπρός στο τεράστιο πρόβλημα αποτελεί δικαιώση της "κατάληψης" της Βίλας Αμαλία.

 3. threshold avatar
  threshold 14/04/2014 21:30:23

  Το μεγάλο πρόβλημα δεν είναι να στεγάσουμε τους αστέγους αλλά να δούμε γιατί έγιναν τόσοι πολλοί και πως θα μειωθούν. Στην Ελλάδα κατά κανόνα κοιτάμε να διαχειριστούμε το αποτέλεσμα και όχι γιατρέψουμε την αιτία.

  • Γεώργιος Τ. avatar
   Γεώργιος Τ. @ threshold 14/04/2014 21:56:03

   Το πρώτο έχει άμεση λύση, το δεύτερο θέλει καιρό. Να μην γίνει ούτε το άμεσο δηλαδή;

   • threshold avatar
    threshold @ Γεώργιος Τ. 14/04/2014 22:20:12

    Eίναι αυτονόητο ότι θα θα πρέπει να γίνει το άμεσο, αλλά μην ξεχνάς ότι το "άμεσο" είναι συνήθως μικρής εντάσεως και "φαίνεται" γρήγορα.Το δεύτερο χρειάζεται επιμονή και υπομονή και μεθοδικότητα ,χαρίσματα που δεν διαθέτουν οι Έλληνες πολιτικοί.Και αυτό δεν είναι διαπίστωση αλλά βίωμα καθημερινό...

   • kk2004 avatar
    kk2004 @ Γεώργιος Τ. 15/04/2014 02:34:59

    οπου και να πας εργαζονται αλλοδαποι και οι ελληνες στην πεινα,τοσους ελληνες ανεργους εχει ο πειραιας και απασχολουν αλλοδαπους π.χ. στην ιχθυοσκαλα,καμια προστασια προς το εγχωριο εργατικο δυναμικο

 4. Νεύτων avatar
  Νεύτων 14/04/2014 21:37:14

  Το αυγό του Κολόμβου: παίρνεις τα ακίνητα του Δημοσίου που καταστρέφονται από την αχρηστία, μέσα στα χρόνια, και τα χρησιμοποιείς για ουσιαστική κοινωνική πολιτική. Τόσο απλό, τόσο όμορφο... Η απλή λογική πάνω από τις μπαρουφολογίες. Εύγε στον Αντώνη Σαμαρά και σε αυτούς που το σχεδίασαν.

  • stavros avatar
   stavros @ Νεύτων 14/04/2014 23:10:29

   Αυτό ακριβώς δεν ήταν που έγινε με την "κατάληψη" της Βίλας Αμαλία και έγινε αποτελεσματικά και γρήγορα. Τώρα με όλη την κρατική αρωγή βρέθηκαν 32 διαμερίσματα. Να δούμε πότε θα βρεθούν τα υπόλοιπα απο τα χιλιάδες άδεια.

   • ΣΟΝ ΠΕΝ avatar
    ΣΟΝ ΠΕΝ @ stavros 15/04/2014 12:42:15

    Τώρα αν θέλεις σοβαρό αντίλογο για τη Βίλα Αμαλία προσφέρεται το indymedia.

 5. giorgos avatar
  giorgos 14/04/2014 22:59:31

  Η λογική είναι απλή πρώτα θα γίνουμε άστεγοι και μετά θα έχουμε δυνατότητα να συμμετέχουμε στο πρόγραμμα αρκετά έξυπνο το καινούργιο success story

 6. Επισκέπτης avatar
  Επισκέπτης 15/04/2014 10:55:25

  Τώρα, εν όψει εκλογών, θυμήθηκε τους αστέγους, όπως είχε θυμηθεί και του κατοίκους του Αγ. Παντελεήμονος, παραμονές των δευτέρων εκλογών του 2012, αφού είδε την άνοδο της ΧΑ; Πολύ παλιάς κοπής μαυρογιαλούρικα τερτίπια. Κρίμα.

 7. kapar13 avatar
  kapar13 16/04/2014 15:09:36

  Άτυχοι κι αυτοί, βρε παιδί μου. Άμα οι εκλογές ήταν πριν τον χειμώνα δεν θα ξεπάγιαζαν ώσπου να έρθει το σωστό το timing για την ανακοίνωση...

 8. ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ avatar
  ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ 16/04/2014 21:19:16

  Μετά απο δύο χρόνια φαγοπότι στην εξουσία το σκέφτηκαν. Γι αυτό λέμε στην Ελλάδα κάθε χρόνο πρέπει να γίνονται εκλογές και αλοίμονο αν αφήνουμε τους ίδιους να τρώνε επι μια τετραετία με δέκα μασσέλες...

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.