15/10/2008 18:41
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Μέτρα για τις τράπεζες ανακοίνωσε η κυβέρνηση

Ένα συνδυασμό εγγυήσεων του Δημοσίου, συμμετοχών του Δημοσίου και αύξηση της ρευστότητας, που θα φθάσει έως τα 28 δισ. ευρώ προβλέπει το σχέδιο για την αντιμετώπιση της χρηματοοικονομικής κρίσης που παρουσίασε σήμερα ο υπουργός Οικονομίας Γ. Αλογοσκούφης .

Ο κ. Αλογοσκούφης είπε ότι αποφασίστηκε η παροχή εγγύησης του ελληνικού δημοσίου μέχρι το ύψους των 15 δισ. ευρώ προς όλα τα πιστωτικά ιδρύματα. Η εγγύηση του δημοσίου εξυπηρετεί το στόχο της μείωσης του κόστους χρηματοδότησης. Επίσης, αποφασίστηκε η έκδοση ειδικών ομολόγων στα πιστωτικά ιδρύματα έως 8 δισ. ευρώ. Το δημόσιο θα λάβει επαρκείς διασφαλίσεις από τις τράπεζες για τα ομόλογα αυτά. Τέλος, προβλέπεται η ενίσχυση της κεφαλαιακής βάσης των πιστωτικών ιδρυμάτων έως τα 5 δισ. ευρώ. Στο πλαίσιο αυτό προβλέπεται η αγορά προνομιούχων μετοχών από το δημόσιο.

Από τη μεριά του ΠΑΣΟΚ η κ. Λούκα Κατσέλη δήλωσε ότι τα μέτρα παρέχουν «λευκή επιταγή» προς τις τράπεζες με τη φτηνή ρευστότητα που τους προσφέρουν, ενώ δεν παρέχουν κανένα εχέγγυο ότι η αυξημένη ρευστότητα θα διοχετευτεί στην πραγματική οικονομία, προς όφελος του Έλληνα φορολογούμενου. Κάλεσε επίσης την κυβέρνηση να συνδέσει την παροχή ρευστότητας προς τις τράπεζες με την χρηματοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και κλάδων αιχμής της ελληνικής οικονομίας».

ΣΧΟΛΙΑ

 1. archaeopteryx avatar
  archaeopteryx 15/10/2008 19:08:52

  Προσέξτε μια δήλωση Προβόπουλου που είπε "ίσως, ενδεχομένως, προκαταρκτικά και πρόχειρα" μπορεί να έχουν πρόβλημα κεφαλαιακής επάρκειας οι τράπεζές μας (να προσθέσω μερικές τράπεζές μας?)

  Θα αλλάξω ψευδώνυμο και θα λέγομαι εφεξής "μικρή μαύρη άρκτος"

  Προς πασόκους, αντιπολιτευόμενους (και την κυρία Λούκα) κλπ: Καθήστε στα αυγά σας. Δεν σας συμφέρει η αντιπολίτευση στο θέμα αυτό. Το χειρότερο σαράφικο να πάθει κάτι, θα ισχύει η παλιά συμβουλή στα αντιπυρηνικά καταφύγια: σκύβετε, πηγαίνετε κάτω από το τραπέζι, ανοίγετε τα πόδια σας, and you kiss your _ss goodbye.

  Κάτι τέτοια λέτε ρε παιδιά και δεν μπορώ να σας ψηφίσω... Που ξέρεις κα Λούκα ποιοί είναι οι κλάδοι αιχμής? 2008 είμαστε, δεν είμαστε 1969.

 2. archaeopteryx avatar
  archaeopteryx 15/10/2008 19:31:03

  θα έβαζα και ένα άλλο όνομα στις ασφαλείς, αλλά απειλούν με εισαγγελέα όποιον τρομοκρατεί τον κόσμο να φύγει να πάει εκεί. Αρα δεν θα πω τίποτα. Βέβαια, δεν δουλέυω για την Εθνική, και θα μπορούσα να το πω. Χμμμ... άσε να το σκεφτω μην βρω μπελά...

 3. "νήπιος γέρων" avatar
  "νήπιος γέρων" 15/10/2008 19:57:32

  @archaeopteryx: "κρίση ταυτότητος" διακρίνω, τελευταία, ή μου φαίνεται; Ή, μάλλον, το σωστό είναι στην περίπτωσή μας "κρίση ψευδωνύμου".

  29.000.000 αιτήσεις, λέει, για δωρεάν συσσίτια στις ΗΠΑ. Ξέρεις, με δυο (!) συνεντεύξεις και αυστηρά κριτήρια κλπ. Επίσης, η μεγαλύτερα αναπτυσόμενη επιχειρηματική αλυσίδα τα τελευταία τρία χρόνια είναι μια με μεταχειρισμένα ρούχα. Οι άλλες κλείνουν. Πού πάμε; Από την στιγμή που άκουσα κι εσένα να λές για "επανάσταση με όπλα", κατάλαβα ότι πρέπει να είναι πολύ σοβαρά τα "πράγματα".

  Ο Μακέιν στεναχωρημένος μου φαίνεται, -ο άνθρωπος. Κι η Πέιλυν "σαν ταξιδάκι αναψυχής, μ' ένα κρυμμένο τραύμα" είναι. Προβλέπω καμιά 10% διαφορά. Τους πάτωσε ο Μπους.

  Καλά. Democrats σημαίνει "δημοκρατικοί". Republicans τι σημαίνει; Είναι όπως λέμε "αριστερός" και "κομμουνιστής";

  ΥΓ. Φύτεψες τίποτα;

 4. Nick avatar
  Nick 15/10/2008 20:46:46

  youtube.com/watch?v=dqZuNYr5cXI

  Χμμμ... στρατιωτικός νόμος στις ΗΠΑ.

  Οι αριστεροί στις ΗΠΑ ονομάζονται "Liberals".

 5. archaeopteryx avatar
  archaeopteryx 15/10/2008 22:23:28

  Γεια σου Νήπιε!

  Κοντεύω να τρελλαθώ. Αν είχα λεφτά θα τραβούσα τα μαλιά μου, ετυχώς δεν έχω ούτε μετοχές ούτε λεφτά και έτσι τρελλαίνομαι να βλέπω τους άλλους...

  Η επανάσταση με όπλα, είναι για την κοροϊδία την εδώ. Σχήμα λόγου, και μόνον.

  Μακκέϊν; Θα μουρμουρίσω για περίπου μισή ώρα άν χάσει, ίσως τρία τέταρτα. Θα αγχωθώ αν δω τον Σορος σε καμία Πρεσβεία ή Οικονομική επιτροπή του Ομπάμα. Πέντε μέρες μετά τις εκλογές, εκεί, δεν θα ασχολείται κανέις με το θέμα.

  Ερχονται δύσκολα και κάθε λαός έχει στην ιστορία του τις μνήμες της επιβίωσης με δυσκολίες. Κάθε λαός έχει τις ευελιξίες του και τα χούγια του. Οι πιο σκληραγωγημένοι, οι πιο ευέλικτοι, αυτοί που δεν τρέπονται να σκάψουν ή να κουβαλήσουν θα επιζήσουν.

  Democrats και Republicans...που να σου που τι νομίζω είναι η διαφορά... Σε περίληψη: Περισσότερο κράτος, λιγότερο κράτος. Περισσότεροι φόροι, λιγότεροι φόροι. Φιλοσυνδικαλιστές φιλοφοροαπαλλαγές.

  Το καλοκαίρι είχα τα γνωστά καλοκαιρινά, τώρα έβαλα κάτι μαρούλια και μου τα έφαγαν κάτι κουνέλια. Αίσχος.

  Nick, Τι πράγματα είναι αυτά που λές για στρατιωτικό νόμο. Έλεος, θα μας κράξουν. Που, ποτε και πως τον είδες; Σε εμπόδισε ποτέ κανείς; σου την έπεσαν; σε σημάδεψαν με όπλο;τι έχεις πάθει; Ηρέμησε! ο χρυσός ανέβηκε 0.87%, το πετρέλαιο έπεσε κάτω από τα 75. Πουλάς λίρες, ανάβεις καλοριφέρ.

 6. Nick avatar
  Nick 15/10/2008 23:26:38

  Γιατί, αμφιβάλλεις ότι θα επιβληθεί στις ΗΠΑ στρατιωτικός νόμος;

  Και που, στη χώρα όπου τα όπλα είναι περισσότερα από τους ανθρώπους.

 7. Nick avatar
  Nick 15/10/2008 23:34:39

  Και επίσης τις λίρες μου δεν τις πουλάω. Ποτέ δεν ξέρεις...

 8. Μποτίλια στο πέλαγος avatar
  Μποτίλια στο πέλαγος 16/10/2008 02:54:26

  Στα πλαίσια του αναδασμού που επιδιώκεται με την σκηνοθετημένη δήθεν κρίση, δεν περιλαμβάνονται μόνο οι συγχωνεύσεις τραπεζών, αλλά και η εξαγορά μετά από φαλιμέντο, ή αξεπέραστα εμπόδια σημαντικού τμήματος των οικονομικών μονάδων, που δεν ελέγχονται άμεσα από το διεθνές υπερεξουσιαστικό συγκρότημα. Οι πρώτοι που θα πληγούν από την δήθεν έλλειψη ρευστότητας είναι όσοι δεν είναι σε θέση να αυτοχρηματοδοτούνται. Με αυτή την έννοια είναι πολύ σωστή η διαπίστωση της κ. Κατσέλη, ότι η παραγόμενη ρευστότητα μέσω της κρατικής παρέμβασης, δεν θα διοχετευθεί στην πραγματική οικονομία, η οποία ακόμη και στην περίπτωση των οικονομικών γιγάντων βρίσκεται, μέσα στις συνθήκες που προωθούνται, στο χείλος της ύφεσης. Τουναντίον, η έλλειψη ρευστότητας που κυριαρχεί, θα ενταθεί με σκηνοθετημένες επιλογές, που θα στηρίζονται σε αποπροσανατολιστικές δικαιολογίες.
  Για να μην πάμε μακρυά, περισσότερο από εύλογη προς αυτή την κατεύθυνση είναι η προειδοποίηση - διαμαρτυρία, που απήυθυνε στον Υπουργό Οικονομίας κ. Αλογοσκούφη ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας Γ. Προβόπουλος, απειλώντας ότι θα παραιτηθεί και θα ζητήσει παρέμβαση εισαγγελέα λόγω της αποστολής από την Εθνική Τράπεζα 2 δις Ευρώ στην Ερωπαϊκή Τράπεζα, στεγνώνοντας στην κυριολεξία την εσωτερική αγορά από ρευστό. Περισσότερες λεπτομέρειες υπάρχουν στο άρθρο της τελευταίας έκδοσης της εφημερίδας ΤΟ ΠΑΡΟΝ, του Νώντα Χαλδούπη με τίτλο "Τι παιχνίδια παίζει ο αράπογλου".
  Αλλά και για όποιον φίλο θέλει να επιχειρηματολογήσει αναφορικά με την "ασφάλεια" της τοποθέτησης, ο κ. Προβόπουλος τα εξηγεί αναλυτικά σε επιστολή τελεσίγραφο στον υποδιοικητή της Εθνικής κ. Πεχλιβανίδη.
  Οι πράκτορες της Νέας Αταξίας βρίσκονται σε πολύ ευαίσθητα κέντρα και ανοίγουν Κερκόπορτες.

 9. archaeopteryx avatar
  archaeopteryx 16/10/2008 09:26:20

  @Μποτίλια

  δεν είμαι ούτε στο γραφείο του Προβόπουλου ούτε στο συρτάρι του Αράπογλου, και ό,τι πω εδώ έχει αρκετή άγνοια ή εικασία. Δεν είδα ποτέ την Εθνική να υπφαίνει σενάρια συνομωσίας. Η Εθνική λόγω μεγέθους και οργάνωσης έχει σοβαρά δυγκριτικά πλεονεκτήματα έναντι των άλλων Ελληνικών Τραπεζών. Ωστόσο η Εθνική εποπτεύεται και από πολιτικούς. Οi εγχώριοι ανταγωνιστέ της Εθνικής έχουν μεγαλύτερη πολιτική επιρροή στην Κυβέρνηση από ότι η Εθνική, η Διοίκηση της οποίας διορίζεται από την Κυβέρνηση. Η Εθνική πρέπει να κάνει ό,τι ΤΗΝ συμφέρει. Εάν ωστόσο το συμφέρον της Εθνικής πατάει τον κάλο της α ή β τράπεζας, η α ή η β πάει στον υπουργό και κλάιγεται. Σίγουρα ο Προβόπουλος είναι αμερόληπτος και σωστός. Είναι; Που «δούλευε» τα 4-5 χρόνια πριν τον βάλουν στην ΤτΕ;

  Μία φωνή ή 1000 φωνές σε ένα μπλογκ, δεν θα διορθώσουν τέτοια πράγματα. Ωστόσο λέω σε σένα, στο Παρόν και σε όποιον παρατρεχάμενο, ότι η υποχρέωση της Εθνικης είναι η προάσπιση των δικών της συμφερόντων και όχι αυτών του α ή β σαράφικου.΄

  Αν ή α ή β τράπεζα έχουν πρόβλημα, να πάνε στην Εθνική με μια πρόταση να τους εξαγοράσει. Χα Χα Χα. 40 λεπτά στο ευρώ.

 10. archaeopteryx avatar
  archaeopteryx 16/10/2008 09:27:16

  καλά, δεν βλέπω κιόλας... «υφαίνει» «συγκριτικά»

 11. leon avatar
  leon 16/10/2008 10:19:08

  Που τα βρηκαν τα λεφτα? Στο προσχεδιο του Προυπολογισμου δεν εγραφε πως δεν εχουμε και να κανουμε το σκατο μας παξιμαδι για να πληρωσουμε φορους 7 δις?

 12. Μποτίλια στο πέλαγος avatar
  Μποτίλια στο πέλαγος 16/10/2008 12:01:54

  @archaeopteryx
  Η οδός εξαγωγής συναλλάγματος από τη χώρα, που ακολούθησε η Εθνική, σε φάση εκρηκτικής έλλειψης ρευστότητας στη χώρα, δεν αποτελεί μόνο κραυγαλέα συνωμοσία, αλλά και ανοιχτά αντ-Εθνική επιλογή, με την έννοια ότι υποθάλπτει τόσο το εθνικό συμφέρον, όσο και τα συμφέροντα του λαού, όσο και το ίδιο το καλώς νοούμενο συμφέρον της "Εθνικής". Το επιχείρημα που προβάλεις, ότι η επιλογή εξαγωγής της ρευστότητας από τη χώρα, έχει στόχο την πτώχευση και εξαγορά άλλων, μικρότερων τραπεζών, στη φάση που η κρίση που στήθηκε διεθνώς, εκεί ακριβώς αποσκοπεί (συν στην πτώχευση μεγάλου μέρους από του μη ελεγχόμενου από την υπερεξουσία της οικονομίας και την ασφυκτική υπερχρέωση των λαών με τις "επιδοτήσεις") τεκμηριώνει ακριβώς τον συνωμοτικό χαρακτήρα της συγκεκριμένης επιλογής. Είναι ηλίου φαεινότερο, ότι οι εξαγορές και οι συγχωνεύσεις που κλιμακώνονται θα γίνουν για ένα κομμάτι ψωμί.
  Η "Εθνική" (στην πράξη όμως αντΕθνική) έχει σαν φυσικό ρόλο την εγγύηση της σταθερότητας του τραπεζικού συστήματος. Και αυτός είναι ακριβώς ο λόγος που υπάρχουν ποινικές ευθύνες και επισείεται η εισαγγελική παρέμβαση.
  Αφού οι "Εθνική" έβαλε στελέχη της να δημιουργήσουν ψύχωση στα μαζικά μέσα, με απειλές ότι οι μικρότεροι δεν μπορούν να εγγυηθούν την ασφάλεια των καταθέσεων, παρόλο που αυτοί έδιναν μεγαλύτερες αποδόσεις, μάζεψε χοντρό παραδάκι, κύρια στην επαρχία, που υπάρχει και η αντίστοιχη νοοτροπία. Παίρνοντας τη ρευστότητα από Θράκη και Βόρειο Ελλάδα, την προώθησε σε μεγάλο μέρος στην τουρκία, στη θυγατρική της FinasBank, με αποτέλεσμα να χρηματοδοτείται η τουρκική οικονομία, ενώ στη Μακεδονία θα καταστραφούν χιλιάδες εργατικές θέσεις, σε φάσεις που οι οικονομική εγκατάλειψη βάζει τις βάσεις του εθνικού διαμελισμού. Δηλαδή, πού θα πάνε να εργαστούν οι έξυπνοι της "εθνικής", όταν μεθοδεύουν τα ερίπια της Ελλάδας; Στην τουρκία θα πάνε; Τότε ας βάλουν οι τουρκόσποροι και φέσι. Και ποια είναι τελικά τα μακροπρόθεσμα συμφέροντα της "Εθνικής"; Η καρατόμηση των μικρότερων απάνω σε καμένη γη, που οι εν δυνάμει καταθέτες έχουν στις τσέπες τους μόνο καρβουνόσκονη;
  Αλλά και η απόδοση στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είναι μόλις 3,5%, όταν στη διατραπεζική είναι τουλάχιστον 1,5-2 μονάδες περισσότερο. Για ποια συμφέροντα κάνεις λόγο, λοιπόν αγαπητέ, πέρα από το στραγγαλισμό της υπόλοιπης οικονομίας, του μέσου καταθέτη, του παραγωγικού ιστού και της συνοχής του εθνικού χώρου; Και γιατί είναι παρατρεχάμενοι, σώνει και καλά, όσοι δεν κουβαλάνε τα δηλητήρια της δυναστείας (Ροκφέλερ & CIA); Ή θα έλθουν στο μπλογκ μου, αντί να πάνε στις εφημερίδες (τον ρόλο των οποίων γνωρίζουμε όλοι) όσοι θέλουν να διαμαρτυρηθούν για τα αίσχη της αποψίλωσης;

 13. greekpoliticalreview avatar
  greekpoliticalreview 16/10/2008 12:47:16

  Από που τα βρήκαν ?
  Από κει που τα βρίσκουν πάντα .

  Δανεικά κι αγύριστα(?) ύστερα από το επερχόμενο κραχ .

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.