27/12/2010 22:24
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Μάθανε ότι χρεοκοπούμε, πλακώσανε και οι Σλοβάκοι

Μάθανε ότι χρεοκοπούμε, πλακώσανε και οι Σλοβάκοι που είναι σταθερά ανθέλληνες. Ο υπουργός Οικονομικών της Σλοβακίας, Ivan Miklos είπε λοιπόν σε συνέντευξή του ότι Ελλάδα και Πορτογαλία καλύτερα να μην ανήκαν στη ζώνη του ευρώ αναφέροντας πως οι οικονομίες των δύο αυτών και κάποιων άλλων νότιων χωρών δεν ταιριάζουν αρκετά στο κοινό νόμισμα της Ευρωζώνης.

Μέσα σ' αυτό το κλίμα, με την Ελλάδα να μετράει μέρες προτού ανακοινώσει την επιμήκυνση, ουσιαστικά την ελεγχόμενη χρεοκοπία, οι αγορές πάνε από το κακό στο χειρότερο. Τα spreads έχουν φτάσει σε επίπεδα... πιστωτική κάρτας, το Χρηματιστήριο βούτηξε 2,77% και έφτασε στο χαμηλότερο επίπεδο από το 1998, στην Ευρώπη η κατάσταση δεν είναι καλύτερη

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο επικεφαλής ανάλυσης της Deutsche Bank τονισε ότι η Πορτογαλία θα προσφύγει στον μηχανισμό στήριξης της ευρωζώνης σύντομα, καθώς εξελίσσεται η κρίση χρέους η οποία αποδυναμώνει την εμπιστοσύνη των αγορών.
"Δεν θα μου προκαλέσει έκπληξη εάν η Πορτογαλία ζητήσει στήριξη στο κοντινό μέλλον, όπως έγινε με την Ελλάδα και την Ιρλανδία", τονίζει.
Ο ίδιος επισημαίνει, ωστόσο, ότι η Ισπανία, η Ιταλία και το Βέλγιο έχουν καλύτερη δημοσιονομική εικόνα και δεν θα χρειαστούν έξωθεν βοήθεια για να χρηματοδοτήσουν τα ελλείμματά τους.

Το κλίμα επιβαρύνθηκε από την απόφαση της Κίνας να αυξήσει τα επιτόκια για δεύτερη φορά μέσα σε λίγο καιρό.

Οσο για την Ελλάδα, κάποιες φήμες λένε ότι η μεγάλη πτώση οφείλεται αφενός στην κρίση και αφετέρου στην αβεβαιότητα για το τι θα γίνει με την οικονομία, τις καταθέσεις των πολιτών και τις τράπεζες. Ειδικά για τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της χώρας φημολογείται ότι υπάρχει τεράστιο πρόβλημα ρευστότητας που καθιστούν δύσκολη ακόμη και την βιωσιμότητα ορισμένων από αυτές. Κάποιες πληροφορίες αναφέρουν ότι η ελληνική κυβέρνηση σχεδιάζει νέο πακέτο στήριξης των τραπεζών της τάξης των 15 δισ. ευρώ για τις αρχές του έτους καθώς φοβάται κανόνια που θα δημιουργήσουν τεράστια προβλήματα στην οικονομία ευρύτερα.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. giannis avatar
  giannis 27/12/2010 22:42:40

  Kάτσε ρε φίλε. Από που προέκυψε ότι οι Σλοβάκοι είναι "σταθερά" ανθέλληνες. Είχαμε τίποτα προηγούμενα με τους Σλοβάκους και δεν το θυμάμαι; Κι άλλωστε αν στη δική μας θέση ήταν οι Σλοβάκοι (δεν αναφέρομαι σε τίποτα Ισπανούς κλπ.) θα ανοίγαμε τις τσέπες μας χωρίς κουβέντα.
  Δεν διαφωνώ ότι είναι γελοίο το τίποτα η Σλοβακία να παραδίδει μαθήματα περι Ε.Ε. και Ευρώ αλλά σταθερά ανθέλληνες;

  • Yδροκερος avatar
   Yδροκερος @ giannis 28/12/2010 16:06:16

   EΊΝΑΙ λαγοί της Γερμανίας όλοι αυτοί !

 2. Strange Attractor avatar
  Strange Attractor 27/12/2010 22:42:47

  Ήρθαν τα άγρια να διώξουν τα ήμερα. Οι χθεσινοί στην ΕΕ.
  Εν πάση περιπτώσει, ποιος το είπε; Οι Σλοβάκοι; Ε, τότε δεν έχει και πολλή σημασία.

  • σιδεράκιας avatar
   σιδεράκιας @ Strange Attractor 27/12/2010 22:48:36

   Κάποιος πάντα αναλαμβάνει το ρόλο του λαγού, αλλά ας αφήσουμε και τους πικραμένους στην πίκρα τους.

  • ierofantis avatar
   ierofantis @ Strange Attractor 27/12/2010 22:52:31

   Άλλος ένας πρόθυμος υποτακτικός της PAX GERMANIA...

 3. Περδικιδης Βασιλειος avatar
  Περδικιδης Βασιλειος 27/12/2010 23:18:45

  Ποιος το ειπε Σλοβακος;ΕΛΕΟΣ!!!!!!!!!!!!!!!!

 4. MatrixRevolutionEra avatar
  MatrixRevolutionEra 27/12/2010 23:19:59

  Ήρθε συγγενής από το εξωτερικό για τα Χριστούγεννα και μας διηγηθηκε περιστατικό που συνέβη πριν λίγες εβδομάδες. Η τεχνική εταιρεία που του ανακαίνισε το σπίτι δεν έκανε καλή δουλειά γιατί μετά από λίγο καιρό το κτίσμα άρχισε να έχει φθορές. Τους παίρνει τηλέφωνο και αυτοί στέλνουν έναν εργάτη. Με το που φτάνει ο εργάτης τον αρχίζει στο "στόλισμα". Διαδραματίζεται ο εξής διάλογος:
  - Κύριε δεν φταίω εγώ, δεν δούλευα τότε εδώ.
  - Ναι φταίει το αφεντικό σου αλλά εσύ θα τα ακούσεις.
  - Μα δεν φταίω εγω. Παράδειγμα, φταις εσύ που έχεις μαλάκα πρωθυπουργο;;;
  - Τώρα τι να πω...δίκιο έχεις!
  Κατα λέξη!
  Όταν μας το διηγήθηκε περιττό να πω τι έγινε στο χριστουγεννιάτικο τραπέζι!
  Δεν πα να λεν οι Σλοβάκοι ότι θέλουν!

 5. KM avatar
  KM 27/12/2010 23:22:26

  Σλοβάκοι, Σλοβένοι και Κροάτες ήταν άλλοτε παρατρεχάμενοι της αυτοκρατορίας των Αυστριακών. Τώρα ανήκουν εκ νέου στον Γερμανικό «ζωτικό χώρο».

  Η εντύπωση που έχω από συζητήσεις με ορισμένους από αυτούς είναι ότι είναι αρκετά συμπλεγματικοί, τόσο που κατά κάποιο τρόπο είναι «υπερήφανοι» για το παρελθόν τους ως υποτελείς των Τευτόνων!

  Αυτό, είναι εν μέρει αντίδραση στο ότι στον 20ο αιώνα πέρασαν από τους Αυστριακούς στην Σοβιετική σφαίρα επιρροής και, σε όλο αυτό το διάστημα, εξιδανίκευσαν το «πριν».

  Επειδή άλλωστε από την κατάρρευση του κομμουνισμού και μετά έχουν πάρει τα πάνω τους σε βιοτικό επίπεδο (σε σχέση πάντα με το πώς ήταν πριν) φαίνεται ότι δεν τους πειράζει να είναι προτεκτοράρα της Γερμανίας και μάλιστα υπερθεματίζουν σε ορισμένα θέματα. Σε ψυχολογικό επίπεδο, νομίζω ότι καλύπτει τις ανασφάλειές τους να ταυτίζονται με τους ισχυρούς αφεντάδες τους. Επίσης, η απαξία προς την Νότια Ευρώπη είναι γιατί γουστάρουν να μοστράρονται ως «Κεντροευρωπαίοι» (τα γνωστά κόμπλεξ). Δεν είναι δηλαδή μόνο προς την Ελλάδα η αρνητικότητα που βγάζουν. Όμως, έναντι της Ελλάδος υπάρχει ένα στοιχείο ακόμα που δεν υπάρχει έναντι Ιταλίας, Ισπανίας κλπ: είναι η αποστροφή προς τους Ορθοδόξους, την οποία προσέλαβαν από τους Τεύτονες κυρίους τους - πόσο μάλλον όταν Ορθόδοξοι είναι και οι Ρώσοι.

  • salmonellas avatar
   salmonellas @ KM 28/12/2010 10:53:32

   Pesta Xryssostome.

  • Yδροκερος avatar
   Yδροκερος @ KM 28/12/2010 16:20:47

   Ναι αλλά τα ίδια λένε για τους Πορτογάλλους που είναι Καθολικοί.Ένα πράγμα συμβαίνει. Όλη η οικονομία τους βασίζεται στους Γερμανούς και Αυστριακούς.Τους έχουν βάλει οι Γερμανοί να παίξουν το ρόλο του λαγού.

  • kostas kallinis avatar
   kostas kallinis @ KM 28/12/2010 21:23:57

   Πρεπει ναναι καποιος διανοητικος αναπηρος για να μην καταλαβαινει. Μπραβο φιλε.

 6. black sea avatar
  black sea 27/12/2010 23:37:19

  Νάτα,μας την λένε και οι Σλοβάκοι τώρα που έρχονται τουρισμό στα νησιά μας με ένα σάκο γεμάτο κονσέρβες!

  • ierofantis avatar
   ierofantis @ black sea 27/12/2010 23:44:59

   Την επόμενη φορά που θα προσγειωθεί τσάρτερ από τη Σλοβακία το καλοκαίρι για τουρισμό, να τους βάλουμε 1000 ευρώ έκαστος, φόρο άφιξης, στο πλαίσιο της δημοσιονομικής μας εξυγίανσης. Επίσης, ειδικά για τους Σλοβάκους, η ντοματοσαλάτα (άλλωστε δεν τρώνε κάτι άλλο, έχουν και τις κονσέρβες που λέει και ο φίλος παραπάνω) να χρεώνεται 20 ευρώ με φόρο εστίασης, πάλι στο πλαίσιο δημοσιονομικής εξυγίανσης. Και στην αναχώρηση να πληρώνουν ένα φόρο αναχώρησης 5000 έκαστος, για τη δημοσιονομική εξυγίανση πάντα...

 7. thanos avatar
  thanos 27/12/2010 23:48:05

  Το πιο σοβαρό που το περνάμε στο ντούκου είναι το νέο πακέτο των 15 δις ευρώ για τις τράπεζες.
  Μεταφέρονται τα ελληνικά τοξικά ομόλογα από τις γαλλογερμανικές τράπεζες στο ελληνικό δημόσιο κ εμείς ΔΕΝ ΠΑΙΡΝΟΥΜΕ ΧΑΜΠΑΡΙ.
  ΞΥΠΝΗΣΤΕ

  • ierofantis avatar
   ierofantis @ thanos 28/12/2010 00:09:09

   Μήπως τα 15 δις είναι υπό τη μορφή εγγυήσεων; Γιατί αν είναι έτσι, οι γαλλογερμανοί θα τα πάρουν πίσω...
   Θα εκδόσουν οι ελληνικές τράπεζες ομόλογα, που θα τα αγοράσει η ΕΚΤ και θα πάρει ως collateral, εγγύηση δηλαδή, τις εγγυήσεις ύψους 15 δις του δημοσίου...
   Οπότε οι τοξικές εγγυήσεις γυρνάνε πάλι στους κυρίους τους...
   Καταλαβαίνω σωστά ή μου διαφεύγει κάτι;

 8. JOHN avatar
  JOHN 27/12/2010 23:48:30

  Μηπως η υπερβολικη ευρωλαγνοια μας κανει καχυποπτους μποστα στην αληθεια?Μηπως μεσα απο αυτο το "ανθελληνικο¨κατα καποιους παραληρημα υπαρχουν καποιες αληθειες?Ας δουμε ποιος κατα κυριο λογο βγηκε κερδισμενος σ αυτη τη χωρα απο τη ελευση του ευρω.Σιγουρα παντως δεν ειναι οι κοινωνικες μαζες που πληρωνουν και θα πληρωνουν για πολλα χρονια το μαρμαρο.Αυαλωτοι απροετοιμαστοι και ανωχηρωτοι στις απαιτησεις του νεου νομισματος πεσαμε στη παγιδα του ακρατου καταναλωτισμου,στη πλασματικη ευημερια,και τωρα απλως μας ηλθε ο λογαριασμος,γιατι λιγο η πολυ κανεις δεν ειναι προθυμος να πληρωσει τα σπασμενα μας,τη δουλεια τους κανουν και τα συμφεροντα τους κοιταζουν να διασφαλισουν. Ο ενθουσιασμος μας εκανε να συμπεριφερθουμε σαν ταυροι σε υαλοπολειο γιατι κανεις δεν μας ενημερωσε για τις υποχρεωσεις που συνεπαγεται το σκληρο νομισμα.Και τωρα τρεχουμε και δεν προλαβαινουμε,και αλλοι κερδιζουν και θα κερδισουν πολλα απο τη χασουρα μας!

 9. Στέργιος avatar
  Στέργιος 27/12/2010 23:48:54

  Οι Σλοβάκοι είναι αισχροί.

  Προσέξτε γιατί:
  Αν απλώς έλεγαν ότι δεν συμφωνούν με τα πακέτα διάσωσης για λόγους αρχής και όποια χώρα έχει χάλια δημοσιονομικά ας φαλιρίσει, θα τους χειροκροτούσα! Θα έλεγα, να μια χώρα με άποψη. Λανθασμένη ή σωστή, δεν είμαι εγώ που θα το κρίνω γιατί δεν έχω γνώσεις οικονομικών.

  Αλλά πού έγκειται η προστυχιά των Σλοβάκων;
  Ενώ αρνήθηκαν να δανείσουν λεφτά στην Ελλάδα (στο πλαίσιο της βοήθειας που λάβαμε από την Ευρωζώνη), δέχτηκαν να βοηθήσουν την Ιρλανδία!

  www.thedaily.sk/2010/11/22/top-news/miklos-slovakia-to-help-with-ireland-bailout/

  Κι ενώ δέχτηκαν να βοηθήσουν την Ιρλανδία, δεν δέχονται να βοηθήσουν την Πορτογαλία.

  Άρα, εδώ δεν έχουμε θέμα αρχών και ιδεολογιών, αλλά μια χυδαία, μικρονοϊκή, ρατσιστική πολιτική, από μια χώρα που έχει δώσει πολύ κακές εξετάσεις σε θέματα ρατσισμού. Αν δείτε πώς φέρεται στις μειονότητες των Ούγγρων και των Ρομά που ζουν στην επικράτειά της, θα φρίξετε. Η Σλοβακία ακολουθεί πολιτικές που μοιάζουν πιο πολύ με αυτές τής Τουρκίας, παρά με αυτές μιας χώρας μέλους τής ΕΕ.

  Θέλω να δω τι θα λέει η Σλοβακία όταν η κρίση χτυπήσει την πόρτα της. Γιατί, πού θα πάει, θα φτάσει κι εκεί η κρίση.

 10. Στέργιος avatar
  Στέργιος 27/12/2010 23:54:00

  Κι ένα ανέκδοτο...

  Η διασημότερη προσωπικότητα σλοβακικής καταγωγής που έζησε ποτέ ήταν ο Άντι Γουόρχολ, του οποίου οι γονείς μετανάστευσαν στις ΗΠΑ από ένα χωριό των Τάτρα στην ανατολική Σλοβακία.

  Όταν, λοιπόν, ρωτούσαν τον Γουόρχολ από πού ήταν η καταγωγή των γονιών του, αυτός, όλο περηφάνια για τη Σλοβακία απαντούσε: "Από πουθενά"!

  • παγωτατζής avatar
   παγωτατζής @ Στέργιος 28/12/2010 00:02:46

   Διασημότερη πάντωςαπό τον Αντυ , ήταν ή Σκλεναρίκοβα..τουλάχιστον στην Ελλάδα!

 11. oxi ki etsi avatar
  oxi ki etsi 28/12/2010 00:08:36

  Η Σλοβακία μαζί με το Κόσσοβο και τη Μολδαβία είναι οι "Κολομβίες" της Ευρώπης!

  Δεν παράγουν τίποτε πλην από ξέπλυμα χρήματος.

  Για τη Σλοβακία μάλιστα ακούγεται οτι εκεί ξεπλένονται ειδικά τα μεγάλα ποσά από στημένους αγώνες...

  Παλιά ήταν προνόμιο να είσαι στην Ε.Ε.

  Τώρα είναι πλέον και η κουτσή Μαρία...

  Θα μπούνε σε λίγο και οι Τούρκοι με τους Αλβανούς και μετά θα λές Ε.Ε στα αεροδρόμια της Αυστραλίας, Αραβικών Εμιράτων κτλ. και θα σε κοιτάνε στραβά...

  • Γιάννης avatar
   Γιάννης @ oxi ki etsi 28/12/2010 01:24:15

   Αμάν βρε παιδιά με την εθνική υπερηφάνεια! Η Σλοβακία ίδια με το Κόσοβο; Πάτε καλά; Η Σλοβακία τυγχάνει να είναι η χώρα με τη μεγαλύτερη παραγωγή αυτοκινήτων ανά κάτοικο στον κόσμο (VW, KIA και Peugot) και ηλεκτονικών αγαθών.
   Και επιτέλους, οι περισσότεροι εδώ μέσα δεν υποστηρίζετε την έξοδο της χώρας από το ευρώ (και την ΕΕ); Θα' πρεπε να τους ευχαριστείτε τους Σλοβάκους που μας φέρνουν πιο κοντά στο στόχο (σας).

   • oxi ki etsi avatar
    oxi ki etsi @ Γιάννης 28/12/2010 02:21:31

    Γιάννη είσαι κακώς πληροφορημένος...

    Η Σλοβακία σαν Σλοβακία δεν παράγει τίποτε απολύτως!

    Το μόνο που τροφοδοτεί είναι τους οίκους ανοχής ανά την Ευρώπη με Σλοβάκες "σταρ"...

    Οι εταιρείες που αναγράφεις πήγαν εκεί και φτιάξαν μονάδες παραγωγής επειδή τα εργατικά χέρια είναι φθηνά.

    Η Σλοβακία σαν Σλοβακία δεν παράγει τίποτε...

    • Γιάννης avatar
     Γιάννης @ oxi ki etsi 28/12/2010 09:33:07

     Και ποιός δουλεύει στα εργοστάσια; Εξωγήινοι; Να δεχθώ το επιχείρημα σου για το εμπόριο λευκής σαρκός, αλλά η Σλοβακία όπως και η Τσεχία έχει μια μακρά παράδοση βιομηχανικής παραγωγής. Δεν είναι τόσο γνωστοί όσο οι μέχρι πρότινος συματριώτες τους Τσέχοι αλλά το γεγονός ότι έχουν συγκεντρώσει τόσες επενδύσεις κάτι λέει. Καλημέρα σας.

     • Στέργιος avatar
      Στέργιος @ Γιάννης 28/12/2010 09:44:33

      Γιάννη, η Σλοβακία ήταν ανέκαθεν αγροτική χώρα. Η Τσεχία ήταν η βιομηχανική δύναμη.
      Αν η Σλοβακία έχει αυτοκινητοβιομηχανίες, αυτό οφείλεται στο ότι προσφέρει χαμηλόμισθο εργατικό δυναμικό και όχι τεχνογνωσία. Θέλω να δω σε 10 χρόνια που θα έχουν ανέβει οι σλοβάκικοι μισθοί, πόσες από αυτές τις αυτοκινητοβιομηχανίες θα παραμείνουν στην χώρα.
      Αλλά αυτό δεν μας ενδιαφέρει. Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι ότι η Σλοβακία που αρνήθηκε να στηρίξει την Ελλάδα, στήριξε την Ιρλανδία. Αν είχε αρνηθεί να στηρίξει κάθε χώρα με πρόβλημα, γούστο της και καπέλλο της. Αλλά η επιλεκτική βοήθεια είναι ενδεικτικό κωλοπαιδισμού.

     • αναρχοκομμουνι avatar
      αναρχοκομμουνι @ Στέργιος 28/12/2010 16:24:37

      οχι στεργιο,απλα οι ανθρωποι ξερουν πως απ τους ιρλανδους θα τα παρουν πισω, ενω εμας μας θεωρουν διεφθαρμενους,και αδικο ισως να εχουν ως προς τους ιρλανδους.
      αντικαταναλωτισμος ειναι ακριβως το να ερχεσαι με τις κονσερβες σου. καταναλωτισμος και γκλαμουροσυνη ειναι η αστακομακαροναδα με διακοποδανειο.

   • kakos avatar
    kakos @ Γιάννης 28/12/2010 08:44:44

    τα cayenne των μικρομεσαίων -που ξαναγύρισαν στην toyota- στη σλοβακία (με μικρό σίγμα) συναρμολογούνται

 12. σιδεράκιας avatar
  σιδεράκιας 28/12/2010 00:12:13

  γράφουν κι ανακρίβειες στο λινκ που έδωσες, μιλάνε για 150 δις δάνειο στην Ελλάδα. ρε λες;!
  κατά τ'άλλα έχεις απόλυτο δίκιο

 13. Ευθύμης avatar
  Ευθύμης 28/12/2010 00:14:57

  Χαχαχαχα θεός ο εργάτης!
  Τα ξέρουν οι ξένοι και εδώ το παίζουν παρθένες ακόμα τα κανάλια...

 14. Giorgos_T avatar
  Giorgos_T 28/12/2010 01:54:56

  Σκυλίσια συμπεριφορά: Μπήκαν στην ΕΕ χάρη (και) σε εμάς, τώρα δαγκώνουν...

 15. Rotarmist avatar
  Rotarmist 28/12/2010 09:00:46

  ΤΣΕΧΟΙ, ΣΛΟΒΑΚΟΙ, ΣΛΟΒΕΝΟΙ,ΑΥΣΤΡΙΑΚΟΙ, ΟΥΓΓΡΟΙ(τΣΙΓΓΑΝΟΙ) ΚΑΙ ΒΑΛΤΙΚΕΣ ΧΩΡΕΣ(τΑΓΜΑΤΑΣΦΑΛΙΤΕΣ ΤΩΝ ΕΣ-ΕΣ) ΑΝΗΚΟΥΝ ΣΤΗΝ ΑΥΛΗ ΤΩΝ ΓΕΡΜΑΝΩΝ.
  ΟΙ ΣΟΒΙΕΤΙΚΟΙ ΜΕΣΑ ΣΤΑ ΛΑΘΗ ΠΟΥ ΕΚΑΝΑΝ ΗΤΑΝ ΤΟ ΟΤΙ ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΕΣΤΕΙΛΑΝ ΟΛΟΥΣ ΣΤΗ ΕΝΔΟΤΕΡΗ ΧΩΡΑ ΓΙΑ ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ!

 16. Enzo avatar
  Enzo 28/12/2010 09:05:36

  εδω που φτασαμε καλυτερα να βγουμε εξω απο ολα και γενικως ΕΞΩ ΟΛΟΙ!
  ΕΕ, ΝΑΤΟ, ΔΝΤ, OHE, GOLDMAN SACHS,κτλ.
  οχι Εθναρχη, δεν ανηκουμεν εις την Δυσην. ποτε δεν μας πηγαιναν οι δυτικοι.
  και παρακαλω να μπει εισοδος στα συνορα.
  οποιος ερχεται να πληρωνει εισοδο και χωρις ποτο.

 17. thpr avatar
  thpr 28/12/2010 09:13:31

  η δυνατή Ελλάδα του Σιμήτη με τι κριτήρια μπήκε στη ΟΝΕ ?

  • AUD avatar
   AUD @ thpr 28/12/2010 11:31:23

   αααα... και οι άλλοι πως μπήκαν?????

 18. ψυχραιμια avatar
  ψυχραιμια 28/12/2010 10:06:07

  Eγραψα και αλλη φορα και παρεξηγηθηκα οτι οι Ανατολικοευρωπαιοι δε χωνευουν την Ελλαδα εκτος απο ρατσιστικους και για πολιτικους λογους επειδη εχει τη φημη εντονα φιλοαριστερης και φιλορωσικης χωρας που στηριζε τα καθεστωτα που τους καταπιεζαν.Αυτο ως ενα σημειο συνεχιζεται ακομη και σημερα και απο τη ΝΔ (πρωτος διδαξας ο Ανδρεας).Η ΝΔ ηταν το μονο κομμα μελος του ΕΛΚ που καταψηφισε το μνημονιο του Συμβουλιου της Ευρωπης για τα εγκληματα του κομμουνισμου που προωθουσαν οι Ανατολικοευρωπαιοι.
  Σα να παμε εμεις εκει και να ζητησουμε ενα ψηφισμα κατα της χουντας και να το απορριψουν καποιοι λεγοντας μας οτι η χουντα μας εκανε καλο.
  Μεχρι τωρα δε πολυμιλαγαν γιατι αυτοι μας ειχαν αναγκη και οχι αντιθετα αλλα αυτο θα αλλαξει.
  Με το νεο χρονο εισερχεται στην ευρωζωνη και στους επιδοξους εταιρους και δανειστες μας η Εσθονια.Οποιος νομιζει οτι η Σλοβακια ειναι εθνικιστικη,ρατσιστικη ,αντιορθοδοξη κλπ ας περιμενει να δει τι ειναι η Εσθονια.Και δικαιως.

 19. ruddock avatar
  ruddock 28/12/2010 11:00:07

  Koίτα που μιλάνε και οι τελευταίοι για την Ελλάδα...
  Βρε που καταντήσαμε,να μας τη λένε οι γλείφτες !

 20. AUD avatar
  AUD 28/12/2010 11:30:37

  βρε, άντε να πάνε και αυτοί στο διάολο...

  σηκώθηκαν τα σκ&τα και τραβάνε καζανάκι...

  (... "pardon ma french.... !!! "....)

 21. anetos avatar
  anetos 28/12/2010 11:35:31

  Στο σπίτι των... Σλοβάκων δεν μιλάνε για σχοινί

  Του Νεκτάριου Β. Νώτη

  Η νέα επανεμφάνιση της σλοβακικής πλευράς στο σίριαλ της κρίσης χρέους της Ελλάδας και ολόκληρης της Ευρωζώνης –αυτή τη φορά μέσω του υπουργού οικονομικών της χώρας– δεν εξέπληξε πολλούς. Τα όσα δήλωσε χθες ο κύριος Ivan Miklos είχαν ακουστεί ξανά και από τον επικεφαλής της κυβέρνησης, με τη διαφορά ότι τώρα, δίπλα στην Ελλάδα προστέθηκε η Πορτογαλία, ως κράτος που δεν πρέπει να βρίσκεται εντός Ευρωζώνης, επειδή «δεν ταιριάζουν στο ευρώ!», όπως χαρακτηριστικά είπε.

  Οι Σλοβάκοι, πάντως, φαίνεται ότι δεν μιλούν τυχαία. Πέραν των όποιων –υπαρκτών ή μη– θεωριών συνομωσίας, για το αν λειτουργούν εξ ονόματος άλλης ή άλλων χωρών και εκφράζουν τα «θέλω» αυτών, η χώρα έχει εμπειρία από πρώτο χέρι για το τι σημαίνει αποβολή από νομισματική ένωση.

  Πρώτοι, από την ιστοσελίδα του Capital.gr, σας είχαμε ενημερώσει για το... βεβαρημένο παρελθόν της χώρας σε αυτό το θέμα. Θυμίζουμε, λοιπόν:

  Όταν πριν από 17 χρόνια η Τσεχοσλοβακία χωρίστηκε σε Τσεχία και Σλοβακία, οι δύο – νέες τότε χώρες – συμφώνησαν να διατηρήσουν κοινό νόμισμα, την τσεχοσλοβακική κορώνα.

  Τα πράγματα, όμως, δεν ήταν τόσο απλά. Τα στοιχεία έδειχναν την ανισορροπία στις οικονομίες των δύο πλευρών:

  - Η παραγωγικότητα της Σλοβακίας ήταν 8% χαμηλότερη και το κατά κεφαλήν ΑΕΠ της 24% χαμηλότερο από τα αντίστοιχα της Τσεχίας. Οι μισθοί των Σλοβάκων όμως; Μόλις 2% χαμηλότεροι από αυτούς των Τσέχων.


  - Στη Σλοβακία μεταφέρονταν ετησίως 25 δισεκατομμύρια κορώνες, δηλαδή 900 εκατομμύρια δολάρια.


  - Η ανεργία στην Τσεχία ήταν στο 2,6% και στη Σλοβακία στο 10,6%.


  - Το 93% των άμεσων ξένων επενδύσεων πήγαινε στην Τσεχία.


  - Το εμπορικό πλεόνασμα της Τσεχίας σε σχέση με τη Σλοβακία διπλασιάστηκε σε ένα χρόνο, στα 16 δισεκατομμύρια κορώνες.


  - Μέσα σε ένα μήνα, η Σλοβακία έχασε το 60% των ξένων συναλλαγματικών αποθεμάτων της.


  Η σλοβακική οικονομία ήταν ήδη σε ελεύθερη πτώση. Η απόφαση ήταν άμεση και ομόφωνη: δημιουργήθηκαν δύο ξεχωριστά νομίσματα, η ισοτιμία των οποίων μεταβαλλόταν σε καθημερινή βάση, με πρόθεση, όμως –σε καθαρά πολιτικό επίπεδο–, να διατηρηθεί στο 1 προς 1. Όπως ήταν φυσικό, αυτό δεν μπορούσε να γίνει, με αποτέλεσμα οι τράπεζες να αρχίσουν να υποτιμούν στην αγορά το νόμισμα της Σλοβακίας, οδηγώντας το στα 80,15 μέσα σε δύο εβδομάδες. Ήταν προφανές ότι οι αγορές, βλέποντας πως οι κυβερνήσεις δεν οδηγούσαν τις εξελίξεις, αλλά έπονταν αυτών, πήραν τα ηνία της κατάστασης.

  Η Σλοβακία γνώρισε υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης τα τελευταία χρόνια, μείωσε την ανεργία, προχώρησε στις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις και στον τραπεζικό τομέα, εντάχθηκε στην Ευρωζώνη το 2009 και θεωρείται από τις καλύτερες χώρες για επενδύσεις.


  Ένα από τα νεότερα μέλη της Ευρωζώνης, λοιπόν, έχει εμφανιστεί τους τελευταίους μήνες ως αρνητής της παροχής βοήθειας σε άλλα κράτη-μέλη, ως προτείνον την έξοδο χωρών από την ΟΝΕ, αλλά και την επιστροφή – μέσω του επικεφαλής του κοινοβουλίου του πριν από δύο εβδομάδες– στα εθνικά νομίσματα, ακριβώς για να μην χρειάζεται να χρηματοδοτούν τα προβλήματα άλλων χωρών! Δικαιούται να τα υποστηρίζει όλα αυτά, όντας μόλις δύο χρόνια στη ζώνη του ευρώ;

  Είτε από απωθημένο, είτε από άλλους... «λόγους», το σίγουρο είναι ότι στο σπίτι των Σλοβάκων δεν μιλάνε για σχοινί!  Πηγή:www.capital.gr

 22. χαβαλές avatar
  χαβαλές 28/12/2010 12:21:38

  Εχω επισκεφθεί τήν Μπρατισλάβα λίγο μετά τήν 'απελευθερωσή' τους από τούς Σοβιετικούς καί αρκετά πρίν κάν σκεφτούν νά κάνουν αίτηση μέλους στήν Ενωση. Πραγματικά θίγομαι πού τώρα αυτοί οι ανθρώποι μάς 'ελέγχουν'. Ντρέπομαι ειλικρινά.
  Πάντως καί αυτοί πέρασαν από ΔΝΤ, καί μάλιστα μέ σκληρό τρόπο - η μόνη διαφορά είναι ότι αυτοί τό πέρασαν χωρίς νά προφτάσουν νά εθιστούν στόν καταναλωτισμό, καί ίσως δέν κατάλαβαν τήν διαφορά όπως εμείς τήν βιώνουμε.

 23. ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΔΙΚΑΙΟΠΟΥΛΟΣ avatar
  ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΔΙΚΑΙΟΠΟΥΛΟΣ 28/12/2010 13:15:56

  Εάν κάποτε ήταν κάποια υπηρέτρια στο σπίτι ενός βιομήχανου, ή εφοπλιστή, είχε περισσότερς πιθανότητες να βρεί μία θέση, πάλι φυσικά ως υπηρέτρια, από κάποια άλλη, που ήταν υπηρέτρια π.χ. στο σπίτι ενός εμποράκου....
  Σήμερα, οι υπηρέτριες της Αυστροουγκρικής Αυτοκρατορίας, ελείψη πλούσιων αφεντικών έμειναν άνεργες !...
  Σήμερα, τα παλαιά αφεντικά δεν είναι μεν πλέον αφεντικά, αλλά η σχέση, δηλαδή ο σεβασμός πρός το παλαιό αφαιντικό παρέμεινε, δεδομένου ότι μερικών την σκλαβιά την τραβάει ο οργανισμός τους...
  Ακόμα, για να δείξουν μερικοί την αφοίωσή τους στα παλαιά αφεντικά τους, έγιναν... αφεντικότεροι των αφεντιών, οπότε ακολουθούν τα αχνάρια των αφεντικών και μάλιστα με μεγάλο ζήλο...
  Ιστορικώς, δικό τους δεν έχουν τίποτα οι Κροάτες οι Σλοβάκοι και μερικοί άλλοι... Τα αφεντικά τους είχαν και μόνοι τους τα έχασαν !
  Εμείς, ως ΄Ελληηνες, δεν έχουμε τίποτα εναντίον τους.... Στο κάτω κάτω επί χρόνια ολόκληρα εντολές των κατ' επποχήν αφεντικών τους εκτελούσαν...
  Σήμερα, μερικοί ανιστόριτοι και αγράμματοι μεταξύ αυτών, γλύφουν τα οπίσθεια των παλαιών αφεντικών επειδή έτσι ίσως προφέρουν σ' αυτούς κάποιες υπυρεσίες... Τι έχουνς οι τύποι αυτοί με τηην Ελλάδα και τους Έλληνες ; Απολύτως τίποτα, έχουν όμως τα αφεντικά που γλύφουν !
  Το κακό είναι ότι φωνάζουν και κάτι....Προθυπουργοί τους !...
  Ρε παιδιά, της Ελλάδος παιδιά, ακόμα δεν μάθετε ότι αφεντικά προθυπουργών υπάρχουν και στο...εξωτερικό ;

  Dipl.-Ing. Δημήτρης Δικαιόπουλος

 24. Twins avatar
  Twins 29/12/2010 13:57:16

  Δεδομένου οτι έχουν ήδη κάνει μια αποτυχημένη νομισματική ένωση, μήπως ξέρουν κάτι παράπάνω ;

  Το ευρώ (και το κακό μας το κεφάλι) μας κατέστρεψε
  1.) Τα επιτόκια που όριζε ήταν πολύ χαμηλά για την Ελλάδα με αποτέλεσμα να δανειζόμαστε για πλάκα και νόμίζαμε οτι μας χαρίζουν λεφτά
  2.) Η ισοτιμία ευρώ/δολλαρίου έκανε μη ανταγωνιστικά τα προιόντα μας το οποίο σε συνδιασμό με τις αλόγιστές αυξήσεις μας τίναξαν την ανταγωνιστικότητα στον αέρα.

  Εν ολίγης συμφωνώ.... Η Ελλάδα δεν ήταν ετοιμη για το ευρώ

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.