#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
25/12/2010 23:28
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Μάθημα Θρησκευτικών με επισκέψεις σε τζαμιά !!!Με το σκεπτικό ότι το μάθημα στη σημερινή του μορφή αποτελεί κατήχηση, το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο προτείνει να διδάσκονται οι μαθητές βασικές αρχές  του Ισλάμ, του βουδισμού και του καθολικισμού για να μη νιώθουν «άβολα» (!) όταν έρχονται σε επαφή με αλλόθρησκους

Μετά την Ιστορία το υπουργείο Παιδείας «πιάνει» και τα Θρησκευτικά, σχεδιάζοντας τη συνολική αλλαγή του μαθήματος προκειμένου να απαλλαγεί από τον κατηχητικό και δογματικό του ρόλο, που αφορά μόνο στην ορθόδοξη πίστη, με σκοπό να γίνει περισσότερο ιστορικός και πολιτιστικός για όλες τις θρησκείες.

Υστερα από τα σχέδια του υπουργείου Παιδείας για μετατροπή του μαθήματος της Ιστορίας σε προαιρετικό που αποκάλυψε το «ΘΕΜΑ», έρχεται νέα πρόταση από την αρμόδια ομάδα εργασίας του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου, βάσει της οποίας τα Θρησκευτικά κάνουν κατήχηση και πρέπει να διευρυνθούν ώστε να μετατραπούν σε ιστορία και γνώση όλων των γνωστών θρησκειών.
Μιλώντας στο «ΘΕΜΑ» ο σύμβουλος του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου κ. Σταύρος Γιαγκάζογλου επεσήμανε ότι ακόμα και οι ορθόδοξοι μαθητές θα μπορούν να απαλλάσσονται από τα Θρησκευτικά, καθώς η θρησκεία αποτελεί ευαίσθητο προσωπικό δεδομένο. Αναφερόμενος εμμέσως στη μετατροπή του μαθήματος σε προαιρετικό, που σημαίνει ότι είναι θέμα απόφασης του μαθητή και της οικογένειάς του, ο κ. Γιαγκάζογλου τονίζει ότι ήδη κάποιοι μαθητές ορθόδοξοι έχουν προσφύγει σε ανέξαρτητες αρχές, όπως ο Συνήγορος του Πολίτη, για να απαλλαγούν από τα Θρησκευτικά αιτιολογώντας ότι πρόκειται για ζήτημα θρησκευτικής ελευθερίας.
Ο κ. Γιαγκάζογλου εξηγώντας το νέο μοντέλο του μαθήματος, το οποίο θα παραδοθεί το επόμενο διάστημα στην υπουργό Παιδείας κυρία Αννα Διαμαντοπούλου, επισημαίνει ότι πρέπει να διευρυνθεί και να μην αφορά μόνο στην ορθόδοξη θρησκεία.
«Ολες οι γνωστές θρησκείες, όπως επί παραδείγματι  ο βουδισμός, ο προτεσταντισμός, η Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία και το Ισλάμ, πρέπει να διδάσκονται στα σχολεία», επισημαίνει ο ειδικός σύμβουλος και συνεχίζει: «Θα ήταν σωστό οι μαθητές να μπορούν να επισκέπτονται στο πλαίσιο του μαθήματος των Θρησκευτικών και ένα τζαμί και όχι μόνο τις εκκλησίες».
Επίσης, ο κ. Γιαγκάζογλου αναφέρει: «Αυτή τη στιγμή το μάθημα έχει ομολογιακό χαρακτήρα και περιορίζεται μόνο στην ορθόδοξη θρησκεία εν είδει κατηχητικού. Μέχρι τώρα το μάθημα είναι μονοφωνικό και αυτό πρέπει να σταματήσει».
Οπως εξηγεί ο σύμβουλος του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου, οι μαθητές έρχονται ολοένα και συχνότερα σε επαφή με ξένους συμμαθητές τους και πρέπει να είναι ενήμεροι για τη θρησκεία τους, προκειμένου να μην τους ξενίζουν οι διαφορετικές καταστάσεις.
Στον νέο τύπο του μαθήματος των Θρησκευτικών ο κ. Γιαγκάζογλου προτείνει να σταματήσει η κατήχηση και να διευρυνθεί το μάθημα, στο πλαίσιο της διδασκαλίας στους μαθητές όλων των μεγάλων θρησκειών, καθώς οι αυριανοί πολίτες, όπως επισημαίνει ο ίδιος, πρέπει να έχουν τέτοιου είδους γνώσεις. Ο ειδικός σύμβουλος υποστηρίζει ότι δεν αλώνεται η πίστη από τη διεύρυνση του μαθήματος των Θρησκευτικών πέραν των στοιχείων της Ορθοδοξίας, επισημαίνοντας ότι μέσα από το νέο μάθημα που θα είναι σαφώς πιο διευρυμένο οι μαθητές, ακόμα και αυτοί του Δημοτικού, θα έχουν την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή με στοιχεία από τις παραδόσεις και άλλων λαών μέσω της θρησκείας.
Σε ό,τι αφορά το Σύνταγμα, ο κ. Γιαγκάζογλου υπογραμμίζει ότι δεν υπάρχει κάποιο πρόβλημα, καθώς δεν επιβάλλεται η διδασκαλία της ορθόδοξης πίστης, αλλά τονίζεται ότι σκοπός της παιδείας είναι η καλλιέργεια της εθνικής και θρησκευτικής συνείδησης.

http://www.protothema.gr/greece/article/?aid=96848

ΣΧΟΛΙΑ

 1. KM avatar
  KM 25/12/2010 23:44:23

  Ήμαρτον!

  Μήπως (προτείνω) να φοράγανε και στα κοριτσάκια μπούρκες, κατά την ώρα του μαθήματος, για να συνηθίζουν από τώρα, την μελλοντική κοινωνία στην οποία τα καταδικάζουν να ζήσουν;

 2. αλλενάκι avatar
  αλλενάκι 26/12/2010 00:12:01

  Αυτό είναι κυνική παραδοχή του υπουργείου ότι, ο πραγματικός στόχος είναι, οι "ξένοι μαθητές" -όπως το ίδιο άλλωστε, τους αποκαλεί- να παραμείνουν εθνικο-θρησκευτικά ξένοι, και δεν υπάρχει καμία απολύτως πρόθεση για ένταξή τους -μέσα από τη σχολική εκπαίδευση- στον ελληνικό τρόπο.

  Εξυπηρετούνται έτσι καλύτερα τα σχέδια δημιουργίας πλήθους επίσημων αλλο-εθνικο-θρησκευτικών μειονοτήτων στην ελληνική επικράτεια.
  Σήμερα επιστρατεύτηκε στο Βήμα το βαρύ πυροβολικό που ακούει στο όνομα Ρεπούση, με άρθρο της στο οποίο πνέει μένεα κατά της διακήρυξης 44 της Ελληνικής Εκκλησίας, αμφισβητώντας και αρνούμενο το δικαίωμά της να εκφράζεται για κοινωνικά, οικονομικά και εθνικά ζητήματα.

  Τα λοιπά φούμαρα για προϋποθέσεις απόκτησης Ελληνικής ιθαγένειας από αλλοεθνείς-αλλογενείς είναι μόνο για τους δύστυχους Έλληνες ιθαγενείς, που κατασφάζονται ανήμερα Χριστούγεννα, από τους πληθυσμούς που κυκλοφορούν ανεξέλεγκτα στη χώρα, οι γόνοι των οποίων κάνουν χρηση και των Ελληνικών σχολείων.

 3. ierofantis avatar
  ierofantis 26/12/2010 00:31:19

  Άρθρο 3
  1.Επικρατούσα θρησκεία στην Ελλάδα είναι η θρησκεία της Ανατολικής Ορθόδοξης Εκκλησίας του Χριστού. Η Ορθόδοξη Εκκλησία της Ελλάδας, που γνωρίζει κεφαλή της τον Κύριο ημών Ιησού Χριστό, υπάρχει αναπόσπαστα ενωμένη δογματικά με τη Μεγάλη Εκκλησία της Κωνσταντινούπολης και με κάθε άλλη ομόδοξη Εκκλησία του Χριστού· τηρεί απαρασάλευτα, όπως εκείνες, τους ιερούς αποστολικούς και συνοδικούς κανόνες και τις ιερές παραδόσεις. Είναι αυτοκέφαλη, διοικείται από την Ιερά Σύνοδο των εν ενεργεία Αρχιερέων και από τη Διαρκή Ιερά Σύνοδο που προέρχεται από αυτή και συγκροτείται όπως ορίζει ο Καταστατικός Χάρτης της Εκκλησίας, με τήρηση των διατάξεων του Πατριαρχικού Τόμου της κθ' (29) Ιουνίου 1850 και της Συνοδικής Πράξης της 4ης Σεπτεμβρίου 1928.
  2.Το εκκλησιαστικό καθεστώς που υπάρχει σε ορισμένες περιοχές του Κράτους δεν αντίκειται στις διατάξεις της προηγούμενης παραγράφου.
  3.Το κείμενο της Αγίας Γραφής τηρείται αναλλοίωτο. Η επίσημη μετάφρασή του σε άλλο γλωσσικό τύπο απαγορεύεται χωρίς την έγκριση της Αυτοκέφαλης Εκκλησίας της Ελλάδας και της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας στην Κωνσταντινούπολη.

  Άρθρο 13
  1.Η ελευθερία της θρησκευτικής συνείδησης είναι απαραβίαστη. Η απόλαυση των ατομικών και πολιτικών δικαιωμάτων δεν εξαρτάται από τις θρησκευτικές πεποιθήσεις καθενός.
  2.Κάθε γνωστή θρησκεία είναι ελεύθερη και τα σχετικά με τη λατρεία της τελούνται ανεμπόδιστα υπό την προστασία των νόμων. Η άσκηση της λατρείας δεν επιτρέπεται να προσβάλλει τη δημόσια τάξη ή τα χρηστά ήθη. Ο προσηλυτισμός απαγορεύεται.
  3.Οι λειτουργοί όλων των γνωστών θρησκειών υπόκεινται στην ίδια εποπτεία της Πολιτείας και στις ίδιες υποχρεώσεις απέναντί της, όπως και οι λειτουργοί της επικρατούσας θρησκείας.
  4.Κανένας δεν μπορεί, εξαιτίας των θρησκευτικών του πεποιθήσεων, να απαλλαγεί από την εκπλήρωση των υποχρεώσεων προς το Κράτος ή να αρνηθεί να συμμορφωθεί προς τους νόμους.
  5.Κανένας όρκος δεν επιβάλλεται χωρίς νόμο, που ορίζει και τον τύπο του.

  Άρθρο 16
  1.Η τέχνη και η επιστήμη, η έρευνα και η διδασκαλία είναι ελεύθερες· η ανάπτυξη και η προαγωγή τους αποτελεί υποχρέωση του Κράτους. Η ακαδημαϊκή ελευθερία και η ελευθερία της διδασκαλίας δεν απαλλάσσουν από το καθήκον της υπακοής στο Σύνταγμα.
  2.Η παιδεία αποτελεί βασική αποστολή του Κράτους και έχει σκοπό την ηθική, πνευματική, επαγγελματική και φυσική αγωγή των Ελλήνων, την ανάπτυξη της εθνικής και θρησκευτικής συνείδησης και τη διάπλασή τους σε ελεύθερους και υπεύθυνους πολίτες.

  Παρέθεσα παραπάνω τα άρθρα του Ελληνικού Συντάγματος 3, 13 και 16 παρ. 1 και 2.
  Παραθέτω τώρα και την επιτομή της παπάρας του κυρίου συμβούλου...
  ..."ο κ. Γιαγκάζογλου τονίζει ότι ήδη κάποιοι μαθητές ορθόδοξοι έχουν προσφύγει σε ανέξαρτητες αρχές, όπως ο Συνήγορος του Πολίτη, για να απαλλαγούν από τα Θρησκευτικά αιτιολογώντας ότι πρόκειται για ζήτημα θρησκευτικής ελευθερίας".

  Ελληνικά γνωρίζετε όλοι σας. Διαβάστε με προσοχή τα άρθρα του Συντάγματος και διαβάστε μετά τις παπαρολογίες του κυρίου συμβούλου. Βλέπετε πρόβλημα αναφορικά με το δικαίωμα στη θρησκευτική ελευθερία ή στην ανοχή προς τις άλλες θρησκείες; Βλέπετε κάποιο ζήτημα ως προς το σκοπό της εκπαίδευσης στη χώρα μας; Μήπως είμαστε τζαμαχηρία ή λειτουργούμε υπό μουλάδες και απαγορεύεται οτιδήποτε μη ορθόδοξο χριστιανικό, οπότε πρέπει να διορθώσουμε αυτή την αδικία; Συγκριτική θρησκειολογία δεν διδάσκεται στο πανεπιστήμιο και σε άλλες ανώτερες ή ανώτατες σχολές; Τι χρείαν έχει το Υπουργείο για να την εισάγει στη προωτοβάθμια εκπαίδευση; Ποιός έιναι αυτός ο Σύμβουλος; Χρηματοδοτείται από κάποιο προξενείο;

 4. αλλήθωρος avatar
  αλλήθωρος 26/12/2010 00:34:23

  Γιατί μόνο για ισλαμισμό, βουδισμό, καθολοικισμό;Και τί γίναται με τις άλλες θρησκείες & δόγματα, όπως ιουδαϊκή, ινδουιστική ,προτεσταντισμός, ανιμισμός ,κ.λ.π;Δεν είναι ρατσιτσικό να μην διδάσκονται & αυτές;

 5. geopan avatar
  geopan 26/12/2010 01:04:02

  δεν ξέρω αν είναι ο ίδιος πάντως είχα πέρσι έναν καθηγητή στο ΕΑΠ στο μεταπτυχιακό στις σπουδές για την ορθόδοξη θεολογία με το ίδιο όνομα.λογικά είναι.ήταν καλός καθηγητής και είναι κρίμα να λέει τέτοια πράγματα και εκπλήσομαι πάρα πολύ.μήπως κρύβετε κάτι άλλο από πίσω;

 6. ierofantis avatar
  ierofantis 26/12/2010 01:44:16

  Κάή συνέχεια από τον ierofantis...
  Και πάλι, Χρόνια Πολλά σε όλους.

 7. ιωαννης avatar
  ιωαννης 26/12/2010 01:53:04

  Ο ξένος για να ζει ειρηνικά στην χώρα που … εισέβαλλε πρέπει να γνωρίζει τα ήθη και τις παραδόσεις της και να τα σέβεται. Επομένως το μάθημα των θρησκευτικών πρέπει να μείνει όπως έχει και να γίνει υποχρεωτικό για όλους, όπως κάθε μάθημα.

 8. Γιάννης Σ. avatar
  Γιάννης Σ. 26/12/2010 01:59:36

  Ιδίως ο δωδεκαθεϊσμός.

 9. Κάποιος avatar
  Κάποιος 26/12/2010 09:57:05

  Το μάθημα των θρησκευτικών όπως διδάσκεται στα σχολεία είναι μάθημα προσηλυτισμού στην χριστιανική και μάλιστα στην ορθόδοξη πίστη και όχι απλά μάθημα καλλιέργειας της θρησκευτικής συνείδησης.

  Θρησκευτική συνείδηση έχουν και οι καθολικοί και οι προτεστάντες και οι βουδιστές και οι μουσουλμάνοι και οι ινδουιστές ακόμα και οι άθρησκοι.
  Το να καλουπώνεται η θρησκευτικότητα σε συγκεκριμένα δόγματα, παραδόσεις και λατρείες αντιβαίνει την έννοια της διάπλασης ελευθέρως σκεπτόμενων πολιτών.

  • Στέργιος avatar
   Στέργιος @ Κάποιος 26/12/2010 10:28:23

   Επίσης, το μάθημα της γλώσσας είναι φασιστικά μονοπολιτισμικό. Για ποιο λόγο θα πρέπει όλα τα παιδιά να μαθαίνουν ελληνικά στο σχολείο; Εγώ προτείνω να μη μιλάμε καθόλου στα παιδιά μας και όταν αυτά φτάσουν στην ηλικία των 18 χρονών να διαλέξουν μόνα τους ποια γλώσσα θέλουν να μάθουν.

   • Κάποιος avatar
    Κάποιος @ Στέργιος 26/12/2010 10:39:58

    Σε πληροφορώ, αν δεν το γνωρίζεις, ότι τα παιδιά στο σχολείο μαθαίνουν εκτός από τα ελληνικά και άλλες 2 ξένες γλώσσες της επιλογής τους.

    • Στέργιος avatar
     Στέργιος @ Κάποιος 26/12/2010 10:41:45

     Κάποιε, μην κρύβεσαι πίσω από το άθλιο δάχτυλό σου. Είναι ίδια η βαρύτητα των ελληνικών με τις άλλες 2 γλώσσες; Και γιατί οι άλλες δύο γλώσσες να είναι τα αγγλικά και τα γαλλικά και να μην είναι τα γιορουμπά και τα γιαπωνέζικα; Δεν είναι αυτό φασισμός;

  • anonymous avatar
   anonymous @ Κάποιος 26/12/2010 11:51:55

   Το μάθημα των θρησκευτικών όπως διδάσκεται στα σχολεία είναι μάθημα προσηλυτισμού στην χριστιανική και μάλιστα στην ορθόδοξη πίστη και όχι απλά μάθημα καλλιέργειας της θρησκευτικής συνείδησης.

   Το μάθημα των θρησκευτικών στα σχολεία δεν είναι μάθημα προσηλυτισμού. Είναι μάθημα καθοδήγησης παιδιών, που είναι χριστιανοί ορθόδοξοι, ή που οι γονείς τους αποφάσισαν να τα βαφτίσουν χριστιανούς ορθόδοξους. Διδάσκονται ενδιαφέροντα πράγματα όπως είναι η χριστιανική ηθική αλλά και οι διάφορες θρησκείες όχι σε μεγάλο βάθος αλλά διδάσκονται. Εγώ τις διδάχτηκα και ορθά μας τις δίδασκαν. Συνεπώς καλλιεργείται η θρησκευτική συνείδηση. Άλλωστε η θρησκεία είναι πρωτίστως τρόπος και στάση ζωής.
   Όποιο παιδί δεν ήθελε να διδαχτεί το δήλωνε και αποχωρούσε από την αίθουσα διδασκαλίας.

   Η συγκεκριμένη πρόταση του Υπουργείου επιβάλλει στην πλειοψηφία την άποψη της μειοψηφίας.
   Το σωστό θα ήταν τα Ελληνάκια να διδάσκονται θρησκευτικά και τα άλλα παιδιά να διδάσκονται το νέο μάθημα. Την ίδια ώρα σε διαφορετικές αίθουσες.

   • Κάποιος avatar
    Κάποιος @ anonymous 26/12/2010 12:04:07

    Ακριβώς! Είναι οι γονείς που βαφτίζουν και αποφασίζουν ποια θρησκεία θα επιλέξουν τα παιδιά τους και όχι αυτά τα ίδια.
    Ο νηπιοβαπτισμός και η υποχρεωτική κατήχηση σε μικρά παιδιά που δεν εχουν αναπτύξει κριτική σκέψη και το δικαίωμα να επιλέγουν σου φαίνεται σαν ορθός τρόπος διάπλασης ελευθέρων και συνειδητοποιημένων πολιτών ;

    • anonymous avatar
     anonymous @ Κάποιος 26/12/2010 12:22:06

     Αυτό σαν επιχείρημα είναι τουλάχιστον γελοίο. Η διαπαιδαγώγηση του παιδιού είναι δουλειά του γονέα. Θεωρείται γενοκτονία να πάρεις τα παιδιά από τους γονείς και να τους αλλάξεις πίστη, νοοτροπία, πολιτισμικό υπόβαθρο.

     Ο γονέας αποφασίζει λοιπόν. Ο άθεος αποφασίζει να το αφήσει αβάπτιστο και να μην παρακολουθεί το μάθημα των θρησκευτικών, ο Μάρτυς του Ιεχωβά αποφασίζει για το παιδί του, στο ισλάμ αποφασίζουν να τους βάλουν μαντίλα από τα 8. Αλλά κατά τη γνώμη σου ο Χριστιανός ορθόδοξος δε μπορεί να αποφασίσει για το παιδί του.
     Όταν το παιδί μεγαλώσει κανείς δεν το εμποδίζει να αλλάξει άποψη, θρησκεία κλπ.

     • Κάποιος avatar
      Κάποιος @ anonymous 26/12/2010 12:54:02

      ΟΚ να γράφουμε τότε τα παιδιά μας από μικρά και σε κομματικές νεολαίες και μετά όταν ενηλικιωθούν να αποφασίσουν μόνα τους τι θα ψηφίζουν.
      Δουλευόμαστε κανονικά μου φαίνεται...

     • KM avatar
      KM @ Κάποιος 26/12/2010 12:58:23

      Δηλαδή δεν κατάλαβα; Σου πέφτει λόγος εσένα ή του κάθε φωταδιστή άν θα βαπτίσει ο γονέας το παιδάκι του ορθόδοξο χριστιανό και σε τί ηλικία; Μήπως θέλετε να μας το απαγορέψετε και αυτό αλα Εμβέρ Χότζα; Άμε στη Σαουδική Αραβία κοπέλα μου, μη σε στείλω πουθενά αλλού μέρα που είναι. Όλο κρύβεστε πίσω από το δάκτυλό σας, και δογματικά επικαλείστε δικαιώματα και «δικαιώματα» κατά το δοκούν για να κάνετε τη βρωμοδουλειά σας.

     • anonymous avatar
      anonymous @ Κάποιος 26/12/2010 13:03:52

      Αν σου έλεγα αυτά που σκέφτομαι θα με έκοβαν.

      Ο κάθε γονέας αποφασίζει να περάσει στο παιδί του την κοσμοθεωρία που αυτός θεωρεί σωστή. Ένα στοιχείο της κοσμοθεωρίας είναι και η θρησκεία. Έχει κάθε δικαίωμα και δεν είναι επιχείρημα αυτό που μου λες. Μάθημα κομματικών νεολαιών δεν υπάρχει στα σχολεία, ούτε πρόκειται. Σε επίπεδο πολιτικής σαφώς και καθοδηγεί τα παιδιά του στο σπίτι.

      Το πρόβλημα το δικό σου είναι ότι δε θέλεις να αναγνωρίσεις το δικαίωμα του άλλου να διαπαιδαγωγήσει τα παιδιά του αλλά προσπαθείς να του επιβάλεις το δικό σου τρόπο σκέψης. Το δεύτερο πρόβλημα που έχεις είναι ότι θέλεις να εφαρμόσεις τις σάπιες απόψεις σου έναντι των χριστιανών.

      1) Οικογένεια έχεις;
      2) Παιδιά έχεις;
      3) Πόσο χρονών είσαι;

     • Κάποιος avatar
      Κάποιος @ Κάποιος 26/12/2010 16:09:48

      Ας κάνει ο καθένας τα παιδιά του ότι νομίζει, ταλιμπάν, ράμπο, καλογεράκια, στρατιωτάκια.
      Τα λυπάμαι φυσικά τα κακόμοιρα αλλά ελπίζω τουλάχιστον όσα είναι τυχερά μόλις ενηλικιωθούν να μπορέσουν ίσως να χαράξουν την δική τους ανεξάρτητη πορεία.

      Ακόμα μερικοί δεν έχουν καταλάβει ότι ο καθημερινός πόνος και τα δάκρυα που χύνουμε διαχρονικά ως άτομα και κοινωνίες στηριζονται ακριβώς σε ιδεοληπτικές και στεροτυπικές αντιλήψεις όπως περί ανωτέρων και κατωτέρων ανθρώπων,φυλών,πολιτισμων, ιδεολογιών,θρησκειών, ομάδων κτλ.

      Κια δεν φτάνει που ενώ πολλοί νιώθουν ότι αποτύχει στις επιλογές τους και μεμψιμοιρούν, θέλουν να περάσουν την ίδια κοσμοθεωρία που τους έφερε μπροστά στα αδιέξοδα τους και στα ίδια τους τα παιδιά.

     • Στέργιος avatar
      Στέργιος @ anonymous 26/12/2010 15:02:01

      Πες τα ρε anonymous...

     • Λαρισαίος avatar
      Λαρισαίος @ Στέργιος 26/12/2010 16:04:10

      @anonymous. Έτσι ακριβώς όπως περιγράφεις διαιωνίζονται τα έθνη, με τους γονείς να μεταδίδουν στα παιδιά τους κάποια χαρακτηριστικά ή αξίες, π.χ. μιά γλώσσα, μιά θρησκεία, ένα πολιτισμικό υπόβαθρο βρε αδερφέ! Που βλέπεις το κακό τα ελληνόπουλα να μαθαίνουν τα της δικής τους θρησκείας; αν οι γονείς του παιδιού είναι άθεοι μπορούν να ζητήσουν την εξαίρεσή του (και σωστά). Αν υπάρχουν πολλοί μουσουλμάνοι μαθητές σε ένα σχολείο μπορεί το υπουργείο να οργανώσει μάθημα ισλαμικής θεολογίας για αυτά-δε βλέπω κανένα κακό σε αυτό. Αλλά γιατί πρέπει τα ελληνορθόδοξα παιδιά να μαθαίνουν σώνει και καλά με τόση λεπτομέρεια για τις άλλες θρησκείες; Γιατί πρέπει να ντρεπόμαστε για τη θρησκεία μας όσοι πιστεύουμε;

     • Λαρισαίος avatar
      Λαρισαίος @ Στέργιος 26/12/2010 16:06:27

      @anonymous. Συγγνώμη για το ποστ, διάβασα λίγο βιαστικά τι έγραψες και σε παρεξήγησα.

     • anonymous avatar
      anonymous @ Στέργιος 26/12/2010 16:38:27

      Λαρισαίος δεκτή η συγγνώμη, άλλωστε η απάντησή σου ταιριάζει σε αυτά που λέει ο κάποιος.

      Έτσι ακριβώς όπως περιγράφεις διαιωνίζονται τα έθνη, με τους γονείς να μεταδίδουν στα παιδιά τους κάποια χαρακτηριστικά ή αξίες,

      Για τον παραπάνω λόγο θεωρείται γενοκτονία να προσπαθήσεις να εμποδίσεις αυτή τη διαπαιδαγώγηση από τους γονείς. Το έγραψα πιο πάνω.

      Ο κάποιος έχει δυο προβλήματα. Μάλλον είναι ένας άνθρωπος χωρίς παιδιά και μας λέει πως θα διαπαιδαγωγήσουν τα παιδιά τους αυτοί που έχουν παιδιά και επιπλέον μας μιλάει με όρους γενοκτονίας. Δηλ. εξαφανιστείτε αναγκαστικά. Αν ήταν δημοκρατικός θα αποδεχόταν να κάνουν τα ορθόδοξα παιδιά θρησκευτικά και τα άλλα θρησκειολογία.

  • romios avatar
   romios @ Κάποιος 26/12/2010 16:49:29

   Προφανώς, θα συμφωνούσες και με την κατάργηση των "στοιχείων δημοκρατικού πολιτεύματος", του "Επιτάφιου" του Περικλή και όλων των παρόμοιων μαθημάτων που "προσηλυτίζουν" (κατά την αντίληψή σου) τα παιδιά σε συγκεκριμένη πολιτική ιδεολογία...

   Αγνοείς προφανώς ότι τα παιδιά δε γεννιούνται στο εργαστήριο ούτε στο κενό. Παραλαμβάνουν έναν ολόκληρο κόσμο από τη γενιά των μεγαλυτέρων, έχουν ρίζες και παρελθόν, και γι' αυτό μπορούν να έχουν και προοπτική για το μέλλον.

   Αρκετά πια με την καραμέλα των απρόσωπων δικαιωμάτων, τα οποία (τι σύμπτωση!) βολεύουν πάντα τις νεοταξίτικες μεθοδεύσεις.

   • Κάποιος avatar
    Κάποιος @ romios 26/12/2010 16:53:52

    Στην σχολική ιστορία οι μαθητές μαθαίνουν και για την δημοκρατία και για την αριστοκρατία και για την βασιλεία, όπως επίσης και για το αθηναικό αλλά και το σπαρτιατικό πολίτευμα.

    • romios avatar
     romios @ Κάποιος 26/12/2010 18:45:15

     Απλοϊκή "απάντηση". Μην υποτιμάς τη νοημοσύνη μας (τη δική σου κάνε την ό,τι θες). Τα παιδιά μας υφίστανται μια συστηματική "κατήχηση" υπέρ της δημοκρατίας και των θεσμών της με τρόπο επιθετικότατο. Κάποιος σαν εσένα θα μπορούσε να μιλήσει κυριολεκτικά για "πλύση εγκεφάλου", αναλογιζόμενος μόνο το θεσμό των μαθητικών κοινοτήτων, όπου οι μαθητές μαθαίνουν να συζητούν λέγοντας ελεύθερα τη γνώμη τους, ακόμη και να ...ψηφίζουνκλπ. Μιλάμε δηλ. για έμπρακτη εξάσκηση των παιδιών στη δημοκρατία, που δεν είναι παρά ένα σύστημα από τα τόσα, χωρίς να τους δίνεται η δυνατότητα να δοκιμάσουν στην πράξη και τα υπόλοιπα. Κι εσύ με την τόοοοοοοση ευαισθησία μου λες ότι στο μάθημα της ιστορίας ενημερώνονται για τα άλλα συστήματα κια νομίζεις ότι βγήκες από την υποχρέωση να απαντάς τεκμηριωμένα.

     Προφανώς έχω σοβαρότερα πράγματα να κάνω στον ελεύθερό μου χρόνο από το να ασχοούμαι με κολλημένους και τα ευφυολογήματά τους...

     • Κάποιος avatar
      Κάποιος @ romios 26/12/2010 22:26:09

      Δεν διαφωνώ ότι η Δημοκρατία ως πολίτευμα είναι υπερβολικά εξωραισμένο σε αρκετές περιπτώσεις στα σχολικά ββλία.
      Η δημοκρατία για παράδειγμα που περιγράφει ο Θουκυδίδης στον Επιτάφιο μπορεί να μην εφαρμόστηκε ποτέ στην πράξη στην ιδεατή μορφή της.
      Το ιδανικό θα ήταν να διδάσκονται τα παιδιά παθολογία των πολιτευμάτων.

     • Στέργιος avatar
      Στέργιος @ Κάποιος 26/12/2010 22:32:40

      Θέλεις να διδάσκονται τα παιδιά παθολογία των πολιτευμάτων αλλά όχι για τη ζωή τού Χριστού;

      Μη χειρότερα...

  • Μάρκος avatar
   Μάρκος @ Κάποιος 27/12/2010 02:32:37

   Γι'αυτό με τα μυαλά που έχεις, θα παραμείνεις ένας "κάποιος" χωρίς άλλο όνομα να σε αντιπροσωπεύει.

 10. Polux avatar
  Polux 26/12/2010 10:32:48

  Χρήστος Γιανναράς
  Να καταργηθεί το μάθημα των θρησκευτικών
  07 Σεπτεμβρίου 2008

  Αν οι αξιωματούχοι του κλήρου στην Ελλάδα σήμερα διασώζουν εκκλησιαστική συνείδηση, θα είναι αυτονόητο να απαιτήσουν από την πολιτεία την κατάργηση του μαθήματος των θρησκευτικών στα σχολεία.
  Με το μάθημα των θρησκευτικών εκχώρησε η ελλαδική Εκκλησία ζωτικό της λειτούργημα, την κατήχηση των παιδών και των εφήβων, σε έμμισθους υπαλλήλους του κράτους εκπαιδευμένους σε κρατικές «θεολογικές» Σχολές. Αλλά όταν η κατήχηση αποσπάται από τον φυσικό βιωματικό της χώρο, τη λειτουργία ζωντανού σώματος ενορίας και επισκοπής, αλλοτριώνεται νομοτελειακά σε ιδεολογική χειραγώγηση, ανιαρή προπαγάνδα.
  Ο φυσικός χώρος της κατήχησης δεν μπορεί να είναι άλλος από τον χώρο όπου πραγματώνεται και φανερώνεται η Εκκλησία ως άθλημα σχέσεων κοινωνίας της ζωής. Και φυσικός λειτουργός της κατήχησης είναι ο πατέρας της εκκλησιαστικής κοινότητας: αυτός που «γεννάει» τα μέλη του σώματος στον «καινό» της Εκκλησίας τρόπο της ύπαρξης.
  Η πολιτεία αποδέχθηκε ασμένως να επιβάλει στα σχολεία μάθημα θρησκευτικών. Και αυτό γιατί από τη σύστασή του το ελλαδικό εθνικό κράτος λογάριαζε την Εκκλησία όπως και ο ιδεολογικός του γεννήτορας Αδαμάντιος Κοραής: Σαν θεσμό ηθικοδιδακτικής χρησιμότητας – θεσμό που «εξημερώνει τα ήθη» και επιβάλλει, αποτελεσματικότερα και από τον χωροφύλακα, κανονιστικές αρχές συλλογικής ευταξίας.
  Το ελλαδικό εθνικό κράτος δεν κατάλαβε ποτέ την καισαρική διαφορά της Εκκλησίας από τη θρησκεία. Γι’ αυτό μέχρι και σήμερα, διατηρείται στο Σύνταγμα η οξύμωρη διατύπωση ότι «επικρατούσα εν Ελλάδι θρησκεία (sic) είναι η της Ανατολικής Ορθοδόξου Εκκλησίας»! και τα λοιπά συμφραζόμενα παιδαριώδη. Η χώρα όπου γεννήθηκε κάποτε η λέξη «εκκλησία» για να σημάνει την πραγμάτωση και φανέρωση του κοινού «αθλήματος της αληθείας», που συνιστά την «πόλιν», εμφανίζεται στο Σύνταγμά της να αγνοεί την ασυμβίβαστη αντίθεση Εκκλησίας και θρησκείας, Εκκλησίας και ιδεολογίας.
  Ο σφετερισμός από το κράτος του ζωτικού εκκλησιαστικού λειτουργήματος της κατήχησης των παιδιών έχει δύο συνέπειες καίριες και πασιφανείς: Πρώτη συνέπεια, ο ευτελισμός, συχνά και η διακωμώδηση του μαθήματος των θρησκευτικών στα σχολεία. Μοιάζουν ελάχιστες εξαιρέσεις οι Νεοέλληνες που διατηρούν αναμνήσεις από τα θρησκευτικά του σχολείου διαφορετικές από αυτές της ανίας ή «της πλάκας».
  Δεύτερη συνέπεια, το γεγονός ότι η ελλαδική κοινωνία που τα εγγράμματα μέλη της έχουν διδαχτεί υποχρεωτικό μάθημα θρησκευτικών σε όλες τις τάξεις του σχολείου και βομβαρδίζονται από καταιγισμό δημόσιων κηρυγμάτων προφορικών, έντυπων, ραδιοφωνικών, τηλεοπτικών, αυτή η κοινωνία εμφανίζεται εντελώς και απολύτως ακατήχητη. Δεν έχει ούτε τη στοιχειώδη, εγκυκλοπαιδική έστω πληροφόρηση για το τι είναι η Εκκλησία, ποιες οι επαγγελίες της, η ιστορία της, με ποιον πολιτισμό σφράγισε την ανθρώπινη σκέψη και Τέχνης. Τα διαγγέλματα ή οι δηλώσεις των πολιτικών και η αρθρογραφία των δημοσιογράφων τις μέρες των Χριστουγέννων, του Πάσχα, του Δεκαπενταύγουστου ή όταν συζητούνται θέματα σχέσεων κράτους και Εκκλησίας, μαρτυρούν άγνοια και παρανοήσεις ασυγχώρητες για ανθρώπους έστω υποτυπώδους παιδείας.

  Και το τραγικότερο, η ίδια άγνοια, η σύγχυση της Εκκλησίας με τη θρησκεία, σφραγίζει τον λόγο και των περισσότερων αξιωματούχων του κλήρου. Είναι γνωστοί στην ελλαδική κοινωνία επίσκοποι που φιλοδοξούν να παίζουν ρόλο όχι εκκλησιαστικού ποιμένα αλλά θρησκευτικού ηγέτη, ρόλο Αγιατολάχ με απαιτήσεις θεοκρατικού ελέγχου της πολιτικής εξουσίας. Αυτοί μάχονται και για τη διατήρηση της υποχρεωτικής κατήχησης των μαθητών στα σχολεία.

  Στη θέση του μαθήματος των θρησκευτικών το υπουργείο Παιδείας θα μπορούσε να θεσμοθετήσει μάθημα ικανό να πληροφορήσει τον μαθητή και να τον εξοικειώσει με τα κίνητρα των αναζητήσεων που συγκρότησαν την παράδοση πολιτισμού των Ελλήνων. Η λογική ενός τέτοιου μαθήματος υποχρεωτικού για όλους τους μαθητές (άσχετα με διαφορές θρησκευτικές, φυλετικές, ιδεολογικές) θα μπορούσε να συνοψιστεί στην ακόλουθη πρόταση:

  Κάθε παιδί που τελειώνει την εγκύκλια εκπαίδευση σε ελληνικό σχολείο οφείλει να γνωρίζει ποια μεταφυσική γέννησε τον Παρθενώνα, το άγαλμα, την τραγωδία και ποια μεταφυσική γέννησε την Αγια-Σοφιά, τη βυζαντινή Εικόνα, τη βυζαντινή λειτουργία. Σπουδάζοντας στο σχολείο ποια «γιγαντομαχία περί της ουσίας» οδήγησε σε αυτές τις κορυφαίες εκφάνσεις πολιτισμού των Ελλήνων, δεν σημαίνει και ότι υποχρεώνεται το παιδί να ασπαστεί συγκεκριμένη μεταφυσική πρόταση.

  Πρώτη, καίρια δυσκολία σε μια τέτοια θεσμική πρωτοβουλία είναι: ποιοι θα συντάξουν το «αναλυτικό πρόγραμμα» διδασκαλίας του καινούργιου μαθήματος – από την πρώτη τάξη του Δημοτικού ώς την τελευταία του Λυκείου. Το υπουργείο Παιδείας και τα παιδαγωγικά του επιτελεία δεν διαθέτουν την ποιότητα του ανθρώπινου υλικού για τέτοια ουσιώδη τολμήματα, τη διαπίστωση επαληθεύουν τα «αναλυτικά προγράμματα» διδασκαλίας της ελληνικής γλώσσας και Ιστορίας: πραγματική συμφορά. Μην ξεχνάμε ότι η επί ΠΑΣΟΚ άλωση του υπουργείου από τις «προοδευτικές δυνάμεις» του «εκσυγχρονιστικού» μηδενισμού και των «πολυπολιτιστικών» δολιοτήτων της «Νέας Τάξης» συνεχίζεται εδραιούμενη και επί «Νέας Δημοκρατίας», με τα ονόματα Γιαννάκου, Στυλιανίδη, Λυκουρέντζου να σηματοδοτούν τον τέλειο απελπισμό για τυχόν αντίσταση.

  Δεύτερη, ακόμα μεγαλύτερη δυσκολία είναι: ποιοι θα διδάξουν ένα τόσο απαιτητικό καινούργιο μάθημα στα παιδιά. Οσοι πολίτες έχουν οποιασδήποτε μορφής επαφή με το σχολείο στην Ελλάδα σήμερα μπορούν να βεβαιώσουν πόσο ανατριχιαστικά (στην κυριολεξία) χαμηλό είναι το επίπεδο των πτυχιούχων που παράγονται στις εκπαιδευτικές σχολές των ελλαδικών πανεπιστημίων. Και πόσο αποτελεσματική η πλύση εγκεφάλου που έχει υποστεί ο δάσκαλος ή πόσο έντρομος είναι από την ιδεολογική τρομοκρατία που του ασκείται.

  Με αυτά τα δεδομένα μπορεί να δικαιολογηθεί και η απύθμενης μωρίας συζήτηση για αντικατάσταση του μαθήματος των θρησκευτικών από μάθημα «θρησκειολογίας» και «συγκριτικής των θρησκειών»!!! Ωσάν να είναι ποτέ δυνατό να διδαχτεί ο πολιτισμός με όρους ιδεολογίας και να «συγκριθούν» οι μεταφυσικές αναζητήσεις που τον γέννησαν χωρίς να υπάρχει εμπειρική γεύση τέτοιας αναζήτησης.

  • Στέργιος avatar
   Στέργιος @ Polux 26/12/2010 10:43:48

   Γιανναράς = τρικυμία εν κρανίω.

   Από νεο-ορθόδοξος εθνικιστής μετετράπη εν μία νυκτί σε νεο-οθωμανό διεθνιστή, πάντα με το γνωστό θυμωμένο ύφος σαν να κατουράει ξύδι και να τσούζει εκεί κάτω.

   • Κάποιος avatar
    Κάποιος @ Στέργιος 26/12/2010 11:03:05

    Μου αρέσει ο τρόπος που προσπαθείς να ακυρώσεις ένα άρθρο κρεμώντας μια ταμπέλα στον συγγραφέα του.
    Εκτός από χαρακτηρισμούς, μήπως έχεις να δώσεις και αντεπιχειρήματα στις θέσεις του;

    • Στέργιος avatar
     Στέργιος @ Κάποιος 26/12/2010 11:37:22

     Έχω. Τα εκθέτω παρακάτω.

   • Tassos avatar
    Tassos @ Στέργιος 27/12/2010 09:16:18

    Σιγα τον εθνικιστή. Νεοορθόδοξος αριστερός σαν και τον Ράμφο, τον Ζουράρι και τους υπόλοιπους είναι. Δεν έχει σχέση με την πατριωτική δεξιά (ΝΔ).

 11. Στέργιος avatar
  Στέργιος 26/12/2010 10:40:01

  Η Ελλάδα έχει έναν πολυχιλιετή πολιτισμό. Δεν είμαστε Καναδάς και Αυστραλία, που φτιάχτηκαν πρόπερσι επειδή η βασίλισσα τής Αγγλίας δεν είχε λεφτά να συντηρήσει τις κυβερνήσεις των εκεί τοποτηρητών.

  Ο ελληνικός πολιτισμός σημαδεύεται από την ελληνική γλώσσα, την ελληνική ορθόδοξη χριστιανική θρησκεία, την αρχαία ελληνική μυθολογία, την αρχαία ελληνική φιλοσοφία, τη βυζαντινή θεολογία, τη βυζαντινή νομολογία, και τον νεοελληνικό λαϊκό πολιτισμό.

  Όποιος θέλει να λέγεται συνειδητά Έλληνας, πρέπει να ξέρει τι είναι όλα τα παραπάνω. Όχι όπως ένας καθηγητής πανεπιστημίου, αλλά να έχει μια ιδέα τι είναι όλα τα παραπάνω. Αλλιώς δεν μπορείς να λογιέσαι Έλληνας. Δεν είναι λογικό;

  Πρέπει να τα ξέρεις, και μετά, αν θέλεις, ας τα απορρίψεις. Έστω ότι μου αρέσει η αρχαία ινδική μυθολογία περισσότερο από τη δική μας, αυτό όμως είναι επιλογή μου που έχει σαν αφετηρία και σημείο αναφοράς τη δική μας μυθολογία. Αν γινόμουν υπουργός παιδείας δεν θα καταργούσα τη διδασκαλία τής Οδύσσειας για να εισάγω το Μαχαμπχάρατα.

  Ακόμη κι αν κάποιος είναι άθεος, δεν μπορεί, εφόσον είναι Έλληνας, να μην ξέρει τι είναι και για τι μιλάει η Ορθοδοξία, ούτε έχει δικαίωμα να στερήσει από το παιδί του αυτή τη γνώση. Αν κάποιος είναι Μουσουλμάνος, αλλά επιλέγει να ζήσει στην Ελλάδα, θα πρέπει κι αυτός να μάθει τι είναι η Ορθοδοξία. Όχι να την ασπαστεί, αλλά να ξέρει τι σημαίνει το τέμπλο στους ναούς, τι γιορτάζουμε τον Ευαγγελισμό και τι γίνεται κατά την περιφορά τού Επιταφίου.

  Το ίδιο και με τη γλώσσα. Μίλα όποια γλώσσα θέλεις στο σπίτι σου, αλλά στον δημόσιο χώρο, θα μιλάς ελληνικά. Είναι κι αυτό φασισμός; Να τα αντικαταστήσουμε όλα με τα αγγλικά, όπως στη Σιγκαπούρη και στις Φιλιππίνες;

  Μόνο αν έχουμε εμείς οι ίδιοι, τα παιδιά μας, και οι ξένοι που επέλεξαν να ζουν μαζί μας, μια ελληνική παιδεία, μόνο τότε θα είμαστε σε θέση να εκτιμήσουμε και τους πολιτισμούς των άλλων. Αν μεγαλώνουμε με τη συναίσθηση ότι ο πολιτισμός μας είναι ένα απομεινάρι άλλων εποχών και ότι το ιδανικό μας είναι οι αμερικανιές τής τηλεόρασης, τότε μαθαίνουμε να περιφρονούμε και τον πολιτισμό των άλλων λαών, κάτι που οδηγεί σε άνθηση, όχι άμβλυνση, των διαφορών μας με τους ξένους που ζουν μαζί μας.

  Το ίδιο ισχύει

 12. MatrixRevolutionEra avatar
  MatrixRevolutionEra 26/12/2010 10:49:13

  Το 2000 ήταν η πρώτη χρονιά του συστήματος Αρσένη όπου οι μαθητές της Γ λυκείου έδιναν όλα τα μαθήματα πανελλήνιες. Για πρώτη φορά στο μάθημα των θρησκευτικων μπήκαν τότε οι ¨ξένες θρησκείες¨. Δεν θυμάμαι τότε να ενοχλήθηκε κανείς...Εμείς οι μαθητές πάντως δεν το είδαμε με καλό μάτι. Θυμάμαι που ρωτούσαμε τον θεολόγο όταν φτάσαμε στο Ισλάμ πως συμβαδίζουν αυτά που γράφει το βιβλίο με αυτά που ξέρουμε από την περίοδο της τουρκοκρατίας. Πριν τις πανελλήνιες όλοι οι συμμαθητές καταλήξαμε ότι πρέπει να διαβάσουμε μόνο τις ξένες θρησκείες γιατί θεωρήσαμε σίγουρο ότι τα θέματα θα πέσουν από εκεί. Πρώτο και δεύτερο θέμα ήταν από τη δικία μας θρησκεία και τρίτο και τέταρτο από τις ξένες. Το 40 συγκεκριμένα που ήταν και το δυσκολότερο καθώς ήθελε τη μεγαλύτερη ανάπτυξη ήταν από το Ισλάμ. Τυχαίο;

 13. Κάποιος avatar
  Κάποιος 26/12/2010 10:54:00

  Εχουν τις επιλογές μεταξύ Αγγλικής, Γαλλικής, Γερμανικής, Ιταλικής και Ισπανικής γλώσσας.
  Επίσης δεν διδάσκονται μόνο ελληνική γεωγραφία, μόνο ελληνικό πολιτισμό ή μόνο ελληνική ιστορία.
  Το κυριότερο δε είναι ότι δεν παρουσιάζονται οι αλλοι πολιτισμοί και γλώσσες ως κατώτεροι ή αιρετικοί.

  • Στέργιος avatar
   Στέργιος @ Κάποιος 26/12/2010 11:02:16

   Όχι. Παρουσιάζονται γι'αυτό που είναι: ΑΛΛΟΙ, διαφορετικοί από τον δικό μας.

  • Κάποιος avatar
   Κάποιος @ Κάποιος 26/12/2010 11:09:52

   Καθημερινά χρησιμοποιείς λέξεις,αριθμούς,εκφράσεις, συνήθειες,έθιμα και τεχνολογίες που αποτελούν δάνεια από άλλους πολιτισμούς.

  • Στέργιος avatar
   Στέργιος @ Κάποιος 26/12/2010 11:36:37

   Ουφ πια, αμάν! Ναι, κάθε μέρα χρησιμοποιώ δάνεια από άλλους πολιτισμούς ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΑΦΟΜΟΙΩΣΑ ΣΤΟΝ ΔΙΚΟ ΜΟΥ! Δεν είμαστε όλοι ένας χυλός ομοιομορφίας, Κάποιε, κάθε λαός έχει την ταυτότητά του και την προσωπικότητά του.

  • Κάποιος avatar
   Κάποιος @ Κάποιος 26/12/2010 11:52:20

   Μπερδεύεις την έννοια του έθνους με αυτην του λαού.
   Ενας λαός μπορεί να αποτελείται απο πολλές διαφορετικές εθνότητες και διαφορετικές θρησκείες όπως για παράδειγμα στις ΗΠΑ, την Μ.Βρετανία, την Γαλλία, την Αυστραλία κτλ.
   Προσωπικότητα επίσης διαθέτουν οι άνθρωποι και όχι οι λαοί.Αυτό άλλωστε το υποδηλώνει και η ίδια η λέξη.

  • Στέργιος avatar
   Στέργιος @ Κάποιος 26/12/2010 15:01:04

   Από τη στιγμή που δημιουργήθηκαν τα έθνη-κράτη, κάθε έθνος αργά ή γρήγορα συρρικνώθηκε στα όρια τού κράτους τους. Γι'αυτό και οι όροι έθνος και λαός έφτασαν να ταυτίζονται.

 14. skeptiki avatar
  skeptiki 26/12/2010 11:31:59

  Η γνώση δεν πείραξε ποτέ κανένα, αρκεί να μπορεί να αναπτυχθεί η κριτική σκέψη. Μόνο η κριτική σκέψη και το ήθος μπορούν να πολεμίσουν την προπαγάνδα.
  Εκεί παίζονται όλα και μεγάλο ρόλο παίζει η οικογένεια σε αυτό ... αλλά τι λέμε τώρα, αυτά είναι που δέχτηκαν την πρώτη και μεγαλύτερη επίθεση και αυτά ξεπουλήθηκαν ευχαρίστως πρώτα....

 15. ψυχραιμια avatar
  ψυχραιμια 26/12/2010 11:43:54

  H ελληνικη παραδοση αντλει απο δυο πολιτισμους ,τον αρχαιο και το βυζαντινο και πολυ σωστα πρεπει τα παιδια να μαθαινουν για τις δυο θρησκειες που τους καθορισαν,την αρχαια και την ορθοδοξη χριστιανικη.
  Ηδη αυτο γινεται με τα μαθηματα των θρησκευτικων και της μυθολογιας.
  Αν προσβαλλονται με τους τιτλους αυτους οι αρχαιολατρες που εμφανισθηκαν τελευταια ας σκεφθουν οτι οταν ιδρυθηκε το νεοελληνικο κρατος ησαν ολοι χριστιανοι και ας ζητησουν τη μετονομασια των μαθηματων σε Αρχαια ελληνικη θρησκεια και ορθοδοξη χριστιανικη.
  Οι αλλες θρησκειες ειναι ξενες.Δε σημαινει οτι δεν πρεπει να μαθαινουμε για αυτες - μπορει να γινει ενα τριτο μαθημα με τιτλο Στοιχεια ξενων θρησκειων και να βαλουμε οτι χρειαζεται εκει.Αλλα θα ειναι σαφες οτι προκειται για ξενες θρησκειες οπως ξενη γλωσσα ειναι τα αγγλικα και τα γαλλικα που μαθαινουμε.
  Το Ινστιτουτο προσπαθει να εξισωσει τη ντοπια θρησκευτικη παραδοση με την ξενη και αυτο ειναι εκ του πονηρου.
  Τελος για το Γιανναρα : Δεν ειναι δουλεια της Εκκλησιας να αποφασισει αν το κρατος θα διδασκει ή οχι τα Θρησκευτικα στο σχολειο.Ειναι υποχρεωση του κρατους να διδασκει την παραδοσιακη θρησκεια των Ελληνων εστω και ως στοιχειο πατριδογνωσιας.

  • Κάποιος avatar
   Κάποιος @ ψυχραιμια 26/12/2010 11:58:02

   Αλλο η πατριδιγνωσία και άλλο ο προσηλυτισμός.
   Οπως μαθαίνεις στα παιδιά για τον Δευκαλίωνα και την Πύρρα έτσι θα μάθεις και για τον Νώε ή τον Μωυσή ή τον Οσιρι και την Ίσιδα.
   Η τεράστια διαφορά είναι ότι η ελληνική μυθολογία παρουσιάζεται σαν παραμύθι ενώ η εβραική μυθολογία (Παλαιά Διαθήκη) σαν μια ιστορική πραγματικότητα που υποδεικνύει την ύπαρξη του Θεού δηλαδή παίρνει μεταφυσικό χαρακτήρα.

   • Στέργιος avatar
    Στέργιος @ Κάποιος 26/12/2010 13:42:45

    Κάποιε, ή θα έχεις μία θρησκεία, ή δεν θα έχεις καμμία.
    Ή θα έχεις μία γλώσσα, ή δεν θα έχεις καμμία.
    Ή θα έχεις μία παιδεία, ή δεν θα έχεις καμμία.
    Δεν υπάρχουν μέσες λύσεις.
    Προτιμώ ένα προσηλυτιστικό μάθημα το οποίο μετά κάποιοι θα απορρίψουν, παρά ένα χλιαρό μούλτι-κούλτι μάθημα συγκριτικής θρησκειολογίας που θα κάνει όλον τον κόσμο αμόρφωτο και μπλαζέ με τις θρησκείες, να μην ξέρει ποιος ήταν ο Ιωάννης ο Βαπτιστής και τι γιορτάζουμε το Πάσχα.

    Μια χώρα είναι σαν μια οικογένεια. Εμείς στην οικογένειά μας τρώμε βραδινό στις 9. Καλώς ή κακώς, έτσι κάνουμε. Μπορεί να διαμαρτύρεσαι γιατί θέλεις να φας νωρίτερα ή αργότερα. Όμως η οικογένειά μας σου εξασφαλίζει ότι κάθε βράδυ στις 9 θα φας και θα στυλωθείς από καλό σπιτικό φαγητό. Κάτι το οποίο δεν θα είχες ποτέ αν η οικογένειά μας εφαρμόσει την ισοπέδωση που κηρύττεις και πει, "όποιος πεινάσει μαγειρεύει και τρώει όποτε θέλει".

    Η ελευθερία συνοδεύεται από την ευθύνη διαχείρισής της.

    • oxi ki etsi avatar
     oxi ki etsi @ Στέργιος 26/12/2010 13:47:55

     Στέργιο,

     ΆΨΟΓΟΣ!!!

    • Κάποιος avatar
     Κάποιος @ Στέργιος 26/12/2010 16:16:47

     Δεν είναι δουλειά του σχολείου να σε κάνει ορθόδοξο,καθολικό,μουσουλμάνο κτλ.
     Αυτή είναι δουλειά του αντίστοιχου κατηχητικού.

     • KM avatar
      KM @ Κάποιος 26/12/2010 16:27:08

      Δόγμα δικό σου. Άντε παράτα μας.

  • anonymous avatar
   anonymous @ ψυχραιμια 26/12/2010 12:16:42

   Οι αλλες θρησκειες ειναι ξενες.Δε σημαινει οτι δεν πρεπει να μαθαινουμε για αυτες – μπορει να γινει ενα τριτο μαθημα με τιτλο Στοιχεια ξενων θρησκειων και να βαλουμε οτι χρειαζεται εκει.

   Υπάρχει αυτό που λες. Θα σου πω ένα παράδειγμα. Είμαι από χωριό. Μας το είχαν διδάξει στο σχολείο και ένα βράδυ καθόμασταν στο καφενείο και λέγαμε την ιστορία της ζωής μας. Ένας έλεγε για το στρατό ότι είχε ένα συστρατιώτη, ο οποίος έδινε στο χωριανό μου κάτι θρησκευτικά βιβλία άλλης θρησκείας να διαβάσει. Το νόημα όλων αυτών ήταν να γίνει εγκρατής ως προς την εκσπερμάτιση. Ο χωριανός μου δεν ήξερε την τύφλα του. Με το που το λέει του απαντάω ότι πρόκειται για κινέζικη θρησκεία και συγκεκριμένα τον ταοϊσμό. Το είχα διδαχτεί και μετά διάβασα και κάτι επιπλέον.

   Και το μηδενισμό, νιρβάνα του Βουδισμού έχουμε διδαχτεί και τις κάστες του Ινδουισμού έχουμε διδαχτεί και τις διαφορές με το χριστιανισμό έχουμε διδαχτεί. Καλά για το Ισλάμ να μην πούμε αφού όλη η Ελληνική ιστορία από το 1000 μ.χ. έχει να κάνει με το Ισλάμ και το τι υποφέραμε από αυτούς.

 16. ο Μήτσος avatar
  ο Μήτσος 26/12/2010 11:45:12

  Καλά θα ήτανε να το καταργήσει τελείως το "μάθημα" αυτό. Όπως και τους διάφορους Χριστινάκηδες από τα Πανεπιστήμια. Αλλά καλό θα κάνει για ιστορικούς λόγους να μάθουν τα παιδιά ότι υπάρχουν και άλλες θρησκείες.

  • anonymous avatar
   anonymous @ ο Μήτσος 26/12/2010 12:23:59

   Μαθαίνουν ήδη, έχω γράψει πιο πάνω.

 17. Mak avatar
  Mak 26/12/2010 12:15:41

  Hμερομηνία : 25-12-10

  Απαγόρευση της χριστουγεννιάτικης λειτουργίας στα Κατεχόμενα

  Το τουρκικό κατοχικό καθεστώς απαγόρευσε σε ιερείς να λειτουργήσουν στην Καρπασία.

  Προκλητική ενέργεια των τουρκικών δυνάμεων κατοχής κατάγγειλε ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος, δηλώνοντας ότι το κατοχικό καθεστώς απαγόρευσε την τέλεση της Θείας Λειτουργίας των Χριστουγέννων για τους Ελληνοκύπριους εγκλωβισμένους στα χωριά Γιαλούσα και Ριζοκάρπασο στην κατεχόμενη Καρπασία.

  Στη Γιαλούσα το κατοχικό καθεστώς ειδοποίησε από χθες ότι δεν θα επιτρέψει τη Θεία Λειτουργία, ενώ σήμερα στο Ριζοκάρπασο διέταξαν τον ιερέα να διακόψει την ακολουθία του Όρθρου και να μην προχωρήσει στην τέλεση της Θείας Λειτουργίας.

  Το κατοχικό καθεστώς πρόβαλε τον ισχυρισμό ότι δεν είχε εξασφαλιστεί άδεια.

  Ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος απέρριψε τον ισχυρισμό και δήλωσε ότι η άδεια είχε ζητηθεί από τις αρχές Δεκεμβρίου. Τόνισε ότι η πράξη θα καταγγελθεί στα Ηνωμένα Έθνη, στην Ευρωπαϊκή Ένωση, στον Πάπα Βενέδικτο, στο Παγκόσμιο Συμβούλιο Εκκλησιών και σε όλα τα διεθνή βήματα, όπου έχει πρόσβαση η Εκκλησία της Κύπρου.

  Ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος κάλεσε τον Κυπριακό Ελληνισμό σε εγρήγορση, σημειώνοντας ότι «είναι η πρώτη φορά από την τουρκική εισβολή, που οι Τούρκοι παρεμποδίζουν τον ιερέα του Ριζοκαρπάσου να τελέσει Θεία Λειτουργία».

  http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathremote_1_25/12/2010_370332

 18. neotera avatar
  neotera 26/12/2010 12:44:40

  Το θέμα σήμερα ειναι πολιτικό δεν είναι θρησκευτικο.
  Αποτελεί παραπλάνηση η επιχείρηση εύρεσης του "σωστού" στη διδασκαλία των θρησκευτικών. Αμα βρεθούμε σε δημοκρατικό καθεστώς με λυμένο το ζήτημα της εθνικής και λαϊκής κυριαρχίας του ελληνικου λαού τα λέμε επ' αυτού. Τώρα το ζήτημά μας είναι η υπονόμευση-αποδόμηση της ελλάδας από εθνοπροδότες που έχουν το γκοβερνο στην Αθήνα.

  • oxi ki etsi avatar
   oxi ki etsi @ neotera 26/12/2010 13:31:03

   Μα έργο των Εθνοπροδοτών είναι και η επίθεση στη Θρησκεία!

   Από την αρχή της διακυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, δέχονται σκληρή επίθεση η Παιδεία, η Θρησκεία και τα Σώματα Ασφαλείας (Στρατός και Αστυνομία).

   Επίθεση η οποία έχει στόχο τάχα τον "εκσυγχρονισμό", τον "εκευρωπαϊσμό", τον "εκμοντερνισμό" κτλ. κτλ.

   Το ότι δέχονται επίθεση τα νευραλγικότατα σημεία της υπόστασης του Έθνους εσένα δεν σου λέει κάτι...???

 19. sakis avatar
  sakis 26/12/2010 15:01:46

  Οι Έλληνες μαθητές για να έρθουν πιο κοντά και στους μουσουλμάνους συμμαθητές τους και να γνωρίσουν καλύτερα τον τρόπο σκεψης τους θα πρεπε να μάθουν πως λιθοβολούν τις γυναίκες,πως τις κάνουν κλειδερικτομή,πως καίνε ζωντανούς ομοφυλόφιλους,πως αποκεφαλίζουν άπιστους ή κρεμάνε άθεους στις πλατείες ή το άλλο το ''προοδευτικό'' τα αυτομαστιγώματα ουρλιάζοντας αλλάχ ακμπάρ στην μέση του δρόμου κρίμα οι Έλληνες μαθητές να μην εντρυφήσουν στα τόσο ''ανεκτικά'' και ''ανθρωπιστικά'' 'ηθη και έθιμα των μουσουλμάνων;Ή να μάθουν όπως στην Ινδία να καίνε ζωντανές τις γυναίκες με τον θάνατο των συζύγων τους ή να χωρίζουν τους ανθρώπους σε κάστες και ανάλογα με την κοινωνική και επαγγελματική τάξη του καθενός να ξεχωρίζουν τους ανθρώπους σε ανώτερους ανώτερης κάστας και κατώτερους κατώτερης κάστας και άτομα διαφορετικής κάστας να μην μιλιούνται μεταξύ τους γιατί μπορεί να ''μολύνει '' ο ''κατώτερος'' τον ''ανώτερο''.Έτσι μπράβο αυτήν την ''προοδευτική'' κοινωνία ονειρεύονται οι ψευτοπροοδευτικοί να μετασχηματιστούμε σε τριτοκοσμική χώρα με μεσαιωνικά έθιμα μόνο και μόνο για να πραγματοποιήσουν τις φαντασιόπληκτες αριστερίστικες ιδεοληψίες τους.

 20. Αδιάλλακτος Πολιτικάριος avatar
  Αδιάλλακτος Πολιτικάριος 26/12/2010 15:18:22

  Αν και Χριστούγεννα θα το πω!!!
  Κρεμάλα και κακό ψόφο στους Εφιαλτες της πατρίδας και του έθνους μας!!!

  Με δούρειο ίππο τα δήθεν ανθρώπινα δικαιώματα η Νεα Τάξη πάει να ¨ακυρώσουν¨ την υποσταση των εθνών!!!
  Η ορθόδοξη πίστη, απόγονοι του Νενέκου, δεν χαρακτηρίζεται από τον ατομισμο (όπως ο Προτεσταντισμός)!
  Η ορθόδοξη πίστη και παράδοση, αποτελεί μέθεξη κοινωνικότητας! Δεν είναι κάτι ξέχωρο από την κοινωνική μας ζωή και υπόσταση, δεν αποτελεί μια ιδιωτικκή-ατομική λειτουργία! Η πίστη μας και η παράδοση μας είναι το μέσο, το οποίο γινόμαστε ενεργό μέλος μια όμάδας ενός συνόλο (κοινότητα, έθνος κ.τ.λ.)! Αυτός είναι και ο συμβολισμός της ορθόδοκης Θείας Κοινωνίας!!!!

  Φωτιά και τσεκουρι στους προσκυνημένους!!!!!!!!

 21. ruddock avatar
  ruddock 26/12/2010 15:34:28

  Η θρησκεία είναι πολύτιμη για την καλλιέργεια ενός ηθικού χαρακτήρα,δηλαδή θέλω να πω πως μπαίνουν στην ψυχή του νέου ανθρώπου και θεμελιώνονται νέες αξίες,οι οποίες αν ερμηνευτούν σωστά διαμορφώνουν ένα άτομο που μπορεί να συνυπάρξει σε μία οργανωμένη κοινωνία,σεβόμενος τις αξίες και τα δικαιώματα των συν-ανθρώπων του.
  Τώρα,επειδή για μένα προσωπικά ο ρόλος της θρησκείας θα πρέπει να είναι αποκλειστικά προς την κατεύθυνση αυτή,δεν μπορώ να κλείσω τα μάτια και να μην δω ότι κάθε θρησκεία σήμερα φροντίζει να δημιουργεί όχι πιστούς,αλλά πρόβατα.
  Είναι πολύ όμορφο και εποικοδομητικό να γνωρίζεις για την ύπαρξη του Θεού και να πράττεις τα ανάλογα ώστε να πλησιάζεις προς αυτόν,όμως ταυτόχρονα είναι πολύ άσχημο να παραμένεις τυφλός και το χειρότερο,να μεταδίδεις την τύφλα σου και στα παιδιά σου.
  Υπό την έννοια αυτή,θεωρώ πολύ πιο σημαντική την δική μας αρχαία φιλοσοφία και τους εκπρόσωπους της, γι'αυτό και φροντίζω να κάνω κυριολεκτικά ένα παράλληλο κήρυγμα σε μικρά παιδιά που τυγχάνει να είναι συγγενείς μου,ώστε να μην ξεχάσουν ποτέ το παρελθόν τους και να διαβάζουν από μόνα τους την αρχαία Ελληνική γραμματεία.
  Δεν τα αποτρέπω από τα μαθήματα του σχολείου τους,προς Θεού,αλλά τους ενημερώνω ώστε να έχουν αυτιά και μάτια ανοκτά και να ασκούν τη δική τους κριτική και να εξάγουν τη δική τους σκέψη.
  Έτσι δεν θα ξυπνήσουν ένα πρωί και θα δεν διαπιστώσουν με φρίκη ότι στο σχολείο δεν έμαθαν ούτε καν τα μισά,ενώ κι από αυτά που έμαθαν τα περισσότερα μάλλον δεν θα τους βοηθήσουν πουθενά.

 22. ierofantis avatar
  ierofantis 26/12/2010 16:16:01

  Ας μην το κάνουμε Μεσανατολικό το ζήτημα ρε παιδιά...
  Η καλλιέργεια της Θρησκευτικής συνείδησης στη χώρα, από τη στιγμή που έχει αναληφθεί από κρατικούς λειτουργούς θα πρέπει να ακολουθήσει ορισμένες νόρμες που καθορίζονται είτε συνταγματικά είτε από τον νόμο. Είναι άλλο πράγμα η θρησκευτικότητα μας και η συνειδητότητα μας ότι ως έθνος των Ελλήνων, κατοικούντων εν μέρει στο ελλαδικό κράτος, ασπαζόμαστε κατά συντριπτική πλειοψηφία το Χριστιανισμό και τηρούμε το τυπικό της Ορθόδοξης Ανατολικής Εκκλησίας, και είναι άλλο πράγμα να δούμε στο σύγχονο κόσμο μεθόδους ανάπτυξης της εκπαιδευτικής διαδικασίας και στα θέματα θρησκειολογίας και πολιτισμού τρίτων λαών και εθνών, που κάλλιστα όπως είπε και παραπάνω ο Ψυχραιμία, θα μπορούσε να γίνει πολύ εύκολα εντός ειδικής δεσμίδας θεματολογίας, την οποία θα έλεγα ότι θα πρέπει να είναι επιλογής. Διότι δεν μπορείς να τρέπεις σε μάθημα επιλογής τα Θρησκευτικά (με όλα τα κακά και δεινά τους και με όλη τη γκρίνια ότι συνιστούν προσυλητισμό) επειδή το λένε μερικές εκατοντάδες ή χιλιάδες αλλόθρησκοι, άθεοι, ή απλώς αντίχριστοι, την στιγμή που 95 ή 97 % του πληθυσμού δεν έχουν πρόβλημα με αυτά και να μην έχεις σε επιλογή τη συγκριτική θρησκειολογία.
  Εν πάσει περιπτώσει για μένα το ζήτημα έχει να κάνει με τις εξής παραδοχές. Τα θρησκευτικά πρέπει να διδάσκονται με έμφαση στην καλλιέργεια της Θρησκευτικής συνείδησης των ελληνοπαίδων, επί τη βάση του τηρούμενου και επίσημου τύπου, της Αν. Ορθόδοξης Εκκλησίας. Στο πλαίσιο της ελληνικής θρησκευτικής Ιστορίας θα μπορούσε να γίνει εκτενής αναφορά στην πατρώα των Ελλήνων, θρησκεία και τις διάφορες εκδοχές ή και αλλοιώσεις της κατά τους Ρωμαικούς χρόνους, ακόμη και μετά την επικράτηση του Χριστιανισμού. Τέλος, και σε επιλεκτική βάση θα μπορούσαν οι μαθητές είτε να εμβαθύνουν σε μία άλλη γνωστή θρησκεία στο πλαίσιο έρευνας συγκριτικής θρησκειολογίας ή θα μπορούσαν να ασχοληθούν με τις θρησκευτικές παραδόσεις ή καταβολές ανά γεωγραφική περιοχή πχ η άποψη των γηγενών Αμερικανών για το Θείο (Ινκας, Μάγιας, Αζτέκοι, γηγενείς Βορ. Αμερικής κλπ).

  • ierofantis avatar
   ierofantis @ ierofantis 26/12/2010 16:16:21

   ...κάνουμε..(βεβαίως)

 23. ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ avatar
  ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ 26/12/2010 18:03:06

  απαντηση στον καποιον σημερα με το πληθος των φιλοσοφιων που εχουμε διαμορφοσει ειναι πολυ ευκολο να βρισκεις επιχειρηματα και να εκλογικευεις τις αποψεις σου προσωπικα πιστευω οτι ακολουθωντας την λογικη σου που πρεπει να παραδεχτω ειναι ευρεως διεδομενη μεταμορφωνεις εναν λαο σε μαζα με μονο κοινο χαρακτηριστικο το ειδος ειναι ολοι ανθρωποι ακουγεται ωραιο αλλα σκεψου οτι απλα ειναι ενα μεγαλο κοπαδι χωρις κοινα κινητρα η στοχους περαν των πρωτογωνων να φανε και να κοιμηθουν με ασφαλεια τιποτε αλλο δεν θα τους ενωνει και δεν θα τους παρακινει πραγμα που ειναι και ο κυριως στοχος του λαου που δημιουργει αυτην την ισοπεδωση που δεν ειναι δυσκολο να το βρεις γιατι μεσα σε αυτο δεν συμβαινει τιποτε απο ολα αυτα τα καλα της παγκοσμιοποιησης

 24. ΠΑΣΟΚ Χωρίς Σύνορα avatar
  ΠΑΣΟΚ Χωρίς Σύνορα 26/12/2010 19:29:08

  Η κοινωνία μας δεν μπορεί να αντιδράσει γιατί σκόπιμα την άφησαν ΜΑΡΞΙΣΤΙΚΗ, δεν χρειάζεται να το επαναλαμβάνω.
  Ο Έλληνας έχει δικαίωμα να πληρώνει φόρους, να βιάζεται, να σκοτώνεται, να αυτοκτονεί ελεύθερα. Δεν έχει δικαίωμα στην ελευθερία.

 25. Μιχαήλ Μανωλόπουλος avatar
  Μιχαήλ Μανωλόπουλος 26/12/2010 20:54:33

  Και κάτι που δεν είναι άσχετο με το θέμα που συζητάμε. Οι απόψεις του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου δεν είναι δεσμευτικές για το Υπουργείο. Όμως ας μας πουν όλοι αυτοί που το απαρτίζουν με ποιες αδιάβλητες διαδικασίες εξελέγησαν και υπηρετούν εκεί. Και επί του θέματος. Αν απεφάσιζα να δουλέψω για παράδειγμα στις Ινδίες. Θα θεωρούσα απαραίτητο να μάθω όσα περισσότερα μπορούσα για την ιστορία και τον πολιτισμό του τόπου αυτού. Άρα και για τη θρησκεία του που είναι από τα ευγενέστερα στοιχεία του πολιτισμού. Στα καθ' ημάς τώρα. Στο μάθημα των θρησκευτικών κανείς δεν προάγεται ή αριστεύει γιατί φέρνει πιστοποιητικό από τον παπά της ενορίας του ότι είναι ενεργό μέλος της Εκκλησίας. Απλά κατέχει ένα μίνιμουν γνώσεων και μόνο, το οποίο του είναι και απαραίτητο για να ζει στον ελλαδικό χώρο . Όπως δηλαδή η Δημοκρατία μας δεν πάει καλλίτερα γιατί καθιερώθηκε σαν μάθημα η κοινωνική και πολιτική αγωγή. Ξέρουμε όμως όλοι όταν περνάμε έξω από τη Βουλή διαδηλώνοντας, κάποιοι μάλιστα λούζοντάς την με συνθήματα, τι γίνεται ή τι έπρεπε να γίνεται εκεί μέσα!

  • Κάποιος avatar
   Κάποιος @ Μιχαήλ Μανωλόπουλος 26/12/2010 22:30:50

   Και ελληνική μυθολογία μαθαίνουν τα παιδιά αλλά δεν τους λέμε ότι ο Δίας, η Αθηνά και ο Ποσειδώνας είναι υπαρκτές οντότητες.
   Αν μεγαλώνοντας θέλουν να πιστεύουν ότι όντως υπάρχουν, είναι δική τους επιλογή.

 26. σταύρος avatar
  σταύρος 27/12/2010 00:29:53

  Δουλειά της Πολιτείας είναι να προβάλλει και να συντηρεί τα πολιτιστικά στοιχεία της ιδιοπροσωπίας της...αυτό θα έκανε κάθε κυρίαρχο κράτος στον κόσμο, αλλά μάλλον η κατοχική νοοτροπία των τελευταίων κυβερνήσεων πρίν ολοκληρώσει την οικονομική καταστροφή της Ελλάδας, προετοιμάζει πυρετωδώς την εκρίζωση κάθε παράγοντα που μπορεί να προκαλέσει αντίσταση στα αντανακλαστικά του έθνους.
  Οι πρώτοι συνειδητοί χριστιανοί διώκονταν και θανατώνονταν με την κατηγορία της εσχάτης προδοσίας στην Pax Romana, αύριο ως εχθροί της Νέας Τάξης πραγμάτων και της παγκόσμιας κυβέρνησης που βιάζεται ο ολίγιστος να μας παραδώσει.
  Η αντίσταση σ΄αυτόν το φασισμό της ισοπέδωσης δυστυχώς πρέπει να ξεκινήσει απο την συνείδηση του καθένα μας.Εδώ έχει ρόλο η φύση και ο σκοπός της Παιδείας.
  Ο Ορθόδοξος χριστιανισμός είναι απο την φύση του κοινοτικός, μαρτυρικός, ριζοσπαστικός και γι' αυτό επικίνδυνος. Αποτελεί διεκδίκηση της ζωής και όχι παραίτηση(όπως ο Βουδδισμός κι ο Ινδουϊσμός). Δεν είναι βίαιος εξολοθρευτής της διαφορετικότητας των αλλοθρήσκων(όπως το Ισλάμ πχ.Νιγηρία, Αίγυπτο, Πακιστάν,Ιράκ, κ.ά)....
  Η συνταγή για την Ελλάδα είναι παλιά και γνωστή : διάλυση Γλώσσας,Ιστορίας,Θρησκείας,
  Οικογένειας...Μα καλά δεν βλέπουμε σήμερα την επιτάχυνση των διαδικασιών αυτών γύρω μας...ή εγώ ανακάλυψα την...Αμερική????

 27. A.M. avatar
  A.M. 27/12/2010 00:38:57

  Άλλα λόγια ν' αγαπιόμαστε...

  Ποιοί διδάσκουν τα θρησκευτικά στα σχολεία εδώ και δεκαετίες;
  Θεολόγοι πτυχιούχοι των πανεπιστημιακών θεολογικών σχολών

  Πώς εισάγονται σε αυτές τις σχολές;
  Εξετάζει κάποιος αν εκτός του να είναι βαπτισμένοι πιστεύουν πραγματικά;
  Όχι. Εισάγονται με πανελλήνιες εξετάσεις.

  Υπάρχουν άθεοι θεολόγοι που τους έλαχε θεολογική αντί για κάτι άλλο;
  Σαφώς!

  Διδάσκου αυτοί οι άθεοι θρησκευτικά στα σχολεία;
  Σαφώς!
  Βεβαίως! βεβαίως! υπάρχουν ΚΑΙ πιστοί ορθόδοξοι θεολόγοι.. το ξέρω.

  Ας πάμε όμως λίγο παραπίσω... στην δική μου εποχή.
  Πιστεύει κάποιος από εσάς ότι οι τότε θεολόγοι κατηχούσαν τον κόσμο;
  Εγώ εξ ιδίας πείρας αλλά και πολλών φίλων απαντώ:
  Μπούρδες!
  Το ΜΟΝΟ που κατάφερναν με την συμπεριφορά τους στα σχολεία, γυμνάσια και λύκεια ήταν το να ΜΗΝ θέλω να ξαναπατήσω στην Εκκλησία!
  Γεμάτοι αυταρχισμό, άσχετοι από κάθε έννοια παιδαγωγικής πλήν της σφαλιάρας και του εμπαιγμού κάθε ενός που δεν ταίριαζε με τα εθνικοθρησκευτικά τους πιστεύω περισσότερο δημιουργούσαν ΠΡΟΒΛΗΜΑ ακόμα και σε παιδιά που είχαν σχέση με την Εκκλησία - εγώ ήμουν ένα απ αυτά - παρά συνέβαλαν στην σωστή κατήχηση των παιδιών.
  Ουσιαστικά απ το Γυμνάσιο μέχρι τα 24 μου - όπου ξαναψάχτηκα απ την αρχή μονος μου - δεν πάταγα Εκκλησία, είχα αποξενωθεί και αιτία ήταν οι θεολόγοι!

  Απόδειξη για τα παραπάνω;
  Δείτε ΣΗΜΕΡΑ αυτούς που θέλουν να πετάξουν τα θρησκευτικά απ τα σχολεία.
  Αν όχι όλοι οι περισσότεροι είναι πενηντάρηδες που ΥΠΟΤΙΘΕΤΑΙ μεγάλωσαν σε σχολείο όπου «κατηχούνταν» Ορθόδοξα και Χριστιανικά.
  Μπούρδες! για μια ακόμη φορά

  Μην προσθέσω εδώ βέβαια ότι πάααρα πολλοί θεολόγοι κόπτονται ΌΧΙ για την κατάργηση ή μετατροπή του μαθήματος σε προερατικό ΑΛΛΆ για να ΜΗΝ χάσουν τον μισθό τους.
  Το αυτό - πολύ δυστυχώς - ισχύει και για πολλούς ιερείς.
  (Έχω προσωπική πείρα ΔΕΝ δέχομαι αμφισβήτηση επ αυτού! λυπάμαι.. άνθρωποι που δεν πληρούν τις απαραίτητς προϋποθέσεις γίνονται ιερείς ΜΌΝΟ για τον μισθό και τα τυχερά.. ξαναλέω.. έχω ιδίαν πείραν, πολύ προσωπική)

  Να προσθέσουμε εδώ και τις παρα-θρησκευτικές οργανώσεις που απαρτίζονται όλες από μεγάλο ποσοστό έμμισθων δημοσίων υπαλλήλων θεολόγων που η «κατήχησή τους» ΔΕΝ αποβλέπει στην κατήχηση Ορθοδόξων Χριτιανών αλλά στην εν δυνάμει αυξηση των μελών της οργάνωσης είτε αυτή λέγεται ΣΩΤΗΡ είτε ΖΩΗ είτε δεν ξέρω γώ πώς. (μένω εδώ ως προς αυτές καθότι εκτός θέματος).

  Δική μου γνώμη..

  Η Εκκλησία έπρεπε ΜΌΝΗ της να έχει ζητήσει την κατάργηση του μαθήματος των θρησκευτικών επειδή πολύ απλά δεν αποτελεί μέσον κατήχησης των Ορθοδόξων Χριστιανών σύμφωνα με την πατερική Ορθόδοξη παράδοση και με τα δόγματα της Εκκλησίας.

  Η Εκκλησία θα πρέπει να διαχωρίσει την θέση της από κάθε θεολόγο που διδάσκει θρησκευτικά είτε όπως αυτά διδάσκονταν μέχρι σήμερα είτε ακόμα χειρότερα όπως θα - αν θα.. - διδάσκονται από τούδε και στο εξής.
  Και αυτό για τον απλούστατο λόγο ότι πάρα πολλοί «θεολόγοι» - ο Θεός να τους κάνει κάποτε - ουδεμία σχέση έχουν με την Ορθόδοξη Πίστη και άρα δεν γνωρίζουν κάν πως να κατηχήσουν ακόμα και αν ήθελαν.
  Προς τι λοιπόν η ύπαρξή τους; τι προσφέρουν στην Εκκλησία; τίποτε!

  Η Εκκλησία θα πρέπει να σταματήσει να παρέχει «εργολαβία» στις διάφορες παρα-θρησκευτικές οργανώσεις τύπου ΖΩΗΣ και ΣΩΤΗΡΑ την κατήχηση των πιστών, να διώξει όλους όσους έγιναν ιερείς μόνον για τον μισθό και να αρχίσει η ίδια αυτό που ΚΥΡΙΩΣ είναι το έργο της δηλαδή την ΚΑΤΉΧΗΣΗ των πιστών της!!!
  Δουλειά της Εκκλησίας ΔΕΝ είναι να ταΐζει τους μουσουλμάνους ούτε να φροντίζει τις άγαμες μητέρες ούτε να υποκαθιστά το προνοιακό έργο της πολιτείας. Ας τα κάνει αυτά η πολιτεία που είναι και δουλειά της. Αυτά όλα είναι ΠΑΡΕΡΓΟ για την Εκκλησία που βασική της αποστολή είναι η ΚΑΤΉΧΗΣΗ!
  Και όχι μέσω της κρατικής εκπαίδευσης αλλά μέσα στις Εκκλησίες, στις Ενορίες και στις Μητροπόλεις.
  Αν τώρα σώνει και καλά η Εκκλησία θέλει να παράγει και κοινωνικό έργο - καλό και θεάρεστο αλλά σε δεύτερη προτεραιότητα - δεν έχει παρά να δημιουργήσει προνοιακές οργανώσεις στις οποίες θα απασχολεί λαϊκούς πιστούς για να επιτελούν αυτό το έργο και όχι αυτούς που αποστολή τους είναι η κατήχηση και η τέλεση των Ιερών Μυστηρίων.

  Κλείνοντας (και γνωρίζοντας ότι σίγουρα ενόχλησα πολλούς) ξαναλέω..

  Η Εκκλησία να ΜΗΝ θεωρεί ως σχετικούς με την Ορθοξη πίστη τους εκπαιδευτικούς θεολόγους και να ΜΗΝ αποδέχεται ως κατήχηση τα όσα διδάσκονται σήμερα στα σχολεία στο μάθημα των θρησκευτικών επειδή πολύ απλά ΔΕΝ είναι κατήχηση.
  Και να ξεκινήσεις να ΚΑΤΗΧΕΊ τους πιστούς που δεν ξέρουν τι τους γίνεται!
  Εκτός και εάν όλα αυτά γίνονται σκόπιμα εν είδη πολιτικής επιλογής για να μένει ο λαϊκός πιστός στην αμάθεια, στην λόγω άγνοιας ειδωλολατρεία και προσωπολατρεία με σκοπό να ελέγχεται απ την άρχουσα Ιεραρχία..

  Τα δε περί επικλήσεως των Συνταγματικών επιταγών ουδεμία σχέση έχουν με την Ορθόδοξη Πίση η οποία δεν μπορεί να επιβληθεί διά της βίας σε κανέναν ούτε με συνταγματικές επιταγές ούτε με νόμους.
  Είναι ζήτημα προσωπικό, είναι ζήτημα που δίνει την καρδιά του ο άνθρωπος.

  Ο γράφων ΕΙΝΑΙ Ορθόδοξος Χριστιανός και μέλος ενεργό της Εκκλησίας εδώ και 25 χρόνια περίπου.

  • Στέργιος avatar
   Στέργιος @ A.M. 27/12/2010 11:04:08

   Συμφωνώ με όσα λες, αλλά έχω την εξής ένσταση:
   Ακόμη κι αν η Εκκλησία ζητήσει να βγουν τα θρησκευτικά από τα σχολεία, η Πολιτεία ΕΧΕΙ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ να τα κρατήσει, αφού κατ'εμέ, αποτελούν βασική γνώση για οποιονδήποτε θεωρεί τον εαυτό του Έλληνα ή μένει στην Ελλάδα, ασχέτως θρησκευτικών πεποιθήσεων.

   Να σου μεταφέρω μια δική μου εμπειρία; Ήμουν στο Λούβρο, μπροστά στον πίνακα τού Ευαγγελισμού, που φιλοτέχνησε ο Λεονάρντο ντα Βίντσι. Εκεί που θαύμαζα τον εξαίσιο πίνακα, ήρθε ένα σχολείο, γαλλικό φυσικά. Η δασκάλα άρχισε να μιλάει για τον πίνακα. Σε κάποια φάση ρώτησε τα παιδιά, του μεγάλου δημοτικού όλα, αν ξέρουν τι είναι ο Ευαγγελισμός. Μούγκα στη στρούγγα! Με ποιο δικαίωμα το εκπαιδευτικό σύστημα τής Γαλλίας στερεί αυτήν την πολιτισμική γνώση από τους νέους Γάλλους πολίτες, Χριστιανούς, άθεους και αλλόθρησκους;

   • A.M. avatar
    A.M. @ Στέργιος 27/12/2010 11:21:18

    Συμφωνώ ότι η Ορθοδοξία είναι μέρος της παράδοσής μας και το κράτος είναι υποχρεωμένο να διδάσκει τα θρησκευτικά όχι σαν κατήχηση αλλά σαν γνώση της Ελληνικής ιστορίας και παράδοσης.
    Είναι η θρησκεία κομμάτι αναπόσπαστο του Ελληνισμού εδώ και χιλιετίες.

    Αν όμως τώρα το κράτος εξυπηρετώντας σκοπούς που οδηγούν σε μια παγκοσμιοποιημένη κοινωνία έχει πάρει την απόφαση - που απ ότι φαίνεται την έχει πάρει - να μην μορφώνει τους πολίτες σχετικά με την παράδοση και την ιστορία του Ελληνισμού και της Ορθοδοξίας δεν θα τα βάψουμε και μαύρα.

    Η Εκκλησία είναι μια τεράστια δύναμη στον Ελλαδικό χώρο και μπορεί μόνη της και αυτόνομα και έξω εντελώς απ τις κρατικές δομές εκπαίδευσης να κατηχεί τον κόσμο και να διδάσκει την παράδοση όχι μόνο προφορικά αλλά και έμπρακτα που στο κάτω κάτω της γραφής αυτή είναι η κύρια αποστολή της, η κατήχηση.
    Και νομίζω πως οι σχέσεις της με το κράτος και το μπλέξιμο μαζί του έχουν οδηγήσει σε πολιτικοποίηση της Εκκλησίας και σε αποπροσανατολισμό απ την βασική της αποστολή.

 28. dimitris avatar
  dimitris 27/12/2010 02:10:48

  opos ta lete ine stauro esi ki o stergios alla ap oti vlepete de ginete tipota mono praksis hriazonte k energos agonas fotia ke tsekouri stous prodotes.

 29. Μάρκος avatar
  Μάρκος 27/12/2010 02:39:53

  Να δεις πόσο ευχάριστο θα είναι όταν σου φορέσουν την μπούρκα και θα σου κόψουν την κλειτορίδα κούκλα μου....

 30. dimitris avatar
  dimitris 27/12/2010 04:15:05

  Telika ine na vgenis ap ta rouha sou akougontas toso anikousta pragmata ke malista apo "aristouha"(i omilountes den aftoepenounte,afinonte sti krisi ton allon) mathitria! esi dil koritsaki mou par olo" aristouha" ise ki ekato hronia piso.pos ginete afto; i ine monon i alli; pigene lipon ke meletise to korani episkepsou ke kamposa tzamia ki etsi de tha esthanese sa pedi me sterimeni gnosi, afou kata ti gnomi sou i elipsi tis telefteas ine poli epikindini ke s afini ektethimeni ke etsi tha ehis para(morfothi) horis to zori kanenos pantognosti pou apoteli to kanona ke morfoni ke galouhi ta ellinopaida. tha eprepe na kseris episis oti stin ellada mono eklisies ehoume an thelis episkepsis tzamion pigene eki pou iparhoune ke nase sigouri oti kathe allo para aspri mera tha this. oso gia tis ores pou ine kat esena para polles!!! na didaskonte thriskeftika,thane poli ligoteres an didaskonte o mousoulmanismos ki oti allo sinothilevma thriskion ki an tihon to idio i perissoteres,ores, tote dikeotata fisika afou i mathites de tha sterounte toso aparetitis gnosis. ki apo tora pouse mikri na mathis na prosdiorizese ke na les ti ise px alvaneza ,mouzoulmana ,athei k.o.k ki ohi na krivese piso apo pseutooudeteroantikimenikotites i dithen proodeftiko atomo i akoma ki ipotithemeni metriopathis orthodoxi ke na paradidis mathimata ithikis ke protasis ekpedeftikis metarithmisis.i ellines orthodoxi kseroun ke palea ke kaini diathiki ke istoria oti dil sintheti ti paradosi mas ke tha frontisoun na ta diatiroun is tous eonas, ine kathikon to YPSISTON;

 31. Μιχαήλ Μανωλόπουλος avatar
  Μιχαήλ Μανωλόπουλος 27/12/2010 10:00:02

  Για τη μαθήτρια της 2ας Λυκείου: Φυσικά και η γνώση θέλει κόπο. Αυτοί που σου λένε το αντίθετο σε κοροϊδεύουν για να σε κάνουν ημιμαθή.
  Σε αυτούς που έχουν την νοοτροπία "πονάει κεφάλι κόψει κεφάλι", δεν γιατρεύουμε τα κακώς κείμενα σε ένα μάθημα καταργώντας το, το βελτιώνουμε. Ρωτήστε για παράδειγμα φιλολόγους αν ξέρουν να ξεχωρίσουν το λίτρο από το χιλιόγραμμο. Δεν θα καταργήσουμε τη φυσική εξ΄αιτίας των ανικάνων ή μέτριων καθηγητών φυσικής ή και των κακών μαθητών γιατί το ξεχνάμε αυτό.

  • ο Μήτσος avatar
   ο Μήτσος @ Μιχαήλ Μανωλόπουλος 27/12/2010 20:41:35

   Και άμα μάθει "λειτουργική και κατήχηση" και όλες αυτές τις ανοησίες που στερούνται επιστημονικού υπόβαθρου και τα πιστέψει μπορεί να γίνει μουλάς της ορθοδοξίας όπως πολλοί υπερκολλημένοι, που έχουν την αυταπάτη ότι η προσευχή και ο φανατισμός θα τους σώσουν από την επερχόμενη λαίλαπα.

 32. Misha avatar
  Misha 27/12/2010 10:11:44

  Α.Μ.

  Τα παιδιά δεν φταίνε. Ο Μεσογαίας πήγαινε σε σχολικές μονάδες μετά το τέλος των μαθημάτων και μιλούσε επι μακρόν με τα παιδιά , από τα οποία κανένα δεν έφευγε, γιατί είχε να μεταφέρει βιωματικό λόγο.

  Είναι και το άλλο: η συντονισμένη επίθεση εναντίον της θρησκευτικότητας συνολικά από τους επιστημολάτρες τύπου Dawkins, και τους οπαδούς του νιτσεϊκού υπερανθρώπου.
  Δες πόσα λαμόγια συνασπίζονται στην ίδια κατεύθυνση: νεοφιλελεύθεροι, ροζ αριστεροί, οικωλόγοι της συμφοράς, μκο-ίτες επαγγελματίες υποστηρικτές των «ανθρωπίνων δικαιωμάτων (τών τραπεζιτών και των πολυεθνικών)», life styl-ίτες τύπου Κωστόπουλου και ΓΑΠ. (συνοπτικά: καμινομπουτάρηδες )
  Και στο βάθος βρισκεται ο Σόρος και ο μισάνθρωπος κόσμος του «χρηματοπιστωτικού συστήματος.»

 33. Στέργιος avatar
  Στέργιος 27/12/2010 10:57:41

  Είσαι αριστούχος, αλλά δεν μπορείς να καταλάβεις τις "δυσνόητες" λέξεις τού βιβλίου των Θρησκευτικών; Γρήγορα! Να μπει η "Πάττυ" στα μαθήματα της Β' Λυκείου, για να μην κουράζεται η αριστούχος μας με δυσνόητες λέξεις.

  Και να πας στο τζαμί, κοπέλλα μου, πανάθεμά με κι αν καταλάβεις τι θα πει Ισλάμ. Αφού δεν θέλεις να γνωρίσεις τη δική σου θρησκευτική παράδοση, είτε πιστεύεις στον Θεό είτε όχι, τι μπορούν να περιμένουν οι Μουσουλμάνοι από σένα, παρά μόνο αδιαφορία;

  • anonymous avatar
   anonymous @ Στέργιος 27/12/2010 12:18:33

   Σε αυτό που λέει η κοπέλα έχει δίκιο. Μιλάνε με θεολογική ορολογία και δεν εξηγούν τους όρους. Οι καθηγητές, οι περισσότεροι τουλάχιστον, είναι κάτι κολλημένοι τύποι που σπούδασαν θεολογία λόγω κολλήματος ή που αναγκάστηκαν να σπουδάσουν γιατί απλά εκεί έτυχε να περάσουν.

   Εγώ τώρα τελευταία παρακολουθώ κάποιες θεολογικές συζητήσεις και δεν καταλαβαίνω γρι ούτε που το πάνε. Έχω υψηλό μορφωτικό επίπεδο και από παιδί ήμουν παπαδάκι στην Εκκλησία. Αφού δεν καταλαβαίνω εγώ που έχω μια επαφή με το σπορ πως θα καταλάβει ένα παιδί που δεν έχει ιδιαίτερη σχέση με αυτά; Σε αυτό το σημείο θα κερδηθεί η μάχη.

 34. A.M. avatar
  A.M. 27/12/2010 11:10:14

  Το εάν θα καταργηθούν, θα αλλάξουν ή δεν ξέρω γώ τί με αφήνει αδιάφορο ως προς το μάθημα των θρησκευτικών.
  Είναι καθαρά ζήτημα του υπουργείου παιδείας και ΌΧΙ της Εκκλησίας.
  Και αυτό επειδή τα θρησκευτικά ως μάθημα είτε όπως διδάσκονταν πάντα είτε όπως θα - άν θα - διδάσκεται στο μέλλον ως παρουσίαση όλων των θρησκειών δεν προσφέρει - κατά την δική μου πάντα γνώμη - ΤΊΠΟΤΕ ΑΠΟΛΎΤΩΣ ως προς την ΚΑΤΗΧΗΣΗ των πιστών Ορθόδοξω χριστιανών, μάλλον ζημιά κάνει περισσότερο παρά ωφελεί.

  Αυτό που εμένα με ενδιαφέρει είναι η Εκκλησία να να αποστασιοποιηθεί εντελώς απ το μάθημα των θρησκευτικών στα σχολείο και να ξεκαθαρίσει πως αυτά που διδάσκονται στο μάθημα ΔΕΝ έχουν σχέση με την Ορθόδοξη Εκκλησία είτε επειδή διδάσκουν και άλλα θρησκεύματα, είτε επειδή τα διδάσκουν άνθρωποι επαγγελματίες που έτσι τους έλαχε και δεν τα πιστεύουν, είτε επειδή δεν κατηχούν τους πιστούς και άρα δεν προσφέρουν τίποτε άλλο από ένα επιπλέον βάρος στους μαθητές.

  Από εκεί και πέρα και εφόσον η Εκκλησία αποστασιοποιηθεί εντελώς των σχέσεών της με το υπουργείο παιδείας και της κοσμικής μόρφωσης που αυτό παρέχει - όπως έχει χρέος - στους μαθητές, το υπουργείο ας κάνει ότι θεωρεί καλύτερο για το μάθημα και ας τα βρεί με τους μαθητές και με τους δημόσιους υπαλλήλους του που διδάσκουν το μάθημα των θρησκευτικών για να μην μείνουν και άνεργοι οι άνθρωποι στους δύσκολους καιρούς που ζούμε.

  Και βέβαια καλή η σύγκριση της φυσικής ή άλλων μαθημάτων με τα θρησκευτικά όταν όμως αυτά εκλαμβάνονται και θεωρούνται ως ένα ακόμα μάθημα κοσμικής μόρφωσης.
  ΔΕΝ υπάρχει όμως καμμία απολύτως σύγκριση εάν θα θέλαμε να δούμε το μάθημα των θρησκευτικών ως μέσον κατήχησης Ορθοδόξων πιστών, όπως πολλοί το βλέπουν και εξανίστανται.
  Προσωπικά δεν το βλέπω ως κατήχηση και θα μπορούσα να συμφωνήσω στο να βελτιωθεί σαν μάθημα αν αυτό εξυπηρετεί μαθητές και εκπαιδευτικούς και να γίνει όπως οι μαθητές, οι εκπαιδευτικοί και το υπουργείο θέλουν να γίνει.

 35. A.M. avatar
  A.M. 27/12/2010 11:27:27

  Η τοποθέτησή σου εντελώς μέσα στο Ορθόδοξο Χριστιανικό πνεύμα κινείται.

  Δυστυχώς Enzo τέτοιες απόψεις σαν και τις δικές σου έχουν διώξει τον κόσμο απ την Ορθοδοξία.
  Και δικαιολογούν και όλη την αντίδραση κατά της Εκκλησίας από μεγάλο μέρος των Ελλήνων.
  Και καταλαβαίνεις προφανώς ότι έχεις ΠΑΝΤΕΛΉ ΆΓΝΟΙΑ του τι σημαίνει Ορθοδοξία.
  Αν δεν το καταλαβαίνεις τότε η κατάστασή σου είναι ΤΡΑΓΙΚΉ.
  Μήπως να διαβάζεις συχνότερα την Καινή Διαθήκη και κυρίως να μάθεις τις βασικές εντολές που οφείλει να γνωρίζει κάθε Ορθόδοξος χριστιανός;;;

  • Enzo avatar
   Enzo @ A.M. 27/12/2010 11:39:27

   οχι Α.Μ κανεις λαθος,
   θες να διδασκονται και αλλες θρησκειες τα παιδια? ωραια, κανε αλλα σχολεια ή αλλες ταξεις γιαυτα τα πραματα και οποιος γονεας θελει ας τα στελνει εκει τα παιδια του.στα δημοσια σχολεια ομως να διδασκεται η θρησκεια της χωρας μας. δωσε το δικαιωμα της επιλογης και οχι να επιβαλλεις.
   και ασε εμενα να ειμαι τραγικος.κοιταξτε τα δικα σας τα χαλια.

   • A.M. avatar
    A.M. @ Enzo 27/12/2010 16:08:35

    @Enzo
    Δεν έγραψα πουθενά ότι θέλω το ό,τιδήποτε περί άλλων θρησκειών ούτε βέβαια να διδάσκονται τα παιδιά περί άλλων θρησκειών ΑΝ και βέβαια ο Αλβανίας Αναστάσιος δίδασκε ανατολικές θρησκείες στην θεολογική σχολή του πανεπιστημίου και μάλιστα και δείχνοντας στους φοιτητές το πως διαλογίζονται οι ινδουιστές και άλλες λεπτομέρειες αλλά είμαστε εκτός θέματος.

    Για να γίνω όμως σαφέστερος επειδή μάλλον δεν με κατάλαβες.

    ΑΝ το παιδί μου πρόκειται να διδάσκεται θρησκευτικά για να γίνει «καλός χριστιανός» σαν και σένα - και σαν πολλούς άλλους σαν εσένα - στο λέω με απόλυτη ειλικρίνεια θα προτιμούσα να καταργηθεί εντελώς και πάραυτα το μάθημα των θρησκευτικών στα σχολεία.
    Με μεγάλη μου λύπη το γράφω αυτό αλλά είναι έτσι όπως το γράφω.
    Δυστυχώς.

    Και θα προτιμούσα να του πω εγώ ότι γνωρίζω, να βρεί έναν πνευματικό να τον συμβουλεύεται και το μάθημα των θρησκευτικών να λείπει!
    Αν είναι να γίνει «καλός χριστιανός» σαν εσένα να λείπει!

    • Enzo avatar
     Enzo @ A.M. 27/12/2010 16:31:24

     δικος σου ειναι το παιδι οτι θελεις καντο και ασε εμενα να με κρινω, αλλα να ξερεις οτι κατι σαν και εμενα χριστιανοι που δεν τους πας εσυ υπηρχαν παλιοτερα για να εχετε εσεις Ελλαδα σημερα και να λετε τις κοτσανες σας.
     δεν πειραζει, εχω συνηθισει να ακουω προοδευτικες αρλουμπες.

 36. Enzo avatar
  Enzo 27/12/2010 15:10:26

  27 Δεκ 2010
  Αυτοί είναι οι Τούρκοι:Απαγόρευση της χριστουγεννιάτικης λειτουργίας στα Κατεχόμενα!

  Το τουρκικό κατοχικό καθεστώς απαγόρευσε σε ιερείς να λειτουργήσουν στην Καρπασία.
  Προκλητική ενέργεια των τουρκικών δυνάμεων κατοχής κατάγγειλε ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος, δηλώνοντας ότι το κατοχικό καθεστώς απαγόρευσε την τέλεση της Θείας Λειτουργίας των Χριστουγέννων για τους Ελληνοκύπριους εγκλωβισμένους στα χωριά Γιαλούσα και Ριζοκάρπασο
  στην κατεχόμενη Καρπασία.

  Στη Γιαλούσα το κατοχικό καθεστώς ειδοποίησε από χθες ότι δεν θα επιτρέψει τη Θεία Λειτουργία, ενώ σήμερα στο Ριζοκάρπασο διέταξαν τον ιερέα να διακόψει την ακολουθία του Όρθρου και να μην προχωρήσει στην τέλεση της Θείας Λειτουργίας.
  Το κατοχικό καθεστώς πρόβαλε τον ισχυρισμό ότι δεν είχε εξασφαλιστεί άδεια.
  Ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος απέρριψε τον ισχυρισμό και δήλωσε ότι η άδεια είχε ζητηθεί από τις αρχές Δεκεμβρίου. Τόνισε ότι η πράξη θα καταγγελθεί στα Ηνωμένα Έθνη, στην Ευρωπαϊκή Ένωση, στον Πάπα Βενέδικτο, στο Παγκόσμιο Συμβούλιο Εκκλησιών και σε όλα τα διεθνή βήματα, όπου έχει πρόσβαση η Εκκλησία της Κύπρου.
  Ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος κάλεσε τον Κυπριακό Ελληνισμό σε εγρήγορση, σημειώνοντας ότι «είναι η πρώτη φορά από την τουρκική εισβολή, που οι Τούρκοι παρεμποδίζουν τον ιερέα του Ριζοκαρπάσου να τελέσει Θεία Λειτουργία».

  -----------------------------------------------
  αυτα ρε νουμερακο να τα πεις στους τουρκους και λοιπες ισλαμικες χωρες. ας αλλαξουν αυτοι πρωτα και μετα να αλλαξω και εγω.
  και παρε το μηδεν αν δεν με ακουσες καλα.

  • Κάποιος avatar
   Κάποιος @ Enzo 27/12/2010 15:29:42

   Φανατικοί ορθόδοξοι,φανατικοί καθολικοί, φανατικοί μουσουλμάνοι,φανατικοί ινδουιστές και λοιποί φανατικοί ανήκουν στην ίδια ακριβώς κατηγορία.
   Διαφορετικές όψεις του ίδιου νομίσματος αποτελούν.

   • Enzo avatar
    Enzo @ Κάποιος 27/12/2010 15:32:27

    καποιε κοιτα τι γραφω καλα καταρχας.
    λεω να αλλαξουν αυτοι πρωτα και μετα να αλλαξω και εγω. μια ζωη μονο εμεις θα υποχωρουμε?
    πιστευω στην ελευθερια αλλα φιλε δεν θα μου μπει καβαλα κιολας ο αλλος.θα αντιδρασω.
    θελουν ολα μετρο και σεβασμο.

 37. μαθητης avatar
  μαθητης 27/12/2010 15:22:28

  Σαν μαθητης κι εγω βρισκω γελοια οσα γραφτηκαν παραπανω ανθρωποι με τοσο φοβο και μισος μεσα τους οπως ο αλλος που λεει φωτια και τσεκουρι μονο γελιο προκαλουν. Το να εχεις μια γνωση για τη θρησκεια του κρατους σου ειναι θεμιτο και χρειαζεται το αν θα πιστεψεις η οχι δικο σου ζητημα αλλα πεσατε ολοι με τα μουτρα πανω στην παραπανω μαθητρια επειδη ειπε το αυτονοητο οτι τα θρησκευτικα με τον τροπο που γινονται ειναι ανουσια κ επιβαρυνουν μονο το φορτωμενο προγραμμα των μαθητων του λυκειου. το μαθημα απο τη στιγμη που 8ελει αποστηθηση χανει την οποια αξια μπορει να εχει ενω οι κολλημενοι καθηγητες που τρεμουν να μιλησουν για αλλη θρησκεια σα να ειναι κατι κακο μονο συγχυση προκαλουν. Δεν ειναι το μαθημα ασημαντο οι καθηγητες το κανουν κι ανθρωποι κολλημενοι που νομιζουν πως αν δουν οι μπουν σε τζαμι απο απλη περιεργεια κατι θα γινει... Ο φοβος κ η μισαλοδοξια πως συμβιβαζεται με τα πιστευω του χριστιανισμου ολοι εσεις υπερπατριωτες(λες και εμεις οι νεοι δεν αγαπαμε τον τοπο μας)????

  • Enzo avatar
   Enzo @ μαθητης 27/12/2010 15:28:30

   μακαρι, να πατε και σε τζαμι, να μαθετε και τι ειναι και τι λεει το ισλαμ και η σαρια και να συγκρινετε.αλλα δεν θα κανει και κατηχηση το Ελληνικο κρατος υπερ του μουσουλμανισμου!
   Τα ισλαμικα κρατη το κανουν αυτο? δεν νομιζω!
   εδω εχουμε γινει ξεφραγο αμπελι μπειτε σκυλοι και αλεστε.
   ερχεται ο καθε προοδευτικος και πεταει την χαζομαρα του.
   τελικα αυτοι οι προοδευτικοεκσυγχρονιστες ειναι σκετη καταστροφη.

   • μαθητης avatar
    μαθητης @ Enzo 27/12/2010 15:35:02

    δε μιλησε κανεις για μουσουλμανικη κατηχηση φυσικα και πρεπει να γινεται χριστιανικη κατηχηση σε μικρες ταξεις αλλα οχι με τον τροπο που γινεται απο κομπλεξικους που βγαζουν φοβο και μισος ο χριστιανισμος σα φιλοσοφια και τροπος ζωης δε συγκρινεται με καμια αλλη φιλοσοφια ποσο μαλλον με το ισλαμ και τον ιερο τους πολεμο. Ορισμενοι κολλημενοι που νομιζουν οτι ειναι χριστιανοι περισσοτερο απο μας τους υπολοιπους χαλανε αυτη τη φιλοσοφια....

    • Κάποιος avatar
     Κάποιος @ μαθητης 27/12/2010 15:50:11

     Αγαπητέ μαθητή, κατήχηση πρέπει να δέχεται κάποιος όταν ο ίδιος το επιλέγει και όχι με το στανιό.Ειδικά η κατήχηση σε μικρά παιδιά είναι καθαρός προσηλυτισμός.
     Επίσης ο χριστιανισμός δεν είναι φιλοσοφικό ρεύμα, είναι μεταφυσικό θρησκευτικό δόγμα.
     Ο Χριστός δεν παρουσιάζεται στις γραφές σαν φιλόσοφος αλλά σαν υιός του Θεού.
     Τώρα το τι ήταν στην πραγματικότητα δεν ξέρω αν θα το μάθουμε ποτέ.
     Πίστεψε με ότι μετά από χρόνια πανεπιστημιακών σπουδών και συχνής μελέτης δεν μπορώ να πω για καμιά θρησκεία, για καμιά φιλοσοφία και για κανένα πολιτικό σύστημα αν είναι ανώτερο ή κατώτερο.
     Για το μοναδικό που μπορώ να μιλήσω είναι για την προσωπική μου προτίμηση σε κάποια φιλοσοφία,θρησκεία ή πολιτικό σύστημα.

     • μαθητης avatar
      μαθητης @ Κάποιος 27/12/2010 16:02:58

      δεν ειμαι αντιθετος αυτη η αποψη ειναι η πιο κοντινη στη δικη μου και οντως γινεται προσηλιτισμος κ αν το δουμε κι αλλιως δεν ειναι σωστο σιγουρα εγω να ειμαι ειλικρινης ως ορθολογιστης που 8εωρω τον εαυτο μου (θετικη κατευθυνση) δεν μπορω να δεχτω οτι λεει η θρησκεια πχ ιστοριες και δογματα που φαινεται οτι τα σκεφτηκαν ανθρωποι παρολα αυτα λογω τις κατηχησης που μου εχει γινει και εδω θεωρω οτι μου εχει γινει μικρη πληση εγκεφαλου δεν μπορω να πω οτι δεν πιστευω γενικα καπως μου καθεται αν με καταλαβαινεις αλλα το να μη γινεται κατηχηση ειναι ενα βημα που δεν εχει γινει πουθενα ποσο μαλλον στην ελλαδα απο αυτη την αποψη λεω οτι ο χριστιανισμος που στην τελικη την αγαπη κυρητει ειναι προτιμοτερο απο αλλες φιλοσοφιες θρησκειων...

     • Enzo avatar
      Enzo @ μαθητης 27/12/2010 16:05:46

      λεω οτι ο χριστιανισμος που στην τελικη την αγαπη κυρητει ειναι προτιμοτερο απο αλλες φιλοσοφιες θρησκειων…

      τα ειπες ολα μεσα σε αυτη την προταση σου.ας τα δουνε μερικοι αλλοι προοδευτικοι αυτα.

     • Κάποιος avatar
      Κάποιος @ μαθητης 27/12/2010 16:44:39

      Το θέμα δεν είναι μόνο τι κηρύττει ή τι πρεσβεύει κάποιος αλλά και τι πράττει και τελικά από αυτό κρίνεται.
      Αν φέρεις στο μυαλό σου τα ιστορικά δρώμενα της χριστιανικής Ευρώπης και της χριστιανικής Ελλάδας από το χριστιανικό Βυζάντιο και τον χριστιανικό Μεσαίωνα μέχρι και τα νεότερα χριστιανικά ευρωπαικά κράτη θα δεις ποταμούς αίματος,μισαλλοδοξίας και βίας τόσο προς ομόδοξους όσο και προς αλλόθρησκους.

     • Enzo avatar
      Enzo @ Κάποιος 27/12/2010 17:08:44

      ασε τα παλια, για το σημερα να μου μιλας. αυτοι ειναι απειλη για ολη την ανθρωποτητα ενω εμεις οχι.
      κριμα, επρεπε να ειχαμε μουλαδες και ιμαμηδες να δω αμα θα μιλαγαν μερικοι εδω μεσα εκ του ασφαλους.
      η πολυ καταχρηση της δημοκρατιας και ελευθεριας κανει τον λαο μακακα.

     • μαθητης avatar
      μαθητης @ Κάποιος 27/12/2010 17:12:20

      Αυτο λεω κι εγω οτι κ καλα τοσο πιστοι χριστιανοι καναν ολα αυτα κι αυτο ισχυει και σημερα ο καθενας ας ειναι χριστινος μεσα του κ ας παψει να ασχολειται με τους αλλους αυτος που φοβαται ειναι αυτος που δεν ειναι σιγουρος για την πιστη του οποιος πιστευει οτι η θρησκεια του ειναι αληθεια δεν φοβαται το ψεμα. και στην τελικη η διαμαχη των θρησκειων ειναι απλα μια αφορμη για να βγει το μισος μερικων για τουρκους κλπ σιγουρα η αλλη πλευρα κανει χειροτερα αλλα ειμαστε ιδιοι???

     • Κάποιος avatar
      Κάποιος @ Κάποιος 27/12/2010 17:22:23

      Το μουσουλμανικό Ιράκ, το μουσουλμανικό Αφγανιστάν και το μουσουλμανικό Ιράν βομβαρδίζονται,κατέχονται ή απειλούνται από χώρες της χριστιανικής Δύσης και όχι το αντίστροφο.
      Αναρωτιέμαι τι είναι πιο βάρβαρο, μια δημόσια προσευχή μουσουλμάνων στα προπύλαια, εικόνες φτώχιας και εξαθλίωσης από τους λαθρομετανάστες ή εικόνες αμάχων, γυναικών και παιδιών καμμένων και διαμελισμένων από χριστιανικές συμμαχικές βόμβες διασποράς και φωσφώρου.

     • Κάποιος avatar
      Κάποιος @ Κάποιος 27/12/2010 17:23:22

      Στον enzo πήγαινε το τελευταίο μου σχόλιο.

     • Enzo avatar
      Enzo @ Κάποιος 27/12/2010 17:28:18

      και τα 2. αλλα αυτες οι χωρες που λες εσυ οτι βομβαρδιζονται και εχεις δικιο σε αυτο , γινεται απο καθολικες χωρες, οι οποιες και σε εμας εχουν κανει κακα μεγαλα και καταστροφες στο περασμα των αιωνων.
      λοιπον παιδακια για να σταματησουμε τωρα, εχετε την καλυτερη θρησκεια στον κοσμο, εχετε την καλυτερη χωρα στον κοσμο, καιρος να σταματησετε να ξυνεστε και να ασχοληθειτε με τιποτα αλλο, πχ πως μπορει να φυγει ο μουστακιας ο γαπ.
      απο εκει κινδυνευει η χωρα και οχι απο τους παπαδες.
      αντε ξεκολλατε.
      χαιρεταιιιιιιιι.

 38. Enzo avatar
  Enzo 27/12/2010 15:37:02

  και για το αλλο που ειπες για τους δασκαλους. συμφωνω. οι περισσοτεροι ειναι της πλακας .
  ΔΥ πανε απλα για να περασει η ωρα και να φυγουν.

  • μαθητης avatar
   μαθητης @ Enzo 27/12/2010 15:42:32

   ναι κ ενω δεν τους νοιαζει ο προβληματισμος του μαθητη πχ εγω μπορει να εχω κατι στο μυαλο μου ρε παιδι μου που δεν μου αρεσει στο χριστιανισμο κ το βρισκω ανουσιο πχ η νηστεια αμα σε ρωτησω δε σημαινει οτι δεν πιστευω και πρεπει να φωναξεις εξηγησε απλα γιατι νηστευουμε!! χοντρο παραδειγμα αλλα με καταλαβες απο κει κ περα ειτε μαθω απεξω την επι του ορους ομιλια να παω να τη γραψω να παρω βαθμο ειτε οχι μικρη σημασια εχει νομιζω...

 39. anonymous avatar
  anonymous 27/12/2010 18:31:58

  Γενικά, το σχόλιο αναφερόταν στην προσωπικη μου γνώμη πάνω στο ζήτημα. Δεν θα ήθελα φυσικά να καταργηθούν γενικά τα θρησκευτικά, αλλά να μην γίνονται με αυτόν τον τρόπο….

  Νομίζω ότι ο μόνος που κατάλαβε το πνεύμα του σχολίου σου ήμουν εγώ και ο συμμαθητής σου. Οι άλλοι όχι μόνο δεν το κατάλαβαν αλλά μπήκαν και σχολίασαν ως μαινόμενοι ταύροι εν υαλοπωλείω.

  Το πρόβλημα είναι βαθύτατο. Η ορθόδοξη ελληνική παράδοση στηρίζεται στην κοινότητα και στη συμμετοχή. Αυτό προϋποθέτει παιδεία κι υψηλό επίπεδο διότι διαφορετικά δε μπορείς να συμμετέχεις. Ο εκχριστιανισμός των δυτικών στόκων οδήγησε στην αναγκαστική δημιουργία κάποιων κανόνων καλής συμπεριφοράς αστυνομικού χαρακτήρα που αν δεν τηρούνταν αμάρτανες και αμαρτάνεις. Ο λόγος για τη δημιουργία αυτών των κανόνων ήταν ότι το επίπεδο των άξεστων δυτικών ήταν τέτοιο που χωρίς καθοδήγηση αστυνομικού τύπου η οργάνωση της κοινωνίας τους θα ήταν αδύνατη.
  Η ορθόδοξη παράδοση είναι πιο απαιτητική δεν την ενδιαφέρει να σου επιβάλλει κάτι αλλά να σε κάνει να το νιώσεις και να το εφαρμόσεις από μόνος σου.
  Δυστυχώς η νεοελληνική θεολογία, είναι επηρεασμένη από τη δύση, και μέχρι το Σεραφείμ (ο αρχιεπίσκοπος πριν το Χριστόδουλο, λίγο άξεστος αλλά τσαμπουκάς) ποδηγετούνταν από παραεκκλησιαστικές οργανώσεις δυτικού τύπου όπως η Ζωή και ο Σωτήρ. Ο Σεραφείμ τις έβαλε στον πάγο και τις διάλυσε. Αυτό σημαίνει ότι αναγκαστικά έρχεσαι σε επαφή με τέτοιους τύπους είτε στην επίσημη εκκλησία είτε στο σχολείο οι οποίοι μόνο κακό κάνουν. Το πρόβλημα δεν αφορά μόνο στη θεολογία αλλά σε κάθε έκφανση της ζωής στην Ελλάδα. Προσπαθούμε να μιμηθούμε τους δυτικούς ενώ δεν έχουμε ανακαλύψει τον εαυτό μας. Αυτό προκαλεί και τα υπόλοιπα προβλήματα που ζούμε καθημερινά. Ο Ελληνισμός και η ορθοδοξία δεν έχουν βρει ακόμη την περπατησιά τους. Χρειάζεται χρόνος και δουλειά. Δυστυχώς όμως αυτή ή τάση βρίσκεται υπό διωγμό και θα κουραστείς πολύ να βρεις κάποιον να σε βοηθήσει να προχωρήσεις πιο πέρα.

  Δεν ξέρω τι έχει αλλάξει στα σχολικά βιβλία γιατί έχω ξεσχολίσει. Πάντως στην εποχή μας έγραφαν μέσα για άλλες θρησκείες. Μην περιμένεις να σου τα διδάξουν, κάνε τους απλά μια ανάγνωση. Θα βρεις χρήσιμες πληροφορίες τις οποίες δε χρειάζεται φυσικά να μάθεις αλλά ίσως κάτι να σου φανεί χρήσιμο. Μερικές πληροφορίες ίσως να τις εκτιμήσεις αργότερα που θα είσαι πιο ώριμη.

  Επίσης μια και του χρόνου θα δώσεις εξετάσεις, εύχομαι να ακολουθήσεις το σωστό δρόμο και να προσφέρεις στην κοινωνία προς την κατεύθυνση της γνώσης του εαυτού της και όχι του δυτικού μιμητισμού αν και με το δεύτερο και περισσότερα λεφτά θα βγάλεις και πιο εύκολος θα είναι ο δρόμος σου. Το αποτέλεσμα θα είναι όμως εφήμερο και κοινότυπο. (Ελπίζω να μη μας δουλεύεις ότι είσαι μαθήτρια)

 40. Εύτολμος avatar
  Εύτολμος 27/12/2010 23:12:34

  Όπως είπαν και άλλοι πιο πριν η θρησκεία των περισσοτέρων Ελλήνων(ορθοδοξία)δέχεται τα πυρά των υπαλλήλων της νέας τάξης πραγμάτων.Δεν πρέπει να ρίχνουμε νερό στο μύλο των εχθρών επιτιθέμενοι στον ορθόδοξο Χριστιανισμό έστω και αν έχουμε θεολογικές ή άλλες διαφωνίες.Οι άνθρωποι αυτοί είναι εχθροί εννοιών όπως πατρίδα,γλώσσα,έθνος,Ελληνική παιδεία,ομοψυχία,Ελληνική ιστορία και προσπαθούν οργανωμένα και υπομονετικά να τις ξεριζώσουν με μηδενιστικές επιλογές οι οποίες τους ευνοούν να πετύχουν τους σκοπούς τους.
  Η Ελλάδα αποτελεί υπερέκταση και ουσία για όλο τον κόσμο και όλες τις φυλές.Η Ελλάδα είναι ιδέα,είναι ουσία,είναι όνειρο.Η γλώσσα μας,το τελευταίο πανανθρώπινο μετερίζι της άμυνάς μας απέναντι στη βαρβαρότητα των εχθρών μας.Το τελευταίο μετερίζι απέναντι στην κακοήθειά τους και την αποκτήνωσή τους.
  Αν αύριο το πρωί μάθαινα πως είμαι απόγονος Σέρβων,Ιταλών,Τούρκων,Βούλγαρων,Ρουμάνων και 0% Έλληνας θα αναφωνούσα και πάλι ζήτω η Ελλάδα,ζήτω ο φάρος κάθε κατοίκου του πλανήτη που θέλει να ονομάζεται ΑΝΘΡΩΠΟΣ.
  Καταλάβατε πρωθυπουργέ τι χρειάζεται να διδαχτείτε και ποιά είναι η γνήσια παγκοσμιοποίηση;
  Καταλάβατε γιατί τούτος ο τόπος μαζί με προδότες γεννά και ήρωες;
  Γι'αυτό κι ο τελευταίος κρατικός υπάλληλος σας μπορεί να σας φωνάξει Μολών Λαβέ.

 41. anonymous avatar
  anonymous 27/12/2010 23:38:33

  Πολλά πράγματα στη ζωή θα πρέπει να τα αναζητήσεις μόνη σου. Μην περιμένεις να διδαχτείς κάτι για να το μάθεις. Μπορείς να το διαβάσεις και από μόνη σου χωρίς μάλιστα το άγχος της εξέτασης.

  Αν πάρεις όλες τις θρησκείες με τη σειρά όλοι θα σου πουν ότι είναι η καλύτερη θρησκεία. Ρώτα ένα βουδιστή, ένα μουσουλμάνο, έναν ινδουιστή. Εμείς είμαστε οι καλύτεροι θα σου πουν.
  Εγώ βουδιστής δε θα ήθελα να είμαι γιατί δε γουστάρω τη νιρβάνα που στην ουσία για μένα ως απόλυτη ισορροπία είναι μηδενισμός. Φαντάσου να έχεις ισορροπήσει κάπου και να μην πέφτεις ούτε δεξιά ούτε αριστερά. Θα σαλτάρεις. Οφείλω όμως να αναγνωρίσω ότι τουλάχιστον έχει κάποια πνευματικότητα και αν δεν υπήρχε ο χριστιανισμός η αμέσως επόμενη επιλογή μου θα ήταν ο βουδισμός.
  Τον ινδουισμό δεν τον γουστάρω λόγω των καστών. Βασικά πρόκειται για σύστημα κοινωνικής οργάνωσης με το μανδύα της θρησκείας. Οι Βραχμάνοι είναι η υψηλότερη κάστα, οι πολεμιστές η επόμενη και πάει λέγοντας. Υπάρχουν στην Ινδία και 250.000.000 που δεν ανήκουν σε κάστα. Αυτοί θεωρούνται μιάσματα. Πήγαινε εδώ και δες το ντοκυμαντέρ οι Σάρκες του Σίβα. Θα δεις όλη την κοινωνική οργάνωση της Ινδίας μέσω της θρησκείας.
  Μια γνωστή μου είναι παντρεμένη με Ινδό, της κάστας των πολεμιστών. Στην Ινδία ο τύπος έτρεχε τους πάντες. Ο λόγος; Η κάστα του. Τη μια δεν του άρεσε το πως ήταν ψημένη η μπριζόλα του την άλλη το άλλο κλπ. Αγενής με τα δικά μας δεδομένα, φυσιολογικό για την κάστα του. Σκέψου μόνο να έχεις γεννηθεί εκτός κάστας και μια ζωή να αντιμετωπίζεσαι ο μίασμα χωρίς δυνατότητα διαφυγής. Μόνο αλλαγή θρησκείας είναι δυνατή.

  Το Ισλάμ επίσης δεν είναι θρησκεία αλλά σύστημα κοινωνικής οργάνωσης μιας αγροτικής κοινωνίας. Εξ ου και η θέση της γυναίκας. Τα πάντα ρυθμίζονται στο κοράνι και γι αυτό οι δικαστές τους είναι ιεροδικαστές και σε καταδικάζουν έχοντας ως νόμο το κοράνι. Οφείλω να πω όμως ότι οι γυναίκες τους δεν έχουν γίνει του σκοινιού και του παλουκιού όπως οι δικές μας, που σε άρθρο που διάβασα κι έπεσα από τα σύννεφα ένα μεγάλο ποσοστό των Ελληνίδων πάσχει από κονδυλώματα. Από την άλλη το θέμα δεν είναι να τις έχεις φυλακισμένες κάπου ως πράγματα για να μη χαλάσουν. Το τίμημα δηλ που καταβάλλεται είναι υπερβολικό και οι ακραίες συμπεριφορές είναι καταδικαστέες. Τα υπόλοιπα δε χρειάζονται να τα πω τα βλέπεις.

  Πάμε τώρα στα χριστιανικά δόγματα. Ο καθολικισμός είναι ένας ορθολογισμός αστυνομικού τύπου. Αυτοί στηρίχτηκαν στον Αριστοτέλη για να πάρουν μπρος αλλά επειδή ήταν αγράμματοι τον μετέφρασαν από τα αραβικά γιατί με τα Ελληνικά δεν τα πήγαιναν καλά. Μια διαφορά τους θα τη δεις στη νηστεία. Ο καθολικός κατά τη διάρκεια της νηστείας πρέπει να στερηθεί κάτι που του αρέσει. Ένα είδος τιμωρίας. Ο ορθόδοξος αντίθετα έχει ως σκοπό την αποτοξίνωση του οργανισμού για να μπορέσει η ψυχή να αφιερωθεί στο θεό έστω και για λίγο. Αφιέρωση στο θεό σημαίνει προσπάθεια εσωτερικής βελτίωσης.
  Σε τελετουργικό επίπεδο μας είναι πιο κοντά σε εμάς. Στην Ουκρανία και σε άλλες ανατολικές χώρες υπάρχουν οι λεγόμενες ουνιτικές εκκλησίες (από το λατινικό Uno) δηλ. ενιαίος ή που έχει ενοποιηθεί, οι οποίες έχουν το ίδιο τελετουργικό με εμάς αλλά αναγνωρίζουν ως κεφαλή της εκκλησίας τον Πάπα δηλ. έχουν ενοποιηθεί με τον Πάπα.

  Οι Ευαγγελιστές, βασικά είναι αντικαθολικοί. Διαμαρτυρόμενοι όπως λέει και η λέξη. Η εκκλησία τους δεν είναι ενιαία έχει πάμπολλα παρακλάδια και ο καθένας κάνει ότι γουστάρει. Βασικά ευδοκιμεί στις βόρειες χώρες. Δε θα έλεγα ότι οι άνθρωποι ακολουθούν μια θρησκεία αλλά ότι προσάρμοσαν τη θρησκεία στον τρόπο ζωής τους.

  Προσωπικά εγώ με βάση τα ανωτέρω είμαι ευχαριστημένος από το γεγονός ότι μεγάλωσα ως ορθόδοξος. Πάντως αν θέλεις να μάθεις μερικά θα πρέπει να διαβάσεις, αργότερα όχι τώρα, κάποια βιβλία αλλά θα δυσκολευτείς να τα καταλάβεις. Καλό είναι να βρεις κάποιο να σου εξηγήσει μερικά πράγματα και να σε καθοδηγήσει. Εγώ είχα διαβάσει παλιά το βιβλίο του Γιανναρά Ορθοδοξία και Δύση. Οι πρώτες 100 σελίδες είναι εξαιρετικά ενδιαφέρουσες.
  Πάντως μακριά από θεούσες θεούσους, Ζωϊκούς, άτομα του Σωτήρα κλπ. Αυτοί δεν είναι χριστιανοί ορθόδοξοι ούτε στη νοοτροπία ούτε στη συμπεριφορά.

 42. Manos avatar
  Manos 28/12/2010 03:21:49

  Εν έτει 2010 είναι ντροπή να ασχολούματε ακόμη με θρησκειες.Οχι μόνο εμείς(μην ακουσω βλακείες του στυλ προδότη,ισλαμιστή κουμούνο και τέτοια) αλλά και οι Αμερικάνοι και οι Ρωσοι και οι Αραβες και οι Κινέζοι και και και.φτάνει πια με ΟΛΕΣ τις θρησκείες. Τα έχουμε αποδείξει ολα επιστημονικά. Δεν χρειάζεται να υπάρχει Αλλάχ , Ιησους , Βούδας και ποτέ δεν υπήρχαν . Ολοι σας ξέρετε πως είναι παραμυθάκια. Η θρησκεία έχει χάσει κάθε λόγο ύπαρξης. Δεν χρειάζεται να πιστεύω σε κάποια για να εξηγήσω γιατί βρέχει ή κανει σεισμό , πως να σέβομαι το συνανρωπό μου , πώς να είμαι δίκαιος και ηθικός ή γιατί τα πραγματα πάνε στραβά σε ολη την υφήλιο. Εγω θα ευχόμουν να καταργηθουν τα θρησκευτικέ σε ΟΛΕΣ τις χώρες του κόσμου, μήπως και σταματήσουν οι διχόνειες και οι πόλεμοι έστω και κατά λιγο (λόγω θρησκευτικού φανατισμού και πλύσης εγκεφάλου ) . Κλείνοντας, και ευχαριστώ οσους ασχοληθηκαν αν και δεν θα τους άρεσαν τα λεγόμενα μου , να πω πως συνεχώς βλέπω ταύτιση του ελληνικού πνεύματος με το χριστιανισμό. ΑΠΟ ΠΟΥ ΚΑΙ ΩΣ ΠΟΥ? Από τότε που στην Ελλάδα ασπαστηκαν τον Χριστιανισμό, η Ελλάδα δεν εχει γνωρίσει ακμη? Είναι τυχαίο? Μηπως αυτη η θρησκεία δεν έκανε για μάς? Και στο κάτω κάτω αν πρέπει οι Ελληνες να αναγκαζόμαστε να ακολουθούμε θρησκεία , γιατί οόχι την ελληνική ? Το δωδεκάθεο φυσικά ( εξίσου ξεπερασμένο και άκυρο οπως ΟΛΕΣ οι θρησκείες ) Τουλάχιστον με αυτό είχαμε προκόψει και μας πήγαινε. Μακάρι καποια μέρα να ασχοληθούμε με σοβαρά θεματα και όχι με παραμυθάκια και θερμή παράκληση στους Χριστιανούς ( φιλοεβραιους και ανθέλληνες , καθότι Ελληνισμος και Χριστιανισμός ηταν αντικρουομενες ιδέες απο εποχή Βυζαντίου ακόμα ) να σταματήσουν να το παίζουν πατριώτες και Ελληνες . Κούρασαν και δεν πείθουν κανένα , ούτε καν τους ίδιους .

  • Στέργιος avatar
   Στέργιος @ Manos 28/12/2010 09:32:51

   Γράφεις: "Δεν χρειάζομαι θρησκεία για να ξέρω πώς να σέβομαι το συνανθρωπό μου , πώς να είμαι δίκαιος και ηθικός".

   Και όμως. Ο Χριστιανισμός σε εξανθρώπισε. Αν ζούσες στην αρχαία Αθήνα θα ήσουν ένας σκλάβος τής σειράς και θα σε πουλούσαν και θα σε αγόραζαν τις Κυριακές στις λαϊκές. Κι όταν θα θύμωνε ο κύριός σου θα σε έσφαζε και θα σε πετούσε στο χαντάκι.

   Ο ελληνισμός έφτασε στο απόγειο τής ακτινοβολίας του κατά τα βυζαντινά χρόνια. Στα μοναδικά πνεύματα τής αρχαίας Αθήνας αντίτασσε μια ανθρωπιστική θεολογία, και στους Καιάδες και στις ανθρωποθυσίες αντίτασσε βρεφοκομεία και γηροκομεία. Ο ανθρωπισμός είναι ο αποθρησκειοποιημένος Χριστιανισμός, και προσπάθησε να μου αποδείξεις το αντίθετο.

   Για όλους εσάς που υμνείτε τη δόξα τής αρχαίας Ελλάδας... Αρχαία Ελλάδα ήταν α) οι προσωκρατικοί φιλόσοφοι τής Μικρασίας και β) οι μεγάλοι φιλόσοφοι τής Αθήνας. Μέχρι τον 5ο αι. π.Χ. Μετά, τίποτα. Σιωπή. Από το 400 π.Χ. μέχρι το 300 μ.Χ. που ο Χριστιανισμός έγινε επίσημη θρησκεία, πού ήταν η περίφημη ακμή τού ελληνικού πνεύματος; 700 χρόνια σιωπής...

   Τον Μεγαλέξανδρο τον κατατάσσω μαζί με τους Χριστιανούς, αν και δεν ήταν, γιατί σκεφτόταν οικουμενικά, πανανθρώπινα, όπως οι Χριστιανοί, δεν σκεφτόταν ρατσιστικά όπως οι αρχαίοι Αθηναίοι που θεωρούσαν όλον τον κόσμο βάρβαρο και σκλάβο.

   Αν είσαι καλός και ηθικός άνθρωπος σήμερα, αυτό το οφείλεις στην χριστιανική σου παράδοση, την παράδοση που αρνείσαι.

   Ποιος άθεος μπορεί να με πείσει με επιχειρήματα ότι από τη στιγμή που όλα είναι τυχαία και α-ηθικά, πρέπει να υπάρχει ηθική; Ο λύκος που τρώει το πρόβατο είναι κακός; Όχι βέβαια. Είναι καλός; Ούτε. Ο λύκος, όπως όλα τα ζώα, ζει εκτός κανόνων ηθικής. Ποιος άθεος θα με πείσει ότι ο άνθρωπος είναι ξεχωριστός και γιατί; Γιατί είναι ξεχωριστός; Γιατι θα πρέπει να ξεχωρίζει το καλό από το κακό;

   Γιατί όταν βλέπουμε ένα παράλυτο παιδάκι ή έναν ανήμπορο παππού σπεύδουμε να τον φροντίσουμε αντί να τους αφήσουμε να πεθάνουν όπως έκαναν στην αρχαία Ελλάδα; Ποιος άθεος θα μπορέσει να μου δώσει πειστικό επιχείρημα; Τι θα μου πει; Επειδή έτσι είπε ο τάδε φιλόσοφος; Ε και; Έτσι είπε αυτός, αλλιώς είπε κι ο άλλος.

   • Κάποιος avatar
    Κάποιος @ Στέργιος 28/12/2010 10:20:47

    Στέργιε, οι αποικιοκράτες Αγγλοι-Γάλλοι-Ισπανοί-Πορτογάλοι-Ολλανδοί κτλ ήταν ειδωλολάτρες ;
    Ξέρεις πόσα χρόνια μετά την επικράτηση του Χριστιανισμού καταργήθηκε το δουλεμπόριο σε μαζική κλίμακα ;
    Tο ρεύματα του Διαφωτισμού και του Ουμανισμού ήταν αυτά που διαμόρφωσαν και καθόρισαν τον σύγχρονο ανθρωπιστικό χαρακτήρα των δυτικών κοινωνιών.
    Οσον αφορά την αρχαία ελληνική φιλοσοφία καλό θα είναι να ενημερωθείς καλύτερα από οποιαδήποτε ιστορία της φιλοσοφίας ή από όποια αρχαία γραμματολογία βρεις εύκαιρη.
    Οσον αφορά πάντως το επίσημο τέλος των ελληνικών φιλοσοφικών σχολών υπεύθυνος είναι ο χριστιανός αυτοκράτορας Ιουστινιανός που ολοκλήρωσε το 529 μΧ το έργο των θεοσεβούμενων προκατόχων του όπως ο Θεοδόσιος που κυνηγούσε συστηματικά τους εθνικούς φιλοσόφους..

    Οι φράσεις σου:'Τον Μεγαλέξανδρο τον κατατάσσω μαζί με τους Χριστιανούς, αν και δεν ήταν, γιατί σκεφτόταν οικουμενικά, πανανθρώπινα, όπως οι Χριστιανοί και "Ο ελληνισμός έφτασε στο απόγειο τής ακτινοβολίας του κατά τα βυζαντινά χρόνια" είναι ανεκτίμητα διαμάντια και τα αφήνω ασχολίαστα.

    Πάντως εκτός από την Βίβλο να διαβάζουμε και κανένα άλλο βιβλιαράκι.
    Δεν βλάπτει...

    • Στέργιος avatar
     Στέργιος @ Κάποιος 28/12/2010 10:47:52

     Κάποιε, είμαι Ορθόδοξος.
     Για μένα οι Άγγλοι-Γάλλοι-Πορτογάλοι-Ισπανοί-Ολλανδοί ΔΕΝ είναι ουσιαστικά Χριστιανοί, είναι τυπικά Χριστιανοί. Τα εγκλήματά τους τα καταδικάζω με όλη μου την ψυχή. Και είμαι περήφανος που είμαι Ορθόδοξος, και η Εκκλησία μου ΠΟΤΕ δεν διέταξε να φονευθεί κανείς "αιρετικός".

     Ο Ουμανισμός ήταν η προσπάθεια των αγνών Ευρωπαίων να διατηρήσουν την χριστιανική ηθική κόβοντας τους δεσμούς τους με τη διεφθαρμένη Ρώμη και τον αλαζονικό Προτεσταντισμό. Αν οι άνθρωποι εκείνοι είχαν γνώση τής Ορθοδοξίας μπορεί και να γίνονταν Ορθόδοξοι.

     Οι φιλοσοφικές σχολές μπορεί να έκλεισαν με αυτοκρατορικό διάταγμα, αλλά πες μου σε παρακαλώ, τι παρήγαγαν αυτές οι φιλοσοφικές σχολές από τον θάνατο τού Αριστοτέλη από το 322 π.Χ. ως το 529 μ.Χ.; Αέρα κοπανιστό.

     Ο Μεγαλέξανδρος ήταν μαθητής τού Αριστοτέλη. Ο μέγιστος των Ελλήνων φιλοσόφων ήταν αντίθετος με την πλατωνική θεωρητικολογία. Εδώ και τώρα λύσεις στα προβλήματά μας, είπε. Κι έτσι, ο Μεγαλέξανδρος, αντί να κάθεται και να συζητά περί Περσών στην Αγορά, έκανε την εκστρατεία που ταπείνωσε τους Πέρσες και απήλλαξε τον Ελληνισμό από τον μεγαλύτερο μέχρι τότε δυνάστη του. Γι'αυτό ό Μεγαλέξανδρος ήταν διαφορετικός. Δεν είναι τυχαίο ότι η Αθήνα ποτέ δεν του συγχώρεσε τη διαφορετικότητά του.

     Ο Ελληνισμός ανθεί μέσα από την οικουμενικότητα. Ο Ελληνισμός δεν υπήρξε ποτέ πιο ανθηρός από ότι κατά την ακμή τού Βυζαντίου. Η Κωνσταντινούπολη τού 9ου αιώνα ήταν μια πόλη απαράμιλλη σε όλον τον κόσμο, μια πόλη όπου ο αρχαίος ελληνικός λόγος διαμόρφωσε μια εβραϊκή αίρεση στη θρησκεία τού Χριστιανισμού, μια πόλη όπου η ρωμαϊκή νομολογία και η βυζαντινή θεολογία δημιούργησαν την πρώτη πραγματικά ανθρώπινη κοινωνία στην Ευρώπη.

     Και εγκλήματα διαπράττονταν, και σκλάβοι υπήρχαν... δεν υπάρχουν ονειρικές κοινωνίες σε αυτόν τον κόσμο... Αλλά υπήρχε ένα δίκτυ κοινωνικής προστασίας που έκανε τον βυζαντινό πολίτη να νιώθει πολύ περισσότερο άνθρωπος από ό,τι οι γυναίκες, οι μέτοικοι και οι δούλοι στην αρχαία Ελλάδα.

     Όσο για την παραίνεσή σου να διαβάζω και άλλα βιβλία εκτός από τη Βίβλο, στην επιστρέφω, προτρέποντάς σε να διαβάσεις κάτι άλλο εκτός από τον Δαυλό και τα εμέσματα των τηλεβιβλιοπωλών.

     • anonymous avatar
      anonymous @ Στέργιος 28/12/2010 13:05:37

      Προτεσταντισμό. Αν οι άνθρωποι εκείνοι είχαν γνώση τής Ορθοδοξίας μπορεί και να γίνονταν Ορθόδοξοι.

      Είχαν γνώση, είχαν έρθει σε επαφή με την ορθοδοξία αλλά αποφάσισαν να τραβήξουν άλλο δρόμο και να προσαρμόσουν τη θρησκεία στις ανάγκες τους.

 43. Γιώργος avatar
  Γιώργος 28/12/2010 11:05:20

  Aκόμα δεν έχει φτιαχτεί τζαμί αλλά αυτοί έφθασαν στις επισκέψεις μαθητών εκεί. Μήπως μας δουλεύουν για να χουμε κάτι να ασχολούμαστε;

 44. Ιέραξ avatar
  Ιέραξ 28/12/2010 14:29:16

  Διαβάστε και αυτή την εισήγηση που πήρα από εδώ http://thriskeftika.blogspot.com/2010/10/blog-post_7910.html. 'Ισως βοηθήσει στη όλη κουβέντα.

  24/10/10
  Τριαντάφυλλος Σιούλης, Παράδοση και Ανανέωση στο Μάθημα των Θρησκευτικών
  Εισήγηση στην Ημερίδα Θεολόγων Ηπείρου, Κέρκυρας και Λευκάδας (23/10/2010) με γενικό θέμα "Ο Θεολόγος του σήμερα μεταξύ Παράδοσης και Ανανέωσης".
  Παράδοση και Ανανέωση στο Μάθημα των Θρησκευτικών
  Γράφει ο κ. Τριαντάφυλλος Σιούλης,
  Σχολικός Σύμβουλος Θεολόγων Ηπείρου, Κέρκυρας και Λευκάδας
  Οι προβληματισμοί και οι αντιπαραθέσεις γύρω από θέματα Παράδοσης και Ανανέωσης στην ελληνική κοινωνία δεν είναι κάτι το καινούργιο, κάτι που μας απασχολεί για παράδειγμα μόνο κατά τα τελευταία χρόνια με την «σύγκρουση» ευρωπαϊστών ή ευρωσκεπτικιστών. Αρκεί να ανατρέξει κανείς σε ανάλογες περιπτώσεις στην ιστορία, για παράδειγμα στην αντιπαράθεση ενωτικών – ανθενωτικών και ησυχαστών – αντιησυχαστών στο Βυζάντιο αλλά και κολλυβάδων – διαφωτισμού στην περίοδο της τουρκοκρατίας. Μέσα σ’ αυτό το πλέγμα των ιστορικών αντιπαραθέσεων θα τοποθετήσουμε και το μάθημα των Θρησκευτικών, το οποίο άπτεται μιας ευρύτερης συζήτησης που γίνεται σήμερα για θέματα Παράδοσης και Ανανέωσης στην ελληνική κοινωνική, θεολογική και εκκλησιαστική πραγματικότητα.....
  Θα προβληματιστούμε όσον αφορά στο περιεχόμενό του και τον χαρακτήρα του, στον τρόπο διδασκαλίας του και στην σχέση του θεολόγου με αυτό και τη σχολική πραγματικότητα. Η εισήγησή μας θα κινηθεί πάνω σ’ αυτούς τους τρεις άξονες.
  1. Το περιεχόμενο του ΜτΘ

  Αλήθεια, ποιο πρέπει να είναι το περιεχόμενο του μαθήματος των θρησκευτικών; Ποιες πρέπει να είναι οι προϋποθέσεις που θα καθορίσουν το περιεχόμενό του, ποιές αναγκαιότητες πρέπει να εξυπηρετεί και ποια πρέπει να είναι η προοπτική του σήμερα; Και ποια στάση θα κρατήσει ο θεολόγος;
  Η πολιτεία συγκροτεί επιτροπές, στηριζόμενη στις επιστημονικές Ενώσεις των διαφόρων κλάδων – ειδικοτήτων και στο Παιδαγωγικό Ινστιτούτο, με σκοπό να συνταχθούν τα αναλυτικά προγράμματα σπουδών για κάθε μάθημα, τα οποία πρέπει να προσδιορίζουν και το περιεχόμενό τους με βάση τις επιταγές του Συντάγματος και των νόμων του κράτους και τους στόχους που αυτά θέτουν. Στην ουσία δηλαδή πρέπει να ακολουθείται και να υιοθετείται η βούληση του συνταγματικού νομοθέτη που είναι ο ίδιος ο λαός, ο οποίος έχει κάθε δικαίωμα να ορίζει ποια Παιδεία θέλει για τα παιδιά του, τους μαθητές, δηλαδή τους μελλοντικούς πολίτες. Στο σημείο αυτό, επαναλαμβάνω, είναι κομβικός ο ρόλος των επιτροπών που συγκροτούνται με ευθύνη της εκλεγμένης κυβέρνησης για τον προσανατολισμό που θα δώσει στην Παιδεία της και στις οποίες θα πρέπει σε κάθε περίπτωση να συμμετέχουν οι επιστημονικές Ενώσεις των διαφόρων ειδικοτήτων.
  Από την μέχρι τώρα εμπειρία μας έχουμε να παρατηρήσουμε πως κάθε εκλεγμένη κυβέρνηση θέλει να ελέγχει τη διαδικασία αυτή, η οποία έχει μπει στην διελκυστίνδα των κομματικών σχηματισμών, έχει ιδεολογικοποιηθεί, με αποτέλεσμα κάθε τόσο να έχουμε αντιπαραθέσεις, ενίοτε σφοδρές, γύρω από το πολύ σπουδαίο αυτό θέμα. Όταν λέμε πως όλα είναι «θέμα παιδείας», όταν προβάλλουμε, άλλος το «έξυπνο σχολείο», άλλος το «νέο σχολείο» ευαγγελιζόμενοι θεαματικές αλλαγές με σκοπό να βελτιώσουμε την όντως τραγική κατάσταση που βιώνουμε για παράδειγμα στα Λύκεια της χώρας, στηριζόμενοι σε μοντέλα ξένα προς την ελληνική πραγματικότητα, τότε λειτουργούμε επικινδύνως ή όπως έχει από πολλούς επισημανθεί, οδηγούμε την παιδεία μας σε επικίνδυνα μονοπάτια. Η υποβάθμιση μαθημάτων που έχουν να κάνουν με θέματα αυτογνωσίας και εθνικού αυτοπροσδιορισμού ή μαθημάτων που έχουν να κάνουν με την ανθρωπιστική παιδεία και τα οποία στοχεύουν, πέρα από την προσφορά γνώσεων, να διαπλάσουν χαρακτήρες και να δώσουν εφόδια κατάλληλα για στήριξη, απαντήσεις και διεξόδους στους μαθητές, μέσα σε ένα ραγδαία μεταβαλλόμενο κόσμο που ζουν με ποικίλα και πολύπλοκα προβλήματα, θα έχει ως αποτέλεσμα τη δημιουργία σύγχυσης και θα τους κάνει πολίτες με μονόπλευρη μόρφωση και απόκτηση δεξιοτήτων κατάλληλους για την αγορά εργασίας, εύκολα διαχειρίσιμους, χωρίς κοινωνικές ευαισθησίες. Το περιεχόμενο των σπουδών πρέπει να δίνει ουσιαστική απάντηση στο καίριο ερώτημα: τι πολίτες θέλω για τη χώρα αυτή;
  Και φτάνουμε στην ουσία του θέματος όσον αφορά στο περιεχόμενο του μαθήματος και την απάντηση που πρέπει να δώσουμε. Τι κομίζει αυτή η χώρα ως πρόταση ζωής διαχρονικά που να ερμηνεύει τον πολιτισμό της να απαντά σε θέματα ουσιώδη του κοινωνικού, πολιτικού, προσωπικού γίγνεσθαι; Ποιο μοντέλο παιδείας είναι κατάλληλο με ποιον προσανατολισμό και με ποιο περιεχόμενο στα προγράμματα σπουδών προς την κατεύθυνση αυτή; Φρονώ πως το μάθημα των θρησκευτικών, ως προς το περιεχόμενο πρέπει να ανταποκρίνεται σε όλα τα παραπάνω. Δεν πρέπει να απομακρύνεται από γεγονότα και καταστάσεις που έχουν χρωματίσει αυτόν τον τόπο, τον έχουν χαράξει, τον έχουν χαρακτηρίσει διαχρονικά, του έχουν δώσει λύσεις και διεξόδους. Τελικά ένα σύγχρονο μάθημα θρησκευτικών δεν μπορεί και δεν επιτρέπεται να υποβαθμίζει ή να απαξιώνει την Παράδοση του με την οποία πορεύτηκε, επιτυχώς πανθομολογουμένως, ανά τους αιώνες. Διαφορετικά είναι σαν να κόβουμε το κλαδί του δένδρου πάνω στο οποίο καθόμαστε. Πιστεύω λοιπόν πως πρέπει να παραμείνει ο ομολογιακός χαρακτήρας του μαθήματος των θρησκευτικών. Και για να μη παίζουμε με τις λέξεις, εννοώ χαρακτήρας χρωματισμένος με την κουλτούρα αυτού του τόπου όπως προανέφερα που να μη κινδυνεύει να διολισθήσει στην ρηχή, αποστεωμένη και επιφανειακή παρουσίαση ενός Ορθόδοξου χριστιανικού πολιτισμού αλλά να διατηρεί τον θεολογικό – παιδαγωγικό και ηθοπλαστικό του ρόλο, που να δίνει στήριγμα, όραμα, ελπίδα και απαντήσεις σε υπαρξιακά θέματα. Στην Ελλάδα ζούμε δεν ζούμε στη Γαλλία, στη Γερμανία, στην Αγγλία ή την Αμερική. Παράλληλα όμως δεν μπορεί ένα μάθημα θρησκευτικών σήμερα να μην πληροφορεί τους μαθητές επαρκώς και για το θρησκευτικό φαινόμενο σε παγκόσμιο επίπεδο, δίνοντας τις αναγκαίες προεκτάσεις, ώστε να μπορούν να ερμηνεύουν συμπεριφορές, πράγματα και καταστάσεις, πολιτικές, κοινωνικές κ.λπ.

  2. Ο τρόπος διδασκαλίας του ΜτΘ

  Αναρωτιόμαστε πολλές φορές ποια είναι η καλύτερη μέθοδος διδασκαλίας. Διδασκαλία δασκαλοκεντρική, ομαδοσυνεργατική, με φύλλα εργασίας ή με τη χρήση πολυμέσων και διαδραστικούς πίνακες κ.λπ.; Ιδιαίτερα σήμερα που γίνεται πολύς λόγος για τις νέες τεχνολογίες, δεν μπορεί ο δάσκαλος να μη γνωρίζει τη χρήση αυτών των μέσων. Η πολιτεία οφείλει να τους προετοιμάσει κατάλληλα. Προσοχή όμως συνάδελφοι. Αυτά είναι εργαλεία που θα διευκολύνουν το έργο μας και δεν πρέπει να αποτελέσει η χρήση τους αυτοσκοπό εις βάρος του περιεχομένου του μαθήματος.
  Από την άλλη πιστεύω πως ο δάσκαλος, πρέπει πρωτίστως, όταν πάει να διδάξει, να έχει φροντίσει να δώσει απάντηση στα εξής ερωτήματα: Τι έχω να διδάξω; Ποιους έχω απέναντί μου; Τι μπορούν να μάθουν; Απαντώντας στα ερωτήματα αυτά θα καταλάβει και ποια μέθοδος διδασκαλίας είναι η καταλληλότερη για κάθε περίπτωση. Πρέπει ο δάσκαλος να είναι προσαρμοστικός, να είναι εφευρετικός και να καινοτομεί, να ανοίγει δρόμους και να έχει ποικιλία στη διδακτική μεθοδολογία. Μπορεί να είναι άλλες φορές δασκαλοκεντρικός, άλλες να δουλεύει ομαδοσυνεργατικά ή με φύλλα εργασίας και να προσεγγίζει διαθεματικά το μάθημα, άλλες να αξιοποιεί τις νέες τεχνολογίες, ιδιαίτερα σήμερα που ο μαθητής είναι εξοικειωμένος με τα σύγχρονα μέσα επικοινωνίας.
  Στο δύσκολο έργο μας πρέπει να έχουμε υπόψη μας πως τα παιδιά δεν αποτελούν πρόβλημα, αλλοίμονο αν δεν το κατανοούμε αυτό, αντίθετα έχουν χίλια προβλήματα. Και αν εμείς δεν τους δείξουμε ενδιαφέρον και δεν τους δώσουμε εφόδια να στηριχθούν στα πόδια τους θα βρεθούν κάποιοι άλλοι να το κάνουν αυτό. Στόχο μας πρέπει να έχουμε το πώς θα τα εμπνεύσουμε, θα τους δώσουμε όραμα, ελπίδα, θα τους ανοίξουμε δρόμους. Και αυτό μόνο εμπνευσμένοι δάσκαλοι μπορούν να το πετύχουν οι οποίοι θα έχουν συναίσθηση της αποστολής τους, του λειτουργήματός τους, οι οποίοι θα αγαπούν αυτό που κάνουν και κυρίως θα αγαπούν τα παιδιά. Ας αφήσουμε έξω από την τάξη συνάδελφοι τη μιζέρια της καθημερινότητας στην οποία μας οδηγούν οι καταστάσεις και ας μην επιτρέψουμε στα παιδιά μας να συμβιβασθούν με τέτοιου είδους λογικές. Ας τους δείξουμε τον δρόμο, τον τρόπο να αντισταθούν και ας τους δώσουμε τα κατάλληλα εφόδια. Τα εφόδια είναι πλουσιότατα στην παράδοσή μας, από την αρχαιότητα και το βυζάντιο μέχρι και τη νεώτερη πορεία του τόπου μας. Φτάνει να τα αξιοποιήσουμε κατάλληλα και να τα προσαρμόσουμε στην εποχή μας. Οι αρετές και οι κακίες δεν άλλαξαν διαχρονικά: αγάπη, δικαιοσύνη, ελευθερία - μίσος, αδικία, υποδούλωση έχουν το ίδιο εννοιολογικό περιεχόμενο. Ο τρόπος εκδήλωσής τους έχει αλλάξει προσαρμοζόμενος στην εποχή μας. Αντίστοιχη πρέπει να είναι και η αντιμετώπισή τους, όπως διαχρονικά έχει αποδειχτεί. Η ιστορία μας διδάσκει και το απόθεμα της Παράδοσής μας είναι πλουσιότατο σε εμπειρίες και σε υλικό. Τα Πατερικά κείμενα εδώ έχουν να μας δώσουν πολλές διεξόδους και τρόπους για να αντιμετωπίσουμε τα ίδια πνευματικά θέματα. Αρκεί να μεταφέρουμε το πνεύμα τους στο σημερινή πραγματικότητα βάζοντας στο μάθημά μας κατάλληλους στόχους γνωσιολογικούς, συναισθηματικούς, ψυχοκινητικούς με σκοπό να μεταφέρουν τη γνώση που θα αποκτήσουν στην προσωπική τους ζωή μέσα από την εμπειρία, ώστε να αγωνιστούν με ελπίδα για ένα καλύτερο μέλλον.
  Από την άλλη καλό είναι να αποφεύγουμε τους ακροβατισμούς και τις άκριτες καινοτομίες στην τάξη. Ο καλός δάσκαλος μαθαίνει να πατάει στα πόδια του, ενημερώνεται, προετοιμάζεται κατάλληλα και κυρίως, όπως προανέφερα, αγαπά τους μαθητές με αγάπη ανιδιοτελή, θυσιαστική. Δείχνει το δρόμο, πείθοντας με τον τρόπο του τους μαθητές του για την ειλικρίνεια των προθέσεών του, κοιτάζοντάς τους στα μάτια. Τα παιδιά έχουν φιλότιμο και αισθάνονται αυτή την ειλικρίνεια. Και να είστε βέβαιοι πως αργά ή γρήγορα θα ανταποκριθούν.

  3. Η στάση του διδάσκοντος το ΜτΘ στο σχολείο

  Από τη στάση του θεολόγου στο μάθημα αλλά και στο σχολείο γενικότερα, εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό, μη γελιόμαστε συνάδελφοι, αν θα έχει και το κύρος που του αρμόζει. Αν θα προσέξουν και θα σεβαστούν οι μαθητές το μάθημα, έχοντας πεισθεί για την αναγκαιότητα ύπαρξής του στο πρόγραμμα μαθημάτων του σχολείου και τη χρησιμότητα του στην ζωή τους, αλλά και οι συνάδελφοι και γενικά η σχολική κοινωνία (γονείς, μαθητές, καθηγητές). Και από εδώ αρχίζουν οι προβληματισμοί: να καινοτομήσω; να δείξω πως είμαι «σύγχρονος» και «ανοικτός» με το φόβο μη με χαρακτηρίσουν οι μαθητές και οι συνάδελφοι «παραδοσιακό», «οπισθοδρομικό», «παραδοσιολάτρη» κ.λπ.; Ή αντίθετα να μείνω «σφιχτός», κλεισμένος στον εαυτό μου, «παραδοσιακός», αντιμετωπίζοντας με τον τρόπο αυτό φοβικά την πραγματικότητα; Όμως προσοχή συνάδελφοι. Ο θεολόγος στο σχολείο είναι σαν το κάρβουνο: αν είναι αναμμένο, καίει, ζεσταίνει τις ψυχές και τις καρδιές των μαθητών – μήπως εκεί δεν πρέπει να στοχεύουμε; - αν είναι σβησμένο, μουτζουρώνει, απομακρύνει τους γύρω, χάνει τους μαθητές του.
  Από την άλλη, αισθανόμαστε πολλές φορές πως είμαστε μόνοι στον αγώνα μας αυτό, στην προσπάθειά μας να πείσουμε για την αναγκαιότητα ύπαρξης του μαθήματός μας και ημών των ιδίων στην σχολική καθημερινότητα και πραγματικότητα, χωρίς στήριξη καμία από πουθενά.
  Έχουμε απέναντι μια Πολιτεία που με εγκυκλίους (παράδειγμα για τις απαλλαγές από το ΜτΘ παλαιότερα) και νόμους (παράδειγμα τις προτάσεις για το νέο Λύκειο σήμερα) υποβαθμίζει στην ουσία το μάθημα των θρησκευτικών, αποδυναμώνοντας με τον τρόπο αυτό το έργο μας στην τάξη και την παρουσία μας στην σχολική καθημερινότητα. Αλλά και μια ποιμένουσα Εκκλησία που πολλές φορές με τη στάση της και τις συμπεριφορές της, χωρίς να παραβλέπουμε και τον καλό της αγώνα αλλά και την καλή της αγωνία να λύσει σύγχρονα προβλήματα, υιοθετεί, άκριτα σε ορισμένες περιπτώσεις και χωρίς προετοιμασία, καινοτομίες ή νεωτερισμούς, με σκοπό κατά την γνώμη μου, να καλύψει ποιμαντικές αδυναμίες και δυσκολίες που μπορεί να οφείλονται σε πολλούς και διάφορους λόγους. Το γεγονός αυτό μας προσθέτει ακόμη μια δυσκολία, υποχρεώνοντάς μας ή και αναγκάζοντάς μας πολλές φορές, εκ των πραγμάτων, να απολογούμαστε για αστοχίες ή διαφορετικές αντιλήψεις, λες και είναι αυτός ο ρόλος μας.
  Όταν έτσι έχουν τα πράγματα θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί και να μη οδηγούμαστε, αψυχολόγητα, σε στάσεις και συμπεριφορές που δεν διακρίνονται από σοβαρότητα. Να συνειδητοποιούμε το πρόβλημα και τη θέση μας μέσα σ’ όλη αυτή την κατάσταση, προσπαθώντας να πείσουμε τον εαυτό μας για τον ρόλο μας στη σχολική πραγματικότητα και να διαμορφώνουμε στάση ζωής τέτοια που να μας οδηγεί σε υπέρβαση του προβλήματος. Δεν πρέπει να τα παρατάμε και κυρίως να μην αφηνόμαστε να γίνουμε μέρος του προβλήματος είτε με την άκριτη επιείκειά μας είτε ακόμη χειρότερα με την αυστηρότητά μας. Και στις δύο περιπτώσεις συνάδελφοι, στην ουσία θα κρύβουμε την αδυναμία μας, μη πω, ακόμη χειρότερα, την ανεπάρκειά μας.
  Όμως έτσι είναι οι θεολόγοι σήμερα; Από την εμπειρία μου έχω να πω πως στην συντριπτική τους πλειοψηφία οι θεολόγοι στην σχολική πραγματικότητα κάνουν τεράστιο αγώνα και καταβάλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες να στηρίξουν κυρίως τους μαθητές. Είμαι σε θέση να πω πως το κύριο μέλημά τους είναι ο μαθητής που πελαγοδρομεί σήμερα σε δρόμους και καταστάσεις με πολύπλευρα προβλήματα. Τον μαθητή που κινείται ανάμεσα σε χίλιους άλλους «δασκάλους» που προσπαθούν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο να τον παρασύρουν σε επικίνδυνους παράδεισους. Τον μαθητή που αγωνιά για το αύριο και προσπαθεί να ισορροπήσει στην ζωή του. Όταν η πολυεπίπεδη και πολύπλευρη προσπάθεια και ο τεράστιος αγώνας που κάνουν καθημερινά οι μαθητές συναντάται με την ευαισθησία των συναδέλφων το παράδειγμά τους και την αγωνία τους να προσφέρουν πέρα από γνώσεις, στήριξη, έμπνευση, προσανατολισμό, όραμα και ελπίδα, τότε ο δάσκαλός αυτός έχει πετύχει το στόχο του, έχει βρει το ρόλο του. Και ένα σύστημα παιδείας που θα πετυχαίνει αυτά αξίζει να το προβάλλουμε, να αγωνιστούμε να το εφαρμόσουμε και παντοιοτρόπως να το στηρίξουμε.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.