#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
29/09/2010 17:39
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Μέρα πανευρωπαϊκής διαμαρτυρίας η σημερινήΔεκάδες χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν σήμερα στις Βρυξέλλες και σε άλλες ευρωπαϊκές πόλεις, διαμαρτυρόμενοι για τα κυβερνητικά μέτρα λιτότητας, που σύμφωνα με τα εργατικά συνδικάτα επιβραδύνουν την ανάπτυξη και τιμωρούν τους φτωχούς. «Το κύριο συναίσθημα που βασανίζει τους ανθρώπους είναι πως για τους τραπεζίτες υπάρχουν δισεκατομμύρια ευρώ, αλλά οι κοινωνικές παροχές περικόπτονται. Αυτό δεν είναι σωστό», λέει ένας διαδηλωτής στις Βρυξέλλες.
Η πορεία κατευθύνθηκε προς το αρχηγείο της ΕΕ, με συνθήματα όπως  «Όχι στη λιτότητα» και «Προτεραιότητα στην εργασία και στην ανάπτυξη». Τα 50 περίπου συνδικάτα που συμμετείχαν, αποτελούνταν, μεταξύ άλλων, και από Γερμανούς ανθρακωρύχους, Ρουμάνους  εργαζόμενους στο φυσικό αέριο, και Πολωνούς ναυτεργάτες. Της πορείας ηγήθηκε μια ομάδα ντυμένη στα μαύρα με τα πρόσωπα επίσης βαμμένα μαύρα, κρατώντας ομπρέλες και χαρτοφύλακες, παριστάνοντας τους τεθλιμένους συγγενείς της νεκρής Ευρώπης.
Οι οργανωτές των διαδηλώσεων στις Βρυξέλλες, η ευρωπαϊκή συνομοσπονδία εργατικών συνδικάτων, υπολόγιζε στη συμμετοχή 100.000 ανθρώπων. Σύμφωνα όμως με την αστυνομία, το πλήθος αποτελούνταν τελικά από περίπου 50.000 άτομα.
Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις ισχυρίζονται πως αναγκάστηκαν να εφαρμόσουν μέτρα λιτότητας προκειμένου να αποφευχθεί η εξάπλωση αυτού που συνέβη στην Ελλάδα. Πολλοί όμως εργαζόμενοι θεωρούν ότι τιμωρούνται για σφάλματα άλλων. Όπως λένε: «Το μήνυμά μας είναι πως χρειαζόμαστε το κοινωνικό κράτος και τις κοινωνικές παροχές. Αυτοί που τα χρειάζονται περισσότερο είναι αυτοί που πλήττονται από την κρίση». Συμπληρώνει ένας Γερμανός συνδικαλιστής, «το χάσμα μεταξύ πλουσίων και φτωχών συνεχώς αυξάνει. Οι πλούσιοι έχουν τρόπους να βγάζουν λεφτά και να μη πληρώνουν φόρους, ένας απλός εργαζόμενος πληρώνει φόρους είτε το θέλει είτε όχι».
Οι οικονομολόγοι δεν θεωρούν πως οι διαμαρτυρίες και οι απεργίες θα αποτρέψουν τις κυβερνήσεις από το να πάρουν τα απαραίτητα διαρθρωτικά μέτρα, όμως μπορεί να συντελέσουν στη μη επανεκλογή τους, αλλά και στον περιορισμό του μεγέθους των μέτρων που λαμβάνονται ή που θα ληφθούν στο μέλλον.
Η ανεργία στην ΕΕ βρίσκεται στο 9.6% του εργατικού δυναμικού, και το ποσοστό αυτό είναι διπλάσιο στην Ισπανία, τη Λετονία, και  την Εσθονία. Οι συνδικαλιστές επιμένουν πως η λιτότητα ανεβάζει τους δείκτες της ανεργίας. Την ώρα που η ευρωπαϊκή επιτροπή περιμένει μια αύξηση της οικονομίας κατά 1.8%, μετά από μια πτώση 4.2% στο 2009, οι χρηματαγορές ανησυχούν για το αν η Πορτογαλία και η Ιρλανδία μπορέσουν να διαχειριστούν τα χρέη τους ή θα χρειαστούν και αυτές έκτακτη βοήθεια. Η επιτροπή μάλιστα επιμένει να ληφθούν μέτρα εναντίον εκείνων των χωρών που ξεφεύγουν από τους δημοσιονομικούς κανόνες.

Reuters

ΣΧΟΛΙΑ

 1. spiros avatar
  spiros 29/09/2010 17:48:06

  Οι Παναγόπουλοι και οι Παπασπύριδες που βρίσκονται; Ούτε για την τιμή των οπλων;

  • ένας Άμλετ avatar
   ένας Άμλετ @ spiros 29/09/2010 17:55:50

   «παναγο-πουλάνε» τους εργαζόμενους

 2. ένας Άμλετ avatar
  ένας Άμλετ 29/09/2010 17:53:52

  «….τα απαραίτητα [για ποιους;] διαρθρωτικά μέτρα» αποφασίστηκαν αρκετά χρόνια πριν –Μάστριχτ, Λισαβόνα.
  Αλλά ας μην είναι και τόσο σίγουροι οι «οικονομολόγοι»……

 3. kiki avatar
  kiki 29/09/2010 18:28:22

  Αισχος,στα πουλημενα τομαρια.

 4. Στέργιος avatar
  Στέργιος 29/09/2010 19:14:12

  Όλη η Ευρώπη διαμαρτύρεται. Όλη; Όχι...
  Ένα γαλατικό χωριό που λέγεται Ελλάδα επιμένει να αντιστέκεται ΜΗ διαμαρτυρόμενο εναντίον των απολυταρχικών μέτρων που μας επιφυλάσσει η Ευρώπη.

 5. eiraman avatar
  eiraman 29/09/2010 23:25:31

  Μην είμαστε υπερβολικοί!Σήμερα κάλεσαν σε πορεία με κάλεσμα που σήμερα το πρωϊ κοινοποιήθηκε στους εργαζόμενους!
  Εντάξει έδωσαν αγώνα...
  ΤΟΥΣ ΕΤΣΟΥΞΕ ΠΟΥ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΤΑ ΣΥΝΘΗΜΑΤΑ ΗΤΑΝ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΠΟΙΗΣΗΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ....

 6. ένας Άμλετ avatar
  ένας Άμλετ 30/09/2010 08:10:32

  Ευτυχώς, όλο και περισσότεροι -–και με ραγδαίους ρυθμούς—αντιλαμβάνονται ότι η λεγόμενη «Ευρωπαϊκή Ένωση» δεν είναι παρά ένας ΕΣΜΟΣ ΑΠΑΤΕΩΝΩΝ που μόνο σκοπό έχει να λεηλατήσει τον πλούτο εθών και ανθρώπων….

  • ένας Άμλετ avatar
   ένας Άμλετ @ ένας Άμλετ 30/09/2010 08:11:15

   εθνών

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.