#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
06/02/2012 07:45
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Μάχη μέχρις εσχάτων για την διατήρηση των «κόκκινων γραμμών»Μάχη μέχρις εσχάτων για να μην «ξηλωθεί» όλο το υφιστάμενο δίχτυ προστασίας των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα και να αποσοβηθεί η επιβολή νέων σκληρών, άκρως υφεσιακών μέτρων σε αντάλλαγμα για το δάνειο των 130 δισ. ευρώ κλήθηκαν να δώσουν ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος και οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί που στηρίζουν την κυβέρνηση κατά τη χθεσινή πεντάωρη, εξαιρετικά κρίσιμη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου.

Μολονότι το θρίλερ των διαβουλεύσεων με την Τρόικα συνεχίζεται και σήμερα, αργά χθες το βράδυ διεφάνη ότι οι σαφείς «κόκκινες γραμμές» που έθεσε ο πρόεδρος της Ν.Δ. Αντώνης Σαμαράς στο τραπέζι –και οι οποίες αντανακλούν με συνέπεια τις θέσεις που έχει διατυπώσει μέχρι σήμερα– απέδωσαν καρπούς, με αποτέλεσμα οι εκπρόσωποι των δανειστών μας να αναδιπλώνονται σε ορισμένα ζητήματα, ύστερα από ένα μπαράζ μαξιμαλιστικών απαιτήσεων και εκβιασμών.

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, το τοπίο φαίνεται να διαμορφώνεται ως εξής:

ΤΑ ΚΕΡΔΗ:

1.   Διασώζονται ο 13ος και ο 14ος μισθός στον ιδιωτικό τομέα. Η προστασία των Δώρων Χριστουγέννων-Πάσχα και του επιδόματος θερινής αδείας αποτελούσε μία από τις μείζονες μέριμνες του κ. Σαμαρά στο πλαίσιο του σκληρού μπρα ντε φερ με την Τρόικα και όλα δείχνουν πως τελικά ο πρόεδρος της Ν.Δ. πέτυχε να γίνουν σεβαστές οι θέσεις του στο θέμα αυτό. Παράλληλα, συμφωνήθηκε ο περιορισμός του μη μισθολογικού κόστους, καθώς η Τρόικα ζητούσε μείωση εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών τουλάχιστον κατά 5%.

2.   «Παγώνουν» οι αντικειμενικές αξίες. Η αύξηση των αντικειμενικών αξιών, την οποία είχε κάνει δεκτή ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος εντάσσοντας τη σχετική πρόβλεψη στον Προϋπολογισμό του 2012, αποτελεί ένα κατ’ εξοχήν υφεσιογενές μέτρο. Και αυτό διότι η αναπροσαρμογή τους προς τα πάνω θα συμπαρέσυρε 16 φόρους και τέλη που επιβαρύνουν την ακίνητη περιουσία και υπολογίζονται με βάση τις εκάστοτε ισχύουσες αντικειμενικές αξίες, όπως οι φόροι μεταβίβασης και κληρονομιάς, αλλά και το, ήδη δυσβάσταχτο, «χαράτσι» μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ. Μάλιστα, αύξηση των αντικειμενικών αξιών κατά 25% αναδρομικά από 1ης Ιανουαρίου 2012, όπως ζητούσε το ΔΝΤ, θα προκαλούσε αύξηση του Εκτακτου Ειδικού Τέλους Ηλεκτροδοτούμενων Επιφανειών (ΕΕΤΗΕ) κατά 14,2% έως 33%. Ο κ. Σαμαράς ήταν ο μόνος που επέμεινε σθεναρά να διατηρηθούν οι αντικειμενικές στα σημερινά επίπεδα και υπάρχουν μεγάλες πιθανότητες να γίνει αυτό αποδεκτό από την Τρόικα.

3.   Αποσύρεται η αύξηση των τιμολογίων της ΔΕΗ. Ακόμα ένα πρόσθετο βάρος για νοικοκυριά και επιχειρήσεις θα ήταν η νέα αύξηση του κόστους του ηλεκτρικού ρεύματος, η οποία τέθηκε επί τάπητος και φαίνεται να υπήρξε συναίνεση για «πάγωμα» τιμολογίων.

 

ΟΙ ΑΠΩΛΕΙΕΣ:

1.   Ακόμη πιο κάτω ο κατώτατος μισθός. Ο κατώτατος μισθός των 751 ευρώ, που συμπεριλαμβανομένων των Δώρων και του επιδόματος αδείας φθάνει σήμερα τα 877 ευρώ, περιορίζεται κοντά στα 600 ευρώ, ώστε να μην απέχει πολύ από τον αντίστοιχο ισπανικό (748 ευρώ) και πορτογαλικό (566 ευρώ). Ο κ. Σαμαράς δίνει μάχη για να περιοριστεί η μείωση στους νεοπροσλαμβανομένους και φαίνεται να την κερδίζει. Αλλωστε, ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ στην Τρόικα Πολ Τόμσεν δήλωσε σε πρόσφατη συνέντευξή του: «Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι νέοι με ελάχιστη εμπειρία και παραγωγικότητα θα προσλαμβάνονται από επιχειρήσεις και δεν θα παραγκωνίζονται στην αγορά εργασίας λόγω ενός υπερβολικά υψηλού κατώτατου μισθού». Η εφαρμογή του μέτρου μόνο στους νεοπροσλαμβανομένους σημαίνει ότι από το μέτρο δεν επηρεάζεται η κλίμακα υπολογισμού των κύριων συντάξεων.

2.   Καταργείται η μετενέργεια. Χάνεται η δικλίδα ασφαλείας που υπήρχε για τους εργαζομένους και προέβλεπε ότι οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας ισχύουν για έξι μήνες μετά τη λήξη τους. Οι εκπρόσωποι της Τρόικας είχαν ασκήσει ασφυκτικές πιέσεις για να γίνει αυτή η ανατροπή.

3.   Αναστέλλεται η αύξηση μισθών κατά 2,6% η οποία προβλεπόταν από την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας για τον προσεχή Ιούλιο.

 ΤΑ ΑΝΟΙΧΤΑ ΜΕΤΩΠΑ ΚΑΙ ΟΙ ΑΝΑΤΡΟΠΕΣ:

1.   Πόσο θα μειωθούν οι επικουρικές συντάξεις. Το κυβερνητικό σχέδιο για μεσοσταθμική μείωση της τάξεως του 15% φέρεται να μην ικανοποίησε τελικά την Τρόικα, η οποία ζήτησε διπλάσιο «μαχαίρι» (30%) και δημιουργία ενός ενιαίου επικουρικού ταμείου. Η θέση της Ν.Δ. ήταν εξαρχής να μην επιβληθούν οριζόντιες περικοπές και τουλάχιστον να προστατευθούν οι χαμηλότερες συντάξεις (κάτω των 300 ευρώ), κάτι που προτάχθηκε από τον κ. Σαμαρά και φαίνεται να συγκεντρώνει πλέον αρκετές πιθανότητες. Επίσης, αγωνιώδης προσπάθεια καταβάλλεται για να «παγώσει» η μείωση των εφάπαξ των επικουρικών ταμείων.

2.   Πώς θα ανακεφαλαιοποιηθούν οι ελληνικές τράπεζες μετά το «κούρεμα». Η ανάδειξη του θέματος από τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Γιώργο Παπανδρέου, ο οποίος ζήτησε κοινές μετοχές (μετά ψήφου) –αντί για προνομιούχες ή κοινές άνευ ψήφου που ήθελε η Τρόικα–, είχε ως αποτέλεσμα να επιστρατευθεί τελικά «συνδυασμός μέσων που διασφαλίζουν την προαγωγή του δημοσίου συμφέροντος και την επιχειρηματική αυτονομία των τραπεζών», όπως αναφέρει η χθεσινοβραδινή ανακοίνωση του Μεγάρου Μαξίμου.

 

Μάριος Ροζάκος στον "Ελεύθερο Τύπο"

ΣΧΟΛΙΑ

 1. ΜΠ avatar
  ΜΠ 06/02/2012 08:51:27

  Μάλιστα. Ωραία. Και με το χαράτσι της ΔΕΗ τί γίνεται; Με την Ανάπτυξη τί γίνεται; Και τί γίνεται με τους όρους της δανειακής που μας δεσμεύουν με το Αγγλικό Δίκαιο και την απαγόρευση να συνεργαστούμε σε επίπεδο δανεισμού με άλλες χώρες όπως η Ρωσία;;
  Για αυτά τα θέματα που είναι η ΟΥΣΊΑ όλων πότε θα διαπραγματευτούμε;;;
  Τί είναι αυτά;;; Βλέπουμε το δέντρο και χάσαμε το δάσος;;; ΔΕΝ θέλουμε την παράδοση της Χώρας!!! Αυτό πότε θα το διαπραγματευτούμε;;; Μόνο οι μισθοί είναι το θέμα μας;;;
  Ρε μήπως δουλευόμαστε και μεταξύ μας;;
  ΟΧΙ είναι ΌΧΙ!!!
  Τί δεν καταλαβαίνουμε;;;
  Τί δεν καταλαβαίνουμε;;;

  • Αυριανιστής avatar
   Αυριανιστής @ ΜΠ 06/02/2012 09:42:39

   Να προσθέσω και κάτι ακόμα: με τη φορολόγηση της αγροτικής γης, (ακόμα και των χέρσων χωραφιών), η οποία μέχρι τώρα είναι το αποκούμπι κάθε απελπισμένου που επιστρέφει στο χωριό (όπως άλλωστε με χυδαία ευκολία "συνιστούν" και οι νεοφιλελεύθεροι να κάνουμε), ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ; Έχει αντιλφθεί κανείς ότι, με μεγάλο ποσοστό των αστών να κατέχουν ένα κληρονομημένο χωραφάκι σε κάποιο χωριό, ΤΑ ΧΑΡΑΤΣΙΑ ΘΑ ΓΙΝΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΠΙΟ ΔΥΣΒΑΣΤΑΚΤΑ;

 2. Αυριανιστής avatar
  Αυριανιστής 06/02/2012 09:48:11

  Προφανώς δουλευόμαστε μεταξύ μας όταν λέμε "η μείωση του κατώτατου μισθού θα ισχύσει μόνο για νέες προσλήψεις". Και να γιατί:
  -αν εννοεί εντελώς νεοεισερχόμενους στην αγορά εργασίας, τότε προφανώς κάθε επιχείρηση θα απολύσει τους "ακριβούς" εργαζόμενους που έχει, για να τους αντικαταστήσει με νέους, "φτηνούς"
  -αν εννοεί απλώς νέες προσλήψεις, τι εμποδίζει την κάθε επιχείρηση να απολύσει όλους τους εργαζομένους της (σταδιακά) και να τους... επαναπροσλάβει την άλλη μέρα ως "νέα πρόσληψη" με το χαμηλό μισθό;

  • Ιωάννης33 avatar
   Ιωάννης33 @ Αυριανιστής 06/02/2012 14:02:37

   Σωστή η πρώτη σου σκέψη.Σίγουρα δουλευόμαστε μεταξύ μας και σίγουρα μας δουλεύουν.Ολα θα συμφωνηθούν,όλα θα υπογραφούν και για κάθε διάταξη θα υπάρχει παραθυράκι νόμου για να χάσουμε και άλλα.

 3. unfair avatar
  unfair 06/02/2012 11:59:56

  Εάν αληθεύει, η μείωση του κατώτατου στα 600ε, πρακτικά ο 13ος κ 14ος, έχουν κοπεί. Κ όπως έχω ξαναγράψει, καλύτερα να έφευγε ο 13ος κ 14ος, κ να ενσωματώνονταν στο βασικό μισθό. Ο βασικός μισθός, είναι κλειδί για πολλά μεγέθη, όπως ασφαλιστικές εισφορές [άρα συντάξεις], φορολογικές εισφορές/εισόδημα, κ.α.
  Υπάρχει ακόμη κάτι που δεν μπορώ να καταλάβω, ο ΣΕΒ κ ΓΣΕΕ, έχουν συμφωνήσει να μην γίνει κάποια μείωση, πως δέχονται οι πολιτικοί αρχηγοί την μείωση;
  Το πιο "δίκαιο", θα ήταν πάγωμα μισθών, για ένα άλφα διάστημα [2-3 χρόνια;].

 4. ΑΡIΣ avatar
  ΑΡIΣ 06/02/2012 14:51:27

  «Οι κόκκινες γραμμές κατέληξαν κόκκινες κορδέλες», δήλωσε σήμερα το πρωί ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ) κ. Β. Κορκίδης αναφορικά με τις διαπραγματεύσεις των πολιτικών αρχηγών με την κυβέρνηση.
  ΝΟΜΙΖΩ ΟΤΙ ΑΥΤΟ ΤΑ ΛΕΕΙ ΟΛΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ....

  • factorx avatar
   factorx @ ΑΡIΣ 06/02/2012 15:43:28

   Οι κόκκινες γραμμές των ερργοδοτών είναι η καταργηση 13ου και 14ου. Μήπως δε κατάλαβες καλά;

   • Κώστας ΜΠ avatar
    Κώστας ΜΠ @ factorx 06/02/2012 15:50:37

    O Β.Κορκίδης διορίστηκε από τον Σαμαρά αναπληρωτής τομεάρχης. Παραιτήθηκε λόγω της εργασίας του τον 7/2011 και δήλωσε πάντα στη διάθεση του Προέδρου της ΝΔ.
    Δήλωνε προ ημέρων και οι δηλώσεις του έπαιξαν παντού:
    "«Οι εργοδότες δεν συζητούν τη μείωση του κατώτατου μισθού της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας αλλά και την κατάργηση του 13ου και 14ου μισθού»"
    Η Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου και ο ΣΕΒΕ( Ασημακόπουλος) ήταν κάθετα αντίθετοι στον περιοσρισμό του μισθολογικού κόστους. ΔΕΝ ζήτησαν ποτέ κάτι τέτοιο.

 5. george avatar
  george 06/02/2012 16:21:38

  XAXAXAXAXAXAXA

  Εντάξει προφανώς απευθύνεστε σε πιθήκους.

  1) Ρε ποιος δίνει μάχη; Όλα συμφωνημένα ήταν και η μόνη μάχη είναι για να μην γίνουν εκλογές.

  2) Ποιος ενδιαφέρεται για 13ο 14ο όταν παραδίδεται η πατρίδα;

  3) Δεν υπήρξε ΠΟΤΕ θέμα 13ου 14ου παρά μόνο στα media. Το ήξεραν όλοι οι διαβασμένοι από την αρχή

  4) Κλαδικό Δόγμα του ΣΟΚ . Ανακοινώνουν 40 μέτρα και παίρνουν τα 35 για να νομίζουν οι πίθηκοι ότι κάτι κέρδισαν

  5) ΑΣ δε μας είπες τι έγινε με το Δικαιο του δανεισμού, με τις εκλογές και την παράδοση της χώρας. Αλλά ξέχασα, σε πίθηκους απευθύνεστε.

 6. Κ avatar
  Κ 06/02/2012 16:34:33

  ΠΟΣΟΙ ΕΙΠΑΜΕ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ. 6000000 ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΙΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ ΤΟΥΣ? ΑΣ ΤΟΥΣ ΞΑΝΑΨΗΦΙΣΟΥΝ. ΑΝ ΤΟΥΣ ΞΑΝΑΨΗΦΙΣΕΙ ΕΣΤΩ ΚΑΙ ΕΝΑΣ ΠΡΟΤΕΙΝΩ ΝΑ ΤΟΥ ΚΟΨΟΥΝ ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟ ΜΙΣΘΟ.

 7. Κ avatar
  Κ 06/02/2012 18:37:59

  EIXE Ο ΣΚΑΙ ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΛΙΓΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ. 2000 ΕΥΡΩ ΤΟ ΧΡΟΝΟ ΘΑ ΧΑΣΟΥΝ ΟΙ ΜΙΣΘΩΤΟΙ. ΔΗΛΑΔΗ ΟΙ ΦΤΩΧΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΘΑ ΕΠΙΔΟΤΟΥΝ ΤΟΥΣ ΕΡΓΟΔΟΤΕΣ. ΩΡΑΙΑ.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.