#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
07/12/2012 09:00
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Μέτρα ανακούφισης για ιδιοκτήτες αυθαιρέτωνΡυθμίσεις ανακούφισης για τους ιδιοκτήτες αυθαιρέτων που έχουν ήδη ενταχθεί ή πρόκειται να ενταχθούν στη διαδικασία τακτοποίησης που προβλέπει ο νόμος 4014/2011 προωθεί ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Σταύρος Καλαφάτης.

Συγκεκριμένα, με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης (ΦΕΚ 237/Α/2012 – άρθρο 14), εξαιρούνται της απαγόρευσης μεταβίβασης κτίρια για τα οποία έχει περατωθεί η διαδικασία καταβολής ποσοστού 30% του συνολικού ποσού προστίμου έως 31/01/2013.

Καμία προσαύξηση

Έτσι, όσοι δεν έχουν καταβάλει εμπρόθεσμα έστω και μία δόση του προστίμου που τους αναλογεί δεν θα απενταχθούν από τη ρύθμιση τακτοποίησης και δεν θα τους επιβληθεί καμία προσαύξηση, όπως προβλέπει ο ισχύων νόμος, εάν έχουν εξοφλήσει τα οφειλόμενα μέχρι την 31η Ιανουαρίου 2013.

Σύμφωνα με το ΥΠΕΚΑ, οι δηλώσεις που έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές δεν υπερβαίνουν το 8% όσων συνολικά έχουν υπαχθεί προσωρινά στη ρύθμιση, δηλαδή έχει ξεκινήσει η καταβολή των δόσεων του προστίμου. Οι δηλώσεις που παρουσιάζουν ληξιπρόθεσμες οφειλές υπολογίζονται σε περίπου 12.000 επί συνόλου 150.000 δηλώσεων.

Επίσης, προβλέπεται ότι σε περίπτωση καταβολής ποσοστού 30% του συνολικού ποσού προστίμου έως 31/01/2013 παρέχεται έκπτωση 10% επί του συνολικού ποσού και βεβαίως αυτομάτως από το πληροφοριακό σύστημα οι επόμενες προς εξόφληση δόσεις κατανέμονται αντιστοίχως. Η έκπτωση 10% θα ισχύσει και για όσους έχουν καταβάλει μέχρι την προαναφερόμενη ημερομηνία μεγαλύτερο ποσοστό του προστίμου.

Για όσους πολίτες επιλέξουν την εφάπαξ καταβολή του προστίμου διατηρείται η έκπτωση 20% στο συνολικό ποσό του.

Ειδικό πρόστιμο

Επίσης κατατέθηκε χθες στη Βουλή προς ψήφιση σύνολο ρυθμίσεων σχετικά με την καταβολή του ειδικού προστίμου, ώστε να ενθαρρυνθούν και να διευκολυνθούν οι ιδιοκτήτες αυθαίρετων ακινήτων να τα εντάξουν στις ρυθμίσεις του νόμου 4014/2011 (Α΄ 209).

Με τις διατάξεις, αφενός αποδεσμεύονται όλες οι διαδικασίες σύναψης οιασδήποτε δικαιοπραξίας ακινήτου (βεβαιώσεις μηχανικού, περαίωση κ.λπ.) από την ολοσχερή εξόφληση του προστίμου και αφετέρου θα επιτρέπονται, χωρίς να είναι απαιτητή η πλήρης εξόφληση του ενιαίου ειδικού προστίμου, πράξεις δημόσιου ή ιδιωτικού δικαίου όπως:

Η μεταβίβαση ή σύσταση εμπράγματου δικαιώματος.
Η έκδοση ή αναθεώρηση οικοδομικής άδειας.
Η εκτέλεση εργασιών αποπεράτωσης.
Η έκδοση βεβαίωσης εξόφλησης ποσοστού 30% του συνολικού ποσού προστίμου έως 31/01/2013, από το πληροφοριακό σύστημα του ΤΕΕ.

Αυτό σημαίνει ότι επιτρέπεται η διενέργεια οιασδήποτε δικαιοπραξίας (όπως μεταβίβαση ακινήτου) καθώς και η έκδοση σχετικής διοικητικής πράξης, χωρίς να είναι απαραίτητη η ολοσχερής εξόφληση του προστίμου, αλλά ενός ποσοστού 30% αυτού μέχρι 31/01/2013 (παλαιών και νέων δηλώσεων). Με τον τρόπο αυτό, μπορεί να γίνει η μεταβίβαση του αυθαιρέτου με καταβεβλημένο το 30% και άνω του προστίμου.

Παράταση

Επίσης, με τις υπό ψήφιση ρυθμίσεις παρατείνεται η καταβολή όλων των δόσεων καταβολής του ειδικού προστίμου πράξεων υπαγωγής στο ν.3843/2010 (τακτοποίηση ημιυπαίθριων χώρων και αλλαγών χρήσης) έως  31.01.2013.

Διευκρινίζεται, βεβαίως, ότι σε περίπτωση μη αποπληρωμής του συνολικού προστίμου το κτίσμα για το οποίο έχει πραγματοποιηθεί η ηλεκτρονική υποβολή, όπως προβλέπεται από τις ισχύουσες διατάξεις, θα καθίσταται αυτοδικαίως αυθαίρετο.

Υπενθυμίζεται ότι από τον περασμένο Σεπτέμβριο έχει δοθεί η 5η κατά σειρά παράταση στη διαδικασία τακτοποίησης αυθαιρέτων, προκειμένου οι ενδιαφερόμενοι να υποβάλουν σχετικές αιτήσεις. Έτσι, η προθεσμία υποβολής αιτήσεων λήγει την 31η/01/2013 (Α΄φάση) και στις 30/6/2013 για την υποβολή του πλήρους φακέλου δικαιολογητικών (Β΄ φάση). Να σημειωθεί ότι ο νόμος για την τακτοποίηση των αυθαιρέτων (ν.4014/11) τέθηκε σε ισχύ τον Σεπτέμβριο 2011.

Μιχάλης Μυγιάκης, στον Ελεύθερο Τύπο

 

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Πετρος avatar
  Πετρος 07/12/2012 11:14:44

  Αντι να τους βαλουν να τα γκρεμισουν με τα ιδια τους τα χερια, τους κανουνε και διευκολυνσεις...Σαν να λενε σε ολους τους υπολοιπους οτι ειστε μακακες που δεν διαλεξατε και εσεις ενα οικοπεδο με θεα και πρασινο για να κανετε το εξοχικο σας. Αλλα οσο θυμαμαι κανενας δεν ξεκινουσε να κανει κατι τετοιο αν δεν ειχε τις καταλληλες πλατες.
  Βλεπετε εσεις καμια αλλαγη νοοτροπιας της πολιτικης ζωης της χωρας; Γιατι αν την βλεπετε εσεις, μαλλον εχω χασει το φως μου...

  • Γιώργης Α. avatar
   Γιώργης Α. @ Πετρος 07/12/2012 13:38:13

   Είναι εντελώς ανήθικο και εξευτελιστικό για ένα Κράτος αυτό που συμβαίνει. Πως θα επιβάλλει νόμους; Πως θα το εμπιστευτεί ο πολίτης όταν του "τακτοποιεί" την παρανομία για 30 χρόνια; Και νομικά δεν ξέρω βέβαια αν στέκει η τακτοποίηση... Επισης αν έχω αυθα'ιρετο το οποίο νοικιάζω εδώ και καιρό, και μου το "νομιμοποιείς" δεν νομιμοποιείς ταυτόχρονα και τα κέρδη μου από παρανομία;
   Αυτοι οι άνθρωποι θα πρέπει να απομακρυνθούν από την πολιτική σκηνή αν θέλουμε να γίνουμε κάποτε αληθινό κράτος.

 2. ΣΑΛΩΝΙΤΗΣ avatar
  ΣΑΛΩΝΙΤΗΣ 07/12/2012 12:09:15

  Μέτρα ανακούφισης για όσους ξέσκισαν τους νόμους, όχι μόνο οι ιδιοκτήτες αλλά και οι αρμόδιες υπηρεσίες που συνήθως δε βλέπουν δεν ακούνε και μέτρα εξόντωσης για όσους τοποθέτησαν τις οικονομίες τους σε νόμιμες πηγές!
  Καταθέσεις, ομόλογα, ακίνητα, συντάξεις υπό διωγμό!
  Προσοχή μη βλάψουμε τους απατεώνες!

 3. Ο Θείος avatar
  Ο Θείος 07/12/2012 12:15:50

  "Τακτοποίηση αυθαιρέτου" !!!
  Για δοκιμάστε να εξηγήσετε τον όρο σε κάποιον πολίτη άλλης χώρας.
  Εν ανάγκη άς μην είναι Αμερικανός, Γάλλος, Άγγλος, Σουηδός, Γερμανός ή Τσέχος. Δοκιμάστε έστω σε "ομόφατσο" Ιταλό, ή σε Σέρβο ή σε γείτονα Φυρόμιο !
  Θα πάθετε ταράκουλο !!!
  Επίσης θα πάθει το ίδιο και ο συνομιλητής σας.

 4. ΣΤΕΛΙΟΣ avatar
  ΣΤΕΛΙΟΣ 07/12/2012 19:29:35

  Γιατί να "ανακουφιστούν" οι ιδιοκτήτες αυθαιρέτων?

  Για να αποδειχθεί ξανά πως σε αυτή τη χώρα τα κορόιδα είναι οι νόμιμοι?

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.