#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
23/11/2012 07:30
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Μάχες και για τα κοινοτικά κονδύλια - διεκόπη η Σύνοδος 

Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης διέκοψαν τις συνομιλίες της Συνόδου Κορυφής, που διεξάγεται στις Βρυξέλλες, προκειμένου να εξετάσουν τις αναθεωρημένες προτάσεις του προϋπολογισμού που υπέβαλε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν βαν Ρομπάι, δήλωσαν διπλωμάτες που παρευρίσκονταν στις Βρυξέλλες.

Οι συζητήσεις διεκόπησαν λίγο μετά τα μεσάνυχτα, περίπου μία ώρα αφότου είχαν ξεκινήσει.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες αναμένεται να συναντηθούν εκ νέου την Παρασκευή, με την ελπίδα να καταλήξουν σε μια συμφωνία.

Η σκληρή μάχη των πλουσίων με τους φτωχούς για τον καθορισμό των κοινοτικών δαπανών της περιόδου 2014-2020 ξεκίνησε χθες το βράδυ στις Βρυξέλλες, με τον πρόεδρο της Ε.Ε. Χέρμαν Βαν Ρομπέι να προσπαθεί να γεφυρώσει τις πολύ μεγάλες διαφωνίες μεταξύ των κρατών-μελών.

Κρισιμότατη είναι η διαπραγμάτευση και για τη χώρα μας, δεδομένου ότι από το περιεχόμενο των αποφάσεων θα εξαρτηθούν και οι χρηματοδοτήσεις που θα εισπράξει η Ελλάδα την επόμενη επταετία. Το βέβαιο είναι πως η χώρα μας θα έχει σημαντικές απώλειες σε σχέση με τα κονδύλια της περιόδου 2007-2013, ενώ ο Ελληνας πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, μέσω συμμαχιών αλλά και της κατ’ ιδίαν συνάντησης που είχε πριν από τη Σύνοδο με τον κ. Βαν Ρομπέι επιχειρεί να τις περιορίσει όσο γίνεται περισσότερο.

Οι πιθανότητες επίτευξης συμφωνίας είναι περίπου ίδιες με εκείνες της αποτυχίας. Στα θετικά καταγράφεται η επιθυμία του γαλλογερμανικού άξονα να ληφθεί απόφαση, στα αρνητικά η εξαιρετικά σκληρή στάση του Βρετανού πρωθυπουργού, αλλά και ομολόγων του από τον κοινοτικό Βορρά, οι οποίοι επιδιώκουν τη συρρίκνωση του προϋπολογισμού. Θεωρούν ότι η συνεισφορά τους είναι πολύ μεγάλη σε σχέση με αυτά που εισπράττουν, ενώ προβάλλουν το επιχείρημα ότι ο κοινοτικός προϋπολογισμός πρέπει να είναι εξίσου περιορισμένος με τους εθνικούς, λόγω της κρίσης της ευρωπαϊκής οικονομίας.

Από την άλλη, μια συμπαγής ομάδα 15 κρατών-μελών, των ασθενέστερων οικονομιών, επιχειρεί με κάθε τρόπο να περιορίσει τις περικοπές, αφού είναι τα βασικά θύματα του «ψαλιδίσματος» των κοινοτικών δαπανών. Αυτές οι χώρες που υποστήριζαν την αρχική πρόταση της Κομισιόν, η οποία καθόριζε τις κοινοτικές δαπάνες σε δεσμεύσεις στο 1.033 δισ. ευρώ για την παραπάνω επταετία, γνωρίζουν πλέον πως δεν έχει καμία τύχη να γίνει δεκτή και πως η διαπραγμάτευση θα γίνει για το ύψος της περικοπής και την κατανομή των μειώσεων ανά τομέα.

Η πρόταση που υπέβαλε τις προηγούμενες μέρες ο κ. Βαν Ρομπέι, η οποία δεν θα είναι και η τελική, προβλέπει μια περικοπή των κοινοτικών δαπανών της τάξης των 80 δισ. ευρώ, ενώ οι βασικές περικοπές θα γίνουν στον τομέα της συνοχής (30 δισ. ευρώ), της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (25,5 δισ. ευρώ) και στην ανάπτυξη και απασχόληση (11,5 δισ. ευρώ).

Είναι προφανές ότι η εν λόγω πρόταση έχει προκαλέσει τις αντιδράσεις των φτωχότερων χωρών, της Γαλλίας γιατί θίγουν τις γεωργικές δαπάνες, αλλά και των πλουσίων Βρετανών, Ολλανδών, Σουηδών, οι οποίοι ζητούν περικοπές μέχρι και τα 150 δισ. ευρώ.

Ο κ. Βαν Ρομπέι είχε χθες από το πρωί διμερείς συναντήσεις με όλους τους Ευρωπαίους ηγέτες προκειμένου να καταγράψει τα αιτήματά τους και να λάβει κάποια υπόψη στο μέτρο του δυνατού. Με βάση τις διαβουλεύσεις αυτές, επρόκειτο να υποβάλει αργά χθες το βράδυ μια νέα συμβιβαστική πρόταση, η οποία θα αποτελέσει και τη βάση της διαπραγμάτευσης στη διάρκεια της σημερινής Συνόδου, η οποία θα συνεχιστεί και αύριο.

Για την Ελλάδα η διαπραγμάτευση ξεκινάει κάτω από δυσμενείς συνθήκες και αυτό δεν οφείλεται στην εκκρεμότητα της δόσης και την αποτυχία του Εurogroup να λάβει συνολική απόφαση. Οφείλεται στο γεγονός ότι, πέρα από τη δεδομένη περικοπή των δαπανών που πλήττει όλες τις φτωχές χώρες, η Ελλάδα έχει και το πρόσθετο πρόβλημα ότι δεν λαμβάνονται υπόψη οι συνέπειες της κρίσης.

Η κατανομή των κοινοτικών δαπανών γίνεται με βάση τον πλούτο κάθε περιφέρειας, ο οποίος υπολογίζεται με το κατά κεφαλήν ΑΕΠ μιας δεδομένης τριετίας, η οποία στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι η περίοδος 2007-2009. Ωστόσο, στη χώρα μας ακολούθησε στη συνέχεια η βαθιά ύφεση που συρρίκνωσε το ΑΕΠ, το οποίο σήμερα βρίσκεται 20% χαμηλότερα από ό,τι την παραπάνω τριετία. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι ελληνικές περιφέρειες και κυρίως η Αττική φαίνονται στα χαρτιά πλούσιες και ως πλούσιες δεν λαμβάνουν μαζικές κοινοτικές χρηματοδοτήσεις.

Κρίσιμη και δύσκολη χαρακτήρισε τη σύνοδο ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης, τονίζοντας ότι με βάση την πρώτη συμβιβαστική πρόταση που κατέθεσε ο κ. Βαν Ρομπέι η χώρα μας ξεκινάει τις διαπραγματεύσεις με 11,2 δισ. ευρώ για την επταετία 2014-2020, ενώ την περίοδο 2007-2013 είχε αποσπάσει 20,2 δισ. ευρώ.

Με βάση την πρώτη πρόταση του Βαν Ρομπέι, η Ελλάδα θα έχει απώλειες σε σχέση με το προηγούμενο πακέτο της τάξης των 9 δισ. ευρώ. Επιπλέον, η χώρα μας θα έχει πολύ μεγάλες απώλειες και στον τομέα της γεωργίας, όπου οι εισοδηματικές ενισχύσεις προς τους Ελληνες παραγωγούς θα μειωθούν κατά 2,2 δισ. ευρώ στη διάρκεια της επταετίας (16,5 δισ. ευρώ από 18,7 δισ. ευρώ της περιόδου 2007-2013).

Συνοχή και γεωργία θα επιφέρουν συνολικές απώλειες στη χώρα μας της τάξης των 11,2 δισ. ευρώ σε σχέση με την περίοδο 2017-2013. Πάντως, υπάρχουν βάσιμες πιθανότητες βελτίωσης των τελικών αποφάσεων ώστε να περιοριστεί το παραπάνω ποσό.

Συμμαχίες με χώρες που πλήττει η κρίση

Ο πρωθυπουργός έχει προχωρήσει σε συμμαχίες με τους άλλους ηγέτες των χωρών που πλήττονται από την κρίση, δηλαδή τον Ισπανό, τον Πορτογάλο, τον Ιταλό και τον Κύπριο, ζητώντας να ληφθεί υπόψη η κατάσταση των χωρών τους στην τελική κατανομή.

Επιπλέον, ο πρωθυπουργός συμμετείχε χθες το απόγευμα σε συνάντηση των ηγετών των 15 φτωχότερων χωρών, προκειμένου να συντονιστούν οι ενέργειές τους εν όψει της διαπραγμάτευσης.

Στην κατ’ ιδίαν συνάντησή του με τον κ. Βαν Ρομπέι εξέθεσε την ιδιαιτερότητα του ελληνικού προβλήματος και ζήτησε να ληφθεί αυτό ιδιαίτερα υπόψη.

Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, στην τελική φάση της διαπραγμάτευσης θα φέρει σχετική πρόταση υπέρ των χωρών με δημοσιονομικά προβλήματα, ώστε να περιοριστούν οι απώλειές τους.

Ελπίδες για βελτίωση της πρότασης και στο γεωργικό τομέα δημιουργεί η σθεναρή στάση του Γάλλου προέδρου Φρανσουά Ολάντ, ο οποίος κατέστησε σαφές στον κ. Βαν Ρομπέι ότι για τη χώρα του η πρόταση περικοπής των γεωργικών δαπανών δεν μπορεί να αποτελέσει αντικείμενο διαπραγμάτευσης.

Βρυξέλλες, ΝΙΚΟΣ ΜΠΕΛΛΟΣ, για τον ΕΤ

ΣΧΟΛΙΑ

  1. Jim Bim avatar
    Jim Bim 23/11/2012 09:15:37

    Τελικά ο Πρωθυπουργός θα τα καταφέρει ... θα πάρει την δώση αλλά και επιπλέον χρήματα για επενδύσεις ....

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.