#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
09/04/2013 09:15
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Μάργκαρετ Θάτσερ, η μεγάλη ... αντιμνημονιακή

[caption id="attachment_211593" align="alignnone" width="600" caption="Φωτο: Guardian"][/caption]

Κάποια θεμελιώδη χαρακτηριστικά της Μάργκαρετ Θάτσερ:


-Παρέλαβε την χώρα της το 1979 σε μια τραγική κατάσταση και την παρέδωσε το 1990 πλήρως αλλαγμένη, απεριόριστα καλύτερη. Παρέλαβε τον «Μεγάλο Ασθενή» και άφησε υπερδύναμη. Ξαναέφερε την υπερηφάνεια και την αξιοπρέπεια στους Βρετανούς.


-Πιστή στις αρχές της, χαμήλωσε αισθητά, ενίοτε μέχρι εκμηδενίσεως τους φόρους που επιβάλλονται στον πολίτη, από το 1983 και μετά.


-Έβγαλε την χώρα της από την ύφεση και την εκτίναξε στην ανάπτυξη. Οι μισθοί ανέβηκαν στα ουράνια.


-Γυρίζοντας πλάτη στην «πολιτική της συναίνεσης», εξέφρασε ένα ακριβές σχέδιο για την χώρα της, ουδόλως «συναινετικό» και απολύτως «αιχμηρό», εξελέγη από την λαϊκή ψήφο και δυο, και τρεις φορές για να το πραγματοποιήσει και, λαμβάνοντας την εξουσία, προχώρησε στην ακριβή εφαρμογή του, χωρίς να λογαριάζει όσες μειοψηφίες ήθελαν να επιβάλουν την θέλησή τους με την βία και την ανομία και να ματαιώσουν τις προθέσεις για την πραγματοποίηση των οποίων η Θάτσερ εξελέγη (υπενθυμίζουμε ότι εξελέγη για να πραγματοποιήσει συγκεκριμένο πρόγραμμα, όχι με το «λεφτά υπάρχουν» ή τις παραλλαγές του).


-Η προσήλωσή της στο εθνικό συμφέρον της Βρετανίας δεν της επέτρεψε να μπει... υπερβολικά βαθιά σε εταιρισμούς που θα μπορούσαν να περιορίσουν την δυνατότητα της Βρετανίας να ασκεί την εθνική της κυριαρχία. Δεν διενοείτο το ενδεχόμενο να υπαγορεύσουν όργανα από ξένες χώρες την βρετανική πολιτική. Για το Ευρώ δε ήταν αμείλικτη και είχε προβλέψει την πίεση που θα ασκούσε στην Ελλάδα: σύμφωνα με τον Telegraph, το 1990 είχε προειδοποιήσει ότι το κοινό νόμισμα «θα αποβεί θανατηφόρο για τις μικρότερες και φτωχότερες χώρες όπως η Ελλάδα, θα διαλύσει τα ανεπαρκή τους οικονομικά συστήματα».


Τι κοινό έχουν όλα τα παραπάνω;


Συνιστούν την ακριβώς αντίθετη πολιτική από αυτήν που επιβάλλει το Μνημόνιο, με όλο και λιγώτερα –απ’ ό,τι βλέπουμε- «περιθώρια συζήτησης»! Για κάθε ένα από τα παραπάνω σημεία, το Μνημόνιο επιφυλάσσει την ακριβώς αντίθετη πολιτική ή τα ακριβώς αντίθετα αποτελέσματα. Η Θάτσερ θα μπορούσε να χαρακτηριστεί «η πιο αντιμνημονιακή πολιτικός της Ευρώπης»!


(Φυσικά, αυτή είναι μια «φιλοσοφική» συζήτηση. Η μόνη μη-φιλοσοφική συζήτηση είναι το «και τώρα τί κάνουμε», ενστάσεις επί των υπολοίπων άνευ αυτού του στοιχείου συνιστούν απλώς φλυαρίες).Ο λόγος που θεωρούμε χρήσιμο το να λεχθούν αυτά είναι η παντοκρατορία τελείως ανεδαφικών απόψεων στα διαδικτυακά κοινωνικά δίκτυα τύπου «στην Ελλάδα εφαρμόζεται η θατσερική πολιτική, ο νεο-φιλελευθερισμός». Διότι ως γνωστόν ο θατερισμός προωθεί την... υψηλή φορολογία, όπως αυτή που επιβάλλεται στην Ελλάδα. Είναι παγκοίνως γνωστό ότι στην Ελλάδα εφαρμόζονται κυριαρχούν... οι ίδιες βάρβαρες νεοφιλελεύθερες θατσερικές πολιτικές που μας έφθασαν εδώ: το μικρό δημόσιο, η απέραντη και ενθαρρυνόμενη ιδιωτική πρωτοβουλία, ο καχεκτικός συνδικαλισμός, το πλήθος των πραγματοποιηθέντων ιδιωτικοποιήσεων, η χαμηλή φορολογία, το κραταιό επιχειρείν, τα ανοικτά επαγγέλματα! Πέρα από την πλάκα όμως, το ζήτημα είναι βαθύτερο: οι Έλληνες θα υπερασπιστούν μέχρι της τελευταίας ρανίδος του αίματός τους τον τρόπο που τους έμαθε να σκέφτονται η μεταπολιτευτική ελλαδική εξουσία, η τηλεόραση και τα media της. Ουκ αν πείσεις καν με πείσεις: άψογο παράδειγμα, ο τρόπος με τον οποίο επαναλαμβάνουν ως... δικές τους απόψεις όσα τους έμαθε η αιώνια μεταπολιτευτική Πράβδα της εξουσίας για τη Θάτσερ. Ακόμα κι αν τους δείξεις με συγκεκριμένα στοιχεία το τί ήταν η Θάτσερ, το τί σήμαινε η πολιτική της για την χώρα της και τους πολίτες της, το πόσοι, πόσο και γιατί την εξέλεγαν επανειλημμένα και το γιατί την αντέγραφαν οι αντίπαλοι, το ότι στην Ελλάδα εφαρμόζεται η ΑΚΡΙΒΩΣ αντίθετη πολιτική με φοροεκδοροσφαγή, κρατισμό, δημόσιο και τα τοιαύτα και όχι βέβαια... η ίδια, αυτοί επαναλαμβάνουν την ίδια τοποθέτηση με την ελπίδα ότι κάθε επανάληψη θα την καταστήσει πιο αληθινή.


Και μιλώντας για τους αντιπάλους της: οι αντίπαλοί της αναγκάστηκαν να την μιμηθούν για να επιβιώσουν, με αποτέλεσμα το κεντρικό διακύβευμα της βρετανικής πολιτικής σκηνής μεταξύ του Conservative Party και του Labour Party μετά την αποχώρησή της να είναι στην ουσία (όχι κατ’ ανάγκην και στους τύπους) το ποιός θα αποδειχθεί... αποτελεσματικότερα Θατσερικός!Τον Σεπτέμβριο του 2012 γράφαμε: «Θεμελιώδες χαρακτηριστικό της Θάτσερ ήταν το πρόταγμα των conviction politics έναντι των consensus politics: ότι η πολιτική πρέπει να αναβλύζει από συγκεκριμένες πεποιθήσεις, συγκεκριμένες ιδέες, συγκεκριμένες αρχές και συγκεκριμένες αξίες. Σε απόλυτη αντιδιαστολή στέκεται η «πολιτική των συναινέσεων»: «Για μένα, η ‘συναίνεση’ μοιάζει να είναι η διαδικασία απόρριψης κάθε πεποιθήσεως, κάθε αρχής, κάθε αξίας, κάθε πολιτικής. Είναι λοιπόν κάτι στο οποίο κανείς δεν πιστεύει και στο οποίο κανείς δεν φέρνει αντίρρηση». Απόρροια αυτής της λογικής είναι η απολύτως ξεκάθαρη στάση, ακόμα κι όταν αυτή ήταν εξαιρετικά αμφιλεγόμενη, όπως οι φοβερές διαφωνίες της Θάτσερ για ένα συγκεκριμένο είδος ευρωπαϊκής ενοποίησης (…η οποία, παρεμπιπτόντως, δεν είναι και στα καλύτερά της σήμερα), καθώς και η διαβεβαίωσή της ότι η Μ. Βρετανία δεν θα μπει στο Ευρώ για τα επόμενα 700 χρόνια.»


Η Θάτσερ είχε κάτι που λείπει απελπισμένα από την Ελλάδα: ατσάλινη πολιτική βούληση. Και δημοκρατική εντολή να την εφαρμόσει. Αποτελεί το Πρωτότυπο του (α) πολιτεύομαι ("κάνω πολιτική") χωρίς "μπάρμπα στην κομματική Κορώνη", και δη από μειονεκτική θέση τάξης και φύλου και (β) πολιτεύομαι με αρχές και αξίες (με τις οποίες μπορεί κανείς να συμφωνεί η διαφωνεί) και πάντως όχι με μιλήματα και πιασίματα. Και (περιέργως) πετυχαίνω! Αν κάτι λείπει -πρωτίστως- από την ελλαδική πολιτική σκηνή, είναι τα παραπάνω δύο χαρακτηριστικά. Αυτό και μόνο επαρκεί για να την θαυμάζουμε ως παράδειγμα στα καθ'ημάς, χωρίς να πάρουμε κατ’ ανάγκην όλο το πακέτο.Η ριζοσπαστικά ατομικιστική φιλοσοφία της, πάνω στην οποία δομούσε τον φιλελευθερισμό της, κάθε άλλο παρά ζηλευτή είναι. Ο ελληνικός πολιτισμός δομείται πάνω σε τελείως διαφορετικές προσλαμβάνουσες, και ο ριζοσπαστικός ατομικισμός, η αναγωγή του πολιτικού και κοινωνικού (και οικονομικού) γεγονότος στο άτομο μόνο ως άποψη επικυριάρχων ή ξενομανών μπορεί να εισαχθεί την Ελλάδα, ως «σπασμένες σκέψεις από ξένες γλώσσες». Αυτό όμως δεν θα πρέπει να μας αποτρέψει από το να θαυμάσουμε την θέληση μιας γυναίκας να αλλάξει την χώρα της, να της ξαναδώσει υπερηφάνεια και να εφαρμόσει πολιτικά συγκεκριμένες ιδέες, αρχές και αξίες, ασχέτως του ποιές ήταν αυτές στην συγκεκριμένη της περίπτωση. Και να πετύχει, σημειώνοντας ανεξίτηλο στίγμα στην Ιστορία.


Κατ' ουσίαν η Μάργκαρετ Θάτσερ δεν πέθανε, απλώς προσχώρησε εξ ολοκλήρου πλέον στον χώρο της κατ' εξοχήν δράσης της, την Ιστορία.


Σωτήρης Μητραλέξης


ΣΧΟΛΙΑ

 1. Δρόλαπας avatar
  Δρόλαπας 09/04/2013 10:00:25

  Μάλλον αγνοείται πως όλα αυτά εφαρμόστηκαν με τρόπο απάνθρωπο σε βάρος των οικονομικά ασθενέστερων και κοινωνικά αδύναμων.Το παράδειγμα της Τουρκίας η οποία το 1999 ήταν στα όρια της χρεωκοπίας και σήμερα φιγουράρει στις πρώτες θέσεις των οικονομικά ανεπτυγμένων χωρών αποτελεί μια σύγχρονη μορφή αυτού που τότε λέγαμε Θατσερισμός

  Οσο για το μνημονιακή-αντιμνημονιακή ή μνημονιακοί-αντιμνημονιακού ψευτοδίλημμα κα ιεπειδή κουβαλούμε την παράδοση του Γόρδιου δεσμού , μας ενδια΄φερει η επιβίωση του Ελληνισμού ή εκπλήρωση της Ιστορικής του αποστολής .Η οποία μπορεί να λάβει χώρα εντός σχημάτων επουδενί όμως δεν θα αποτελέσει παράγωγο ξένων δράσεων, θα αποτελέσει προϊόν συστηματικής δράσης και μεθodικής σκέψης των Ελληνων

  Οικοδομείστε την Ελληνική Πολιτική σκέψη-μπολιάζοντας την με τα καλύτερα απο την ΔΙεθνή Εμπειρία- αλλα στην βάση του Ελληνικού Δημοκρατικού Πατριωτισμού και του Ελληνικού Πολιτισμού και όχι ως η Αριστερά έπραττε με την μεταφορά ξένων μοντέλων.Οσες φορές επαναλήφθηκε αυτό το σκηνικό παρήγαγε εκτρωματικές καταστάσεις και στρεβλώσεις

  Τα αποτελέσματα του θατσερισμού τα πληρώνει σήμερα η Ευρώπη και η Βρετανία.Οι πολιτικές δυστυχώς αυτό το κακό έχουν τις πληρώνουν γενιές που δεν τις επέλεξαν ίσως και να μην τις γνωρισαν

  • 1kris avatar
   1kris @ Δρόλαπας 09/04/2013 16:23:51

   Τι μας λες φιλτατε.μιλας για τουρκια.εχεις παει ποτε εκει.θα μας τρελανεις.θα ηθελες η χωρα σου αν εισαι Ελληνας να γινει τουρκια εισαι σοβαρος.ξερεις το μεροκαματο εκει εχεις παει νοτιοανατολικη τουρκια εχεις μπει στην ενδοχωρα ετσι φανταζεσαι την Ελλαδα ντροπη.πηγαινε φιλε μου μια βολτα και μετα γραψε παλι εδω οτι δεις τιποτα λιγοτερο.Α και αν ανοιξεις ενα βιβλιο να κοιταξεις την οικονομοικη καταστασι της Αγγλιας το 1979 τι παρελαβε η Θατσερ και τι παρεδωσε τοτε και μονο τοτε μπορεις να ασκεις κριτικη και μονο που ειπε ....ουτε σε 700 χρονια το Η.Β δεν θα μπει στην ζωνη του ευρω φτανει να προσκυνησεις.και κατι τελευταιο προστατεψε την αιγλη της ΑΜ στα φοκλαντ.και δεν ξεπουλησε σπιθαμη γης.ενω εδω τυποι που μας θελουν σαν τους τουρκους τα παραδινουν ολα.απο ιμια μεχρι θρακη.

 2. panos2 avatar
  panos2 09/04/2013 10:34:04

  δεν εβαλε την χωρα στο Ευρω...αυτο εσωσε την Βρετανια!

 3. Αυριανιστής avatar
  Αυριανιστής 09/04/2013 10:46:39

  Ο διαβόητος Poll Tax, που επέβαλε στις αρχές του 1990 η Θάτσερ, και που εξ αιτίας του ξέσπασαν σοβαρές ταραχές στη Βρετανία, συνιστά άραγε "αισθητό χαμήλωμα, μέχρι εκμηδενίσεως" των φόρων;

  • Σωτ Μητραλ avatar
   Σωτ Μητραλ @ Αυριανιστής 09/04/2013 13:03:42

   Ὄχι, καὶ γι' αὐτὸ ἀκριβῶς ἐπρόκειτο γιὰ φόρο ἀντίθετο μὲ τὴν φιλοσοφία καὶ τὴν πρακτική της, μιὰ «τρελλὴ κίνηση» ἡ ὁποία τελικὰ τὴν ἔριξε.

   • MAYRO XABIARI avatar
    MAYRO XABIARI @ Σωτ Μητραλ 09/04/2013 14:05:22

    Επρόκειτο για φόρο που δεν αύξανε ούτε μείωνε τη συνολική φορολόγηση, αλπά αντικαθιστούσε το "δημοτικό" φόρο ακίνητο περιουσίας, αλλά ήταν βαθύτατα αντιλαϊκός, διότι ενώ ο πρώτος βασιζόταν στην αντικειμενική αξία του ακινήτου, ο δεύτερος ήταν πραγματικό "χαράτσι" - κεφαλικός φόρος - όχι σαν αυτό που λέμε εμείς εδώ για το ΕΕΤΗΔΕ. Μετέφερε δηλ. τα βάρη προς τα λαϊκά στρώματα από τους πιο εύπορους.

 4. Νίκος Αργεάδης avatar
  Νίκος Αργεάδης 09/04/2013 10:51:14

  Με λίγα λόγια, ήταν ΗΓΕΤΙΣ. Κάτι που λείπει εδώ και πολλά χρόνια από την Ελλάδα.

 5. Γεωργία avatar
  Γεωργία 09/04/2013 11:37:42

  Τι είναι ο νεοφιλελευθερισμός;
  είναι οι περικοπές στις δημόσιες δαπάνες και στους φόρους, η συρρίκνωση του κοινωνικού κράτους, η απορύθμιση των αγορών, οι αθρόες ιδιωτικοποιήσεις και η κατεδάφιση των εργασιακών σχέσεων, συγκράτηση πληθωρισμού και ελεγχόμενη αύξηση ανεργίας.

  Τι είναι το μνημόνιο;
  είναι οι περικοπές στις δημόσιες δαπάνες, η συρρίκνωση του κοινωνικού κράτους , η απορύθμιση των αγορών, η υπερφορολόγηση και η κατεδάφιση των εργασιακών σχέσεων, συγκράτηση πληθωρισμού και μη ελεγχόμενη αύξηση ανεργίας.

  Προφανώς υπάρχει νεοφιλελευθερισμός στο μνημόνιο. Για τις ιδιωτικοποιήσεις, δεν έχουμε και πολλά ασημικά: ΔΕΗ, ΟΤΕ, Λιμάνι Πειραιά, ΕΥΔΑΠ και ΔΕΠΑ.

  Από εκεί και πέρα, η Θάτσερ δεν ήταν μόνη της. Είχε άξιους συνεργάτες και συμβουλάτορες. Ένας ηγέτης απλά ξέρει να ακούει και να επιβάλει πολιτική.

  Όπως και κάτι σημαντικό: η Θάτσερ ΟΥΔΕΠΟΤΕ είπε ψέμματα στο λαό της.

 6. Geros avatar
  Geros 09/04/2013 11:59:46

  Τσάμπα μιλάει ο αρθρογράφος , χάνει τα λόγια του. Έχει τόσες φορές ακουστεί στην Ελλάδα ότι η Θάτσερ κατέστρεψε την Βρετανία , ότι πείνασε ο κόσμος , ότι ίδρυσε .... αστυνομικό κράτος , που ότι και να πεις η πεποίθηση δεν αλλάζει.
  Για δεκαετίες ολόκληρες είχαμε το ΠΑΣΟΚ και την αριστερά να χρησιμοποιεί την λέξη Θατσερικό ως βρισιά και την δεξιά να τρέμει μπας και την πουν Θατσερική. Η δαιμονοποίηση της Θάτσερ στην ουσία δημιούργησε και τον μύθο του κακού νεοφιλελεύθερου συνωμότη που από διαστροφική χαρά και μόνο θέλει να βλέπει εργάτες να πεινάνε.
  Όπως πολύ σωστά αναφέρει και ο αρθρογράφος η ορθότητα της πολιτικής της αποδεικνύεται περίτρανα από την μεταστροφή των Εργατικών , πριν την Θάτσερ ήταν πάνω - κάτω ΣΥΡΙΖΑ (εντάξει υπερβάλλω λίγο) και μετά την Θάτσερ ένα κόμμα δεξιότερα της σημερινής κυβέρνησης Σαμαρά.
  Τέλος νομίζω ότι πέρα από το αναμφισβήτητο χάρισμα που είχε και τις ηγετικές της ικανότητες είχε και έναν λαό με την απαραίτητη αυτοπεποίθηση ώστε να μην τρομάξει από την ελευθερία , αυτό δεν υπάρχει στην Ελλάδα.
  Ο λαός μας είναι δυστυχώς ανασφαλής και αναζητάει πατερούληδες που θα τον προστατέψουν από τον κακό κόσμο που τον περιβάλλει. Αποζητά τον ρόλο του δουλοπάροικου και απλά ελπίζει σε έναν καλό φεουδάρχη. Όλοι είναι γύρο από το σαράι του Πασά , άλλος σαν Καραγκιόζης , άλλος σαν Χατζηαβάτης , άλλος σαν Μπάρμπα Γιώργος . Κοροϊδεύουν , γλείφουν ή απειλούν μια εξουσία που δεν θεωρούν δικιά τους και προσπαθούν να την χρησιμοποιήσουν προς όφελος τους.
  Αυτός ο κόσμος που ξέρει να λειτουργεί μόνο στο παρασιτικό μοντέλο που περιέγραψα δεν θα δεχόταν ποτέ την απελευθέρωση των αγορών και των επαγγελμάτων , τον ανταγωνισμό και την ιδιωτική πρωτοβουλία που η Θάτσερ πρέσβευε.

 7. euagelos avatar
  euagelos 09/04/2013 12:01:09

  Είναι άλλο πράμα οι φιλελεύθερες πολιτικές ενός ηγέτη προς όφελος της χώρας του και άλλο πράμα οι φιλελεύθερες πολιτικές ενός κατακτητή σε άλλη χώρα προς όφελος ξένης χώρας ή ξένων συμφερόντων. Μπορείς να μετοχοποιήσεις πχ ένα δημόσιο οργανισμό και να δώσεις στους πολίτες, ή μπορείς και να τις δώσεις κοψοχρονιά στο αφεντικό σου στο εξωτερικό που σε έχει στο χέρι. Και οι δυο μέθοδοι μπορούν να αποκαλούνται ... "ιδιωτικοποιήσεις με στόχο την ανάπυξη". Ποιανού την ανάπτυξη όμως?

 8. ΒΙΣ avatar
  ΒΙΣ 09/04/2013 12:39:17

  Η Θάτσερ ήταν ένας δυναμικός άνθρωπος με αρχές, συνδύαζε τον πατριωτισμό με τον ασυμβίβαστο οικονομικό φιλελευθερισμό και άφησε τη χώρα της καλύτερη, πιο δυνατή, από ό,τι ήταν όταν την παρέλαβε.
  Νομίζω αυτό είναι το γενικό πλαίσιο.
  Σε επιμέρους πράξεις της, οπωσδήποτε μπορεί να ασκηθεί κριτική, ακόμα και από ανθρώπους που διάκεινται φιλικά απέναντί της. Και βέβαια, η Αριστερά την αντιπαθεί. Ο φιλελευθερισμός της Θάτσερ ήταν στην παράδοση του αγγλοσαξωνικού φιλελευθερισμού, δύσκολα μπορεί να μεταφυτευθεί ως έχει αλλού, ούτε καν στην ηπειρωτική Ευρώπη.
  Εντούτοις, για τη χώρα της, το τελικό ισοζύγιο της Θάτσερ πιστεύω ότι ήταν θετικό.

  • Σωτ Μητραλ avatar
   Σωτ Μητραλ @ ΒΙΣ 09/04/2013 14:11:10

   Η ακραία δαιμονοποίησή της από τήν Αριστερά τήν είχε «θάψει», τήν είχε ταυτίσει σέ μεγάλο κομμάτι τής νεανικής κοινής γνώμης μέ τόν Μεφιστοφελή, μέ τό Απόλυτο Κακό – καί μόνο στό άκουσμα τού ονόματος παρατηρούντο μορφασμοί αποτροπιασμού. Η Αριστερά δέν μπορεί παρά νά μάχεται εις αιώνας αιώνων τήν Θάτσερ, διότι ποτέ δέν θά τής συγχωρήσει ότι τήν νίκησε (μιά παρόμοια εκδικητικότητα παρατηρούμε καί στήν Ελλάδα). Τα συνδικάτα και οι ιδιωτικοποιήσεις είναι οι απόλυτες «ιερές αγελάδες» της Αριστεράς, και η Θάτσερ... τα γνωστά.

 9. MAYRO XABIARI avatar
  MAYRO XABIARI 09/04/2013 13:16:30

  Δεν με ενδιαφέρουν οι πλαστές ταμπέλες και οι παραλληλισμοί ανάμεσα σε Θάτσερ και σε Μνημόνια. Η πολιτική της στο εσωτερικό ήταν και είναι αντικείμενο διένεξης και διχασμού για τους ίδιους τους Βρετανούς, οπότε μικρή αξία έχει η δική μας άποψη από τόσο μακριά. Το γεγονός είναι κοιτώντας τα πράγματα με την σκοπιά ενός ξένου, ότι η χώρα της, όταν την ανέλαβε, ήταν ένα μη κυβερνήσιμο τρελοκομείο στα πρόθυρα της κατάρρευσης και την άφησε ισχυρότερη όταν έφυγε. Επίσης ότι η επιρροή της στα παγκόσμια πράγματα ήταν καθοριστική, με την στάση της στο ζήτημα των Φώκλαντς αλλά και (πολύ περισσότερο) απέναντι στο ανατολικό μπλοκ να αποβαίνει καθοριστική για τις τύχες του όλου του κόσμου. Η επιρροή της έφτασε πολύ μακρύτερα από την επιρροή της χώρας της.

 10. Μανιάτης avatar
  Μανιάτης 09/04/2013 13:17:08

  Τι σχέση έχει το Μνημόνιο με τον νεοφιλελευθερισμό; Καμία!
  Απλά αναπαργάγουμε τα κλισέ με θεολογική ευλάβεια.
  Τι σημαίνει το Μνημόνιο στην περίπτωση της Ελλάδος;
  - Σπάσιμο του αποστήματος της σαπίλας.
  Γιατί εξωθεν Μνημόνιο;
  - Γιατί η Ελλάδα δεν έχει ηγετική πολιτική δύναμη τύπου Θάτσερ για να σπάσει το απόστημα.
  Η Ελλάδα κυβερνιέται με βάση της αρχή της κουτοπονηριάς. Μα οι κουτόφραγγοι ξύπνησαν. Τρανό παράδειγμα των ζήτημα των τραπεζών που μπορεί να εκφραστεί: "Πως οι παρασιτική ελληνική ελίτ προσπάθησε απεγνωσμένα να σώσει το τομάρι της"

  • Albert avatar
   Albert @ Μανιάτης 09/04/2013 13:43:57

   +1

  • ΚΜ avatar
   ΚΜ @ Μανιάτης 11/04/2013 21:40:37

   Σιγά τον δεκαρικό: Βαρύγδουπα αναμασήματα κλισέ βγαλμένων από το σπίγκελ. Η Γερμανία δεν θέλει να καταπολεμήσει καμία διαφθορά - απλώς επιδιώκει αυτή να είναι/να παραμείνει γερμανικών συμφερόντων. Διακονείς το απόστημα της σαπίλας.

 11. MAYRO XABIARI avatar
  MAYRO XABIARI 09/04/2013 13:21:28

  Τα άλλα ζευγάρια ποια είναι; O Χαιλάντερ με τον Κόμη Δράκουλα και ο Λάζαρος με τον Έλβις;

  • MAYRO XABIARI avatar
   MAYRO XABIARI @ MAYRO XABIARI 09/04/2013 21:35:31

   ;;;; Αλλού το πόσταρα αυτό...

 12. Albert avatar
  Albert 09/04/2013 13:37:17

  Το καλύτερο το έγραψαν οι NYTimes: Ruled With a Vision That Was Clear but Deeply Disputed (Κυβέρνησε με όραμα σαφές αλλά αμφισβητούμενο).

 13. Uncle Stgm avatar
  Uncle Stgm 09/04/2013 13:48:43

  Πολύ μεγάλη συζήτηση.
  Αλλά η Βρετανία και όλος ο κόσμος του 1979 δεν έχει καμμιά απολύτως σχέση με τα σημερινά (Μνημόνια και κυκλικές κρίσεις του κεφαλαιοκρατικού τρόπου παραγωγής).
  To 1978 η Βρετανία ως οικονομία και κοινωνική δομή έμοιαζε πολύ με την τότε Γαλλία και Γερμανία: Σίδερο, κάρβουνο, ναυπηγεία, όλος ο κόσμος απανταχού του πλανήτη αγόραζε Μίνι Κούπερ, Βώξωλ και Τζάγκουαρ όπως ακριβώς αγόραζε Πεζώ, Όπελ και Μερτσεντες, κυκλοφορούσαν παντου λεωφορεία Leyland, ο Θείος είχε αγοράσει πικάπ Linn και ενισχυτή Audiolab. Η μόδα του Λονδίνου συναγωνιζόταν τη μόδα του Μιλάνου...
  Σήμερα η Γαλλία και η Γερμανία εξακολουθούν να μοιάζουν πολύ μεταξύ τους ως οικονομίες και κοινωνικές δομές. Η Βρετανία όμως είναι εντελώς άλλο πράγμα. Η Πεζώ και η Μερτσέντες είναι πάντα στην Γαλλογερμανία, αλλά η Ρόλλς Ρόυς ανήκει πιά στην Φολκσβάγκεν, η οποία τσακώνεται με την BMW για την χρήση της μάρκας. Η δε Jaguar είναι πιά ...Ινδική, θυγατρική της Tata Motors. Αλλά το χρηματοπιστωτικό κέντρο της Ευρώπης είναι το City, όχι το Παρίσι ή ή Φραγκφούρτη.
  Χωρίς την Μάργκαρετ Θάτσερ αυτά δεν θα είχαν γίνει. Αυτή η γυναίκα έστρεψε τον ρού της Ευρωπαικής ιστορίας - ίσως και του κεφαλαιοκρατικού συστήματος ως όλου. Προς τα που κατευθύνεται τελικά, θα δείξει η ιστορία. Σ' αυτήν ανήκει πιά και η Θάτσερ. Αλλά το σπουδαιότερο επίτευγμά της είναι άλλο: Η απόδειξη ότι η μεγάλη πολιτική, η διακυβέρνηση του κόσμου, δεν είναι ανδρικό ζήτημα. Η πατριαρχία είναι ένα τερατώδες "λάθος της ιστορίας", ο μεγαλύτερος παραλογισμός απέναντι στη φύση.

  • Μανιάτης avatar
   Μανιάτης @ Uncle Stgm 09/04/2013 16:15:45

   "Η πατριαρχία είναι ένα τερατώδες “λάθος της ιστορίας”, ο μεγαλύτερος παραλογισμός απέναντι στη φύση."

   Τέλειο!!!!!!!!!

 14. Τί να λέμε; avatar
  Τί να λέμε; 09/04/2013 14:03:50

  Ένας από τους μεγάλους Ελληνικούς μύθους οι οποίοι καθιερώθηκαν ως σύγχρονη κοινωνική πραγματικότητα αποτελεί ο μύθος για την ακραία φιλελεύθερη πολιτική που ακολούθησε η Πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας Μάργκαρετ Θάτσερ στις αρχές της δεκαετίας του 80’.
  Επειδή σήμερα, ελέω μνημονίου δεν μπορούν να γίνουν συμβατές συγκρίσεις, θα χρησιμοποιήσω ως έτος-βάση το 2007 για να μπορέσουμε να αντιληφθούμε τα αποτελέσματα της πολιτικής της "κακιάς" φιλελεύθερης Θάτσερ σε σχέση με τα δύο κρατικιστικά-σοβιετικού τύπου-Ελληνικά κόμματα που μας κυβέρνησαν τα τελευταία 45 χρόνια: τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ...χρησιμοποιώ δηλαδή ως έτος βάσης ένα έτος πριν το ξέσπασμα της παγκόσμιας κρίσης του 2008...έτσι για να καταλαβαινόμαστε...τότε που ΟΛΟΙ ανεξαιρέτως, Νεοδημοκράτες και ΠΑΣΟΚΟΙ, (ο Κωστάκης με το Γιωργάκη δηλαδή και όλοι όσοι το 2007 είχαν ψηφίσει ΝΔ και ΠΑΣΟΚ: αλήθεια πόσοι εδώ μέσα είχατε ψηφίσει ΝΔ και ΠΑΣΟΚ το 2007;) ζούσαν το δικό τους πάρτυ...τότε που κανείς τους/σας δεν έβλεπε το τραίνο να έρχεται καταπάνω μας...

  Σύμφωνα, λοιπόν, με επίσημα στατιστικά στοιχεία της Eurostat, η Μεγάλη Βρετανία το 2007 είχε ανεργία 4.7% και ο μέσος μηνιαίος Εγγλέζικος μισθός, ήταν του επιπέδου των 1,400 Ευρώ.
  Θέλετε να αναφερθούμε στην Ελληνική πραγματικότητα του 2007;
  Η ανεργία, το 2007, πλησίαζε στο 10%, ενώ η ανεργία των νέων σε ηλικία κάτω των 25 ετών πλησίαζε το 2007 στο 30%.
  Ο μέσος μηνιαίος μισθός, σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat, στην Ελλάδα ήταν το 2007 καθηλωμένος στα 668 Ευρώ και παράλληλα είχαμε περίπου 1,5 εκατομμύριο Έλληνες (το 10% των Ελλήνων!) κάτω από τα όρια της φτώχειας.
  ΑΠΟ ΤΟ 2007 ΔΗΛΑΔΗ ΥΠΗΡΧΕ Η ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΤΑΞΗ ΤΩΝ ΝΕΟΠΤΩΧΩΝ.
  Δεν τη δημιούργησε το Μνημόνιο...
  Διαβάζοντας εφημερίδες του 2007, αρκετοί Έλληνες νέοι γιατροί αντί να ασκήσουν το ιατρικό τους λειτούργημα αναγκάζονταν να παραδώσουν ιδιαίτερα μαθήματα σε μαθητές Λυκείου για να επιβιώσουν. Όσοι από αυτούς είχαν μυαλό έφευγαν ΑΠΟ ΤΟΤΕ ως μετανάστες στη Μεγάλη Βρετανία, γιατί εκεί τους προσέφεραν εργασία με πραγματικά υψηλές αποδοχές.
  Ψάξτε τις τότε εφημερίδες. Θα καταλάβετε πως από τότε είχαν αρχίσει να φεύγουν οι Έλληνες επιστήμονες. Το κύμα μετανάστευσης των Ελλήνων γιατρών-και μηχανικών-στην Αγγλία ήταν τρομερά υψηλό τα τελευταία χρόνια.
  Το 2007, πάνω από 50,000 Έλληνες φοιτητές σπούδαζαν στο εξωτερικό με κυριότερο προορισμό, φυσικά, τη Μεγάλη Βρετανία.
  Ο μισθός των ειδικευμένων ιατρών στη Μεγάλη Βρετανία έφτανε το 2007 έως και τα 163.400 ευρώ ετησίως για 38 ώρες εργασίας την εβδομάδα, ενώ για τους ανειδίκευτους, οι οποίοι είχαν τη δυνατότητα να εργαστούν ως ιατρικοί σύμβουλοι, έφτανε τα 77.000 ευρώ, περίπου 5.500 ευρώ σε 14 μισθούς.
  Αντίστοιχα, ο μισθός των ανειδίκευτων ιατρών στην Ελλάδα ήταν το 2007 στα 950 ευρώ τον μήνα, συν τις εφημερίες.
  Όταν στη Μεγάλη Βρετανία δημιουργούνταν το 2007, ίσως και πιο νωρίς, επιχειρήσεις βιοτεχνολογίας, στην Ελλάδα, ακόμη εν έτει 2007, δημιουργούνταν γαλαζοπράσινοι συνεταιρισμοί υφαντών με τεχνολογία του 18ου αιώνα...να το ξεχάσουμε;
  Αυτές δυστυχώς είναι οι αλήθειες που γνωρίζουν όσοι έχουν ζήσει έστω και για λίγο σε χώρες του εξωτερικού. Στις κακές ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΕΣ χώρες...
  Η Ελλάδα, από το 2007, βρίσκονταν στις τελευταίες θέσεις μίας παγκόσμιας κατάταξης χωρών με κριτήριο την οικονομική ελευθερία (Freedom House, Index of Economic Freedom 2007). Η Ελλάδα, πιο συγκεκριμένα, το 2007 κατείχε την 94η θέση ανάμεσα σε 110 χώρες, (πίσω από τη Μολδαβία, τη Ζάμπια, τη Ναμίμπια και το Πράσινο Ακρωτήρι) στο επίπεδο των οικονομικών ελευθεριών και στη προσέλκυση ξένων επενδύσεων.

  Αυτά τα ολίγα σχετικά με τη Μ. Βρετανία της «κακιάς»-φιλελεύθερης Θάτσερ...και για να θυμόμαστε το όχι πολύ μακρινό παρελθόν και τους γαλαζοπράσινους πολιτικούς του 2007 οι οποίοι θέλουν να μας πείσουν πως όλα τα κακά της μοίρας ξεκίνησαν με το μνημόνιο...κάποιοι θυμόμαστε τα χάλια τους...με στοιχεία...

  ΥΓ. Τα παραπάνω στοιχεία κάποιοι από το 2007 προσπαθούσαν να τα μεταδώσουν στους Έλληνες πολίτες και να τους προειδοποιήσουν για την νταλίκα που ερχόταν...όμως οι Έλληνες πολίτες δεν άκουσαν...και έφαγαν το κεφάλι τους στα 2007...ψηφίζοντας ακόμη μία φορά ΝΔ και ΠΑΣΟΚ...ας πρόσεχαν.
  Το 2007 υπήρξε χρονιά ορόσημο για την Ελλάδα.
  Ήταν η τελευταία μεγάλη ευκαιρία για την ήπια εφαρμογή κάποιων μέτρων και πολιτικών. Για ήπια αλλαγή πορείας. Τώρα δεν υπάρχει γυρισμός...

  • Γεωργία avatar
   Γεωργία @ Τί να λέμε; 09/04/2013 16:36:19

   Συγκρίνεις ανόμοια πράματα. Το ότι στην Ελλάδα υπήρχε κρατισμός κομματικού τύπου αυτό είναι γνωστό.
   Το ζήτημα είναι η νεοφιλελεύθερη οικονομική πολιτική της Θάτσερ, η οποία μετάτρεψε το ΗΒ από μία χώρα που παρήγαγε βιομηχανία, σε ένα κράτος υπηρεσιών και χρηματοπιστωτικών συναλλαγών. Γι'αυτό και τα σημερινά προβλήματα που έχει το ΗΒ, το οποίο σαφώς και τα καλύπτει με την εκτύπωση χρήματος αλλά όμως δεν έχει και κάτι πλέον να....πουλήσει, μιας και τα πούλησε όλα η Θάτσερ. Και όπως γνωρίζεις, η τύπωση νεόκοπου χρήματος κάποτε πρέπει να σταματήσει.
   Αλήθεια όμως...
   Ξέρεις τι είναι μία ναυτική αυτοκρατορία να μην έχει ούτε ένα Ναυπηγείο;
   Ξέρεις τι είναι μία χώρα που γέννησε το αυτοκίνητο να έχει πουλήσει τις αυτοκινητοβιομηχανίες της στους ξένους;
   Ξέρεις τι είναι το καμάρι της, οι σιδηρόδρομοι της, να ελέγχονται από τους Γερμανούς;
   Αυτά είναι κληρονομιά της Θάτσερ.

   • Μανιάτης avatar
    Μανιάτης @ Γεωργία 09/04/2013 16:50:02

    Αν μια θεωρία μπορούσε έτσι απλά να καταστρέψει μια χώρα, τότε μια άλλη η "σωστή" θα μπορούσε έτσι απλά να τη σώσει.
    Τέτοια οικονομική επιστήμη σπουδάζουμε στην Ελλάδα;
    Ακούγοντας αυτούς τους πρωτοκλασάτους καθηγητές μου φαίνεται πως αντι για το πανεπιστήμιο ήταν μαθητές του κατηχητικού. Απλοϊκή, φουνταμεταλιστική θεολογία σερβιρισμένη για επιστήμη.
    Έχουμε και τους αφισσοκολλητές με το πινέλο στους θαλάμους της εξουσίας!

   • MAYRO XABIARI avatar
    MAYRO XABIARI @ Γεωργία 09/04/2013 19:31:04

    Νομίζω ότι την αδικείτε. Η βρετανική βιομηχανία είχε ήδη χάσει κάθε ανταγωνιστικότητα ως το τέλος της δεκαετίας του 1970, ήταν σμπαράλια όταν ανέλαβε η Θάτσερ, όπως και όλη η Βρετανική οικονομία. Απαρχαιωμένα εργοστάσια και εξοπλισμός, τεράστια λειτουργικά κόστη και άτολμη διοίκηση, επί Θάτσερ η στροφή προς το χρηματοπιστωτικό τομέα έγινε εξ ανάγκης. Επί Μπλερ ήταν που έγινε επιθυμητός στόχος.

  • Φοιτητης avatar
   Φοιτητης @ Τί να λέμε; 09/04/2013 18:42:54

   Το κακο που προσπαθειτε σωστα να επισημανετε ειναι οτι στην Ελλαδα υπαρχει η αποψη οτι ο φιλελευθερισμος σημαινει ταυτοχρονα και διαλυση της κοινωνικης διαστασης του κρατους. Ο μεσος Ελληνας ειναι βαθια φιλελευθερος αλλα δεν θελει την καταστρατηγηση της κρατικης κοινωνικης διαστασης που εσφαλμενα θεωρει οτι θα φερει οποιοσδηποτε φιλελευθερισμος. Ο πολυ επιτυχημενος σοσιαλφιλελευθερισμος απεδειξε οτι μπορει να συνδυαστει η οικονομικη ελευθερια που οντως παρακινει την παραγωγη με μια εξαιρετικη κοινωνικη διασταση εκ μερους του κρατους, οπου τα βασικα Υγεια,Παιδεια, Ασφαλεια παρεχονται απολυτα και κοστολογημενα απο την πολιτεια. Η οικονομικη ελευθερια ειναι βασικο συστατικο μιας Δημοκρατιας (σωστα το ειχε επισημανει η Θατσερ), αλλα το ιδιο ειναι και η παροχη των ανωθι βασικων "υπηρεσιων". Η Θατσερ ειχε η ιδια μεγαλες ενστασεις στο κομμα της γιατι ακολουθουσε μια καθαρα φιλελευθερη πολιτικη και ο flat κεφαλικος φορος ηταν και το ατυχημα της.

   • Νιόβη avatar
    Νιόβη @ Φοιτητης 09/04/2013 22:02:59

    +1000

   • Νιόβη avatar
    Νιόβη @ Φοιτητης 09/04/2013 22:02:59

    +1000

 15. Uncle Stgm avatar
  Uncle Stgm 09/04/2013 14:10:38

  Άς θυμίσω και τι σοφό είπε η Μάργκαρετ Θάτσερ για την Ευρωζώνη:
  "Όλα είναι πολιτική. Ποιός ελέγχει τα επιτόκια είναι πολιτικό. Το ενιαίο νόμισμα είναι για την πολιτική της Ευρώπης".
  Καμμιά σχέση με τους μπακαλόγατους και περιπτερούχους με τα τεφτέρια, που είναι τώρα "στο τιμόνι".

 16. Δήμος Τ. avatar
  Δήμος Τ. 09/04/2013 14:38:42

  Και όμως ο Αρθουρ Σκάργκιλ ζει και σε λίγο θα χορεύει στον τάφο της, πίνοντας χλιαρές μπύρες.
  Το Λίβερπουλ πανηγυρίζει.
  Γιατί άραγε;

 17. Γιάννης Φαίλτωρ avatar
  Γιάννης Φαίλτωρ 09/04/2013 14:58:30

  Στο Γιορκσάιρ άνοιξαν σαμπάνιες εχτές. Το ίδιο και στο Μπρίστολ στη Γλασκώβη και αλλού. Παράλληλα έβλεπες εκδηλώσεις θλίψης και θαυμασμού. Η Θάτσερ άλλαξε τη Βρετανία με την πολιτική της και όχι αναίμακτα. Τη δεκαετία του 70 ουσιαστικά κυβερνούσαν τα συνδικάτα τα οποία διέλυσε στην κυριολεξία. Αλλά η βόρεια Αγγλία το πλήρωσε ακριβά. Είναι λίγο μύθος ότι διέλυσε το κοινωνικό κράτος. Ούτε το Σύστημα υγείας πείραξε, ούτε το σύστημα των κοινωνικών επιδομάτων και οι κοινωνικές δαπάνες ποτέ δεν έπεσαν κάτω από 40% του ΑΕΠ. Άλλαξε τη δομή της Βρετανικής οικονομίας δημιουργώντας ένα μη ισορροπημένο σύστημα όπου ο χρηματοπιστωτικός τομέας έγινε υπερβολικά μεγάλος και ανεξέλεγκτος σε σχέση με τη μεταποίηση, πράγμα που κλυδωνίζει τώρα την οικονομία του νησιού.
  Συνεπώς η Θάτσερ θα είναι πάντα σαν τα παλιά σαρανταπεντάρια όπου στην πρώτη πλευρά υπάρχει ο θαυμασμός και στην πίσω πλευρά το μίσος. Αλλά ακόμα κι έτσι, άνθρωποι σαν αυτήν δημιουργούν εξελίξεις αντί να σέρνονται πίσω από αυτές.

  ΥΓ. Αυτό που προκαλεί θλίψη εγχωρίως είναι ότι με αφορμή το οποιοδήποτε γεγονός, δημιουργούνται αμέσως στρατόπεδα τα οποία με απόλυτες στερεοτυπικές απόψεις ανταλάσσουν λυσσωδώς χαρακτηρισμούς και ύβρεις, κάτι που καθιστά αδύνατη τη διατύπωση επιχειρημάτων. Και καθίσταται μάταιη κάθε προσπάθεια σύνθεσης. Σημεία των καιρών θα μου πείτε, επαναληφθέντα πολλάκις στο μακραίωνο παρελθόν μας.

  • Μανιάτης avatar
   Μανιάτης @ Γιάννης Φαίλτωρ 09/04/2013 16:23:57

   Όχι σημείο των καιρών, αγαπητέ Φαίλτωρ.
   Σημείο του πόσο τραγική παιδεία έχουμε.
   Ζούμε με μυθοπλασίες, κλισέ και φουνταμεταλισμό.
   Αυτός ο Αριστοτέλης που νάναι κρυμμένος...;

   Αλλά αυτούς τους ήρωες έχουμε. Αυτούς τους κυβερνήτες. Αυτούς τους πνευματικούς ηγέτες. Μικρόψυχοι, κουτοπόνηροι και συνθηματολόγοι.

   Σου βάζουν μια σφραγίδα στο μέτωπο και σε στέλνουν εξορία...

   • Γιάννης Φαίλτωρ avatar
    Γιάννης Φαίλτωρ @ Μανιάτης 09/04/2013 16:44:45

    Σκέφτομαι ότι πολλές φορές μοιάζουμε σαν αμήχανους κληρονόμους ενός καταπληκτικού κήπου με πανέμορφα άνθη και εξαίσιες μυρωδιές. Με κάθε λογής δέντρα, πολύχρωμα πουλιά και ζώα. Με τρεχούμενα νερά. Με ήρεμες λίμνες και ορμητικούς καταράχτες. Και αντί να μπούμε μέσα στον κήπο και να γευτούμε την ομορφιά του, καθόμαστε απέξω με σφαλισμένη την μεγάλη εξώπορτα και τσακωνόμαστε αδέξια άνευ σκοπού. Σε αυτό τον κήπο είναι ο Αριστοτέλης και όλοι οι άλλοι που τόσο τους καμαρώνουμε, έξω από τον κήπο, αλλά άλλο τόσο τους αγνοούμε.

    • Μανιάτης avatar
     Μανιάτης @ Γιάννης Φαίλτωρ 09/04/2013 16:55:18

     Πολύ όμορφο κείμενο.
     Θα το τιτλοφορούσαμε: Το ομιχλώδες όνειρο του Νεοέλληνα.

    • Uncle Stgm avatar
     Uncle Stgm @ Γιάννης Φαίλτωρ 09/04/2013 16:57:46

     Γιάννη, μήπως αυτοεξοριστήκαμε απο τον κήπο;
     Δεν έφταιγε ο καημένος ο όφις που έκοβε βόλτες έξω, αλλά ο "όφις" που αναπτύσσεται μέσα στο νού του ανθρώπου: "Ή θα είμαι το αφεντικό του κήπου, ή να μου λείπει ο κήπος. Μέρος απλό και ταπεινό του κήπου, κηπουρός και φύλακας, primus inter pares, εγώ δεν γίνομαι".
     "...μείζον δε τούτων η αγάπη", όπως έγραψες αλλού. Άν δεν αγαπάς τον κήπο και ότι έχει μέσα, τσακώνεσαι απ' έξω για την εξουσία. Μάταια. Ο κήπος δεν σηκώνει αφεντικό, έχει μόνον Δημιουργό.

  • Γεωργία avatar
   Γεωργία @ Γιάννης Φαίλτωρ 09/04/2013 17:02:37

   Και που να δεις οι δικές μας κοινωνικές δαπάνες που ήταν όλα αυτά τα χρόνια, την εποχή του υπέρογκου δανεισμού;
   Στο 10% επί Καραμνλή πρεσβύτερου το 1980 και στο 21% το 2007 του ανηψιού Καραμανλή.
   Άρα....τα λεφτά πήγαν αλλού. Και όχι φυσικά στους μισθούς των ΔΥ, διότι και εκεί το ποσοστό μόλις μετά βίας έφτανε το 11% του ΑΕΠ.

 18. tpe avatar
  tpe 09/04/2013 15:05:07

  Απορύθμιση των αγορών; Γιατί; Αλήθεια, ξέρεις ΠΟΣΕΣ ρυθμιστικές ανεξάρτητες αρχές έχει η Μ.Β.;
  Το μνημόνιο δεν έχει καμία σχέση με αυτά που πρέσβευε η Σιδηρά Κυρία.

  • Γεωργία avatar
   Γεωργία @ tpe 09/04/2013 16:46:30

   Θέλεις να μου πεις ότι η μία από τις ρυθμιστικές αρχές του ΗΒ έλεγξε το «πόθεν έσχες» των χρημάτων που χρησιμοποιήθηκαν για την αγορά σπιτιών από Έλληνες τα τελευταία 3 χρόνια;

  • Φοιτητης avatar
   Φοιτητης @ tpe 09/04/2013 18:22:45

   Οι ρυθμιστικες αρχες ασκουν εποπτεια και πολυ σπανια
   παρεμβαση. Επομενως, ειναι σαν να μην υπαρχουν... Απο τις κεντρικες
   τραπεζες της Ιρλανδιας, Ισλανδιας, ΗΠΑ, Ιαπωνιας, Κυπρου μεχρι τις
   επιτροπες κεφαλαιογορας ανα τον κοσμο. Για τα ελληνικα δεδομενα,
   φαντασου αν εκαναν καλα τη δουλεια τους ο ΟΔΔΗΧ, η Επ.Κεφαλαιογορας
   και η Επ.Ανταγωνισμου ποσο διαφορετικα θα ηταν η
   κατασταση...

 19. tpe avatar
  tpe 09/04/2013 15:10:09

  +1000
  Τα είπες όλα...

 20. Μανιάτης avatar
  Μανιάτης 09/04/2013 15:15:52

  Πολύ σωστα!!!

 21. ψυχραιμια avatar
  ψυχραιμια 09/04/2013 15:20:58

  Πανηγυριζουν αυτοι που εχασαν τις εκλογες.

 22. Σωτ Μητραλ avatar
  Σωτ Μητραλ 09/04/2013 15:49:04

  Εὐστοχώτατο

 23. cp avatar
  cp 09/04/2013 19:21:57

  Αγαπητέ Σωτήρη,
  Ωραίο το άρθρο σου και σε γενικές γραμμές συμφωνώ.
  Με μια επφύλαξη !
  Την δεκαετία του 80 πίστευα στο ίδιο όραμα με την Θάτσερ και μάλιστα είμουν ίσως και ο πρώτος που κάλεσε τον Α.Ανδριανόπουλο και τον Σ.Μάνο στο πανεπιστήμιο για ομιλία.Αργότερα επί εποχής poll tax έκανα μεταπτυχιακό στο Liverpool.
  Συμφωνώ ότι έσπασε αυγά και δημιούργησε μια κίνηση προς τα εμπρός με ανάλογο κοινωνικό κόστος. Αλλά δημιούργησε κάτι νέο ,έφτιαξε μια άλλη κοινωνία . Εδωσε νέα ώθηση παντού !
  Το πρόβλημα είναι ο Θατσερισμός ,χωρίς την Θάτσερ, που χρησιμοποιείται με ιδιοτέλεια σύμφωνα με τις αρχές της κλεπτοκρατίας !
  Κατ'αρχήν η Θάτσερ ήταν κατά του ευρώ και διαφωνούσε με την σοβιετική γραφειοκρατία των Βρυξελών.
  Επίσης λάτρευε το κράτος της και δεν δεχόταν για αυτό μύγα στο σπαθί της.
  Οχι μόνο με τον πόλεμο των Φώκλαντ αλλά και με την στάση της έναντι των εταίρων της στην ΕΟΚ.
  Κυρίως (και δεν λέγεται από κανέναν ) πιστευε στην ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ .
  Στο μέλλον θα κάθεται στο υπερπέραν και θα συνομιλεί κυρίως με τον ......Πρόεδρο της Ισλανδίας και όχι με την Μέρκελ η κάποιον άλλον.(Η μοίρα είναι κοινή στο τέλος για όλους) . Η θεωρία του αποκαλούμενου νεο-φιλελευθερισμού βασίζεται απόλυτα στην Καταστροφή αυτού που δεν λειτουργεί . Καθημερινά χρεοκοπούσαν και χρεοκοπούν επιχειρήσεις σε όλο τον πλανήτη ,γιατί όχι και τράπεζες ?
  Αν ήταν λοιπόν στο τιμόνι της Ελλάδος θα διέγραφε μονομερώς τις απαιτήσεις των δανειστών και θα εγκατέλειπε το ευρώ . Θα μείωνε το κράτος αλλά και την φορολογία . Η Δημιουργική καταστροφή παραλείπεται από τους εγχώριους νεο-φιλελεύθερους όμως , που διαστρέφουν το νόημα του φιλελευθερισμού για να τακτοποιήσουν τα δικά τους πονηρά συμφέροντα. Και όταν λέμε Δημιουργική καταστροφή αυτή είναι για όλους όχι μόνο για τις επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα.
  Αλλωστε ο Χαγιεκ πίστευε ότι οι εμπορικές τράπεζες θα πρέπει να έχουν εκδοτικό προνόμιο ,όχι μόνο το κράτος ! Ακόμη και το νόμισμα συνιστά παρέμβαση στην οικονομία και την καθορίζει. Πόσον μάλλον αν εκδίδεται σε άλλη χώρα η οποία μας δημιουργεί οικονομική κατοχή!
  Εχω αλλάξει απόψεις από τότε ,αλλά με ενοχλεί αφάνταστα η΄χρήση του όρου νεοφιλελευθερισμός,για αυτό που συμβαίνει σήμερα στην Ελλάδα, και δυστυχώς θα ενοχλεί και Εκείνην.Είναι τουλάχιστον Ασέβεια !

  • Jiannis avatar
   Jiannis @ cp 10/04/2013 23:06:04

   +1000!

 24. antonius rex avatar
  antonius rex 09/04/2013 21:29:32

  Έχετε κάνει μια βόλτα προσφάτως στο Newcastle άραγε; Ρωτήστε εκεί περί Iron Lady...

  • rally monkey avatar
   rally monkey @ antonius rex 10/04/2013 23:49:28

   ..απο απόσταση πάντα

 25. Dim avatar
  Dim 10/04/2013 17:30:45

  Και για να μην υπάρξει και καμμία παρεξήγησις, τα βλάσφημα - πλην όμως τίμια και δημοκρατικούλικα - ΝΕΑ, την ημερα του θανάτου της διάλεξαν για πρωτοσελιδο το καταπληκτικό: "That damned woman". Ντροπή.

 26. Manos avatar
  Manos 10/04/2013 23:08:12

  Κάποιος θα πρέπει να γράψει ένα ποίημα για τα βάσανα των απεργών πείνας. Θα 'θελα να το γράψω εγώ, αλλά πώς να το τελειώσω;» έγραψε στο ημερολόγιό του στις 10 Μαρτίου 1981 ο Bobby Sands. http://tvxs.gr/sites/default/files/article/2011/18/59814-bobby.jpg

 27. Επισκέπτης avatar
  Επισκέπτης 11/04/2013 11:17:49

  Χθες βράδυ άκουσα στο MEGA τον Κων/νο Μητσοτάκη να μιλά για την Θάτσερ. Μεταξύ άλλων, είπε ότι την συνάντησε για τελευταία φορά την παραμονή της ανατροπής της από τους εσωκομματικούς της αντιπάλους. Προφανώς τής είχε ευχηθεί καλή συνέχεια .... Καημένη Μάγκι :(

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.