#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
16/02/2011 09:08
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Μάχη ΝΟBLE και SHELL στην Κύπρο..

.. Σε “χαλαρούς ρυθμούς” η Αθήνατου Σταύρου Καρκαλέτση*

Σκληρή μάχη έχει ξεκινήσει στο παρασκήνιο, ανάμεσα στην Noble Energy και τη Shell, προς εξασφάλιση συνεργασίας με την Κυπριακή Δημοκρατία, για έρευνα και εξόρυξη του φυσικού αερίου που υπάρχει στο Ισραήλ όσο και -κυρίως- στην Κύπρο. Σε λίγο καταφθάνει στη Λάρνακα κλιμάκιο υψηλοβάθμων εμπειρογνωμόνων της αμερικανικής Noble Energy, η οποία, μαζί με την θυγατρική της, ισραηλινή εταιρεία Delek, θεωρούνταν το μεγάλο φαβορί. Τίποτα όμως δεν είναι σίγουρο, αφού η Shell κατέθεσε άτυπα εξαιρετικά ανταγωνιστική πρόταση.

Η κυπριακή κυβέρνηση έχει υπογράψει ως γνωστόν συμφωνία με τη Noble για πιθανή συνεκμετάλλευση των κοιτασμάτων φυσικού αερίου στο περίφημο Οικόπεδο Δώδεκα. Ήδη η αμερικανική εταιρεία (που έχει αναλάβει και την εξόρυξη των κοιτασμάτων φυσικού αερίου στη θαλάσσια περιοχή του Ισραήλ) έχει εμφανίσει στο λιμάνι της Λεμεσσού τις πλατφόρμες από τις οποίες θα διεξάγονται οι εργασίες της ανόρυξης, οι οποίες θα μεταφερθούν προς το Ισραήλ.

Από πηγές του κυπριακού υπουργείου Εμπορίου αφήνεται, για ευνόητους λόγους, να νοηθεί ότι αναμένεται να υπάρξει σκληρή κόντρα ανάμεσα στην Noble Energy και την κατά πολύ ισχυρότερη Shell, η οποία, όπως λέγεται, αβαντάρεται από κύκλους της κυβέρνησης Χριστόφια. Πρωτοστάτης στην ''επιλογή Shell'' φέρεται να είναι ο διευθυντής της ΔΕΦΑ (Δημόσια Επιχείρηση Φυσικού Αερίου) Κύπρου, Στέλιος Στυλιανού.

Ήδη ακούγονται πολλά για την ''μοιρασιά'' ανάμεσα στην Κυπριακή Δημοκρατία και την εταιρεία που θα επιλεγεί, όπου θα ακολουθηθεί η λογική 50:50 στα έσοδα, με ''κάτι παραπάνω'' να πηγαίνει στη Λευκωσία (πχ μια τελική συμφωνία 55%-45%). Σημαντικό επίσης για τη Λευκωσία είναι να λάβει συγκεκριμένες δεσμεύσεις

α) για την κατασκευή του υποθαλάσσιου αγωγού που θα μεταφέρει φυσικό αέριο από το ισραηλινό κοίτασμα Λεβιάθαν στις ακτές δυτικά της Λάρνακας και

β) για κατασκευή τερματικού σταθμού στο λιμάνι  Βασιλικού, στο μέσον Λεμεσσού - Λάρνακας.

Αξίζει να σημειωθεί πως σε αντίθεση με τους ρυθμούς της κυβέρνησης Παπανδρέου (θυμίζουμε πως ο αρμόδιος υπουργός Μανιάτης μίλησε για διετία, ώσπου να αρχίσουν οι έρευνες στην Ελλάδα), η κυπριακή κυβέρνηση επιδιώκει συμφωνία που να προβλέπει άμεση έναρξη στις γεωτρήσεις, μέσα στο καλοκαίρι του 2011.

Για επίσπευση του θέματος της ενέργειας αλλά και μια πιθανή επικύρωση συμφωνίας με το Ισραήλ για τον καταμερισμό των εσόδων, θα μεταβεί τον Μάρτιο στο Ισραήλ ο Πρόεδρος Χριστόφιας. Για τον ίδιο λόγο (βολιδοσκόπηση των προθέσεων της άλλης πλευράς) μεταβαίνει άμεσα στην ισραηλινή πρωτεύουσα ο υπουργός Εξωτερικών Μάρκος Κυπριανού, κομίζοντας συγκεκριμένη πρόταση ως προς τον καταμερισμό των κερδών.

Υπενθυμίζεται ότι η Κύπρος υπέγραψε με το Ισραήλ μια πρώτη συμφωνία για την εκμετάλλευση της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ),  όμως αμέσως μετά οι δύο χώρες θα πρέπει να υπογράψουν ειδική συμφωνία καταμερισμού των εσόδων, καθώς και δευτερεύουσες συμπληρωματικές συμφωνίες και ρήτρες.

Την ίδια ώρα, η ελληνική κυβέρνηση απέχει από τέτοια ''επικίνδυνα'' για την αφασία της παιχνίδια. Τα αστέρια της μπορεί να αφιερώνουν τρία 24ωρα για να συζητούν με λαθρομετανάστες-καταληψίες πανεπιστημίων, μπορεί να έχουν κάνει την υγεία μπάχαλο, μπορεί η πολυγλωσσία των υπουργών της (και πρωτίστως του αντιπροέδρου της) να θυμίζει Βαβέλ, όμως στο κεφάλαιο ενέργεια, η κυβέρνηση Παπανδρέου παραμένει αφασιακά προσηλωμένη στον αστερισμό της αδράνειας.

Την ίδια ώρα, το ''Πίρι Ρέις'' ετοιμάζεται για ''τσάρκα'' στο (τυχαίο; δεν νομίζω...) Καστελλόριζο...

*Προέδρου του ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΕΥΡΩΠΑΙΚΩΝ & ΔΙΕΘΝΩΝ ΑΝΑΛΥΣΕΩΝ

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Ηλίας avatar
  Ηλίας 16/02/2011 09:25:33

  Όλοι Κύπρο μάγκες...

 2. ΑΧΑΙΟΣ avatar
  ΑΧΑΙΟΣ 16/02/2011 09:42:31

  Aκριβώς! Οι Ελληνοκύπριοι το παλεύουν, ημικατεχόμενοι και με το θηρίο μέσα στο νησί! Η Ελλαδάρα των ΓΑΠ-Δρούτσα και λοιπών ογκόλιθων της πολιτικής, κοιμάται όρθια....Αν δεν πέσει εντολή από τα αφεντικά δεν γίονεται τίποτα.... Αποικία....

 3. ANNITA avatar
  ANNITA 16/02/2011 09:48:06

  σκληροί διαπραγματευτές οι κύπριοι, ξέρουν το συμφέρον τους και σίγουρα δεν θα αφήσουν ποτέ την Κύπρο να βουλιάξει οικονομικά και να έχει το μαύρο χάλι της ελλάδας, αφού οι δικοί μας πολιτικοί δεν έχουν την δέουσα διπλωματιοκή ικανότητα να φερθούν ανάλογα.΄μΟποιο παρασκήνιο και να παίζει με τις δύο μεγάλες εταιρείες το σίγουρο είναι ότι οι κύπριοι θα βγούν κερδισμένοι γιατί ξέρουν με ποιούς θα συναλαχθούν οικονομικά, πολιτικά αλλά και ποιοι θα τους στηρίξουν δυνατά και επι ίσοις όροις πολιτικά και οικονομικά.

 4. Tzanoydis ilias avatar
  Tzanoydis ilias 16/02/2011 10:03:33

  Αν υπηρχε δυνατοτητα να αναλαμβαναν τα Υπουργια Οικονομικων και Τουρισμου της Ελλαδας δυο Κυπριοι θα ειμαστε η πρωτη χωρα στην Ευρωπη και οχι η τελευταια που μας καταντησαν τα λαμογια οι πολιτικοι μας και τα κομματοσκυλα τους.Λυπαμαι ειλικρινα για την Ελλαδα μας

 5. ΕΔΩ ΛΕΜΕΣΣΟΣ avatar
  ΕΔΩ ΛΕΜΕΣΣΟΣ 16/02/2011 10:24:58

  Για αυτό προέχει η Ελλάδα να συμπορευτεί με την Κύπρο. Δύο κράτη, μια πολιτική, ένα Έθνος! Ενωμένοι, με εναίο αμυντικό δόγμα και κοινή άμυνα, αφού ο εχθρό είναι κοινό. Ο Ανδρέας το πάλεψε, ο Σημίτης το έθαψε, ο Καραμανλής αδιάφορος και ο Γιωργάκης απέναντί μας.
  Ο Σαμαράς;;;;

 6. αλλενάκι avatar
  αλλενάκι 16/02/2011 11:49:03

  Διαβάζουμε ότι τα κατεχόμενα προχωρούν σε κοινή ΑΟΖ με την Τουρκία!

 7. Alkimos avatar
  Alkimos 16/02/2011 13:38:25

  Κάποιος γράφει παραπάνω κάτι για «αφασία» αναφορικά με τους πολιτικούς… Εγώ θα έλεγα αντίθετα πως βλέπω να υπάρχει πρεμούρα, μόνο που κινείται προς την ακριβώς αντίθετη κατεύθυνση, δηλαδή ενάντια στα εθνικά συμφέροντα. Δεν έχουμε πάρει ακόμη χαμπάρι πως το τιμόνι της χώρας βρίσκεται στα χέρια διεθνών κερδοσκόπων;

 8. babis avatar
  babis 16/02/2011 13:38:38

  Που να τρέχουμε τώρα για ΑΟΖ εδώ έχουμε την καταμέτρηση των ακινήτων, των οικοπέδων, με θάλασσες θα μπλέκουμε τώρα!!!

 9. πατριώτης avatar
  πατριώτης 16/02/2011 21:42:44

  Η Κύπρος μας δείχνει τον δρόμο . Εμείς τι κάνουμε ;
  Θα ανοίξουμε τα μάτια μας;

 10. anna avatar
  anna 16/02/2011 23:12:27

  Τιμή και δόξα στον μεγάλο Έλληνα, τον Τάσσο Παπαδόπουλο. Φανταστείτε να είχαν δεχτεί τότε την πλεκτάνη Ανάν.

  • ΝΙΚΟΛΑΣ avatar
   ΝΙΚΟΛΑΣ @ anna 17/02/2011 00:35:26

   Σωστή! Και τότε τον σκυλόβριζαν ΓΑΠ, Μητσοτάκης, Μπίστης, Ανδριανόπουλος και άλλες σύγχρονες φιλομνημονιακές προσωπικότητες

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.