30/08/2012 08:15
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Μέτρα που έχουν «κλειδώσει»

Ουσιαστικά, το μεγαλύτερο μέρος του πακέτου των περικοπών έχει «κλειδώσει» και οι κυβερνητικοί εταίροι καλούνται τις επόμενες μέρες να κλείσουν τις εναπομείνασες εκκρεμότητες και να παρουσιάσουν το σύνολο των μέτρων στην Τρόικα, η οποία καταφθάνει με άγριες διαθέσεις. Επιπλέον, στα μέτρα που φαίνεται να έχουν «κλειδώσει» περιλαμβάνονται:

- Περαιτέρω μειώσεις στις αποδοχές των πολιτικών υπαλλήλων του Δημοσίου.

- Περικοπές στις αποδοχές των εργαζομένων στις ΔΕΚΟ.

- Κλιμακωτές περικοπές σε όλες τις κύριες συντάξεις οι οποίες υπερβαίνουν ένα όριο, το οποίο πλέον τοποθετείται υψηλότερα των 1.000 ευρώ.

- Επιβολή παρακράτησης 90% σε ποσά συντάξεων που υπερβαίνουν ένα πολύ μεγάλο ύψος, π.χ. πάνω από 2.700 ευρώ. Στην περίπτωση αυτή, όσοι λαμβάνουν π.χ. σύνταξη 3.100 ευρώ το μήνα θα δικαιούνται πλέον 2.740 ευρώ, καθώς στο ποσό άνω των 2.700 ευρώ (στα 400 ευρώ) θα επιβληθεί μείωση 90% (δηλαδή 360 ευρώ).

- Μειώσεις στο εφάπαξ που χορηγούν 23 ασφαλιστικά ταμεία. Οι μειώσεις θα ισχύσουν αναδρομικά και για όσους ήδη έλαβαν εφάπαξ τα τελευταία 10 ή και περισσότερα χρόνια και θα έχουν τη μορφή πρόσθετης μηνιαίας κλιμακούμενης εισφοράς στις συντάξεις.

- Κλιμακωτές περικοπές και στις επικουρικές συντάξεις.

- Κατάργηση της 13ης και της 14ης επικουρικής σύνταξης.

- Κατάργηση του ΕΚΑΣ για όσους χαμηλοσυνταξιούχους έχουν ηλικία κάτω των 65 ετών.

- Αύξηση του χρόνου ασφάλισης που απαιτείται για τη λήψη της κατώτατης σύνταξης, από τα 15 στα 20 ή στα 21 έτη.

- Περικοπές έως και 33% στα επιδόματα και τις συντάξεις των αναπήρων. Το ύψος των επιδομάτων προτείνεται να περιοριστεί στα επίπεδα του 2008 ή στην καλύτερη περίπτωση του 2009. Ετσι, για παράδειγμα, το χαμηλότερο επίδομα τυφλών, ανάλογα με την κατηγορία, θα μειωθεί στα 310 ευρώ (στα επίπεδα του ΄09) ή στα 287 (όριο του 2008) από 362 ευρώ που είναι σήμερα. Το υψηλότερο θα μειωθεί από τα 697 ευρώ στα 609 ευρώ (όριο 2009) ή στα 569 ευρώ (όριο 2008).

- Περαιτέρω περικοπές σε συντάξεις αγάμων θυγατέρων.

- Καθιέρωση ορίων οικογενειακού εισοδήματος και περιουσιακών κριτηρίων για τη χορήγηση των κοινωνικών και προνοιακών επιδομάτων. Προτείνεται πλήρης κατάργηση των επιδομάτων για όσους έχουν ετήσιο οικογενειακό εισόδημα άνω των 30.000 ευρώ και περικοπή κατά 50% για όσους έχουν ετήσιο οικογενειακό εισόδημα πάνω από 10.000 ή 20.000 ευρώ και μέχρι 30.000 ευρώ.

- Μείωση του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων με την εφαρμογή καθεστώτων διαθεσιμότητας για όσους δεν περάσουν συγκεκριμένα αυστηρά τεστ αξιολόγησης και για όσους βρίσκονται κοντά στη συνταξιοδότηση.

 

Ποιους θα αφορούν

Πηγές από το Μέγαρο Μαξίμου υποστήριζαν χθες πως οι περικοπές δεν θα είναι «οριζόντιες» και αυτό που μένει είναι να ξεκαθαρίσει πλήρως το τοπίο όσον αφορά τα ποσοστά των περικοπών και το ποιους θα αφορούν.

Ο πρωθυπουργός κ. Αντ. Σαμαράς συνεχίζει να κινείται σύμφωνα με τους σχεδιασμούς του και τον προγραμματισμό που έχει καταρτίσει και θεωρεί πως μετά τη συμφωνία που θα προκύψει για το πακέτο με τους υπόλοιπους πολιτικούς αρχηγούς θα αρχίσει και η ουσιαστική διαβούλευση με την Τρόικα με στόχο την κατάρτιση μιας θετικής έκθεσης που θα ανοίξει το δρόμο για την εκταμίευση της δόσης των 31,5 δισ. ευρώ αλλά και την επιμήκυνση του δημοσιονομικού προγράμματος.

Βενιζέλος και Κουβέλης επέμειναν εξάλλου πως δεν θα πρέπει να υπάρξουν «οριζόντιες» περικοπές και πως θα πρέπει να προστατευθούν τα χαμηλά και μικρά εισοδήματα. ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜ.ΑΡ. εξέφρασαν, επίσης, τις διαφωνίες τους όσον αφορά το σενάριο να επιβληθούν περικοπές στις κατώτατες συντάξεις του ΟΓΑ ενώ ζήτησαν τη διατήρηση της 13ης και 14ης επικουρικής σύνταξης.

Από το Μέγαρο Μαξίμου έσπευσαν να επισημάνουν, πάντως, πως ο ίδιος ο Αντώνης Σαμαράς έχει ξεκαθαρίσει εδώ και καιρό πως δεν τίθεται θέμα περικοπών στις συντάξεις του ΟΓΑ.

Στις δηλώσεις του ο Ευάγγελος Βενιζέλος επισήμανε πως «θα απαιτηθούν σίγουρα πρόσθετες περικοπές και θυσίες», πρόσθεσε όμως πως «ο καθένας πρέπει να νιώσει ότι αυτές πιάνουν τόπο και ότι είναι δίκαιες». Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δήλωσε, επίσης, πως υπάρχουν απαράβατα όρια και πως τα μέτρα πρέπει να έχουν εσωτερική ισορροπία και δικαιοσύνη και να μην έχουν οριζόντιο χαρακτήρα, ενώ ζήτησε να ληφθούν υπόψη οι θυσίες και οι συμβολές στην εθνική προσπάθεια που έχουν γίνει ως τώρα, κυρίως από αδύναμους και μεσαίους.

 

Οχι άλλα μέτρα

Οι πολιτικοί αρχηγοί συμφώνησαν, εξάλλου, στην ανάγκη να υπάρξει παράλληλη συμφωνία με την Τρόικα έτσι ώστε να μην απαιτηθούν νέα μέτρα πέραν των 13,5 δισ. ευρώ, με τον Ευάγγελο Βενιζέλο να ζητά να υπάρξει πρόβλεψη για άμεση εκταμίευση του συνολικού ποσού της δόσης των 31,5 δισ. ευρώ.

Ο Φώτης Κουβέλης θέτοντας τις κόκκινες γραμμές του, ζήτησε, παράλληλα με τα μέτρα, να υπάρξει και μια αναπτυξιακή πολιτική ενώ χαρακτήρισε συνεχή την προσπάθεια που γίνεται. Ο πρόεδρος της ΔΗΜ.ΑΡ. ζήτησε να μην υπάρξει περαιτέρω «μάτωμα της ελληνικής κοινωνίας» και προέταξε την ανάγκη το νέο πακέτο να έχει σχέση με ένα ευρύτερο αναπτυξιακό πρόγραμμα που πρέπει άμεσα να δρομολογηθεί.

Σχολιάζοντας τις εξελίξεις, ο ΣΥΡΙΖΑ εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στη συγκυβέρνηση την οποία και χαρακτήρισε «τρόικα εσωτερικού, η οποία ομονοούσα και κάτω από την εποπτεία των δανειστών μας προχωρεί στη διαμόρφωση ενός ακόμα άδικου και αντικοινωνικού πακέτου μέτρων που δεν θα οδηγήσει πουθενά παρά μόνον στην ισοπέδωση της ελληνικής κοινωνίας».

Προσπάθεια να περισωθεί ό,τι μπορεί στα ειδικά μισθολόγια

 

Πληροφορίες αναφέρουν ότι στις εκκρεμότητες, οι οποίες δεν έχουν ακόμη ρυθμιστεί, περιλαμβάνεται το ύψος των περικοπών στις αποδοχές των 250.000 λειτουργών που αμείβονται με ειδικά μισθολόγια. Στο θέμα αυτό η κυβέρνηση θα προσπαθήσει μέχρι και την τελευταία στιγμή να περισώσει ό,τι μπορεί από τις αποδοχές των χαμηλόμισθων και χαμηλόβαθμων στρατιωτικών, αστυνομικών, λιμενικών και πυροσβεστών καθώς και των ειδικών κατηγοριών ενστόλων που χαρακτηρίζονται μάχιμοι, όπως είναι οι αστυνομικοί των ΜΑΤ και της ομάδας ΔΙ.ΑΣ., οι Ομάδες Υποβρυχίων Καταστροφών (ΟΥΚ), το προσωπικό της ΕΜΑΚ, οι πιλότοι της Πολεμικής Αεροπορίας και άλλες κατηγορίες.

Για τους μάχιμους εξετάζεται να διατηρηθεί ανέπαφο το επίδομα επικινδυνότητας ή να καταβληθεί ένα νέο ενιαίο «επίδομα μάχης». Κατά τα λοιπά, το σενάριο των περικοπών το οποίο υιοθετεί μέχρι στιγμής η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών προβλέπει μειώσεις αποδοχών 6% κατά μέσο όρο για τους υπηρετούντες στις Ενοπλες Δυνάμεις και τα Σώματα Ασφαλείας, κοντά στο 10% για τους καθηγητές ΑΕΙ-ΤΕΙ και τους ιατρούς του ΕΣΥ και μέχρι 20% ή και περισσότερο για τους μισθούς των δικαστικών, των διπλωματών και των αρχιερέων.

Από τον Ελεύθερο Τύπο

ΣΧΟΛΙΑ

 1. νικος avatar
  νικος 30/08/2012 08:24:52

  Η πλήρης κατάργηση των δώρων Χριστουγέννων και Πάσχα και του επιδόματος για το καλοκαίρι για όλους ανεξαιρέτως τους συνταξιούχους του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα συζητήθηκε, σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΜΠΕ, ως ένα από τα κύρια εναλλακτικά σενάρια για το πακέτο των μέτρων ύψους 11,7 δισ. ευρώ στη συνάντηση του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα με τους εκπροσώπους του ΠΑΣΟΚ και της Δημοκρατικής Αριστεράς.

  Η σύσκεψη στο υπουργείο Οικονομικών μεταξύ του Γιάννη Στουρνάρα και του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα με τους εκπροσώπους του ΠΑΣΟΚ Φίλιππο Σαχινίδη, Γιώργο Κουτρουμάνη και Χρήστο Πρωτόπαπα και τον εκπρόσωπο της Δημοκρατικής Αριστεράς Δημήτρη Χατζησωκράτη διήρκησε περισσότερες από τέσσερις ώρες.

  Στη συνάντηση υπήρξαν εκ νέου διαφωνίες μεταξύ των εκπροσώπων των τριών κομμάτων που μετέχουν στην κυβέρνηση για συγκεκριμένα μέτρα που θεωρούνται αντικοινωνικά.

  Στο πακέτο των μέτρων περιλαμβάνεται ακόμη η κατάργηση των εποχικών επιδομάτων ανεργίας, τα οποία λαμβάνουν 150.000- 160.000 άτομα που εργάζονται εποχικά, όπως ξενοδοχοϋπάλληλοι, οικοδόμοι, καλλιτέχνες, καπνεργάτες κ.ά.

  Τέλος, στις προτάσεις περιλαμβάνεται η κατάργηση των δώρων και του επιδόματος άδειας για τους εν ενεργεία υπαλλήλους του Δημοσίου, η εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου και στις ΔΕΚΟ, σημαντικές περικοπές στη φαρμακευτική δαπάνη, «μαχαίρι» στις επιχορηγήσεις των ΟΤΑ, καθώς και μείωση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων κατά 300- 500 εκατ. ευρώ εντός της επόμενης διετίας.

  α ρε ξυλο που σας χρειαζετε......

  ΑΝΑΠΤΥΞΗ - ΑΝΑΠΤΥΞΗ - ΑΝΑΠΤΥΞΗ ,

 2. Kommenos avatar
  Kommenos 30/08/2012 08:34:19

  Μωρέ δεν πιστεύω τίποτα.

  Κάθε φορά λένε ότι "τα μέτρα έχουν κλειδώσει" και λίγο μετά εμφανίζονται οι Βενιζέλος και Κουβέλης και λένε ότι "δεν έχει κλειδώσει τίποτα" , ότι "όλα είναι στο τραπέζι και συζητούνται" και ότι "αυτό είναι κόκκινη γραμμή του κόμματος" κλπ.

  Μόνο την έκθεση της Τρόικας θα πρέπει να πιστέψουμε.

  • Storm avatar
   Storm @ Kommenos 30/08/2012 11:05:34

   Η έκθεση της τρόϊκας δεν περιλαμβάνει μέτρα.
   Τα μέτρα τα παίρνει η Κυβέρνηση.

 3. Αρις avatar
  Αρις 30/08/2012 08:40:33

  Επειδη δεν μπορω να καταλαβω κατι μπορει καποιος να μου πει σε τι βοηθαει η καταργηση των δωρων στον ιδιωτικο τομεα την οικονομια και την αγορα ?

  • Γεωργία avatar
   Γεωργία @ Αρις 30/08/2012 10:24:07

   Πουθενά.
   Μάλιστα χτες οι εργοδότες ξεκαθάρισαν και άλλο σε ότι αφορά αυτό: Περικοπή του κατώτατου δεν σημαίνει ότι θα προσλάβω έναν άνεργο, από την στιγμή που εγώ δεν έχω κατανάλωση στην αγορά(έλλειψη ζήτησης).
   Όσοι ασχολούμαστε με το εμπόριο και την ελεύθερη αγορά ξέρουμε τα αυτονόητα. Δυστυχώς κάποιοι άλλοι δεν ξέρουν την τύφλα τους.

   • jk avatar
    jk @ Γεωργία 30/08/2012 13:27:26

    Όχι, αλλά η περικοπή του κατώτατου μισθού από όσο γνωρίζω, συμπαρασύρει και τους υπόλοιπους. Οπότε...

  • ano-kato avatar
   ano-kato @ Αρις 30/08/2012 11:01:35

   Την ανάπτυξη!

  • Storm avatar
   Storm @ Αρις 30/08/2012 11:04:21

   Την ανταγωνιστικότητα!

 4. Χρήστος avatar
  Χρήστος 30/08/2012 09:55:48

  Αυτό που λένε ότι θα είναι τα τελευταία μέτρα έχει καταντήσει γραφικότατο , εάν πάρουμε την επιμήκυνση είναι σίγουρο ότι θα απαιτήσουν νέα μέτρα , για αυτό μην λένε τίποτα γιατί πάλι θα εκτεθούν σε χρόνο dt !!!

 5. IOKLOS ZARAS avatar
  IOKLOS ZARAS 30/08/2012 15:19:48

  ΤΩΡΑ ΕΜΕΝΑ ΠΟΥ ΑΥΤΑ ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΔΕΝ ΜΕ ΘΙΓΟΥΝ (ΚΑΤΑΚΑΘΟΛΟΥ ΟΜΩΣ ΠΟΥ ΘΑΛΕΓΕ ΚΑΙ Η ΜΑΛΒΙΝΑ)ΜΠΟΡΩΝΑ ΘΕΩΡΩ ΕΑΥΤΟΝ Μ@@@@Α ΠΟΥ ΤΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ ΚΑΠΟΙΟΙ ΤΑ ΕΠΑΙΡΝΑΝ ΔΙΑΣΠΑΘΙΖΟΝΤΑΣ ΤΟΥΣ ΔΙΚΟΥΣ ΜΟΥ (ΠΟΛΥ ΥΨΗΛΟΥΣ) ΦΟΡΟΥΣ;

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.