Μέρκελ: «Μην περιμένετε λύση στα προβλήματα ούτε σήμερα ούτε τη Δευτέρα»
19/03/2015 12:23
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Μέρκελ: «Μην περιμένετε λύση στα προβλήματα ούτε σήμερα ούτε τη Δευτέρα»

Ανυπομονώ να συνομιλήσω και να διαφωνήσω με τον Τσίπρα

«Κανείς δεν πρέπει να περιμένει λύση στα προβλήματα στη συνάντηση της Δευτέρας» δήλωσε η Α. Μέρκελ μιλώντας στην Ολομέλεια της γερμανικής Βουλής. Η Γερμανίδα Καγκελάριος δήλωσε ακόμα, μεταξύ σοβαρού και αστείου: «Προσκάλεσα τον Ελληνα πρωθυπουργό στο Βερολίνο. Ανυπομονώ να συνομιλήσω και πιθανώς να διαφωνήσω με τον Τσίπρα στην πρώτη του επίσκεψη στο Βερολίνο ως πρωθυπουργός».

Στην Ελλάδα «μένει ακόμη να διανυθεί ένας πολύ δύσκολος δρόμος» δήλωσε η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ και επανέλαβε ότι η Αθήνα πρέπει να αντιληφθεί τη βοήθεια που της δίδεται ως υποχρέωση για δημοσιονομική σταθερότητα και μεταρρυθμίσεις. Διευκρίνισε δε ότι δεν πρέπει να αναμένονται λύσεις ούτε κατά την αποψινή συνάντηση στις Βρυξέλλες ούτε κατά τη συνάντηση της Δευτέρας στο Βερολίνο, καθώς δεν μπορεί να υποκατασταθεί το Eurogroup και η συμφωνία που έχει συναφθεί εκεί.

«Κάλεσα τον Αλέξη Τσίπρα στο Βερολίνο και χαίρομαι για την επίσκεψή του. Θα έχουμε χρόνο να μιλήσουμε εκτενώς, ίσως και για να συζητήσουμε» δήλωσε χαρακτηριστικά η κ. Μέρκελ μιλώντας στο γερμανικό Κοινοβούλιο, στην καθιερωμένη συνεδρίαση ενόψει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και επισήμανε ότι «κανείς δεν μπορεί να περιμένει μια λύση για τα προβλήματα της Ελλάδας ήδη σήμερα το βράδυ στις Βρυξέλλες ή τη Δευτέρα το βράδυ» καθώς «λύση των προβλημάτων θα μπορέσει να υπάρξει μόνο στη βάση αυτών που συμφωνήθηκαν από κοινού στο Eurogroup. Καμία συνάντηση σε στενό κύκλο δεν μπορεί και δεν πρόκειται να υποκαταστήσει τη συμφωνία του Eurogroup».

Η καγκελάριος επισήμανε ότι η Ελλάδα απέχει πολύ από το να αφήσει πίσω της την κρίση και μένει ακόμη να διανύσει έναν πολύ δύσκολο δρόμο. «Είναι και σήμερα εξίσου ξεκάθαρο όπως το 2010, όταν οι Ευρωπαίοι εταίροι έδωσαν στην Ελλάδα με μια μεγάλη πολιτική και οικονομική προσπάθεια το πρώτο πακέτο βοήθειας, μόνο με μια τέτοια μεγάλη προσπάθεια θα μπορέσει αυτό να επιτευχθεί. Μόνο με αυτή την κοινή προσπάθεια ευρωπαϊκής αλληλεγγύης και ίδιας ελληνικής προσπάθειας. Μόνο με το να βοηθήσει η μια πλευρά και η άλλη πλευρά να αντιληφθεί αυτήν τη βοήθεια ως υποχρέωση. Ως υποχρέωση να τακτοποιήσει τον προϋπολογισμό της, να κάνει μεταρρυθμίσεις και να εργαστεί στην κατεύθυνση ώστε κάποια μέρα να μην χρειάζεται πλέον βοήθεια. Μόνο έτσι μπορεί να γίνει. Με το να κάνεις συμφωνίες και όλοι να τις τηρούν» τόνισε η κ. Μέρκελ και επανέλαβε ότι «αν καταστραφεί το ευρώ, θα καταστραφεί και η Ευρώπη» καθώς, όπως είπε, πρόκειται για κάτι πολύ περισσότερο από ένα νόμισμα. «Είναι μαζί με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς η πιο ισχυρή έκφραση της βούλησής μας να ενώσουμε ειρηνικά τους λαούς της Ευρώπης» σημείωσε και κατέληξε αναφέροντας ότι η Ευρώπη κατάφερε από μια ήπειρος του πολέμου να εξελιχθεί σε ενωμένη Ευρώπη και αυτό επιτεύχθηκε «με δημιουργικότητα και τήρηση των συμφωνιών, κατανόηση και προθυμία για συμβιβασμούς».

Παράλληλα η κ. Μέρκελ τόνισε ότι αν και το 2015 είναι η χρονιά που όλα τα κράτη μέλη παρουσίασαν ανάπτυξη, για πρώτη φορά από την αρχή της οικονομικής κρίσης, αυτή δεν έχει ακόμα ξεπεραστεί.

Όπως είπε η κρίση χρέους στην Ευρωζώνη δεν έχει ακόμα ξεπεραστεί, επομένως όλα τα κράτη μέλη πρέπει να προχωρήσουν σε διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και να γίνουν περισσότερες προσπάθειες.

Παράλληλα, εξέφρασε την ελπίδα να υλοποιηθεί η συμφωνία ελεύθερου εμπορίου μεταξύ της Ε.Ε. και των ΗΠΑ φέτος.

Υπενθυμίζεται ότι η γερμανίδα καγκελάριος πρόκειται να μεταβεί μέσα στην ημέρα στις Βρυξέλλες για τη Σύνοδο Κορυφής.

imerisia.gr

ΣΧΟΛΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια στο άρθρο! Γράψτε το πρώτο σχόλιο!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.